Chilin kasvatus-topic

Mistä tietää, että chilit on kypsiä?

Ei aavistustakaan, mitä nämä ovat.

Nämä ensimmäiset on jotain jättiläisiä, lähempänä pientä paprikaa kooltaan, isoimmait luokkaa 5cm halkaisijaltaan.

IMG_0921.jpegIMG_0920.jpegIMG_0922.jpeg
 
Mistä tietää, että chilit on kypsiä?

Ei aavistustakaan, mitä nämä ovat.

Nämä ensimmäiset on jotain jättiläisiä, lähempänä pientä paprikaa kooltaan, isoimmait luokkaa 5cm halkaisijaltaan.

IMG_0921.jpegIMG_0920.jpegIMG_0922.jpeg
Maista. Kyllä se kertoo onko valmis vai mitä. Ajan kanssa tunnistat mikä on hyvä ja mikä on huono. Ja jos laji maistuu p*ltä koko matkan. Kannattaa vaihtaa lajia tai tutkia kasvatus olosuhteita.
 
Eli mitään ”nyrkkisääntöä” ei ole?
Kaikista ei voi maistaa, koska silloin saattaisi mennä paljon hukkaan. Jalopenotkin taidetaan käytännössä syödä ”raakana”.
 
Eli mitään ”nyrkkisääntöä” ei ole?
Kaikista ei voi maistaa, koska silloin saattaisi mennä paljon hukkaan. Jalopenotkin taidetaan käytännössä syödä ”raakana”.
Ei tietenkään! Mutta kyllä yleensä sen tuntee onko vahvasti kuorettunut, siemenöitynyt Yms… Tulisuus voi vaihdella todella voimakkaasti. Mutta sehän on osa matkaa.
 
Ei tietenkään! Mutta kyllä yleensä sen tuntee onko vahvasti kuorettunut, siemenöitynyt Yms… Tulisuus voi vaihdella todella voimakkaasti. Mutta sehän on osa matkaa.

En minä ole mihinkään matkalle lähdössä. Haluan vain tietää, että milloin nuo kannattaa poimia?
 
Valitse se joka on lähenpänä sitä väriä/kokoa jota oletat sen olevan. Sitten koita miltä se tuntuu kun puristat sitä onko siinä eroa nuorempaan. Ja sen jonka oletat olevan vanhempi ja voit todeta kypsemmäksi jolloin voit sen poimia. Tämän jälkeen teet aistin varaisen tutkimuksen että onko se mielestäsi hyvä. Jos kuori tai suu tuntuma on vääränlainen voit olettaa että se on joko liian aikainen tai liian vanha jolloin voit itse seurata kasvin kehittymistä. Itse olen päästänyt uusissa kasvaissa jotkut hedelmät kypsymään ylitse jolloin voin seurata hedelmän kehitystä läpi sen kasvun. Ja olen maistellut saman kasvin hedelmää eri kasvuvaiheissa ja tehnyt havaintoja kehityksestä sen eri vaiheissa. Esim maussa.. Tämä on se matka jota tarkoitin. Koska kaikissa on potentiaalia sen eri kasvuvaiheissa.
 
Jo on yksinkertaisesta asiasta tehty monimutkainen.

Paria poikkeusta lukuunottamatta chili on kypsä kun se on vaihtanut väriä. Siinä se.
 
Jo on yksinkertaisesta asiasta tehty monimutkainen.

Paria poikkeusta lukuunottamatta chili on kypsä kun se on vaihtanut väriä. Siinä se.

Chilin hedelmä voi vaihtaa väriänsä useamman kerran elinkaarensa aikana. Siemenistä voi päätellä jotain eli poimimalla koemaistiaisen ja tarkastaa ovatko siemenet kypsyneet.
 
Chili kiertää lehtiä, muttei näy öttiäisiä, edes luupilla. alapinta kuin sokeria tai suolaa olisi ripoteltu, kovia valkoisia pikkukekoja.
Oiskos saanut liikaa kivennäistä, et ravinteet tulee läpi ja kiteytyy pintaan, kuin suola huuliin välimerdellä?
1724396098510.jpeg
 
Chilin hedelmä voi vaihtaa väriänsä useamman kerran elinkaarensa aikana. Siemenistä voi päätellä jotain eli poimimalla koemaistiaisen ja tarkastaa ovatko siemenet kypsyneet.
Itsellä Oda Pepper joka meni ensin purppuraksi ja vaihtoi värin oranssiksi ja ilmeisesti kypsänä punainen.

Chili kiertää lehtiä, muttei näy öttiäisiä, edes luupilla. alapinta kuin sokeria tai suolaa olisi ripoteltu, kovia valkoisia pikkukekoja.
Oiskos saanut liikaa kivennäistä, et ravinteet tulee läpi ja kiteytyy pintaan, kuin suola huuliin välimerdellä?
1724396098510.jpeg
Ensimmäisenä tule mieleen liiallinen ravinne. Joka viisaampi varmaan osaa sanoa tarkemmin, itse olen vain kokeileva puutarhuri.
 
Chili kiertää lehtiä, muttei näy öttiäisiä, edes luupilla. alapinta kuin sokeria tai suolaa olisi ripoteltu, kovia valkoisia pikkukekoja.
Oiskos saanut liikaa kivennäistä, et ravinteet tulee läpi ja kiteytyy pintaan, kuin suola huuliin välimerdellä?
1724396098510.jpeg
Liiallinen kastelu aiheuttaa tuollaista ödeemaa. Usein puhutaan myös, että liikalannoitus aiheuttaisi tuota, mutta siitä ihan yhtenäistä näkymästä löydy.
 
Ensimmäinen sato kertätty talteen, nyt vaan pitäis keksiä mitä noista tekee. Jos ei muuta niin sitten vaan perus siipikastiketta :kippis:
2024-08-28 16.33.50.jpg


Jotain random chililajikkeita jäi vielä poimimatta koska raakoja.
 
Onkos täällä chilien kuivaajia?
Joskus tullut kuivattua uunissa, mutta nykyisen keittiön uunia ei saa päälle jos luukku on raollaan.
Mietin kasvikuivurin hankintaa. Onko kokemusta noista edullisemmista missä paras rakenne?
 
Jos unisi saa pelkän valon, joka ei ole mikään ledi, vaan valo joka hiukan lämmittä uunia niin kyllä ne siellä kuivuu. Tai sitten optimoin jonkin muun ruanteon jälkilämmön chileille. Siloin voi pitää lukunkin raollaan. Mitä me tosin emme koskaan tulleet tehneeksi.
On meillä kuivurikin, mutta sillä ei ole chilejä kuivateltu. Ajateltiin että kova homma pestä chilit pois että viitsii pistää sieniä...
 
Onkos täällä chilien kuivaajia?
Joskus tullut kuivattua uunissa, mutta nykyisen keittiön uunia ei saa päälle jos luukku on raollaan.
Mietin kasvikuivurin hankintaa. Onko kokemusta noista edullisemmista missä paras rakenne?

Halvalla kuivurilla olen aikaisemmin kuivatellut ja kuivaan sillä osan tänäkin vuonna. Nyt kokeilen ilmakuivatusta, naru katosta roikkumaan, siihen 50 kpl hakaneulaa ja jokaiseen yksi podi. Osa on jo ruvennut kuivumaan, mutta ovat vielä hieman "nihkeitä". Ensimmäiset ovat roikkuneet narussa tässä vaiheessa n. 3 viikkoa.
 
Halvalla kuivurilla olen aikaisemmin kuivatellut ja kuivaan sillä osan tänäkin vuonna. Nyt kokeilen ilmakuivatusta, naru katosta roikkumaan, siihen 50 kpl hakaneulaa ja jokaiseen yksi podi. Osa on jo ruvennut kuivumaan, mutta ovat vielä hieman "nihkeitä". Ensimmäiset ovat roikkuneet narussa tässä vaiheessa n. 3 viikkoa.
Tuota voisi parantaa niin, että vetäisisi sen narun niiden podien läpi vaikka neulalla, niin ei tarvitsisi 50 hakaneulaa viritellä.
 
Tuota voisi parantaa niin, että vetäisisi sen narun niiden podien läpi vaikka neulalla, niin ei tarvitsisi 50 hakaneulaa viritellä.

Nuo hakaneulat menee naruun helposti ja podit saa näin laitettua neuloihin sitä mukaan kun niitä puskista kypsyy. En ole siis laittanut noita kaikkia kuivumaan kerralla, vaan pikkuhiljaa. Jos olis laittanut kaikki kerralla, silloin tuo mainitsemasi tapa olisi varmaan helpompi.
 
Pihinä en ole viitsinyt ostaa mitään kuivureita. Airfryerissä matalassa lämmössä sai aika kuivaksi mutta ilmavirta alkoi heittelemään niitä. Loppukuivaus jääkaapin päällä lämpimässä. Joitain tullut kuivattua tuolla jääkaapin päällä ihan alusta asti ja saa kyllä aivan rutikuivaksi, menee vaan pitkään.

Olisi mielenkiintoista tehdä jotain makutestiä kuivurissa nopeasti kuivaamalla ja lämpimässä paikassa ilmakuivatun välillä.
 
Onkos täällä chilien kuivaajia?
Joskus tullut kuivattua uunissa, mutta nykyisen keittiön uunia ei saa päälle jos luukku on raollaan.
Mietin kasvikuivurin hankintaa. Onko kokemusta noista edullisemmista missä paras rakenne?
Tokmannilta tai Halpa-Hallista ostettua halpaa on tullut käytettyä nyt muutaman vuoden ja on tuo ihan näppärä tuohon käyttöön. Paksulihaiset kyllä vaatii merkittävästi pidemmän kuivausajan kuin ohuemmat, että tuo kannattaa ottaa huomioon, jos sekaisin kuivattelee eri lajikkeita. Toinen vinkki, että kannattaa se kuivaus hoitaa yhtäjaksoisesti jos vain mahdollista. Useamman kerran käynyt niin, että paksulihaiset ottaakin oletettua kauemman kuivua ja jos joutuu laitetta sammutella välillä, niin tuntuu että paksulihaiset ehtii nopeasti vetää kosteutta takaisin päin ja kuivaus kestää kokonaisuudessaan aika kauan. On tullut huomattua tuo, kun on pitänyt välillä lähteä pois kotoa eikä ole viitsinyt jättää kuivuria yksikseen päälle, niin tuntuu että toinen kierros ottaa ihan yhtä kauan kun ensimmäinenkin.

Ja sitten jos haluaa ottaa siemeniä jälkeenpäin talteen, niin ei kannata kuivuria pitää liian kuumalla.
 
Vanha viesti heinäkuulta kun en silloin muistanut tätä ketjua:

Chocolate Scotch Bonnet sato jäi tänä vuonna tosi pieneksi edellis vuoden kasveista. Chili bodeja ei tullut kuin viisi kappaletta. Ei voi minkään. Uusia kasveja on toki myös kasvamassa, mutta en tiedä tuleeko niistä vielä mitään.

IMG_20240723_184905.jpg

IMG_20240723_185102.jpg


No näistä muutamasta chilistä tuli sitten tehtyä kastike mangon kanssa. Kastike onnistui hyvin ja on myös melko tulinen. Tästä sitten ruuan kanssa silloin tällöin kastiketta mukaan :thumbsup:

IMG_20240723_195337.jpg


-------------------------------------------------------------------------------------

Ja sitten uutta tietoa. Uusia bodeja on myös muutama tulossa sisällä olevassa scotchissa (josta tuli nuo aikaisemmat viisi heinäkuussa) ja ulkona oleva tekee paljon kukkia, mutta saa nähdä jaksaako enää bodeja niistä tehdä.
 
Kuivuriin menee mitä ei ehdi syödä.
Halkaisen ja otan isommista siemenet pois, siemenissä ei oiken ole mitään makua. Pitää tosin yrittää pitää mukana kaikki valkoinen osa, sillä ne on tulisimnat osat chilisaä.

Sitten kuivattuna käytetään ruuan laitossa pilkottuna, tulisemmat jauhan jauheeksi.

20240902_111731.jpg

Lajikkeina työkaverilta saaduista podeista otetuista siemenistä
Apocalypse Chocolate, aji habanero.

Nelson gardenin siemenistä:
trininad scorpion, Jamaican bell (tää on kyllä mieto kuin paprika)

Fatalliseeds glorious heat 4 lajikkeen setti:
lemon drop, numex twilight
Näistä vielä tulossa Tepin cappuccino, saa nähdä ehtiikö kypsyä vai pitääkö tuoda sisälle.
Fidalgo roxa ei itänyt ollenkaan.

Edit: ainiin olihan tuossa muutama toinenkin pikku chili. Lajiketta en muista, useampi vuosi sitten ostettu taimi, jonka vanhoista siemenistä lähti vielä kasvamaan.
 
Viimeksi muokattu:
Itse kun olen uuninpellillä paperin päällä kuivanut, niin veitsellä silppuan ensin pieniksi.
Vaikka aika aikaisin aloitimme kasvatuskauden, niin aika vähän tähän mennessä on tullut valmista, toki wanhoista Sugar Rush pukkaa tasaiseen, mutta vasta pari viikkoa on olut jotain muuta kypsänä. Suurinta osaa ei vieläkään.
 
No näistä muutamasta chilistä tuli sitten tehtyä kastike mangon kanssa. Kastike onnistui hyvin ja on myös melko tulinen. Tästä sitten ruuan kanssa silloin tällöin kastiketta mukaan :thumbsup:
Onkos tälle mitä teit reseptiä jakaa? :) Miten hyvin tuo kastike säilyy?

Paholaisen hilloja joskus tullut tehtyä, kun on tullut paljon tomaatteja, mutta olisi kiva jotain muuta välillä ja ei mieluummin jotain ei niin makeata.
 
Tääläkin sato kypsynyt ja näin ekakertalaisena ostin vaan summassa jotakin siemeniä, ei niillä tainnu olla mittään nimeä muuta ku "chili" ;)

No yks teineistä halus maistaa viikonloppuna ja puras päästä palasen ja usutti (pakotti) isukkia haukkaamaan kans ja pienen hetken ehdin aatella että no vähän kipristää mutta sitten tuntu että naama sulaa pois... :rolleyes: Teini kans sai opetuksen mutta litran maitopurkin jälkeen kokemuksesta selvis hengissä.

Itellä kun tulisuusaste on tyyliin holvaan mielellään joka paikkaan tabascoa ja mausteita mutta tommoset ääritilakokemukset menee vähän yli. Pittää vissiin kuivattaa ja käytellä varovaisesti.


IMG20240902133158.jpg
 
Vanha viesti heinäkuulta kun en silloin muistanut tätä ketjua:

Chocolate Scotch Bonnet sato jäi tänä vuonna tosi pieneksi edellis vuoden kasveista. Chili bodeja ei tullut kuin viisi kappaletta. Ei voi minkään. Uusia kasveja on toki myös kasvamassa, mutta en tiedä tuleeko niistä vielä mitään.

IMG_20240723_184905.jpg
Kateellisena täällä ihailen, kun omat Chocolate Scotch Bonnetit ei suostu satoamaan lainkaan. :(
Siemenet ostettu jostain Prismasta ja enpä ole ennen noin yhteistyökyvyttömiin chileihin törmännyt. Itämisessä meni yli kuukausi, kirvat iski ja kasvu on ollut kituliasta koko kasvukauden, hädin tuskin ehtivät edes haarautua ja kukkimaan nuo ei ole suostunut lainkaan.

Mainittakoon että samoissa olosuhteissa (ruukku, ikkuna, multa, lannoitteet yms.) on tullut satoa pussikaupalla kaikki edelliset vuodet. Lemon Drop, Habanero, Naga ja monet muut. Jatkossa ostan vain Fataliin siemeniä, prkl.
 
Onkos tälle mitä teit reseptiä jakaa? :) Miten hyvin tuo kastike säilyy?

Paholaisen hilloja joskus tullut tehtyä, kun on tullut paljon tomaatteja, mutta olisi kiva jotain muuta välillä ja ei mieluummin jotain ei niin makeata.

Erillaisia reseptejä yrittänyt kaivaa netistä, mutta jos jollain on jotain mielestään hyviä tiedossa, niin kannatan jakamista tänne.
 
Onkos tälle mitä teit reseptiä jakaa? :) Miten hyvin tuo kastike säilyy?

Paholaisen hilloja joskus tullut tehtyä, kun on tullut paljon tomaatteja, mutta olisi kiva jotain muuta välillä ja ei mieluummin jotain ei niin makeata.
Erillaisia reseptejä yrittänyt kaivaa netistä, mutta jos jollain on jotain mielestään hyviä tiedossa, niin kannatan jakamista tänne.
Ihan perus Louisiana style? Sopii esim siipien kanssa hyvin mutta moneen muuhunkin.
Tällä reseptillä mukaillen.


Itse vedin blenderillä koko paskan niin hienoksi että humahti siivilän läpi :D Mutta vähän paksumpi on parempaa siipien kanssa. Makeutta saa hunajalla ja sopivan koostumuksen ksantaanilla.
 
Mitäpä tuota murehtimaan, vaihtoehdot kun on kuivatus tai pakastus. Me tehdään kumpaakin, ja valtaosin kuivatetaan pakastettuja...Mutta jos aikoo hyödyntää siemenet istuttamisiin, ne ehkä kannataa ottaa talteen ennen pakastusta...tuskin syväjää parantaa itämisprosenttia.
 
Kas kas, meillä valtaosin paprikan kanssa, ja sitten hieman koitettu persikkaa, ananasta tms, omenaa. Omenan kanssa ajattelimme nyt koittaa, sitä kun on...
Juu itse taidan tehdä ihan puhdasta chilikastiketta seuraavan kerran. Tai vähän voisi valkosipulia laittaa mauksi. Tuo mango oli ihan vaan kokeilu että miltä maistuu kun en ole ikinä sellaista tuollaisessa muodossa syönyt. Ja en oikein tykännytkään, mutta ei noita poiskaan viitsi heittää.
Onkos tälle mitä teit reseptiä jakaa? :) Miten hyvin tuo kastike säilyy?

Paholaisen hilloja joskus tullut tehtyä, kun on tullut paljon tomaatteja, mutta olisi kiva jotain muuta välillä ja ei mieluummin jotain ei niin makeata.
Ei tuossa nyt sinällään reseptissä mitään ihmeellistä ole. Chilit pehmennetty eli kiehuteltu kattilassa jossa lisäksi pieni määrä etikkaa ja vettä. Sitten vain blenderiin mangososeen kanssa. Oli Pirkan 0,5L mangosose. Säilyvyydestä ei tietoa, jääkaapissa tulee säilytettyä. Kait tuo ainakin puoli vuotta tai pidempään luulisi säilyvän.
Kateellisena täällä ihailen, kun omat Chocolate Scotch Bonnetit ei suostu satoamaan lainkaan. :(
Siemenet ostettu jostain Prismasta ja enpä ole ennen noin yhteistyökyvyttömiin chileihin törmännyt. Itämisessä meni yli kuukausi, kirvat iski ja kasvu on ollut kituliasta koko kasvukauden, hädin tuskin ehtivät edes haarautua ja kukkimaan nuo ei ole suostunut lainkaan.

Mainittakoon että samoissa olosuhteissa (ruukku, ikkuna, multa, lannoitteet yms.) on tullut satoa pussikaupalla kaikki edelliset vuodet. Lemon Drop, Habanero, Naga ja monet muut. Jatkossa ostan vain Fataliin siemeniä, prkl.
Varmaksi en tiedä, mutta tuli mieleen että olisiko tuo kirvahyökkäys ollut sitten liikaa kasville ettei enää lähde.

Itsellä mistä noi chili bodit nyt tuli niin on viime vuotisia kasveja. Uusiakin on tänä vuonna laitettu ja vielä ei ole edes ensimmäistä kukkaa näkyvissä. Näistä uusista ei ole latvaakaan katkaistu haarautumisen edistämiseksi. Aika hitaita on kyllä kasvamaan nämä choco scotch bonnetit.
 
Ei tuossa nyt sinällään reseptissä mitään ihmeellistä ole. Chilit pehmennetty eli kiehuteltu kattilassa jossa lisäksi pieni määrä etikkaa ja vettä. Sitten vain blenderiin mangososeen kanssa. Oli Pirkan 0,5L mangosose. Säilyvyydestä ei tietoa, jääkaapissa tulee säilytettyä. Kait tuo ainakin puoli vuotta tai pidempään luulisi säilyvän.

Joo, purkista jos muistaa ottaa lusikalla ilman että tunkee välillä suuhun tai mihinkään, niin säilyy jääkaapissa mukavasti, mutta huolimattomalla käytöllä voi kyllä, näin ilman varsinaisia säilöntäaineita homehtua viikossa.
Avaamaton säilyy varmasti puoli vuotta.

Tekemispuolesta sanosin että pääsee helpommalla ja vähemmällä bakteeripitoisuudella kun tunkee aineet ensin blenderiin ja sitten keittelee ja keitetyihin tai uunitettuihin purkkeihin.

Esim. Kilo omenalohkoja, tilkka etikkaa, siirappia, suolaa, pippuria, valkosipulia, sipulia ja sitten chiliä -eli kaikkea noita määrät ja mukanaolot maun mukaan, blendataan, koemaistetaan, sitten kattilaan ja keitellään vaikka vartti, ja samaan aikaa suuressa kattilassa kiehutetaan ja höyrytetään purkit ja kannet. Omenan sijaa voi olla paprikaa, päärynää, ananasta tms.
 
Joo, purkista jos muistaa ottaa lusikalla ilman että tunkee välillä suuhun tai mihinkään, niin säilyy jääkaapissa mukavasti, mutta huolimattomalla käytöllä voi kyllä, näin ilman varsinaisia säilöntäaineita homehtua viikossa.
Avaamaton säilyy varmasti puoli vuotta.

Tekemispuolesta sanosin että pääsee helpommalla ja vähemmällä bakteeripitoisuudella kun tunkee aineet ensin blenderiin ja sitten keittelee ja keitetyihin tai uunitettuihin purkkeihin.

Esim. Kilo omenalohkoja, tilkka etikkaa, siirappia, suolaa, pippuria, valkosipulia, sipulia ja sitten chiliä -eli kaikkea noita määrät ja mukanaolot maun mukaan, blendataan, koemaistetaan, sitten kattilaan ja keitellään vaikka vartti, ja samaan aikaa suuressa kattilassa kiehutetaan ja höyrytetään purkit ja kannet. Omenan sijaa voi olla paprikaa, päärynää, ananasta tms.

Fermentoimalla olen tehnyt itse soossit, säilyykin kun on jo ns hyvät bakteerit joukossa. Tässä voi vähän oikoa jos ei ole tarpeeksi chilejä: kerran kokeilin että fermentoin 80% paprikoita ja habaneroja loput. Hyvää tuli.
 
Viimeksi muokattu:
Ja sitten tärkeääkin tärkeämpi vinkki soosien tekijöille: KIRJOITTAKAA RESEPTI JA MÄÄRÄT YLÖS. Meinaa sapettää jumalattomasti jos saa jotain hyvää aikaseks eikä mitään käryä miten, mitä ja paljonko aineita käytti..
Itse tein ihan vaan exel taulukon johon kirjaan määrät ja muistiinpanot. Jos tulee hyvää niin pystyy tekemään lisää ja voi kokeilla vapaammin.
 
Ja sitten tärkeääkin tärkeämpi vinkki soosien tekijöille: KIRJOITTAKAA RESEPTI JA MÄÄRÄT YLÖS. Meinaa sapettää jumalattomasti jos saa jotain hyvää aikaseks eikä mitään käryä miten, mitä ja paljonko aineita käytti..
Itse tein ihan vaan exel taulukon johon kirjaan määrät ja muistiinpanot. Jos tulee hyvää niin pystyy tekemään lisää ja voi kokeilla vapaammin.
Jep, komppaan tuota. Omaan muistiin kun ei pysty moisissa asioissa luottamaan.
 
Fermentoimalla olen tehnyt itse soossit, säilyykin kun on jo ns hyvät bakteerit joukossa. Tässä voi vähän oikoa jos ei ole tarpeeksi chilejä: kerran kokeilin että fermentoin 80% paprikoita ja habaneroja loput. Hyvää tuli.
Mullakin jonkinmoinen fermentointi testi meneillään, mutta ei ole vielä lähtenyt käymään.
 
Ja sitten tärkeääkin tärkeämpi vinkki soosien tekijöille: KIRJOITTAKAA RESEPTI JA MÄÄRÄT YLÖS. Meinaa sapettää jumalattomasti jos saa jotain hyvää aikaseks eikä mitään käryä miten, mitä ja paljonko aineita käytti..
Itse tein ihan vaan exel taulukon johon kirjaan määrät ja muistiinpanot. Jos tulee hyvää niin pystyy tekemään lisää ja voi kokeilla vapaammin.
Tämä olisi varsin suotavaa. Ärsyttää suunnattomasti jos kysytään jotain reseptiä, ja sitten laitetaan jokin 20 minuutin youtube video. :rage:
Kuka imbesilli haluaa käyttää 20 minuuttia jonkin reseptin katsomiseen videolta, kun sen lukemiseen menee 5 sekunttia?!?
 
Tämä olisi varsin suotavaa. Ärsyttää suunnattomasti jos kysytään jotain reseptiä, ja sitten laitetaan jokin 20 minuutin youtube video. :rage:
Kuka imbesilli haluaa käyttää 20 minuuttia jonkin reseptin katsomiseen videolta, kun sen lukemiseen menee 5 sekunttia?!?
Koska haluaa nähdä myös itse valmistusprosessin?
 
Kannattaako lisätä Atamonia joukkoon?
Chili-mango kastikkeessa olen hieman käyttänyt, ei mitään hajua vieläkään paljonko tuota pitäisi annostella, niin on menty ihan mutu tuntumalla :think:

Karamellisoidut jalapenot/Cowboy candy on kyllä hyvä tapa säilöä, joskin nuo ei yleensä kauaa ehdi jääkaapissa vanheta, kun voi käyttää lähes missä vaan lisukkeena. Jalapeno Jalmundo lajiketta olen tähän käyttänyt, kun on jo valmiiksi hieman makea lajike ja käyttänyt sekaisin punaiseksi kypsyneitä ja vielä vihreitä, niin tulee vähän vaihtelua ja kivan näköinen setti on kun eri värejä sekaisin. Hirveän tulinen lajike tuo Jalmundo ei ole ja viimeksi kävi kämmi, kun kaivelin liian tyynni siemenet pois ja samalla lähti liikaa siemenlihaa pois joten karamellisoidut jalapenot muistutti lähinnä karamellisoitua paprikaa :facepalm:
 
Ja sitten tärkeääkin tärkeämpi vinkki soosien tekijöille: KIRJOITTAKAA RESEPTI JA MÄÄRÄT YLÖS. Meinaa sapettää jumalattomasti jos saa jotain hyvää aikaseks eikä mitään käryä miten, mitä ja paljonko aineita käytti..
Itse tein ihan vaan exel taulukon johon kirjaan määrät ja muistiinpanot. Jos tulee hyvää niin pystyy tekemään lisää ja voi kokeilla vapaammin.


Tosin jos tekee vaikka kaksi litraa mosoa kattilaan, lisättävä suola, valkosipuli ja mustapippuri, noiden määrät sen verta pieniä että termillä "teelusikalinen" saa jo aika tavalla heittoa, kun toiselle teelusikka on pieni telusikka, ja toiselle 80% suurempi, lisäksi teelusikka on toiselle tasamitta, ja toiselle kukkura. Ja: jos sitten mittaa vaakaa käyttäen, tarvitaan moinen pienille määrille, ja voi turhauttaa jos esimerkiksi 4,8g ja 12,3g mustapippuria maistui ihan samalta ;-D

Siinä olen smaa mieltä, että ne aineet joita käytti, ne kannattaa merkitä, jo siksikin ettei kaveri joka haluaa pikkupurkin, sitten ole allerginen sille hiton kalakastikkeelle, jolla kokeilit itämaistaa mosoasi!
 
Tosin jos tekee vaikka kaksi litraa mosoa kattilaan, lisättävä suola, valkosipuli ja mustapippuri, noiden määrät sen verta pieniä että termillä "teelusikalinen" saa jo aika tavalla heittoa, kun toiselle teelusikka on pieni telusikka, ja toiselle 80% suurempi, lisäksi teelusikka on toiselle tasamitta, ja toiselle kukkura. Ja: jos sitten mittaa vaakaa käyttäen, tarvitaan moinen pienille määrille, ja voi turhauttaa jos esimerkiksi 4,8g ja 12,3g mustapippuria maistui ihan samalta ;-D

Siinä olen smaa mieltä, että ne aineet joita käytti, ne kannattaa merkitä, jo siksikin ettei kaveri joka haluaa pikkupurkin, sitten ole allerginen sille hiton kalakastikkeelle, jolla kokeilit itämaistaa mosoasi!
Mä kun teen sooseja niin merkkaan grammoina ja litroina/ml kaikki aineet. Tietysti en ihan jokaista pikkuainetta merkkaa täsmällisesti, mutta että on joku että sitä on lisätty. Esim saatan laittaa että "hunajaa makeutukseen n.ruokalusikallinen" jne mutta pääasia että on kaikki ylhäällä. Eihän ton ole toki tarkoitus olla mikään supertarkka, vaan pointti on se että lotraamisen jälkeen soosin pystyy vielä toisintamaan jos haluaa jotain uusia juttuja kokeilla.
 
Juu itse taidan tehdä ihan puhdasta chilikastiketta seuraavan kerran. Tai vähän voisi valkosipulia laittaa mauksi. Tuo mango oli ihan vaan kokeilu että miltä maistuu kun en ole ikinä sellaista tuollaisessa muodossa syönyt. Ja en oikein tykännytkään, mutta ei noita poiskaan viitsi heittää.

Itselle ei tulisi mieleenkän laittaa pelkistä chileistä kastiketa. Tai kastiketa ja kastiketta, se olisi voimakas mauste, vasta kun seos on sen veran mieto että sitä voi vetää teelusikallisen ilman jälkipoltteita voi tuotetta sanoa minusta kastikeeksi ;-)
-Meinaan silkkaa chiliä sormenleveydeltä lohen päälle? Kuka edes tietäisi mitä siinä alla oli? ;-D

Joo, meitä on joka junaan, ja toiset tykkää tujummasta, mutta sanoisin silti että miedompana, siis kastikkeena chili on moni- ja helppokäyttöisempi.

Meidän kesäkastikkeessa oli kilo paprikaa ja 80g keskivahvaa ( Sugar Rush) chiliä.
Ja tänään tosiaan tehdään omenoista, yksi kokeilunarvoinen halpa on myös ihan Muttitomaattipurkkeja hyödyntää ja tehdä tomaattischilimoso.

Jos kastike ei ole mielestään tarpeeksi paksua, voi tomaattitapauksessa laittaa vaikka pyrettä, muissa tapauksssa vehnäjauhoa, perunajauhoa, maizenaa, riisijauhoa tms. Aika valikoima vaihtoehtoja.
 
Tosin jos tekee vaikka kaksi litraa mosoa kattilaan, lisättävä suola, valkosipuli ja mustapippuri, noiden määrät sen verta pieniä että termillä "teelusikalinen" saa jo aika tavalla heittoa, kun toiselle teelusikka on pieni telusikka, ja toiselle 80% suurempi, lisäksi teelusikka on toiselle tasamitta, ja toiselle kukkura. Ja: jos sitten mittaa vaakaa käyttäen, tarvitaan moinen pienille määrille, ja voi turhauttaa jos esimerkiksi 4,8g ja 12,3g mustapippuria maistui ihan samalta ;-D

Siinä olen smaa mieltä, että ne aineet joita käytti, ne kannattaa merkitä, jo siksikin ettei kaveri joka haluaa pikkupurkin, sitten ole allerginen sille hiton kalakastikkeelle, jolla kokeilit itämaistaa mosoasi!
Klick
teelusikkatl5 ml
 
Tässä omaa tilannetta kasvihuoneesta.
20240903_123803.jpg

Tuossa puskassa on sekaisin muistaakseni 5-6 chiliä. Ensivuonna otan vähän enemmän erilleen, saa tunkea pään tuonne sisään kokonaan jos haluaa seinien puolelta metsästää kypsiä.

Lemon drop, Aji Cristal, Leek ja Sugar Rush. Aivan täynnä palkoa ja lisää tulee kokoajan, eivät kyllä enää kerkeä kaikki kypsymään...

20240903_123756.jpg
 
Ensimmäinen chilien fermentointi kokeilu epäonnistui, ei lähtenyt käymään ja pinnalle rupesi muodostumaan hometta. Täytynee kokeilla uusiksi.
 
Alkaa kohta olla kasvukausi ohi. Ainakin henkinen, sen verran on kirvoja että alkaa keittää koko homma...
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 542
Viestejä
4 510 848
Jäsenet
74 416
Uusin jäsen
yeeyeeyee

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom