Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Maista. Kyllä se kertoo onko valmis vai mitä. Ajan kanssa tunnistat mikä on hyvä ja mikä on huono. Ja jos laji maistuu p*ltä koko matkan. Kannattaa vaihtaa lajia tai tutkia kasvatus olosuhteita.
Ei tietenkään! Mutta kyllä yleensä sen tuntee onko vahvasti kuorettunut, siemenöitynyt Yms… Tulisuus voi vaihdella todella voimakkaasti. Mutta sehän on osa matkaa.Eli mitään ”nyrkkisääntöä” ei ole?
Kaikista ei voi maistaa, koska silloin saattaisi mennä paljon hukkaan. Jalopenotkin taidetaan käytännössä syödä ”raakana”.
Ei tietenkään! Mutta kyllä yleensä sen tuntee onko vahvasti kuorettunut, siemenöitynyt Yms… Tulisuus voi vaihdella todella voimakkaasti. Mutta sehän on osa matkaa.
Maista yhtä. Kai sielä on enmmän kuin yksi.
Jo on yksinkertaisesta asiasta tehty monimutkainen.
Paria poikkeusta lukuunottamatta chili on kypsä kun se on vaihtanut väriä. Siinä se.
Itsellä Oda Pepper joka meni ensin purppuraksi ja vaihtoi värin oranssiksi ja ilmeisesti kypsänä punainen.Chilin hedelmä voi vaihtaa väriänsä useamman kerran elinkaarensa aikana. Siemenistä voi päätellä jotain eli poimimalla koemaistiaisen ja tarkastaa ovatko siemenet kypsyneet.
Ensimmäisenä tule mieleen liiallinen ravinne. Joka viisaampi varmaan osaa sanoa tarkemmin, itse olen vain kokeileva puutarhuri.Chili kiertää lehtiä, muttei näy öttiäisiä, edes luupilla. alapinta kuin sokeria tai suolaa olisi ripoteltu, kovia valkoisia pikkukekoja.
Oiskos saanut liikaa kivennäistä, et ravinteet tulee läpi ja kiteytyy pintaan, kuin suola huuliin välimerdellä?
Liiallinen kastelu aiheuttaa tuollaista ödeemaa. Usein puhutaan myös, että liikalannoitus aiheuttaisi tuota, mutta siitä ihan yhtenäistä näkymästä löydy.Chili kiertää lehtiä, muttei näy öttiäisiä, edes luupilla. alapinta kuin sokeria tai suolaa olisi ripoteltu, kovia valkoisia pikkukekoja.
Oiskos saanut liikaa kivennäistä, et ravinteet tulee läpi ja kiteytyy pintaan, kuin suola huuliin välimerdellä?
Onkos täällä chilien kuivaajia?
Joskus tullut kuivattua uunissa, mutta nykyisen keittiön uunia ei saa päälle jos luukku on raollaan.
Mietin kasvikuivurin hankintaa. Onko kokemusta noista edullisemmista missä paras rakenne?
Tuota voisi parantaa niin, että vetäisisi sen narun niiden podien läpi vaikka neulalla, niin ei tarvitsisi 50 hakaneulaa viritellä.Halvalla kuivurilla olen aikaisemmin kuivatellut ja kuivaan sillä osan tänäkin vuonna. Nyt kokeilen ilmakuivatusta, naru katosta roikkumaan, siihen 50 kpl hakaneulaa ja jokaiseen yksi podi. Osa on jo ruvennut kuivumaan, mutta ovat vielä hieman "nihkeitä". Ensimmäiset ovat roikkuneet narussa tässä vaiheessa n. 3 viikkoa.
Tuota voisi parantaa niin, että vetäisisi sen narun niiden podien läpi vaikka neulalla, niin ei tarvitsisi 50 hakaneulaa viritellä.
Tokmannilta tai Halpa-Hallista ostettua halpaa on tullut käytettyä nyt muutaman vuoden ja on tuo ihan näppärä tuohon käyttöön. Paksulihaiset kyllä vaatii merkittävästi pidemmän kuivausajan kuin ohuemmat, että tuo kannattaa ottaa huomioon, jos sekaisin kuivattelee eri lajikkeita. Toinen vinkki, että kannattaa se kuivaus hoitaa yhtäjaksoisesti jos vain mahdollista. Useamman kerran käynyt niin, että paksulihaiset ottaakin oletettua kauemman kuivua ja jos joutuu laitetta sammutella välillä, niin tuntuu että paksulihaiset ehtii nopeasti vetää kosteutta takaisin päin ja kuivaus kestää kokonaisuudessaan aika kauan. On tullut huomattua tuo, kun on pitänyt välillä lähteä pois kotoa eikä ole viitsinyt jättää kuivuria yksikseen päälle, niin tuntuu että toinen kierros ottaa ihan yhtä kauan kun ensimmäinenkin.Onkos täällä chilien kuivaajia?
Joskus tullut kuivattua uunissa, mutta nykyisen keittiön uunia ei saa päälle jos luukku on raollaan.
Mietin kasvikuivurin hankintaa. Onko kokemusta noista edullisemmista missä paras rakenne?
tuli sitten tehtyä kastike mangon kanssa
Onkos tälle mitä teit reseptiä jakaa? Miten hyvin tuo kastike säilyy?No näistä muutamasta chilistä tuli sitten tehtyä kastike mangon kanssa. Kastike onnistui hyvin ja on myös melko tulinen. Tästä sitten ruuan kanssa silloin tällöin kastiketta mukaan
Kateellisena täällä ihailen, kun omat Chocolate Scotch Bonnetit ei suostu satoamaan lainkaan.Vanha viesti heinäkuulta kun en silloin muistanut tätä ketjua:
Chocolate Scotch Bonnet sato jäi tänä vuonna tosi pieneksi edellis vuoden kasveista. Chili bodeja ei tullut kuin viisi kappaletta. Ei voi minkään. Uusia kasveja on toki myös kasvamassa, mutta en tiedä tuleeko niistä vielä mitään.
Onkos tälle mitä teit reseptiä jakaa? Miten hyvin tuo kastike säilyy?
Paholaisen hilloja joskus tullut tehtyä, kun on tullut paljon tomaatteja, mutta olisi kiva jotain muuta välillä ja ei mieluummin jotain ei niin makeata.
Onkos tälle mitä teit reseptiä jakaa? Miten hyvin tuo kastike säilyy?
Paholaisen hilloja joskus tullut tehtyä, kun on tullut paljon tomaatteja, mutta olisi kiva jotain muuta välillä ja ei mieluummin jotain ei niin makeata.
Ihan perus Louisiana style? Sopii esim siipien kanssa hyvin mutta moneen muuhunkin.Erillaisia reseptejä yrittänyt kaivaa netistä, mutta jos jollain on jotain mielestään hyviä tiedossa, niin kannatan jakamista tänne.
Juu itse taidan tehdä ihan puhdasta chilikastiketta seuraavan kerran. Tai vähän voisi valkosipulia laittaa mauksi. Tuo mango oli ihan vaan kokeilu että miltä maistuu kun en ole ikinä sellaista tuollaisessa muodossa syönyt. Ja en oikein tykännytkään, mutta ei noita poiskaan viitsi heittää.Kas kas, meillä valtaosin paprikan kanssa, ja sitten hieman koitettu persikkaa, ananasta tms, omenaa. Omenan kanssa ajattelimme nyt koittaa, sitä kun on...
Ei tuossa nyt sinällään reseptissä mitään ihmeellistä ole. Chilit pehmennetty eli kiehuteltu kattilassa jossa lisäksi pieni määrä etikkaa ja vettä. Sitten vain blenderiin mangososeen kanssa. Oli Pirkan 0,5L mangosose. Säilyvyydestä ei tietoa, jääkaapissa tulee säilytettyä. Kait tuo ainakin puoli vuotta tai pidempään luulisi säilyvän.Onkos tälle mitä teit reseptiä jakaa? Miten hyvin tuo kastike säilyy?
Paholaisen hilloja joskus tullut tehtyä, kun on tullut paljon tomaatteja, mutta olisi kiva jotain muuta välillä ja ei mieluummin jotain ei niin makeata.
Varmaksi en tiedä, mutta tuli mieleen että olisiko tuo kirvahyökkäys ollut sitten liikaa kasville ettei enää lähde.Kateellisena täällä ihailen, kun omat Chocolate Scotch Bonnetit ei suostu satoamaan lainkaan.
Siemenet ostettu jostain Prismasta ja enpä ole ennen noin yhteistyökyvyttömiin chileihin törmännyt. Itämisessä meni yli kuukausi, kirvat iski ja kasvu on ollut kituliasta koko kasvukauden, hädin tuskin ehtivät edes haarautua ja kukkimaan nuo ei ole suostunut lainkaan.
Mainittakoon että samoissa olosuhteissa (ruukku, ikkuna, multa, lannoitteet yms.) on tullut satoa pussikaupalla kaikki edelliset vuodet. Lemon Drop, Habanero, Naga ja monet muut. Jatkossa ostan vain Fataliin siemeniä, prkl.
Ei tuossa nyt sinällään reseptissä mitään ihmeellistä ole. Chilit pehmennetty eli kiehuteltu kattilassa jossa lisäksi pieni määrä etikkaa ja vettä. Sitten vain blenderiin mangososeen kanssa. Oli Pirkan 0,5L mangosose. Säilyvyydestä ei tietoa, jääkaapissa tulee säilytettyä. Kait tuo ainakin puoli vuotta tai pidempään luulisi säilyvän.
Joo, purkista jos muistaa ottaa lusikalla ilman että tunkee välillä suuhun tai mihinkään, niin säilyy jääkaapissa mukavasti, mutta huolimattomalla käytöllä voi kyllä, näin ilman varsinaisia säilöntäaineita homehtua viikossa.
Avaamaton säilyy varmasti puoli vuotta.
Tekemispuolesta sanosin että pääsee helpommalla ja vähemmällä bakteeripitoisuudella kun tunkee aineet ensin blenderiin ja sitten keittelee ja keitetyihin tai uunitettuihin purkkeihin.
Esim. Kilo omenalohkoja, tilkka etikkaa, siirappia, suolaa, pippuria, valkosipulia, sipulia ja sitten chiliä -eli kaikkea noita määrät ja mukanaolot maun mukaan, blendataan, koemaistetaan, sitten kattilaan ja keitellään vaikka vartti, ja samaan aikaa suuressa kattilassa kiehutetaan ja höyrytetään purkit ja kannet. Omenan sijaa voi olla paprikaa, päärynää, ananasta tms.
Jep, komppaan tuota. Omaan muistiin kun ei pysty moisissa asioissa luottamaan.Ja sitten tärkeääkin tärkeämpi vinkki soosien tekijöille: KIRJOITTAKAA RESEPTI JA MÄÄRÄT YLÖS. Meinaa sapettää jumalattomasti jos saa jotain hyvää aikaseks eikä mitään käryä miten, mitä ja paljonko aineita käytti..
Itse tein ihan vaan exel taulukon johon kirjaan määrät ja muistiinpanot. Jos tulee hyvää niin pystyy tekemään lisää ja voi kokeilla vapaammin.
Mullakin jonkinmoinen fermentointi testi meneillään, mutta ei ole vielä lähtenyt käymään.Fermentoimalla olen tehnyt itse soossit, säilyykin kun on jo ns hyvät bakteerit joukossa. Tässä voi vähän oikoa jos ei ole tarpeeksi chilejä: kerran kokeilin että fermentoin 80% paprikoita ja habaneroja loput. Hyvää tuli.
Tämä olisi varsin suotavaa. Ärsyttää suunnattomasti jos kysytään jotain reseptiä, ja sitten laitetaan jokin 20 minuutin youtube video.Ja sitten tärkeääkin tärkeämpi vinkki soosien tekijöille: KIRJOITTAKAA RESEPTI JA MÄÄRÄT YLÖS. Meinaa sapettää jumalattomasti jos saa jotain hyvää aikaseks eikä mitään käryä miten, mitä ja paljonko aineita käytti..
Itse tein ihan vaan exel taulukon johon kirjaan määrät ja muistiinpanot. Jos tulee hyvää niin pystyy tekemään lisää ja voi kokeilla vapaammin.
Koska haluaa nähdä myös itse valmistusprosessin?Tämä olisi varsin suotavaa. Ärsyttää suunnattomasti jos kysytään jotain reseptiä, ja sitten laitetaan jokin 20 minuutin youtube video.
Kuka imbesilli haluaa käyttää 20 minuuttia jonkin reseptin katsomiseen videolta, kun sen lukemiseen menee 5 sekunttia?!?
Chili-mango kastikkeessa olen hieman käyttänyt, ei mitään hajua vieläkään paljonko tuota pitäisi annostella, niin on menty ihan mutu tuntumallaKannattaako lisätä Atamonia joukkoon?
Ja sitten tärkeääkin tärkeämpi vinkki soosien tekijöille: KIRJOITTAKAA RESEPTI JA MÄÄRÄT YLÖS. Meinaa sapettää jumalattomasti jos saa jotain hyvää aikaseks eikä mitään käryä miten, mitä ja paljonko aineita käytti..
Itse tein ihan vaan exel taulukon johon kirjaan määrät ja muistiinpanot. Jos tulee hyvää niin pystyy tekemään lisää ja voi kokeilla vapaammin.
Mä kun teen sooseja niin merkkaan grammoina ja litroina/ml kaikki aineet. Tietysti en ihan jokaista pikkuainetta merkkaa täsmällisesti, mutta että on joku että sitä on lisätty. Esim saatan laittaa että "hunajaa makeutukseen n.ruokalusikallinen" jne mutta pääasia että on kaikki ylhäällä. Eihän ton ole toki tarkoitus olla mikään supertarkka, vaan pointti on se että lotraamisen jälkeen soosin pystyy vielä toisintamaan jos haluaa jotain uusia juttuja kokeilla.Tosin jos tekee vaikka kaksi litraa mosoa kattilaan, lisättävä suola, valkosipuli ja mustapippuri, noiden määrät sen verta pieniä että termillä "teelusikalinen" saa jo aika tavalla heittoa, kun toiselle teelusikka on pieni telusikka, ja toiselle 80% suurempi, lisäksi teelusikka on toiselle tasamitta, ja toiselle kukkura. Ja: jos sitten mittaa vaakaa käyttäen, tarvitaan moinen pienille määrille, ja voi turhauttaa jos esimerkiksi 4,8g ja 12,3g mustapippuria maistui ihan samalta ;-D
Siinä olen smaa mieltä, että ne aineet joita käytti, ne kannattaa merkitä, jo siksikin ettei kaveri joka haluaa pikkupurkin, sitten ole allerginen sille hiton kalakastikkeelle, jolla kokeilit itämaistaa mosoasi!
Juu itse taidan tehdä ihan puhdasta chilikastiketta seuraavan kerran. Tai vähän voisi valkosipulia laittaa mauksi. Tuo mango oli ihan vaan kokeilu että miltä maistuu kun en ole ikinä sellaista tuollaisessa muodossa syönyt. Ja en oikein tykännytkään, mutta ei noita poiskaan viitsi heittää.
KlickTosin jos tekee vaikka kaksi litraa mosoa kattilaan, lisättävä suola, valkosipuli ja mustapippuri, noiden määrät sen verta pieniä että termillä "teelusikalinen" saa jo aika tavalla heittoa, kun toiselle teelusikka on pieni telusikka, ja toiselle 80% suurempi, lisäksi teelusikka on toiselle tasamitta, ja toiselle kukkura. Ja: jos sitten mittaa vaakaa käyttäen, tarvitaan moinen pienille määrille, ja voi turhauttaa jos esimerkiksi 4,8g ja 12,3g mustapippuria maistui ihan samalta ;-D
Siinä olen smaa mieltä, että ne aineet joita käytti, ne kannattaa merkitä, jo siksikin ettei kaveri joka haluaa pikkupurkin, sitten ole allerginen sille hiton kalakastikkeelle, jolla kokeilit itämaistaa mosoasi!
teelusikka tl 5 ml