- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 449
Hyvä, että joku muukin osallituu keskusteluun muiden kuin onelinereiden kautta.Aika väsyttävää yhden miehen tuuttaamista (saarnaamista) koko ketjun täydeltä. Voisiko antaa vähän hengitystilaa muillekin?
Lisäksi tämä kansanmatkasaarnaaja postaa uudestaan ja uudestaan samaa linkkiä yhteen tutkimukseen (Ravnskov ym. 2018). Ko. tutkimus ei kuitenkaan rohkeasta otsikoinnistaan huolimatta riittänyt kumoamaan vallitsevaa ymmärrystä LDL:n ja sydäntautien syy-yhteydestä. Kyseisen tutkimuksen puutteita ja luotettavuutta on käyty läpi eri tahoilla, esim. tässä on yleistajuisesti avattu aihetta.
Olen tietoinen tuosta tutkimuksen saaneesta kirtiikistä, mutta pitää huomata myös, että millaista se kritiikki on. Esimerkiksi tuossa laittamassasi linkissä sanotaan, että:
"Similarly Colin Baigent, of the University of Oxford, has described the study as reaching “completely the wrong conclusion. In fact, we know that cholesterol is just as important as a cause of heart disease in older people as it is in the young. We know this because of the evidence from all the randomized trials of statin therapy, which collectively have studied substantial numbers of older people.”
eli perustellaan LDL:n osallisuutta sydän- ja verisuonisauraksen statiini kokeissa saaduilla tuloksilla. LDL on edelleen riskitekijä. Sitä en ole koskaan kieltänyt. Ainut on se syy-seuraussuhde siellä taustalla. Näistä on vain edelleen niitä epidemiologisia tutkimuksia. Esim tähänkin ketjuun laittamani sokeritutkimuksessa relative risk kerroin on monta kertaa lihaa suurempi. Statiinit tunnetusti laskee kolesteroolipitoisuutta, mutta ei nekään sitä aiheuttajaa miksikään muuta.
Perustervellä ihmisellä korkea LDL-ei aiheuta verisuonien kalkkeutumista. Katsokaa tutkimus ekalta sivulta, en jaksa sitä enää tähän linkata.
Tästä olen hyvinkin samaa mieltä. Ihmettelen vain, että miksi tässä 60-luvulta asti kun tätä "rasva ja liha" vastaisuutta on alettu lietsomaan, niin ei ole tehty mitään kunnon tutkimusta väitteiden tueksi, vaan on puskettu koko ajan epidemiologsta tutkimusta, joilla on usen mahdotonta esittää kausaliteetti. Relative Risk luvun pitäisi olla yli 2, muuten syy-seuraussuhteen osoittaminen on todella vaikeaa. Esitäkkää minulle yksi tutkimus, jossa LDL-kolesteroolin ja sydän- ja versuonitautien relative risk on >2. Yleensä näissä tutkimuksissa se on luokkaa 1,15. Esim tuossa aikaisemmin mainisemassani sokeritutkimuksessa se oli pahimmillaan 2,75.Ruokavalioiden ja ravintoaineiden vaikutus terveyteen on villiä tutkimuskenttää. Melkein minkä tahansa tueksi löytää useampiakin tutkimuksia. Kaikenlaiseen "valtakäsitystä mullistavaan" kannattaa suhtautua skeptisyydellä, koska usein nämä saarnaajat ovat tiedonhankinnassaan ajautuneet vahvistusharhan itseään voimistavaan luuppiin. Tietoa on hyvä kerätä rauhassa erilaisista lähteistä pitkän ajan kuluessa.
Tai vielä parempi niin esittäkää joku oikea kliininen tutkimus, esimerkiksi randomized control trial, missä tämä syy-yhteys todistetaan. Näitä ei vaan valitettavasti ole.
Bradford Hill criteria - Wikipedia
en.wikipedia.org
Viimeksi muokattu: