Virallinen: AMD vs Intel keskustelu- ja väittelyketju

Viestiketju alueella 'Prosessorit, ylikellotus, emolevyt ja muistit' , aloittaja Sampsa, 15.12.2016.

 1. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  2 007
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  AMD:llä nimenomaan on käytössä ylivoimaista teknologiaa, ei se muuten olisi Inteliä edellä jokaisella mittarilla yhden ytimen maksimisuorituskykyä lukuunottamatta.

  Eli ne Intelin eri tehtäviin optimoidut piirit ovat kuraa verrattuna AMD:n tuotteisiin paitsi pelikäyttöön ostettavissa koneissa ja sielläkin AMD:n hinnoittelu on agresiivisempaa, ts AMD:ltä saat samaan hintaan enemmän säikeitä
   
 2. demu

  demu Conducător & Geniul din Carpați

  Viestejä:
  945
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  AMD on tällä ratkaisulla erityisesti optiminut tuotantokustannuksia.
  Minkähän kokoinen olisi 14nm+ -prosessilla tehty 64-ytimen Xeon? Mitkä olisivat saannot? Mikä olisi virrankulutus? Mitä maksaisi?
  -> mahdoton.
  Jo 56 core glue-Xeon on järkyttävän kokoinen, kuuma ja kallis. Eikä pärjää suorityskyvyssä 64-coren merkittävästi edullsiemmalle EPYCille.
  AMD on pystynyt ratkaisullaan sellaiseen mihin Intel ei ole pystynyt.

  Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Ja tässä tapauksessa pääsee myös parempaan lopputulokseen.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2019
 3. svk

  svk Apua, avatarini on sormi!

  Viestejä:
  2 759
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Sanoisin ennemminkin, että niillä oli käytössä ylivoimainen suunnittelija mitä tuli zen arkkitehtuurin kehittämiseen, mutta Keller on jo lähtenyt muihin seikkailuihin...
   
 4. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 652
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  :facepalm:

  "Jokaisella mittarilla" on puhdasta paskaa. Suosittelisin vähän avaamaan katsantokantaa siitä, millaisia mittareita on olemassa.

  Nopeasti tule mieleen mm. seuraavat asiat:

  1)
  Läppäriprossuissa Intel on huomattavasti AMDn läppäriprossuja edellä, käytännössä millä tahansa CPU-suorituskykyä mittaavalla testillä mitattuna.
  (Tämä on asia joka menee tarpeeksi lähelle jopa perusmuron hyvin kapeaa koti-PC-näkökulmaa että tämä pitäisi ainakin huomata)

  2)
  Maksimaalisessa yhden tietokoneen (Yhden SMP/NUMA-järjestelmän) numeronmurskaussuorituskyyvyssä Skylake-SP/Cascade Lake-SP on moninkertaisesti EPYCiä edellä, intelillä saa samaa muistia accessoimaan 224 ydintä joissa AVX-512 (7168 DP flops/cycle), AMDllä 128 ydintä joissa vain AVX2 (2048 DP flops/cycle). Ja muistikanavia Skylake-SP-järjestelmässä 48, EPYC-järjestelmässä 16.

  Skylake-SP & Cascade Lake-SP nimittäin skaalautuu kahdeksaan sokettiin asti, EPYC vain kahteen.

  AMDllä ainoa keino saada enemmän numeronmurskaussuorituskykyä on laittaa koneita useampi kappale, ja silloin kommunikaatio ei enää toimi siten että vaan kirjoitetaan ja luetaan samaa muistia.

  Ja sillä on ihan älyttömästi väliä, voiko ne säikeet suoraan käyttää samoja pointtereita ja vaan accessoida sitä dataa suoraan, vain pitää alkaa erikseen siirtämään dataa tietokoneelta toiselle.


  3)
  Yhden soketin numeronmurskauksessakin Cascade Lake-AP on selvästi EPYCin edellä, koska 12 vs 8 muistikanavaa, ja AVX-512, vaikka AMDllä onkin hiukan enemmän ytimiä (64 vs 56).

  4)
  AMDltä puuttuu DDIO, joka pienentää kivasti viivettä sen välillä, koska verkkopaketti saapuu ja koska CPU saa sen datan käsiteltyä, ja voi myös säästää hiukan muistikaistaa.

  Suurempi säikeiden määrä on irrelevantti asia. Se, millä on väliä on suorituskyky joka näkyy käyttäjälle.  Mutta hei, AMD keksi uuden markkinointitermin, "Chiplet", joten senhän täytyy automaattisesti tarkoittaa sitä, että AMDllä on käytössään aivan ylivoimaista teknologiaa ja sen kaikkien prossujen pitää kaikessa (muussa paitsi yhden säikeen suoriotuskyvyssä) automaattisesti tämän ansiosta olla Intelin kaikkia kilpailevia prosessoreita parempia! Viis faktoista!
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2019
  vemkki tykkää tästä.
 5. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  2 007
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  1) läppärit Intelille, se on selvä.
  2) kuinkas yleinen skenaario on maksimaalinen suorituskyky maksoi mitä maksoi periaatteella? Ja vielä pitäisi AVX-512 hyödyntävä ohjelmisto.
  3) katse se hinta... AMD:ltä dualsocket halvemmalla. Lisäksi toi 56 core vaatii Intelin itsensä mukaan nestejäähdytyksen. Kuinka moni on valmis lähtemään serverien kanssa tuohon? Lisäksi saatavuus on ilmeisen olematon, siinä missä AMD:tä saa jopa tavan kuluttaja hyllystä.

  Suorituskyky per rahayksikkö, suorituskyky per watti, säikeet per rahayksikkö, watti per säie jne ovat 99% tapauksissa määrittäviä hankintakriteerejä saatavuuden jälkeen, ei absoluuttinen maksimisuorituskyky hinnasta välittämättä.
   
 6. pomk

  pomk

  Viestejä:
  221
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Intel itse kehuu sen olevan vain 18% nopeampi kuin skylake, joka vastaavasti on selvästi yli 3% hitaampi kuin zen2. Mistä ton 15% arvion oot repiny?
  Jos oletetaan että intelin 18% pitää paikkansa, niin zen2 nykyisellä n. 13% ipc kaulalla jää vain n. 5% intelin joskus hamassa tulevaisuudessa julkaistavilta tuotteilta. Anandilta tulee tässä lähiaikoina laajempi ipc katsaus skylake vs. icelake, mutta jo toms hardwaren nopea katsaus paljasti että merkittävää suorituskykyparannusta tuli lähinnä grafiikkaohjaimeen ja avx-512 ohjelmiin.

  lisäksi toi sun yhden socketin vertailu 56 vs. 64 on ihan roskaa, ku ei sillä sockettien määrällä ole mitään väliä, vaan numa nodeilla. AMD vie ku pässiä narussa 1-2 numa noden konfiguraatioissa ja häviää vain avx-512 hyödyntäville softille 3-4 noodin setupeissa (koska siihen asti se amd:n kahden noodin setuppi on edelleen nopeampi).
   
 7. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 723
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ottaen huomioon hkultalan näkemyksen AMD:n kehnosta tasosta on mielenkiintoista, että tässä lähiaikoina on ollut useampikin uutinen supertietokoneista jotka tulevat olemaan Zen2 pohjaisia. Noihin ei kuvittelisi paskaa valittavan
   
 8. Cirrus

  Cirrus Miksei maailma toimi asmilla?

  Viestejä:
  1 213
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Saattaa kuitenkin vain olla että et ymmärrä lukemaasi. Missään ei tässä keskustelun kontekstissa ole väitetty etteikö ole tehtäviä maailmassa, joka voisi hoitua AMD:lla, nopeammin, paremmin, halvemmalla tms.
   
 9. svk

  svk Apua, avatarini on sormi!

  Viestejä:
  2 759
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Joo, suomeenkin on tulossa yksi, mikä muistaakseni koostui kahdesta osasta, joista toinen on zen 2 prosessoreihin perustuva ja toinen intelin prosessoreihin perustuva, eli saadaan sekä hieman paremmin tietynlaisiin numeronmurskauksiin sopiva kone ja toinen toisenlaisiin tarkoituksiin.
  Tieteen Tietotekniikan Keskuksen BullSequana-supertietokone tulee olemaan pohjoismaiden tehokkain - io-tech.fi
   
  Cirrus tykkää tästä.
 10. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 787
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Asiassa on kyllä aika monta muuttujaa, esim. käyttötarkoitus ja hinta. AMD:n ratkaisut ovat varsin hyviä, jos esim. säikeiden ei tarvitse käyttää samaa muistiavaruutta.
   
 11. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 652
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kun mennään isojen poikien numeronmurskaukseen (sääennustukset, virtausfysiikan simuloinnit jne) niin tuo on todella merkittävä. Toki osa siitä laskennasta on saatu siirrettyä GPUlle joten tämän merkitys on hiukan vähenemään päin.

  Ja isojen poikien softat kyllä osaa hyödyntää kaikki SIMD-käskykannat; Usein ne softat tule lähdekoodina ja ne voi itse kääntää. Ja AVX-512lle on nimenomaan kääntäjän helpompi vektoroida kuin AVX2lle; On looppeja, jotka zen2lla suoritetaan skalaarisena (eikä neljää doublea rinnakkain laskien) mutta käännettynä AVX-512lle saadaan rinnakkaistettua, jollon näiden osalta nopeutus AVX-512sta onkin 8x eikä 2x.

  Jos kone pitää esim. saada palvelinräkissä tiettyyn kokoon niin sitten se pitää saada tiettyyn kokoon ja siitä maksetaan se mitä se maksaa.

  Se, että tuote on kalliimpi ei tee siitä tuotteesta olematonta.

  Kuka tahansa kuka haluaa palvelinräkkiinsä maksimaalisen suorituskyvyn pieneen tilaan

  Mistä hyllystä? Ei ainakaan verkkokauppa.com:n tai Jimmsin hyllystä, ei edes tilaamalla kummastakaan. Verkkokauppa.com:lla ei mitään EPYCejä irrallisena hinnastossa edes tilattavissa, ja jimmsillä vain vanhoja zen1-pohjaisia EPCYejä hinnastossa edes tilattavissa.

  Oletko koskaan kuullut sellaisesta asiasta kuin "markkinatalous"?

  Piireistä pyydetään se hinta, minkä asiakkaat ovat niistä valmiit maksamaan.

  Intelin datacenter-yksikkö teki jälleen erinomaisen tuloksen, reippaasti yli kolme kertaa enemmän kuin AMDn koko liikevaihto, ja datacenter-yksikön liikevaihto kasvoi viime vuoteen nähden 4%.

  Asiakkaat ovat selvästi olleet Intelin piireistä valmiita maksamaan sen minkä intel niistä pyytää.


  Se, että intel pystyy pyytämään piireistään suhteessa suorituskykyyn kalliimpaa hintaa ei kerro mitään siitä, että intelin tekniikka olisi "huonompaa". Päin vastoin, se kertoo siitä, että intelillä on piireissään paljon sellaisia palvelinasiakkaille merkittäviä ei suoraan suorituskyvyssä näkyviä ominaisuuksia, joista asiakkaat ovat valmiita maksamaan.

  Tämä on useissa tapauksissa paikkaansapitävä muttei mitenkään universaalisti.

  Todella typeriä mittareita, joilla ei ole mitään väliä. Kaskun et vielä keksi, että AMDn prosessorit tulee paremmanvärisessä pakkauksessa?

  Päin vastoin, siinä että suorituskyky saavutetaan pienemmällä säiemäärällä on kolme merkittävää etua:

  1) On ties kuinka paljon softaa, joita ei ole vielä säikeistetty monelle säikeelle
  2) On paljon algoritmeja, joita ei voi tehokkaasti säikeistää monelle säikeelle.
  3) Vaikka jonkun homman voi tehokkaasti monisäikeistää, jos monisäikeistys pitää tehdä liian korkealla tasolla, voidaan homman suorittamiseen tarvia huomattava määrä säiekohtaista muistia, eli muistinkulutus kasvaa säiemäärän kasvaessa. Voi tuntua sekä siinä, paljonko ohjelma vie muistia että siinä, mikä on ulompien tasojen välimuistien osumatarkkuus
  4) Monien palvelinsoftien lisenssimaksu menee sen mukaan, monellako ytimellä tai säikeellä sitä ajetaan.

  Näistä neljästä vain ensimmäisen suhteen tilanne on ehkä parantumassa, kolmen jälkimmäisen suhteen ei. Tosin Pythonin ja Javascriptin yleistyminen saattaa näistä ykköstäkin viedä huonompaan suuntaan.


  Nuo kaksi viimeistä säijuttua ei ole kenellekään järkevälle ihmiselle hankintakriteereitaä. Ne on hankintakriteereitä ainoastaan idiooteille.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2019
  Varjoissa tykkää tästä.
 12. rlame

  rlame

  Viestejä:
  467
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Näissä olisi mielenkiintoista tietää toteutunut myyntihinta vs Intelin tarjous. Onko siellä myyty zen 2 todella pienillä katteilla PR:n takia?
  Joka tapauksessa huikea suoritus AMD:ltä, että voi kilpailla Intelin kanssa niin pienellä budjetilla!
   
 13. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 652
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Missä olen puhunut jotain "AMDn kehnosta tasosta" ?

  Olen lähinnä debunkannut joidenkin typeriä väitteitä siitä, että AMD olisi jotenkin ylivoimainen ja tekniikaltaan inteliä edellä, ottamalla esille niitä tilanteita, joissa intel on selvästi AMDtä edellä.

  Jos joku tulisi tänne puhumaan paskaa ja keksimään tänne typeriä paikkaansapitämättömiä väitteitä intelin ylivoimaisuudesta, ottaisin aivan samalla tavalla esille tilanteita, joissa AMD on inteliä edellä.


  Molemmilla on heikkoutensa ja vahvuutensa.

  Ja noissa supertietokoneissa tilanne on se, että niissä mittakaava on suuri, että pitää joka tapauksessa käyttää MPItä että meillä on joka tapauksessa useita erillisiä koneita jolla oma muistinsa. Kun joudutaan tekemään se suuri (ohjelmaa selvästi haittaava) hyppy että sitä ei enää ajeta yhdessä muistissa vaan monessa, sitten on taas melko sama onko niitä 512 vai 2048 kpl.


  Ja lisäksi noissa uusissa supertietokoneissa varsinainen numeronmurskaus tehdään usein GPUilla, ei CPUIlla, jolloin sen CPUn numeronmurskausnopeus ei ole niin merkittävä.
   
 14. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 723
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllä minulle ainakin on noista posteistasi tullut kuva, että kaikki tärkeät softat käyttävät AVX-512:sta, Intel on vaan paras ja AMD:llä on käyttöä lähinna harrastelijoiden koneissa.
   
 15. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 652
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei kannattaisi lukea rivien välistä asioita, mitä siellä ei lue.
   
  iGmole, Randomizer, Urpola77 ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 16. MOS6510

  MOS6510

  Viestejä:
  111
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2018
  Tällä hetkellä Intel on konesaliratkaisuissa kilpailukyvytön ja AVX-512 on täysin merkityksetön tekninen detailji oikeille yritysten käyttämille sovelluksille (mikään tieteellinen laskenta tai renderöintifarmit eivät ole tällaisia). Kilpailukykyongelmaa pahentaa Intelin huomattavasti suurempi energiankulutus samalla kapasiteetilla. Ja kyllä, tiedän asian.

  Intel on jo faktisesti laskenut prosessoriensa hintaa todella paljon listahinnasta, vaikka näitä alennuksia ei ole vielä yleisesti julkistettu.
   
 17. MOS6510

  MOS6510

  Viestejä:
  111
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2018
  Ihan oikeassa elämässä käytetään nykyisin äärimmäisen harvoin yli kahden socketin palvelimia. Ei sellaiselle ole yrityskäytössä yksinkertaisesti tarvetta, sillä skaalaus voidaan tehdä vertikaalisesti. Nuo 8 socketin palvelimet ovat kuriositeetteja, joita ei monta kappaletta vuodessa Suomen kokoiseen maahan mene.
   
  JiiPee tykkää tästä.
 18. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 652
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ihan täysin kilpailukyvyttömillä prosessoreilla vaan tehtiin Intelin DCG-osastossa 6.4 miljardin liikevaihto yli 3 miljardin voitolla, ja 1.4 miljardin(n. 28%) kasvu liikevaihdossa edellisestä kvartaalista ja n. 4% kasvu viime vuoden Q3-kvartaalista :facepalm:

  Intel Reports Third-Quarter 2019 Financial Results | Intel Newsroom

  Tosin, silloin kun ajettava algoritmi vaatii jaetun muistin käyttöä, mikään vertikaalinen skaalauksesi ei toimi.

  Ja se, että joku on harvinainen tilanne on merkityksetön argumentti kun keskustellaan siitä, onko jotain tilannetta olemassa vai ei.

  Kun nuo esimerkkini olivat vastaesimerkkejä katkarapun typerään "jokaisella mittarilla paitsi yhden säikeen suorituskyvyssä AMD on edellä" -väitteeseen.
   
  Viimeksi muokattu: 31.10.2019
  Varjoissa tykkää tästä.
 19. Sinfo

  Sinfo Tukijäsen

  Viestejä:
  24
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Tämä ei ole ihan näin yksinkertainen asia. Suurin osa Zen2 superkoneista ei sisällä GPUta ollenkaan, kuten Suomessa vuodenvaihteen jälkeen käyttöön otettava Mahti, Saksassa käyttöön tuleva Hawk tai tuo juuri uutisoitu ARCHER2.

  Moni superkone softa ei vain ole vielä valmis uuden mallin (CPU+GPU) superkoneille ja sen takia niitä ei ihan vielä hommata. Siis esim. ARCHER2ssa pitäisi ajaa pääosin CP2K ja Gromacs ohjelmia (ja muutamaa muuta) ja nuo ohjelmat eivät taivu GPUlle kovin hyvin. Tai sanoisinko, ne saattavat hyötyä GPUsta jossain tilanteissa, kuten Gromacs silloin, kun ajetaan pientä systeemiä, suurilla systeemeillä CPU on tällä hetkellä yksinkertaisesti nopeampi.


  Olen yrittänyt miettiä, miksi AMD näyttäisi olevan melkein kaikkien uusien superkoneiden valinta tällä hetkellä, mutta en osaa sanoa miksi. Todennäköisesti tässä on taustalla useita syitä.

  Saksassa päätös tehtiin, koska Zen2 kykeni pitämään suurempia kelloja kuin Intelin tarjoama kilpailija. Hintakin varmasti on mukana - siis kuinka paljon saadaan kokonaissuorituskykyä summalla X, ei se mitä yksittäinen jaetunmuistin laskenta solmu kykenee laskemaan, ja tässä AMD on nähtävästi edellä. Lisäksi softat eivät vielä täysin tue avx512ta, kuten CP2K joka on suunnilleen yhtä nopea Cascade Lakella kuin Haswellilla (syynä libint jossa ei ole avx512 tukea).

  Tähän loppuu ihan henkilökohtainen kommentti asiaan liittyen.

  Iso osa superkone softasta on hyvin vanhaa perua ja ne ovat aika kaukana nykyaikaisesta hyvän ohjelmisto suunnitelun mukaisesta softasta. Niitä vain yritetään pitää hengissä, koska ei ole resursseja/halua tehdä asioita järkevästi. Mistä seuraa, että nyt kun uuden mallin CPU+GPU koneet ovat tulossa, niin niitä ei voidakaan käyttää, koska softan muuttaminen niille sopivaksi on mahdotonta.
   
  vemkki tykkää tästä.
 20. MOS6510

  MOS6510

  Viestejä:
  111
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2018
  Q3-kvartaalissa ei EPYCien vaikutus näy vielä mitenkään. Q2 2020 alkaa olla jo toinen juttu - tuolloin tulee viivan alla näkymään tiettyjen mallien jopa 70% alennukset.

  Tulet aina löytämään jonkin erityistapauksen, jossa Intel vielä pärjää. Olen itsekin tässä keskustelussa jo aiemmin sanonut, että pienten ydinmäärien + maksimikellojen case-esimerkki, jota tarvitaan ydinpohjaisen lisensoinnin lisenssikulujen minimoimiseksi on esimerkki tapauksesta, jossa Intel on vielä kilpailukykyinen.

  Suuren massan osalta (jota edustavat mm. yritysten virtuaalialustat) on Intel tällä hetkellä täysin kilpailukyvytön (nykyisellä virallisella hintatasolla). Ja se tulee näkymään Intelin viivan alla tulevien kvartaalien aikana.

  Mitä järeämmästä Intelin prosessorista on kyse, sitä suurempia alennuksia kilpailukyvyn palauttaminen vaatii. 28-core Xeon Platiniumien osalta puhutaan yli 70% alennuksista.

  Eikä mikään hinnanalennus poista sitä ongelmaa, että EPYCeillä saa tällä hetkellä 2x kapasiteettia yhteen räkki- tai blade-palvelimeen ja pienemmällä sähkökulutuksella kuin Intelillä.

  EPYCit käytännössä myös lopettavat sen pienen 4-socket-busineksen mikä Intelillä vielä on. Eihän kukaan maksa itseään kipeäksi Intelin neljän socketin Xeon Platinium-ratkaisusta (max 4 x 28 = 112 ydintä), kun yhden U:n 2-socket EPYC-palvelin (2 x 64 = 128 ydintä) antaa saman tehon murto-osalla kustannuksista.
   
  Viimeksi muokattu: 01.11.2019
  JiiPee tykkää tästä.
 21. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 138
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Täyttä kukkua ja höpöhöpöhumppaa. Der8auer tuossa joku kuukausi sitten teki videon jossa ajeli 3900X 5GHz:n muistinopeudella. Ja tuo tapahtui ihan vaan biosista muistien tukema profiili valitsemalla, ei vaatinut siis mitään virittämistä, aivan samoin kuin itse heitin silloin tähän 3200MHz DOCP profiilin päälle ja eikun kovaa ajoa.

  Mutta kun minä vähän yritin tiedustella että miten se intteli hoitaa homman sitten niin paljon paremmin jos ovat menossa "chiplet" ratkaisuun.

  Tiedät kyllä varsin hyvin mitä tuossa yhteydessä sillä liimalla tarkoitin. Se on sitä samaa liimaa jonka käytöstä intteli vielä tovi sitten ilkkui amd:lle.
  Se on totta että kaikki prosessorit on liimattuja mutta se ei ollut pointti tuossa. Älä lue asioita kuin piru raamattua.

  Edelleen, se on niin "oikea" prosessori ettei kenelläkään ollut halua alkaa tekemään sille emolevyjä paitsi enttelillä itsellään. Eli tuo on kyllä melkoinen menestystarina.

  No emolevyjen valmistajat ilmaisi mielipiteensä kyseistä sötöstä kohtaan ja totesivat että kiitos mutta ei kiitos.

  Intteli on pelipuolella ainoastaan kellojen takia edellä.

  Tämä. Täällä tuntuu osa porukkaa ajattelevan että ainoastaan inttelin tapa valmistaa prosessoreja on se oikea tapa.

  Intelin suunnitelmat seuraaviksi vuosiksi on erään vuodon perusteella että monoliittisellä prosessorilla jatketaan, 10nm prosessilla core määrä nostetaan 38. On siinä inttelillä mäkeä kiivettäväksi.

  Kyllä niitä ihan kaupoissa myydään, ei ehkä prismasta saa ostettua mutta kyllä tuota interwebbiä selaamalla löytää montakin putiikkia josta voi epyc taikka xeonia ostaa.
  Se ettei suomesta saa, ei tarkoita etteikö maailmalta saisi. Ja ei tarvi edes mennä mihinkään lätäkön toiselle puoleen, riittää kun suuntaa katseensa tuonne keskieurooppaan.

  Lisäksi AMD on nyt tuonut jälleen mahdolliseksi datacentereille sen ettei välttämättä tartte laittaa kaikkea uusiksi jos halutaan tehoa lisää. Riittää kun vaihtaa 1st gen epycin romeen. Se että inttelin valtakaudella tämä ei ole ollut mahdollista tai suorituskyky lisät ollu niin pieniä ettei kyseisessä operaatiossa olisi järkeä, ei tarkoita etteikö niin voisi nyt tehdä kun se on taas kerran järkevää. Viimeeksi tuo pelkkien prosessoreiden upgrade on tainnut olla järkevää opteron aikana eli onhan tässä tovi vierähtänyt ja mieliin päässyt pesiytymään syöpä että tarvii koko kone vaihtaa jos tehoa haluaa lisää.

  Toistaiseksi tämä on faktaa. Tilanne tulee todennäköisesti muuttumaan kunhan pikatsu julkaistaan.

  Ohhoh, no nyt kyllä väänsit melkoisen olkikukon!

  [​IMG]

  Ei taita ihan ongelmaton olla tuo sötös. Hei mutta sehän näyttää aika paljon ensimmäisen genin epyciltä, kun ei lokaalista muistista löydy niin lähetään hyppimään ja pomppimaan UPI:a pitkin. Saattaapi mennä UPI:t tukkoon kun oikein vallattomasti ruvetaan hyppimään.
  Pitää olla hyvin hyvin speciaali keissi mihin tommosta ruvetaan hommaamaan.
  RDMA kun on keksitty jo tovi sitten niin ei se datan pyörittely esim. ib linkin kautta serveri klusterissa ole enää mitenkään.

  Vaikka noita räkillisen laittaisit niin silti Rome:n kanssa saa siihen samaan räkkiin enemmän laskentatehoa ja ei varmaan tarvitse edes ottaa puheeksi sitä mitä räkillinen tommoisia maksaa? Saatikka hörppii sähköä? Taitaa pelkkä emo jo kustantaa yhden dual rome serverin verran. :)

  No laitetaan nyt sentään maalitolpat silleen oikeille paikoille että NUMA vs NUMA, eli otetaan AMD:ltä se dual socket rome tuohon vertailuun niin tilanne muuttuu kummasti.

  Ilmeisesti sinä et ole vieläkään oppinut että tuolla isojen poikien leikeissä noi muutokset tapahtuu varsin hitaasti. Vertauksena voisi käyttää tilannetta kun täydessä lastissa oleva öljytankkeri pitää pysäyttää "nopeasti". Siellä saa koneet jumputtaa pitkään "pakilla" että mitään näkyvää tapahtuu saatikka pysähtyy.
  Esim. VPS puolella muutoksia alkaa varmaan tapahtua vasta sitten kun pistetään jonnekin ihan uutta salia pystyyn koska kuuma migraatio ei taida edelleenkään olla mahdollinen intel -> amd taikka päinvastoin.
   
 22. vemkki

  vemkki

  Viestejä:
  3 787
  Rekisteröitynyt:
  05.02.2017
  Intelin Comet Lake -prosessorien speksejä on vuotanut, tosin K-mallien speksit eivät vielä ole selvillä.
  Intel 10th Gen Comet Lake Desktop CPU Family & 400-Series Leaked
  Paras ei-K-malli on i9-10900, joka on 10C/20T, 3.0 GHz base clock, 5.1 GHz boost, 65W TDP. Coffee lakessa vastaava on ollut i9-9900, joka on 8C/16T, 3.1 GHz base clock, 5.0 GHz boost ja 65W TDP, eli erona lähinnä pari ydintä lisää. Mielenkiintoista nähdä, että säädetäänkö hinnoittelua kilpailukykyisemmäksi.
   
 23. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 652
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  AMD itse esityksessään mainitsee tämän ongelman, tosin näköjään siellä myös todetaan, että saatiin ratkaistua 12-kerroksisella johdotuksella paketin sisällä.

  [​IMG]

  Mutta joo, saatiin siis ratkaistua selvästi kalliimmalla paketoinnilla, eli lopulta ratkaisun kanssa lisääkin vain valmistuskustannuksia, ei haittaa kelloja.

  Ensinnäkin, kun keskustellaan suunnitteluratkaisun hyvistä ja huonoista puolista, logiikka että voidaan täysin ignorata AMDn suunnitteluratkaisun negatiiviset puolet, koska "kilpailija on ehkä tekemässä tulevaisuudessa samanlaiset ratkaisun jolloin sillä on ehkä edessään sama negatiiviset puolet" on melkoisen typerä ja värittynyt.

  Sillä, tekeekö intel joskus "chiplettejä" myös palvelimiin vai ei ja millainen muistiviive niissä tulee sitten olemaan ei vaikuta siihen, mikä muistiviive AMDn tällä hetkellä markkinoilla olevissa tuotteissa on.

  Mutta jos vastataan kysymykseen:

  Riippuu täysin mitä sillä "chiplet"-ratkaisulla tarkkaan ottaen tarkoitataan. Että millainen se arkkitehtuuri oikeasti on, ja miten ne on kytketty toisiinsa.

  Esim se, että muistiohjain pidetään samalla piilastulla kuin itse ytimet, ja piilastut vaan yhdistetään toisiinsa selvästi nopeammalla väylällä (jonka EMIB mahdollistaa) tarkoittaa selvästi pienempiä keskimääräisiä viiveitä kuin AMDn nykyratkaisussa.

  Muta vaikka intel tekee tällaisen teknisesti AMDn ratkaisua muistiviiveiltään ja muistikaistaltaan paremman ratkaisun, sinä todennäköisesti jatkaisit sen haukkumista "liimaksi" koska se "näyttäisi" liikaa siltä, että kaksi "erillispiiriä" on vaan "liimattu" yhteen.

  Se että keskustelussa käytetään jotain lapsellisia ilkkumistermejä kertoo lähinnä keskustelijan tasosta ja haluttomuudesta pysyä asia-argumenteissa.

  Eiköhän sille ole tehnyt emolevyjä useammat palvelinvalmistajat. Niitä van ei myydä erillään vaan vain kokonaisen koneen mukana. Koska kukaan ei osta yli kymppitonnin prossua ja sille emolevyä irrallisena verkkokauppa.com:sta, vaan tilataan aina kokonainen kon. Tai sitten jos joku google (joka kokoaa itse koneensa) niitä käyttää, ne ostavat ne komponentit aivan muualta kuin normaalista atk-liikkeestä, ja google käyttää esim. ihan omaa standardiaan virtalähten ja emolevyn liittämiseksi toisiinsa, ATX-standardiemot ei googlen koneissa edes toimi.

  Kts. edellinen kohta

  ... mutta jos AMDllä olisi pienemmät muistiviiveet, voisi olla ettei olisi edellä edes niistä suuremmista kelloista huolimatta.

  :facepalm:

  Jospa lukisit sen koko sliden niin siellä mainitaan myös Cooper Lake, joka on MCM.

  Ja Cascade Lake-APssä vaan on jo kaksi piilastua :facepalm:

  Se että pistetään silmät kiinni ja kieltäydytään näkemästä niitä faktoja, jotka on oman maailmankatsomuksen vastaisia, että voidaan sitten kirkkain silmin hokea paikkansapitäviä "vaihtoehtofaktoja" on todella typerää ja älyllisesti epärehellistä.

  Niin, aivan kuin Cascade lake -APtä saa ostettua vaikka sitä ei sieltä sen verkkokauppa.com:n tai jimmsin hinnastgosta löydy. Molemmat on ihan yhtä oikeita tuotteita.

  Taisi onnistua Sandy Bridge EP:stä Ivy Bridge EPhen, 8->12 ydintä

  Samoin taisi onnsitua Haswell-EPstä broadwell-EPhen, 18 ->22 ydintä.

  Ensin kaikkein oleellisin: RDMA ei ole välimuistikoherentti.

  Se ei toimi täysin läpinäkyvästi. Dataa pitää erikseen flushailla välimuistista että se näkyy toisille koneille oikein.

  Toisekseen:

  Se datan siirto UPI-linkin yli on aika paljon nopeampaa kuin sen datan siirto verkon yli.

  Melkoisen valikoivaa näkökykyä nähdä se ongelma siinä UPIn nopeudessa muttei nähdä sitä ongelmaa sen paljon hitaamman verkkolinkin nopeudessa.

  Kolmannekseen:

  Tämä postattiin vastineena ratkakapun typerään väitteeseen, että kaikilla muilla mittareilla paitsi yhden säikeen suorituskyvyllä amd on inteliä edellä.

  :facepalm:

  Ja tässä malliesimerkki todella törkeästä maalitolppien siirtelystä sinulta. Haluat siirtää maalitolpat kohtaan, missä AMD on optimaalisesti kaikkia rajoittimiaan vastaan, mutta ei ota inteliltä konfiguraatioita, jotka hinkkaa intelin(suurempia) rajoittimia vastaan.

  Reilu versio tästä oli jo ylempänä, 8 soketin Xeon(skylake-SP/Cascade lake-SP) vs 2 soketin EPYC.

  Tämän olen tainnut oppia jo melko samoihin aikoihin kuin milloin sinä olet oppinut lukemaan.

  Ja tuo "vieläkään"-sanan käyttö tuossa on sinulta jälleen typerä "oletko vieläkään lakannut hakkaamasta vaimoasi"-argumentointivirhe, jolla yrität virheellisesti/valheellisesti vihjata että minulla on joskus aiemmin ollut vaikeuksia sen ymmärtämisessä.

  Kyllä niitä palvelinkeskuksia rakennetaan jatkuvasti ja niihin hankitaan uusia koneita.

  Analysts: There are Now More than 500 Hyperscale Data Centers in the World
   
  Viimeksi muokattu: 02.11.2019
 24. bahis

  bahis Tukijäsen

  Viestejä:
  877
  Rekisteröitynyt:
  06.03.2019
  Ja tämähän ei pidä paikkaansa. Intel on pelipuolella edellä muistiviiveiden takia. Toki ero kasvaa entisestään suurempien kellojen ansioista.

  Hardware Unboxed testasi i9-9900k vs. R7 3700X vs R9 3900X (4+4 corea käytössä) ja kaikki prosessorit lukittuna 4.0GHz kelloille ja samalla 3200MHz muistilla.

  9900K oli peleissä nopeampi kuin Ryzenit ja 3900X oli nopeampi kuin 3700X. (CCD - > IO-die muistikaista on lukupuolella 32bit ja kirjoituspuolella 16bit. 3900X:ssä kun on kaksi CCD:tä on muistikaistaa tuplaten 3700X:ään nähden. Tuon takia 3900X on hieman nopeampi...)

  Kaikessa muussa taas Ryzenit oli selvästi Inteliä edellä. (Cinebench R20 Multicore 14% nopeampi, Single core 13%, V-Ray 3900X 6% nopeampi kuin 9900k ja 2% nopeampi kuin 3700X)

   
 25. locitus

  locitus

  Viestejä:
  1 020
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  Hetkinen mikä ero noilla 3700x ja 3900x oli muu kuin ytimien määrä?
   
 26. svk

  svk Apua, avatarini on sormi!

  Viestejä:
  2 759
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  3900X:ssä on paketissa kaksi chiplettiä, mikä mahdollistaisi max. 16-ytimisen prosessorin, siinä missä 3700X sisältää vain yhden, mikä riittää kahdeksaan ytimeen.
   
 27. locitus

  locitus

  Viestejä:
  1 020
  Rekisteröitynyt:
  08.05.2017
  Okei, miten toinen chipletti kasvattaa nopeutta?
  Vai johtuuko noiden nopeusero siitä että 3900X:n ytimiä on disaploitu? Niin siellä on vähemmän liikennettä tai enemmän vapaata cashea?
   
 28. bahis

  bahis Tukijäsen

  Viestejä:
  877
  Rekisteröitynyt:
  06.03.2019
  Ja koska chiplet - > IO-die välillä on yksi 16bit linja muistikirjoitusta varten 3900X on joissakin tilanteissa nopeampi koska, siinä on molemmilta chipleteiltä oma linja. Teoriassa kaistaa on kaksinkertainen määrä.
   
  locitus tykkää tästä.
 29. hik

  hik

  Viestejä:
  767
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2017
  Graafit vain katsoin pikakelauksella.

  Kuitenkin jos nyt oikein katsoin niin 1% minimeissä tuli Intelille (vs 3900x) 1 tappio, 1 tasapeli, ja 2 kiikun kaakun tasapeliä mittaustarkkuuden rajoissa, kuudesta testatusta pelistä. Erot ei ole kovin isoja mutta Inteli oli parempi testatuissa peleissä.

  Merkitystä on silloin kun fps minimit jää alle sataseen ja niitähän pelejä tulee vuosien mittaan aina lisää.
   
 30. bahis

  bahis Tukijäsen

  Viestejä:
  877
  Rekisteröitynyt:
  06.03.2019
  1% low erot:
  Battlefield V: Intel 9% nopeampi
  Far Cry New Dawn: Intel 10% nopeampi
  Total War: Three Kingdoms: Intel 3% nopeampi
  World War Z: Tasapeli
  World of Tanks: AMD 4% nopeampi
  Rainbow Six Siege: Tasapeli

  Todella paljon lähempänä Zen 2 on mitä Zen+, mutta hieman on Intel edellä vielä. Saa nähdä tuleeko Zen 3 muuttamaan tilannetta...
   
  JiiPee ja hik tykkäävät tästä.
 31. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 138
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Eihän niitä kukaan ole ignoorannut vaan mielestäni täällä on ollut aika vallitsevana mielipiteenä että AMD on päätynyt ratkaisuun jossa on tiettyjä heikkouksia, mutta hyödyt on suuremmat kuin ne heikkoudet.

  Ei vaan se kertoo siitä että ihmettelen edelleen että miksi intelin mielestä AMD:n ratkaisu oli niin huono että piti oikein alkaa piikitellä asialla kun kuitenkin itse sitten päätyvät jotakuinkin samanlaiseen ratkaisuun.

  No sinulla kun tuntuu olevan kovasti fakta tietoa että kyseisillä prosessoreilla varustettuja servereitä saa ostettua niin voisitkos vaikka pari linkkiä pistää muita kuin intel itse. Esim. valmistaako HP, Dell taikka Supermicro kyseisillä romuilla palvelimia? Kun tuossa on pari isoa palvelin toimittajaa ja käsittääkseni he sanoivat ei kiitos kyseiselle romulle.

  No ei se halo tuotetta muuta miksikään vaikka kuinka edellistä kohtaa lukisin.


  Siinä Jimbon mietteitä tästä aiheesta ja tuo kyllä vaan vahvistaa sitä saamaani kuvaa halo tuotteesta todella vahvasti. Ja juu tiedän kyllä mitä mieltä olet kyseisen herran videoista.
  Mutta siis hänen lähteen mukaan kyseistä kikotinta ei ole koskaan saanut muuta kuin erikseen tilaamalla intteliltä. Kyseinen kikotin on tehty ainoastaan ettei inttelin tuotelista näyttäisi niin pahalta verrattuna AMD:n tuotteisiin.
  Eli onko halo tuotteelle enää parempaa määritelmää? :)

  Niin sitäpä ei nyt varmuudella voida sanoa. Mutta todennäköisesti noin homma menisi.

  Ihan sama vaikka olisi 4 jos tuotetta ei käytännössä ole olemassa.

  Se voi olla että joku taho noita SAATTAA johonkin jopa inteliltä tilata, mutta kyseessä ei todellakaan ole mikään yleinen tuote.

  Aivan, eipä muistunut noi mieleen.

  Jaa?

  Recent advancements in high-performance networking interconnect significantly narrow the performance gap between intra-node and inter-node communications, and open up opportunities for distributed memory platforms to enforce cache coherency among distributed nodes. To this end, we propose GAM, an efficient distributed in-memory platform that provides a directory-based cache coherence protocol over remote direct memory access (RDMA).

  Tais olla eka osuma kun googleen laitto "RDMA cache coherence"
  http://www.vldb.org/pvldb/vol11/p1604-cai.pdf

  Että mitä nyt oikein höpötät?

  Hitaamman? Onko sulla ollenkaan käsitystä millaisia nopeuksia IB linkillä voidaan toteuttaa? Se on totta että viivettä tulee mutta eipä se UPI linkkien välillä hyppiminenkään viiveetöntä ole ja kun sitten aletaan oikein kunnolla siirtämään dataa niin kyllähän toi nopeammin kyykkää kuin joku EPYC klusteri joka on leveillä IB linkeillä naitettu toisiinsa.

  Asia kunnossa.

  Tuskin samaa tahtia mitä olemassa oleviin vaihdetaan uutta romua vanhan tilalle. Vai onko sinun käsitys palvelinsalista sellainen että se nakuttaa sinne hankitulla raudalla vaikka maailman tappiin ja uutta kun halutaan niin rakennetaan uusi sali ja vanha laitetaan vaikka dynamiitilla matalaksi?

  Tuo video on ihan julkaisun jälkeen tehty, muistaakseni noi uudet rysät on saanu pikkusen lisää pelitehoja agesa ja windows päivitysten jälkeen joita tuon videon tekohetkellä ei ollut olemassa.
  Olisi mielenkiintoista jos joku tekisi vastaavan testin vaikka agesa 1004 jälkeen.
   
 32. bahis

  bahis Tukijäsen

  Viestejä:
  877
  Rekisteröitynyt:
  06.03.2019
  Voihan siellä pientä parantumista olla, mutta eikös suurin muutos ollut paremmat boost kellot? Nehän ei tuohon testiin vaikuta, vaikka todelliseen pelinopeuteen kylläkin.
   
 33. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 138
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Niin en tiijä miten noi prossut käyttäytyy kun on lukittu 4GHz, onko ne siinä kuin täi tervassa vaikka core idlaa kun windowsiihan tuli muistaakseni iso muutos siihen miten nopeasti rysät herää idlestä joka voisi ehkä jonkinverran vaikuttaa tai sitten ei.
   
 34. bahis

  bahis Tukijäsen

  Viestejä:
  877
  Rekisteröitynyt:
  06.03.2019
  Eikös se muutos tullut May updaten mukana, eli varmaan on jo tuossa testissä ollut käytössä...
   
 35. jobbus

  jobbus

  Viestejä:
  836
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Muistaakseni uusimman tiedon mukaan se windowsin best core "tietoisuus" tulee vasta 1909 päivityksessä. Osa siitä tuli käyttöön jo versiossa 1903. Ja tuon agesa 1.0.0.4 pitäisi tuoda niitä parannuksia myös.
  Tosta oli juttua noin kuukausi sitten.

  Edit. Windows 10:n 1909-päivitys tuo mukanaan "Favored Core" -päivityksen

  Edit 2. Tämän myötä toi HWU:n testi olisi kiva nähdä uudestaan uusilla päivityksillä sitten kun win 1909 ja agesa 1.0.0.4 on julkaistu
   
  Viimeksi muokattu: 03.11.2019
 36. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 138
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Vai oliko siinä jotakin säätöä että windowsissa tuki jo oli muttei agesassa.. Ei muista kaikkea.

  EDIT: Mikä viritys se oli joka vaati piirisarjan ajureitten päivityksen?
   
 37. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 652
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Hyödyt AMDlle on suuremmat kuin heikkoudet. Koska AMDn resursseilla ei ole varaa kuuden eri piirin layouttaamiseen vuodessa.

  Intel ei tarvi sitä "hyötyä", ettei tarvi layoutata kuutta eri piiriä vuodessa, koska intelillä on resurssit siihen eikä se myöskään tunnu intelin myyntimäärillä intelin budjetissa missään.

  AMD ratkaisee ongelmaa, jota intelillä ei ole.

  Intel piikitteli että käyttettiin piilastuja jotka oli "tehty työpöydälle".

  Cascade Lake-AP ei koostu kahdesta "työpöytäpiiristä" van alunperinkin palvelimiin tehdyistä piilastuista.

  Laitoin jo muutama viesti takaperin yhden.

  No ei se halo tuotetta muuta miksikään vaikka kuinka edellistä kohtaa lukisin.

  Siinä Jimbon mietteitä tästä aiheesta ja tuo kyllä vaan vahvistaa sitä saamaani kuvaa halo tuotteesta todella vahvasti. Ja juu tiedän kyllä mitä mieltä olet kyseisen herran videoista.
  Mutta siis hänen lähteen mukaan kyseistä kikotinta ei ole koskaan saanut muuta kuin erikseen tilaamalla intteliltä.
  [/quote]

  No eipä niitä ilmaiseksi kadulla jaa. Kaikki myynnissä olevat tuotteet pitää jonkun tilata siltä firmalta joka niitä valmistaa.

  Lähde: epämääräinen video tyypiltä, jolla on paljon enemmän into toistella huhuja kuin oikeaa asiantuntemusta mihinkään mistä paasaa.

  Ei ole yleinen, mutta on myynnissä oleva tuote. Atomipommiakaan tai B-2stakaan ei ole olemassa, jos vain yleiset tuotteet lasketaan.

  Tuossa paperissa ehdotetaan välimuistikoherenttiuden lisäämistä RDMAhan.

  Ei ainakaan yhtään sen suurempia todellisia nopeuksia kuin mihin se väylä sen verkkokortin ja prosessorin välillä kykenee.

  Ja kun se väylä sen prosessorin ja verkkokortin välillä ei ole välimuistikoherentti, ei siitä kokonaisuudestakaan saa millään välimuistikoherenttia.

  Ja sen RDMAn käytännön viiveisiin muuten vaikuttaa selvästi myös se, tukeeko alusta DDIO:ta vai ei. Arvaa kumpi tukee DDIOta, Xeon vai EPYC.
   
  Viimeksi muokattu: 03.11.2019
 38. jsa

  jsa

  Viestejä:
  284
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Jokos se selvis miksi muistin kopiointi on 3000 sarjassa yhdellä chipletillä nopeampaa kuin pelkkä kirjoitus?
   
 39. pomk

  pomk

  Viestejä:
  221
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Muistin kirjoittamista ei tyypilliseti tehdä moderneilla kääntäjillä käännetyissä ohjelmissa tolla write komennotlla, vaan käytetään tota copy komentoa. Ne paikat joissa sitä edelleen käytettäisiin ei saturoi tota kaistaa kuitenkaan. Tossa 4 GHz testissä 3900x 4+4 tilassa on nopeampi sen kaksinkertaisen cachen takia, eikä minkään täysin merkityksettömän ram write nopeuden takia. AMD optimoi ton IF linkin kaistaa siten että noille yleisesti käytetyille read ja copy komennoille on tuplakaista kirjoituskomentoon nähden, jonka takia muistikaistan saa saturoitua write käskyillä vasta kahdella chipletillä.

  AMD vois varmaan halutessaan tehdä jonkun tulkkauksen prosessorin puolella joka muuttaisi noi write käskyt vastaaviksi copy käskyiksi ja napata se loppukin IF kaista muuhun käyttöön, mutta koska tolla on väliä vain jossain AIDA metriikoissa, niin ei niitä varmaan kiinnosta. Jotain yhteensopivuusongelmia varmaan pelkäävät.
   
  Viimeksi muokattu: 03.11.2019
 40. bahis

  bahis Tukijäsen

  Viestejä:
  877
  Rekisteröitynyt:
  06.03.2019
  Tuohan on varmasti nopeuttanut pelisuorituskykyä jonkin verran, kun käytetään korkeimmalle boostaavaa corea, mutta jos kellot on lukittu niin ei tuolla ole mitään vaikutusta.
   
 41. jsa

  jsa

  Viestejä:
  284
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Näin varmastikin, mutta kun katsoi sitä IODD slideä missä oli mainittu 32bit väylä luvulle ja 16bit väylä kirjoitukselle, ei voi oikein ymmärtää miten hitossa muistin kopioinnin tapauksessa tuo rajoite on kierretty. Jos kirjoitus väylä on puolet kapeampi, niin pitäisi kaikenjärjen mukaan tuon iskeä MYÖS kopioinnissa eikä pelkästään kirjoituksessa.
   
 42. pomk

  pomk

  Viestejä:
  221
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Kopioinnille on oma 32bit väylä.
  Edit: vai puhunkohan mä nyt ihan potaskaa. Pitääpi tarkistaa.

  edit2: juu ei. Luulisin ero tulee siitä että copy käskyissä on vaan muistiosoitteet eikä itse dataa toisin kuin write käskyissä ja siksi niillä saa korkeamman kirjoituskaistan aikaiseksi tsjp. Eiköhän hkultala tuu kohta kertomaan että ei tiedetä mistään mitään ja mihin toi oikeesti perustuu.
   
  Viimeksi muokattu: 04.11.2019
  Juhnu tykkää tästä.
 43. RieskaMies

  RieskaMies Ketä tappaa prossut Platinum-jäsen

  Viestejä:
  215
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei oikein nykyiset ryzenit vakuuttaneet niin "päivittyi" käyttökoneen i7-8700K setti -> i9-7960X settiin. Samalle X299 emolevylle kun saa sitten tarvittaessa tuoretta i9-10xxx prossua ja käytetyt rojut lähti reilusti alle vastaavan 3900X setin hinnalla :hungry:
  Prossu kulkee vakiona just sen mitä kuuluukin, käy viileänä ja kellotusvaraakin tuntuis olevan jonkin verran :rolleyes:
   
 44. 459

  459 Köyhä

  Viestejä:
  671
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nuo 2066-prosessorit ovat ottaneet sen verran hintahittiä, että nyt niitä voi käytettyjen lisäksi myös uutena ns. suorin naamoin harkita etenkin jos niille PCIe-väylille on käyttöä:

  • Vastaavan tasoiset emolevyt eivät ole juuri sen kalliimpia kuin AM4:lle. Tietysti joku 3700X menee vähän heikommallakin virransyötöllä ja sitä myöten halvemmalla emolevyllä ja käyttökelpoisen coolerin saa samaan hintaan.
  • 8-ytiminen 9800X irtoaa alle 400 € uutena eli hinta tehoihin nähden suunnilleen linjassa 3700X/3800X/9700K/9900K:hon verrattuna. Isommat ydinmäärät ovat vähän oudosti hinnoiteltuja, hinta per core nousee etenkin 10-ytimisellä (hinta lähemmäs 600 €), tilanne tasaantuu isommilla ydinmäärillä.
  • Jos on tarvetta I/O:lle ja PCIe-väylille (esim. nippu NVMe-lättyjä, verkkokortit, useampi näyttis) niin niitä piisaa.
  • Jos on tarvetta rankemmalle muistikaistalle niin quad channelistakaan ei ole haittaa.
  Jos itselläni ei olisi jo 3700X:ää vaan olisin päivittämässä esim. 6700K/7700K:sta niin tuo olisi täysin pätevä vaihtoehto aivan kuten tekemäsi käytettyjen kohtuuhintaisten kamojen hankkiminen. Pelitehoa noissa on riittävästi, joskaan 9900K:lle ei matalemmilla kelloilla pärjätä. Kilpailu on hyvästä ja ei voi kuluttajanäkökulmasta olla kuin tyytyväinen, että molemmilla valmistajilla on useampi hinta/tehosuhteeltaan pätevä alusta tarjota riippuen omista mieltymyksistä. :tup:
   
  JiiPee tykkää tästä.
 45. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 138
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Hyödyt on myös kuluttajille näkyvät. Juuri AMD:n ratkaisun takia kuluttajat saa myös nauttia huomattavan paljon edullisemmista tuotteista mitä intteli tarjosi.

  64-coren taikka suurempaa monoliittista inttel prossua odotellessa.

  Jahas. Maalitolppien siirtely alkoi. Ja mistäs atomipommeja ja B-2 voi ostaa?

  Huoh... Kyllä taas tekeydyt oikein typeräksi. Ihan turhaa jeesustelua taas. Olen 99% varma että mikäli itte sattuisin pyörittämään jotain businesta ja kokisin että tarvitsisin JUST tuollaisen inttelin romun niin vaikka rahaa löytyisi niin en sellaista saisi hankittua koska niitä pitää ilmeisesti hankkia hiukan enemmän kuin yksi serveri että edes intteliä itseään kiinnostaa alkaa rakentaa kyseistä katiskaa.
  Ja mikähän kyseisten katiskojen toimitusaika mahtaa olla, voi olla että on sen verran pitkä aika että sinä aikana olisi jollain EPYC:llä jo ehtinyt laskeskella melkoisen kaulan.

  Noita papereita on muitakin jossa aihetta käsitellään ja koska testejä on kyhetty tekemään niin jotain virityksiä on jo olemassa. En yhtään ihmettelisi vaikka useammallakin taholla olisi homma jo käytössä. Ei ne yleensä hirveästi huutele maailmalle että mitä virityksiä on tehty ns. talon sisäiseen käyttöön.

  Mutta nopeampi reilusti kuin UPI linkki.

  Sehän on väylä jossa voidaan siirtää vaikka mitä tietoa kunhan käyttöjärjestelmä vaan sitä tukee.

  Nyt kun tässä on tällaista esinahanvenyttely kisaa käyty niin tuli mieleen että eihän mikään estäisi AMD:tä noin teoriassa tukemasta jotain 8 socketin palvelinta. Romessa on 4 xDMI linkkiä vs. inttelin 3 UPI linkkiä ja yksi xDMI linkki on jo huomattavasti nopeampi kuin UPI linkki.
  Ihan samanlaisen sötöksen AMD voisi halutessaan tehdä kuin toi inttelin 8 socket ja voisi vielä roiskia hiukan lisää linkkejä tuonne väliin missä tuossa inttelin räpellyksessä on selvästi tukkoa.
  Mitäs tuohon tulisi... 64 muistokanavaa ja 512 PCI-e 4.0 väylää ja 512 corea. Mutta kuten täällä on jo sinullekin kerrottu niin ei noille 8 soketin servereille ole markkinoita.
   
 46. KoneenKokoaja

  KoneenKokoaja

  Viestejä:
  399
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2018
  Taneli- tykkää tästä.
 47. KoneenKokoaja

  KoneenKokoaja

  Viestejä:
  399
  Rekisteröitynyt:
  05.12.2018
  Netflix, jolla on satojamiljoonia ihmisiä palvelevat valtavat serverifarmit ovat siirtymässä Intelin servereistä AMD pohjaisiin ratkaisuihin:
  NETFLIX Evaluating Replacing Intel With AMD EPYC Processors, Single EPYC Compared To Dual Socket Xeon

  Netflix näyttää saavan AMD pohjaisesta ratkaisuista enemmän videostreemaus tehoa irti murto-osalla siitä hinnasta mitä sama maksaisi Intel pohjaisella ratkaisulla. Netflix siis liittyy Amazonin, Facebookin rinnalle jättiyrityksiä jotka vaihtavat Intelistä AMD pohjaisiin servereihin. AMD on jo joutunut tekemään muutoksia tuotantoon, koska kysyntä on niin kovaa EPYC prosessoreilla, että tarjonta ei pysty enää vastaamaan kysyntään kun kaikki mitä valmistetaan myydään heti. Tästä syystä ilmeisesti myös Threadripperit kuluttajapuolelle ovat myöhästyneet, koska kaikki tuotantokapasiteetti on käytössä.
   
 48. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 652
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  :facepalm:

  Välimuistikoherenttius on asia, jonka toteuttaa rauta, ei käyttis.

  Ja se toimii (nykyprosessoreilla) 64 tavun välimuistilohkoilla. Käyttiksen hallitsema virtuaalimuisti toimii (vähintään) neljän kilotavun sivuilla. Käyttiksellä ei ole mitään (virallista tai nopeaa) keinoa tietää, mitä sieltä välimuistista löytyy. (toki sitä voi sivukanavahyökkäyksillä onkia, mutta suorituskyky tällöin on aivan järjettömän kamala)

  Sen estää esimerkiksi väylien reititysprotokolla.

  Se, että johdot voi yhdistää toisiinsa ei paljoa lohduta, jos ei saada sovittua, mitä mikäkin osoite kenellekin tarkoittaa, ja mistä suunnasta mikäkin osoite löytyy.

  Ja jos se reititysprotokolla olisi toteutettu tukemaan kahdeksaa sokettia, se tuki niille kahdeksalle soketille hyvin todennäköisesti mainittaisiin kyllä prossun spekseissä.

  Ei voisi, kun väyläohjaimet ei osaa reitittää sitä dataa.
   
  Viimeksi muokattu: 07.11.2019
  jsa tykkää tästä.
 49. jsa

  jsa

  Viestejä:
  284
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tää on jotenki viihdyttävä threadi :)

  Lehmän hermoja hkultalalle.
   
 50. pomk

  pomk

  Viestejä:
  221
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Sinänsä aika turhaa tämä 4-8s optioista keskustelu, kun ei ne ilmeisesti edes inteliä kiinnosta enää. Ice lakessa saanee enää 2s systeemin aikaiseksi.
  Asuksen dia paljastaa tietoja Intelin tulevista Ice Lake- ja Cooper Lake -palvelinprosessoreista

  Mitenköhän meinaavat pärjätä 2x38c kokonaisuudella AMD:n 2x64c kokonaisuutta vastaan? Toi 2x38 lienee kans joku neljän NUMA noodin viritys ja siten lähtökohtaisesti heikompi moneen käyttöön. Pcie väyliä ovat sentään saamassa jo jopa puolet siitä mitä Epyc tarjoaa.