Varoitus "carnivore" dieetistä

Tila
Keskustelu on suljettu.
Ei kolesteroli ole pelkästään mikään stressihormoni, miksi se puhekielessä kuvataan. Mikäli mielipiteesi perustuu sen Jayn puheisiin, niin hän on yksinkertaisesti väärässä.
En mä perusta mun uskoja kenenkään puheisiin. Hän(kin) linkkaa tutkimukset mukaan. Puhutko nyt kortisolista?
 
En mä perusta mun uskoja kenenkään puheisiin. Hän linkkaa tutkimukset mukaan. Puhutko nyt testosteronista?
Siitäkin. Tuossa lainauksessa on väärin tuo kolesteroli, muutin sen kortisoliksi, mutta ehdit näköjään ottaa lainauksen siinä välissä. Laitatko tuon tutkimuksen niin lukaisen sen mielelläni läpi.

Huomioi vielä tuo kommentti, minkä lisäsin vielä viestiini. Kehon saa pois ketoosista lihalla ja rasvallakin.
 
Siitäkin. Tuossa lainauksessa on väärin tuo kolesteroli, muutin sen kortisoliksi, mutta ehdit näköjään ottaa lainauksen siinä välissä. Laitatko tuon tutkimuksen niin lukaisen sen mielelläni läpi.

Huomioi vielä tuo kommentti, minkä lisäsin vielä viestiini. Kehon saa pois ketoosista lihalla ja rasvallakin.
Mullakin tuli virhe, korjasin kortisoliksi. Edellisen kerran kun väännettin tästä niin linkkasin jo jotain. Katson jos löytyy lisää.
 
Epidemiologinen tutkimus ei edelleenkään ole mitään erityisen laadukasta, muualla kuin ihmisten mielissä. Sillä saadaan asiat näyttämään tutkimuksessa aivan toisin, kuin ne todellisuudessa ovat. Epideemiologisessa tutkimuksissa saadaan kyllä eläinperäiset rasvat näyttämään epäterveellisiltä ja kavisperäiset terveellisiltä. Todellisuus on usein kuitenkin jotain aivan muuta.

Alla olevassa kuvaajassa näet hienosti, miten tyydyttyneet rasvat ja sydän- ja verisuonitaudit korreloivat keskenään? Eikö vain? Vai näyttäisikö kuitenkin siltä, että korrelaatio kasvisrasvojen ja sydän- ja verisuonitautien välillä olisi "hieman" vahvempi? Vielä jos tuota kuvaajaa katsottuasi sanot, että syy on nuo tyydyttyneet rasvat, niin sille en voi mitään. Sama kuin väittäisi, että Arnorld Schwarzenegger ja Danny DeVito ovat oikeasti veljeksiä.

Vastaavia esimerkkejä on laitettu tähän ketjuun useita. Miksi se on edelleen niin vaikea ymmärtää, että epidemiologia ei yksinkertaisesti voi osoittaa sitä syy-seuraussuhteita yksinkertaisesti siitä syystä, miten se tutkimustapana toteutetaan.

seed_oil_3.jpg
Tuo chartti on oikeastaan yhtä tyhjän kanssa, jos ei keskusteluun linkata myös, mistä se on. Eli annetaan keskustelijoille mahdollisuus lähdekriittisyyteen myöskin. Minulla on siitä omat epäilykseni, että mistä, mutta jään odottelemaan.

Tilastot osoittavat, että korkea LDL-kolesteroli lisää merkittävästi sydänkuoleman riskiä. Esimerkiksi tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkäaikainen 1 mmol/l lasku LDL-kolesterolissa voi vähentää elinikäistä sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 80 prosenttia3. Lisäksi korkea LDL-kolesteroli on erityisen haitallista henkilöille, joilla on jo todettu sepelvaltimotauti, aivohalvaus tai diabtes.


Iso-Britanniassa selvitettiin maan biopankkiaineiston avulla LDL-kolesterolin ja verenpaineen laskun yhteyttä sydänsairastavuuteen. Mukana oli 400 000 ihmistä. Havaittiin, että jos terveellisten elintapojen avulla saavutetaan pitkäaikainen 1 mmol/l lasku LDL-kolesteroliin ja 10 mmHg:n lasku systoliseen verenpaineeseen, pienenee elinikäinen riski sairastua sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin elämänsä aikana jopa 80 prosenttia. Ennenaikaisen sydänkuoleman riskiä LDL-kolesterolin ja yläverenpaineen alhaisemman arvot alentavat tutkimuksen mukaan 68 prosenttia. Nämä pienet muutokset voidaan hyvin saavuttaa terveellisillä elintavoilla.

E: niille joilla on ongelmia verenpaineen kanssa, suosittelen tutustumaan jutussa mainittuun DASH- ruokavalioon.
 
Viimeksi muokattu:
Siitäkin. Tuossa lainauksessa on väärin tuo kolesteroli, muutin sen kortisoliksi, mutta ehdit näköjään ottaa lainauksen siinä välissä. Laitatko tuon tutkimuksen niin lukaisen sen mielelläni läpi.

Huomioi vielä tuo kommentti, minkä lisäsin vielä viestiini. Kehon saa pois ketoosista lihalla ja rasvallakin.
Tässä yksi artikkeli tutkimuslinkkeineen.

 
Tuo chartti on oikeastaan yhtä tyhjän kanssa, jos ei keskusteluun linkata myös, mistä se on. Eli annetaan keskustelijoille mahdollisuus lähdekriittisyyteen myöskin. Minulla on siitä omat epäilykseni, että mistä, mutta jään odottelemaan.
Tässä itse tutkimus. Spoilereissa alla video, missä itse tutkija käy esityksessään tutkimuksen sisällön läpi. Linkkasin suoraan tuon videon kohtaa, missä tuo taulukko tulee esiin. No tuo omat epäilyksesi esille, nin voidaan keskustella asiasta. Vastaisitko sen jälkeen esitäämääni kysymykseen?

Tilastot osoittavat, että korkea LDL-kolesteroli lisää merkittävästi sydänkuoleman riskiä. Esimerkiksi tutkimukset ovat osoittaneet, että pitkäaikainen 1 mmol/l lasku LDL-kolesterolissa voi vähentää elinikäistä sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 80 prosenttia3. Lisäksi korkea LDL-kolesteroli on erityisen haitallista henkilöille, joilla on jo todettu sepelvaltimotauti, aivohalvaus tai diabtes.


Iso-Britanniassa selvitettiin maan biopankkiaineiston avulla LDL-kolesterolin ja verenpaineen laskun yhteyttä sydänsairastavuuteen. Mukana oli 400 000 ihmistä. Havaittiin, että jos terveellisten elintapojen avulla saavutetaan pitkäaikainen 1 mmol/l lasku LDL-kolesteroliin ja 10 mmHg:n lasku systoliseen verenpaineeseen, pienenee elinikäinen riski sairastua sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin elämänsä aikana jopa 80 prosenttia. Ennenaikaisen sydänkuoleman riskiä LDL-kolesterolin ja yläverenpaineen alhaisemman arvot alentavat tutkimuksen mukaan 68 prosenttia. Nämä pienet muutokset voidaan hyvin saavuttaa terveellisillä elintavoilla.

Toisitko nyt esille sen tutkimuksen, missä tuo "1 mmol/l lasku LDL-kolesterolissa voi vähentää elinikäistä sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 80 prosenttia" osoitetaan. Siis kliinisesti. Tämä on edelleen toteamus, mikä tulee esille näissä epidemiologisissa tutkimuksissa. Tuo ei yksinkertaisesti pidä paikkansa. Laitan nyt vielä kaksi kuvaajaa havannolistamaan. En kyllä nyt tiedä että missä todellisuudessa sinä elät, jos noista kuvaajista päättelet, että tuo tutkimuksissa löydetty korrelaatio pitää paikkansa. Haluan samat läääkeet.

En tiedä, että huomasitko itsekään, että tuossa erikseen mainitaan verenpaine. Se on juurikin se syytekijä, mistä minäkin olen täällä puhunut. Ei se kolesteroli.

Epidemiologia:
epidemiologia.jpeg

Todellisuus:
todellisuus.png
 
Tässä itse tutkimus. Spoilereissa alla video, missä itse tutkija käy esityksessään tutkimuksen sisällön läpi. Linkkasin suoraan tuon videon kohtaa, missä tuo taulukko tulee esiin. No tuo omat epäilyksesi esille, nin voidaan keskustella asiasta. Vastaisitko sen jälkeen esitäämääni kysymykseen?





Toisitko nyt esille sen tutkimuksen, missä tuo "1 mmol/l lasku LDL-kolesterolissa voi vähentää elinikäistä sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 80 prosenttia" osoitetaan. Siis kliinisesti. Tämä on edelleen toteamus, mikä tulee esille näissä epidemiologisissa tutkimuksissa. Tuo ei yksinkertaisesti pidä paikkansa. Laitan nyt vielä kaksi kuvaajaa havannolistamaan. En kyllä nyt tiedä että missä todellisuudessa sinä elät, jos noista kuvaajista päättelet, että tuo tutkimuksissa löydetty korrelaatio pitää paikkansa. Haluan samat läääkeet.

En tiedä, että huomasitko itsekään, että tuossa erikseen mainitaan verenpaine. Se on juurikin se syytekijä, mistä minäkin olen täällä puhunut. Ei se kolesteroli.

Epidemiologia:
epidemiologia.jpeg

Todellisuus:
todellisuus.png

Sä hakkaat päätä seinään LDL-keskustelussa. Täällä on moneen kertaan esitetty vasta-argumentit muttei mene vindicator rapetolle perille.
 
Tässä itse tutkimus. Spoilereissa alla video, missä itse tutkija käy esityksessään tutkimuksen sisällön läpi. Linkkasin suoraan tuon videon kohtaa, missä tuo taulukko tulee esiin. No tuo omat epäilyksesi esille, nin voidaan keskustella asiasta. Vastaisitko sen jälkeen esitäämääni kysymykseen?



Toisitko nyt esille sen tutkimuksen, missä tuo "1 mmol/l lasku LDL-kolesterolissa voi vähentää elinikäistä sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 80 prosenttia" osoitetaan. Siis kliinisesti. Tämä on edelleen toteamus, mikä tulee esille näissä epidemiologisissa tutkimuksissa. Tuo ei yksinkertaisesti pidä paikkansa. Laitan nyt vielä kaksi kuvaajaa havannolistamaan. En kyllä nyt tiedä että missä todellisuudessa sinä elät, jos noista kuvaajista päättelet, että tuo tutkimuksissa löydetty korrelaatio pitää paikkansa. Haluan samat läääkeet.

En tiedä, että huomasitko itsekään, että tuossa erikseen mainitaan verenpaine. Se on juurikin se syytekijä, mistä minäkin olen täällä puhunut. Ei se kolesteroli.

Epidemiologia:
epidemiologia.jpeg

Todellisuus:
todellisuus.png

Postailet samoja juttuja ketjuun jo vaikka kuinka monetta kertaa. Lopeta se. Laita edes spoilereihin häiritsevän isot, toistuvasti postailemasi kuvat ja lähteet pitää aina mainita ( tuossa yhdessä näkyy vuosi 2009, eiköhän vähintään tietämys ole noista ajoista parantunut ).

Korkeat kolesteroliarvot ovat tietenkin myös yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Tämäkin on ihan perustietoutta. Se että sinä et sitä halua uskoa, ei tarkoita etteikö se olisi totta. Eikä pelkästään totta, vaan yleisesti tiedossa oleva asia.

E: tuo viimeisin linkkaamasi tutkimus, kertoo yksinkertaisesti ultraprosessoitujen elintarvikkeiden haitallisuudesta:

Samanaikaisesti noin vuosien 1880 ja 2009 välisenä aikana jalostetut, ravinnepuutteelliset elintarvikkeet syrjäyttivät vähitellen kokonaiset, jalostamattomat, ravinteikkaat elintarvikkeet kehittyneissä maissa, niin että vuoteen 2009 mennessä 63 prosenttia amerikkalaisten ruokavaliosta koostui ravinnepuutteellisista elintarvikkeista, jotka koostuivat jalostetuista valkoisista jauhoista, lisätystä sokerista, kasviöljyistä ja keinotekoisesti luoduista transrasvoista.


Eihän tuossa ole mitään epäselvää. Halvimmissa pikaruoka/eineksissä on pitkään käytetty myös halvimpia rakennuspalikoita. Esimerkiksi palmuöljystä ultraprosessoituun vehnäjauhoon. Ultraprosessoitu vehnäjauho todellakin läpikäy useita jalostusprosesseja, jotka johtavat ravinnekatoon ( esim. leseet ja alkio, jotka sisältävät suurimman osan vehnäjauhon ravintoaineista, poistetaan ). Tämä johtaa vehnäjauhon korkeampaan glykeemiseen indeksiin, eli nostaa nopeammin verensokeria, ja lisäksi usein näihin halvimpiin tuotteisiin lisätään erilaisia aineita, kuten säilöntä- ja stabilointiaineita.

Ja mitä tulee esim. palmuöljyyn, on se ihan selvä terveysriski ihmiselle. Sehän sisältää jopa eläinrasvoja enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja ( esim palmitiinihappo), joka nostaa tehokkaaasti LDL- kolesterolitasoa ja täten on linkittyneenä myös sydän- ja verisuonitauteihin. Halvimpiin eineksiin ja ruoka-aineisiin tätä lisätään mm. säilyvyyden parantamiseksi. Palmuöljyn haitallisuutta ei tule sekoittaa muiden kasvisperäisten rasvojen terveysvaikutuksiin.
 
Viimeksi muokattu:
Epidemiologinen tutkimus ei edelleenkään ole mitään erityisen laadukasta, muualla kuin ihmisten mielissä. Sillä saadaan asiat näyttämään tutkimuksessa aivan toisin, kuin ne todellisuudessa ovat. Epideemiologisessa tutkimuksissa saadaan kyllä eläinperäiset rasvat näyttämään epäterveellisiltä ja kavisperäiset terveellisiltä. Todellisuus on usein kuitenkin jotain aivan muuta.

Alla olevassa kuvaajassa näet hienosti, miten tyydyttyneet rasvat ja sydän- ja verisuonitaudit korreloivat keskenään? Eikö vain? Vai näyttäisikö kuitenkin siltä, että korrelaatio kasvisrasvojen ja sydän- ja verisuonitautien välillä olisi "hieman" vahvempi? Vielä jos tuota kuvaajaa katsottuasi sanot, että syy on nuo tyydyttyneet rasvat, niin sille en voi mitään. Sama kuin väittäisi, että Arnorld Schwarzenegger ja Danny DeVito ovat oikeasti veljeksiä.

Vastaavia esimerkkejä on laitettu tähän ketjuun useita. Miksi se on edelleen niin vaikea ymmärtää, että epidemiologia ei yksinkertaisesti voi osoittaa sitä syy-seuraussuhteita yksinkertaisesti siitä syystä, miten se tutkimustapana toteutetaan.

seed_oil_3.jpg
Tuohon varmaan syynä juuri nuo kasvisöljyt eikä asiaan vaikuta se, että keskimääräinen eliniänodote oli 1900-luvulla 32-vuotta ja tuplaantui 80-luvulle mentäessä. Kuten tiedetään tyydyttynyt rasva -> kohonnut kolesteroli ja kohonneen kolesterolin altistuksen kesto on avaintekijä sydän ja verisuonitautien riskiin.

Suosittelisin yhä tutustumaan noihin Mendelian Randomization -tutkimuksiin, jotka kuvaa tehokkaasti juuri sitä kausaliteettia. Esimerkiksi ihmiset, joilla on perinnöllisesti korkea LDL on myös lisääntynyt valtimotautien esiintyvyys verrattuna populaatioon, joilla ei kyseisiä perintötekijöitä ole ja riskit kumuloituvat kun aikaa kuluu, tämän takia aiheesta on lähes mahdotonta tehdä yhtä laadukkaita RCT-tutkimuksia joissa viisikin vuotta on jo pitkä aika.
1730185637071.png
 
Tässä itse tutkimus. Spoilereissa alla video, missä itse tutkija käy esityksessään tutkimuksen sisällön läpi. Linkkasin suoraan tuon videon kohtaa, missä tuo taulukko tulee esiin. No tuo omat epäilyksesi esille, nin voidaan keskustella asiasta. Vastaisitko sen jälkeen esitäämääni kysymykseen?



Toisitko nyt esille sen tutkimuksen, missä tuo "1 mmol/l lasku LDL-kolesterolissa voi vähentää elinikäistä sydän- ja verisuonitautien riskiä jopa 80 prosenttia" osoitetaan. Siis kliinisesti. Tämä on edelleen toteamus, mikä tulee esille näissä epidemiologisissa tutkimuksissa. Tuo ei yksinkertaisesti pidä paikkansa. Laitan nyt vielä kaksi kuvaajaa havannolistamaan. En kyllä nyt tiedä että missä todellisuudessa sinä elät, jos noista kuvaajista päättelet, että tuo tutkimuksissa löydetty korrelaatio pitää paikkansa. Haluan samat läääkeet.

En tiedä, että huomasitko itsekään, että tuossa erikseen mainitaan verenpaine. Se on juurikin se syytekijä, mistä minäkin olen täällä puhunut. Ei se kolesteroli.

Epidemiologia:
epidemiologia.jpeg

Todellisuus:
todellisuus.png

Minusta on hauskaa, että jaat tuota alempaa kuvaa artikkelista, missä johtopäätöksenä oli, että ohjeellisia LDL-viitearvoja pitäisi laskea ja nykyiset ovat liian korkeat. Artikkelissa myös mainittiin, että vain 2%:lla sydänkohtauksen saaneista oli ideaali LDL ja HDL sekä 20% sydänkohtauksen saaneista oli statiineilla, mikä tarkoittaa että ovat kuuluneet mahdollisesti pitkään korkean kolesterolin ryhmään ja näkyvät tilastoissa matalana kolesterolina vaikka altistusta korkealle kolesterolille voi olla vaikka kuinka kauan. Myöskin kiinnostaa milloin tuo LDL on mitattu koska sydänkohtauksen jälkeen LDL-C arvot tippuvat, mikä voi hämätä tilastoa jos mittaus on tehty nimenomaan sydänkohtauksen jälkeen. Myöskin tuo kuva ei kerro mitään jos sitä ei verrata populaation keskimääräiseen LDL-C kolesteroliin, koska jos LDL-C 70mg/dl on esimerkiksi 500 ihmistä ja 150mg/dl on 5 ihmistä niin tottakai enemmän ihmisiä matalalla kolesterolilla saa sydänkohtauksen vaikka suhteellinen riski olisikin pienempi, koska riskitekijöitä on tottakai muitakin.
 
Korkeat kolesteroliarvot ovat tietenkin myös yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Tämäkin on ihan perustietoutta. Se että sinä et sitä halua uskoa, ei tarkoita etteikö se olisi totta. Eikä pelkästään totta, vaan yleisesti tiedossa oleva asia.
Mitä? No ei todellakaan ole. Mihin tämä "tieto" taas perustuu. Minulla oli on verenpaineet 113/74 kun viimeksi mittasin ja LDL-C on sen 8,2.

Lopetan heti todisteiden tuonnin ketjuun, kun sinä lopetat noiden epidemiologisten tutkimusten kylvämisen.
 
Minulla ei ole agendaa. Se agenda näyttää olevan aika monella muulla tähän ketjuun osallistuvalla. Luen sinut mukaan tähän porukkaan. Käyt täällä vain välillä heittämässä onelinereitä, etkä tuo keskusteluun juurikaan mitään lisäsisältöä.

Olen sanonut, että sitä kliinistä näyttö ei ole suuntaan eikä toiseen. Todistusaineisto puolestaan tuota epidemiologiaa vastaan on todella vahvaa. Mikäli minun osoitataan olevan väärässä voin sen tässä ketjussa ihan rehellisesti myöntää ja pyytää vaikka teiltä kaikilta suuresti anteeksi. En minä tätä minkään ideologian takia tee.

EDIT: Mikäli korrelaatio kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä pitää osoitaa vääräksi niin ei siiten tarvitä kuin tämä yksi kuva. Laitan sen alle spoilereihin. Tuosta nyt kuka tahansa ilman ideologista taustaa näkee, että mitään korrelaatiota noiden kahden välillä ei todellisuudessa ole. Aineisto pitää sisällään yli miljardi yksittäistä mitattua datapistettä ympäri maailmaa.

korrelaatio.jpg


Voisit opetella laittamaan väitteidesi tueksi lähteitä. Niin minäkin teen. Jos en ole näin tehnyt, niin pyydä niitä. Argumentoidaan sitten niitä toisen väittetä vastaan, eikä tulla tänne vain heittämään yllä olevan tapaisia viestejä. Muuta en pyydä.


Onko fakta se, että nuo ravintosuositukset ovat oikeassa? Katso tuo yllä oleva kuvaaja (viesti #895). Suosittelisitko pelkästään tuon kuvaajan perusteella eläin- vai kasviperäisiä rasvoja perheenjäsenillesi, sillä oletuksella, että sinulla ei taustalla kummittelisi nämä epidemiologiset tutkimukset ja niiden muodostamat harhakuvat? Niin, taidat itsekin tietää. @vindicator rapeto voisi myös vastata tähän kysymykseen.

Millä tavalla mielestäsi esim. suomalaisten terveys on kehittynyt jatkuvasti paremmaksi? Viime viikolla uutisoitiin että nuoret onnistuvat yhä aikaisemmin hommaamaan tyypin 2 diabeteksen. Diabeetikkoja on suomessa 500 000. Kolesterolilääkkeitä syö yli miljoona ihmistä ihan täysin turhaan. Ylipaino on ongelma. Korkea verenpaine on ongelma. Mitään näistä taudeista ei 1900-luvun alussa ollut. Osan selittää liikkumattomuus yms. mutta suurin tekijä on se ruoka mitä me nykyään syömme. Tietenkään kaikille se ei ole ongelma, mutta väestötasolla, millä näitä suosituksia tehdään, se on. Silti se syy löytyy aina lihasta ja tyydyttineistä rasvoista, mikä ei pidä paikkansa. Suositukset ovat väärässä. Ainahan toki voidaan sanoa, että ihmiset eivät syö suositusten mukaan.

Vastaavia esimerkkejä on ketju täynnä. Epidemiologisesti tehdyt tutkimukset eivät vastaa reaalimaailman havaintoja. Näihin tutkimuksiin pitää siis todellakin suhtautua kriittisesti. Ne ovat sitä varten, että niillä voidaan esittää se hypoteesi. Se hypoteesi pitää sitten yrittää kliinisesti murskata ja jos se ei onnistu, niin silloin epidemiologialla aikaan saatu hypoteeesi pitää paikkansa. Näistä epidemiologisista tutkimuksista puuttuu se kaikki kliininen näyttö. Sitä ei yksinkertaisesti ole olemassa. Jos tätä ei ymmärrä, niin sille en voi mitään.
Eikö tuossa kartassa puhuta kokonaiskolesterolista eikä LDL ?
Nuo kuvaajan ääriarvot kun ne jakaa 39:llä että saa mmol/l, on 3.8 - 6.4.
Siitä kun vähentää HDL + trigly esim. 2.7, niin kuvaajan LDL arvot olisi väliltä 1.1 - 3.7.
Eli tuossa ei näytetä isompia arvoja ollenkaan ja silti lähtee lopussa nousuun, vai erehdyinkö?
 
Tuohon varmaan syynä juuri nuo kasvisöljyt eikä asiaan vaikuta se, että keskimääräinen eliniänodote oli 1900-luvulla 32-vuotta ja tuplaantui 80-luvulle mentäessä. Kuten tiedetään tyydyttynyt rasva -> kohonnut kolesteroli ja kohonneen kolesterolin altistuksen kesto on avaintekijä sydän ja verisuonitautien riskiin.
Mulla tuli ihan ekana tosta chartista mieleen jäätelö vs. hukkumiskuolemat -vertaus. Ihan kiva kuva, mutta toivottavasti kukaan ei ihan vakavissaan yritä todistella sillä mitään. Trollaustarkoituksiin kyllä ihan passeli.
 
Tuohon varmaan syynä juuri nuo kasvisöljyt eikä asiaan vaikuta se, että keskimääräinen eliniänodote oli 1900-luvulla 32-vuotta ja tuplaantui 80-luvulle mentäessä. Kuten tiedetään tyydyttynyt rasva -> kohonnut kolesteroli ja kohonneen kolesterolin altistuksen kesto on avaintekijä sydän ja verisuonitautien riskiin.

Suosittelisin yhä tutustumaan noihin Mendelian Randomization -tutkimuksiin, jotka kuvaa tehokkaasti juuri sitä kausaliteettia. Esimerkiksi ihmiset, joilla on perinnöllisesti korkea LDL on myös lisääntynyt valtimotautien esiintyvyys verrattuna populaatioon, joilla ei kyseisiä perintötekijöitä ole ja riskit kumuloituvat kun aikaa kuluu, tämän takia aiheesta on lähes mahdotonta tehdä yhtä laadukkaita RCT-tutkimuksia joissa viisikin vuotta on jo pitkä aika.
1730185637071.png
Tutkippa mitä tuon keskimääräisen elinajanodotteen taustalla on. Minä tähän ketjuun jo kerran tästä kirjoitin viestiässä #361. Mikä tuon altistumisen määrittää, miten se mitataan ja miten se vaikuttaa sydän- ja verinsuonitauteihin. Mikä on se mekanismi? Ei mekanismia, ei syy-seurausta. Tämä on taas vain yksi syy mitä tutkijat käyttävät selittääkseen sitä, miksi heidän oma hypoteesinsäkään ei toimi.

Edelleen, ne MR-tutkimukset on tässä käyty läpi. Ne ei osoita see seurasta. Ne olettaa, että ihmisen geenit asettavat LDL-kolesterolin tiettyyn tasoon. Kolesterolia ei mitata. Tätä ryhmää sitten verrataan verrokkiryhmään. Näissä tutkimukssa oletetaan, että ne muut geenit mitä ihmisellä ei ole eivät vaikuta millään tavalla kokonaisuuten. No näin ei teitenkään ole. Vaidoinko minä perintötekijäni kun LDL-C muuttui 2,8 -> 8,2. No en tietenkään. Näillä ei ole ravintotieteissä mitään arvoa.
 
Mulla tuli ihan ekana tosta chartista mieleen jäätelö vs. hukkumiskuolemat -vertaus. Ihan kiva kuva, mutta toivottavasti kukaan ei ihan vakavissaan yritä todistella sillä mitään. Trollaustarkoituksiin kyllä ihan passeli.
Etkö todellakaan huomannut, että puhuin korrelaatiosta koko ajan? Jos tässä joku on trolli, niin se olet sinä.
 
Mulla tuli ihan ekana tosta chartista mieleen jäätelö vs. hukkumiskuolemat -vertaus. Ihan kiva kuva, mutta toivottavasti kukaan ei ihan vakavissaan yritä todistella sillä mitään. Trollaustarkoituksiin kyllä ihan passeli.
Jep, näistä viesteistä kun jättää sumutuksen pois niin ei jää hirveästi jäljelle.
 
Viimeksi muokattu:
Eikö tuossa kartassa puhuta kokonaiskolesterolista eikä LDL ?
Total cholesterol eli kokonaiskolesterolista puhutaan.

Nuo kuvaajan ääriarvot kun ne jakaa 39:llä että saa mmol/l, on 3.8 - 6.4.
Juurikin näin.

Siitä kun vähentää HDL + trigly esim. 2.7, niin kuvaajan LDL arvot olisi väliltä 1.1 - 3.7.
Tuota luokkaa
Eli tuossa ei näytetä isompia arvoja ollenkaan ja silti lähtee lopussa nousuun, vai erehdyinkö?
Ei ole kuvaajassa isompia arvoja. Datapisteitä ei ole siltä alueelta tarpeeksi. Voi olla, että vähäisten datapisteiden ansiosta oikea reuna näyttää nousevan ylöspäin.
Tämä kuvaaja siis näyttää, että sitä korrelaatiota ei ole. Sen pitäisi olla suora viiva, minkä vasen reuna olisi nollassa ja oikea reuna reilusti ylhäällä. Kyllä tuosta nyt jokainen näkee joka ei idologisilla laseilla katso tuota kuvaajaa, että ne ei korreloi keskenään. Se tässä on pointtina.
 
Jep, näistä viesteistä kun jättää sumutuksen pois niin ei jää hirveästi jäljellä.
Carnivore- ruokavaliota edistävät johtohahmot omaavat erittäin kapean katsontakannan ja lisäksi heidän perustietämystasonsa on erittäin alhainen koskien ihmisen terveysasioita. Ei kovin montaa youtube- propaganda pläjäystä tarvinnut katsoa että tämä tuli erittäin selväksi.

Videoita kyllä löytyy ja niitä voi jokainen käydä huvikseen katsomassa, itseäni kuitenkin ihmetyttää sen vastaanottavan kansanosan täysi ymmärtämättömyys perusasioista kuten lähdekritiikistä. Lisäksi täytyy pitää mielessä että youtube soveltuu huonosti vakavan tieteen levitysalustaksi koska jokainen klikki tuo videokanavan ylläpitäjälle rahaa ( tietyn rajan jälkeen ). Tämä tarkoittaa sitä, että pahimmillaan kuka keksiikin postailla eniten klikkejä saavia otsikoita ja väitteitä, tienaa myös ihan kivasti.
 
Tutkippa mitä tuon keskimääräisen elinajanodotteen taustalla on. Minä tähän ketjuun jo kerran tästä kirjoitin viestiässä #361. Mikä tuon altistumisen määrittää, miten se mitataan ja miten se vaikuttaa sydän- ja verinsuonitauteihin. Mikä on se mekanismi? Ei mekanismia, ei syy-seurausta. Tämä on taas vain yksi syy mitä tutkijat käyttävät selittääkseen sitä, miksi heidän oma hypoteesinsäkään ei toimi.

Edelleen, ne MR-tutkimukset on tässä käyty läpi. Ne ei osoita see seurasta. Ne olettaa, että ihmisen geenit asettavat LDL-kolesterolin tiettyyn tasoon. Kolesterolia ei mitata. Tätä ryhmää sitten verrataan verrokkiryhmään. Näissä tutkimukssa oletetaan, että ne muut geenit mitä ihmisellä ei ole eivät vaikuta millään tavalla kokonaisuuten. No näin ei teitenkään ole. Vaidoinko minä perintötekijäni kun LDL-C muuttui 2,8 -> 8,2. No en tietenkään. Näillä ei ole ravintotieteissä mitään arvoa.
Tuolla periaatteella kuvaajaa voi tulkinta myös niin, että kasvisöljyjen ansiosta eliniänodote on tuplaantunut.
 
Carnivore- ruokavaliota edistävät johtohahmot omaavat erittäin kapean katsontakannan ja lisäksi heidän perustietämystasonsa on erittäin alhainen koskien ihmisen terveysasioita. Ei kovin montaa youtube- propaganda pläjäystä tarvinnut katsoa että tämä tuli erittäin selväksi.

Videoita kyllä löytyy ja niitä voi jokainen käydä huvikseen katsomassa, itseäni kuitenkin ihmetyttää sen vastaanottavan kansanosan täysi ymmärtämättömyys perusasioista kuten lähdekritiikistä. Lisäksi täytyy pitää mielessä että youtube soveltuu huonosti vakavan tieteen levitysalustaksi koska jokainen klikki tuo videokanavan ylläpitäjälle rahaa ( tietyn rajan jälkeen ). Tämä tarkoittaa sitä, että pahimmillaan kuka keksiikin postailla eniten klikkejä saavia otsikoita ja väitteitä, tienaa myös ihan kivasti.
Tälläinen pläjäys taas tällä kertaa. Olisit käyttänyt tämänkin ajan kysymyksiini vastaamiseen.
 
Carnivore- ruokavaliota edistävät johtohahmot omaavat erittäin kapean katsontakannan ja lisäksi heidän perustietämystasonsa on erittäin alhainen koskien ihmisen terveysasioita. Ei kovin montaa youtube- propaganda pläjäystä tarvinnut katsoa että tämä tuli erittäin selväksi.

Videoita kyllä löytyy ja niitä voi jokainen käydä huvikseen katsomassa, itseäni kuitenkin ihmetyttää sen vastaanottavan kansanosan täysi ymmärtämättömyys perusasioista kuten lähdekritiikistä. Lisäksi täytyy pitää mielessä että youtube soveltuu huonosti vakavan tieteen levitysalustaksi koska jokainen klikki tuo videokanavan ylläpitäjälle rahaa ( tietyn rajan jälkeen ). Tämä tarkoittaa sitä, että pahimmillaan kuka keksiikin postailla eniten klikkejä saavia otsikoita ja väitteitä, tienaa myös ihan kivasti.
Osittain totta joo. Minusta tuo ruokavalio on ihan mielenkiintoinen ja ihan hauskaa seurata trendiä sivusta, mutta menee tunteisiin kun tosiasioita käännellään ympäri nimettömänä keskustelufoorumeilla ja jotkut tietysti uskovat ja lähtevät täysin valheellisilla lähtötiedoilla kokeilemaan ruokavaliota.
 
Lopeta tuo "uhriutuminen". Jos ei ole mitään edes etäisesti järkevää sanottavaa, ei ehkä kannata edes aloittaa.
Ai minä uhriudun? Vastaa sinä esitettyihin kysymyksiin, eläkä vain puske tuollaisia paatoksellisia viestäjä, kun toinen haluaa keskustella.
-Minä esitän kysymyksen.
-Sinä et vastaa vaan kirjoitaat taas tuollaisen mielipidekirjoituksen.
-Minä taas vastaan ja esitän kysymyksen.
-Sinä kirjoitat mielipidekirjoituksen.

Huomaatko tapasi käydä keskustelua. Tämän jälkeen minä olen se joka uhriutuu.
 
Mutta osoittaa syy-seuraussuhteen kasvisöljyille ja sydäntaudeille?
Sanoinko niin jossain vaiheessa? Korrelaatiosta puhuin koko ajan ja sen korrelaation vahvuudesta. Ei kumpaakaan ole kliinisesti osoitettu todeksi. Eikä todennäköisesti ikinä tullakaan.
Onko tämä nyt niin vaikea asia teillä käsittää?

Toinen asia korreloi tutkimuksissa, muttei sitä voida osoittaa todellisuudessa toteen. Todellisuudessa osoitetaan, että korrelaatiota ei ole. Onko silloin vika todellisuudessa vai tutkimuksessa? @vindicator rapeto
 
Viimeksi muokattu:
Olisi ikävää tehdä ruokalista perustuen vain tähän ketjuun ja saada mahdollisesti muutama lisävuosi loppupäähän elämää, jos hintana olisi epämieluisan ruoan syöminen.

Itse syön valikoiden sitä mikä on hyvää, saan syödä koko elämäni maukasta ruokaa enkä kuole vitutukseen. Tupakan ja alkoholin jätin pois, nekin vain vähentääkseni valtiolle menevää rahamäärää.
 
Olisi ikävää tehdä ruokalista perustuen vain tähän ketjuun ja saada mahdollisesti muutama lisävuosi loppupäähän elämää, jos hintana olisi epämieluisan ruoan syöminen.
Niin. Nämä on niitä valintoja mitä jokainen henkilökohtaisesti tekee. Ei ole vielä liha alkanut maistumaan pahalta, vaan se maistuu joka kerta aivan mahtavalle.

Itse syön valikoiden sitä mikä on hyvää, saan syödä koko elämäni maukasta ruokaa enkä kuole vitutukseen. Tupakan ja alkoholin jätin pois, nekin vain vähentääkseni valtiolle menevää rahamäärää.
Tämä on hyvä ja teveellinen tapa. Vielä vähän liikuntaa kylkeen, niin hyvää tulee. Tupakkaa ja alkoholia ei kennekään pitäisi käyttää, kuin harvoin ja pienissä määrin.
 
Laitako lainauksen tuosta kohdasta. Niin katsotaan mitä olen sanonut.
Varmaan olisit löytänyt lainauksesi itsekin, mutta olet oikeassa, eihän tuossa suoraan niin sanota. Muistin väärin.

Vielä jos tuota kuvaajaa katsottuasi sanot, että syy on nuo tyydyttyneet rasvat, niin sille en voi mitään.

Toiseen suuntaan myös, eipä kuvaaja myöskään millään tavalla kumoa teesiä, että syy voisi olla tyydyttyneet rasvat.
 
Toiseen suuntaan myös, eipä kuvaaja myöskään millään tavalla kumoa teesiä, että syy voisi olla tyydyttyneet rasvat.
Kyllä. Olet aivan oikeassa. Ei kumoakkaan. Mutta kun puhutaan korrelaation vahvuudesta, niin miten näksit seuraavan asian: Korreloiko eläinperäiset rasvat- vaiko kasvisperäiset rasvat vahvemmin sydän- ja verisuonitautien kanssa. Siitä tassä on kysymys.

EDIT:
Korrelaatiota eläinperäisten rasvojen kulutuksen ja sydän- ja verisuonitautien välillä ei todellisuudessa ole, tai se on korkeintaan todella heikko -> syy-seurassuhdetta ei ole melko vamasti olemassa
Korrelaatio kasvisrasvojen ja sydän- ja verisuonitautien välillä on todellisuudessa vahva, tai ainakin vahvempi kuin eläinperäisillä -> syy-seurassuhde voi olla olemassa. Tämä pitäisi vahvistaa sillä kliinisellä kokeella, mitä tosin ei ikinä tule kukaan tekemään.

EDIT2: Tätä hyvinkin yksinkertaista asiaa tässä on jumpattu jo useampi viikko. Toivottavasti joku teistä nyt ottaa tuosta onkeensa ja kokee jonkinasteisen valaistumisen. Eihän tämä tosin aikille aivan änkyröimmille tapauksille vamasti tule koskaan riittämään.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä. Olet aivan oikeassa. Ei kumoakkaan. Mutta kun puhutaan korrelaation vahvuudesta, niin miten näksit seuraavan asian: Korreloiko eläinperäiset rasvat- vaiko kasvisperäiset rasvat vahvemmin sydän- ja verisuonitautien kanssa. Siitä tassä on kysymys.
Tuon kuvaajan väkisintulkinta on ihan täysin saivartelua eikä vie keskustelua mihinkään suuntaan, varsinkaan eteenpäin.

Esim. Kun tyydyttyneitä on korvattu kasviöljyillä eikä vaan lisätty kokonaiskaloreita, niin suunta on oikeanlainen.
1730189536983.png
 
Tuon kuvaajan väkisintulkinta on ihan täysin saivartelua eikä vie keskustelua mihinkään suuntaan, varsinkaan eteenpäin.

Esim. Kun tyydyttyneitä on korvattu kasviöljyillä eikä vaan lisätty kokonaiskaloreita, niin suunta on oikeanlainen.
1730189536983.png
Kasvisöljyt tulivat rytinällä jo 60-luvulla. Siinä näkyy kuvaajassa selvä hyppy. Sitä ennekin niitä käytettiin jo pienemmässä mittakaavassa. Nykyisin niitä tungetaan joka ruokaan. Tämä alkaa muistuttamaan jo ilmastokeskustelua, missä jokainen voi valita haluamansa viipaleen aikajanalta ja perustella sillä omaa näkökantaansa.

EDIT: Eli et siis halua vastata tuohon edellisessä viestissä esittämääni kysymykseen, vaan pidät sitä saivarteluna? Miksei tuo vie asiaa eteenpäin? Siksi, että tiedät, että minä olen tässä oikeassa, etkä kehtaa sitä myöntää?
 
Viimeksi muokattu:
Kasvisöljyt tulivat rytinällä jo 60-luvulla. Siinä näkyy kuvaajassa selvä hyppy. Sitä ennekin niitä käytettiin jo pienemmässä mittakaavassa. Nykyisin niitä tungetaan joka ruokaan. Tämä alkaa muistuttamaan jo ilmastokeskustelua, missä jokainen voi valita haluamansa viipaleen aikajanalta ja perustella sillä omaa näkökantaansa.
Tuon kuvaajan väkisintulkinta on ihan täysin saivartelua eikä vie keskustelua mihinkään suuntaan, varsinkaan eteenpäin.

Kirjoitin kahdessa vastauksessani ihan oikeaakin kritiikkiä, mutta päätit aloittaa keskustelun turhanpäiväisestä kuvasta mielummin.
 
Nopea vataus. Siksi, koska tuo tutkimus koskee statiineja. Ne toimivat lyhyella aikavälillä oikein hyvin. Syy on siinä, että ne laskevat matala-asteista tulehdusta.
Mites selittyy, että statiinitutkimuksissa johdonmukaisesti ateroskleroosi ja sydäntapahtumat vähenevät sitä enemmän, mitä matalempi LDL-C -taso on saavutettu?
 
Kasvisöljyt tulivat rytinällä jo 60-luvulla. Siinä näkyy kuvaajassa selvä hyppy. Sitä ennekin niitä käytettiin jo pienemmässä mittakaavassa. Nykyisin niitä tungetaan joka ruokaan. Tämä alkaa muistuttamaan jo ilmastokeskustelua, missä jokainen voi valita haluamansa viipaleen aikajanalta ja perustella sillä omaa näkökantaansa.

EDIT: Eli et siis halua vastata tuohon edellisessä viestissä esittämääni kysymykseen, vaan pidät sitä saivarteluna? Miksei tuo vie asiaa eteenpäin? Siksi, että tiedät, että minä olen tässä oikeassa, etkä kehtaa sitä myöntää?
Laitan tämän vielä kerran:

Halvimmissa pikaruoka/eineksissä on pitkään käytetty myös halvimpia rakennuspalikoita. Esimerkiksi palmuöljystä ultraprosessoituun vehnäjauhoon. Ultraprosessoitu vehnäjauho todellakin läpikäy useita jalostusprosesseja, jotka johtavat ravinnekatoon ( esim. leseet ja alkio, jotka sisältävät suurimman osan vehnäjauhon ravintoaineista, poistetaan ). Tämä johtaa vehnäjauhon korkeampaan glykeemiseen indeksiin, eli nostaa nopeammin verensokeria, ja lisäksi usein näihin halvimpiin tuotteisiin lisätään erilaisia aineita, kuten säilöntä- ja stabilointiaineita.

Ja mitä tulee esim. palmuöljyyn, on se ihan selvä terveysriski ihmiselle. Sehän sisältää jopa eläinrasvoja enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja ( esim palmitiinihappo), joka nostaa tehokkaaasti LDL- kolesterolitasoa ja täten on linkittyneenä myös sydän- ja verisuonitauteihin. Halvimpiin eineksiin ja ruoka-aineisiin tätä lisätään mm. säilyvyyden parantamiseksi. Palmuöljyn haitallisuutta ei tule sekoittaa muiden kasvisperäisten rasvojen terveysvaikutuksiin. Omasta mielestä palmuöljyä tulisi käyttää vain biopolttonaineen komponenttina.
 
Total cholesterol eli kokonaiskolesterolista puhutaan.


Juurikin näin.


Tuota luokkaa

Ei ole kuvaajassa isompia arvoja. Datapisteitä ei ole siltä alueelta tarpeeksi. Voi olla, että vähäisten datapisteiden ansiosta oikea reuna näyttää nousevan ylöspäin.
Tämä kuvaaja siis näyttää, että sitä korrelaatiota ei ole. Sen pitäisi olla suora viiva, minkä vasen reuna olisi nollassa ja oikea reuna reilusti ylhäällä. Kyllä tuosta nyt jokainen näkee joka ei idologisilla laseilla katso tuota kuvaajaa, että ne ei korreloi keskenään. Se tässä on pointtina.
Voi se korreloida siten että optimaaliset luvut olisi jotain HDL 2.2 trigly 0.7 LDL 2.7 paikkeilla.
Noissa pienimmissä arvoissa HDL arvokin on varmaan pieni, joten niiden ei välttämättä pitäisikään olla parasta laatua.
 
Minusta on hauskaa, että jaat tuota alempaa kuvaa artikkelista, missä johtopäätöksenä oli, että ohjeellisia LDL-viitearvoja pitäisi laskea ja nykyiset ovat liian korkeat. Artikkelissa myös mainittiin, että vain 2%:lla sydänkohtauksen saaneista oli ideaali LDL ja HDL sekä 20% sydänkohtauksen saaneista oli statiineilla, mikä tarkoittaa että ovat kuuluneet mahdollisesti pitkään korkean kolesterolin ryhmään ja näkyvät tilastoissa matalana kolesterolina vaikka altistusta korkealle kolesterolille voi olla vaikka kuinka kauan. Myöskin kiinnostaa milloin tuo LDL on mitattu koska sydänkohtauksen jälkeen LDL-C arvot tippuvat, mikä voi hämätä tilastoa jos mittaus on tehty nimenomaan sydänkohtauksen jälkeen. Myöskin tuo kuva ei kerro mitään jos sitä ei verrata populaation keskimääräiseen LDL-C kolesteroliin, koska jos LDL-C 70mg/dl on esimerkiksi 500 ihmistä ja 150mg/dl on 5 ihmistä niin tottakai enemmän ihmisiä matalalla kolesterolilla saa sydänkohtauksen vaikka suhteellinen riski olisikin pienempi, koska riskitekijöitä on tottakai muitakin.
Tämä oli tosiaan hukkunut tuonne viestitulvaan, niin vastataan tähänkin. Pahoittelut.

Niin, kuinka paljon niitä kolesterooliarvoja pitää mielestäsi sitten laskea? Kaikkea kolesterolia et voi kehosta vielä. Voisiko kuitenkin olla, että niitä sydänkohtauksia tulee LDL-kolesterolista riippumatta jos muut elämäntavat eivät ole kunnossa. Tämä ei tietenkään kelpaa tutkijoille, vaan edelleen syyllisenä halutaan pitää sitä LDL-C:tä. Statiinit kyllä toimivat lyhyellä aikavälillä johtuen siitä, että ne laskevat matala-aseteista tulehdusta.

Myöskin kiinnostaa milloin tuo LDL on mitattu koska sydänkohtauksen jälkeen LDL-C arvot tippuvat, mikä voi hämätä tilastoa jos mittaus on tehty nimenomaan sydänkohtauksen jälkeen.
Mitattu heti sairaalassa eli sydänkohtauksen jälkeen. LDL-C arvot voivat tippua sydänkohtauksen jälkeen. Mitä se muttaisi tuossa kuvaajassa. Siirtäisi sitä hieman vasemmalle. Hajonta ei muutuisi kuitenkaan millään tavalla merkittävästi tuossa. Edellee tuon kuvaaja perusteella voidaan sanoa, että korrelaatio sydän- ja verisuonitautien välillä ei ole vahva, tai sitä ei ole käytännössä ollenkaan.

Myöskin tuo kuva ei kerro mitään jos sitä ei verrata populaation keskimääräiseen LDL-C kolesteroliin, koska jos LDL-C 70mg/dl on esimerkiksi 500 ihmistä ja 150mg/dl on 5 ihmistä niin tottakai enemmän ihmisiä matalalla kolesterolilla saa sydänkohtauksen vaikka suhteellinen riski olisikin pienempi, koska riskitekijöitä on tottakai muitakin.
Nyt en kyllä ymmärrä mitä haet takaa. Tuo aineisto on kerätty Amerikasta useammasta sairaalasta. Siinä on reilut 135 000 sydänkohtauspotilasta, joiden LDL-C on mitattu. Ne yksittäiset tapauksen on sitten esitetty tuossa kuvaajassa prosentteina.
Eli henkilöitä joilla oli kokonaiskolesteroli 2,3 oli 11% tapauksista (eniten) ~14 900 tapausta. Aika alhainen kokonaiskolesterolisanoisin ja silti sydänkohtauksen takia sairaalaan. Eihän näin pitänyt käydä.
 
Mites selittyy, että statiinitutkimuksissa johdonmukaisesti ateroskleroosi ja sydäntapahtumat vähenevät sitä enemmän, mitä matalempi LDL-C -taso on saavutettu?
Sillä, että staiinitutkimukset ovat luonteeltaan lyhytaikaisia jä sen jälkeen se data "pidennetään" (en muista englanniksi termiä) kattamaan pidempi aika. Lyhyellä aikavälillä statiinit laskevat tulehdusarvoja ja toimivat siksi hyvin. Tutkimuksen alku yleensä tehdään kliinisesti valvotuissa olosuhteissa ja sen jälkeen surantatutkimuksena jälkikäteen.
Mielenkiintoisena seikkana lisätään tähän vielä se, että yhdenkään statiinitukimuksen raaka-dataa ei ole julkisesti saatavilla, että jokin kolmas osapuoli voisi nämä tutkimukset vahvistaa. Meidän pitää vain luottaa lääkevalmistajien hyvyyteen.

EDIT:

In a recent report, Ford and colleagues (3) now report further on the long-term outcomes of statin use from the WOSCOPS cohort. The initial 5-year period of pravastatin treatment resulted in sustained reductions in all-cause mortality (HR 0.87; 95% CI, 0.80–0.94; P=0.0007), cardiovascular death (HR 0.79; 95% CI, 0.69–0.90; P=0.0004) and coronary heart disease (HR 0.73; 95% CI, 0.62–0.86; P=0.0002) when patients were followed for an additional 15 years after the original treatment period ended. Additional benefits observed more than 20 years after initial randomization to treatment groups included reductions in hospitalisation for heart failure by 35%, MI by 24% and any coronary event by 18%. No impact on non-cardiovascular mortality, hospitalisations or recurrent events from stroke was observed. It is important to note that such long-term benefits were observed despite the fact that statin use beyond the 5-year treatment period of the original study was only 35.2% of placebo and 38.7% of pravastatin treated patients, respectively.

Tuosta tutkimuksesta, esim HR 0.87. Eli jos sinulla on vaikka 5% todennäköisyys kuolla sydäriin seuraavan 5 vuoden aika, niin statiineilla se saadan tiputettua 4,35%:iin. Joidenkin mielestä merkittävä ero, toiseten mielestä ei niin merkittävä. Muistakaa, että näissä tutkimuksissa puhutaan aina suhteellisista riskeistä, ei koskaan absoluuttisista. Absoluuttinsen 1% riskiin kun lisäät suhteellisen riskin nousun 50%, niin absoluuttinen on sen jälkeen 1,5%.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä oli tosiaan hukkunut tuonne viestitulvaan, niin vastataan tähänkin. Pahoittelut.

Niin, kuinka paljon niitä kolesterooliarvoja pitää mielestäsi sitten laskea? Kaikkea kolesterolia et voi kehosta vielä. Voisiko kuitenkin olla, että niitä sydänkohtauksia tulee LDL-kolesterolista riippumatta jos muut elämäntavat eivät ole kunnossa. Tämä ei tietenkään kelpaa tutkijoille, vaan edelleen syyllisenä halutaan pitää sitä LDL-C:tä. Statiinit kyllä toimivat lyhyellä aikavälillä johtuen siitä, että ne laskevat matala-aseteista tulehdusta.
Ei minulla ole mitään mielipidettä tai varsinkaan kompetenssia sanoa miten paljon niitä pitäisi laskea, luin vain tuon sinun jakaman artikkelin ja siinä oli johtopäätöksissä niin mainittu.

Ei nyt aleta siirtelemään maalitolppia, tottakai on muitakin riskitekijöitä ja todella merkittäviä sellaiisia, ei kukaan ole sitä kieltämässä. Ainakin minä olen osallistunut keskusteluun vain siitä onko LDL-C itsenäinen riskitekijä vai ei, en siitä onko se merkittävin tai ainoa riskitekijä.

Nyt en kyllä ymmärrä mitä haet takaa. Tuo aineisto on kerätty Amerikasta useammasta sairaalasta. Siinä on reilut 135 000 sydänkohtauspotilasta, joiden LDL-C on mitattu. Ne yksittäiset tapauksen on sitten esitetty tuossa kuvaajassa prosentteina.
Eli henkilöitä joilla oli kokonaiskolesteroli 2,3 oli 11% tapauksista (eniten) ~14 900 tapausta. Aika alhainen kokonaiskolesterolisanoisin ja silti sydänkohtauksen takia sairaalaan. Eihän näin pitänyt käydä.
No nyt on taas ihan tilastotieteen perusteista kyse... Kuvaajaa toteutuneesta riskistä pitäisi verrata populaatioon, että voi sanoa mitään. Yksinkertaistetusti: jos sydänkohtauksen saaneiden jakauma on sama kuin populaation niin siitä voisi tulkita, että ldl-c ei risää riskiä jne. Jos taas populaation jakauma olisi oikealla niin voisi sanoa, että matalalla ldl-c olisi taipumusta sydänkohtausriskiin. Toki asia ei ole niin yksinkertainen, koska muunmuassa 20% käytti statiineja, joten se vie tuota jakaumaa vasemmalle jne.

Mitäs mieltä että tuon artikkelin mukaan vain 2%:lla sydänkohtauksen saaneista LDLja HDL oli ideaalitasolla?

Kaiken lisäksi tuo artikkeli oli sinun jakama ja minusta kokonaisuudessaan ajaa ihan päinvastaista pointtia.
 
Viimeksi muokattu:
Korkeat kolesteroliarvot ovat tietenkin myös yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Tämäkin on ihan perustietoutta. Se että sinä et sitä halua uskoa, ei tarkoita etteikö se olisi totta. Eikä pelkästään totta, vaan yleisesti tiedossa oleva asia.
Tämä ei ainakaan omalla kohdalla toteudu. Aloitin viime vuonna kokeilumielessä carnivore-ruokavalion. Elin 2-3kk täysin eläinkunnan tuotteilla, lihaa, juustoa ja kananmunia sekä jätin kasvisöljyt kokonaan pois ja korvasin öljyt voilla. Olen sairastanut koko elämäni psoriasista ja vatsan kanssa ollut usein ongelmia. Tuon 2-3kk:n aikana psoriasis hävisi kokonaan ja vatsan/suoliston toiminta normalisoitui, energiatasot nousivat, unenlaatu parani ja mitähän vielä eli pelkkiä positiivisia asioita. Tuon 2kk:n kokeilun jälkeen olen edelleen syönyt 70% - 80%:sti eläinkuntaa, esim n. 15kpl kanamunia viikossa (edelleen).. Välillä tullut syötyä karkkia, suklaata, sipsejä, pastaa, perunaa, ruisleipää (alkoholia en käytä juuri ollenkaan) jne eli siis hiilareita enempi tai vähempi ja tämän huomaa heti negatiivisena asiana iholla ja suolistossa yms. Nyt reilu kuukausi sitten kävin työterveyden kautta verikokeessa -> P-kolesteroli 6.5, HDL 1.96, Non-HDL 4.5, P-kolesteroli LDL 4.2, P-Triglyseridit 0.8... MUTTA verenpaine 125/73.... Terveydenhoitaja vielä erikseen kehaisi miten hyvät on verenpaineet. Lääkäri määräsi minut uudelleen verikokeeseen vuoden 2025 kevääseen mennessä ja jos kolesterolit eivät ole laskeneet viitteisiin niin hän määrää statiinit, ei puhettakaan mistään muista vaihtoehdoista ja jokainen täällä varmasti tietää kyllä miksi näin toimitaan.

P.S
Olen seurannut tätä ketjua aktiivisesti ja oli pakko osallistua itsekin omalla henkilökohtaisella kokemuksella.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä itse tutkimus. Spoilereissa alla video, missä itse tutkija käy esityksessään tutkimuksen sisällön läpi. Linkkasin suoraan tuon videon kohtaa, missä tuo taulukko tulee esiin. No tuo omat epäilyksesi esille, nin voidaan keskustella asiasta. Vastaisitko sen jälkeen esitäämääni kysymykseen?


ÖÖöö, tuossa tutkimuksessahan tutkitaan AMD:tä joka on silmänpohjan ikärappeumasairaus. Ja tuossa tutkimuksessa todetaan että prossoitu paskaruoka (ml. sokerit ja jalostetut kasivöljyt) tuota aiheuttaa. Ja nopeasti luettuna tuossakin todetaan että perinteisempi ruokavalio joka sisältää enemmän täysravinteisia ruoka-aineita, antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja voisi vähentää AMD -riskiä.

Tästä AMD tutkimuksesta sitten hypätään jonkinlaisella aasinsillalla (?) tuoho spoileri videoon, jossa Chris Knobbe käsittelee ilmeisesti sydäntautiin liittyviä kuolemia liittyen kasvisöljyihin ja tyydyttyneisiin rasvoihin ? Menikö tähän saakka oikein ?

Katsomatta tuota videoo niin onko siinä millaista seurantaa suoritettu näille kuolleille henkilöille ? Mitä esim LDL on ollut 3 vuotta ennen kuolemaa, 5-vuotta ennen, 10 vuotta ennen jne ?


Sillä, että staiinitutkimukset ovat luonteeltaan lyhytaikaisia jä sen jälkeen se data "pidennetään" (en muista englanniksi termiä) kattamaan pidempi aika. Lyhyellä aikavälillä statiinit laskevat tulehdusarvoja ja toimivat siksi hyvin.
Jjep, statiinien tulehdusta vähentävä vaikutus perustuu osittain niiden kykyyn alentaa LDL-kolesterolia, joka itsessään voi aiheuttaa tulehdusreaktioita verisuonten seinämissä. LDL-kolesteroli voi hapettuessaan tunkeutua valtimoiden seinämiin ja edistää tulehdusreaktiota, mikä johtaa plakin muodostumiseen, valtimoiden kovettumiseen (ateroskleroosiin) ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Statiinien LDL-tasoja laskeva vaikutus siis vähentää tätä tulehdusreaktiota ja siten sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Statiinithan estää mm. tulehduksellisia sytokiineja, parantaa endoteelin (ei epiteelin ;) ) toimintaa, koska lisääv mm. typpioksidin tuotantoa endoteelissä, joka tas rentouttaa verisuonia ja parantaa verenvirtausta -> vähentää tulehdusherkkyyttä. Jossain määrin nuo myös estää oksidatiivista stressä (LDL:n hapettumista) Eli kyllä, statiineilla on suoria ja epäsuoria tulehdusta vähentäviä vaikutuksia, mikä auttaa selittämään niiden laajempaa hyötyä sydän ja verisuoniterveydessä.
 
Viimeksi muokattu:
Teillähän se väitteenne pitää todistaa. Minä olen jo todistanut, että C-vitamiinia saa tarpeeksi.
Niinpä, leuat louskuu niinkuin hyeenalla, mutta mitään faktaa ei ole. Raakanako lihasi syöt? Tuo c-vitamiinin tuhoutuminen 60 C:ssa ei mitää ”well well donea” vaadi. Ymmärrän että tässä taustalla on se, ettet halua myöntää lempiruokasi olevan epäterveellistä, mutta jos jatkossa kuitenkin valehtelisit vain itsellesi ja jättäisit täyttämästä servereitä typerillä valheillasi.
 
Tila
Keskustelu on suljettu.

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 107
Viestejä
4 502 201
Jäsenet
74 329
Uusin jäsen
Bopperhopper

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom