Chilin kasvatus-topic

Pitää itte yrittää lampun alla vetää homma loppuun kun on niin monta jotka on vielä kukassa.
 
Alkaa kohta olla kasvukausi ohi. Ainakin henkinen, sen verran on kirvoja että alkaa keittää koko homma...
Hmm, missähän mun kirvat on, ei ole näkynyt vielä. Normaalisti Oulun korkeudella on jo yöpakkasia ollu niin paljon että kasvu ohi, mutta nyt jatkuu vielä toistaiseksi. Harmi vain että keväällä tuli laiskoteltua, niin että ei taimet ollu isommissa purkeissa ajoissa(taimipurkeissa juuret solmussa) ja se viivästytti kasvukautta turhaan.
 
Mulla on tässä Oulun pohjoispuolella vielä puskat täynnä raakileita ja eilen otin kilonverran kypsiä
käsittelyyn ja mahdan ainakin puolet laittaa kylmäsavuun ja siitä kuivuriin, ja sitten jauheeksi niin
on perkeleen hyvää matskua käytännössä mihin vaan.

Viime vuonnakin oli jo useampia pakkasia käynyt ennen kuin keräsin puskan kasvihuoneesta tyhjiksi
ja osan koitin kypsytellä sisällä loppuun ja suurin osa kypsyikin ja en nyt osaa sanoa että vaikuttiko miten makuun, mutta soosia tuli kaikista tehtyä.

Laitoin aiemmin linkin siihen Marttojen paholaisenhilloon ja edelleenkin väitän että sitä pikkuisen muokkaamalla saa helvetin hyvän makuista tavaraa, ja makeutta joku moitti niin siitä pääsee eroon
sokeria vähentämällä ja itsekin olen käyttänyt maks. puolet siitä hillosokerista mitä siinä oli.
 
Laitoin aiemmin linkin siihen Marttojen paholaisenhilloon ja edelleenkin väitän että sitä pikkuisen muokkaamalla saa helvetin hyvän makuista tavaraa, ja makeutta joku moitti niin siitä pääsee eroon
sokeria vähentämällä ja itsekin olen käyttänyt maks. puolet siitä hillosokerista mitä siinä oli.
Yksi hyvä keino vähentää sokerin määrää on myös hyytelösokeri, ei tule niin lirua mutta saa vähennettyä sokerin määrää. Eikä sitäkään tarvitse ihan ohjeen mukaan laittaa.
 
Joo tuo näytti olevan melkein samankokonen paketti ja voisi testata minkälainen ero.

Minä olen siis Marttojen ohjeesta poikennut niin että pari jämerää sipulia ja valkosipulia
ainakin kymmenkunta kynttä ja chiliä oon laittanut sekalaisesti mutta olisko 5-6 Habaneroa/Hainan yellow Lantern ja nuo tomaatit on todella kätevä laittaa purkkitavarana, ja siis tuosta hillomarmeladisokerista puolet.

Viikonloppuna tyhjeni joskus keväällä tekemäni viimeinen purkki joten ainakaan säilyvyyteen tuo sokerin puolittaminen ei vaikuttanut.
 
Mikäs mahtaa olla jalapenon kasvukoko?
Olen päätynyt ajatukseen ettei nää jannut vaihda väriä.

_1270156.JPG _1270158.JPG
_1270159.JPG
 
Öh, en mä näistäkään tiiä:
_1270163.JPG _1270165.JPG

enkä näistä:
_1270160.JPG _1270161.JPG
 

Liitteet

  • _1270162.JPG
    _1270162.JPG
    227,3 KB · Luettu: 19
Miten ootte käsitelly kasvit parvekkeelta tai muuten ulkoa sisään ottaessa?
Mullanvaihdolla ainakin pääsis mullan seassa olevista ötököistä. Reilummalla trimmauksella ja ihan suihkun alla lehdet ja runko puhtaaks?
 
Öh, en mä näistäkään tiiä:
_1270163.JPG _1270165.JPG

joopa, haulla "chili tangerine tiger" saa vain beigeä ja punervaa, liki Sugar-rush -värityksen chiliä ja raitojakin pitäisi olla. Tässä meidän, jonka siemenet tuli ok nimetyssä pussissa, niin tämmöisiä "vihreitä omppuja"!
Ei tosiaan tiiä mitä oikeasti ovat ja milloin kypsiä...

siis tämmöisiä kaikkien kuvissa:
1726726855102.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Miten ootte käsitelly kasvit parvekkeelta tai muuten ulkoa sisään ottaessa?
Mullanvaihdolla ainakin pääsis mullan seassa olevista ötököistä. Reilummalla trimmauksella ja ihan suihkun alla lehdet ja runko puhtaaks?
Mummo aikanaan neuvoi, että miedolla mäntysuopaliuoksella pyyhkiä lehdet. Aika työmaa ja tehosta en tiedä.

joopa, haulla "chili tangerine tiger" saa vain beigeä ja punervaa, liki Sugar-rush -värityksen chiliä ja raitojakin pitäisi olla. Tässä meidän, jonka siemenet tuli ok nimetyssä pussissa, niin tämmöisiä "vihreitä omppuja"!
Ei tosiaan tiiä mitä oikeasti ovat ja milloin kypsiä...

siis tämmöisiä kaikkien kuvissa:
1726726855102.jpeg
Muistaakseni nuo vois olla samoja ja niitä raitoja alkaa ajan myötä tulemaan. Tai sitten sulla on ollut vääriä siemeniä pussissa.
IMG_20240921_175003_resized_20240921_055143587.jpg
 
Chlit haettu tänään sisälle koska ens yöstä tulossa kylmä. Nyt lähti lähtölaskenta paljonko ehtii vielä kypsyä ennenkuin kuolee pois :D
 
Oma neljästä vain yksi, selviytynyt chili on istutettu joskus kesäkuussa ja on vieläkin ihan pieni rääpäle, tosin suht terveen näköinen. Yllätyksenä on samana päivänä istutetut appelsiinipuut, jotka on tosi terveen näköisiä ja yksi niistä on joku appelsiinipuiden alfauros pituudeeltaan ym. En ole noita kertaakaan uskaltanut partsilla säilyttää, välillä hemmotellut partsisäilytyksellä kun ollut tosi aurinkoista ja hellettä :D Talveksi hankinnassa kasvilamppu. Onko chilille tyypillistä kasvaa hitaasti vai olenko jotenkin saanut tuon johonkin horrokseen?
 
Sanoisin että keltavihreitä
Se vaikuttaisi samalta kehitysklululta kuin Sugar-Rushissa.
Näiden muuttumista beigeiksi tai vieläpä punervanbeigeiksi en usko hetkeäkään.
Maistettiin yhtä "omppua" -kuin hiukan maustettu paprika, mutta oikein raikas sinänsä.
 
Chlit haettu tänään sisälle koska ens yöstä tulossa kylmä. Nyt lähti lähtölaskenta paljonko ehtii vielä kypsyä ennenkuin kuolee pois :D

Nostin kans sisään ne jotka pystyi mutta ehkä vien ne vielä ulos. Ei tuolla vielä niin kylmä vaikuta olevan. Raakileita on vaikka kuinka paljon, saas nähdä kerkeääkö kypsymään. Podit jotka ovat vähänkään vaihtaneet väriä, olen laittanut paperpussiin parin omenan kera, kypsyvät päivässä kahdessa.

E: oli kuitenkin yöllä ollut näköjään vain 1 astetta plussaa. Toivotaan että lämpenee vielä sen verran että uskaltaa nostaa ulos, kun ei nuo ruukut oikein sisälle meinaa mahtua.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo on itselleni täysin uutta että leikattu chili mitään kypsyisi tai väriä muuttaisi!

Täällä oli pakkasta, ei toki meidän parvekkkeella mutta aika nuutuneita tyttöjä olivat aamusella.
Saas nähdä miten käy...

-joutessani leikkasin muutamia ja pistin silpuksi ja uuninvaloon kuivumaan. Toki napasin valtaosan kuivattavista pakkasesta.

päivän kypsät.
460961645_8634169196621717_8436145644120205784_n.jpg
uunissa aurinkoa ottamassa:
460731255_8634169106621726_8437131227542119623_n.jpg
ja lopuksi negatiivinen huomio:
näistä ei saa kantta auki, eli ei voi vaihtaa sisältöä omaan
-tai täyttää kun tyhjenöö.
460642483_8634169119955058_5040617204725617547_n.jpg
 
Scotch Bonnet Habanero

Ainut chili, joka teki keväällä istutetuista siemenistä ja kahdesta puskasta hedelmän tänä vuonna, vaikkakin vähän myöhään syksyllä.

Tulisuus 325000-350000 Scovillen asteikolla.

Jää nähtäväksi talvehtiiko ja jatkaako kasvua ensi keväänä vai kuoleeko pois 🤔

IMG_20241011_111826.jpg
 
Kaikenlaista tullut tehtyä itse kasvatetuista lemon drop ja chocolate scotch bonnet chileistä tänä vuonna. Osa on oikein hyviä ja osa vähemmmän hyviä. Vasemmalta päin: 1. Kuivatettu ja murskattu bonnet. 2. Kuivattu lemon drop. 3. Savustettu lemon drop. 4. Laktofermentoitu lemon drop kastike. 5. Lemon drop/paprika/inkivääri hillo. 6. Omena/lemon drop hillo. 7. Tomaattisalsa. 8. Maustesuolasekoitus. 9. Chiliöljy (kuivattu lemon drop ja oliiviöljyä), puuttuu kuvasta. Vielä pitäisi keksiä jotain bonneteista, niitä kun on vielä jonkun verran. Ideoita?

e. 9. Lisätty.

20241011_204255.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Jossain maissa muuten syödään chilistä lehdetkin. Ryöpätään vain nopeasti ja ruokaan. Ehkä lopuksi voi nekin kerätä ja kokeilla.
 
Ainakaan ei kannata tehdä omenahilloa chileillä. Ei ole toimiva konsepti ;-) Itse luovutin chilöiöljyt, ne homehtuivat minulla aina.
Harmillista sinänsä.
 
Ainakaan ei kannata tehdä omenahilloa chileillä. Ei ole toimiva konsepti ;-) Itse luovutin chilöiöljyt, ne homehtuivat minulla aina.
Harmillista sinänsä.

Uskallan väittää vastaan 😀. Meidän omena/chili hillo on yksi parhaita meidän tekeleistä, oikein onnistunut. Viime vuoden chiliöljyn käytin hetki sitten loppuun, hyvin säilyi vajaan vuoden.
 
Scotch Bonnet Habanero

Ainut chili, joka teki keväällä istutetuista siemenistä ja kahdesta puskasta hedelmän tänä vuonna, vaikkakin vähän myöhään syksyllä.

Tulisuus 325000-350000 Scovillen asteikolla.

Jää nähtäväksi talvehtiiko ja jatkaako kasvua ensi keväänä vai kuoleeko pois 🤔

IMG_20241011_111826.jpg
IMO chinenset on helpoimpia talvetettavia. Ja kunnon valon alla kukkivat koko talven. Tosin podinalut jäävät kiinni yleensä vasta keväällä kun olosuhteet ovat oikeat. Mutta satokausi alkaa talvetetuilla pian verrattuna siihen, että lähtee siemenestä.
 
Uskallan väittää vastaan 😀. Meidän omena/chili hillo on yksi parhaita meidän tekeleistä, oikein onnistunut. Viime vuoden chiliöljyn käytin hetki sitten loppuun, hyvin säilyi vajaan vuoden.

Minulla ne homehtuivat aina noin kuukaudessa, vaikka taatusti olin keitellyt kaiken riittävästi ja purkitkin.
Metka juttu.

Omenahillo chilillä ei toiminut eillä eikä lahjana, kun kukaan ei keksinyt mihin sitä käyttäisi.
Tuo ei sinänsä ole murhe, palaamme paprikapohjaiseen mosoon. Jota onkin jo litra tilattuna, ja puolet heti! Loput saanee antaa jouluksi... ;-)
 
Ensimmäinen chilien fermentointi kokeilu epäonnistui, ei lähtenyt käymään ja pinnalle rupesi muodostumaan hometta. Täytynee kokeilla uusiksi.
En tiedä minkälaista tuotosta olit tekemässä ja millä menetelmällä, mutta noin yleisesti ottain hapattamisen onnistumisen todennäköisyyksiä voi parantaa käyttämällä startteria. Esimerkiksi tuoreesta hapankaalista vähän liemiä talteen ja lisäät sinne chilisatsiin. Silloin oikeanlaiset bakteerit/hiivat jne saa paremmin jalansijan ennen pöpöjä.
 
En tiedä minkälaista tuotosta olit tekemässä ja millä menetelmällä, mutta noin yleisesti ottain hapattamisen onnistumisen todennäköisyyksiä voi parantaa käyttämällä startteria. Esimerkiksi tuoreesta hapankaalista vähän liemiä talteen ja lisäät sinne chilisatsiin. Silloin oikeanlaiset bakteerit/hiivat jne saa paremmin jalansijan ennen pöpöjä.

Tuo oli tosiaan ensimmäinen kerta kun kokeilin fermentointia. Netistä kaivoin jonkun helpon ohjeen ja joku mulla meni siinä pieleen. Toisella kerralla onnistui paremmin, eri ohje. Tuo hapankaali on ilmeisesti hyvä kikka.
 
Tuo oli tosiaan ensimmäinen kerta kun kokeilin fermentointia. Netistä kaivoin jonkun helpon ohjeen ja joku mulla meni siinä pieleen. Toisella kerralla onnistui paremmin, eri ohje. Tuo hapankaali on ilmeisesti hyvä kikka.
Menetelmästä ja hapatettavista aineksista riippumatta tuo hapankaalin (tai jonkun muun vastaavan) liemi on erinomainen kikkakolmonen, saa hyvä kasvusto etulyöntiaseman, kunhan katsoo että tuote on elävä, eli pastöroimaton jos kaupasta hakee.
Lisäksi hyvä hapatusastia hyvillä painokivillä helpottaa.
 
Menetelmästä ja hapatettavista aineksista riippumatta tuo hapankaalin (tai jonkun muun vastaavan) liemi on erinomainen kikkakolmonen, saa hyvä kasvusto etulyöntiaseman, kunhan katsoo että tuote on elävä, eli pastöroimaton jos kaupasta hakee.
Lisäksi hyvä hapatusastia hyvillä painokivillä helpottaa.

Alkukannan lisäksi auttaa kun tekee vähän stydimmän suolaliuoksen. 3-4% tuppaavat homehtumaan helpommin, itse teen 5-6% suolalla, jotkut tekevät jopa 8% mutta tuolloin fermentointiin menee enemmän aikaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
255 455
Viestejä
4 441 329
Jäsenet
73 546
Uusin jäsen
Taivastuli

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom