No luulis peltien jotain lisää tuovan törmäyskestävyyteen kun niitä edelleen harrastetaan, vaikkeivat kantavaa rakennetta olisikaan?
Kai siinä jokin syy on, miksi autot edelleen on katteiltaan pääosin peltisiä ja muovia on vain siellä täällä. Muovinhan kun luulisi olevan halvempaa eikä ruostuisikaan läpivienneistä ja muista herkistä kohdista niinkuin pellit edelleen.
Vai onko täysin muovikatteisia autoja jo siis olemassa?
Itsekantava kori tehdään käsittääkseni teräksestä, koska se on edullista (hitsaus ja prässäys on nopeaa), kestävää (ei haurastu, Suomi suolauksineen on pieni markkina) ja parantaa törmäysturvallisuutta. Teräs kestää vääntöä ja iskuja. Se muotoutuu hallitusti imien samalla törmäysenergiaa, toisin kuin useimmat muovit.
Jos korin tekisi lasikuidusta, hinta nousisi arviolta jokusen tonnin. Sopii urheiluautoon, kuten Corvetteen. Lasikuitu ei kestä useampaa osumaa. Se räsähtää kerrasta kuin pyöräilykypärä. Teräs on turvallisempi vaihtoehto, jos kieritään kunnolla katon kautta. Lisäksi lasikuitu voi kestää sen yhden iskun ihan hyvin tietystä suunnasta, mutta vähän eri törmäyskulmalla olla selvästi heikompi.
Jos tekisi hiilikuitukomposiitista, hinta nousisi jokusen kymppitonnin, eli sopii superautoon. Yksittäisessä törmäyksessä voi olla turvallisempi kuin teräs, mutta tämäkin ottaa hyvin vain yhden iskun.
Kuiturunkoja tehdään, kun hinta ei ole tärkeää, vaan halutaan keveyttä (suorituskykyiset autot) tai keveyttä ja äärimmäistä yhden iskun törmäysturvallisuutta (F1).
Lämpömuovattava polypropeeni olisi edullista, mutta ei sovi kantavaan koriin ilman erillisiä vahvikkeita. Kelpaa puskureihin tai paneeleihin.
fi.m.wikipedia.org