Chilin kasvatus-topic

Tänään laitoin kolme eri siementä itämään, Chocolate Scotch Bonnet, Hot Lemon (uusi tuttavuus minulle) sekä Padron. Padron siemenet on otettu talteen viime kauden sadosta ja nuo kaksi muuta ostin. Talvehtimassa on yksi Bonnet taimi viime kaudesta. Ensimmäistä kertaa kokeilen pitää hengissä talven yli. Olen ainoastaan leikannut sen melko pieneksi ja toistaiseksi näyttää hyvältä.
 
Multapaakku tiivistyy kasvukauden aika todella kovaksi ja se mahdollisesti vaikuttaa myös ravinteiden imeytymiseen. Kovassa ja tiivistyneessä mullassa vesi jää helposti kellumaan mullan päälle ja sitten osa valuu astian ja multapaakun reunoja pitkin alas ja pois astian pohjarei'istä.
Olen huomannut saman. Auttaako tuohon mikään konsti pysyvästi? Ruukkusoran sekaan sotkeminen ei estä tiivistymistä. Riittävästi jos sotkee, niin multatila jää vähemmälle ja sit tarvitaan isompi ruukku. Ruukkusora noin käytettynä alkaa maksamaan. Hiekka vois olla toinen, mutta pitäisi suhteet saada jostain ja silloinkin isompi ruukku.
 
Olen huomannut saman. Auttaako tuohon mikään konsti pysyvästi? Ruukkusoran sekaan sotkeminen ei estä tiivistymistä. Riittävästi jos sotkee, niin multatila jää vähemmälle ja sit tarvitaan isompi ruukku. Ruukkusora noin käytettynä alkaa maksamaan. Hiekka vois olla toinen, mutta pitäisi suhteet saada jostain ja silloinkin isompi ruukku.
Kookoskuidun käyttäminen kasvatusalustana olisi varmaan paras keino tuon ehkäisemisessä. Sekaan sitten hydrosoraa tai perliittiä vielä lisää ilmavoittamaan. Tai jos on tarkanmarkan mies, niin ostaa ison säkin Leca-soraa ja huuhtelee sen hyvin ennen käyttöä. En ole testannut kookoskuidun käyttöä itse, joten en osaa sanoa, että pääseekö senkään kanssa täysin eroon ongelmasta.

Kookoskuitua voi myös uudelleenkäyttää. En ole itse vielä jaksanut vaihtaa pois perus puutarhamullasta, kun omat chilit pidetään hengissä vain yhden satokauden. Tai no kasvuturvetta käytin viime kasvukaudella, mutta en huomannut eroa puutarhamultaan. Ehkä jos ruukkukoot olisi isompia voisi eroja havaita paremmin, nyt käytän 10l ämpäreitä kasvihuoneessa.

Pitäisikin taas alkaa valmistella tulevaa kautta. Pitänee laittaa pari uutta lajiketta tilaukseen.
 
Tässä on paria mitä kasvatellut ja mitä niistä tehnyt vuosi sitten. Nyt on kasvamassa Carolina reaper ja Zing ja 7 JPN X Pimenta Puma
 

Liitteet

  • IMG_20211029_125447.jpg
    IMG_20211029_125447.jpg
    174,1 KB · Luettu: 55
  • IMG_20211029_125459.jpg
    IMG_20211029_125459.jpg
    162,9 KB · Luettu: 70
  • IMG_20220218_161002.jpg
    IMG_20220218_161002.jpg
    185,4 KB · Luettu: 79
  • IMG_20220402_182920.jpg
    IMG_20220402_182920.jpg
    218,1 KB · Luettu: 78
  • IMG_20220730_190046.jpg
    IMG_20220730_190046.jpg
    249,3 KB · Luettu: 75
  • IMG_20220808_144347.jpg
    IMG_20220808_144347.jpg
    73,3 KB · Luettu: 52
  • IMG_20220823_140144_edit_247310297795073.jpg
    IMG_20220823_140144_edit_247310297795073.jpg
    101,1 KB · Luettu: 44
  • IMG_20220823_140409_edit_247367335132564.jpg
    IMG_20220823_140409_edit_247367335132564.jpg
    116,1 KB · Luettu: 35
  • IMG_20220823_140943_edit_247698794373659.jpg
    IMG_20220823_140943_edit_247698794373659.jpg
    88,1 KB · Luettu: 30
  • IMG_20220823_141203_edit_247835158846034.jpg
    IMG_20220823_141203_edit_247835158846034.jpg
    98,3 KB · Luettu: 30
Olisko täällä antaa kokemuspohjaista neuvoa miten esim. timjamiruukkua ja muita yrttejä pitäisi kasvattaa kotioloissa? Siis ihan kaupan hevi-osastolta.
 
Olisko täällä antaa kokemuspohjaista neuvoa miten esim. timjamiruukkua ja muita yrttejä pitäisi kasvattaa kotioloissa? Siis ihan kaupan hevi-osastolta.
Timjamista en tiedä, mutta ruukkubasilika ainakin kasvaa hyvin kun sen istuttaa isompaan ruukkuun. Ei tosin toimi kuin kesäaikaan, talvella kuihtuu nopeasti ilmeisesti valon puutteeseen ja liian kuivaan huoneilmaan.
 
Meillä pari vuotta onnistui basilikan "jatkaminen" loistavasti, nyt viimeiseen vuoteen eivät ole tykänneet.
Tiiä sit miksi...
 
Persilja pärjää parhaiten jääkaapin ovessa..

Mitä noihin muihin tulee, niin T6 keittiöpuutarha tuollaisia on saatavilla taas (firma meni konkurssiin aiemmin), ei siinä kyllä oikeen basilikaakaan saanut 3 viikkoa kauempaa
hengissä pysymään. Kaupan yritteihin on varmaan piilotettu jokin itsetuhomekanismi ettei kertaostosta voi käyttää loputtomiin.

Mutta valoa ja vettä/ravinteita sopivasti niin kaippa nuo pärjäävät, timjami on sen verran pienilehtinen että sen kanssa ei oo kovin helppoa.
 
Aiemmin tosiaan meillä piisasi basilikapuskia tutuille jaettavaksi kun kasvoivat hulluna.

Chilit taas ihan ihmepuhdissa.
Meijä chileille sama mikä on vuodenaika.
Aina menee yhtä huo... tai hyvin.

_1230110.JPG _1230113.JPG
_1230114.JPG _1230115.JPG
 
Kaupan yritteihin on varmaan piilotettu jokin itsetuhomekanismi ettei kertaostosta voi käyttää loputtomiin.

No tämä^
Liiterissä oli about 1kk sitten myynnissä yrttiruukkuja ja harmikseni ei ostettu kuin oregano.
Loistava laatu, uutta pukkaa sen mitä ehtii harventamaan ruokiin.
Jos vain löydätte niin iskekää kiinni.
(sorry offtopic)
 
Me ostettiin ensimäistä kertaa thai-basilika joka oli niin kiinnostava tuote (maistuu kaikelta muulta paitsi basilikalta)ja se on jaksanut ok, k-kaupan väiskin tuote oli tämä.
 
Meillä pari vuotta onnistui basilikan "jatkaminen" loistavasti, nyt viimeiseen vuoteen eivät ole tykänneet.
Tiiä sit miksi...

Basilika kannattaa jatkaa niin, että leikkaa siitä pistokkaita ja laittaa ne vesilasiin kasvattamaan juuria, kun alkaa juuria olla riittävästi, sitten istuttaa multaan.
Hyvällä tuurilla voi toimia ihan vaan iskemällä puska suoraan multaruukkuunkin, basilika on aika sitkeä kasvamaan.

Kaupan yritteihin on varmaan piilotettu jokin itsetuhomekanismi ettei kertaostosta voi käyttää loputtomiin.
Se kaupan yrtti on hyvin usein juuriltaan niin huono siinä vaiheessa kun se on sulla kotona, että sillä ei ole kovin hyvät edellytykset enää lähteä suoraan siitä kasvuun.
Lisäksi kun se on tottunut kasvamaan optimaalisella ravintoliuoksella ja valolla, sen jälkeen on kova shokki siirtyä multaan kasvamaan.

Olisko täällä antaa kokemuspohjaista neuvoa miten esim. timjamiruukkua ja muita yrttejä pitäisi kasvattaa kotioloissa? Siis ihan kaupan hevi-osastolta.
Usein paras tulos saadaan kun otetaan pistokas, juurrutetaan vesilasissa ja istutetaan sen jälkeen multaan. Se ei kuitenkaan kaikille kasveille onnistu hyvin.
Jos jatkokasvatus on mielessä, kannattaa jo kaupassa pyrkiä valikoimaan sellainen yksilö, jossa juuripaakun juuret on mahdollisimman valkoiset ja puhtaan näköiset. Jos juuret on mustaa limaista mujua (kuten ne aika usein on) voi jatkokavatuksen unohtaa. Sen jälkeen kotona kannattaa yrittää leikata ruukunkappaleet mahdollisimman varovasti irti ja vähän avata sitä juuripaakkua ja istuttaa sen jälkeen multaan. Yleensä kannattaa myös käyttää siitä kasvista ensin kaikki isommat oksat ja jättää vain pienemmät parhaan näköiset oksat kasvamaan. Isot lehdet ja varret kuluttaa paljon ja ne huonot juuret ei heti kykene kuljettamaan ravinteita riittävästi isolle kasville. Samasta syystä etenkin kesäkuumalla ei kannata tuoreita istutuksia laittaa liian paahtaviin olosuhteisiin. Pääsääntöisesti nämä kaupan salaatit ja yrtit on kasvatettu jollakin muulla menetelmällä kuin tavallisella multakasvatuksella (vesiviljely tms) ja ovat olleet hyvän valaistuksen alla, joten shokki kasville on kova kun se isketäänkin kukkamultaan kasvamaan ja myös valon määrä yleensä on kotona hyvin paljon pienempi. Aika suuri osa jatkokasvatuksista epäonnistuu kaikesta huolimatta ja usein olisi ollut helpompaa vaan aloittaa siemenestä suoraan..
 
Viimeksi muokattu:
Basilika kannattaa jatkaa niin, että leikkaa siitä pistokkaita ja laittaa ne vesilasiin kasvattamaan juuria, kun alkaa juuria olla riittävästi, sitten istuttaa multaan.

No, miten kuvittelet että tehtiin? Leikattiin oksa kaupan basilkasta ja ojenettiin kavereille käteen ;-D
Kertaus: kyse ei ollut siitä etteikö koskaan onnistu mikään, vaan siitä että onnistuma lakkasi.
 
No, miten kuvittelet että tehtiin? Leikattiin oksa kaupan basilkasta ja ojenettiin kavereille käteen ;-D
Kertaus: kyse ei ollut siitä etteikö koskaan onnistu mikään, vaan siitä että onnistuma lakkasi.
Vaikea sitä on on arvailla mitä teit aikaisemmin "jatkaessasi", kun et itse kertonut sen tarkemmin, erilaisia tapojahan on vaikka kuinka paljon. "Jatkamista" sekin on esimerkiksi, kun sen valmiin puskan lyö multiin ja odottelee, että se siinä kasvaa isommaksi ja versoo lisää.
Jos pistokkaita juurrutit aikaisemmin onnistuneesti vesilasissa, ja nyt se ei enää millään meinaa onnistua muuten tismalleen samoissa olosuhteissa, saattaisin epäillä, että vedessä on jokin muuttunut.

Basilika kyllä yleensä alkaa puskea juurta aika helposti eikä ole kovin nirso. Voi olla että on ihan tuttuakin asiaa, mutta ensimmäiset päivät on ne kriittisimmät, pistokas saisi olla mielellään pienempi kuin liian iso ja jos oikein lähtee hifistelemään, ne pistokkaat voisi olla minikasvarissa tms, jossa sen ulkopuolisen kosteuden myös saisi hyvin korkeaksi. Mahdollisesti isompia lehtiä voi myös nyppiä pois liiallisen haihtumisen vähentämiseksi
 
Vaikka chilin kasvatuksesta onkin kohta jo 20 vuotta kokemusta niin en ole koskaan kasvattanut mullassa.

Nyt on niin iso tontti että ajattelin tunkea ulos multaan nuo kesäksi ja katsoa riittääkö kasvukausi ilman kasvihuonetta. Kuinka monta litraa kannattaa varata yhdelle puskalle? Jos rakentelisi noille laatikot tai laittaisi johonkin isoihin ämpäreihin tai ruukkuihin.
 
Vaikka chilin kasvatuksesta onkin kohta jo 20 vuotta kokemusta niin en ole koskaan kasvattanut mullassa.

Nyt on niin iso tontti että ajattelin tunkea ulos multaan nuo kesäksi ja katsoa riittääkö kasvukausi ilman kasvihuonetta. Kuinka monta litraa kannattaa varata yhdelle puskalle? Jos rakentelisi noille laatikot tai laittaisi johonkin isoihin ämpäreihin tai ruukkuihin.

Kannattaa alusta lähtien myös miettiä kastelupuoli (ja sen häiriösietoisuus). Ämpärit tms suljetut astiat käytännössä väkisin joko tulvii tai sitten kuivuu, lähinnä kysymys on siitä kumpi näistä tappaa kasvin ensin. Paremmin onnistuu jonkin sortin kauluksilla tms maahan perustetussa penkissä, jolloin ei ole niin vaaraa tulvimalla tukehtumisesta, eikä niin suuri riski kuivumiselle.
 
Kannattaa alusta lähtien myös miettiä kastelupuoli (ja sen häiriösietoisuus). Ämpärit tms suljetut astiat käytännössä väkisin joko tulvii tai sitten kuivuu, lähinnä kysymys on siitä kumpi näistä tappaa kasvin ensin. Paremmin onnistuu jonkin sortin kauluksilla tms maahan perustetussa penkissä, jolloin ei ole niin vaaraa tulvimalla tukehtumisesta, eikä niin suuri riski kuivumiselle.

Aluksi ajattelin tosiaan jotain istutuslaatikoiden tyylistä. Sitten mietin että miksi en samantien vain kaapisi ruohoa irti maasta ja pistäisin vähän reunaa laudoilla ja maa-ainesta. Tontti on sorapohjalla joten ylimääräisen vesi imeytyy todella tehokkaasti.

Tuolla systeemillä joutuu vähän enemmän näkemään vaivaa rikkakasvien suhteen mutta ei sen nyt niin paha pitäisi olla. Saisi helposti ja halvasti vaikka 3 puskan kokoisia alueita useamman vierekkäin niin monta kuin haluaa.
 
Pistettiin siementä vakoon muutama päivä sitten: 14. (nyt 19) ja on kauheeta kattoo! kun vaimon kurkut, tillit ja rucolat pukkaa hulluna vihreää ja Mun chileistä ei tietenkään haisuakaan! ;-)
 
Aluksi ajattelin tosiaan jotain istutuslaatikoiden tyylistä. Sitten mietin että miksi en samantien vain kaapisi ruohoa irti maasta ja pistäisin vähän reunaa laudoilla ja maa-ainesta. Tontti on sorapohjalla joten ylimääräisen vesi imeytyy todella tehokkaasti.

Tuolla systeemillä joutuu vähän enemmän näkemään vaivaa rikkakasvien suhteen mutta ei sen nyt niin paha pitäisi olla. Saisi helposti ja halvasti vaikka 3 puskan kokoisia alueita useamman vierekkäin niin monta kuin haluaa.

Totta, mutta kyllä mä tekisin ihan normiämpäreihin, vaikka reikiä pohjaan ja joku alusastia, niin voi vaikka kastella alta. Näin olisivat siirreltävissä helposti, mutta kuitenkin myös mahdollisesti pistettävissä maihin. On tylsää jos valittu paikka ei sitten olekaan se "lopullinen hyvä" tai haluaa siirtää kasvihuoneeseen, sisälle parvekkelle tms myöhemmin/syksyksi/talveksi jne.
Meilläkin tuohon ihan kerrostalon pihalle on laitettu laatikoita joissa on salaattia kurkkua, kesäkurpitsaa yrttejä yms. Muta chiliä en sinne enää lykkää mahan, vaikka viihtyikin. Itse en viihtynyt sen ötökkökirjon kanssa ,-)
 
Totta, mutta kyllä mä tekisin ihan normiämpäreihin, vaikka reikiä pohjaan ja joku alusastia, niin voi vaikka kastella alta. Näin olisivat siirreltävissä helposti, mutta kuitenkin myös mahdollisesti pistettävissä maihin. On tylsää jos valittu paikka ei sitten olekaan se "lopullinen hyvä" tai haluaa siirtää kasvihuoneeseen, sisälle parvekkelle tms myöhemmin/syksyksi/talveksi jne.
Meilläkin tuohon ihan kerrostalon pihalle on laitettu laatikoita joissa on salaattia kurkkua, kesäkurpitsaa yrttejä yms. Muta chiliä en sinne enää lykkää mahan, vaikka viihtyikin. Itse en viihtynyt sen ötökkökirjon kanssa ,-)

Aloin nojata enemmän johonkin siirrettävään ratkaisuun kun tajusin että lasitettu terassi on jo nyt todella lämmin aurinkoisella säällä. Jos loppuu lämpö kesken nuo saisi syksyllä sinne vielä vähäksi aikaa.
 
Pistettiin siementä vakoon muutama päivä sitten: 14. (nyt 19) ja on kauheeta kattoo! kun vaimon kurkut, tillit ja rucolat pukkaa hulluna vihreää ja Mun chileistä ei tietenkään haisuakaan! ;-)
Jotkut kasvit vaan itää todella hitaasti ja toiset todella nopeasti. Chilin siemenissä usein on aika paljon itämättömiäkin siemeniä joukossa erästä ja lajista riippuen. Melkein parempi konsti olisi idättää ensin jollakin muulla menetelmällä ja sitten vasta ne oikeasti itäneet alut laittaa multiin.
 
Jotkut kasvit vaan itää todella hitaasti ja toiset todella nopeasti. Chilin siemenissä usein on aika paljon itämättömiäkin siemeniä joukossa erästä ja lajista riippuen. Melkein parempi konsti olisi idättää ensin jollakin muulla menetelmällä ja sitten vasta ne oikeasti itäneet alut laittaa multiin.

Olen aina ennen idättänyt aikaisemmin kivivillassa joka ui pienessä määrässä vettä ja se on joko vahvistimen, tietokoneen tai jonkun lämpimän lampun alla. Itämis % on ollut lähes 100 tuolla tavalla.

Toinen keino mitä olen käyttänyt on ollut kostea kahvisuodatin. Ei ihan niin hyvä kuin kivivilla metodi mutta jossain 80% tienoilla ollut
 
Olen aina ennen idättänyt aikaisemmin kivivillassa joka ui pienessä määrässä vettä ja se on joko vahvistimen, tietokoneen tai jonkun lämpimän lampun alla. Itämis % on ollut lähes 100 tuolla tavalla.

Toinen keino mitä olen käyttänyt on ollut kostea kahvisuodatin. Ei ihan niin hyvä kuin kivivilla metodi mutta jossain 80% tienoilla ollut

Jep, hyviä idätyskonsteja on monia. Mun suosikki on ollut styroksilautta uimassa kannellisessa laatikossa (smartstore tms), lautan päällä ollut talouspaperi jonka reuna on vedessä. Tähän on voinut piirtää ruudut ja kirjoittaa nimet eri lajikkeille jotka samaan aikaan idätyksessä. Tämä laatikko sitten jossakin lämpimässä paikassa. Tuosta sitten poimii ne parhaat itäneet varsinaiseen kasvatukseen. Tuo märkä kahvinsuodatinpussi minigrip pussin sisällä idätykseen on myös erittäin toimiva konsti ja ennen kaikkea monelle helpommin lähestyttävä, menee pieneen tilaan eikä tarvitse siihen erikseen "varustautua".
 
Viimeksi muokattu:
Edelleen lautalla idätys käytössä. styroksin palanen vedessä pakastusrasiassa, jonka ympärillä/päällä talouspaperi, niin että koskettaa vettä ja suodatinpaperi siinä päällä, mihin helpompi kirjoittaa ja säilyy teksti pidempään. 13/15 itänyt. Viisi eri lajiketta ja nämä itämättömät oli saman lajikkeen siemeniä. Ensimmäiset lähti itämään ihan muutamassa päivässä ja siitä sitten päivän parin välein sai siirtää multiin. Kasvivalo lämmittämässä päivällä ajastimella. Tuo kivivilla vielä kokeilematta, kun sitä ei yleensä ole käsillä kun innostuu laittamaan homman tulille.
 
Tuli kytyä Turuus ni ostin etnisestä -varissuon Benosta muutamat habanerot, kaivoin yhdestä kokeeksi siemenet ja lykkäsin multiin. Täytynee kaivella muistakin siskoistaan siemenet talteen kuivumaan...
 
Ollaan aika tyytyväisiä eri chilien itämisiin. Tuoreeltaan hedelmästäkaivettu habaneronsiemenkin iti!

_1230341.JPG _1230340.JPG
_1230335.JPG _1230332.JPG
_1230331.JPG
...ja kuvan ulkopuolelta: vaimo osti kaksi ruukullista basiliskoa, katsotan miten heidän käy...
 
Itse koitin kaupan jalapenoista kaivaa siemenet ja laittaa itämään. Kahteen otteeseen yhteensä varmaan 30kpl siemeniä eikä yksikään itänyt.

Muovilaatikossa kostean suodatinpussin päällä, ainoa mikä onnistui oli home muutamissa siemenissä…
 
Me pidettiin näissä muovia yöt pällä ja päivisin ilman, oli sitten kalvo tai kansi...mutta nopeastihan ei moiset enää mahdukaan taimen päälle.
 
Ollaan aika tyytyväisiä eri chilien itämisiin. Tuoreeltaan hedelmästäkaivettu habaneronsiemenkin iti!

_1230341.JPG _1230340.JPG
_1230335.JPG _1230332.JPG
_1230331.JPG
...ja kuvan ulkopuolelta: vaimo osti kaksi ruukullista basiliskoa, katsotan miten heidän käy...
Kannattaa noi turveruukut korvata mahdollisimman pian muovisilla taimiruukuilla. Ovat äärimmäisen haastavia pienten alkujen kanssa, kun vesi haihtuu ruukun läpi todella nopeasti. Multa on jatkuvasti liian kuivaa ja sitten jos sitä yrittää kompensoida ylimääräisellä kastelulla, niin sitten taimet ovat vaarassa hukkua.
 
Joo, aika hankalia, koitin altakastelullakin, mutta siinäkin on ihan pihalla missä mennään. Mutta vielä omituisempa kuivattajia nää "kuulat"
_1230344.JPG
 
Itse koitin kaupan jalapenoista kaivaa siemenet ja laittaa itämään. Kahteen otteeseen yhteensä varmaan 30kpl siemeniä eikä yksikään itänyt.

Muovilaatikossa kostean suodatinpussin päällä, ainoa mikä onnistui oli home muutamissa siemenissä…

Kaupan jalapenot taitavat olla enimmäkseen vihreitä eli ne käsittääkseni poimitaan ja käytetään raakoina, niin mutuna arvelen, että siinä saattaa olla syy, että miksi siemenet itävät huonosti tai ei lainkaan.
 
Itse koitin kaupan jalapenoista kaivaa siemenet ja laittaa itämään. Kahteen otteeseen yhteensä varmaan 30kpl siemeniä eikä yksikään itänyt.

Muovilaatikossa kostean suodatinpussin päällä, ainoa mikä onnistui oli home muutamissa siemenissä…
Johtunee siitä, että vihreät jalapenot ovat vielä raakoja --> siemenetkään eivät ole vielä välttämättä kehittyneet itämiskelpoisiksi. Itse muistelen joskus onnistuneeni vihreän jallun siemenen kanssa, mutta varmaan 98% oli "suutareita".
 
Johtunee siitä, että vihreät jalapenot ovat vielä raakoja --> siemenetkään eivät ole vielä välttämättä kehittyneet itämiskelpoisiksi. Itse muistelen joskus onnistuneeni vihreän jallun siemenen kanssa, mutta varmaan 98% oli "suutareita".

Tulin samaan johtopäätökseen kun otin siemeniä itse kasvatetuista Padroneista, ei lähtenyt itämään. Nämähän kans poimitaan ja syödään vihreinä. Onko siis niin että näiden vihreiden lajikkeiden kanssa pitää ainaa ostaa uudet siement kun niitä ei voi ottaa talteen omasta sadosta?
 
Joo, aika hankalia, koitin altakastelullakin, mutta siinäkin on ihan pihalla missä mennään. Mutta vielä omituisempa kuivattajia nää "kuulat"
_1230344.JPG
Joo niin on. Itsekin ostin tuollaisia pari paketillista "helppoa" idätystä varten, mutta aika turhakkeiksi osoittautui. Tai no, voi siinä idätyksen hoitaa, mutta syytä olisi siirtää pian multaan ja muoviseen taimiruukkuun.
 
Tämä "chili con korneus" ei ole vähenemäänpäin. Tänään metsästin hammastikulla ensimmäisiä vihreitä kirvoja taimien lehtienjuurilta!
Pöh!

_1230493.JPG
 
IMG_20240412_221040772_HDR.jpg

Aji Cristal meni kertaheitolla suosikkilajikkeeksi. Erittäin herkullisia ja just sopiva tulisuus.
Sillä välin taustalla oleva Sugar Rush Stripey puskee lehteä ja tiputtaa kaikki kukat. Samat ravinteet ja olosuhteet.
 
Ja jos haluaa vaihtoehtoja, niin myös Kukkatalo myy chilin taimia. Minulla oli viime kesänä tuolta ostettu Lemon Drop, joka on tuttu, turvallinen ja mainio chili.
 
Ja jos haluaa vaihtoehtoja, niin myös Kukkatalo myy chilin taimia. Minulla oli viime kesänä tuolta ostettu Lemon Drop, joka on tuttu, turvallinen ja mainio chili.
Tämä. Myös Plantagen ja paikalliset puutarhafirmat myyvät chilitaimia keväisin. Länsi-Suomessa kannattaa suunnata Viherlassilaan Turussa. Valikoima on yleensä ollut hyvä ja myynnissä on ihan oikeita lajikkeita, eikä vaan "punainen chili".
 
Tulipas käytyä tuolla Pirilän kukkatalossa ja neljä eri chiliä tarttui 6,90e/kpl mukaan. Samoin parika ja tomaatteja.
Ei vaan voi oikein ulkona vielä pitää niin sisältä loppuu tila mutta kun ulos tarkenee laittaa niin vois hakea vielä lisääkin :D Chilejä ja tomaatteja tuskin on koskaan liikaa.
 
Nonii, kesä pitkällä ka chiliä pukkaa, joskaan ei vielä kypsää.
Mutta miten noissa noin yleisesti, pitääkö/saako nuissa mitkä jo kukkaa ja hedelmiä niin karsia lehtiä kuten tomaatissa että virtaa riittää enemmän marjoihin? Vai annetaanko olla ja kaikkien kasvien kasvaa?
 
Nonii, kesä pitkällä ka chiliä pukkaa, joskaan ei vielä kypsää.
Mutta miten noissa noin yleisesti, pitääkö/saako nuissa mitkä jo kukkaa ja hedelmiä niin karsia lehtiä kuten tomaatissa että virtaa riittää enemmän marjoihin? Vai annetaanko olla ja kaikkien kasvien kasvaa?
Ei tarvi karsia mitään mutta joitain olen keskeltä karsinut harvemmaksi jos ovat oikein tiheitä, lähinnä että ilma kiertää paremmin ja saa hieman alemmat oksatkin valoa. En kyllä tiedä onko tuosta mitään hyötyä ollut, viikon-parin päästä se on joka tapauksessa ihan samanlainen kuin ennen karsimista.
 
Hot lemon podeja on jo aika hyvin pensaissa, odottavat kypsymistä. Padron chilit ottivat hieman takapakkia yhdessä vaiheessa, mutta ensimmäiset pääsevät kyllä lautaselle tämän kuun aikana. Chocolate Scotch Bonnet nikottelee (tai sitten olen liian kärsimätön). Kukkia ja nuppuja on vaikka kuinka paljon, podeja ei kuitenkaan vielä näy. Yhdestä puskasta kukat tippuu jatkuvasti jostain syystä, muissa pysyvät paikallaan. Saas nähdä saanko näistä satoa tänäkään vuonna.

E: sadonkorjuu alkanut jo jonkin aikaa sitten. Noita bonnet podejakin on ruvennut ilmaantumaan, mutta kypsymiseen menee vielä tovi.
20240804_101342.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
259 560
Viestejä
4 511 338
Jäsenet
74 418
Uusin jäsen
Patiw

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom