Chilin kasvatus-topic

Äiti joskus teki valkosipuli, chili suolakurkkuja. Oli todella hyviä vaikka oli jostain marketti chilistä tehty. Reseptiä en tiedä, mutta pitää jossain vaiheessa kysyä. Tosin oma sato jää näillä näkymin kolmeen sugar rush stripey palkoon. :(
Kasvatellut sugar rush stripey ja star fish kasvia jo muutaman vuoden ajan. Leikkailen niitä kyllä välillä aika rajusti kun varsinkin star fish haluaisi kasvaa pituutta heti kun keväällä aurinkoa saa. Tavoitteena joskus saada näistä vähän bonchin tapaisia.
 
Harrastuksen alkuvuosina tuli tehtyä tuota etikkasäilöntää, mutta en oikein löytänyt enkä keksinyt hyvää reseptiä. Etikka maistuu yleensä aina liikaa etikan laadusta riippumatta, ja makeutta on liian vähän. Niinpä siirryinkin pääosin kastikkeisiiin, salsoihin ja hilloihin. Mutta pitäisi varmaan taas kokeilla etikkasäilöntääkin. Ensin kuitenkin tehdään maustekurkkuja.
Vähän samanlaisia kokemuksia minullakin. Etikan ja sokerin määrän arviointi on hankalaa pelkän liemen perusteella ja todellinen maku selviää vasta kuukauden tai parin päästä.

Chilifoorumilla muistaakseni puhuttiin, että 1dl etikkaa per litra säilykettä olisi aivan riittävä. Itse olen aina tehnyt liemen valmiiksi ja kaatanut purkkiin sen verran kuin mahtuu. Siinähän ei kovin tarkasti tiedä paljon lopputuotteessa on etikkaa. Tollanen 2dl/litra etikkaa tosin pitäisi olla säilymisen kannalta ihan turvallinen, vaikka laittaa purkkiin niin paljon chiliä kun sopii.

Tässä vois olla testaamisen arvoinen resepti.
 
Apteekista saa niitä ph-liuskoja tai sitten ostaa ph-mittarin. Nyrkkisääntö taitaa olla, että jos happamuus on alle 4, niin tuote säilyy pitkään (useita kuukausia, jopa vuosia jos oikein hapan) avaamattomana huoneenlämmössäkin, eivätkä pöpöt pääse kasvamaan. Avattuna sitten kylmään tietenkin, mutta säilyy se silti hyvänä kauemmin kuin hyvänmakuisen tuotteen syömisessä menee. :p
 
Ensimmäiset itse kasvatetut Padronit, maku parempi kuin kaupasta ostetuissa.

20230817_212327.jpg
 
Oliko nämä niitä hyviä grillipaprikoita? Mistä hommasit siemenet?

En tiedä tarkalleen mikä lajike sinulla on mielessä, mutta veikkaan että puhutaan samasta asiasta. Nämä ovat siis grillattavia/paistettavia paprikoita Pimientos de padron -grillipaprikat. Joitakin toisiakin paprika lajikkeita syödään käytännössä pelkästään grillattuina, siksi hieman epäröin. Siemenet ostin Plantagenista.
 
Tilaa kivan setin Heinän puutarhasta, maistelee ja nappaa halutuista lajeista siemeniä ensi kasvukautta vartoomaan? Näin saa kokonaiskuvan tuotteesta?

1692356831593.jpeg

tuossa tämän päivän leikkelyt...
 
"Punainen chili" tarkempi lajikenimi ei tiedossa. Kasvatettu prismasta ostetuista punaisesta chilistä. Maku ei ole juurikaan perus paprikaa kummempi. Tulisuutta ei myöskään ole yhtään.

Pari Chocolate Scotch Bonnettia meni myös pakkaseen kun oli jo niin valmiita. Muita saa vielä odottaa.

IMG_20230820_130747102.jpg

IMG_20230820_131824608.jpg
 
"Punainen chili" tarkempi lajikenimi ei tiedossa. Kasvatettu prismasta ostetuista punaisesta chilistä. Maku ei ole juurikaan perus paprikaa kummempi. Tulisuutta ei myöskään ole yhtään.

Pari Chocolate Scotch Bonnettia meni myös pakkaseen kun oli jo niin valmiita. Muita saa vielä odottaa.

IMG_20230820_130747102.jpg

IMG_20230820_131824608.jpg
Mulla tuo samainen Bonnet vasta kukkii.
 
Tekisi kyllä mieli kokeilla taas kasvatella jotain chilejä.. Parvekkeella vaan "no-no" kun ne on joka kerta olleet täynnä jotain tuholaisia. Onko mitään semmosia lajikkeita mitkä toimisivat sisällä ilman mitään kannabislaboratoriomaisia valo/kasteluvirityksiä?
 
Jos meinaa talven yli kasvatella niin valoja tarvii. Nykyään niiden ei tarvitse olla violetteja. Itselläni pari tälläistä lamppua ajastimen perässä talvisin.
 
Tekisi kyllä mieli kokeilla taas kasvatella jotain chilejä.. Parvekkeella vaan "no-no" kun ne on joka kerta olleet täynnä jotain tuholaisia. Onko mitään semmosia lajikkeita mitkä toimisivat sisällä ilman mitään kannabislaboratoriomaisia valo/kasteluvirityksiä?
Kasvatus onnistuu sisälläkin ilman valoja, jos on vaan suht aurinkoisia ikkunoita. Keskellä talvea ei tietysti voi näin kasvattaa. Helpointa on mielestäni leikata kasvit matalaksi ja laittaa pienempiin ruukkuihin talveksi. Sitten taas kevään saapuessa ja valon lisääntyessä isompiin ruukkuihin niin alkaa kasvamaan.

Mitä lajeja olet kasvattanut parvekkeella? Toiset lajit on käsittääkseni alttiimpia tuholaisille.
 
Kasvatus onnistuu sisälläkin ilman valoja, jos on vaan suht aurinkoisia ikkunoita. Keskellä talvea ei tietysti voi näin kasvattaa. Helpointa on mielestäni leikata kasvit matalaksi ja laittaa pienempiin ruukkuihin talveksi. Sitten taas kevään saapuessa ja valon lisääntyessä isompiin ruukkuihin niin alkaa kasvamaan.

Mitä lajeja olet kasvattanut parvekkeella? Toiset lajit on käsittääkseni alttiimpia tuholaisille.

En kuollaksenikaan muista lajikkeita, vaikka niissä oli laput kyllä.. Fataliista tms tilattuja siemeniä 6 erilaista, kaikki kyllä pärjäsivät pitkään kunnes tuli eliöt.. Naga Morichin muistan siitä että sinnitteli pisimpään, ja oisko Aji Cristal tms ollut toinen.. Mutta ei kumpikaan mitään podeja jaksanut tehdä.
 
Parin kauden kokemuksella sanoisin, takinkääntäjänä, että voimakkaat chilit järkevimpiä, koska voimakasta voi aina ohentaa, mutta paprikaa, no, sitä voi hakea kaupastakin.
Ripsiäisiä meilläkin chileissä on, siis sisällä. Hiukan turhauttavaa, mutta en tiedä paljonko lopulta ovat satoon mitään vaikuttaneet, välillä jaksan kosteilla sormenpäillä niitä napsia lehdiltä muutaman sata, välilä ei kiinnosta...
 
Parin kauden kokemuksella sanoisin, takinkääntäjänä, että voimakkaat chilit järkevimpiä, koska voimakasta voi aina ohentaa, mutta paprikaa, no, sitä voi hakea kaupastakin.
Tämäkin riippuu ihan käyttötarkoituksesta. Ehdottomasti näin jos on aikomus tehdä kastikkeita tai mausteita. Itse taas tykkään grillailla ja savustaa chilejä, niin nuo kaikista tulisimmat on siihen tarkoitukseen itselle huonoja. Grillattuna täytän chilit jollain ja käärin pekoniin. Jos savustan, niin laitan sellaisenaan savuihin ja syön niitä muiden grillailujen lisukkeena. Paras lajike tällaiseen käyttöön, mitä olen kolme kautta nyt kasvatellut, on Jalapeno Jalmundo. Ne ovat paksulihaisia ja todella hyvänmakuisia. Hieman makeita ja löytyy lempeää tulisuutta. Näistä saa myös ihan hemmetin hyviä karamellisoituja jalapenoja.

Kasvatan toki myös tulisempia lajikkeitakin, mutta ne ovat lähinnä chilijauhetta varten. Pihasta löytyy 30 neliöinen kasvihuone ja sinne näitä sopii niin paljon, että joka vuosi hulluus iskee ja sitte on chilejä ihan liikaa. Nyt taitaa olla 20 pensasta ja 11 eri lajiketta kierroksessa.
 
Parin kauden kokemuksella sanoisin, takinkääntäjänä, että voimakkaat chilit järkevimpiä, koska voimakasta voi aina ohentaa, mutta paprikaa, no, sitä voi hakea kaupastakin.
Ripsiäisiä meilläkin chileissä on, siis sisällä. Hiukan turhauttavaa, mutta en tiedä paljonko lopulta ovat satoon mitään vaikuttaneet, välillä jaksan kosteilla sormenpäillä niitä napsia lehdiltä muutaman sata, välilä ei kiinnosta...
Ripsiäisiin toimii suht hyvin miedolla mäntysuopaliuoksella suihkuttelu varsinkin lehtien alapinnoille. Toki kannattaa tehdä kylppärissä, ettei koko olohuone ole saippuassa.

Lisäksi kaupoista saa sellaisia keltaisia lätkiä mitä pistetään ruukkuun pystyyn. Niissä on liimapinta ja keltainen väri houkuttelee noita siinä vaiheessa kun lähtevät lentoon. Itsellä on parvekechileissä näitä ja ainakin tuntuu tehoavan, kun yksi noista on ihan täysi mainittuja vittuperkeleitä.

Eihän nuo ripsiäiset aikuisia chilejä tapa, mutta kasvi kärsii eikä jaksa puskea satoa niin paljon.

Kalliita ovat marketeissa, mutta Hankkijalta saa puoli-ilmaiseksi ison paketin.
 
Ja ettei mene iha lätinäksi, niin omat chilit tänne. Chayenne-niminen variantti cayennesta ja Sugar rush cream. Eka annuumi toinen baccatum. Lisäksi rocoto, mutta se tuskin tekee satoa kun ei edes kuki vielä.

Tuota Sugar rushia pitäisi kai tukea. :)
20230812_155932.jpg
20230812_155925.jpg
 
Omat kokemukset Baccatumeista samanlaiset, että tukea tuntuisivat usein tarvitsevan. Viimeistään siinä kohtaa kun satoa alkaa enemmän olla oksilla, vaikka yritänkin pitää kasvit järkevän kokoisina latvomalla. Tämä ainakin ensimmäisen vuoden kasveissa. Viime vuotisessa talvetetussa Lemon Dropissa on sen verran paksut vanhat rungot, että se on oikeinkin ryhdikäs vaikka ei ole tuettu.
 
Viimeksi muokattu:
Oma Chocolate Bonnet kukkii vasta edelleen. Nostin sen eilen sisään toivossa josko se rupeaisi pikkuhiljaa kasvattamaan podeja.
 
Noi on hyviä myös kuivattuna. Ainakin broidi jaksaa ylistää kun sille joskus annoin purkin kuivattua CSB:tä
Juu kyllähän tuo varmasti on hyvää myös kuivattuna. Itse taidan näistäkin tehdä tuoreena kastikkeen. Toki jämät voi sitten vielä kuivattaa siitä sitten.

On sanottu että tämä CSB on aika paljon aliarvostettu vaikka makuja on paljon enemmän kuin esim. punaisessa habaronessa mikä on paljon suositumpi.
 
Onko kaikki chililajikkeet autoflowereita? Yritin googlata mutta google antoi vaan neuvoja kannabiksen autoflowereista.
Aikasemmin oon pitäny 12/12 ja 18/6 valojaksoa, mutta nyt pitänyt 24/0 niin sieltä niitä nuppuja vaan tulee.
 
Onko kaikki chililajikkeet autoflowereita? Yritin googlata mutta google antoi vaan neuvoja kannabiksen autoflowereista.
Aikasemmin oon pitäny 12/12 ja 18/6 valojaksoa, mutta nyt pitänyt 24/0 niin sieltä niitä nuppuja vaan tulee.
Käsittääkseni chilit eivät ole valojaksolta riippuvaisia, eli eivät tarvitse lepoa. Muistelen kuitenkin, että suomalainen chiliguru Fataali oli todennut parhaaksi sykliksi 15t valoa, 9t lepoa. Jos siis keinovalon alla kasvattaa, muutenhan valoa on tai ei ole riippuen säästä. Tämä jaksotus oli ainakin hyväksi havaittu kasvuvaiheessa. Mitään haittaa ei kuitenkaan ole jatkuvasta valosta.

Itselläni puskat ovat eteläsuunnan lasitetulla partsilla ja edelleen marjaa pukkaa, vaikka valoa on mitä saadaan ja yölämpötilat ovat mitä ovat. En ole enää pitkään jaksanut hifistellä näiden kanssa, vaan pikemminkin niin, että luonto hoitaa. :)
 
Käsittääkseni chilit eivät ole valojaksolta riippuvaisia, eli eivät tarvitse lepoa. Muistelen kuitenkin, että suomalainen chiliguru Fataali oli todennut parhaaksi sykliksi 15t valoa, 9t lepoa. Jos siis keinovalon alla kasvattaa, muutenhan valoa on tai ei ole riippuen säästä. Tämä jaksotus oli ainakin hyväksi havaittu kasvuvaiheessa. Mitään haittaa ei kuitenkaan ole jatkuvasta valosta.

Itselläni puskat ovat eteläsuunnan lasitetulla partsilla ja edelleen marjaa pukkaa, vaikka valoa on mitä saadaan ja yölämpötilat ovat mitä ovat. En ole enää pitkään jaksanut hifistellä näiden kanssa, vaan pikemminkin niin, että luonto hoitaa. :)
Okei. 24/0 valo tällä hetkellä kun sivuvalolla oleva basilika tykkää että valoa on kokoajan.
Ja ei itelläkään hirveä hifistely ole näiden kanssa päällä, vaan ensimmäistä kertaa(muistaakseni) on chili 24/0 valolla.

Kannattaa kyl sun siirtää kohtapuoliin pois parvekkeelta ennen kun pakkaset tulee. Pakkasherkkiä ainakin habanerot vaikka oli lisävaloa hieman lämmittämässä vuosia sitten parvekkeella. Tais olla ensimmäinen alle nolla asteen yö niin about kaikki lehdet nahistui ja tippui.
 
Okei. 24/0 valo tällä hetkellä kun sivuvalolla oleva basilika tykkää että valoa on kokoajan.
Ja ei itelläkään hirveä hifistely ole näiden kanssa päällä, vaan ensimmäistä kertaa(muistaakseni) on chili 24/0 valolla.

Kannattaa kyl sun siirtää kohtapuoliin pois parvekkeelta ennen kun pakkaset tulee. Pakkasherkkiä ainakin habanerot vaikka oli lisävaloa hieman lämmittämässä vuosia sitten parvekkeella. Tais olla ensimmäinen alle nolla asteen yö niin about kaikki lehdet nahistui ja tippui.
Joo otan sisälle kyllä kun alkaa lämpötilat menemään tarpeeksi alas, eli varmaan tällä viikolla. Eivät chilit pakkasta tietenkään kestä, mutta ainakaa rocotot eivät ole moksiskaan vaikka ulkona olisi alle 10 astetta öisin. Taitaa parvekkeenvastainen ikkuna vuotaa hieman ja se auttaa. Kukkasiakin pukkaa vielä, vaikka onkin jo raakasti myöhässä.

Pakkasen opin kantapään kautta, kun olin aloittelija 2000-luvun alussa. Sisällä olevassa chilissä oli kirvoja ja ajattelin, että kylmä tappaa ne. Kasvi parvekkeelle 15 asteen pakkaseen hetkeksi. Lopputulos oli, että kirvat kuolivat ja myös kasvi. Oppirahoja ja onneksi oli vain joku perus annuumi. :D
 
Pieni suositus muuten jollekkin jos ei hallitse kastelua niin tarkkaan. Itellä toiminu nyt tollaset root pouch kangasruukut. Noi päästää hyvin vodat läpi ettei pysty ylikastelemaan, kunhan on vaan joku syvä aluslautanen mistä sitten se multa imee nesteen.
 
Piti tehdä chilimosoa tänään pakastimen omista chileistä - mutta olikin markkinapäivä, joten hain Heinän chilejä ja silppusin niitä kuivamaan. Pihistin toki kevättä ajatellen siemeniä talteen!

Nää on 8:n vahvoja rocotoja, kahta sorttia joista ei tarkempaa jäänyt muistiin.
Omat sugar rushit taitaa olla kuutosta.

_1220056.JPG _1220057.JPG
_1220060.JPG
eli tuosta autosta:
391672092_1037410430977770_467886431294598982_n.jpg
 
Chocolate scotch bonnet. Mulla oli kaupasta ostettu seitsemän siementä. Yhden sain näistä itämään viime vuodenvaihteessa, ja tässä lopputulos, yksi ainoa podi :). Tässä kasvissa oli varmaan lähemmäs sata nuppua jossain vaiheessa, mutta tippuivat pois pikku hiljaa sen jälkeen kun nostin kasvin sisälle. Tuolloin tämä yksinäinen podi oli jo ruvennut kasvamaan. Oliko vaivan arvoista, no ainakin saan siemenet tuosta yhdestä.

20231021_192108.jpg
 
Chocolate scotch bonnet. Mulla oli kaupasta ostettu seitsemän siementä. Yhden sain näistä itämään viime vuodenvaihteessa, ja tässä lopputulos, yksi ainoa podi :). Tässä kasvissa oli varmaan lähemmäs sata nuppua jossain vaiheessa, mutta tippuivat pois pikku hiljaa sen jälkeen kun nostin kasvin sisälle. Tuolloin tämä yksinäinen podi oli jo ruvennut kasvamaan. Oliko vaivan arvoista, no ainakin saan siemenet tuosta yhdestä.

Oliko nämä niitä prisman nelson garden-merkkisiä siemeniä? Mullakin oli surkea itävyys niissä, koko pussista vain 1 tai 2 iti.
 
Näitä kylvin viime vuonna ja kyllä kaikki iti.. ehkä n. 80 prosenttia.
 
Oliko nämä niitä prisman nelson garden-merkkisiä siemeniä? Mullakin oli surkea itävyys niissä, koko pussista vain 1 tai 2 iti.

Nelson Garden K-Raudasta, ja mulla oli ne kotona kaapissa vajaan vuoden ennenkuin yritin idättää. Ehkä säilitys kotona ei ollut hyväksi, tai sitten oli huono erä siemeniä kuten ilmeisesti sinullakin.
 
Tämä CSB ei tehnyt kesällä kuin pari kukkaa jotka pudotti. Pari kuukautta myöhemmin latvomisen jälkeen alkoikin vielä kasvamaan kunnolla ja tekemään kukkia myös aika paljon. Kahdesta kukasta on nyt hedelmäkin tullut.

IMG_20231022_130722_lmc_8.4.jpg


Tässä taas jonkinlainen kokeilu että lähteekö enää kasvamaan. Tässä on siis hyvän sadon tehneen CSB kasvin latva kahdessa osassa.

Oli ensin lasimaljakossa jossa se sitten tekikin juuret itselleen. Siitä sitten multaan kasvamaan jos siitä saisi vähän toisenlaisen huonekasvin.

Se sitten alkoikin myös tekemään kukkia. Hedelmään asti ei ole vielä jaksanut. Olkoon nyt tuossa jos siitä vielä tulisi isompi ajan kanssa.

IMG_20231022_130745_lmc_8.4.jpg
 
Omasta Chocolate Scotch Bonnetista tuli iso mutta tiputti melkein kaikki kukat pois. n. 15 hedelmää tuli.
IMG_20231014_134830951_HDR.jpg
Kuvan oton jälkeen parturoin suunnilleen puolet pienemmäksi kun ei meinannut mahtua lampun alle ja vaihdoin lannoitemerkkiä toiseen siinä toivossa että tuo kukkien tiputtelu loppuisi.
 
Kukkien tippumiseen on itselläni auttanut puskien sumuttelu vedellä suihkepullolla. Chilithän ovat itsepölyttyviä, mutta liian alhainen ilmankosteus aiheuttaa sen, ettei siitepöly tartu toiseen kukkaan. Sopiva ilmankosteus on luokkaa joku 50% ellen väärin muista. Välillä kävin myös sormenpäällä kaikki yhden kasvin kukat läpi ja kyllä sormeen sitä siitepölyä tarttui, joten ehkä auttoi. Osa kukista tippuu joka tapauksessa, se on normaalia.

Typpeä ei myöskään saisi olla lannoitteessa liikaa, jos haluaa kukkia. Itse en ole jaksanut säätää NPK-arvojen kanssa, vaan puutarhan kesällä mennään. Aika tasapainoinen lannoite kuitenkin.
 
Tää yleisesti kasveille neuvo.
Harsosääskistä pääsee lähes täysin eroon kun kastelee mullan tupakanlehtien ruoteista ja muusta nikotiinia sisältävistä seteistä keitetystä vedellä.
Kiehuvaa vettä siis että munat kuolee ja nikotiinia siinä seassa että ne pikku mulkut kuolee jos lentää uudestaan sinne mullan sekaan syömään/juomaan sitä.
En suosittele pienille taimille tota kiehuvaa vettä mutta jo ihan pari kolme viikkoset chocolatehabat kesti hyvin.
 
Habanero x Rawit F1. Aika pieniksi jäi hedelmät, tollasia alle parin sentin mittaisia papanoita. Maku aika suora yhdistelmä molempia lajikkeita mutta selvästi tulisempi kuin habanero.
Aika roskaa mutta tulipahan kokeiltua. Varmaan tuosta saisi jalostettua ihan pätevän kasvattamalla lisää sukupolvia mutta ei riitä tila. Seuraavana tulossa kasvuun sugar rush stripey, aji cristal ja sangria.
IMG_20231214_212422874.jpgIMG_20231127_174040820.jpg
 
Kuinka nopeasti siemenet ottavat itseensä pakkasesta? Tilasin siemeniä Suomen Chiliyhdistykseltä ja olivat noin päivän ajan -10c pakkasissa postilaatikossa.
 
Kuinka nopeasti siemenet ottavat itseensä pakkasesta? Tilasin siemeniä Suomen Chiliyhdistykseltä ja olivat noin päivän ajan -10c pakkasissa postilaatikossa.
Uskoakseni eivät ota. Ovat kuivattuja, joten eivät pääse "jäätymään".
 
Kyllä siemenet voivat toimia vaika ne kaivaisi pakastimen kokonaisista chileistä. Se onko prosenttionnistuma samaa luokkaa kuin kuivatuissa en ota kantaa.

Itse pohdin jo kevättä; millloin aloittaisi idättämisen -ja mitä tekisi "kattoon saakka" ulottuvile nykykasveille.
Varsinkin kun mahdollisuutena olisi parin kuukauden poissaolo itsellä. Dilemmaa...

_1220569.JPG _1220570.JPG
_1220572.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Tykkää itse leikata talven yli säästettävät kasvit matalaksi. Samalla pienennän juuripaakkua ihan ronskisti saksilla ja siirrän pienempään ruukkuun. Lähtevät kyllä kasvamaan, vaikka ei jäisi kuin varren tyngät jäljelle. Tällä tavalla saa kasvin haaroittumaan hyvin seuraavaa kasvukautta varten ja kasvista tulee tukeva, kun kasvu lähtee vanhasta paksusta rungosta.

Tässä oma Aji Mango. Leikkaaminen jäi tänä vuonna aika myöhään, mutta uutta kasvua puskee jo. Ruukku on 2,9 litrainen, jotkut on laittaneet pienempiinkin.
20231229_211348.jpg
 
Niin, voihan sitä kaikkea tehdä, kasvua pukkaa noissa suurissakin, lie kauheata.
 
Tykkää itse leikata talven yli säästettävät kasvit matalaksi. Samalla pienennän juuripaakkua ihan ronskisti saksilla ja siirrän pienempään ruukkuun. Lähtevät kyllä kasvamaan, vaikka ei jäisi kuin varren tyngät jäljelle. Tällä tavalla saa kasvin haaroittumaan hyvin seuraavaa kasvukautta varten ja kasvista tulee tukeva, kun kasvu lähtee vanhasta paksusta rungosta.

Tässä oma Aji Mango. Leikkaaminen jäi tänä vuonna aika myöhään, mutta uutta kasvua puskee jo. Ruukku on 2,9 litrainen, jotkut on laittaneet pienempiinkin.
20231229_211348.jpg
Tuottaako paremmin satoa kuin verrokkina vasta siemen itämässä? Itse pitäny 5 puskaa talven yli elossa enkä juuri leikellyt.
 
Onhan nää yksilöitä, yksi chileistä pukkaa kukkaa ja chiliä, siis nytkin, ja pari kuolee ja pari pukkaa ruotoa ja lehteä muttei muuta... jos minulla olisi vain yksi kasvi, saattaisin päätellä virheellisiä, mutta kun on monta ja käyttäytyvät ihan eri tavoin samalla hoidolla, ei paljoa kannata päätellä...
 
Tuottaako paremmin satoa kuin verrokkina vasta siemen itämässä? Itse pitäny 5 puskaa talven yli elossa enkä juuri leikellyt.
Kiinnostava kuymysys, mietin jotta tietenkin se wanha klasvi on "jo" pitkällä kun uusi tulokas vasta valmistautuu hommiiin...
 
Tuottaako paremmin satoa kuin verrokkina vasta siemen itämässä? Itse pitäny 5 puskaa talven yli elossa enkä juuri leikellyt.
Itse joskus tein omaksi ilokseni testin, että talvetin pari puskaa vain leikkaamalla enimmät oksat pois, ruukun pidin samana. Tuolla tavoin tehtynä sato jäi huonommaksi molemmissa kuin uusista siemenistä idätetyissä. Olisi mahdollisesti tehnyt paremman sadon jos olisi myös juuria ja ruukkuja pienentänyt talveksi ja sitten kasvihuoneeseen siirrettäessä olisi laittanut takaisin isoihin astioihin.
 
Itse joskus tein omaksi ilokseni testin, että talvetin pari puskaa vain leikkaamalla enimmät oksat pois, ruukun pidin samana. Tuolla tavoin tehtynä sato jäi huonommaksi molemmissa kuin uusista siemenistä idätetyissä. Olisi mahdollisesti tehnyt paremman sadon jos olisi myös juuria ja ruukkuja pienentänyt talveksi ja sitten kasvihuoneeseen siirrettäessä olisi laittanut takaisin isoihin astioihin.
Mikä tässä on se juttu, että juuristo pitää pätkiä hyvän sadon takaamiseksi? Loogisesti ajateltuna kuten @OskuK kasvihan on jo täysmittainen talven jälkeen. Mihin helvettiin se sitten tuhlaa kaikki ne lannoitteet ja auringonvalon? Tänä keväänä kokeilen kumpi tuottaa enemmän.
 
Tuottaako paremmin satoa kuin verrokkina vasta siemen itämässä? Itse pitäny 5 puskaa talven yli elossa enkä juuri leikellyt.
En osaa sanoa tuottaako enemmän, mutta kokemukseni mukaan alkaa tuottaa satoa aikaisemmin. Muuttujia on niin monta, että hankala vertailla sadon määrää.

Omalla kohdalla suurin syy leikkaamiseen on se, että saa kasvit mahtumaan pienempään tilaan ja tekee kasveista tukevia. Helpottaa myös kastelua talvella, kun laittaa pienempään ruukkuun ja soraa pohjalle.
 
Mikä tässä on se juttu, että juuristo pitää pätkiä hyvän sadon takaamiseksi? Loogisesti ajateltuna kuten @OskuK kasvihan on jo täysmittainen talven jälkeen. Mihin helvettiin se sitten tuhlaa kaikki ne lannoitteet ja auringonvalon? Tänä keväänä kokeilen kumpi tuottaa enemmän.
Tuo oli lähinnä omaa mutuilua, että mahdollisesti tuolla tavoin olisi saanut parempia tuloksia aikaan. En ole juurikaan jaksanut yrittää talvettaa, kun omat chilit viettää kesät kasvihuoneessa ja jos ne tuo sisälle, niin lähes aina niihin iskee joko tuholais invaasio tai sitten ne ei vaan kestä rajua olosuhteiden vaihtelua ja kuihtuu pois. Sisälle tuotuna ilma on yhtäkkiä kuivempaa ja mahdollisesti onkin yhtäkkiä lämpöisempää ja sitten tähän päälle vielä oksien karsiminen ja valonmäärän muutokset, niin kaikki lajit eivät tuollaisia muutoksia kestä. Saan siis varmemmin ja paremman sadon kun pistän uudet siemenet itämään + tuo on aivan mukavaa puuhaa seurailla niiden kasvua siemenestä alkaen.

Juuripaakun pienentäminen on lähinnä tarpeen kun halutaan tilan säästämiseksi kasvi talvehtimaan pienempään ruukkuun, mutta saadaan sillä myös uutta ja tervettä juuristoa aikaan. Juuristoa leikkaamalla saadaan siinä samalla sekin hyöty, että tulee tehtyä uudelleen istutus jolloin kasvualusta ilmavoituu ja uudet juuret pääsee kasvamaan paremmin. Voihan sitä myös karsia enimmät oksat pois, rikkoa juuripaakun auki ja istuttaa uuden mullan kanssa takaisin samaan isoon ruukkuun. Multapaakku tiivistyy kasvukauden aika todella kovaksi ja se mahdollisesti vaikuttaa myös ravinteiden imeytymiseen. Kovassa ja tiivistyneessä mullassa vesi jää helposti kellumaan mullan päälle ja sitten osa valuu astian ja multapaakun reunoja pitkin alas ja pois astian pohjarei'istä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 563
Viestejä
4 511 392
Jäsenet
74 418
Uusin jäsen
Patiw

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom