Se mitä mietin kanssa että vaikka suositellaan että akku ladattaisiin vain 80% mutta aiheutuuko siitä jotain tosiallista ongelmaa vaikka sen lataisi aina 100%?
Joo, akun käyttöikä ehkä pienenee mutta pieneneekö niin paljon että sillä olisi jotain merkitystä? Onhan se parempi että aina on maksimirange ladattuna.
Jos 99% ajasta ajelet pikkumatkoja Kehä III:n sisäpuolella, en tiedä miksi sinulla edes olisi tarvetta ladata täyteen. Ihan vain jotta tarvitsee ladata vain viiden päivän välein, eikä neljän?
Varsinkin jos on mahdollisuus ladata öisin kotona, tuolla ei luulisi olevan merkitystä. Jos auto on latautunut aamulla aina vaikka 85% ja illalla kotiin tullessasi se on laskenut 65% laittaessasi sen taas lataukseen, mitä lisäarvoa tuo se että se olisi aamulla aina 100% ja illalla lataukseen laitettaessa 80%?
Jos puolestaan käytät tuohon lataukseen pikalatureita, lataaminen täyteen vie huomattavan paljon kauemmin kuin 80:iin, koska latausnopeus putoaa selvästi mitä täydempi akku on.
Siihen miten aina täytenä pitäminen vaikuttaa akun elinikään vaikuttaa moni asia, kuten akkukemia (esim. LFP-akut kärsivät täyteen lataamisesta vähemmän kuin NCA tai NMC akut), kuinka kuuma on (ei niin merkittävä ongelma Suomessa mutta on täälläkin merkitystä sillä säilytätkö 100% täyttä akkua +30 asteessa vai +15 asteessa), kuinka kauan akku on täynnä (yhden yön vai kuukauden putkeen kun olet ulkomaanmatkalla) jne.
Tuossa muutama päivä sitten satuin lukemaan artikkelia missä tarkkaan testattiin ja analysoitiin miten sekä akun jatkuvasti täytenä pitäminen että lämpötila vaikuttaa litiumioniakun elinikään. Siinä kylläkin testattiin läppäreiden akkuja, mutta luulisin niiden havaintojen osapuilleen soveltuvan myös sähköautojen NMC- ja NCA-akkuihin.
Havaintona oli että akun elinikää ajatellen optimaalisin täyttöaste on n. 60%. Jo 80% täyttöasteella akun elinikä laski merkittävästi (siis tilanteessa missä akku on koko ajan ladattuna niin täydeksi), ja vielä selvästi enemmän kohti 100% täyttöastetta mentäessä. Lämpötilan vaikutus oli kyllä vieläkin dramaattisempi, +30 tai +40 lämpötila on jo jatkuvana lämpötilana aika myrkkyä akulle verrattuna esim. +15-20 asteeseen, varsinkin jos se on tosiaan 100% täynnä.
Jos autostaan on kuitenkin luopumussa parin vuoden käytön jälkeen, tuskin se niin hirveän merkittävästi on ehtinyt laskea, vaikka sitä käyttäisikin "väärin". Mietin vaan että onko sinulle oikeasti mitään hyötyä siitä että pyrkisit lataamaan sen aina piripintaan?