Viimeksi pelaamasi peli ja mietteitä siitä

Jaha, ilmeisesti mä sit vaan pelasin sitä väärin. No, jos joskus NG+ kokeilisi tätä. Kiva vaan tietää kaikkien bossien jälkeen...

Tähän vielä palatakseni, pelasin pelin vielä läpi NG+ sekä lyhyen matkaa NG+2. Parry ja hyppyhyökkäykset tekivät pelistä kyllä hauskempaa, mutta vain niiden bossien kohdalla, jotka jo muutenkin olivat hauskoja pelata. Parryt tuhoavat esimerkiksi Margitin täysin, ehkä sen vuoksi ne on loppupään bosseista jätetty suurimmaksi osaksi pois tai vain muutama hyökkäys on parryttävissä. En jaksanut enää loppupään bossien kanssa kikkailla vaan otin tuhkat avuksi, lopparissa jopa piti ottaa ihmisapurit käyttöön kun ei tuhkista ollut kunnon apuriksi. Ja vaikka parryäminen oikein haskaa onkin (kun siinä onnistuu), ei aiempi mielipiteeni juuri ole muuttunut; Tutkimusmatkailu siistiä ja bossitkin johonkin puoliväliin asti (tai ehkä 2/3, riippuu miten laskee) ihan jees, siitä eteenpäin alamäkeä.
 
Nier Replicant ver.1.22474487139... (PS4)

Joo, mitähän tästä nyt sanois ennenkun antaa ihan kunnolla runtua. Pelikokemusta voi aikalailla verrata siihen et lukis tän pelin koko nimen verrattuna siihen et jättäis pariin ekaan numeroon. Tää ei nimittäin kunnoita sun aikaas tippaakaan ja se alkaa potkimaan hampaita sisään jo B routella. Jos ei näitä Yoko Taron kusetuspelejä oo aikasemmin pelannu, niin nehän pitää lähtökohtaisesti pelata useamman kerran läpi ja mukana on vaihteleva määrä toistoa, mut sitä jokatapauksessa on. Tässä sitä on ihan vitusti, siis ei mitään järkeä. Kun oot pelannut A routen läpi, niin oot nähny pelillisesti 95% mitä tällä on tarjota. Jos haluat kuulla sen tarinankin loppuun, niin sit joudut pelaamaan pelin jälkipuoliskon vielä ainakin kahdesti uusiks ja keräämään kaikki aseet, koska miksipä ei. Osa tietysti on sidottu kunnon fetch questeihin joitten pelaaminen on oikeasti niin puuduttavaa et meinasin useempaan otteeseen ottaa levyn vaan koneesta ja käydä rullaamassa youtuben kautta kaikki uudet materiaalit mitä jäi näkemättä, kun eiköhän joku senkin oo tehny.

Rasittavan tosta uudelleen pelaamisesta tekee sen et aika moni osa cutsceneistä on sellasia et niitä ei voi skipata, eikä niitä välttämättä kannatakkaan vaikka voiskin. Sillä jokasella pelikerralla näkyy ne samat cutscenet, mut joissain saattaa olla pieniä muutoksia. Paino siis sanalla saattaa, mistään et voi tietää onko vai ei ennenkun se loppuu, ja vitutuskäyrä tärähti samantien kattoon jos kyseessä oli 1:1 sama cutscene jonka on jo aiemmin nähnyt. Taas päästään siihen ajanhukkaan siis.

Pelimekaniikat on korkeintaan fine. Ei mitään maatamullistavaa, kuten ei esimerkiks Automatassakaan ollu. Ei harmita, mut ei oikeen mitään sanottavaakaan. Peli on kanssa ihan käsittämättömän helppo, en kertaakaan joutunut mitään game over ruutuja kattelemaan 30h aikana. Pelasin tosin Normalilla, mutta alotin Hardilla jokatapauksessa, mut vaihdoin nopeasti pois kun tajusin et bosseilla ja vihollisilla on vaan jotkut 3x HP:t ja ne tekee suhunkin vähän enemmän damagea. Ajanhukkaa se siis tuokin. Ja nyt googlesta kattoessa jälkikäteen toi 3x muuttuu jossain vaiheessa 15x lukemaks, kuulostaapa ihan helvetin hauskalta.

Pelimaailma on toisaalta onneks tosi pieni ja sisältää ainakin visuaalista vaihtelua paljon, mut sekin onnistutaan pilaamaan sillä jäätävällä edes takasin ravaamisella minkä aikana ei oikeen tapahdu mitään. Ekalla rundilla ei haitannu, tokalla alko kiinnittämään huomiota ja kolmannella alko sit ihan rehellisesti vituttamaan. Nopeasti alko huomaamaan et yritti tokalla ja kolmansilla rundeilla vaan tehdä kaiken mahdollisimman nopeasti et pääsis uuteen sisältöön, ja siinä tuli sit hakattua dialogit läpi mahd nopeasti ja skipattua cutscenet jos ei nopealla silmäyksellä ollut mitään uutta. En tiedä oliko, eikä kyllä toisaalta tässä vaiheessa kiinnostakkaan.

Tarinallisestihan tää on hyvä, keskivertoa parempi aika helposti, mut kuten ylhäältä voi lukea niin se tarinankerronta on se suurin ongelma. Ekalla pelikerralla ei juurikaan mistään mitään tajua kun alkaa tapahtumaan, mut peli sit jatkorundeilla alkaa hieman valottamaan asiaa. Kujalla oot kuitenkin 90% ajasta ennenkun vikalla E routella asiat selitetään aika selkokielisesti ja kokonaisuus hahmottuu. Tuntuu jotenkin tosi loukkaavalta kun sai kuulla et tota E routea ei edes alkuperäisessä ole, mikä jättää osan tarinasta vähän auki ellei ite täyttele aukkoja jopa kaikkien tekstien lukemisen jälkeen mitä peli antaa satunnaisissa paikoissa inventoryyn vapaavalintaiseks luettavaks.

Musiikista kanssa pisteet, ihan tajuttoman kova soundtrack. Varmaan pelin paras osapuoli.

Vaikka mä tästä nyt puhuinkin siihen sävyyn et tää olis huono peli, niin ei tää välttämättä sitä oo. Tai no, huono peli ehkä, mut hyvä tarina, jos niin voi sanoa. E route anto ihan kivan puoltuntisen täysin uutta tavaraa sinne häntäpäähän, mut se on aivan liian vähän ja aivan liian myöhään. Sinne pisteeseen päästäkseen pitää pelata peli kerran kokonaan läpi, jälkipuolisko sit kahdesti vielä samaan syssyyn (eli oot kolmesti pelannu sen Part 2 tässä vaiheessa), kerätä kaikki aseet ennenkun homma on kolmatta kertaa paketissa, ja sit vielä toiseen otteeseen pelata ensimmäinen osio läpi. Ei varmaan kuulosta kovin kivalta, koska sitä se ei oo. Pelillisiä muutoksia taitaa olla ööh, kaks kappaletta mitä nopeasti muistelen ja sit toki vähän lisää tarinaa ripoteltu sinne tänne. Tai no, vois sanoa pikemminkin piilotettu koska aina saa arvailla mikä on vanhaa ja mikä uutta, ja toi käy hyvinkin vanhaks hyvinkin nopeasti. Lisäks osa noista twisteistä oli muutenkin jo ekalla routella arvattavissa niin sekin tuntu vähän loukkaavalta kun peli pimitti niitä kun suuriakin salaisuuksia sinne toiselle läpipeluulle, vaan siks että pystyit toteamaan et tässäkö se kaikki nyt oli.

Jos tää pitäis tiivistää jotenkin pariin lauseeseen niin se varmaan olis et tää peli ei kunnioita sun investoimaa aikaa tippaakaan, ihan siihen pisteeseen asti et alat itekin miettimään et onko tässä järkeä. Tarina on hyvä, mut ei niin hyvä et kannattais pelata samaa parhaimmillaan keskinkertaista paskaa useemman kerran putkeen erittäin minimaalisilla muutoksilla vaan nähdäkseen pari twistiä matkan varrella jotka pystyy arvaamaan aika helposti. Toki siellä lopussa on se iso "palkinto" kun kaikki loksahtaa paikoilleen, mut monelle se on liian vähän ja liian myöhään.

Tän rinnalla se Automatan B route mistä oon kritiikkiä tännekkin antanu tuntuu aika pieneltä jutulta. Siinä nyt sentään vaihtuu hahmo vaikka muut asiat pitkälti taiskin pysyä ennallaan. Ja Automata jopa tarjos täysin uutta materiaalia ton B routen jälkeen. Lienee ihan turvallista todeta et tää nyt ehkä on vaan tällänen paska ja onneks virheistä opittiin jatko-osan suhteen.

Jos tän kuitenkin haluaa kokea tarinan puolesta, niin oma suositus on rehellisesti et pelaat vaan siihen ensimmäiseen loppuun asti, sen jälkeen täräytät youtuben auki ja katot puuttuvat asiat sieltä. Tai sit vaan kaikki youtubesta suoraan. Siitä jää kyllä muutamat olennaiset asiat puuttumaan jos tätä reittiä menee, mut en kyllä suosittele tuhlaamaan n. 30h elämästään sellaseen kokemukseen jonka ois rehellisesti voinu rutistaa johonkin 10-15h tiukempaan pakettiin, jolloin tää olis oikeasti varmaan ollut hyvä pelikin.
 
Epicin ilmaispelit osa 25.

Darksiders

Epicin peli on tavallistakin eeppisempi. Yksi neljästä Ilmestyskirjan ratsastajasta, Sota, käynnistää vahingossa maailmanlopun etuajassa ja joutuu ongelmiin. Sattuuhan näitä, Jumalakin ilmeisesti viettää rokulipäivää. Taustalla on joku epämääräinen salaliitto, jota ratsastajamme lähtee selvittämään, mutta ennen kaikkea kostamaan. Sota on koomisen vihainen äijä, joka pistää matkan varrella poikki ja pinoon niin demonit kuin enkelitkin. Warhammer-tyyliin tarina ampuu yli kovaa, korkealta ja itsevarmasti.

Pelaaminen on kolmannen persoonan mäiskintää, tasohyppelyä, räiskintää, pulmanratkontaa ja läiskintää. Ei tämä mitään Soulsia tai Arkhamia ole, mutta tappelu näyttää ja kuulostaa mehevältä ja siinä on juuri tarpeeksi syvyyttä, jotta se jaksaa viihdyttää pelin parinkymmenen tunnin keston ajan. Peli on myös yllättävän vaikea, jo normaali vaikeustaso pistää tosissaan hanttiin.

Darksiders tuntuu ylpeilevän latausruuduttomuudellaan. Mikäs siinä, mutta pikamatkustaessa joutuu hyppelemään tylsän esteradan läpi sillä aikaa kun peli lataa seuraavaa karttaa. Mieluummin katselisin vaikka sitä latausruutua. Ongelma pahenee loppuvaiheessa, jossa joutuu matkustelemaan paljon, ja lopputunnit ovat muutenkin vähän tympeää jyystöä. Muutoin peli on tasokas.

Borderlands 3

Minä en voi sietää mainstream-tubettajia. Tekopirteä hihkuminen ja tykkäysten kerjääminen on kuvottavan teennäistä pelleilyä, jota ei pysty katsomaan montaa minuuttia kerrallaan. Borderlands 3:n pahisduo on rakennettu juuri tämän gimmickin ympärille. Narskuttelin hampaita aina kun jompikumpi idiootti oli äänessä.

Ainakin he antoivat Lilithille kunnon selkäsaunan. En pidä hänestäkään.

Hyvä pahis on tärkeä osa tarinaa, mutta ei välttämätön, ja Borderlandsissa vain kakkospelin Jack on sellainen. Se on enää neljännes koko sarjasta. Muuten Borderlands 3:n tarina on... oikeastaan ihan jees! Juonessa on kyllä aukkoja, tyhmiä käänteitä (ai seireenit ovat muka galaksin harvinaisin asia?) ja tahditusongelmia, mutta se antaa tyydyttäviä vastauksia vanhoihin mysteereihin, muutamia oikeasti hienoja hetkiä, ja huumorikin toimii. Enemmistö vitseistä hymyilyttää ja osa jopa naurattaa. Jatko-osien kannalta on tosin vähän hankalaa, että tarina eskaloidaan nyt kosmiselle tasolle. Mihin mennään sen jälkeen, kun koko universumi on pelastettu?

Peli on joko aivan liian helppo tai onnistuin löytämään jonkun rikkinäisen hahmobuildin. Kuolin taistelussa vain neljä kertaa. Neljä! Viholliset tappoivat minut neljästi koko 38 tunnin pelin aikana! Tipuin myös kahdesti rotkoon ja yksi kuolema oli vitsi, yhteensä seitsemän. Tasapainotuksessa tuntuu olevan jotain pahasti pielessä.

Ainakin yksi iso ongelma on se, että peli jakaa legendaarisia aseita kuin karkkia. Edellisissä peleissä saattoi koko läpipeluun aikana löytää yhden tai kaksi oranssia pyssyä, huonolla tuurilla ei yhtään. Borderlands 3:ssa jokainen isompi mörkö tiputtaa saman verran. Oranssia kamaa voi ostaa jopa automaateista, ja ne ovat todellakin hyviä. Monien oranssien aseiden tasapainotus perustuu siihen, että ne syövät ammukset äkkiä loppuun, mutta olin speksannut omalle hahmolleni pohjattomat ammustaskut. Jossain vaiheessa loottaamisesta lähti mieli, koska ammuksia oli loputtomasti, rahalla ei tehnyt mitään ja nykyiset pyssyt peittosivat kaiken mitä laatikoista saattoi löytää.

Rikkinäisin löytämäni ase oli automaattihaulikko, joka ei tuntunut tuliaseelta, vaan kuolemaa sylkevältä paloletkulta. Pyssyn tulinopeus oli hirmuinen, osuma-alue laaja, ja sen lipasta oli mahdoton ampua tyhjäksi. 14 patruunan lipas täyttyi sitä mukaa kuin ammuin eikä se koskaan laskenut yhdeksän alapuolelle (epäilen itse asiassa bugia enemmän kuin hahmon kykyjä). Hiiren nappia pystyi pitämään pohjassa loputtomiin ja kuulaa vain meni.

Paloletku oli tason 21 ase, mutta se teki tehokkaasti silppua vielä tason 45 vihollisista aivan pelin lopussa. Tämän pitäisi kertoa jotain Borderlands-pelaajalle.

Mutta edes Paloletku ei ollut mitään verrattuna Gunner-hahmoluokan erikoiskykyyn, ohjattavaan robottiin. Robotti oli oikeiden kykypoimintojen jälkeen "you win" -nappula. Sillä höyrysti tarinan hypettämät välibossit alle kahdessa sekunnissa. Isoihin pomoihin saattoi mennä 5-10 sekuntia, riippuen siitä oliko niillä kuolemattomuusvaiheita.

Ylihelppoudesta huolimatta peliä oli hauska pelata. Jo ykkösosasta tuttu gameplay ja käyttöliittymä on hiottu parhaimmilleen tähän asti. Maisemat on upeita ja paljon vaihtelevampia kuin ennen, koska nyt sukkuloidaan ympäri galaksia yhden planeetan sijaan, ja sivutehtävissä on panostettu määrän sijaan laatuun. Melkein jokainen on tekemisen arvoinen.

Kokonaisuutena Borderlands 3 on sarjan paras peli. Kaipaisi vain lisää vaikeusasteita jo alusta asti "normaalin" ja "helpotetun" kaveriksi. Nyt kunnon haasteet aukeavat vasta kun tarina on läpäisty, ja silloin tämä aavikkosoturi siirtyy aina seuraavan pelin taistelukentille.

Joo BL3 alkaa oikeastaan kunnolla vasta, kun se on kerran läpäisty ja lyö Mayhem modet päälle.

Tuo kuvailemasi haulikko onkin sitten aika turha herneräpsytin korkeammilla Mayhem tasoilla ja pelistä löytyy kymmeniä paljon parempia aseita kun tuo. Hauska vehjehän se on Mozella tosiaan siinä ekalla läpipeluulla, kun on loputtomat ammukset ja ampuu mielettömän nopeaa sarjarulta ja vivut lakoaa, kun heinä.
 
Pneuma Breath of Life (Xbox Series X) tuli tuossa palttua juuri jonka saanut aikoinaan ilmaiseksi Xbox Live Gold pelinä. Peli on hieno ja tunnelmallinen puzzle peli juonella. Peli oli kaikinpuolin hyvä mutta aivan liian lyhyt. Oikeastaan mitään muutavalitettavaa ei siis ole kuin tosiaan että peli loppui aivan liian aikaisin. Minulla meni n. 5 tuntia pelatessa ja vain kolmessa puzzlessa jouduin oikeasti miettimään/kokeilemaan pitempään.
 
Kokeilin vähän The Brew Baronsin demoa Steamissa ja täytyy sanoa, että mielenkiinto heräsi. Kannattaa katsastaa, kun se käy nyt helposti.

 
Xbox Live Gold ilmaispelinä saatu pulma/tasohyppely Hue (Xbox Series X) tuli tuossa pelattua ja täytyy sanoa että erinomainen peli. Pulmat vaikenee loppua kohti hyvin, kontrollit, äänimaailma, ja tunnelma hyvät myös. Pituuttakin oli sopivasti. Meni kymmenisen tuntia kun vaihtoehtoisreiteiltä löytyvät keräilyjututkin keräilin.
 
Viimeksi muokattu:
Pathologic 2 (PC)

Elden Ringin jälkeen halusin pelata Jotain Ihan Muuta™. Aloitin siis tämän. Se kertoo kotikaupunkiinsa palaavasta kirurgista, joka saa huomata, ettei kaikki ole niin kuin sieltä lähtiessä. Kaupungin merkkihenkilö on murhattu ja outo tauti alkaa levitä. Pelaajalla on 12 päivää aikaa korjata asia.

Tätä mainostetaan selviytymiskauhuna ja vaikken sitä kauhuna pidäkään, selviytyminen on se isoin ongelma pelissä. Hahmolla on terveyden lisäksi hallittavana nälkä, jano, immuniteetti, väsymys ja aika. Ruokaa on harvassa ja se maksaa perhanasti. Vettä sentään löytyy sieltä täältä löytyvistä kaivoista, mutta se on pieni lohtu kun mahassa kurnii ja juuri syöty leivänkanikka lievittää nälkää vain hitusen. Eikä rahaa ole ostaa enempää. Ja kun nälkä on tapissa, alkaa terveyskin pikku hiljaa laskea. Kuollessa palataan viimeiselle kellolle, jotka toimivat tallennuspisteinä, mutta samalla myös menettää jotakin... Taloista voi sentään poimia tavaroita ja pennosia, mutta se kaikki kuluttaa kalisarvoista aikaa. 12 päivän aikarajan lisäksi päivissä on muitakin rajoitettuja aktiviteetteja, jotka eivät välttämättä ole enää seuraavana päivänä mahdollisia. Ja kun vielä nukkuakin pitäisi, ennen kuin uupumus ottaa vallan. Pelasin pelintekijöiden suosittelemalla tavalla, joka oli suorastaan murhaavan vaikea ja pääsin kolmanteen päivään, ennen kuin jouduin kuolonlooppiin, josta ei ollut enää ulospääsyä.

En tiedä, jaksanko enää pelata tätä. Peliin on kyllä pätsätty vaikeustasosäätimet, mutta kun kuulemma pelin tarkoitus on olla ylitsepääsemättömän hankala eikä kaikkea pidäkään ehtiä tekemään, niin se vähän kuin vie koko pointin peliltä. Läpäisy vie howlongtobeat.comin mukaan sellaiset yli 30h enkä oikein jaksa aloittaa tätä aina alusta siinä toivossa, että joskus pääsisin loppuun saakka, mahdollisesta hyvästä lopusta puhumattakaan. Pelin maailma on sinänsä kohtuu mielenkiintoinen, muttei niin mielenkiintoinen, että jaksaisi laittaa tähän kymmeniä tai jopa satoja tunteja uudelleenyritystä sen vuoksi. Tuohon kolmeen päiväänkin meni sellaiset 8h. Eikä pelissä ollut sellaista addiktiivisuutta kuin mitä esim. Elden Ringistä löytyi. Tai vaikka Civilizationeista, jotka ovat malliesimerkki "Oho, failasin, yritetään uudelleen"-peleistä. Eikä niissäkään taida yhteen peliin mennä 30h, en tosin ole niitä pelannut aikoihin. Taidan siis katsoa, mitä muuta backlogistani löytyy.
 
The Turing Test (Xbox Series X) saatu aikanaan ilmaiseksi Xbox Live Gold pelinä. Laadukas ja tunnelmallinen Puzzle FPS peli Portal tyyliin. Tarjosi hupia vajaan 15 tunnin verran.
 
Viimeksi muokattu:
...eli RE6 skipattiin ja siirryin suoraan Revelations 2. Revelationsit nyt tulivat mukaan, vaikka eivät pääsarjaa olekaan. Vielä jäljellä RE7, Re2 remake, Re3 Remake ja RE Village.

Resident Evil Revelations 2 - hitto miten unohdettava ja turha. Huono co-op, huono yksinpeli. Sekoittelee elementtejä muista 3rd-person toimintakauhuista kuten The Last Of Usista, Evil Withinistä ja Alan Wakesta. Turhaan pilkottu episodeihin. Huonoin Resident Evil heti kutosen jälkeen.

Resident Evil 7 Biohazard - skriptattua goretaskulamppukauhua. Tavallaan vie sarjaa takaisin kohti klassista Ressaa, mutta ei sitten kuitenkaan. Tunnelmaltaan mieleenpainuva ja olihan tämä ensimmäisellä pelikerralla huisin pelottava, mutta pelattavuudeltaan melko heikko esitys. Kalansilmäkamera ja kuolemattomilta vihollisilta juoksentelu ei innosta. Bakerien kartanon jälkeen loppupeli turhaa täytettä. Verellä läträtään jo omaan makuuni liikaa, ja tässä on otettu vähän liikaa mallia P.T. , Outlast, Amnesia ja muista "trendikauhuista".

re7_stats.jpg

Resident Evil 2 (remake) - mielettömän hyvä remake, vaikka ei napakymppi. Intensiivinen, muttei varsinaisesti pelottava. Hardcorella vetäsin Claire 1st, Leon 2nd. Takapakkia alkuperäisestä ottaa musiikin puute ja kahden hahmon keskinäisten tarinoiden sovittaminen (...joka ei nyt alkuperäisessäkään super ihmeellinen ollut). Poliisiasema on aivan erinomainen. Mr.X riittäisi toisen hahmon tarinaan. Ruutipurkkien yhdistelystä en pidä, hilloan niitä vaan sitten puoli peliä arkussa.

re2_remake_tulos.jpg re2_remake_tulos2.jpg

Resident Evil 3 (remake) - ...mielettömän huono remake, joka hävittää lähes kaiken mikä teki Nemesiksestä omanlaisensa kokemuksen. Pelin erinomainen osuus mahtuu demoon, muuten on vähän keskinkertaista. Lyhyt. Ekalla pelikerralla ihan oknp. Uudelleepeluuarvoa yritetään tuoda ostettavilla lisäaseilla ja muilla, jotka minusta lähinnä pilaavat sen vähänkin tutkimisen tarpeen. Halusin Raccoon Citya enemmän, en vähemmän. Kakkosen dlc-pikkutarinoihin ja RE Resistance -moninpelihömppään käytetty aika olisi pitänyt panostaa tähän. Nyt tuntuu lähinnä RE2 remaken maksulliselta dlc:ltä.

re3_remake_tulos.jpg

Resident Evil Village - jaa-a, mitähän tästäkin sanoisi. Tuli mieleen Army of Darkness, Van Helsing ja Castlevania - ei Resident Evil. Ihmissusia, vampyyreja, eläviä nukkeja, mitä helvettiä nyt taas? Kalansilmäkamera ja äärettömän pieni FOV häiritsevät entistä enemmän, kun toimintaan panostettiin täysillä. Pyörin luvattoman kauan eri huoneissa kun ei ton kameran vuoksi meinannut löytää mitään. Kävely on hidasta ja toiminta lähinnä sitä että pakittaa nakutellen pääosumia. Yrittää vähän olla uusi RE4 FPS-kuvakulmasta, mutta liian pintapuolista toimintaa. Villagen ja RE7 pitäisi olla ihan oma kauhutoimintasarjansa - en tiedä olisinko kumpaakaan pelannut ilman sarjan nimeä. Pahasti haisee nimellä ratsastaminen. Kylä ja linna olivat ihan oknp, niiden jälkeen loppupeli melko väkinäistä. Jotenkin silti pidin ehkä hitusen enemmän kuin RE7. Saatan antaa uuden mahdollisuuden sitten, kun 3rd-person kameran tuova DLC julkaistaan.

re8_stats.jpg

....toista Villagen melko mielettömästä menosta kertoo se, miten hyvin Evil Deadin Ash Williamsin saa sopimaan pelin maailmaan (spoilaa pelin sisältöä):
 
Viimeksi muokattu:
Resident Evil 7 Biohazard - skriptattua goretaskulamppukauhua. Tavallaan vie sarjaa takaisin kohti klassista Ressaa, mutta ei sitten kuitenkaan. Tunnelmaltaan mieleenpainuva ja olihan tämä ensimmäisellä pelikerralla huisin pelottava, mutta pelattavuudeltaan melko heikko esitys. Kalansilmäkamera ja kuolemattomilta vihollisilta juoksentelu ei innosta. Bakerien kartanon jälkeen loppupeli turhaa täytettä. Verellä läträtään jo omaan makuuni liikaa, ja tässä on otettu vähän liikaa mallia P.T. , Outlast, Amnesia ja muista "trendikauhuista".

re7_stats.jpg

Resident Evil 2 (remake) - mielettömän hyvä remake, vaikka ei napakymppi. Intensiivinen, muttei varsinaisesti pelottava. Hardcorella vetäsin Claire 1st, Leon 2nd. Takapakkia alkuperäisestä ottaa musiikin puute ja kahden hahmon keskinäisten tarinoiden sovittaminen (...joka ei nyt alkuperäisessäkään super ihmeellinen ollut). Poliisiasema on aivan erinomainen. Mr.X riittäisi toisen hahmon tarinaan. Ruutipurkkien yhdistelystä en pidä, hilloan niitä vaan sitten puoli peliä arkussa.

re2_remake_tulos.jpg re2_remake_tulos2.jpg

Resident Evil 3 (remake) - ...mielettömän huono remake, joka hävittää lähes kaiken mikä teki Nemesiksestä omanlaisensa kokemuksen. Pelin erinomainen osuus mahtuu demoon, muuten on vähän keskinkertaista. Lyhyt. Ekalla pelikerralla ihan oknp. Uudelleepeluuarvoa yritetään tuoda ostettavilla lisäaseilla ja muilla, jotka minusta lähinnä pilaavat sen vähänkin tutkimisen tarpeen. Halusin Raccoon Citya enemmän, en vähemmän. Kakkosen dlc-pikkutarinoihin ja RE Resistance -moninpelihömppään käytetty aika olisi pitänyt panostaa tähän. Nyt tuntuu lähinnä RE2 remaken maksulliselta dlc:ltä.

re3_remake_tulos.jpg

Resident Evil Village - jaa-a, mitähän tästäkin sanoisi. Tuli mieleen Army of Darkness, Van Helsing ja Castlevania - ei Resident Evil. Ihmissusia, vampyyreja, eläviä nukkeja, mitä helvettiä nyt taas? Kalansilmäkamera ja äärettömän pieni FOV häiritsevät entistä enemmän, kun toimintaan panostettiin täysillä. Pyörin luvattoman kauan eri huoneissa kun ei ton kameran vuoksi meinannut löytää mitään. Kävely on hidasta ja toiminta lähinnä sitä että pakittaa nakutellen pääosumia. Yrittää vähän olla uusi RE4 FPS-kuvakulmasta, mutta liian pintapuolista toimintaa. Villagen ja RE7 pitäisi olla ihan oma kauhutoimintasarjansa - en tiedä olisinko kumpaakaan pelannut ilman sarjan nimeä. Pahasti haisee nimellä ratsastaminen. Kylä ja linna olivat ihan oknp, niiden jälkeen loppupeli melko väkinäistä. Jotenkin silti pidin ehkä hitusen enemmän kuin RE7. Saatan antaa uuden mahdollisuuden sitten, kun 3rd-person kameran tuova DLC julkaistaan.

re8_stats.jpg
RE7 on mun mielestä hyvä, ainakin verrattuna vitoseen tai kutoseen. Eihän sillä ihan kauheasti ole muitten sarjan pelien kanssa tekemistä kun ehkä korkeintaan loppua kohden, mut kyllä siinä monta sarjalle ominaista juttua on. Edestakas ravaaminen kartanossa, niukka inventorytila ja ainakin jonkinverran resurssien kanssa puljaamista. Ei sitä tosin mitenkään voi kieltää etteikö vahvan alun jälkeen homma lässähtäis vähän kasaan just sillä hetkellä kun sieltä Bakerien talosta astut pihalle, jonka jälkeen se alkaakin painottamaan enemmän ihan rehtiä ammuskelua kun juurikaan mitään muuta. Outoa sinällänsä kun pelin demot oli ihan selkeästi apinoitu P.T:n demosta ja lopputulos olikin sit toisaalta onneks vähän tutumpaa kamaa.

RE2 Remake onkin sit oikeastaan paras näistä moderneista RE Enginellä tehdyistä teoksista. Aika klassista kamaa jossa tiedettiin aika tasan tarkkaan et mitä ollaan tekemässä, mikä toimii ja mikä ei jne. Mr X tosin menetti suurimman teränsä todella nopeasti ja päätyi sit uusintarundeilla olemaan vaan lievä hidaste tai ärsyke. Tarpeeks sisältöä et jaksaa pelata useammankin kerran ja tällä erää ne 4th survivorit ja tofut oli ihan mukavakin pelata. Ne ilmaset lisäpalikat sit taas oli aika turhia, ne Ghost Survivorit mitkä nyt onkaan. Toki kerta ilmasia olivat niin ihan liikaa ei voi antaa runtua.

RE3R sit mun mielestä saa ehkä vähän liiankin paljon lokaa niskaansa. Täyteen hintaan rehellisesti vituttais jos ois sillon ostanu, mutta kyllä toi 20€ arvonen setti ainakin omasta mielestä on. Olihan se orkkiskin todella lyhyt, vaikkei se nyt välttämättä oikeuta sitä et miks tää on vielä lyhyempi ja remakea ollaan vielä leikeltykkin pikkasen ohkasemmaks. Uudelleenpeluuarvoa ei juurikaan ole, vaikka Nightmare vaikeustasosta eteenpäin itemeiden paikkoja ollaan muutettu niin siitä saa sit ainakin yhden suht freesin kokemuksen. Ei välttämättä mikään erinomainen peli, mut ei todellakaan niin huono mitä sanotaan.

Village taas sit on noh, joku heikko yritys tehdä uus RE4. Linna oli tosiaan ihan mielenkiintonen, samoten se House Beneviento, mut sen jälkeiset paikat olikin jo aikamoista lörinää. Vähän liian actionpainotteinen, etenkin kun kertaakaan koko pelin aikana ei tartte inventoryn tilasta huolehtia kun sitä on annettu varsin anteliaasti, jonka lisäks etenemiseen vaadittavat key itemit menee vielä erilliseen inventoryyn jossa ei tilarajotusta ole ollenkaan. Kauhuks tätä ei voi edes irvaillen sanoa, ja pääasiassa aina kun Ethan avas suunsa oli reaktiona vaan se et oispa se jättänyt sen avaamatta. Uudelleenpeluuarvoa ei juurikaan, mikään ei mainittavasti muutu, mut ei tosin RE7:ssa muutu myöskään. Pelasin silti ite kolme kertaa läpi ja se vaikein vaikeustaso (Village of Shadows) oli kyllä sellasta ripulia et ei mitään rajaa.

Mitä sit tohon kalansilmäkameraan tulee, niin RE7 ja RE8 saa molemmista säädettyä fovia jos vaan jaksaa räpeltää. Kasissa flawless widescreenillä ja seiskassa jollain modilla. Paskaahan se on et pitää erikseen käydä netistä hakemassa työkalut noinkin yksinkertaseen hommaan, mut minkäs teet. Kehittäjät kai olettaa et klaustrofobinen fov ja tummennetut reunat ruudulla on kauhua. Niillä modeilla saa tosiaan sen täyspaskan vignettenkin pois.
 
God of War (PC)

Ensimmäinen GoW-peli itselle. Alussa vaikutti kiinnostavalta mutta nyt jotenkin aika unohdettavan ja geneerisen oloinen. Piti käydä tutkimassa revikoita mikä tässä piti olla niin hyvää. Melko alussa vielä, mutta hienohkoiden grafiikoiden ohella taistelu ei ole kyllä mitään maata mullistavaa. Kirveen heittely ja sillä tappaminen ... no siitä puuttuu jotenkin se voiman tunne kokonaan, vähän kuin nakkelisi jotain heinäseivästä ympäriinsä. Eikö Kratos ole joku ns. god killer mutta kuolee tässä kyllä pahimmillaan parista iskusta :D. Tarinakin aika yhdentekevän oloinen vielä tässä vaiheessa vaikka yritetään viedä isä-poika teemalla eteenpäin. Pelimekaniikat aika geneeristä huttua. Kyllä tämä varmaan läpi menee mutta odottelen ehkä enemmän että pääsen pelaamaan jotain muuta. Ehkä tässä pitää olla GoW:in maailma ja hahmot tuttuja että tämä iskee? Mutta revikoiden 10/10 arvosanoja en kyllä tässä pelissä näe.
 
Eihän toi 2018 God of War juurikaan mitään uutta tehny. Se vaan teki kaiken silleen riittävän hyvin et siitä tuli ihan mielekäs kokonaisuus. Combatti ei itteäkään aluks säväyttänyt mut kyllä se sit loppua kohden alko saamaan sellasta sopivaa syvyyttä jota kaipaskin. Pelin päälleliimatut RPG-mekaniikat ei oikeen juurikaan napannu, ja se tarinakin oli tasoa "ok" ellei niitä ihan paria huippua lasketa mukaan. Kyllä mä ton aika nopeasti ja ahkerasti nouhosin sillon julkasussa, mut jos nyt tosiaan kysyttäis et mikä tossa oli hyvää niin ei mulla juurikaan kovin kummosta vastausta oo kun se et sitä oli pääasiassa ihan kiva pelata ja tarinakin piti otteessaan just sen verran et sitä jakso pelata eteenpäin.

Samasesta syystä en juurikaan odota tota jatko-osaa kovinkaan innolla. Ostan sen kyllä varmaan jo heti julkasupäivänä, mut vaan sen takia et ei tässä juurikaan muutakaan pelattavaa sillon ole ja jos veikkausta pitäis heittää niin herkästi tulis kanssa spoilatuks heti julkasun jälkeen. Mut muuten ei kyllä oo omalla kohdalla kovinkaan odotettu peli.
 
God of War (PC)

Ensimmäinen GoW-peli itselle. Alussa vaikutti kiinnostavalta mutta nyt jotenkin aika unohdettavan ja geneerisen oloinen. Piti käydä tutkimassa revikoita mikä tässä piti olla niin hyvää. Melko alussa vielä, mutta hienohkoiden grafiikoiden ohella taistelu ei ole kyllä mitään maata mullistavaa. Kirveen heittely ja sillä tappaminen ... no siitä puuttuu jotenkin se voiman tunne kokonaan, vähän kuin nakkelisi jotain heinäseivästä ympäriinsä. Eikö Kratos ole joku ns. god killer mutta kuolee tässä kyllä pahimmillaan parista iskusta :D. Tarinakin aika yhdentekevän oloinen vielä tässä vaiheessa vaikka yritetään viedä isä-poika teemalla eteenpäin. Pelimekaniikat aika geneeristä huttua. Kyllä tämä varmaan läpi menee mutta odottelen ehkä enemmän että pääsen pelaamaan jotain muuta. Ehkä tässä pitää olla GoW:in maailma ja hahmot tuttuja että tämä iskee? Mutta revikoiden 10/10 arvosanoja en kyllä tässä pelissä näe.
Koitan olla spoilaamatta mitään kun et ole vielä kovin pitkällä pelissä. Se on tietty tasapainoilua aina sen kanssa kuinka kauan taustoitetaan ja milloin se varsinainen peli sitten kunnolla pääsee käyntiin. Tietty aika paljon yhtymäkohtia jää ymmärtämättä, varsinkin siinä kohdassa kun homma pääsee käyntiin, jos ei ole aikaisempia pelejä pelannut, mutta minusta se on ihan fiksusti rakennettu niin että ilmankin pärjää. Nuo "10/10" revikat on tehty koko pelin perusteella.
 
God of War (PC)

Ensimmäinen GoW-peli itselle. Alussa vaikutti kiinnostavalta mutta nyt jotenkin aika unohdettavan ja geneerisen oloinen. Piti käydä tutkimassa revikoita mikä tässä piti olla niin hyvää. Melko alussa vielä, mutta hienohkoiden grafiikoiden ohella taistelu ei ole kyllä mitään maata mullistavaa. Kirveen heittely ja sillä tappaminen ... no siitä puuttuu jotenkin se voiman tunne kokonaan, vähän kuin nakkelisi jotain heinäseivästä ympäriinsä. Eikö Kratos ole joku ns. god killer mutta kuolee tässä kyllä pahimmillaan parista iskusta :D. Tarinakin aika yhdentekevän oloinen vielä tässä vaiheessa vaikka yritetään viedä isä-poika teemalla eteenpäin. Pelimekaniikat aika geneeristä huttua. Kyllä tämä varmaan läpi menee mutta odottelen ehkä enemmän että pääsen pelaamaan jotain muuta. Ehkä tässä pitää olla GoW:in maailma ja hahmot tuttuja että tämä iskee? Mutta revikoiden 10/10 arvosanoja en kyllä tässä pelissä näe.
Saisi olla kyllä vähän paremmin tasapainotettu kun tappelee näitä tusina vihollisia vastaan
 
Far Cry 6

Kyseisen pelin ketjuun kirosin jo Ubisoftia ja tätä peliä aiemmin ja kiroan nyt tänne lisää. 17 tuntia jaksoin ja lopussa oli pakko pitää taukoja ja ottaa pala kerrallaan. Enää en jaksanut ja poistin koko pelin.

On vain jännä, miten Ubisoftin pelit huononee. Jokainen peli on mekaanikoiltaan samanlainen ja oikeastaan kaikkia nykypelejä vaivaa seuraavat ongelmat: liian iso ja tyhjä kartta, tyhmä tekoäly ja itseään toistavia tehtäviä. Far Cry 6 ei säästy tuolta. Maailma on tylsä, ei houkuttele tutkimaan ja kartta on yksinkertaisesti aivan liian iso. Mikään paikka ei lopulta nouse esiin tyylillä: "onpas mielenkiintoinen paikka, hyvä kun löysin tänne!". Tekoäly on surkeaa. Jos vedät sniperillä kaukaa puskasta vihollisia, kaikki jäävät seisomaan ja ihmettelemään, kunnes viimeinenkin on kuollut. Äsken piti puolustaa yhtä rakennusta ison konekiväärin takana ja viholliset juoksivat vain yksi kerrallaan aukion läpi suoraan luotisateeseen. Viholliset myös spawnaavat uudelleen jo tyhjennettyyn paikkaan suunnilleen selän kääntämällä.

Itseään toistavat tehtävät ovatkin pahin ongelma. Tehtävät ovat aina joko tyyliä "mene paikkaan ja tapa henkilö X" tai "mene paikkaan ja tuhoa kohde Y". Kaikkia paikkoja, minne tarina vie, pitää melkein varautua suojelemaan tyhmiltä vihollisilta. Tiesulkujen ja ilmantorjunta-aseiden tuhoaminen on taattua Ubisoft-tyylistä copypastea. Peli ei myöskään anna paljon vapauksia tehtävissä. Esimerkiksi yhdessä tehtävässä piti ensin tuhota ilmantorjunta-ase ja sitten varastaa helikopteri ja lentää se pois. Varastin ensin helikopterin ja lensin matalalla tuhoamaan ilmantorjunta-aseen. Tämä ei kuitenkaan riittänyt pelille ja piti mennä varastamaan vielä uudelleen spawnannut helikopteri. Lisäksi maailma on niin staattinen, ettei tehtävillä tunnu olevan vaikutusta. Tuhosin vihollisten öljyvarastot ja öljyputket ja hahmojen mukaan tämän pitäisi rampauttaa vihollinen. Autoja, tankkeja, veneitä ym. oli vihollisilla silti yhä käytössä yhtä paljon. Sitten vielä väkisin tungetut RPG-elementit. Rasittavaa, että pitää miettiä jotain aseiden leveliä tai ammustyyppejä. Tarinakin on ihan samaa kaavaa kuin aiemmin, eli yksi päävihollinen ja sitten kapinalliset valtaavat aluetta itselleen.

Vaikea keksiä tuosta mitään hyvää. Alkuun tuo oli ihan rentoa aivot narikkaan -ammuskelua ja pari tehtävää oli jopa kohtuullisen hyviä. Mutta peli alkoi toistamaan itseään liian pahasti ja olisi pitänyt poistaa jo aiemmin. AC Origins taitaa olla viimeisiä Ubisoftin hyviä pelejä ja olisi Game Passissakin tarjolla. Täytyy silti pitää vähän taukoa tämän jälkeen, jotta Ubisoft-ähky helpottaa :D
 
Far Cry 6

Kyseisen pelin ketjuun kirosin jo Ubisoftia ja tätä peliä aiemmin ja kiroan nyt tänne lisää. 17 tuntia jaksoin ja lopussa oli pakko pitää taukoja ja ottaa pala kerrallaan. Enää en jaksanut ja poistin koko pelin.

On vain jännä, miten Ubisoftin pelit huononee. Jokainen peli on mekaanikoiltaan samanlainen ja oikeastaan kaikkia nykypelejä vaivaa seuraavat ongelmat: liian iso ja tyhjä kartta, tyhmä tekoäly ja itseään toistavia tehtäviä. Far Cry 6 ei säästy tuolta. Maailma on tylsä, ei houkuttele tutkimaan ja kartta on yksinkertaisesti aivan liian iso. Mikään paikka ei lopulta nouse esiin tyylillä: "onpas mielenkiintoinen paikka, hyvä kun löysin tänne!". Tekoäly on surkeaa. Jos vedät sniperillä kaukaa puskasta vihollisia, kaikki jäävät seisomaan ja ihmettelemään, kunnes viimeinenkin on kuollut. Äsken piti puolustaa yhtä rakennusta ison konekiväärin takana ja viholliset juoksivat vain yksi kerrallaan aukion läpi suoraan luotisateeseen. Viholliset myös spawnaavat uudelleen jo tyhjennettyyn paikkaan suunnilleen selän kääntämällä.

Itseään toistavat tehtävät ovatkin pahin ongelma. Tehtävät ovat aina joko tyyliä "mene paikkaan ja tapa henkilö X" tai "mene paikkaan ja tuhoa kohde Y". Kaikkia paikkoja, minne tarina vie, pitää melkein varautua suojelemaan tyhmiltä vihollisilta. Tiesulkujen ja ilmantorjunta-aseiden tuhoaminen on taattua Ubisoft-tyylistä copypastea. Peli ei myöskään anna paljon vapauksia tehtävissä. Esimerkiksi yhdessä tehtävässä piti ensin tuhota ilmantorjunta-ase ja sitten varastaa helikopteri ja lentää se pois. Varastin ensin helikopterin ja lensin matalalla tuhoamaan ilmantorjunta-aseen. Tämä ei kuitenkaan riittänyt pelille ja piti mennä varastamaan vielä uudelleen spawnannut helikopteri. Lisäksi maailma on niin staattinen, ettei tehtävillä tunnu olevan vaikutusta. Tuhosin vihollisten öljyvarastot ja öljyputket ja hahmojen mukaan tämän pitäisi rampauttaa vihollinen. Autoja, tankkeja, veneitä ym. oli vihollisilla silti yhä käytössä yhtä paljon. Sitten vielä väkisin tungetut RPG-elementit. Rasittavaa, että pitää miettiä jotain aseiden leveliä tai ammustyyppejä. Tarinakin on ihan samaa kaavaa kuin aiemmin, eli yksi päävihollinen ja sitten kapinalliset valtaavat aluetta itselleen.

Vaikea keksiä tuosta mitään hyvää. Alkuun tuo oli ihan rentoa aivot narikkaan -ammuskelua ja pari tehtävää oli jopa kohtuullisen hyviä. Mutta peli alkoi toistamaan itseään liian pahasti ja olisi pitänyt poistaa jo aiemmin. AC Origins taitaa olla viimeisiä Ubisoftin hyviä pelejä ja olisi Game Passissakin tarjolla. Täytyy silti pitää vähän taukoa tämän jälkeen, jotta Ubisoft-ähky helpottaa :D
Joo tuon firman pelit alan kiertämään kaukaa. Valhalla oli yhtä puuduttavaa pelattavaa ja sekin jäi kesken.
 
God of War (PC)

Ensimmäinen GoW-peli itselle. Alussa vaikutti kiinnostavalta mutta nyt jotenkin aika unohdettavan ja geneerisen oloinen. Piti käydä tutkimassa revikoita mikä tässä piti olla niin hyvää. Melko alussa vielä, mutta hienohkoiden grafiikoiden ohella taistelu ei ole kyllä mitään maata mullistavaa. Kirveen heittely ja sillä tappaminen ... no siitä puuttuu jotenkin se voiman tunne kokonaan, vähän kuin nakkelisi jotain heinäseivästä ympäriinsä. Eikö Kratos ole joku ns. god killer mutta kuolee tässä kyllä pahimmillaan parista iskusta :D. Tarinakin aika yhdentekevän oloinen vielä tässä vaiheessa vaikka yritetään viedä isä-poika teemalla eteenpäin. Pelimekaniikat aika geneeristä huttua. Kyllä tämä varmaan läpi menee mutta odottelen ehkä enemmän että pääsen pelaamaan jotain muuta. Ehkä tässä pitää olla GoW:in maailma ja hahmot tuttuja että tämä iskee? Mutta revikoiden 10/10 arvosanoja en kyllä tässä pelissä näe.
Oon pelannu God of War 1-3 ja tuo uusin on ihan erilainen erilaisessa ympäristössä. Tykkäsin tästä uudesta dark soulsmaisesta taistelusta, mutta petyin kun peli huijasi olevansa avoimen maailman peli, mutta paljastui nopeasti vain nätiksi kapeaksi putkeksi. Ihan hyvä peli, meikästä 8/10, jos tykkää nätistä grafiikasta niin ehkö jopa 9/10.
 
Stray

Tätä tuli odotettuakin jonkun verran ja kun PS Plussasta tämän sai niin tuli laitettua heti lataukseen ja työpäivän jälkeen neljältä istahdin sohvalle. Yhdeksän jälkeen nousin siitä kun lopputekstit olivat näytöllä. Ja olipahan pitkästä aikaa peli mitä todella tykkäsi pelata. Peli oli putkijuoksu, pienillä avoimilla alueilla, jossa pääsi liikkumaan. Mutta se ei haitannut lainkaan, ainoastaan
Midlandista kun siirryttiin kaupunkiin, menin sinne suoraan enkä tajunnut heti, että sieltä ei pääsekään sitten takaisin sinne. Se paikka jäi vähän auki, mitä kaikkea siellä oli
.

Peli oli sopivasti jaksotettu, välillä rauhallista kävelyä, välillä juostaan karkuun ja välillä osoitellaan lampulla. Vaikea ei todellakaan ollut, taisin kaksi tai kolme kertaa kuolla koko pelin aikana. Puzzlet olivat helppoja ja erityisesti loogisia, tarvittavat vihjeet kyllä sai kun jaksoi lukea robottien vastauksia ja lukea tiekylttejä.

Loppu oli ainoa mikä jäi vaivaamaan. Kaveridronen "kuolemisen" jotenkin osasin aavistaa, mutta löysikö kissa takaisin kotiin? Mitä lopussa vilkkunut valo tarkoitti? Mitä robotit nyt tekevät kun ovatkin "vapaita"? Tuleeko jatko-osa vielä tästä?

Tuli myös tallennettua läpipeluuvideo ja sitä tarkastellessa huomasin monta kohtaa joka jäi katsomatta, vaikka jopa pallo näkyi ruudulla. Täytyy vielä uudelleen pelata peli ja tutkia vielä tarkemmin joka paikka.

4,5/5
 
Tuli käytyä PS4:n backlogia läpi ja sieltä Sonyn pandemiafreebieitä oliko nyt viime vuoden keväältä.

Rez Infinite
Tässä lennetään virtuaalitodellisuudessa (joka näyttää vähän kuin alkuperäisen System Shockin hakkerointimaailmalta) vihollisia ammuskellen. Se tosin on aika kömpelöä, ensin viedään kursori kohteen päälle, millä lukitaan kohde ja sitten ammutaan. Tämä taisi olla virtuaalipeli ja vissiin sellaiseen suunniteltukin, padilla tosiaan vähän kökköä. Kuolemattomuusmoodissa jaksoin tätä pelata, mutta sitä ei jostain syystä annettu viimeiseen kenttään, joten pitäköön tunkkinsa.

Thumper
VR-peli tämäkin, jossa ohjataan alusta kiinteällä radalla erilaisiin esteisiin reagoiden, vähän Guitar Heron tai Rock Bandin tapaan. Tätä jaksoin pari kenttää, kunnes sormi väsyi ja piti lopettaa. Jätti kuitenkin kohtuu positiivisen maun, eli pallaan siihen vielä jossakin vaiheessa. Saas vaan nähdä, kuinka vanhan rytmitaju kestää, pystiprosenttien perusteella aika moni jaksoi juuri muutaman ekan kentän ennen luovuttamista.

Enter the Gungeon
Rogueliteä aseilla luolassa, mikä ehkä käy nimestäkin ilmi. Ihan hauska, mutta ainoa tällainen pelityypin peli, jota olen jaksanut on Haades. Ei mulle jatkoon siis.

The Witness
Muita siis tuli kokeiltua aika pikaisesti, tätä taas pidempään. Itse asiassa platinapystin verran, joskin viimeiseen piti käyttää glitchiä, sue me. Kyseessä siis erinomaisen Braidin tehneen Jonathan Blow'n uusin tuotos vuodelta 2016. Pelihahmo herää saaren alla olevasta käytävästä, ja alkaa selvittää joka puolelta löytyviä puzzletauluja. Ne ovat alussa aika helppoja ja sivumennen myös opettavat eri puzzlejen säännöt. Ihan kaikkia en kuitenkaan sisäistänyt kunnolla ja piti vähän netistä katsoa, mikä hiton logiikka joissakin puzzleissa oikein oli. Aika hyvin sain niitä kuitenkin selvitettyä, about 2/3 kaikista. Osassa meni aivot jumiin ja silloin oli parasta lähteä muualle tekemään toisia puzzleja ja antaa aivojen taustalla raksuttaa. Paneelien ratkominen on addiktiivista puuhaa ja tähän menikin ehkä jotain 40h kaikkineen. Visuaalisesti peli on sinänsä simppeli, mutta esteettisesti hieno. Ääniä on aika vähän ja musiikkia vielä vähemmän. e: Se unohtui mainita, että tästä tuli vähän mieleen The Outer Wilds. Ei miljöön osalta toki eikä tässä ollut aikalooppia, mutta samanlainen "menepäs poika siitä tutkimaan mitä maailmasta löytyy"-henki molemmissa.

Kokonaisuutena siis tykkäsin tästä, vaikka jotkin puzzlet vähän hermoja raastoivatkin. Tätä peliä on netissä kuvailtu adjektiivilla "pretentious" ja kyllä tästä tietysti hieman huokuu, että Blow tykkäisi omien pierujensa hajusta. Mutta kyllä mulle tällaiset pierut kelpaa, tyypin seuraavaa tuotosta odotellessa.
 
En tiedä pitikö tähän ketjuun kommnetoida vain läpäistyt pelit mutta kommentoin nyt muutamaa kesken olevaa/jäänyttä. Tämä ollee sidoksissa Remedyyn aika vahvasti joten sen takia alustus: Max Paynet tullut aikojen saatossa pelattua nn määrä läpi koska upeita pelejä. Alan Wakesta (taistelumekaniikan yksinkertaudesta välittämättä) pidin äärimmäisen paljon miljöön ja tunnelman sekä juonen takia. Lienee ainoita 2010 jälkeen julkaistuja pelejä mitä on tullut pelattua useampaan (3-4) kertaan.

Control tuli jätettyä kesken kun pelimekaniikka oli vaan aivan liian itseään toistavaa. Oli vissiin yritetty että kunhan ammut jotain tällä mekaniikalla olan yli niin se riittää koska tarinankeksijät vetää koko ajan jotain juonta tarpeeksi hilseen yli että se riittää. Jäi peli kesken, aika lähelle loppua jos youtube on oikeassa. Ei kiinnosta pelailla niin yksinkertaisella putkijuoksu mekaniikalla mitä se peli tarjosi.

Pelasin väärässä järjestyksessä ja aloitin vasta nyt Quantum Braken (arviolta noin puolessaväliä peliä). Sama kaava tuntuu olevan tässäkin. Visuaalisuutta ei puutu Remedyn peleistä mutta pelaamisen mekaniikka aivan nollissa. FOV perseestä (aivan liian pieni ja sitä ei saa valikoista muutettua). Juokse putkea pitkin ja tapa muutamalla käytettävissä olevilla tavoilla viholliset ja sitten jatka matkaa. Visuaalisuus sitä että lähes koko ajan ruudulla grafiikka mikroaaltouunista että mistään ei aa mitään selvää.

Rakastan esim. Alan Wakea ja toivon yli kaiken että Remedy onnistuu jatko-osan kanssa mutta näiltä osin omilta kokemuksilta odotukset Alan Wake kakkoseen ei ole suuret. Toivon äärimmäisen paljon että sieltä tulisi hyvä peli.

Ja sitten kritisoijille niin sehän on totta että ei alkup. Alan Waken pelimekaniikka sen kummoisempi ollut. Samanlainen putki jne. point and shoot. Se ympäristö ja tunnelma, käsikirjoitus hyvinen sivuhahmoineen vaan oli se a ja o.

Edit: ja joo, missasit jonkun kerättävän paskan niin ei asiaa perääntyä 3m keräämään sitä koska pelialue nyt vaan meni eteenpäin sen verran että raja tuli vastaan taaksepäin.
 
Viimeksi muokattu:
Edit: ja joo, missasit jonkun kerättävän paskan niin ei asiaa perääntyä 3m keräämään sitä koska pelialue nyt vaan meni eteenpäin sen verran että raja tuli vastaan taaksepäin.
Tässähän Controlli yritti vähän korjata, mutta itestä tuntu menevän johonki grindauksen puolelle enemmän kun samoja alueita nuohottiin ja jotain radial questeja siellä jotka oli vaan pelkkää pumpumia.

Yks oudoimmista asioista näis Remedyn peleissä on se, että aika paljon tarinasta(varsinki Wakessa) on sidottu noihin keräiltäviin asioihin, sit kuitenki ne keräiltävät asiat on kerättävissä vain kerran. Tai ainakin oli ennen, vaati melkosta kikkailua resetoida alan wake sillä tavalla, että sai kerätä ne uudella pelikerralla uudestaan.
 
Rez Infinite
Tämä taisi olla virtuaalipeli ja vissiin sellaiseen suunniteltukin, padilla tosiaan vähän kökköä.

Juu pystyy sen pelaamaan vr lasien kanssa kokonaan, mutta ei sitä sellaiseksi ole suunniteltu alunperin sillä peli tuli ensin dreamcastille ja aika pian sen jälkeen playstation 2:lle jolla itsekin sen ekaa kertaa pelasin.
 
Horizon zero dawn:
Tuonne aiemmin tulikin jo kirjoiteltua pelistä ja siitä kuinka se v....i alussa, noh tuli peliä jatkettua ja siinä reilun 10h kohdalla peli olikin hauska muutaman tunnin kun pääsi noita muutamia isompia vihollisia kaatamaan. Mutta sitten peli alkoikin olemaan melkoista pakkopullaa kun loppui oli aivan älytöntä vanhan toistoa ja rasittavaa luolissa ramppaamista ilman minkäänlaista "palkintoa". Itse pidin monen ylistämää juonta aivan yhdentekevänä ja tämä robottien hakkaaminen kepillä ja jousipyssyillä tuntui läpi pelin ihan helvetin absurdilta. Parasta antia oli avoin maailma jossa hienoja paikkoja joihin et kuitenkaan voi kiivetä kuin keltaisia nystyjä pitkin, mitä vittua. Tekoäly oli ainakin normaalilla vaikeustasolla pääosin heikko ja bugeja mahtui mukaan jonkin verran ainakin kiven sisään upposin useamman kerran taisteluiden aikana ja kamera ei ainakaan helpottanut useinkaan taistelua. Pelissä ei myöskään tunne hyötyvänsä kehityksestä mitenkään, kelvolliset aseet ja armorit hankkii aika alussa ja tuntuu ettei mitään parempaa ole saatavilla, myös kyvyt ovat suhteellisen yhdentekeviä suurimmaksi osin. Noh loppuun tuli tahkottua kun kerran on rahaa käytetty ja nyt myös 36h elämästä. Graafisesti hieno, hieno maailma jossa ei kuitenkaan tapahdu mitään kiinnostavaa sekä helvetin naurettava lore. 6/10.

Devil May Cry 5:
Tämä tarttui mukaan steamin kesäalesta. Yhden läpipeluun verran tuli tätä rykäistyä johon aikaa kului vajaa 10h ja ilmeisesti tämä jotenkin kannustaa pelaamaan useamman kerran läpi mutta en tiedä tästäkään, että kuinka jaksaisi, ainakaan ihan heti. Peli oli ihan tyylikäs ja taistelu ihan mukavaa varsinkin kun hahmot ovat kohtalaisen erilaisia. V oli mielestäni ehkä se hauskin hahmo pelata. Graafisesti peli on aika mukava mutta kamera aiheutti kyllä ärsytystä useammankin kerran joka ei ole ainakaan itselleni ensimmäinen kerta DMC pelisarjassa. Juoni oli kyllä taas aika yhden tekevää perus huttua eikä sillä juuri tässä väliä ollutkaan. Loppupuolella peli alkoi kyllä tuntua aika pitkitetyltä ja puuduttavaltakin ja varsinkin Dantgen hahmon aseet ja yleinen meininki alkoi olla itselle vähän turhankin noh japanilaista. Ehkä tätä kuitenkin joskus vielä huvikseen naksuttelee lämpimikseen vaikeammilla tasoilla koska human vaikeustasolla peli oli aika naurettavan helppo. 7/10

Seuraavaksi voisikin alkaa kahlaamaan läpi Epic storen ilmaispelikirjastoa kun sinne on aika paljon tavaraa kertynyt.
 
Dirt 5 (PS5). Rentouttavaa ajettavaa. Yleensä autopelit pitää ratilla ajella, mutta tämä on hauskaa pädilläkin. PS5:n pädi on muikea kaikenlaisine tärinöineen ja vastuksineen. Tuli ostettua kaikki lisäosat ja kohta alkaa puolet yksinpelattavasta sisällöstä olla läpi. Yleensä yrittää saada kaikki tähdet, mutta välillä jää saavuttamatta. Moninpeliä ei ole tullut testattua, kun ei ole tilausta voimassa. Autoja on myös mukavasti erilaisia, tosin aika usein ajellaan melkein samoilla autoilla. Jossain radoissa on ajettu niillä mikälie "liitovarjoautoilla" ja ajaminen ollut hankalaa, ei meinaa eteenpäin päästä ympyrää ajettaessa. Grafiikat myös hienot, usein ihastelee 120 fps kuvaa ja kaikenlaisia valoja ja sääilmiöitä.
 
Horizon Forbidden West
Joskus viime vuonna sain ensimmäisen osan (Horizon Zero Dawn) DLC:ineen pelattua läpi ja nyt sitten jatkokin on pelattu. Juonellisesti ensimmäinen oli mielekkäämpi, koska maailman ja maailmanpelastaja Aloyn tarina avautui juonen edetessä. Nyt jatko-osassa ei luonnollisesti ollut enää tätä vahvuutta käytettävissä.

Aikaa peliin ainakin sai kulutettua kymmeniä tunteja. Enkä varmasti pelannut puoliakaan sivutehtävistä ja kaikkea muutakin tekemistä olisi ollut vielä yllin kyllin pääjuonen jälkeen tekemättä. Hieman näissä on havaittavissa samaa vikaa kuin Ubisoftilla esim. Assassins Creed -sarjansa kanssa. Liian paljon saman toistoa ja juoni sekä dialogiosuudet ovat lopulta aika yhdentekeviä. Avoin maailma on tietty haastava tehdä mielekkääksi ja sen takia varmaan tässäkin on muutamia putkijuoksu-osioita. Jokseenkin joutavan juonen päälle häiritsevän monimutkainen skillipuuhäkkyrä sekä varusteiden päivityssysteemi, joka tuntuu pakottavan grindaamaan kaikkia koneita tarvittavien osien toivossa tai vaihtoehtoisesti kiertämään läpi kaikki kauppiaat, jos niiltä sattuisi jotain löytymään. En oikein ymmärrä miksi haluttu pistää systeemit uusiksi (paitsi pelaajan ajan varastamiseksi). Tottakai lisätty vielä jokin minipeli, jonka osaajia voi haastaa joka kylässä...

Onhan peli nätti (kuten edeltäjänsäkin) ja maisemia mukava välillä ihailla etenkin korkeuksista. Toisaalta ne geneerisesti samasta muotista olevat rakennukset ja edelleen keltaiset kiipeilyotteet eivät oikein innosta. Oli toki näkymättömiä kiipeilyotteita lisätty vähän vuorien kylkiin, mutta vain valikoidusti *huoh*.

Ainiin, sitten oli vielä se Aloyn kuontalo - elää niin omaa elämäänsä, että tulee lähinnä meduusan kärmespehko mieleen. =D Tukan bugaamisesta tuli mieleen myös vihollisten ilmestyminen välillä uudestaan hetki sitten putsatuille alueille, kun kävi vähän kauempana. Muutenkin vähän hassua, että koneet on aina samassa sijainnissa, mutta näillä mennään. Lopetan valituksen tältä erää tähän.

Decima-pelimoottori kuitenkin ilmeisen toimiva ja taipuu moneen, joten toivottavasti Guerrilla Games lähtee kehittämään jotain ihan uutta sen kohta julkaistavan Horizon Call of the Mountain VR-pelin jälkeen. (Eiköhän tuo jo vuoden sisään julkaista samalla PSVR2:n kanssa.)
 
BloodRayne 2 (PC)
Seksikäs puolivampyyri Rayne seikkailee taas, tällä kertaa nykypäivässä. Aika lailla lisää sitä samaa kuin ekakin. Suurimpana erona pelintekijät keksivät antaa Raynen ketjukoukulle käyttöä puzzleissa, joissa vihollisia pitää heitellä erilaisiin kohteisiin. Tätä sitten hyödynnetään vähän liikaakin, varsinkin kun toiminto on vähän sinne päin. Jos Rayne on liian lähellä kohdeta, johon uhri tulee heittää, menee se usein sivuun. Tai ihan muuten vaan menee vituiksi. Toiminto on kankea ja kun monesti "areenalla" on useampi vihollinen ja osa pystyy torjumaankin näitä kaappauksia, oli iso osa pelaamisesta enimmäkseen tuskaista. Loppupuolella turhauduin yhteen välipomomatsiin jossa Raynea ammutaan ylhäältä samalla kun pitäisi mätkiä minibossia eikä rivivihollisia ole jäljellä (joista saisi imettyä elinvoimaa), joten tein jotain, mitä en ole tehnyt vuosiin: aktivoin kuolemattomuuskoodin ja vedin sillä pelin loppuun. Ja yllätyin, kuinka hauska peli itse asiassa onkaan, kun kankea pelimekaniikka ei (enimmäkseen) pilaa pelattavuutta. Raynen ja vihollisten läppä on niin tyhmää, ettei sille voinut kuin nauraa. Peli on selvästi tehty kieli poskessa. Tämä on sinänsä harmi, koska muuten tästä (ja ykkösestä) jää päällimmäisenä mieleen umpikankea pelattavuus, joka on suoraan sanottuna koiranpaskaa.

Täytyy vielä sivumennen todeta, että kun saavutusten ja pystien myötä peleistä katosi huijauskoodit, menetettiin paljon. Vaikka itsekin niitä välillä metsästän (viimeksi Elden Ringistä ja The Witnessistä kaikki), vaihtaisin silti ne huijauskoodeihin koska tahansa. No, taidan tämän asian suhteen olla vähemmistössä.
 
Mirror's Edge Catalyst

Voi EA. Niin monta hyvää peliä viruu rahanhimoisten rähmäkäpälien tyrmissä. Parkourklassikko Mirror's Edgen reboot on täynnä jättijulkaisijan rasvaisia sormenjälkiä, mutta se ei ole onnistunut tärvelemään peliä täysin. Originia on pakko käyttää ja moninpelijuttuja hierotaan naamaan, vaikka ne eivät tuo peliin oikeastaan mitään. Maailmassa seikkaillaan yksin, mutta omaa gamer-tagia voi esitellä muille hakkeroimalla mainostauluja ja voittamalla juoksukisoja, joiden leaderboardit ovat täynnä ilmiselviä huijareita.

Ja sen nimilapun kustomointi pitää tehdä ulkoisella nettisivulla! Jos haluaa ettei oma logo näytä koiran oksennukselta, pitää hortoilla pitkin nettiä vanhentuneiden domainien, EA:n verkkokaupan ja foorumikeskusteluiden seassa. Kustomointisivun löytäminen oli seikkailu itsessään. Peli on vain kuusi vuotta vanha, mutta siinä ajassa verkkoinfra ehtii muuttua paljon. Jumalauta.

Peli käynnistyy suoraan välinäytökseen kulkematta päävalikon kautta, jotta elokuvamaisuus (*sylkäisy*) säilyisi. Uskomatonta kyllä peli arvasi suunnilleen oikein ne asetukset, joita halusin käyttää. Läheskään aina ei käy tällainen tuuri. Kauheista välianimaatioista on päästy eroon, mutta taidetyyli on edelleen aika uniikki. Maisemat ovat mieleenpainuvia.

_intro.jpg


_busy.jpg


...tosin kaikkialla on vähän liian puhdasta. Lasiseinästä löytää oviaukon vain katsomalla erittäin tarkkaan tai juoksemalla päin jokaista paneelia yksitellen, kunnes jokin niistä onkin aukko. City of Glass totta tosiaan.

Tappelu on löytänyt identiteettinsä. Se on nyt koomisen kömpelöä slapstick-sähellystä, jossa vihollisia muksitaan tappituntumalla ja ne yritetään saada törmäilemään toisiinsa tai putoamaan katolta. Aseet on poistettu pelaajan käytöstä kokonaan, mikä on rohkea ja toimiva veto - siis pelattavuuden kannalta. Tarinan puolesta on hassua, ettei vastarintaliike älyä ottaa pyssytappeluun edes puukkoa. Mistään pasifismista ei ole kyse, koska pelaajahahmo Faithille ei ole mikään ongelma potkia vihollisia katolta alas kuolemaansa.

Vapaa maailma on periaatteessa hauska, mutta peli maistuu vähän liikaa Assassin's Creediltä. Kässäri on samaa tasoa Ubin hittisarjan kanssa ja kerättäviä kilkkeitä on valtavat kasat. Catalystissa on myös varmaan sata pientä sivutehtävää, joista joka ikinen on yritykseen ja erehdykseen perustuva nopeuskisa. Aikarajat ovat raivostuttavan tiukkoja eikä niille tarjota yleensä mitään tarinallista selitystä. Jätin 90% tekemättä.

Palataan EA:han. Peli tuntuu joko vahingossa tai tahallaan kritisoivan omaa julkaisijaansa. Alussa Faithin silmään lyödään älypiilari, joka tuuttaa UI:n täyteen kaupallista roskaa ennen kuin kapinalliskaveri katkaisee yhteyden korporaation verkkoon. Tässä on todella helppo nähdä analogia modernien pelien ylisuunnitteluun, mikromaksumainoksiin ja always online -helvettiin. Pelistä löytyy muutakin mielenkiintoista:




Onko tämä jokin DICEn hiljainen protesti? Ymmärtääkö EA ironiaa?
 
Stray (PS5). Olipas hieno kokemus. Pelimaailmaan sukelsi ja upposi syvälle. Läpipeluu meni ajassa 6h25min, mikä on itselle passeli aika. Puzzlet olivat mukavan vaikeita, eikä niitä tarvinnut paljoa miettiä. No tulipahan tänä kesä joku peli pelattua läpi asti.
 
Persona 5 Strikes
Parempi puolisko on Persona-sarjan fani, ja nyt kun Strikes oli PS plussan kautta saatavilla päätin ottaa pelin testiin. Kyseessä on sarjan ensimmäinen action-RPG, ja se on myös alkuperäisen Persona 5:n (sekä Persona 5 Royalin?) jatko-osa.

Aiemmista osista minulla oli hyvin pintapuolisesti tietoa, eli P5:n tarina ei ollut kovin tuttu. Tämä ei ole haitannut Strikesin pelaamista mitenkään, joskin ryhmän jäsenien taustat eivät luonnollisestikaan ole niin hyvin tiedossa - sitä varten pitäisi aiemmat osat pelailla läpi.

Alkuun pelin taistelu tuntui aika vaikeasti hahmotettavalta, mutta siitä se pikkuhiljaa lähti kun oppi hyödyntämään muita ryhmän jäseniä, fuusioimaan personia sekä käyttämään taktista näyttöä (eli pelin saa ”seis”, ja voi katsoa mitkä erikoistaidot parhaiten tehoavat vihuihin).

Peliä takana vajaa 15h ja on kyllä imaissut vahvasti mukaansa. Tiimin jäsenet ovat hyvin kirjoitettuja, hyvää huumoria ja lisäksi pelin soundtrack on täyttä timanttia. Kuulokkeet päässä kun vihuja niittaa kanveesiin niin samalla tulee vaan jammailtua musiikin tahtiin - ei muuten moni peli pysyy samaan! Tällä hetkellä arvosanani pelille on 9+/10, ja vahva suositus jos yhtään action-JRPG:t kolahtaa!
Tämä tuli kahlattua läpi, pelikello taisi näyttää rapiat 50 tuntia. Tykkäsin kyllä loppuun asti pelistä, ja tarinassa oli muutama yllättävä ja koskettavakin hetki.

Vaikka peruspelin (Persona 5 tai sen royal-versio) pelaaminen ei ole tätä varten välttämätöntä, se varmasti lisäisi tunnesidettä ryhmän jäseniin. Etenkin kun tietäisi, miten ryhmä on ylipäätään muodostunut.

Jäin pelissä kaipaamaan normimaailmassa puuhastelua, kun siellä ei käytännössä tehdä muuta kuin tyhjennetään kaupat relevanteista resursseista ja päivitetään ryhmäläisten varusteet (ja toisinaan heidän kanssaan voi jutellakin, mistä harvoin voi tulla sivutehtävä eteen). Käsittääkseni ”normaalielämä” on P5:sen suola omalla tavallaan kun päivän aikana tehtäviin juttuihin pystyt itse vaikuttamaan (hengailetko henkilön x kanssa, menetkö kalaan yms). Toki P5:ssa pelaaja on koulussa, kun taas strikersissa pelaaja on lomalla -> kalenteri on siinäkin suhteessa luonnollisesti tyhjä.

Hyvä spinoff joka tapauksessa, ja vahva suositus edelleen. Päivitän arvioni pelistä 8,5/10 pisteisiin, ja lisään royalin läpipeluun todo-listalle.
 
Inside
Tämähän on joskus jaeltu ilmaiseksi Epicin puolesta ja tuli juuri Game Passiin pelattavaksi, joten otin nyt sitten xboxilla viimein läpipelaten. Olipa mukava n. kolmen tunnin peli. Hyvin samantyylinen sivuttaiskuvakulman peli kuin saman tekijän eli Playdeadin Limbokin. Myös Little Nightmares -pelisarja on läheistä sukua, mutta siinä toki liikutaan vähän kolmiulotteisemmin. Aina ei tarvita tarinaa ja dialogia. Tällaiset mystiset, sopivan ahdistavat, hieman häiriintyneet ja erittäin mielikuvitukselliset selviytymis-/pulmapelit ovat omaan makuun todella mahtavaa viihdettä. Näitäkään ei ole yhtään liikaa, kun ovat kuitenkin aika nopeasti läpäistäviä ja kestävät hieman huonosti uudelleenpelaamista. Yleensä näissä on pulmien vaikeustasokin juuri sopiva, tällä kertaa täytyi yhteen kohtaukseen "merenneidon" kanssa kaivaa ratkaisu internetsistä.

Playdead kuulemma tekemässä kolmannen persoonan scifi-seikkailupeliä. Kuulostaa aika paljon kunnianhimoisemmalta projektilta, mutta Limbon (2011) ja Insiden (2016) perusteella ainakin odotukset on korkealla. Veikkaan kuitenkin, että valmista peliä saadaan odottaa vielä vuosia, vaikka edellisen julkaisusta on jo kuusi vuotta.
 
Epicin ilmaispelit osa 26.

Close to the Sun

Ensimmäinen pelaamani kauhupeli, jos Thief: Deadly Shadowsia ei lasketa (luokittelen sen mieluummin hiippailuksi). Bioshock-vaikutteisessa seikkailupelissä tutkitaan valtavaa steampunk-laivaa, joka on muuttunut aavekaupungiksi Half-Life-tyyppisen tieteisonnettomuuden jälkeen. Pelaaminen on pulmanratkontaa ja pakoonjuoksua, jotka riittävät juuri ja juuri diskaamaan pelin kävelysimulaattorigenrestä.

Päähahmo on hitaampi taapertaja kuin meikäläinen tosielämässä, ja "sprinttaaminen" on sekin korkeintaan kevyttä hölkkää. Tämä tekee takaa-ajokohdista aika huvittavia, kun pelaaja lönkyttelee henkensä edestä karkuun ja vihollinen harppoo perässä. Toisaalta laivan käytävät ovat ahtaita ja mutkat tiukkoja, joten hidas juoksunopeus antaa lisäaikaa etsiä oikeaa reittiä. Niinpä takaa-ajot voi läpäistä ensiyrittämällä, jos on tarkkana.

Puzzlet ovat aivan liian heppoisia eivätkä juuri edes hidastaneet matkaa. Yhdessä kohtaa luulin että peli pistää vähän haastetta, mutta kyse olikin vain pääsiäismunasta. Neljännen seinän rikkomisesta päätellen "pulmaa" ei ollut edes tarkoitettu tavispelaajan ratkaistavaksi.
CLOSETOTHESUN.png


No voi kiitos.
Hyppysäikkyjä on paljon, mutta onneksi suurin osa on ennalta-arvattavia. Lähestyin esim. epäilyttäviä ikkunoita samalla asenteella kuin Lintsin Kammokujalla. Yleensä odotukset osuivat oikeaan. Toisaalta säikyttely oli minulle hyvää siedätyshoitoa tulevia kauhupelejä varten. Muuten peli oli melko pelottava siihen asti että ensimmäiset hirviöt näytettiin. Ne olivat niin typerän näköisiä, että jännityksestä hävisi ainakin puolet.

Kirjoittaminen ei kuulu pelin vahvuuksiin. Dialogi on raastavan kamalaa kuultavaa ja ympäristökerrontakin aika laiskaa. Esimerkiksi shakkimestarin laivahytti on vain tungettu täyteen shakkilautoja, joista jokaisella on sama pelitilanne. Tällainen assettispämmi rikkoo immersion. Toisaalta tarinan suurempi kaari on ihan hyvä, vaikka se loppuukin juuri kun käy mielenkiintoiseksi. Aikamatkailu maistuu minulle aina. Peli on myös varsin nätin näköinen.

Ancient Enemy

Pasianssi-RPG, joka muistuttaa paljon Solitairicaa. Grafiikat ovat kämäisemmät ja mekaniikat vähän erilaiset. Ideana ei ole tyhjentää lautaa, vaan ladata korttien avulla kykyjä ja piestä vastustaja niillä. Pelit ovat kuitenkin niin samanlaisia, että vertailu on pakollista.

Solitairica on selvästi hauskempi peli. Se on visuaalisesti näyttävämpi, pelimekaniikaltaan virtaviivaisempi ja tyyliltään rennompi. Ancient Enemyssä on panostettu enemmän tarinaan, mutta se on todella tympeää ja geneeristä fantasiaa.

Ei AE silti kovin huono peli ole. Sen pelasi ihan mielellään kerran läpi. Mutta vain sen kerran.

solistats.JPG


Lawn Mowing Simulator

lawnmoversim.JPG
 
Expeditions Rome (PC, sis. DLC)

Tämä on vuoden alussa julkaistu taktinen roolipeli ("TRPG") joka on osana tuon Logic Artists- firman jatkumoa jossa aiemmat osat ovat Conquistador ja Viking. Kyseessä siis historiallista kontekstia arvostava pelisarja. Itse en ole noita aiempia osia pelannut, tämän perusteella tuota Vikingiä todennäköisesti joskus aloitan. Peli koostuu kolmesta "sotakampanjasta" jotka ovat Asia Minor (kutakuinkin Turkin kampanja Kreikka-vaikutuksella tms.), Egypti (muun Afrikan kuten berbeeriheimojen lisävaikutuksella) sekä Gallia. Välillä käydään Roomassa osallistumassa poliittisiin juonitteluihin, sivutehtäviin, suvun juonenkäänteisiin tai panemassa
Kleopatraa
Loppupeleissä kyseessä on tietynlainen "vaihtoehtohistoria" jossa pelaaja ottaa suunnilleen Julius Caesarin roolin jos tämä olisi sattunut kuolemaan nuorena. Historialliseen tarkkuuteen on enimmäkseen pyritty, mutta vapauksia on otettu.

Eli pelaamisen ydin on isometrinen perus vuoropohjainen roolipelisysteemi, jossa itse kontrolloi tyypillisesti kuutta tyyppiä (oma hahmo + 5 käsikirjoitettua sivuhahmoa tai vähän geneerisempää jamppaa). Vastassa tehtävissä sitten on lähes pelkästään "ihmisiä" eli sieltä tulee historian mukaisesti erinäisiä seipäitä, miekkoja, tikareita ja nuolia niskaan. Samalla käyttöliittymällä on isompia siege-tyyppisiä taisteluita joissa kontrolloitavia jamppoja on päähahmojen lisäksi kaikki mitä irti lähtee eli tyyliin kolme erillistä ryhmää suorittamassa omia strategisia tavoitteitaan; nämä ovat kunnianhimoisia mutta loppupeleissä rasittavan pitkiä. Taistelusysteemi normitehtävissä on laadukas, eli erilaisia kykyjä ja tarkkaa hahmonkehitystä on niin monipuolisesti että näissä pääsee kikkailemaan aika kivasti. Tehtävien tavoitteet ovat vaihtelevia ja mielenkiintoisia, kuin myös grafiikka ja historiallinen sisältö. Aika paljon kuitenkin alkaa toistamaan itseään kun taistelut on (lähes) aina ihmisiä vastaan.

Lisäksi on "strategy layer" eli noiden isometristen tehtävien ja dialogien lisäksi on sellainen maailman/sotakampanjan kartta jossa sitten liikutaan ihan semi-jännästi ja valloitetaan kyliä ja hommataan resursseja jne. mutta kun oppii tietämään miten se kuvio tarkalleen toimii niin immersio vähenee.

Tykkäsin pelistä paljonkin, ja erityisesti siitä miten intohimolla ja panostuksella tässä on luotu tuo ajankuva antiikin Roomaan ja Egyptiin. Juoni on kiinnostava, vaihteleva ja dialogit toimii, grafiikka on kaunista ja monipuolista. Tässä on erittäin kiinnostavat ja hyvin suunnitellut "unique items" eli vähän kuin legandaariset romppeet joilla sitten min-maxata hahmojaan. Ei mitään kovin huomattavaa kritiikkiä, ehkä omaa pelikokemusta osittain pilasi se että vedin pelin läpi aika pirunmoisella save-scummauksella koska otin ja pysyin hard-vaikeustasossa joten lukuisat taistelunkohdat piti jumpata moneen kertaan ja tallentaa ja ladata kesken tehtävän jne. Ja kun save-scummaa ja alkaa tietämään tarkalleen miten peli toimii, niin immersio jonkun verran vähenee. Peli myös "palvelee" pelaajaa ehkä vähän liikaakin, esim. kaikki tavarat voi "purkaa" ja käyttää ainesosat maksimaalisesti hyödykseen mikä on sinänsä kiva juttu ja kaikkea tavaraa voi myös modata aika monipuolisesti, mutta kolikon toinen puoli on se että jos min-maxaa niin tämäkin peli muuttuu sitä helpommaksi mitä pidemmälle etenee. Jälkimmäisellä puoliskolla menin monet tehtävät läpi pelkällä rogue-tyyppisellä hahmolla (Bestia) yhdessä vuorossa ennen kuin vihollinen kerkeää edes aloittaa.

Ostin heti pelaamisen alettuani myös DLC:n ja tein hahmostani gladiaattorin. DLC tuo gladiaattoritaistelupaikan kussakin lokaatiossa, jotka on ihan kivoja ja lisää sisältöä ja tunnelmaa kuhunkin kampanjaan. Tuo uusi hahmoluokka myös tuli tarpeeseen koska muuten niitä olisi vain neljä.

Mutta erinomainen roolipeli, 9/10 ja suositukset. Tässä on myös yhdet parhaimmista lopputeksteistä/grafiikoista ikinä, pelasin tallennusten kautta noin 5 eri loppua ja kaikista riitti hyvinkin erilaista tarinaa ja kliimaksia hahmoille joihin oli kerennyt kiintymään.
 
Viimeksi muokattu:
Deathloop:

Oikein miellyttävä pelikokemus. Hiiviskely / räiskintä / kevyt puzzle, jossa kivasti etenevä mielenkiintoinen juoni. Räiskintä tehty sopivan rennoksi, mutta lyhyehköön peliin ihan riittävän monipuoliseksi. Lopussa juoni vähän lässähti ja jonkinlaista FPS taustaa omaavalle on turhan helppoa vaan suoraviivaisesti tappaa kaikki ja jättää varsinainen konfliktien välttely pois. Jäi hyvä mieli. 4/5.
 
ss_a0ea7589e4de81a4293de5d21a3d5a1ae489db6f.1920x1080.jpg


Painoin PC Game Passissa "Mitä pelaat seuraavaksi?" joka arpoi Pedestrian. Hauskasti tuo arpominen ei anna kuin pelin nimen & kansikuvan ja muu tieto pitää kaivaa itse esille menemällä pelin sivuille. En lukenut kuvausta, mutta asennus koko oli alle 2GB joten pistin lataukseen tämän yllätyspelin.

Peli on 2D-puzzle tasoloikka jossa ohjataan liikennemerkeistä tuttua hahmoa pienien puzzlejen läpi. Pelaaminen tapahtuu "ohjetaulujen sisällä" joiden ulostulot ja sisäänmenot pitää vetää oikeisiin tauluihin. Grafiikat ja asetelma on mukavan erilainen, jossa 3D-maailmassa seikkailaan kaksiulotteisesti paperin palojen sisällä.

Alkupään puzzlet oli omaan makuun liian helppoja ja meinasin jo jättää kesken, mutta onneksi vaikeutui (sopivasti) nopeasti. Erittäin hyvinn suunniteltu että ulostuloja ja sisäänmenoja per puzzle ei ole montaa, eli hankalissakin puzzleissa ratkaisu on ihan nurkan takana. Ihan hyvä peli, mutta ilman Game Passia ois maksanu Steamissa 20€, enkä semmosta hintaa kyllä tästä maksais.

3/5 kiireetöntä puzzle-viihdettä. Steamissa on arvosanat erittäin myönteinen tai ylivoimaisen myönteinen, ylihyvät arvosanat johtuu varmaan tunnelmasta mikä on minustaki hyvä, mutta ei sentään niiiiiin tärkeä.
 
Viimeksi muokattu:
Kesäloma ja on ollut hieman aikaa tykitellä varastoon kertyneitä ilmaisia yksinpelejä.

Tell me why: Kovasti olen pitänyt life is strange peleistä jonka kaltainen Tell me why eittämättä on. Peli oli roikkunut julkaisusta lähtien steamin wishlistillä ja heinäkuussa tämänkin sai poimittua ilmaiseksi itselle niin mikäs sen mukavampaa. Peli oli kuitenkin odotuksia huomattavasti "löysempi" kuin odotin. Pelin suurin ongelma oli mielestäni hahmot joihin ei tuntunut oikein saavan mitään otetta koko pelin aikana eikä heidän tekemisensä tai tekemättä jättämisensä kiinnostaneet monesti paskan vertaa joka on iso ongelma tämän kaltaisessa pelissä varsinkin pelin alkupuoli tuntui todella heikolta kun hahmoja yritettiin kovasti rakentaa tms. Kuitenkin loppupuolella oli hetkiä kun tarina veti mukaansa ihan mukavasti ja äidin touhuilut kiinnostivatkin jonkin verran. Kokonaisuus jätti kuitenkin hyvin kädenlämpöisen fiiliksen ja päällimmäisenä ajatus, että onneksi en maksanut tästä mitään. Tuskin tulee palattua toista kertaa pelin pariin mutta kyllä tämä nyt pahimpaan "seikkailupeli" (jos tätä nyt edes sellaiseksi voi kutusua) meni 2/5.

Bioshock remastered: Seuraavaksi tuli starttailtua Bioshockin remaster collectionin eka osa jota Epic store tuossa aiemmin ilmaiseksi jakoi. Ekan bioshockin pelannut läpi julkaisun aikaan x360:llä ja muistot pelistä hyvät mutta hatarat. Pelin taidetyyli, miljöö ja graafinen ulkoasu kantoi edelleen oikein mukavasti. Peli on kyllä hyvin perinteinen tarinavetoinen FPS peli joka ei juuri rönsyile tai anna pelaajalle vapauksia tehdä valiontoja tms. jonka katson tämän päivän autioiden avoimien maailmojen lomassa ihan positiiviseksi asiaksi. Kenttä suunnittelu on kuitenkin siinä määrin mukavaa monessa kohtaa, että hommia saa tehdä itse siinä järjestyksessä kuin haluaa eikä kaikki tule vastaan ennalta määrätyn mutkan takaa joka kerta. Pelissä häiritsi jonkin verran kummallisesti pelin loppua kohden "skaalautuvat" viholliset jolloin pelin loppupuolen sinänsä perus viholliset tuntuivat kestävän kummallisen paljon kuritusta. Lisäksi vihollisia ja jopa turretteja teleporttaa kenttiin mitä ihmeellisimmillä hetkillä. Vihollisten kurittamista ei edesauttanut myöskään se, että peli jakaa esim. erilaisia antipersonnel ammuksia ihmeen niukasti. Lisäksi aseiden ja plasmidien välillä sekoilu oli kömpelöä ja Aiheutti ongelmia varsinkin isommissa kiireisissä taisteluissa. Myös pelin loppu bossi tarjoaa melkoisen antikliimaksin ainakin medium vaikesustasolla :D. Kuitenkin pelin maailma ja tunnelma vetää pelin reilusti plussan puolelle eikä aika ollut sinänsä kullannut muistoja ja peli rokkaa edelleen muutamista ärsytyksen aiheista huolimatta. 3,5/5

Seuraavaksi Hell let loosen ja Squadin lomassa kohti Bioshock 2:a ja Infiniteä
 
Subnautica (PS4)

Viimeinen Sonyn koronafreebieistä tuli eilen pelattua läpi. Siinä avaruusalus haaksirikkoutuu valtameriplaneetalle ja pelaajan on selviydyttävä oudossa ympäristössä. Aluksi pitää ihan vaan selviytyä hengissä, eli löytää syötävää ja juotavaa. Tämän tosin saa pois päältä, jos niin haluaa, joskaan en kokenut tätä puolta pelissä koskaan ylitsepääsemättömänä. Sitten pitäisi keksiä keino päästä planeetalta pois. Tätä varten pitää lähteä tutkimaan mestoja löytääkseen materiaaleja ja uusia kaavioita varusteille ja muulle. Peli ei kauheasti kädestä pitele, joskin erilaisia vinkkejä tutkinannarvoisista paikoista kyllä tarjotaan, ettei ihan sormi suussa tarvitse olla. Välillä tuli silti itselläni hetkiä, että mitähän hittoa seuraavaksi ja vähän piti netistä vinkkiä katsella. Ja koska iso osa pelistä koostuu löytämisen ilosta, en tämän isommin siitä kerro, muuten kuin että tykkäsin siitä aika paljon ja suosittelen, jos ennakkoasetelma kiinnostaa ja tämä on jäänyt välistä.

Muutama pointti kuitenkin syytä mainita. En tiedä, paljonko johtui Pleikkarista, mutta tekninen toteutus oli korkeintaan keskitasoa. En tykkää konesodista, pelailen PC:n ohella konsolillakin ihan sujuvasti, mutta tässä kohtaa kokemus oli aika heikko. Ensinnäkin ruudunpäivitys oli vajavaista, jatkuvasti ehkä tasaista 40-jotakin. Sulavuudesta ei siis voi puhua, joskin siihen jossain määrin pelin aikana tottui. Silti välillä kaloihin sihtailu oli hankalaa. Myöskin tekstuuripoppailu oli aika karseaa, monesti maanpinta ja erilaiset hylyt pompsahtivat näkyviin harmaasta usvasta, jolloin ei aina voinut tietää, jatkuuko vaikkapa luola, ennen kuin on käynyt ihan perällä. Välillä olin hylyn luona, eikä sitä näkynyt missään. Pyörin paikalla vähän aikaa ja sitten se pomppasi yhtäkkiä näkyviin. En siis tiedä, kärsiikö PC-versio vastaavista, toivottavasti ei. Lisäksi pelissä on muutama todella ärsyttävä bugi. Tein erään kulkuneuvon ja parkkeerasin sen erään luolan suulle ja lähdin sieltä pois tutkimaan muuta paikkaa. Kun sitten myöhemmin tulin takaisin, oli kulkuneuvoni kadonnut maan sisään, kirjaimellisesti. Väyrystä lainatakseni, voiko vitutukseen kuolla. No ei tässä kohtaa, sen kun teki uuden, mutta materiaalien hankinat vie oman aikansa. Kyseinen kulkuneuvo muutenkin tykkäsi välillä jumittaa, jos sillä liikkui kaltevalla pinnalla. Ainoa keino, jonka keksin auttavan, on ladata aiempi tallennus. Kannattaa siis olla tarkkana, millä liikkuu mitäkin paikkaa tutkien.

Mutta siis, kuten jo aiemmin totesin, kokemukseni oli tästä pelistä silti positiivinen.
 
Subnautica (PS4)
Muutama pointti kuitenkin syytä mainita. En tiedä, paljonko johtui Pleikkarista, mutta tekninen toteutus oli korkeintaan keskitasoa. En tykkää konesodista, pelailen PC:n ohella konsolillakin ihan sujuvasti, mutta tässä kohtaa kokemus oli aika heikko. Ensinnäkin ruudunpäivitys oli vajavaista, jatkuvasti ehkä tasaista 40-jotakin. Sulavuudesta ei siis voi puhua, joskin siihen jossain määrin pelin aikana tottui. Silti välillä kaloihin sihtailu oli hankalaa. Myöskin tekstuuripoppailu oli aika karseaa, monesti maanpinta ja erilaiset hylyt pompsahtivat näkyviin harmaasta usvasta, jolloin ei aina voinut tietää, jatkuuko vaikkapa luola, ennen kuin on käynyt ihan perällä. Välillä olin hylyn luona, eikä sitä näkynyt missään. Pyörin paikalla vähän aikaa ja sitten se pomppasi yhtäkkiä näkyviin. En siis tiedä, kärsiikö PC-versio vastaavista, toivottavasti ei. Lisäksi pelissä on muutama todella ärsyttävä bugi. Tein erään kulkuneuvon ja parkkeerasin sen erään luolan suulle ja lähdin sieltä pois tutkimaan muuta paikkaa. Kun sitten myöhemmin tulin takaisin, oli kulkuneuvoni kadonnut maan sisään, kirjaimellisesti. Väyrystä lainatakseni, voiko vitutukseen kuolla. No ei tässä kohtaa, sen kun teki uuden, mutta materiaalien hankinat vie oman aikansa. Kyseinen kulkuneuvo muutenkin tykkäsi välillä jumittaa, jos sillä liikkui kaltevalla pinnalla. Ainoa keino, jonka keksin auttavan, on ladata aiempi tallennus. Kannattaa siis olla tarkkana, millä liikkuu mitäkin paikkaa tutkien.

Mutta siis, kuten jo aiemmin totesin, kokemukseni oli tästä pelistä silti positiivinen.
Kahesti pelannut PC:llä läpi ja empä voi sanoa ku että ehkä tuo ruudunpäivitys ei ollut sieltä vauhikkaimmasta päästä, mutta ei se nyt mitenkää häiritsevästi nykinyt.
 
Warhammer 40,000: Mechanicus

Voi hitsin vitsi kun haluaisin taas pitää, mutta eäääähhhh.... miten voikin olla, että vuoropohjataktiikoista unohdetaan aina se mahdollisuus nopeuttaa pelin animaatioita, ja sitten katsellaan laahustavia luurankovihollisia, jotain rukoiluanimaatioita ja ammuskeluja maailman tappiin asti. Tuntuu että mun aikaani tuhlataan. Jos tämä olisi vauhdikkaampi pelata, olisin jaksanut varmaan kauemmin kuni nelisen tuntia.

...tosin onhan noi tasot ja objektiivit ihan älyttömän geneerisiä, kun niitä on tyyliin kolmea laatua ja tasoja ei ulkonäöllisestikään oikeastan erota toisistaan. Tykkäsin COG-mekaniikasta ja robottipappien varustamisesta, musiikit ja äänisuunnittelu ovat laadultaan erinomaisia, mutta peli on vaan liian hidastempoinen ja random.

En vaan osaa olla vertailematta enää mitään vuoropohjastrategiaa Druidstoneen, joka teki vaan kaiken oikein: nopeat animaatiot ja vuorot, selkeästi erilaiset ja toisiaan tukevat pelihahmot, vaikeustaso juuri sopiva, jokainen taso omanlaisensa fiksu haaste, hyvät mekaniikat ja sopivan vähän RNG:tä. Alkaa menemään usko löytää mielenkiintoista vuoropohjataktiikkaa, kun joka peli on sellasta "liiku ja lyö, ja katso kun peli heittää noppaa että menikö vuorosi päin vittua vai ei".
 
Warhammer 40,000: Mechanicus

Voi hitsin vitsi kun haluaisin taas pitää, mutta eäääähhhh.... miten voikin olla, että vuoropohjataktiikoista unohdetaan aina se mahdollisuus nopeuttaa pelin animaatioita, ja sitten katsellaan laahustavia luurankovihollisia, jotain rukoiluanimaatioita ja ammuskeluja maailman tappiin asti. Tuntuu että mun aikaani tuhlataan. Jos tämä olisi vauhdikkaampi pelata, olisin jaksanut varmaan kauemmin kuni nelisen tuntia.

Jos haluat hyvää vuoropohjataktiikkaa niin Warhammer 40,000: Chaos Gate - Daemonhunters. Typerästä nimestä huolimatta todella mainio WH40K:n ja X-COMin ristisiitos.
 
Salt & Sanctuary

Pelin 2d tyyli on todella hieno, kyseessä siis Soulsborne/tasohyppely jossa hyviä aineksia.

Taistelu on alkuun jännittävää ja kuolo korjaa, maailma on todella iso ja tutkittavaa riittää. Mystistä lorea löytyy ja muutenkin aikalailla kaikki uusimmat Souls jutut on tähän ympätty.

Erilaisia vihollisia löytyy paljon mutta varsinkin puolen välin jälkeen kaikki muuttuu vaan "mätki kunnes kuolee" tyyppisiksi. Sama vaivaa pomoja jotka on aika hidastempoisia muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Se tarkoittaa että mätki - paranna - mätki taktiikalla hoituu aikalailla kaikki, jopa loppupahis.

Ihan positiivinen kokemus mutta olisi voinut lyhentää vähän peliä niin turha tusinamättö olisi jäänyt vähemmälle. Samoin pelin kartta tai sen puute vaatii muistilta paljon, kaikki osat liittyvät toisiinsa jättimäisen sokkelo tavoin.

Itse pelasin melee hahmolla, taikuus jäi testaamatta, hahmon kehitys myös vähän vaatimatonta, buildista riippuen vaan pariin statsiin keskitytään.
 
Ryse: Son of Rome

Tuommonen löyty Steamin kirjastosta, luultavasti jostain alennusmyynnistä joskus poiminut, joten otin muutaman bissen kaveriksi ja pelasin pois kuleksimasta. Pelistä en juurikaan tiennyt muuta kuin, että muistaakseni aikoinaan grafiikoita kehuttiin kovasti ja olihan tuo edelleen melkein 10 vuotta julkaisun jälkeen hyvännäköinen peli. Pelattavaa nyt ei hirveesti ollut, mutta kyllä tosta sai noin 5 tunniksi huvia (yhtään pidempi ei olisi tarvinnutkaan olla). Tarina oli hyvä ja se pitikin mielenkiintoa yllä loppuun saakka. Periaatteessa peli oli kuin elokuva missä sitten aina välillä juostiin putkimaista kenttää läpi ja vedettiin vihuja levyksi. Taistelu oli tyydyttävää, mutta loppua kohden alkoi toistamaan itseään (tuli siitä taistelumekaniikasta ehkä hiukan mieleen Shadow of Mordor). Eipä tuo nyt mikään mestariteos ollut millään mittarilla ja jälkeenpäin ajateltuna peli tuntui ehkä enemmänkin joltain tekniikkademolta CryEnginen grafiikoille. Voin kuitenkin suositella jos jollain tylsää ja toi roomalaisteema kiinnostaa, varsinkin jos löytää jostain alesta muutamalla eurolla. :tup:
 
Half-Life (PC)

Sain tuossa Subnauticaa pelaillessani päähänpiston, että voisikin vetäistä nämä läpi pitkästä aikaa. Tämä on siis Valven räiskintäklassikko vuodelta 1998, eli pelillä on jo sellaiset 24 vuotta ikää. Tätä ennen räiskinnät olivat paljolti Doomin ja Quaken tyylisiä suoraviivaisia räiskintöjä, eikä samana vuona ilmestynyt Unreal kauheasti tätä muuttanut. Valve sen sijaan päätti viedä genreä vähän realistisempaan suuntaan.

Pelaajahahmo Gordon Freeman on Black Mesan tutkimuslaitoksen epätavallisten materiaalien labraan siirron saannut teoreettisen fysiikan tohtori, jonka eka päivä uudessa pestissä menee ns. vituiksi. Voimakas näyte aiheuttaa resonanssikaskadireaktion, jonka seurauksena laitokseen alkaa teleportata outoja olentoja. Paikalle lähetetään myös armeija, mutta ei pelastamaan tiedemiehiä vaan vaimentamaan heidät. Gordonin pitää taistella tiensä vastuksen läpi ja selvittää epäsuorasti aiheuttamansa sotku. Aikanaan tämä oli uutta ja mullistavaa, nykyäänhän tilanne on aika lailla päälaellaan; Doomin kaltaiset suoraviivaiset räiskinnät ovat vähemmistössä. Avainkortteja ei myöskään doomimaisesti metsästetä, joskin pieniä puzzleja ratkotaan matkalla. Gordon ei myöskään tunnu Duke Nukemin kaltaiselta lihaskimpulta, joskin kumman hyvin ammuskelu herra tohtorilta onnistuu. Ja hanurissaanko herra tohtori säilyttää arsenaaliaan? No, pientähän tämä on peleissä.

Räiskintä itsessään on kohtuullista, mutta kentät tuntuvat vähän ärsyttäviltä sokkeloilta. Pahinta kuitenkin on tasohyppelykohdat. Jostain syystä Valve halusi Gordonille Super Marion geenejä, mutta unohti tehdä pelattavuudesta siihen sopivaa. Herra tohtori liikkuu kuin kengänpohjissa olisi saippuaa ja sekös tekee hyppelyistä hauskaa kun about puolet kerroista liukuu kuolemaan sen takia. Loppupuolella hyppely menee totaalisen yli ja ärsytyskerroinkin alkaa kasvaa. No, tämä on tullut vuosien aikana vedettyä useamman kerran läpi ja aika hyvin muistin reitin, vaikka edellisestä kerrastakin on varmaan ainakin viitisen vuotta. Läpipeluuaika olikin Steamin mukaan vain 7h.

Opposing Force (PC)

Gearbox tunnetaan tätä nykyä lähinnä Borderlandsista ja Randy Pitchfordin sekoiluista, mutta tällä he taisivat päästä alun maineeseen. Kyseessä on siis lisäosa ajoilta, kun sellaisia vielä tehtiin. Nimensä mukaisesti tässä pelataan vastapuolella armeijan leivissä alikersantti Adrian Shepardin saappaissa näyttäen Black Mesan tapahtumat heidän näkökulmastaan. Siinä missä emopelissä sotilaat teloittivat kylmästi henkiläkuntaa, tässä sitä näytetään vain kevyenä kovisteluna. Eihän se käy, että pelajaahahmo olisi kylmähermoinen murhaaja, eihän sellaista koskaan... Muuten peli on vähän jopa pääpeliä parempi. Kentät eivät tunnu yhtä sokkeloisilta ja tasohyppely on poistettu lähes kokonaan. Mukana on myös uusia aseita ja vihollisia, mikä tekee touhusta piristävää. Vähän lyhyt tämä on, mutta niinhän lisärit aina. Steamin mukaan tähän meni sellaiset 4h ja vedinkin sen tuossa torstai-iltana yhdeltä istumalta läpi.

Blue Shift (PC)

Gearbox palasi tekemään vielä yhden lisärin, mutta tässä tuntui veto olevan pois jo tekijöiltä ja multakin Halffikseen. Tällä kertaa pelaajahahmona on turvamies Barney Calhoun. Kauheasti uutta ei tässä nähdä, kaikki viholliset ja aseetkin ovat kierrätettyjä, ainoastaan yksi uusi tiedemiehen hahmo. Ase- ja vihollisgrafiikoita sentän päivitettiin ja ne ovat tämän myötä mukana myös aiemmissa osissa. Se ei vaan kaikilta osilta ole onnistunutta. Esimerkiksi ekasta osasta tuttu konepistooli päivitettiin rynkyksi, mutta kun pistooli ja tämä käyttävät samaa ammuspoolia, on se hieman hämmentävää. No, ei vaan pidä ajatella sitä. Tämä on tullut pelattua vissiin vain pari kertaa läpi aiemmin, mutta silti tämän läpäisyyn meni vain pari tuntia. Enkä kyllä enempää olisi jaksanutkaan.
 
Fallout 3 tuli just läpästyä vihdoin ja vähän jäi ristiriitaset fiilikset. Alussa olin ihan sisällä pelissä ja odotukset tais nousta pilviin siinä vaiheessa. Todella immersiivinen maailma ja ilman fast traveliä pelattaessa joutui vähän suunnittelemaan reittejä panoksia säästääkseen. Kaikki hyvin niiltä osin siis, mutta lopulta liian laiha tarina laski fiilistä. Kuitenkin tykkäsin pelistä paljon ja kuulemma New Vegas parantaa hommaa siltä osin miltä se mulle tällä kertaa vajaaks jäi. Myös nelososa otetaan haltuun, mutta virtuaalimaailmassa, kunhan jossain vaiheessa saan Kat Walk C 2:n hommattua.
 
Rupesinpa pitkästä aikaa uudelleen pelaamaan FFXV:sta (steam), vielä suht alussa lvl35, mutta joo FF7 remaken jälkeen autossa istuminen rupeaa tympäisemään nopeasti, eikä nuo "side questit" eli pelin täyte päätä huimaa (hivenen huonompia kuin FF7 remakessa). Noin 85fps/120fps VRR 4K HDR ("kaikkipäällä"), tarpeeksi jouhevasti pyörii. Bensa loppui autosta kerran ja sen työntäminen keskellä karttaa laski ruudun päivitys nopeuden alimmilleen. Yksi pelin kaatuminen pitkän pelisession jälkeen, ei taida vapauttaa näytönohjaimen muistia ihan oikein - lähes 24GB varattuna lyhyen peliajan jälkeen (jos pelin fps näyttöä oikein osaan lukea).
 
Viimeksi muokattu:
Fallout 3 tuli just läpästyä vihdoin ja vähän jäi ristiriitaset fiilikset. Alussa olin ihan sisällä pelissä ja odotukset tais nousta pilviin siinä vaiheessa. Todella immersiivinen maailma ja ilman fast traveliä pelattaessa joutui vähän suunnittelemaan reittejä panoksia säästääkseen. Kaikki hyvin niiltä osin siis, mutta lopulta liian laiha tarina laski fiilistä. Kuitenkin tykkäsin pelistä paljon ja kuulemma New Vegas parantaa hommaa siltä osin miltä se mulle tällä kertaa vajaaks jäi. Myös nelososa otetaan haltuun, mutta virtuaalimaailmassa, kunhan jossain vaiheessa saan Kat Walk C 2:n hommattua.

New vegasin maailma on noista kolmesta paras, fallout 3 on ihan ok ja FO4 voi lähinnä suhtautua open world räiskintäpelinä jossa RPG ja tietty Falloutin alkuperäinen synkkyys loistaa poissaoloaan.
 
Fallout 3:sta pelasi julkaisun aikaan vuonna 2008 ihan innoissaan, mutta jossain välissä huomasin avoimen maailman rasitteeksi, eikä paikkojen tutkimisesta ollut mitään hyötyä. Kyllästyin jopa niin pahasti etten ostanut hehkutettua Skyrimiä kuin vasta vuosia myöhemmin jostain alesta. FO3:ssa ärsytti myös se että jos päälle puki vaikka lääkärin vaatteet niin ukon Medicine-pisteet nousi, mikä on aivan alkuperäisten Fallouttien sääntöjen vastaista.
 
1025354546.jpg


Snowrunner (PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5...)

Offroad "simulaattori" jossa kuljetaan puita ja muuta tavaraa hankalassa maastossa. Tämä on sarjan kolmas peli, nyt tämä alkaa olla jo ihan oikea peli ja hyvä sellainen. Ensin tutkitaan karttaa maasturilla avaten tehtäviä, sitten kun kartta on auki voi alkaa miettimään missä järjestyksessä niitä kannattaisi suorittaa. Ajaminen on suurimmaksi osaksi hidasta lyllerrystä ja tarkkaa ohjausta, usein tarvitsee myös vinssiä kun auto jää kiinni mutakuoppaan tai suolle.

Pelin ärsyttävin juttu liittyy vinssiin käyttöön. Ympärillä voi hyvinkin olla 20 puuta joihin vinssin saisi kiinni ja oletus valintana on puu auton takana, eli pitää napuittaa gamepadin nappia 20 kertaa että valinta siirtyy edessä olevaan puuhun johon haluaisin. Uskomattoman typerä systeemi, auttaisi paljon jos vinssin paikkaa voisi ohjata ja vaihtaa gamepadin tatilla. Ratille löytyy hyvin asetuksia, mutta itse pelaan gamepadilla.

Simulaatio on ihan riittävä ja peli sijoittuu oikeaan maailmaan, mutta täytyy sanoa että rikkoo vähän tunnelmaa kun ylemmän luokan rekka selittämättömästi kulkee suolla yhtä hyvin kuin maantiellä. Lähes samannäkönen alkupelin rekka ei taas kulje samalla suolla ollenkaan. Toinen pieni tunnelman rikkoja on että kun hinaa toista autoa niin se kulkee perässä ilman kuljettajaa ja tottelee kaasua ihan kuin ajettava auto. Juonta pelistä ei näytä löytyvän, ja mietin että ois ollu ihan hauska jos peli kertoisi kahdesta työmiehestä, se toinen ukkeli vois hypätä auton hinauksessa sinne toiseen autoon ohjaamaan. :D
Pelin käyttöliittymä on myös vähän hankala ja on kummallista että peli jättää kertomatta tärkeitä asioita, kuten esim. paljonko tilaa vie laudat, teräspalkit, ruokalähetykset, jne.

Neuvoksi aloittelijoille, ettei kannata edes yrittää lähteä lumimaisemiin ennen kuin on löytänyt Michicanista (aloitusalue) kaikki autot (ainaki 6 kpl?) ja päivittänyt ne.

Hyvä peli vaikkei rekat tai kuljetustehtävät alkuksi kiinnostaisi ollenkaan.

4/5
 
Viimeksi muokattu:
Snowrunner (PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 5...)

Offroad "simulaattori" jossa kuljetaan puita ja muuta tavaraa hankalassa maastossa. Tämä on sarjan kolmas peli, nyt tämä alkaa olla jo ihan oikea peli ja hyvä sellainen. Ensin tutkitaan karttaa maasturilla avaten tehtäviä, sitten kun kartta on auki voi alkaa miettimään missä järjestyksessä niitä kannattaisi suorittaa. Ajaminen on suurimmaksi osaksi hidasta lyllerrystä ja tarkkaa ohjausta, usein tarvitsee myös vinssiä kun auto jää kiinni mutakuoppaan tai suolle.

Pelin ärsyttävin juttu liittyy vinssiin käyttöön. Ympärillä voi hyvinkin olla 20 puuta joihin vinssin saisi kiinni ja oletus valintana on puu auton takana, eli pitää napuittaa gamepadin nappia 20 kertaa että valinta siirtyy edessä olevaan puuhun johon haluaisin. Uskomattoman typerä systeemi, auttaisi paljon jos vinssin paikkaa voisi ohjata ja vaihtaa gamepadin tatilla. Ratille löytyy hyvin asetuksia, mutta itse pelaan gamepadilla.

Simulaatio on ihan riittävä ja peli sijoittuu oikeaan maailmaan, mutta täytyy sanoa että rikkoo vähän tunnelmaa kun ylemmän luokan rekka selittämättömästi kulkee suolla yhtä hyvin kuin maantiellä. Lähes samannäkönen alkupelin rekka ei taas kulje samalla suolla ollenkaan. Toinen pieni tunnelman rikkoja on että kun hinaa toista autoa niin se kulkee perässä ilman kuljettajaa ja tottelee kaasua ihan kuin ajettava auto. Juonta pelistä ei näytä löytyvän, ja mietin että ois ollu ihan hauska jos peli kertoisi kahdesta työmiehestä, se toinen ukkeli vois hypätä auton hinauksessa sinne toiseen autoon ohjaamaan. :D
Pelin käyttöliittymä on myös vähän hankala ja on kummallista että peli jättää kertomatta tärkeitä asioita, kuten esim. paljonko tilaa vie laudat, teräspalkit, ruokalähetykset, jne.

Neuvoksi aloittelijoille, ettei kannata edes yrittää lähteä lumimaisemiin ennen kuin on löytänyt Michicanista (aloitusalue) kaikki autot ja päivittänyt ne.

Hyvä peli vaikkei rekat tai kuljetustehtävät alkuksi kiinnostaisi ollenkaan.

4/5

Spintires/Mudrunnder/Snowrunner olleet omaankin makuun mahtavia pelejä. Hämmentävää, miten pelkästään hyvin toteutettu maastoajon mallinnus saa käyttämään tuntikausia aikaa offroad-autoiluun. Aikoinaan Spintiresissa tuli kaikki kartat pelattua tarkkaan, mutta Mudrunner oli ehkä liikaa samaa ja jäi vähemmälle mielenkiinnolle. Tämä Snowrunner taas oli todella mukava tuttavuus monipuolisempien tehtävien ansiosta. Maaston ja autojen käyttäytyminen ei mielestäni ole käytännössä kehittynyt Spintiresista, mutta muutoin on tosiaan löydetty mielenkiintoisempia haasteita pelaajalle. PC:llä hiirella ja näppiksellä näitä enimmäkseen pelannut, mutta Snowrunner (ja Mudrunner) toimii hyvin padillakin. Todella hauska, mutta aikaa vievä peli. Toivottavasti jatkoa seuraa ja kehitetään vielä monipuolisemmaksi (tuo juonen lisääminen on hauska idea).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 290
Viestejä
4 472 740
Jäsenet
73 917
Uusin jäsen
edinlabra

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom