Moi,
Ehkä se arveluttaa eniten, että miten selviydyn lainanhoitokuluista, jos velkakupla posahtaa, korot nousevat rajusti ja menetän työni samaan aikaan. Maailman finanssimarkkinoille on vuosikausia rakennettu velkakuplia, jotka odottavat puhkeamistaan. Tilanteesta ei ole helppoa ulospääsyä ja veikkaan edessä olevan sarjan raskaita korjausliikkeitä.
Mielestäni on huolestuttavaa, että keskuspankit näyttävät rahapolitiikassaan uskovan luottokuplien kasvattamiseen. Kasvua on elvytetty kuplin menneet vuosikymmenet, mutta jokainen kupla on aina puhjennut edellistäkin kivuliaammin. Jatkuvasti kasvava velkataakka lopulta hidastaa kasvua, koska velan kasvu pitää saada hallintaan. Tämä nähtiin aiemmin internetkuplassa ja kiinteistökuplassa. Jokaisesta kuplasta tapaa tulla aiempaa pahempi, koska systeemissä olevan velan määrä vain kasvaa.
Olen jo 44-vuotias ja 165000 € asuntovelka tuntuu suurelta summalta, kun laina-aikaa on vielä 25-vuotta jäljellä. Mitä suosittelette tässä tilanteessa tekemään? Yritänkö pitää elinkustannukset minimissä ja yrittää maksaa asuntolainaa mahdollisimman nopeasti pois? Nettotuloni ovat 2800 Euroa / KK. Olen myös miettinyt, että jaksaisinko tehdä pitkien työpäivien jälkeen viikonloppuisin jotain lisähommaa, jolla saisin lyhennettyä asuntovelkaa? Toisaalta, nykyinen työtahti ja määrä ohjelmistoalalla on niin raakaa, ettei energia luultavasti riitä tekemään jotain lisäduuneja.
Asuin 10-vuotta ennen viimeisen asunnon ostoa vuokralla, jossa hävisin poskettoman paljon rahaa. Hinnat ehtivät sinä aikana tuplautua ja vuokrat menivät luonnollisesti kankkulan kaivoon. Suosittelen teille nuorille, että ostakaa ajoissa asunto, niin ehditte maksamaan sitä hissukseen pois ja ehditte nauttimaan omasta, velattomasta kodista
Kuuntelusuositus niille, jotka seuraavat makrotalouden ja rahoitusmarkkinoiden dynamiikan ilmiöitä sekä vaikutuksia reaalitalouteen. Ylen uudessa Poliklinikka podcast sarjassa keskitytään korkokuplan heijastuksia zombie-yrityksiin, reaalitalouteen ja EMU:n tulevaisuuteen.
Kukaan ei tiedä miten globaali velka ratkaistaan, mutta tilannetta kannattaa seurata.
Tässä ekonomisti Tuomas Malisen raportteja aiheesta.