Varoitus "carnivore" dieetistä

No älä kehtaa taas trollata. Epidemiologisilla tutkimuksilla saadaan kaikennäköisiä hassuja juttuja aikaan. Tuo lihan ja diabeteksen yhteys on ehkäpä jopa se kruununjalokivi ainakin omasta mielestäni. Ne on aivan täyttä sitä itteeän.



Vähän lähdekriittisyyttä... harvoin youtube- video toimii vakavasti otettavan tieteen toimintaympäristönä, jos koskaan. Lisäksi, tiivistä videolta keskeisimmät väitteet jotta sitä ei muiden keskusteluun osallistuvien tarvitse katsoa. Muistaakseni tämä on aivan foorumin säännöissäkin.

Alla kohtuullisen tuoretta tutkimuksta aiheesta. Tämähän ei ole mikään uusia asia, viimeaikoina vain saatu enemmän käsitystä tukevia tutkimuksia, ja varmasti tehdään jatkossakin. On niin tärkeä asia ettei voi jättää vain yhden tai kahden tutkimuksen varaan.

 
Juuri näin. Onko meidän evoluutiossa siis ollut virhe? jostain syystä hiilarihimoiset sairaat ovat pärjänneet lisääntymisessä paremmin kuin terveet karnivoret?
Ei. Edelleen sitä lihaa ja rasvaa on syöty pääasiassa. Hiilareita on syöty silloin kun niitä on ollut tarjolla. Esim. kausiluonteiset hedelmät, marjat ja hunaja. Siksi se ylimääräinen hiilari varastoidaan rasvaksi, koska se on tehokas tapa säilö energiaa. Ei hiilarit ja liha/rasva ole toisiaan poissulkevia asioita.
 
Viimeksi muokattu:
Vähän lähdekriittisyyttä... harvoin youtube- video toimii vakavasti otettavan tieteen toimintaympäristönä, jos koskaan. Lisäksi, tiivistä videolta keskeisimmät väitteet jotta sitä ei muiden keskusteluun osallistuvien tarvitse katsoa. Muistaakseni tämä on aivan foorumin säännöissäkin.
No siinä käydää juurikin nuo saakelin tukimuksen läpi, minkä pohjalta nuo väitteet on esitetty. Video kestää 6 minuuttia. Laita sinä se tutkimus, missä osoitetaan tuo lihan- ja diabeteksen yhteys, niin minä voin purkaa se sinulle palasiin.
Edelleenkää sinä et siis ymmärrä, tai et halua ymmärtää mitä nuo epidemiologiset tutkimukset ovat (suurin osa ihan täyttä ******)?


Siinä meta-analyysi kliinisitä (randomized contorl trial) kokeista:

"The results of this meta-analysis suggest red meat intake does not impact most glycemic and insulinemic risk factors for T2D"

Edit: Vieläkin odotan sinulta sitä yhtä (1) tukimusta.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä itseänikin kiinnostaisi. Nyt 60 vuotta takana "hiilarien" eli reilua kasvisten kuten perunoiden, leivän ja puurojen syöntiä. Lihaa tulee nykyisin syötyä vähemmän, ja kovia, etenkin eläinperäisiä epäterveellisiä rasvoja myöskin. Toistaiseksi todella terve, eli ei mitään ns perussairauksia, ei edes hampaissa reikiä. Jos noita carnivore juttuja kuuntelee niin tämän ei pitäisi olla edes mahdollista, eli joku niissä nyt klikkaa ja pahasti.
Sama tarina noin melkein sanasta sanaan. Lähipiiristä mutsi ja anoppi johtavat vielä liki 25 vuodella ilman diabetestä samalla ruokavaliolla. Pakko sen on kohta iskeä, kun se kerta on internetissä. Faijalla kyllä oli, mutta ei koskaan tehnyt mitään terveytensä eteen.
 
Tämä itseänikin kiinnostaisi. Nyt 60 vuotta takana "hiilarien" eli reilua kasvisten kuten perunoiden, leivän ja puurojen syöntiä. Lihaa tulee nykyisin syötyä vähemmän, ja kovia, etenkin eläinperäisiä epäterveellisiä rasvoja myöskin. Toistaiseksi todella terve, eli ei mitään ns perussairauksia, ei edes hampaissa reikiä. Jos noita carnivore juttuja kuuntelee niin tämän ei pitäisi olla edes mahdollista, eli joku niissä nyt klikkaa ja pahasti.

Alla vähän meitä pätevämmän kommenttia tuosta sairaasta dieetistä, jossa ravitsemusterapian professori jakaa mietteitänsä.

Kasvisruuallakin voi elää ihan hyvin ja terveellisesti. Tein sitä itsekin 10 vuotta. Ainoastaan kanamunia ja juustoja tuli käytettyä. En tuntenut itseäni sairaaksi tai mitään. Pidin omaa olotilaa ja terveyttä erinomaisena. Söin todella monipuoleisesti. Ei palaakaan lihaa 10 vuoteen. Olen kerran elämässäni reippaan 40 vuoden aikan käynyt terveyskeskuksessa pl. hammashoidot.

Ennen tuota kavisruoka-ajanjaksoa vedin ihan normaalilla länsimaisella paskaruoka-dietillä ja yllättäen olo parani, kun kaiken prosessoidun ruuan jätti pois. Pelkkiä puhtaita kasviksia, juureksia ja hedelmiä.

Nyt 8kk karnia takana ja haluaisin perua tuo 10 vuoden pätkän kokonaan ja toivoisin, että olisin syönyt lihaa ja rasvaa jos silloin. Niin paljon on olo tullut paremmaksi. Hilseily loppunut, ajoittainen veri ulosteen seassa loppunut, keskitymiskyky parantunut, kroppa kiinteytynyt jne...

Suosittelen muitakin kokeilemaan. 2 viikkoa, niin huomaatte hyödyt. Tuossa ajassa ette saa tehtyä mitään peruuttamatonta omalle terveydelle, jos sitä pelkäätte.
 
Viimeksi muokattu:
Tämä tutkimus siis perustuu näihin tutkimuksiin:
"Our study included 216,695 participants (81% females) from the Nurses’ Health Study (NHS), NHS II, and Health Professionals Follow-up Study (HPFS)."

Kyseessä tämä tutkimus:

No miten aineisto kerättiin: kyselytutkimuksella

Viestissä #353 on linkki ja tulokset kliinisestä kokeesta, missä ei huomattu mitään yhteyttä. Siksi näitä epidemiologisia tutkimuksia käytetään ja journalistit niitä julkaisevat, kun eivät tajua tutkimuksesta mitään.
 
Viimeksi muokattu:
Veri ulosteessa on oire eikä normaali olotila. Aika rankasti @Kansanparantaja yleistät ilosanomasi tueksi. Hilseilykään ei ole normaalia. Mulla päänahka kutiaa, jos laiminlyön hygienian (vaelluksilla esim.). Mä olen ollut sekasyöjä 60 vuotta ja täysin terve, myös oman fiilikseni mukaan.
 
Veri ulosteessa on oire eikä normaali olotila. Aika rankasti @Kansanparantaja yleistät ilosanomasi tueksi. Hilseilykään ei ole normaalia. Mulla päänahka kutiaa, jos laiminlyön hygienian (vaelluksilla esim.). Mä olen ollut sekasyöjä 60 vuotta ja täysin terve, myös oman fiilikseni mukaan.
Tiedän. Kaikki oireet poistuivat kuin taikaiskusta, kun vaihdoin radikaalisti ruokailutottumuksiani. Mistä se sitten kertoo? Ehkäpä sinun kehosi sietää hiilihydraatteja paremmin? Tai sitten minä olen erityisen herkkä jollekin? Ehkä minäkin kärsin lievästä suolistosairaudesta? Hilseshampoota käytin lähes päivittäin, ei vaikutusta. Mistä sinä tiedät oman olotilasi, jos ei ole mitään mihin sitä verrata? Onko se hyvä, huono, erinomainen ja ennen kaikkea varrattuna mihin? Onhan tosin suomalaisetkin maailman onnelisinta kansaa...
Hyvä ystäni sai Chronin taudin remissioon samalla tavalla. Lääkeitä ei hänen tarvise enää vetää. Sieltä tämän idean sain itsekin kokeilla ja voin kertoa, että en hypännyt ihan tutkimatta asioita tähän kelkkaa. Meni itselläkin sen kolmiasteisen hyväksymisen kautta. Ensin nauroin, sitten pilkkasin ja sen jälkeen huomasin, että näihän se on aina ollut.

  • Crohnin tautia hoidetaan lääkkeillä, tupakoinnin lopettamisella sekä joissakin tapauksissa leikkauksilla.
Tai sitten ruokavaliolla.

Eikun kokeilemaan karnivorea. Mikä on pahinta, mitä tuossa parissa viikossa voi sattua? Jos ei olotilassa tapahdu mitään merkittävää, niin palaa siten siihen aikaisempaan ruokavalioon ja jatkaa, kuin mitään ei olisi tapahtunut. En minäkään täällä ole tuputtamassa, vaan oikomassä vääriä käsityksiä, mitä ihmisillä on. Vai enkö ole lähteiden kanssa pystynyt osoittamaan kaikki väitteeni pitävän paikaansa?
 
Viimeksi muokattu:
Itsellä ainakin nuo dietit aiheuttaisi sen että ruoka alkaa kyllästyttämään ja yksipuolistumaan. Nytkin jos syön liikaa hiilareita, lihaa tai kasviksia niin alkaa tulee korvista ulos, joten on vaihdeltava tasaisesti ruokia ja pidettävä monipuolinen lautasmalli. Ainoa mitä en syö kovin paljon on viljatuotteet ja sokeri. Jostain syystä leivän puputtaminen ja pasta eivät ole koskaan olleet lempiruokaani. Sokeristakaan (enkä muustakaan herkuttelusta) en välitä kun makea ei maistu hyvälle eikä sipsit kiinnosta.

Sanoisin että entisajalla on ollut kaksi merkittävä tekijää mitä nykyään ei länsimaissa enää ole.
  1. Ruokaa ei ollut riittävästi, ja oli lihavia ja laihoja kausia, jolloin elimistö joutui sopeutumaan ja paastoamaan. Nykyään elämme jatkuvassa yltäkylläisyydessä ilman paastojaksoja, ja tämä todennäköisesti vaikuttaa elintasosairauksien ilmaantumiseen
  2. Geenipooli ei pääse "puhdistumaan" koska monenlaisia sairauksia voidaan hoitaa eikä niihin kuolla jolloin huonotkin geenit pääsevät yleistymään.
Erilaiset muotidietit tulevat ja menevät ja niitä usein perustellaan jollain aikakausilla. Ei ollut mahdolliseen Carnivore-aikaan kyllä ihmiset sen terveellisempiä tai yhtä pitkäikäisiäkään kuin nyt, vaan kuolivat todella nuorina ja lapsikuolleisuus ollut myös korkealla.
 
Itsellä ainakin nuo dietit aiheuttaisi sen että ruoka alkaa kyllästyttämään ja yksipuolistumaan. Nytkin jos syön liikaa hiilareita, lihaa tai kasviksia niin alkaa tulee korvista ulos, joten on vaihdeltava tasaisesti ruokia ja pidettävä monipuolinen lautasmalli. Ainoa mitä en syö kovin paljon on viljatuotteet ja sokeri. Jostain syystä leivän puputtaminen ja pasta eivät ole koskaan olleet lempiruokaani. Sokeristakaan (enkä muustakaan herkuttelusta) en välitä kun makea ei maistu hyvälle eikä sipsit kiinnosta.

Sanoisin että entisajalla on ollut kaksi merkittävä tekijää mitä nykyään ei länsimaissa enää ole.
  1. Ruokaa ei ollut riittävästi, ja oli lihavia ja laihoja kausia, jolloin elimistö joutui sopeutumaan ja paastoamaan. Nykyään elämme jatkuvassa yltäkylläisyydessä ilman paastojaksoja, ja tämä todennäköisesti vaikuttaa elintasosairauksien ilmaantumiseen
  2. Geenipooli ei pääse "puhdistumaan" koska monenlaisia sairauksia voidaan hoitaa eikä niihin kuolla jolloin huonotkin geenit pääsevät yleistymään.
Erilaiset muotidietit tulevat ja menevät ja niitä usein perustellaan jollain aikakausilla. Ei ollut mahdolliseen Carnivore-aikaan kyllä ihmiset sen terveellisempiä tai yhtä pitkäikäisiäkään kuin nyt, vaan kuolivat todella nuorina ja lapsikuolleisuus ollut myös korkealla.
Ihan totta etteivät ihmiset olleet etenkään näin terveitä kuin nyt. Tai oikeammin, ei ollut mahdollisuutta olla yhtä terveitä ravinnon puolesta kuin nyt vielä tuhansia vuosia sitten. Ei tarvitse mennä kovinkaan kauas historiaan, ihmisen keski-ikä oli n. 30 vuotta ja 40 vuotias oli jo täysin ikäloppu ja kuoleman edellä. Tutkimuksiin pohjaavien arvioiden mukaan 20k vuotta sitten keski-ikä oli 30-35 vuotta ja 10k vuotta sitten 35-40 vuotta >wiki, elinajanodote< En kyllä kuollaksenikaan ymmärrä miksi ihmeessä ihan tarkoituksella pitäisi edes ruokavaliollisesti pyrkiä tuonne takaisin.

Yleisestihän homma menee niin että vaikka köyhinkin kansa voi pysyä terveenä, on ravinnon yksipuolisuus erittäin suuri terveysriski. Rikkailla mailla kansanterveydellisesti ajatellen, on taas omanlaisensa ruokailutottumuksiin pohjaavia riskejä kuten liiallinen kovan rasvan saanti ja liian vähäisesti kasviskunnan tuotteita. Näistä yhtälöistä muodostuu sitten elintasosairaudet, joihin lukeutuu sydän- ja verisuonitaudit, 2. tyypin diabetes, krooniset hengitystiesairaudet ja tietyt syöpätyypit kuten keuhko- ja paksusuolensyövät. Kyllä, nuo viimeisimmätkin luetaan elintasosairauksiin.

Kun huomioidaan kansanterveydellisellä tasolla ruokavalion merkitystä terveyteen on ihan selvää että kovat rasvat ja punaisen/prosessoidun lihan liikakäyttö näkyy niin tutkimuksissa mutta myös sairaaloissa. Iso massadata puhuu myös puolestaan sen tietämyksen puolesta mikä nykyisin tiedetään terveelliseksi: kansat tai ne maailman alueet joissa käytetään reilusti meren antimia ja kasviksia, ihmiset yksinkertaisesti vain elävät terveenä erittäin pitkään. Jos joku nyt haluaa alkaa vetämään venäläistä rulettia kovien rasvojen vetämisellä sekä pelkällä lihansyönnillä on hänellä siihen oikeus, mutta käytännössä kaikki tietämys - joka ei ole enää vähäistä - puhuu kyllä sellaista vastaan.
 
Ihan totta etteivät ihmiset olleet etenkään näin terveitä kuin nyt. Tai oikeammin, ei ollut mahdollisuutta olla yhtä terveitä ravinnon puolesta kuin nyt vielä tuhansia vuosia sitten. Ei tarvitse mennä kovinkaan kauas historiaan, ihmisen keski-ikä oli n. 30 vuotta ja 40 vuotias oli jo täysin ikäloppu ja kuoleman edellä. Tutkimuksiin pohjaavien arvioiden mukaan 20k vuotta sitten keski-ikä oli 30-35 vuotta ja 10k vuotta sitten 35-40 vuotta >wiki, elinajanodote< En kyllä kuollaksenikaan ymmärrä miksi ihmeessä ihan tarkoituksella pitäisi edes ruokavaliollisesti pyrkiä tuonne takaisin.

Yleisestihän homma menee niin että vaikka köyhinkin kansa voi pysyä terveenä, on ravinnon yksipuolisuus erittäin suuri terveysriski. Rikkailla mailla kansanterveydellisesti ajatellen, on taas omanlaisensa ruokailutottumuksiin pohjaavia riskejä kuten liiallinen kovan rasvan saanti ja liian vähäisesti kasviskunnan tuotteita. Näistä yhtälöistä muodostuu sitten elintasosairaudet, joihin lukeutuu sydän- ja verisuonitaudit, 2. tyypin diabetes, krooniset hengitystiesairaudet ja tietyt syöpätyypit kuten keuhko- ja paksusuolensyövät. Kyllä, nuo viimeisimmätkin luetaan elintasosairauksiin.
Tässä kannattaa ottaa huomioon, että kun ajassa mennään muutama tuhat vuotta takaisinpäin, niin normaali haava saattoi viedä hengen, jos se pääsi tulehtumaan. Matalaa keski-ikää selittää hyvin pitkälle suuri lapsikuolleisuus. Samoin maailma oli hyvinkin erinlainen kuin nyt. Ei näitä ajanjaksoja voi millään tavalla vertailla keskenään. Vielä typerämpää on käyttää keski-ikää.


"In 1900, those hardy souls who outlived diseases and injury in childhood and early adulthood had nearly as many years ahead of them as today’s seniors do. Finding a place to live for what might be a fairly lengthy period of time was just as important then as it is now. People who reached age 65 in 1900 could expect to live another 10 to 12 years. Those that reached the age of 85 could expect to live another 4 to 5 years. (Changes in Life Expectancy) To underscore the fact that the elderly of this period could live a very long time, an 1898 magazine article names hundreds of people who lived to the age of 100 or older, including a man alleged to be the oldest person in the United States — a pauper who died in a North Carolina almshouse in the summer of 1896 at the reputed age of 128 years. (North American Review, 1898)"
Kun huomioidaan kansanterveydellisellä tasolla ruokavalion merkitystä terveyteen on ihan selvää että kovat rasvat ja punaisen/prosessoidun lihan liikakäyttö näkyy niin tutkimuksissa mutta myös sairaaloissa. Iso massadata puhuu myös puolestaan sen tietämyksen puolesta mikä nykyisin tiedetään terveelliseksi: kansat tai ne maailman alueet joissa käytetään reilusti meren antimia ja kasviksia, ihmiset yksinkertaisesti vain elävät terveenä erittäin pitkään. Jos joku nyt haluaa alkaa vetämään venäläistä rulettia kovien rasvojen vetämisellä sekä pelkällä lihansyönnillä on hänellä siihen oikeus, mutta käytännössä kaikki tietämys - joka ei ole enää vähäistä - puhuu kyllä sellaista vastaan.

Onko tässä nyt taas todisteena ne epidemiologiset tutkimukset, vai mutu tällä kertaa? Se iso massadata ei huonolla tutkimuksella muutu miksikään. Aivan sama onko siinä 1 000 vai 100 miljoonaa ihmistä, jos se aineisto on kerätty kyselemällä ihmisiltä mitä ne on syöneet, ei sillä voida osoitaa syy-seuraussuhdetta. Et voi esimerkiksi kokonaista elämäntapaa korjata millään kertoimella, tai pienempia muuttujia. Niitä on vain yksinkertaisesti liikaa. Hypoteesin sillä voi tehdä, ja sen jälkeen todistaa sen kliinisillä tukimuksilla. Miksi näin ei ole tehty? Ja jos on, niin esitä sellainen kliininen tukimus, missä näin osoitetaan.
 
Viimeksi muokattu:
Se on kyllä ihan eri asia olla carnivore kuin animal based. Keskustelu näyttää menneen enemmän vegaani/sekasyöjä linjalle. Aika pieni lihamäärä minkä nyt voi ottaa vaikka kananmunista jos haluaa varmistella pääasiassa kasvisruokavalion päälle ravinteita.

Vaikea kuvitella ettei esi-isät olis syöneet marjoja ja hedelmiä sesongin mukaan kun niitä on tullut vastaan. Puhdasta tai lähes puhdasta carnivorea varmaan vain jossain jäätiköillä missä ei ole muuta kuin hylkeitä ja kaloja.
 
Mistä sinä tiedät oman olotilasi, jos ei ole mitään mihin sitä verrata? Onko se hyvä, huono, erinomainen ja ennen kaikkea varrattuna mihin?
Minä tiedän ihan täsmälleen olotilani. Mulla on siihen 60 vuoden kokemus. Se on aivan erinomainen. Ja se johtuu ihan täysin siitä, että olen sekasyöjä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
255 075
Viestejä
4 433 870
Jäsenet
73 475
Uusin jäsen
nicsuu

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom