Varoitus "carnivore" dieetistä

Tuossa olet oikeassa - elintavat ovat suuressa osassa.

Tästä löytyykin niin paljon tutkittua tietoa, että laitan vain keskeisimmät löydökset.
- vapaat radikaalit. Nämä epävakaat molekyylit voivat vahingoittaa LDL- partikkeleita, mikä johtaa niiden hapettumiseen
-tulehdus. Tulehdusprosessi voi edistää LDL:n hapettumista, koske se lisää vapaiden radikaalien määrää.
-ruokavalio. Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja sisältävä ruokavalio voi lisätä LDL:n hapettumisen riskiä
-elämäntavat. Tupakointi ja vähäinen liikunta voivat edistää LDL:n hapettumista.

Itse voi todellakin vaikuttaa siihen kuinka nopeasti tulehdustila hapettaa verenkierron LDL- kolesterolia, eli välttää kovia rasvoja ja valitsee mieluummin monityydyttymättömiä rasvoja:

here are things that you can do to stop the damage from oxidized LDL.
  • Focus on eating healthy fats. Monounsaturated fats are considered anti-inflammatory.
  • Eat saturated fats in moderation.
  • Include plenty of fresh fruits and vegetables in your diet.
  • Pay attention to nutrition labels, and stay away from hydrogenated or partially hydrogenated foods.
Tuo on kyllä juurikin toisinpäin. Mahdollisimman paljon eläinperäistä rasvaa. Ne eläinperäiset rasvat on epätervellisiä vain niissä epidemiologisissa tutkimuksissa.

Katso tuosta @miksu8 : n laittamasta tutkimuksesta, että miten ne siemenöljyt eli ns "terveelliset" rasvat hapettuvat.

The consumption of the omega-6 polyunsaturated fat linoleic acid has dramatically increased in the western world primarily in the form of vegetable oils. OxLDL is thought to play an important role in atherosclerosis formation; however, it is the oxidised linoleic acid contained in LDL that leads to harmful OXLAMs, which induces atherosclerosis and CHD.

Tietoa kaivellessa löysin mielenkiintoisen tiedonjyväsen myöskin, vaikka se ei nyt sinänsä kommenttiisi liittynyt. Valtimoterveyden kannalta meillä on turhaa kolesterolia verenkierrossa, ihmisen luonnollinen LDL-kolesterolitaso kun on 1-1,5 mmol/l.
Aika mielenkiintoinen mielipide professorilla. Mikähän mahtaa olla lähteenä tuolle 'ihmisen luonnollinen LDL-taso on 1,5'. Luonnollinen LDL-taso on se mihin se kenelläkin asettuu. Perintötekijät sen määrää. Haluaako hän siis alkaa kaikille syöttämään stattineja, vai millä hän meinaa painaa tuon LDL-C:n tuohon haarukkaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo on kyllä juurikin toisinpäin. Mahdollisimman paljon eläinperäistä rasvaa. Ne eläinperäiset rasvat on epätervellisiä vain niissä epidemiologisissa tutkimuksissa.

Katso tuosta @miksu8 : n laittamasta tutkimuksesta, että miten ne siemenöljyt eli ns "terveelliset" rasvat hapettuvat.

The consumption of the omega-6 polyunsaturated fat linoleic acid has dramatically increased in the western world primarily in the form of vegetable oils. OxLDL is thought to play an important role in atherosclerosis formation; however, it is the oxidised linoleic acid contained in LDL that leads to harmful OXLAMs, which induces atherosclerosis and CHD.


Aika mielenkiintoinen mielipide professorilla. Mikähän mahtaa olla lähteenä tuolle 'ihmisen luonnollinen LDL-taso on 1,5'. Luonnollinen LDL-taso on se mihin se kenelläkin asettuu. Perintötekijät sen määrää. Haluaako hän siis alkaa kaikille syöttämään stattineja, vai millä hän meinaa painaa tuon LDL-C:n tuohon haarukkaan.
No missä sitä pahaa omega 6 on? Saksanpähkinä, auringonkukansiemen, canolaöljy, tofu, kananmuna, majoneesi, manteli?
 
Mutta paljonko, sehän se tärkeintä. Pitäisikö kananmunatkin jättää kun niissäkin on?
The dose mekes the poison. Kanamunassa on 1.2g per/100g. Teelusikallinen öljyä on noin 4g.
Aika paljon saa vetää kanamunaa, että vastaa teelusikallista vaikka rypsiöljyä. Noin 7 kananmunaa tai teelusikallinen öljyä.
 
Kaikissa siemenöljyissä aka kasvisrasvoissa, mukaanlukien esim. rypsiöljy
Tosiaan Omega-3 ja 6 eivät siis ole HDL- kolesterolia. Nämä ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja kun taas HDL on lipoproteiineja, jotka kuljettavat kolesterolia verenkierrossa. Omega 3 ja 6 voivat vaikuttaa kolesterolitasoihin, mutta ne eivät itse ole kolesterolia. Uskomatonta että tässä teit tulkintavirheen, vai eikö karnivore- jeesukset jaksa olla tarpeeksi tarkkoja tämänkaltaisissa asioissa valetietoa levittäessään?

Omega 6 on kuitenkin ihmiselle välttämätön, sillä sitä meidän keho ei voi valmistaa millään keinoilla. Näitä tarvitaan esim. lapsena kasvaessa ja kehittyessä, vaikuttavat ihon ja hiusten terveyteen ja ovat yleisestikin osana solukalvojen toimintaa sekä osallistuvat jonkun jutun mukaan myös immuunijärjestelmän säätelyyn ( en jaksanut lukea koko artikkelia).

Kääntöpuolena taas _ liiallinen _ saanti on linkitetty sydänsairauksiin, niveltulehduksiin, astmaan sekä eri tulehdustiloihin yms. Jotkuthan ottavat omega 3 rasvahapot ihan pilleripurkista kun eivät niitä muutoin saa, tai saanti jää liian vähäiseksi.
 
Tosiaan Omega-3 ja 6 eivät siis ole HDL- kolesterolia. Nämä ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja kun taas HDL on lipoproteiineja, jotka kuljettavat kolesterolia verenkierrossa. Omega 3 ja 6 voivat vaikuttaa kolesterolitasoihin, mutta ne eivät itse ole kolesterolia. Uskomatonta että tässä teit tulkintavirheen, vai eikö karnivore- jeesukse jaksa olla tarpeeksi tarkkoja tämänkaltaisissa asioissa valetietoa levittäessään?

Omega 6 on kuitenkin ihmiselle välttämätön, sillä sitä meidän keho ei voi valmistaa millään keinoilla. Näitä tarvitaan esim. lapsena kasvaessa ja kehittyessä, vaikuttavat ihon ja hiusten terveyteen ja ovat yleisestikin osana solukalvojen toimintaa sekä osallistuvat jonkun jutun mukaan myös immuunijärjestelmän säätelyyn ( en jaksanut lukea koko artikkelia).

Kääntöpuolena taas _ liiallinen _ saanti on linkitetty sydänsairauksiin, niveltulehduksiin, astmaan sekä eri tulehdustiloihin yms. Jotkuthan ottavat omega 3 rasvahapot ihan pilleripurkista kun eivät niitä muutoin saa, tai saanti jää liian vähäiseksi.
Eli et siis ymmärrä mitä lipoproteinit ovat. Tämä tuli nyt selväksi

Kerrotko mikä on lipoproteinien tehtävä.
 
Viimeksi muokattu:
Tosiaan Omega-3 ja 6 eivät siis ole HDL- kolesterolia. Nämä ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja kun taas HDL on lipoproteiineja, jotka kuljettavat kolesterolia verenkierrossa. Omega 3 ja 6 voivat vaikuttaa kolesterolitasoihin, mutta ne eivät itse ole kolesterolia. Uskomatonta että tässä teit tulkintavirheen, vai eikö karnivore- jeesukset jaksa olla tarpeeksi tarkkoja tämänkaltaisissa asioissa valetietoa levittäessään?

Omega 6 on kuitenkin ihmiselle välttämätön, sillä sitä meidän keho ei voi valmistaa millään keinoilla. Näitä tarvitaan esim. lapsena kasvaessa ja kehittyessä, vaikuttavat ihon ja hiusten terveyteen ja ovat yleisestikin osana solukalvojen toimintaa sekä osallistuvat jonkun jutun mukaan myös immuunijärjestelmän säätelyyn ( en jaksanut lukea koko artikkelia).

Kääntöpuolena taas _ liiallinen _ saanti on linkitetty sydänsairauksiin, niveltulehduksiin, astmaan sekä eri tulehdustiloihin yms. Jotkuthan ottavat omega 3 rasvahapot ihan pilleripurkista kun eivät niitä muutoin saa, tai saanti jää liian vähäiseksi.
Omega-6:tta saadaan väkisin tarvittava määrä, mikä on todella pieni.

Lähteitä:

 
Kontrollikokeet on joulukuun alussa lekurin pyynnöstä. Sen jälkeen lääkärinaika. Statiineja se on varmasti tarjoamassa. Raportoin toki tänne kun keskustelu on käyty. ApoB oli 2,4 viimeksi.
Itse vähän samassa tilanteessa, reilun viikon päästä kontrollit ja testaan saanko ruokavaliolla tiputettua johonkin järkeville lukemille 3kk pitänyt tyydyttyneet rasvat alle 15g/pv. Oli LDL 3.6 @ 30v ja mielelläni olisin siellä alle kahdessa. ApoB en ole ikinä mitannut ja kolesterolitkin ensimmäistä kertaa heinäkuun lopulla.

Mikä on muuten suhtautumisesi ApoB? Tavoite taitaa olla luokkaa 0.5-0.9.
 
The dose mekes the poison. Kanamunassa on 1.2g per/100g. Teelusikallinen öljyä on noin 4g.
Aika paljon saa vetää kanamunaa, että vastaa teelusikallista vaikka rypsiöljyä. Noin 7 kananmunaa tai teelusikallinen öljyä.
Joo, teelusikallinen öljyä on noin 4.5g.
Mutta unohditko että rypsiöljy ei ole 100% omega 6, vaan 22% ?

Ja entä pähkinät, epäterveellisiä kun niissäkin on paljon omega 6?
 
Omega-6:tta saadaan väkisin tarvittava määrä, mikä on todella pieni.

Lähteitä:

Toisaalta mikä on optimi? Tutkimuksia löytyy myös sen puolesta että mitä enemmän sen parempi terveydelle. Alla kerrotaan kieltämättä laajasta tutkimuksesta, joka alleviivaa n-6 terveyttä kropalle. Tutkittavia oli lähes 70 000 ja tutkimuksen yhtenä suurena vahvuutena on se, että omega-6-rasvahapot määritettiin verestä tai rasvakudoksesta. Tällöin tutkittavien itsensä raportoimiin ruokavaliotietoihin liittyvät harhat, kuten muistamisvirheet, eivät vaikuta tuloksiin.



"Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ei kuitenkaan ole runsaankaan omega-6-rasvahappojen saannin havaittu lisäävän tulehdusreaktioita. Näillä rasvahapoilla on lisäksi edullisia vaikutuksia esimerkiksi rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Varsinkin yleisimmällä omega-6-rasvahapolla, elimistölle välttämättömällä linolihapolla, onkin eri tutkimuksissa varsin johdonmukaisesti havaittu yhteys pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin."
 
Toisaalta mikä on optimi? Tutkimuksia löytyy myös sen puolesta että mitä enemmän sen parempi terveydelle. Alla kerrotaan kieltämättä laajasta tutkimuksesta, joka alleviivaa n-6 terveyttä kropalle. Tutkittavia oli lähes 70 000 ja tutkimuksen yhtenä suurena vahvuutena on se, että omega-6-rasvahapot määritettiin verestä tai rasvakudoksesta. Tällöin tutkittavien itsensä raportoimiin ruokavaliotietoihin liittyvät harhat, kuten muistamisvirheet, eivät vaikuta tuloksiin.



"Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ei kuitenkaan ole runsaankaan omega-6-rasvahappojen saannin havaittu lisäävän tulehdusreaktioita. Näillä rasvahapoilla on lisäksi edullisia vaikutuksia esimerkiksi rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Varsinkin yleisimmällä omega-6-rasvahapolla, elimistölle välttämättömällä linolihapolla, onkin eri tutkimuksissa varsin johdonmukaisesti havaittu yhteys pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin."
Eipä ota kantaa noihin mun esittämiin ongelmiin, eli hapettuminen ja rakenneongelmat. Mitä lie nuo ihmiskokeet, onko sitä kuuluisaa korrelaatiota.

LDL kuljettaa rasvaa maksasta kehon kudoksiin ja HDL toisin päin. PUFAt tekevät mm. hapettamalla tuhojaan maksassa jolloin rasvan poistokyky ja siten LDL veressä pienenee. Ja kun rasva ei poistu maksasta syntyy - yllätys - rasvamaksa (NAFLD). Jostain syystä tässä nähdään yleensä vain tuo pienentynyt LDL eli hyvin menee sydänspesialistien tontilla.
 
Viimeksi muokattu:
Joo, teelusikallinen öljyä on noin 4.5g.
Mutta unohditko että rypsiöljy ei ole 100% omega 6, vaan 22% ?
Totta. Olipas typerä lapsus meikältä.

Ja entä pähkinät, epäterveellisiä kun niissäkin on paljon omega 6?
Pähkinöitä voi syödä pieniä määriä, mutta kannattaa muistaa, että ne sisältää paljon lektiinejä

 
Toisaalta mikä on optimi? Tutkimuksia löytyy myös sen puolesta että mitä enemmän sen parempi terveydelle. Alla kerrotaan kieltämättä laajasta tutkimuksesta, joka alleviivaa n-6 terveyttä kropalle. Tutkittavia oli lähes 70 000 ja tutkimuksen yhtenä suurena vahvuutena on se, että omega-6-rasvahapot määritettiin verestä tai rasvakudoksesta. Tällöin tutkittavien itsensä raportoimiin ruokavaliotietoihin liittyvät harhat, kuten muistamisvirheet, eivät vaikuta tuloksiin.
Tutkimuksia tosiaan löytyy suuntaan ja toiseen. Se määrä tekee sen myrkyn, kuten aikaisemmin jo mainitsin.

Miten muuten mielestäsi tuon omega-6-rasvahapon määrän voi saada selville kuin määrittämällä sen verestä? Kysymällä? Arvioimalla?




"Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ei kuitenkaan ole runsaankaan omega-6-rasvahappojen saannin havaittu lisäävän tulehdusreaktioita. Näillä rasvahapoilla on lisäksi edullisia vaikutuksia esimerkiksi rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan. Varsinkin yleisimmällä omega-6-rasvahapolla, elimistölle välttämättömällä linolihapolla, onkin eri tutkimuksissa varsin johdonmukaisesti havaittu yhteys pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin."


Katsotaanmpa sitten tarkemmin tuota itse tukimusta, että mitäs siellä sanotaan:

No siinähän se on suoraan tiivistelmässä: We performed harmonized, de novo, individual-level analyses in a global consortium of 30 prospective observational studies from 13 countries.

Tarviiko jatkaa pitemmälle?

Ei tälläisia tutkimuksia voi ottaa tosissaa. Tai ilmeisesti voi.

Syökö terveet ihmiset kasvirasvoja vai tekeekö kasvisrasva terveeksi?

Marja on 40v ja vetää röökiä, on ylipainonen ja hänellä on tyypin 2 diabetes. Marjalla on kohonnut verenpaine. Marja ei käytä kasvisrasvoja vaan syö voita ja läskiä.
Henna on 35v urheilee, syö kasviksia, ei polta sekä on normaalipainoinen. Hennalla on normaali verenpaine. Henna käyttää kasvisrasvoja.

Tuleeko teidän mielestä Marja terveeksi, kun alkaa syömään kasvisrasvoja? Vai olisiko se kuitenkin niin, että terveet syövät niitä rasvoja. Tälle on ihan oma termikin. Se on healthy user bias: Healthy user bias - Wikipedia
Näitä muuttujia epidemiologia ei yksinkertaisesti voi korjata. Tuntuu, että monikaan teistä ei tuota ymmärrä. Sitä varten tarvitaan se oikea kliininen koe, missä nuo muuttujat minimoidaan, jotta voidaan osoittaa se syy-seuraussuhde. Tämä tehdään muodostamalla tutkittava ryhmä ja vertailuryhmä, jossa molemmissa on ominaisuuksiltaan mahdollisimman identtiset pari. Koe järjestetään jossain suljetussa tilassa, esim vanhainkodissa, vankilassa tai vastaavassa paikassa, missä tutkittavia voidaan oikeasti seurata ja valvoa.
Se ei riitä, että on pelkästään tutkittava ja verrokkiryhmä, vaan niiden yksittäisten osallistujien ominaisuudet pitää täsmätä, esim ikä, sukupuoli, bmi, verenpaine, poltaako, käyttääkö alkoholia, rotu jne. Mitä paremmin ne saadaan yhtenäistettyä, sen parempi ja luotettavampi on tutkimuksen lopputulos.

Mitä lie nuo ihmiskokeet, onko sitä kuuluisaa korrelaatiota.
Ihan täyttä epidemilogista höttöä, kuten tuossa yllä mainitsin.

LDL kuljettaa rasvaa maksasta kehon kudoksiin ja HDL toisin päin. PUFAt tekevät mm. hapettamalla tuhojaan maksassa jolloin rasvan poistokyky ja siten LDL veressä pienenee. Ja kun rasva ei poistu maksasta syntyy - yllätys - rasvamaksa (NAFLD). Jostain syystä tässä nähdään yleensä vain tuo pienentynyt LDL eli hyvin menee sydänspesialistien tontilla.
Hienoa nähdä, että joku toinenkin on ketjussa asioista perillä. Tuohon kun vielä lisätään se että insuliinin vaikutuksesta osa veressä olevasta ylimääräisestä sokerista varastoidaan maksaan glykokeeniksi. Siitä vaan syömaan sokeria ja terveellisiä rasvoja. Maksa kiittää.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Seuraavat kuvankaappaukset on otettu yhdestä luennosta. Tutkija itse pitää esityksen. Linkkaan se spoilereihin viestin loppuun.

Tässä kuvaajassa nähdään, miten siemenöljyt on tulleet meidän ruokavalioon. Tämä alla oleva tilanne USA:ssa. Reilussa sadassa vuodessa melkein nollasta yli 80 grammaan päivässä. Kolmannes päivittäisesta energiantarpeesta siemenöljyistä.
seed_oils_1.jpg


Tässä kuvassa nähdään, miten mikäkin rasva sisältää Omega 6:tta. Itse vedän pelkästään voita. Kookosoljy olisi koostumukseltaan vielä parempi.

seed_oils_2.jpg


Tässä viimeisessä kuvaajassa nähdään, miten tyydyttyneet rasvat korreloi sydän- ja verisuonitautien kanssa.... eikun... siis... hetkinen... miten tämä nyt menikään?

seed_oil_3.jpg



Koko luento löytyy täältä. Vahva suosistus tälle:
 
Viimeksi muokattu:
Senpä takia tutkimuksissa tutkitaan tuhansia Marjoja ja tuhansia Hennoja ja pari Pasiakin, että yksilölliset tekijät hukkuvat massaan. Ihan perusasia, jos ymmärtää yhtään tutkimusten mekaniikkaa.
 
Senpä takia tutkimuksissa tutkitaan tuhansia Marjoja ja tuhansia Hennoja ja pari Pasiakin, että yksilölliset tekijät hukkuvat massaan. Ihan perusasia, jos ymmärtää yhtään tutkimusten mekaniikkaa.
Oletko nyt oikeasti aivan tosissasi? Näitä muuttujia kojaillaan erilaisilla kertoimilla, eli englanniksi termi adjust. Kertoo taas tietämyksen tasosta, millä tänne kommentoidaan.
 
Oletko nyt oikeasti aivan tosissasi? Näitä muuttujia kojaillaan erilaisilla kertoimilla, eli englanniksi termi adjust. Kertoo taas tietämyksen tasosta, millä tänne kommentoidaan.
Olen ihan tosissani. Muuttujia ei korjailla millään kertoimilla, paitsi jossain pilipali”tutkimuksissa”. Mistä sinulle on tullut tällainen salaliittoteoria mieleen?
 
Olen ihan tosissani. Muuttujia ei korjailla millään kertoimilla, paitsi jossain pilipali”tutkimuksissa”. Mistä sinulle on tullut tällainen salaliittoteoria mieleen?
Vai että tuokin on salaliitto. Saatko vielä Venäjän vedettyä tähän mukaan, tai 5G:n? Tuohan on aivan yleinen käytäntö epidemiologiassa. Ei siis oikeasti raportoida mitä havaitaan, vaan niitä havaintoja korjaillaan kertoimilla. Havaitaan X, korjataan sitä kertoimella Y ja saadaan Z. Z julkaistaan.


Tämä tutkimus:

Furthermore, when adjusted for a standard decrement in LDL-C, each of the genetic variants associated with LDL-C has a remarkably similar effect on the risk of CHD per unit lower LDL-C

Muuttuiko tämä nyt sinun mielestäsi pilipali tutkimukseksi vai ei? Tämä on ollut se teidän graalin malja, mitä olette täälä heilutelleet. Noh onko tämä nyt pilipalia?

Tässä esimerkiksi miten ikää voidaan säätää. Miksi tehdä tutkimusta, kun kaiken voi kertoimilla korjailla/säätää, niinpä.
 
Viimeksi muokattu:
Musta tuntuu, että sä et ymmärrä englantia kauhean hyvin.
No suomennatko tuon minulle ja kerrot, että mitä se oikeasti tarkoittaa?

Onko nuo sanat 'when adjusted' tuohon laitettu ihan huvikseen, kun ne olisi voinut jättää kokonaan pois? Tai laittaa 'when observed', miksi juuri tuo sananvalinta? Toki tuo observed on huono valinta, kun ei tuossa mitään havaittu vaan arvioitiin.
 
Viimeksi muokattu:
Tulkitset tuon mukauttamisen manipuloinniksi. Kyse on kuitenkin mallinnuksesta. Toki on sellainenkin mahdollisuus, että oma englantini ei ole täydellistä.
No sitähän se on. Mitä muuta se on kuin tuloksen manipulointia. Siis muokkausta. Ei raportoida sitä havaintoa, vaan muokattu tulos. Tämä on sitten monen mielesta luotettavaa tutkimusta. Tätä harrastetaan melkein jokaisessa epidemiologisessa tutkimuksessa. Jos ei sitä tiivistelmässä ole mainittu, niin viimeistään lukemalla tutkuksen tulosksen, niin siellä on viimeistään tuo maininta.

Ravintotieteiden epidemiologinen tutkimus pähkinänkuoressa:
Kerätään aineisto FFQ-tyyilillä (Food Frequency Questionnaire), eli kyselytutkimuksilla. Saadaan kasa sekalaisia datapisteitä. Korjaillaan tuloksia erinäköisillä kertoimilla, esim. ikä. Tämän jälkeen huomataan, että kolesteroli korreloi sydän- ja verisuonitautien kanssa. Julkaistaan tutkimus. Lehdistö julistaa, että kolesteroli on syyllinen sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkijat ovat hiljaa, eivätkä korjaa vääriä lehdiston väitteitä.

Pystytäänkö tallaisella tutkimuksella teidän kaikkien mielestä osoitaamaan se syy-seuraussuhde? Sitä minä olen tässä viimeiset viikot teille yrtitänyt kertoa, että ei voi.

EDIT:

Epidemiologia: Lineaarinen suora.
m_eurheartj_38_32_2459_f2.jpeg


Todellisuus: Ei minusta niin lineaarinen suora.
heart_attack.png
 
Viimeksi muokattu:
Itse vähän samassa tilanteessa, reilun viikon päästä kontrollit ja testaan saanko ruokavaliolla tiputettua johonkin järkeville lukemille 3kk pitänyt tyydyttyneet rasvat alle 15g/pv. Oli LDL 3.6 @ 30v ja mielelläni olisin siellä alle kahdessa. ApoB en ole ikinä mitannut ja kolesterolitkin ensimmäistä kertaa heinäkuun lopulla.

Mikä on muuten suhtautumisesi ApoB? Tavoite taitaa olla luokkaa 0.5-0.9.
Vedä paljon hiilihydraatteja, niin saat pudotettua LDL-C:n alemmas. Pitkässä juoksussa tuo ei tosin ole kovin järkevää, sillä todennäköisesti saat tyypin 2 diabeteksen, jos pidät hiilihydraateilla kolesterolia matalalla. En nyt kyllä ymmärrä, että miksi haluat noin tehdä, kuten varmaan odotitlkin että vastaan.
ApoB asettuu myös siihen väliin mihin perintötekijät sen haluaa. Ravinnolla ja liikinnalla yms. tuohon tietenkin voi vaikuttaa.

Lääkärisi varmasti ehdottaa sinulle statiineja. Kannattaa keskustella lääkärisi kanssa niihden haittavaikutuksista. Voisit toki ohimennen kysäistä, että mihin tämä kolesterolin ja valtimonkovettumautaudin yhteys perustuu. Olen 100-varma, että saat vastauksen, että näin minua on opetettu toimimaan. Kolesterooli korkealla -> statiini resepti kouraan. Voisit myös kysyä. että mihin näyttöön tämä perustuu. Todennäköisesti et saa vastausta.

Statiinien haitat. Nämä siis tilastoista:
Amyotrophic Lateral Sclerosis Associated with Statin Use: A Disproportionality Analysis of the FDA's Adverse Event Reporting System - PubMed
Results: RORs for ALS were elevated for all statins, with elevations possibly stronger for lipophilic statins. RORs ranged from 9.09 (6.57-12.6) and 16.2 (9.56-27.5) for rosuvastatin and pravastatin (hydrophilic) to 17.0 (14.1-20.4), 23.0 (18.3-29.1), and 107 (68.5-167) for atorvastatin, simvastatin, and lovastatin (lipophilic), respectively. For simvastatin, an ROR of 57.1 (39.5-82.7) was separately present for motor neuron disease.

Tuo ALS sattuu olemaan aika ikävä tauti:
https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/amyotrophic-lateral-sclerosis-als
 
Viimeksi muokattu:
ApoB ei yksin merkkaa, edes vanhanaikaisessa kolesteroli on pahasta -koulukunnassa, vaan apoB/apoA -suhde.

 
Viimeksi muokattu:
Vedä paljon hiilihydraatteja, niin saat pudotettua LDL-C:n alemmas. Pitkässä juoksussa tuo ei tosin ole kovin järkevää, sillä todennäköisesti saat tyypin 2 diabeteksen, jos pidät hiilihydraateilla kolesterolia matalalla. En nyt kyllä ymmärrä, että miksi haluat noin tehdä, kuten varmaan odotitlkin että vastaan.
ApoB asettuu myös siihen väliin mihin perintötekijät sen haluaa. Ravinnolla ja liikinnalla yms. tuohon tietenkin voi vaikuttaa.

Lääkärisi varmasti ehdottaa sinulle statiineja. Kannattaa keskustella lääkärisi kanssa niihden haittavaikutuksista. Voisit toki ohimennen kysäistä, että mihin tämä kolesterolin ja valtimonkovettumautaudin yhteys perustuu. Olen 100-varma, että saat vastauksen, että näin minua on opetettu toimimaan. Kolesterooli korkealla -> statiini resepti kouraan. Voisit myös kysyä. että mihin näyttöön tämä perustuu. Todennäköisesti et saa vastausta.

Statiinien haitat. Nämä siis tilastoista:
Amyotrophic Lateral Sclerosis Associated with Statin Use: A Disproportionality Analysis of the FDA's Adverse Event Reporting System - PubMed
Results: RORs for ALS were elevated for all statins, with elevations possibly stronger for lipophilic statins. RORs ranged from 9.09 (6.57-12.6) and 16.2 (9.56-27.5) for rosuvastatin and pravastatin (hydrophilic) to 17.0 (14.1-20.4), 23.0 (18.3-29.1), and 107 (68.5-167) for atorvastatin, simvastatin, and lovastatin (lipophilic), respectively. For simvastatin, an ROR of 57.1 (39.5-82.7) was separately present for motor neuron disease.

Tuo ALS sattuu olemaan aika ikävä tauti:
https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/amyotrophic-lateral-sclerosis-als
"vedä paljon hiilihydraatteja niin saat pudotettua LDL:n alemmaksi",
koska hiilihydraateissa ei ole tyydyttynyttä rasvaa.

Voisi yksinkertaisesti vain sanoa että "vähennä tyydyttynyttä rasvaa, niin saat LDL:n alemmaksi"
 
Vedä paljon hiilihydraatteja, niin saat pudotettua LDL-C:n alemmas. Pitkässä juoksussa tuo ei tosin ole kovin järkevää, sillä todennäköisesti saat tyypin 2 diabeteksen, jos pidät hiilihydraateilla kolesterolia matalalla. En nyt kyllä ymmärrä, että miksi haluat noin tehdä, kuten varmaan odotitlkin että vastaan.
ApoB asettuu myös siihen väliin mihin perintötekijät sen haluaa. Ravinnolla ja liikinnalla yms. tuohon tietenkin voi vaikuttaa.

Lääkärisi varmasti ehdottaa sinulle statiineja. Kannattaa keskustella lääkärisi kanssa niihden haittavaikutuksista. Voisit toki ohimennen kysäistä, että mihin tämä kolesterolin ja valtimonkovettumautaudin yhteys perustuu. Olen 100-varma, että saat vastauksen, että näin minua on opetettu toimimaan. Kolesterooli korkealla -> statiini resepti kouraan. Voisit myös kysyä. että mihin näyttöön tämä perustuu. Todennäköisesti et saa vastausta.

Statiinien haitat. Nämä siis tilastoista:
Amyotrophic Lateral Sclerosis Associated with Statin Use: A Disproportionality Analysis of the FDA's Adverse Event Reporting System - PubMed
Results: RORs for ALS were elevated for all statins, with elevations possibly stronger for lipophilic statins. RORs ranged from 9.09 (6.57-12.6) and 16.2 (9.56-27.5) for rosuvastatin and pravastatin (hydrophilic) to 17.0 (14.1-20.4), 23.0 (18.3-29.1), and 107 (68.5-167) for atorvastatin, simvastatin, and lovastatin (lipophilic), respectively. For simvastatin, an ROR of 57.1 (39.5-82.7) was separately present for motor neuron disease.

Tuo ALS sattuu olemaan aika ikävä tauti:
https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/amyotrophic-lateral-sclerosis-als
Tuo onkin erikoinen kanta, että hiilihydraateilla saisi LDL laskemaan. Olen ymmärtänyt, että jos alkaa syömään paljon hiilihydraatteja (tyyliin 60% kaloreista) niin se huijaa maksaa luulemaan, että tarvitsee tehdä nimenomaan enemmän kolesterolia. Joskus ennen on kai suositeltu, minimoimaan rasva ruokavaliossa jos haluaa kolesterolia laskea, mutta nykyäänhän suositukset ovat päinvastaiset ja suositellaan lisäämään pehmeitä rasvoja ja kuitua ja minimoimaan tyydyttyneet rasvat.

En halua tiputtaa LDL-C 'hinnalla millä hyvänsä', enkä noudattaa näin rajoittavaa ruokavaliota loppuelämää, vaan tämä pätkä on enemmänkin yhden miehen ihmiskoe jolla pyrin selvittämään onko minulla geneettistä taipumusta korkeaan kolesteroliin vai voinko siihen vaikuttaa kuinka paljon itse. Pyrin syömään monipuolisesti ja elämään muutenkin suht terveellisesti, mutta olen jättänyt pois esimerkiksi kaikki maitotuotteet joissa rasvaa, suodattamattoman kahvin ja kananmunat (vaikka ravinnon sisältämällä kolesterolilla ei taida olla oikeasti mitään tekemistä veren kolesterolin kanssa) sekä lisännyt reilusti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Ja oikeastaan vältellyt kaikkea mikä vähänkin liittyisi kohonneeseen kolesteroliin. Samalla tiputtelin vielä 7kg painoakin, mutta tätä alemmas ei ole kyllä järkeä painoa vedättää. Liikuttua tulee myös paljon ja on kyllä aina tullutkin joten ei ole sen suhteen tarvinnut muutoksia tehdä.

Statiineista jonkin verran olen lukenut ja suuri osa haitoista loppuu saman tien käytön lopettamalla. Tuosta ALSista en ole kuullutkaan ennen, mitenhän sen käy jos lopettaa statiinien käytön? En minä tietenkään haluaisi huvikseen alkaa statiineja syömään, kuten en mitään muutakaan lääkettä, ja tiedostan kyllä, etten kuulu riskiryhmään sydän ja verisuonitaudeissa, kun minulla ainut riskitekijä on kolesteroli(tiedän varsin hyvin ettet ole tästä samaa mieltä) ja ehkä perintötekijät jollain tasolla.
 
Henna on 35v urheilee, syö kasviksia, ei polta sekä on normaalipainoinen. Hennalla on normaali verenpaine. Henna käyttää kasvisrasvoja.
Vai olisiko se kuitenkin niin, että terveet syövät niitä rasvoja.
Katso tuosta @miksu8 : n laittamasta tutkimuksesta, että miten ne siemenöljyt eli ns "terveelliset" rasvat hapettuvat.

The consumption of the omega-6 polyunsaturated fat linoleic acid has dramatically increased in the western world primarily in the form of vegetable oils. OxLDL is thought to play an important role in atherosclerosis formation; however, it is the oxidised linoleic acid contained in LDL that leads to harmful OXLAMs, which induces atherosclerosis and CHD.

Mites ne nyt onkin terveitä jotka syövät kasviksia ja kasvisrasvoja. Eikö niiden kasvisrasvojen pitänyt olla huonoja terveyden kannalta ja kasviksien ihan turhia?
 
"vedä paljon hiilihydraatteja niin saat pudotettua LDL:n alemmaksi",
koska hiilihydraateissa ei ole tyydyttynyttä rasvaa.

Voisi yksinkertaisesti vain sanoa että "vähennä tyydyttynyttä rasvaa, niin saat LDL:n alemmaksi"
Noin 20% kolesterolista tulee siitä ruuasta, riippuen henkilöstä. Keho valmistaa loput. Noilla määrillä ei tuolla tyydyneellä rasvalla ole käytännössä väliä.

Tuo onkin erikoinen kanta, että hiilihydraateilla saisi LDL laskemaan. Olen ymmärtänyt, että jos alkaa syömään paljon hiilihydraatteja (tyyliin 60% kaloreista) niin se huijaa maksaa luulemaan, että tarvitsee tehdä nimenomaan enemmän kolesterolia. Joskus ennen on kai suositeltu, minimoimaan rasva ruokavaliossa jos haluaa kolesterolia laskea, mutta nykyäänhän suositukset ovat päinvastaiset ja suositellaan lisäämään pehmeitä rasvoja ja kuitua ja minimoimaan tyydyttyneet rasvat.

En halua tiputtaa LDL-C 'hinnalla millä hyvänsä', enkä noudattaa näin rajoittavaa ruokavaliota loppuelämää, vaan tämä pätkä on enemmänkin yhden miehen ihmiskoe jolla pyrin selvittämään onko minulla geneettistä taipumusta korkeaan kolesteroliin vai voinko siihen vaikuttaa kuinka paljon itse. Pyrin syömään monipuolisesti ja elämään muutenkin suht terveellisesti, mutta olen jättänyt pois esimerkiksi kaikki maitotuotteet joissa rasvaa, suodattamattoman kahvin ja kananmunat (vaikka ravinnon sisältämällä kolesterolilla ei taida olla oikeasti mitään tekemistä veren kolesterolin kanssa) sekä lisännyt reilusti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Ja oikeastaan vältellyt kaikkea mikä vähänkin liittyisi kohonneeseen kolesteroliin. Samalla tiputtelin vielä 7kg painoakin, mutta tätä alemmas ei ole kyllä järkeä painoa vedättää. Liikuttua tulee myös paljon ja on kyllä aina tullutkin joten ei ole sen suhteen tarvinnut muutoksia tehdä.

Statiineista jonkin verran olen lukenut ja suuri osa haitoista loppuu saman tien käytön lopettamalla. Tuosta ALSista en ole kuullutkaan ennen, mitenhän sen käy jos lopettaa statiinien käytön? En minä tietenkään haluaisi huvikseen alkaa statiineja syömään, kuten en mitään muutakaan lääkettä, ja tiedostan kyllä, etten kuulu riskiryhmään sydän ja verisuonitaudeissa, kun minulla ainut riskitekijä on kolesteroli(tiedän varsin hyvin ettet ole tästä samaa mieltä) ja ehkä perintötekijät jollain tasolla.
Katso vaikka täältä ketjusta löytyvä N1-tutkimus, missä Nick Norwizt pudotti omaa kolesteroliaan lisäämällä hiilihydraatteja ruokavalioon. Maksa ei tuota niin paljoa kolesterolia, jos sokeria on paljon verenkierrossa.

Cross-sectional analysis results from this study suggest that higher total carbohydrate intake, percentage of calories from carbohydrate, glycemic index (GI) and/or glycemic load (GL) are related to lower high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) and higher serum triacylglycerol levels, while higher total carbohydrate intake and/or GL are related to lower total and low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) levels.
 
Vai että tuokin on salaliitto. Saatko vielä Venäjän vedettyä tähän mukaan, tai 5G:n? Tuohan on aivan yleinen käytäntö epidemiologiassa. Ei siis oikeasti raportoida mitä havaitaan, vaan niitä havaintoja korjaillaan kertoimilla. Havaitaan X, korjataan sitä kertoimella Y ja saadaan Z. Z julkaistaan.


Tämä tutkimus:

Furthermore, when adjusted for a standard decrement in LDL-C, each of the genetic variants associated with LDL-C has a remarkably similar effect on the risk of CHD per unit lower LDL-C

Muuttuiko tämä nyt sinun mielestäsi pilipali tutkimukseksi vai ei? Tämä on ollut se teidän graalin malja, mitä olette täälä heilutelleet. Noh onko tämä nyt pilipalia?

Tässä esimerkiksi miten ikää voidaan säätää. Miksi tehdä tutkimusta, kun kaiken voi kertoimilla korjailla/säätää, niinpä.
Nyt olet kyllä enemmän pihalla kuin lumiukko.
 
Mites ne nyt onkin terveitä jotka syövät kasviksia ja kasvisrasvoja. Eikö niiden kasvisrasvojen pitänyt olla huonoja terveyden kannalta ja kasviksien ihan turhia?
Yritätkö olla jotenkin näppärä taas ja tarttua yksittäisiin sanomisiini. Jos olet seurannut ketjua yhtään, niin olen moneen kertaan sanonut, että kasviksiakin syömällä voi elää terveellisesti. Kyllä, ne ei edelleenkään ole optimaalista ravintoa ihmiselle.

Tässä yhteydessä tarkoitan sitä, että jos tutkitaan kasvisrasvojen vaikutusta terveyteen, niin miten sinusta voidaan Hennaa ja Marjaa vartailla keskenään? Noh epidemiologiassa voidaan. Vähän vaan korjaillaan kertoimilla havaittuja arvoja, ja kas saadaan korrelaatio sille, että karsvisrasvat ovat terveellisiä.
 
Viimeksi muokattu:
Noin 20% kolesterolista tulee siitä ruuasta, riippuen henkilöstä. Keho valmistaa loput. Noilla määrillä ei tuolla tyydyneellä rasvalla ole käytännössä väliä.
Keho valmistaa suuren osan ihmisen käyttämästä kolesterolista, tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö sitä voisi esim. syömällä saada liikaa. Nyt pitää ymmärtää että liian korkeat kolesteroliarvot johtavat terveysongelmiin, jopa kuolemaan johtaviin.
 
Yritätkö olla jotenkin näppärä taas ja tarttua yksittäisiin sanomisiini. Jos olet seurannut ketjua yhtään, niin olen moneen kertaan sanonut, että kasviksiakin syömällä voi elää terveellisesti. Kyllä, ne ei edelleenkään ole optimaalista ravintoa ihmiselle.
T
ässä yhteydessä tarkoitan sitä, että jos tutkitaan kasvisrasvojen vaikutusta terveyteen, niin miten sinusta voidaan Hennaa ja Marjaa vartailla keskenään? Noh epidemiologiassa voidaan. Vähän vaan korjaillaan kertoimilla havaittuja arvoja, ja kas saadaan korrelaatio sille, että karsvisrasvat ovat terveellisiä.
Useimmissa tutkimuksissa eliminoidaan ruokavalion, iän tai muiden vastaavien muuttujien vaikutukset, eli nämä otetaan huomioon.
 
Useimmissa tutkimuksissa eliminoidaan ruokavalion, iän tai muiden vastaavien muuttujien vaikutukset, eli nämä otetaan huomioon.
Niin ne juuri otetaan huomioon näillä eri kertoimilla tai säätämällä miten asian haluaa ilmaista, jos et sitä ole vielä ymmärtänyt.

Nämä eliminoidaan niisä oikeissa kliinisssä kokeissa ottamalla tutkitavaan ja verrokkiryhmiin (voi olla useampi) saman ikäisiä, rotuisia, painoisa jne. Tällöin ne muuttujat saadaan oikeasti hallittua. Tällä tavalla voidaan osoittaa se syy-seurassuhde.

Samaa ei voida tehdä millään korjauskertoimilla, kuten epideemiologassa.
Nyt pitää ymmärtää että liian korkeat kolesteroliarvot johtavat terveysongelmiin, jopa kuolemaan johtaviin.
Nyt pitää ymmärtää, että sitä syy-yhteyttä osittavaa kliinistä tutkimusta ei edelleenkään ole olemassa. Ei puolesta, eikä vastaaan. Miten sinä voit täällä julistaa jostain asiaa varmana, kun siitä ei ole mitään todisteita. Ja ei, epidemiologia ei ole todiste mistään. Jäätelö, hukkumiskuolemat.
 
Viimeksi muokattu:
Niin ne juuri otetaan huomioon näillä eri kertoimilla tai säätämällä miten asian haluaa ilmaista, jos et sitä ole vielä ymmärtänyt.

Nämä eliminoidaan niisä oikeissa kliinisssä kokeissa ottamalla tutkitavaan ja verrokkiryhmiin (voi olla useampi) saman ikäisiä, rotuisia, painoisa jne. Tällöin ne muuttujat saadaan oikeasti hallittua. Tällä tavalla voidaan osoittaa se syy-seurassuhde.

Samaa ei voida tehdä millään korjauskertoimilla, kuten epideemiologassa.

Nyt pitää ymmärtää, että sitä syy-yhteyttä osittavaa kliinistä tutkimusta ei edelleenkään ole olemassa. Ei puolesta, eikä vastaaan.
Sinulle on esitetty todisteet, suorasaan naamaa hangattu niissä, mutta vieläkään ei valo sytytä?

Melko luotaantyöntävän kuvan annat karnivore- tyypeistä ja heidän tavastaan harrastaa tiedevastaisuutta. Siitähän tuossa on kyse, tiedevastaisuudesta. Meillä on ihan tutkittuun tietoon pohjaava käsitys LDL rasvan haitallisesta merkityksestä terveydelle. Sinä kiellät tämän, vedoten milloin mihinkin syyhyn, ja nuo syyt eivät kestä yhtään sen tarkempaa tarkastelua.

Koko ketju kuitenkin toimii hyvänä varoituksena ketjun aiheen mukaisesta otsikosta, ja kiitos teikäläisen varoitus on vieläkin näkyvämpi.
 
Sinulle on esitetty todisteet, suorasaan naamaa hangattu niissä, mutta vieläkään ei valo sytytä?
Missä ne todisteet on. En ole yhtään tässä ketjussa nähnyt. Etkö sinä siis vieläkään ymmärrä tuon epidemiologian rajoituksia. SE EI VOI OSOITTAA SYY-YHTEYTTÄ. Sillä saadaan kaikennäköisiä hassuja korrelaatioita kyllä aikaan, ei mitään muuta. Sillä voidaan saada aikaan hypoteesi. Sen jälkeen se hypoteesi pitää todistaa kliinisesti, että syy-seurassuhde voidaan osoitaa. Mikä siinä on niin vaikeaa ymmärtää.

Melko luotaantyöntävän kuvan annat karnivore- tyypeistä ja heidän tavastaan harrastaa tiedevastaisuutta. Siitähän tuossa on kyse, tiedevastaisuudesta. Meillä on ihan tutkittuun tietoon pohjaava käsitys LDL rasvan haitallisesta merkityksestä terveydelle. Sinä kiellät tämän, vedoten milloin mihinkin syyhyn, ja nuo syyt eivät kestä yhtään sen tarkempaa tarkastelua.
Kehtaatikin väittää minua tiedevastaiseksi. Minä olen tutkitun tiedon vankka kannattaja. Olen ainut tässä ketjussa muutaman muun vierailijan lisäksi, jotka jotain näyttää ymmärtävän tutkimuksen päälle. Sinun henkilökohtainen osaaminen näyttää olevan lähellä olematonta. Käännät nuo tänne linkkaamasi tutkimuksetkin jonkin kääntäjän läpi. No laita sitä tarkempaa tarkastelua niihin minun väitteisiin, ettei tämä taaskin tällä kertaa jää huutelun tasolle.

Käy opettelemassa ensin tutkumustapojen perusteet, niiden rajoitteet ja se, mitä niillä voidaan osoitaa. Palataan sen jälkeen asiaan.

Koko ketju kuitenkin toimii hyvänä varoituksena ketjun aiheen mukaisesta otsikosta, ja kiitos teikäläisen varoitus on vieläkin näkyvämpi.
Tämä ketju toimii oivallisena esimerkkinä siitä, miten epidemiologisella tutkimuksella saadaan ihmiset uskomaan aivan käsittämättömiin asioihin.

Esitin sinulle kysymyksen tässä viestissä. Voisitko vastata siihen? Vai jätätkö taas kerran vastaamatta, kuten lukuisia kertoaj aikaisemmin? Samoin viestissä #826 on pari kuvaajaa, jotka luulisi menevän omilla aivoilla ajattelevan kaaliin, että mitään todellista yhteyttä LDL-kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä ei ole. Sinä saat sen sydärin riippumatta siitä, mitkä sinun LDL-kolesterolit on, jos elämäntavat on huonot.
 
Viimeksi muokattu:
Statiineista jonkin verran olen lukenut ja suuri osa haitoista loppuu saman tien käytön lopettamalla. Tuosta ALSista en ole kuullutkaan ennen, mitenhän sen käy jos lopettaa statiinien käytön? En minä tietenkään haluaisi huvikseen alkaa statiineja syömään, kuten en mitään muutakaan lääkettä, ja tiedostan kyllä, etten kuulu riskiryhmään sydän ja verisuonitaudeissa, kun minulla ainut riskitekijä on kolesteroli(tiedän varsin hyvin ettet ole tästä samaa mieltä) ja ehkä perintötekijät jollain tasolla.
Veikkaan että lääkäri ehdottaisi alkuunsa jotain ezetimibeä joka vähentää kolen imeytymistä suolistossa. (statiinit toimii maksassa). Tai sitten sitä pitää tajuta itse ehdottaa. Tokihan se olisi optimi olla ilman lääkkeitä.
 
Tuossa muuten aiemmin sivuttiin rasvamaksaa, ja sen syyllisenä pidettiin aikanaan alkoholin suurkulutusta, joka oli tottakin. Nyt on huomattu nuorilla enenevässä määrin rasvamaksaa jolloin se ei johdu alkoholista, vaan syylliseksi epäillään hiilihydraatteja joita tuleekin tolkuttomia määriä energiajuomien, karkkien ja valmishöttöruokien mukana.

@Kansanparantaja Mitä olet mieltä välimerellisestä ruokavaliosta jota pidetään yleisesti terveellisimpänä ruokavaliona ja siinä eläinrasvoja tulee vähän suhteessa laadukkaisiin kasviöljyihin (extraneitsyt oliiviöljy) jota taas kulutetaan melkoisesti. Ja toisaalta perinteinen japanilainen ruokavalio on myös todettu olevan hyvä ja siinä taas syödään vähän rasvaa ylipäänsä, ja sekin tulee pääasiassa kalasta. Lisäksi näille on tyypillistä kasvispainotteinen rukavalio ja lihaa syödään vähän. Molempia ruokavalioita pidetään kokemusperäisesti terveellisinä, eikä sydän- ja verisuonitauteja ole havaittu juurikaan tuollaista ruokavaliota nauttivilla. En tiedä onko näistä kliinisiä kokeita.
 
Tuossa muuten aiemmin sivuttiin rasvamaksaa, ja sen syyllisenä pidettiin aikanaan alkoholin suurkulutusta, joka oli tottakin. Nyt on huomattu nuorilla enenevässä määrin rasvamaksaa jolloin se ei johdu alkoholista, vaan syylliseksi epäillään hiilihydraatteja joita tuleekin tolkuttomia määriä energiajuomien, karkkien ja valmishöttöruokien mukana.
Totta. Myös tyypin 2 diabetes yleistyy pelottavalla tahdilla nuorten keskuudessa. Tähän ei ole syypäänä liha ja rasvat, mitkä epidemiologia virheellisesti yhdistaa korrelaation kautta, vaan syypää on hiilihydraatit.

@Kansanparantaja Mitä olet mieltä välimerellisestä ruokavaliosta jota pidetään yleisesti terveellisimpänä ruokavaliona ja siinä eläinrasvoja tulee vähän suhteessa laadukkaisiin kasviöljyihin (extraneitsyt oliiviöljy) jota taas kulutetaan melkoisesti. Ja toisaalta perinteinen japanilainen ruokavalio on myös todettu olevan hyvä ja siinä taas syödään vähän rasvaa ylipäänsä, ja sekin tulee pääasiassa kalasta. Lisäksi näille on tyypillistä kasvispainotteinen rukavalio ja lihaa syödään vähän. Molempia ruokavalioita pidetään kokemusperäisesti terveellisinä, eikä sydän- ja verisuonitauteja ole havaittu juurikaan tuollaista ruokavaliota nauttivilla. En tiedä onko näistä kliinisiä kokeita.
Mikäli pitäisi nyt valita jokin toinen ruokavalio pakon edessä, niin se olisi todennäköisesti tuo välimeren ruokavalio. Tai oma versio siitä. Lihan osutta toki nostaisin isommaksi ja oliiiviöljyä voisin käyttää silloin tällöin, mikäli eläinperäisiä ei olisi tarjolla. Juureksista ja kasviksista sellaiset, missä on mahdollisimman vähän hiilihydraatteja.

Ei tästäkään välimeren dieetistä ole oikeaa tutkimustietoa, niin kuin ei ole mistään muustakaan, saatavilla. Ne on kaikki johdettu noiden epidemiologisten tutkimusten kautta.

Mikäli tilastoihin on uskominen, niin lihan syönti korreloi pidemmän elinajanodotteen kanssa. Vale, emävale, tilasto, vai miten se meni. Eli lihaa ei todellakaan kannata jättää ruokavaliosta pois.


Worldwide, bivariate correlation analyses revealed that meat intake is positively correlated with life expectancies. This relationship remained significant when influences of caloric intake, urbanization, obesity, education and carbohydrate crops were statistically controlled. Stepwise linear regression selected meat intake, not carbohydrate crops, as one of the significant predictors of life expectancy. In contrast, carbohydrate crops showed weak and negative correlation with life expectancy.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 742
Viestejä
4 459 853
Jäsenet
73 829
Uusin jäsen
Jesse Korhonen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom