Chilin kasvatus-topic

Pitää itte yrittää lampun alla vetää homma loppuun kun on niin monta jotka on vielä kukassa.
 
Alkaa kohta olla kasvukausi ohi. Ainakin henkinen, sen verran on kirvoja että alkaa keittää koko homma...
Hmm, missähän mun kirvat on, ei ole näkynyt vielä. Normaalisti Oulun korkeudella on jo yöpakkasia ollu niin paljon että kasvu ohi, mutta nyt jatkuu vielä toistaiseksi. Harmi vain että keväällä tuli laiskoteltua, niin että ei taimet ollu isommissa purkeissa ajoissa(taimipurkeissa juuret solmussa) ja se viivästytti kasvukautta turhaan.
 
Mulla on tässä Oulun pohjoispuolella vielä puskat täynnä raakileita ja eilen otin kilonverran kypsiä
käsittelyyn ja mahdan ainakin puolet laittaa kylmäsavuun ja siitä kuivuriin, ja sitten jauheeksi niin
on perkeleen hyvää matskua käytännössä mihin vaan.

Viime vuonnakin oli jo useampia pakkasia käynyt ennen kuin keräsin puskan kasvihuoneesta tyhjiksi
ja osan koitin kypsytellä sisällä loppuun ja suurin osa kypsyikin ja en nyt osaa sanoa että vaikuttiko miten makuun, mutta soosia tuli kaikista tehtyä.

Laitoin aiemmin linkin siihen Marttojen paholaisenhilloon ja edelleenkin väitän että sitä pikkuisen muokkaamalla saa helvetin hyvän makuista tavaraa, ja makeutta joku moitti niin siitä pääsee eroon
sokeria vähentämällä ja itsekin olen käyttänyt maks. puolet siitä hillosokerista mitä siinä oli.
 
Laitoin aiemmin linkin siihen Marttojen paholaisenhilloon ja edelleenkin väitän että sitä pikkuisen muokkaamalla saa helvetin hyvän makuista tavaraa, ja makeutta joku moitti niin siitä pääsee eroon
sokeria vähentämällä ja itsekin olen käyttänyt maks. puolet siitä hillosokerista mitä siinä oli.
Yksi hyvä keino vähentää sokerin määrää on myös hyytelösokeri, ei tule niin lirua mutta saa vähennettyä sokerin määrää. Eikä sitäkään tarvitse ihan ohjeen mukaan laittaa.
 
Joo tuo näytti olevan melkein samankokonen paketti ja voisi testata minkälainen ero.

Minä olen siis Marttojen ohjeesta poikennut niin että pari jämerää sipulia ja valkosipulia
ainakin kymmenkunta kynttä ja chiliä oon laittanut sekalaisesti mutta olisko 5-6 Habaneroa/Hainan yellow Lantern ja nuo tomaatit on todella kätevä laittaa purkkitavarana, ja siis tuosta hillomarmeladisokerista puolet.

Viikonloppuna tyhjeni joskus keväällä tekemäni viimeinen purkki joten ainakaan säilyvyyteen tuo sokerin puolittaminen ei vaikuttanut.
 
Mikäs mahtaa olla jalapenon kasvukoko?
Olen päätynyt ajatukseen ettei nää jannut vaihda väriä.

_1270156.JPG _1270158.JPG
_1270159.JPG
 
Öh, en mä näistäkään tiiä:
_1270163.JPG _1270165.JPG

enkä näistä:
_1270160.JPG _1270161.JPG
 

Liitteet

  • _1270162.JPG
    _1270162.JPG
    227,3 KB · Luettu: 24
Miten ootte käsitelly kasvit parvekkeelta tai muuten ulkoa sisään ottaessa?
Mullanvaihdolla ainakin pääsis mullan seassa olevista ötököistä. Reilummalla trimmauksella ja ihan suihkun alla lehdet ja runko puhtaaks?
 
Öh, en mä näistäkään tiiä:
_1270163.JPG _1270165.JPG

joopa, haulla "chili tangerine tiger" saa vain beigeä ja punervaa, liki Sugar-rush -värityksen chiliä ja raitojakin pitäisi olla. Tässä meidän, jonka siemenet tuli ok nimetyssä pussissa, niin tämmöisiä "vihreitä omppuja"!
Ei tosiaan tiiä mitä oikeasti ovat ja milloin kypsiä...

siis tämmöisiä kaikkien kuvissa:
1726726855102.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Miten ootte käsitelly kasvit parvekkeelta tai muuten ulkoa sisään ottaessa?
Mullanvaihdolla ainakin pääsis mullan seassa olevista ötököistä. Reilummalla trimmauksella ja ihan suihkun alla lehdet ja runko puhtaaks?
Mummo aikanaan neuvoi, että miedolla mäntysuopaliuoksella pyyhkiä lehdet. Aika työmaa ja tehosta en tiedä.

joopa, haulla "chili tangerine tiger" saa vain beigeä ja punervaa, liki Sugar-rush -värityksen chiliä ja raitojakin pitäisi olla. Tässä meidän, jonka siemenet tuli ok nimetyssä pussissa, niin tämmöisiä "vihreitä omppuja"!
Ei tosiaan tiiä mitä oikeasti ovat ja milloin kypsiä...

siis tämmöisiä kaikkien kuvissa:
1726726855102.jpeg
Muistaakseni nuo vois olla samoja ja niitä raitoja alkaa ajan myötä tulemaan. Tai sitten sulla on ollut vääriä siemeniä pussissa.
IMG_20240921_175003_resized_20240921_055143587.jpg
 
Chlit haettu tänään sisälle koska ens yöstä tulossa kylmä. Nyt lähti lähtölaskenta paljonko ehtii vielä kypsyä ennenkuin kuolee pois :D
 
Oma neljästä vain yksi, selviytynyt chili on istutettu joskus kesäkuussa ja on vieläkin ihan pieni rääpäle, tosin suht terveen näköinen. Yllätyksenä on samana päivänä istutetut appelsiinipuut, jotka on tosi terveen näköisiä ja yksi niistä on joku appelsiinipuiden alfauros pituudeeltaan ym. En ole noita kertaakaan uskaltanut partsilla säilyttää, välillä hemmotellut partsisäilytyksellä kun ollut tosi aurinkoista ja hellettä :D Talveksi hankinnassa kasvilamppu. Onko chilille tyypillistä kasvaa hitaasti vai olenko jotenkin saanut tuon johonkin horrokseen?
 
Sanoisin että keltavihreitä
Se vaikuttaisi samalta kehitysklululta kuin Sugar-Rushissa.
Näiden muuttumista beigeiksi tai vieläpä punervanbeigeiksi en usko hetkeäkään.
Maistettiin yhtä "omppua" -kuin hiukan maustettu paprika, mutta oikein raikas sinänsä.
 
Chlit haettu tänään sisälle koska ens yöstä tulossa kylmä. Nyt lähti lähtölaskenta paljonko ehtii vielä kypsyä ennenkuin kuolee pois :D

Nostin kans sisään ne jotka pystyi mutta ehkä vien ne vielä ulos. Ei tuolla vielä niin kylmä vaikuta olevan. Raakileita on vaikka kuinka paljon, saas nähdä kerkeääkö kypsymään. Podit jotka ovat vähänkään vaihtaneet väriä, olen laittanut paperpussiin parin omenan kera, kypsyvät päivässä kahdessa.

E: oli kuitenkin yöllä ollut näköjään vain 1 astetta plussaa. Toivotaan että lämpenee vielä sen verran että uskaltaa nostaa ulos, kun ei nuo ruukut oikein sisälle meinaa mahtua.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo on itselleni täysin uutta että leikattu chili mitään kypsyisi tai väriä muuttaisi!

Täällä oli pakkasta, ei toki meidän parvekkkeella mutta aika nuutuneita tyttöjä olivat aamusella.
Saas nähdä miten käy...

-joutessani leikkasin muutamia ja pistin silpuksi ja uuninvaloon kuivumaan. Toki napasin valtaosan kuivattavista pakkasesta.

päivän kypsät.
460961645_8634169196621717_8436145644120205784_n.jpg
uunissa aurinkoa ottamassa:
460731255_8634169106621726_8437131227542119623_n.jpg
ja lopuksi negatiivinen huomio:
näistä ei saa kantta auki, eli ei voi vaihtaa sisältöä omaan
-tai täyttää kun tyhjenöö.
460642483_8634169119955058_5040617204725617547_n.jpg
 
Scotch Bonnet Habanero

Ainut chili, joka teki keväällä istutetuista siemenistä ja kahdesta puskasta hedelmän tänä vuonna, vaikkakin vähän myöhään syksyllä.

Tulisuus 325000-350000 Scovillen asteikolla.

Jää nähtäväksi talvehtiiko ja jatkaako kasvua ensi keväänä vai kuoleeko pois 🤔

IMG_20241011_111826.jpg
 
Kaikenlaista tullut tehtyä itse kasvatetuista lemon drop ja chocolate scotch bonnet chileistä tänä vuonna. Osa on oikein hyviä ja osa vähemmmän hyviä. Vasemmalta päin: 1. Kuivatettu ja murskattu bonnet. 2. Kuivattu lemon drop. 3. Savustettu lemon drop. 4. Laktofermentoitu lemon drop kastike. 5. Lemon drop/paprika/inkivääri hillo. 6. Omena/lemon drop hillo. 7. Tomaattisalsa. 8. Maustesuolasekoitus. 9. Chiliöljy (kuivattu lemon drop ja oliiviöljyä), puuttuu kuvasta. Vielä pitäisi keksiä jotain bonneteista, niitä kun on vielä jonkun verran. Ideoita?

e. 9. Lisätty.

20241011_204255.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Jossain maissa muuten syödään chilistä lehdetkin. Ryöpätään vain nopeasti ja ruokaan. Ehkä lopuksi voi nekin kerätä ja kokeilla.
 
Ainakaan ei kannata tehdä omenahilloa chileillä. Ei ole toimiva konsepti ;-) Itse luovutin chilöiöljyt, ne homehtuivat minulla aina.
Harmillista sinänsä.
 
Ainakaan ei kannata tehdä omenahilloa chileillä. Ei ole toimiva konsepti ;-) Itse luovutin chilöiöljyt, ne homehtuivat minulla aina.
Harmillista sinänsä.

Uskallan väittää vastaan 😀. Meidän omena/chili hillo on yksi parhaita meidän tekeleistä, oikein onnistunut. Viime vuoden chiliöljyn käytin hetki sitten loppuun, hyvin säilyi vajaan vuoden.
 
Scotch Bonnet Habanero

Ainut chili, joka teki keväällä istutetuista siemenistä ja kahdesta puskasta hedelmän tänä vuonna, vaikkakin vähän myöhään syksyllä.

Tulisuus 325000-350000 Scovillen asteikolla.

Jää nähtäväksi talvehtiiko ja jatkaako kasvua ensi keväänä vai kuoleeko pois 🤔

IMG_20241011_111826.jpg
IMO chinenset on helpoimpia talvetettavia. Ja kunnon valon alla kukkivat koko talven. Tosin podinalut jäävät kiinni yleensä vasta keväällä kun olosuhteet ovat oikeat. Mutta satokausi alkaa talvetetuilla pian verrattuna siihen, että lähtee siemenestä.
 
Uskallan väittää vastaan 😀. Meidän omena/chili hillo on yksi parhaita meidän tekeleistä, oikein onnistunut. Viime vuoden chiliöljyn käytin hetki sitten loppuun, hyvin säilyi vajaan vuoden.

Minulla ne homehtuivat aina noin kuukaudessa, vaikka taatusti olin keitellyt kaiken riittävästi ja purkitkin.
Metka juttu.

Omenahillo chilillä ei toiminut eillä eikä lahjana, kun kukaan ei keksinyt mihin sitä käyttäisi.
Tuo ei sinänsä ole murhe, palaamme paprikapohjaiseen mosoon. Jota onkin jo litra tilattuna, ja puolet heti! Loput saanee antaa jouluksi... ;-)
 
Ensimmäinen chilien fermentointi kokeilu epäonnistui, ei lähtenyt käymään ja pinnalle rupesi muodostumaan hometta. Täytynee kokeilla uusiksi.
En tiedä minkälaista tuotosta olit tekemässä ja millä menetelmällä, mutta noin yleisesti ottain hapattamisen onnistumisen todennäköisyyksiä voi parantaa käyttämällä startteria. Esimerkiksi tuoreesta hapankaalista vähän liemiä talteen ja lisäät sinne chilisatsiin. Silloin oikeanlaiset bakteerit/hiivat jne saa paremmin jalansijan ennen pöpöjä.
 
En tiedä minkälaista tuotosta olit tekemässä ja millä menetelmällä, mutta noin yleisesti ottain hapattamisen onnistumisen todennäköisyyksiä voi parantaa käyttämällä startteria. Esimerkiksi tuoreesta hapankaalista vähän liemiä talteen ja lisäät sinne chilisatsiin. Silloin oikeanlaiset bakteerit/hiivat jne saa paremmin jalansijan ennen pöpöjä.

Tuo oli tosiaan ensimmäinen kerta kun kokeilin fermentointia. Netistä kaivoin jonkun helpon ohjeen ja joku mulla meni siinä pieleen. Toisella kerralla onnistui paremmin, eri ohje. Tuo hapankaali on ilmeisesti hyvä kikka.
 
Tuo oli tosiaan ensimmäinen kerta kun kokeilin fermentointia. Netistä kaivoin jonkun helpon ohjeen ja joku mulla meni siinä pieleen. Toisella kerralla onnistui paremmin, eri ohje. Tuo hapankaali on ilmeisesti hyvä kikka.
Menetelmästä ja hapatettavista aineksista riippumatta tuo hapankaalin (tai jonkun muun vastaavan) liemi on erinomainen kikkakolmonen, saa hyvä kasvusto etulyöntiaseman, kunhan katsoo että tuote on elävä, eli pastöroimaton jos kaupasta hakee.
Lisäksi hyvä hapatusastia hyvillä painokivillä helpottaa.
 
Menetelmästä ja hapatettavista aineksista riippumatta tuo hapankaalin (tai jonkun muun vastaavan) liemi on erinomainen kikkakolmonen, saa hyvä kasvusto etulyöntiaseman, kunhan katsoo että tuote on elävä, eli pastöroimaton jos kaupasta hakee.
Lisäksi hyvä hapatusastia hyvillä painokivillä helpottaa.

Alkukannan lisäksi auttaa kun tekee vähän stydimmän suolaliuoksen. 3-4% tuppaavat homehtumaan helpommin, itse teen 5-6% suolalla, jotkut tekevät jopa 8% mutta tuolloin fermentointiin menee enemmän aikaa.
 
Alkukannan lisäksi auttaa kun tekee vähän stydimmän suolaliuoksen. 3-4% tuppaavat homehtumaan helpommin, itse teen 5-6% suolalla, jotkut tekevät jopa 8% mutta tuolloin fermentointiin menee enemmän aikaa.

Mulla oli toisessa satsissa hieman stydimpi suolaliuos, ehkä 8% prosentin paikkeilla. Alkukantaa ei ollut. 3 viikkoa annoin seoksen seistä purkissa huoneen lämmössä. En ole täysin varma onko fermentointi onnistunut vai ei, mutta kyllä kastike ihan syömäkelpoista on.
 
Alkukannan lisäksi auttaa kun tekee vähän stydimmän suolaliuoksen. 3-4% tuppaavat homehtumaan helpommin, itse teen 5-6% suolalla, jotkut tekevät jopa 8% mutta tuolloin fermentointiin menee enemmän aikaa.
Mä tein 1,5% suolan määrällä, ihan tavallisessa säilykepurkissa, eikä homehtunut. Rasilaisen hapankaalipurkista starttiliemet.
 
Tämä (osittain….), kun ei sitä välttämättä hilloksi voi kutsua, mutta loisteliasta BBQ soossia.
Sehän riippuu chilin määrästä. Kun pienellä twistillä teki, niin oli kuulemma erään tutun mielestä parasta mitä on kokeillut pinaattiohukaisten kanssa.
 
Ostin äsken Lidlistä Silvercrestin silppurin kympillä, tuolla vetelen uunikuivatut chilit maustemyllykokoon. Kokeilin äsken johokin pähkinöihin. Tirvaisin ne testimömmöt leipätaikinaan. Nyt ei ole chilejä vielä testiin...

1729153435368.png
 
Viimeksi muokattu:
Mulla on Silvercrest-kahvimylly, jota käytin aikaisemmin kuivattujen chilien jauhamiseen. Putsaamisessa on kuitenkin sen verran hommaa jos vuorottelee chilin ja kahvipapujen välillä, että ostin chilejä varten oman, tällaisen.

 
Nimenomaan. Itselläkin on muutama aivanpaska Mahlkönigin Vario, mutta oikeassa käytössä Eurekan 75e-kahvimylly, eikä missään tapauksessa noihin sotketa muuta kuin kahvia. Tässä oli kympillä taannoin Tokmannilla kahvi"myllyä" -toki silppuri sekin, mutta oli lopunut, joten tämä silppuri saapi toimia. Tokmannin seuraava oli Braun, mutta noin paljon en maksa myllystä jota käytetään ehkä 5x vuodessa. Tosin sana mylly on näissä väärä kun noissa ei myllynjauhimia ole, vaan silppurinterät. Kahvimylly TSM6A011W
 
Viimeksi muokattu:
Hmm, tuunausta, ostin aika hyvää Herkkumaan sinappikurkkusalaattia purkin Puuilosta, ja siihen kun iskee omaa chiliä sekaan ni vot! Helpolla hyvää!
 
Tuli käytyä hakemassa tuotteita "suoraan autosta" ja isäntä tuli maininneeksi etä vahvuusluokitukset heittelee paljon, ja kun kauden lopuksi jätetään kastelu, chili käyttää hedelmän nestettä ja sen voimakkuus helposti tuplaantuu.

heinä_n.jpg


hei_n.jpg
 
Joo, vahvuudet heittelee josius tosi paljon omissakin kasvatuksissa. Samoin hedelmienneli podien koot. Joskus voi olla esim Habanerossa sellaisia ison pihlajanmarjan kokoisia ja tulettomia kun taas isoimmat ovat pingispall8n kokoluokkaa ja tulisuutta on riittävästi.
 
Kannattanee kypsyttää hetki sisällä, jos jäävät raa’aksi ja, sen jälkeen esim. savustaa ja rouhia chilijauheeksi.
 
Tiiä sitten kenen vanhaan kysymykseen tuo oli vastaus, mutta sisääntuomisessa on aina ilmeinen öttiäisriski.
 
Soisikohan sitä lainata ketjua, vaikka aihe ei suoraan liitykään chilien kasvatukseen. Mikäli katsotaan, että viesti menee liiaksi ohi aiheen, tämän voi poistaa tai siirtää muualle.

Täällä varmasti moni on parannellut kasvuolosuhteita mm. kasvivaloilla. Itsellä olisi pientä mielenkiintoa koittaa kasvattaa tavanomaisia keittiöyrttejä (mm. basilikaa, rosmariinia, ehkä vähän lehtisalaattia jne.) kotona. Talven pimeyteen ajattelin tehdä jonkinlaisen kasvatus- ja kasvivalotelineen käytössäni olevista materiaaleista. Malli on vielä auki. Valaistuksen joudun hankkimaan puhtaalta pöydältä ja mietin valaistusken toteuttamista led-nauhalla ja jonkinlaisella nostettavalla kehikolla, jotta valaistusta voi nostaa kasvien kasvun mukaan (en tiedä, onko tämä utopistinen ajatus).

Varsinainen kysymys kuuluukin, millainen led-nauha olisi hyvä kasvien tarpeisiin? Ilmeisesti aallonpituusjakaumalla on merkitystä kasvien hyvinvoinnin ja kasvun varmistamisessa.
 
Soisikohan sitä lainata ketjua, vaikka aihe ei suoraan liitykään chilien kasvatukseen. Mikäli katsotaan, että viesti menee liiaksi ohi aiheen, tämän voi poistaa tai siirtää muualle.

Täällä varmasti moni on parannellut kasvuolosuhteita mm. kasvivaloilla. Itsellä olisi pientä mielenkiintoa koittaa kasvattaa tavanomaisia keittiöyrttejä (mm. basilikaa, rosmariinia, ehkä vähän lehtisalaattia jne.) kotona. Talven pimeyteen ajattelin tehdä jonkinlaisen kasvatus- ja kasvivalotelineen käytössäni olevista materiaaleista. Malli on vielä auki. Valaistuksen joudun hankkimaan puhtaalta pöydältä ja mietin valaistusken toteuttamista led-nauhalla ja jonkinlaisella nostettavalla kehikolla, jotta valaistusta voi nostaa kasvien kasvun mukaan (en tiedä, onko tämä utopistinen ajatus).

Varsinainen kysymys kuuluukin, millainen led-nauha olisi hyvä kasvien tarpeisiin? Ilmeisesti aallonpituusjakaumalla on merkitystä kasvien hyvinvoinnin ja kasvun varmistamisessa.
Kekkilällä ainakin lyhyt perehdytys aiheeseen:
Kasvit valokeilassa - millainen kasvivalo viherkasveille? - Kekkilä.fi
Ja jos vielä enemmän haluaa asiaan perehtyä, sitä voi lukea täältä:
LED kasvivalaisimet
Ja tässä myös hyvää juttua siitä, että ihan kaikkia alibaban myyjiä ei kannata uskoa. Se että ledinauha tuottaa punaista valoa, ei vielä tarkoita että se on oikeaa aallonpituutta:
120W LED Finland -valaisin | Led Finland

Mutta lyhyesti:400-480nm (sininen valo) ja 610–680nm (punainen valo) tarvitaan led nauhoihin, että siitä mitään hyötyä on.
Harmi kun en enään löydä hyvää spektrikarttaa, joka selitti kasvien eri tarpeet valoille. Siinä oli selkeästi kuvattu että mitä spektriä tarvitaan mihinkin kasvun vaiheeseen.
 
Kekkilällä ainakin lyhyt perehdytys aiheeseen:
Kasvit valokeilassa - millainen kasvivalo viherkasveille? - Kekkilä.fi
Ja jos vielä enemmän haluaa asiaan perehtyä, sitä voi lukea täältä:
LED kasvivalaisimet
Ja tässä myös hyvää juttua siitä, että ihan kaikkia alibaban myyjiä ei kannata uskoa. Se että ledinauha tuottaa punaista valoa, ei vielä tarkoita että se on oikeaa aallonpituutta:
120W LED Finland -valaisin | Led Finland

Mutta lyhyesti:400-480nm (sininen valo) ja 610–680nm (punainen valo) tarvitaan led nauhoihin, että siitä mitään hyötyä on.
Harmi kun en enään löydä hyvää spektrikarttaa, joka selitti kasvien eri tarpeet valoille. Siinä oli selkeästi kuvattu että mitä spektriä tarvitaan mihinkin kasvun vaiheeseen.
Kiitoksia paljon asiassa eteenpäin saattamisessa. Täytyy tarkemmin käydä selvittelemään, mistä saisi sopivaa nauhaa hankittua.
 
Itse tulin ostaneksi pari Osramin? kasvilappua, mutta huomasin etä ihan normiled, kunhan tarpeeksi kirkas, on ihan yhtä hyvä. Mutta jollekin basilikalle se valaisu ei ehkä tule olemaan ykkösongelma.
 
Tehtiin eilen mosoa, "Annikin kevätkosto" ol sen verran suosittu että sai syksyversion.

Paprikaa, sipulia ja valkosipulia:
463964754_8893508644021103_2036285307631745833_n.jpg

Siinä jo poristaan:
463972125_8893514950687139_7085608634361814900_n.jpg

Surrr...
463973944_8893513517353949_8212398732142166859_n.jpg

Purkkien kypsytys:
464081023_8893513890687245_8104161965281268720_n.jpg

Muutama chili:
464087619_8893514547353846_6080748338569700075_n.jpg

Siirappia ja valkoviinietikkaa:
464194172_8893508354021132_9178154365910698251_n.jpg

Alkuasetelma:
464281125_8893508897354411_7525865462684642403_n.jpg

Loppuasetelma:
464301289_8893515334020434_1189013033250939815_n.jpg
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 539
Viestejä
4 510 786
Jäsenet
74 416
Uusin jäsen
yeeyeeyee

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom