Tulin väittelemään ajureista;
miten AMD:n ajurit toimii Linuxilla? Omilla suljetuilla ajureillaan tukevat vain RHEL:iä ja Ubuntua, mutta mites muilla jakeluilla, kuten Arch:lla? Tällehän saa avoimen xorg-säätiön xf86-video-amdgpu -ajurit (huhupuhe kertoi että AMD olisi kuitenkin näissäkin jotain pientä apua tai vinkkiä antanut - pitääkö paikkaansa?), mutta onnistuuko AMD:n (suljetun) "Crimson" paketin asennus ei-tuetulla jakelulla, kuten Arch:lla? AJurihan ei virallisesti ainakaan tue kuin RHEL:iä, OpenSuSEa ja Ubuntua. Ja ylipäätänsäkkin vain näytönohjaimia RX 300 sarjaan asti.
"Crimson" paketti tulee .run -tiedostona, joka sitten paikallisesti ajetaan, lisäksi mitä äkkiseltään katselin ajuripaketin sisältämää skriptiä, tarkistaa se vain X-serverin version sekä arkkitehtuurin (32/64 bit), ja täten luulisi olevan paketinhallintariippumaton asennus, vaikka virallisesti eivät niin sanokkaan? En ainakaan löytänyt mitään toimintoa joka jakelua tai paketinhallintaa tarkistaisi / käyttäisi.
Kuinka nämä uudemmat, RX400, RX500 tai RX Vega toimivat Linuxilla, kun tällöin ainut vaihtoehto on xorg-säätiön ajurit, paitsi Ubuntu/RHEL/CentOS-käyttäjillä on mahdollista käyttää "RN-AMDGPU-UNIFIED-LINUX" pakettia AMD:ltä, joka siis tulee kyseisen alustan käyttämän paketinhallintajärjestelmän tiedostomuodossa ja on täten vain näillä mainituilla järjestelmillä asennettavissa.
Jos ajurituki laahaa yli kolme vuotta esittelyajankohdasta perässä, ei paljoa houkuttele...
Omista kokemuksista Nvidian kanssa sen verran, että GTX 600 -sarjalaista en saanut toimimaan avoimilla, enkä suljetuillakaan, vaan kone jäätyi totaalisesti aina ja joka kerta jos oli tilanne että kaksi videota esittävää ruutua oli päällekkäin, eikä tälle mistään ajuriversiosta, suljetusta tai avoimesta, löytynyt mitään korjausta. GT220 on kevyessä satunnaisessa käytössä ajanut asiansa ilman isompia ongelmia kuitenkin, jopa avoimilla ajureilla. Toisaalta tästä ei youtubea raskaampaan toimintaan ole. Toisin kuin AMD, Nvidia tarjoaa ajurituen .run tiedostona kaikille jakeluille (ainakin näin ymmärsin) myös uusimpiin (ml. Titan V) näytönohjaimiin. Mikä hienointa, löytyy tuki heiltä myös FreeBSD:lle. Mutta vaikka "tukevat", tekeekö näillä ajureilla vieläkään tosiasiassa yhtään mitään oikeassa käytössä vai ovatko vieläkin epävakaata pa**aa?
Nyt kun Linuxillekkin on tullut pelejä, videonmuokkaus ja mallinnus-softia ja muita GPU:ta käyttäviä kohteita, kuten koneoppimista, näköä ja vastaavaa, luulisi että jotakuta alkaisi markkina kiinnostamaan.
AMD ei tue FreeBSD:tä, mutta huhupuheen mukaan Linux-tuki olisi parempaa kuin Nvidialla, joskaan sitä ei jakeluriippumattomana viimeisen 3 vuoden aikana esiteltyihin malleihin saa, Nvidia taasen antaa ajurit kaikille jakeluille ja malleille, sekä myös FreeBSD:lle, mutta ainakaan aikaisemmin ne eivät olleet vakaita.
Sinänsä koko näytönohjaimen osto on hankalaa, kun niille ei tahdo saada keneltäkään mitään tukea muulle kuin Windowsille. Tämä ongelma on pidättänyt minut päivittämästä näytönohjainta nykyaikaan, kun ei tee mieli laittaa rahaa se 300-500 € näytönohjaimeen joka ei tule toimimaan vuosiin, jos koskaan. On myös ihmeellistä, että näytönohjainvalmistajat pakottavat vieläkin käyttämään Windowsia tai olemaan ilman tehokasta näytönohjainta. Ei se suljettu ajuri sen avoimempi ole vaikka sitä Linuxilla käyttäisi....
Oletan, että tämä on myös sama syy miksi Apple käyttää pääasiassa Intelin integroituja näytönohjaimia ja tehokkaammissa koneissaan AMD:tä. Linux ja BSD:t mukaanlukien Darwin (mihin macOS perustuu pohjimmiltaan) ovat toiminnallisesti niin samankaltaisia, että luulisi ajurisopivuuden olevan sama, kun softakin porttaantuu niin helposti näiden kesken.
Te, joilla on Linux tai BSD-johdannainen ja Nvidia tai AMD, onko kummastakaan vieläkään mihinkään, vai joutuuko vielä odottelemaan että jotakuta valmistajaa alkaa kiinnostamaan myös ei-Windows käyttäjien rahat? Ainut oikeasti toimiva oman kokemuksen perusteella kun tähän saakka on ollut integroitu GPU, mutta sillä ei turhan pitkälle pääse. AMD:stä ei itsellä ole vielä kokemusta.
Sivunotena täytyy mainita, että olisi mukavaa nähdä jos io-tech viitsisi tehdä testejä Linuxia tai xBSD:tä käyttäen testaamillaan näytönohjaimilla ja raportoisi oliko eroa Windowsiin suorituskyvyssä tai muita vakausongelmia. Tämä antaisi hyvän kuvan siitä missä mennään ja erottuisi myös joukosta, kun juuri kukaan ei testaa näytönohjaimia Windowsin ulkopuolella. Kaikkihan kuitenkin tietävät että Windows-tuki on aina moitteeton.