Usko (Jeesus Kristus ynnä muut)

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 710
Ei htto, mä en vaan pysty lukemaan tätä ketjua. Pakko laittaa pois seurannasta. Olen heikko.
 

ttm

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 006
Ei uskominen ole päätös.
Voit toki uskoa näin, ei se minulta ole pois. On myös mahdollista kyseenalaistaa omia uskomuksiaan ja tutkia asioita, mikäli totuus kiinnostaa. Ei siitä tietenkään olisi myöskään sen kummemmin hyötyä, jos vaan uskoisit kun minä niin sanon, se olisi ihan samalla tavalla uskomus, eikä lisäisi millään tavalla ymmärrystäsi siitä, mitä uskominen on.

Jos se sinulta onnistuu niin luultavasti alunperinkin uskoit sen päätetyn asiaa sen kummemmin tiedostamatta.
On mahdollista keksiä loputtomasti uusia asioita, joihin voi harjoitella uskomista ja uskomisen lopettamista.

"Uskomisen" määrittelemiseen.
Lähinnä siis, että liittyikö se minun viestiini jotenkin?
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
Mutta sen inkvisiittorin teot osoittavat että hänen uskonsa on todennäköisesti kuollut usko, joka ei pelasta.
Onko usko joku ulkoisesti määritetty juttu, jonka joku muu päättelee teoista? Mitkä ovat nämä teot?

Synti? Onko niin, että synti estää pääsyn taivaaseen vaikka usko olisi puhdasta?

Pelastuksen opetus on kyllä kovasti muuttunut omasta lapsuudestani. Oli jotenkin selkeää ja hyvän tuntuista kun opetettiin, että hyvät ihmiset pääsee taivaaseen ja pahat joutuu helvetiin. Mutta niin siellä helvetissä taitaakin vaan käristyä gandhit, lennonit, lähes koko aasian väestö venäläisiä lukuunottamatta, rikkaat hyväntekijät jne. Taivaassa hymyilee sitten... Trump?
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
Voit toki uskoa näin, ei se minulta ole pois. On myös mahdollista kyseenalaistaa omia uskomuksiaan ja tutkia asioita, mikäli totuus kiinnostaa.
Tiedon muuttuessa aivoissa muuttuu sähkökemiat niin, että voit uskoa toisin kuin ennen. Kun tutkiskelee tuoreeltaan Monty Hall-probleemaa, moni uskoo vilpittömästi, ettei oven vaihtamisella ole väliä. Sitten kun sen ajattelee jäsennellysti eri skenaariot erilleen kirjoittaen, on mahdoton uskoa enää sitä alkuperäistä vaikka miten haluaisi.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Mutta niin siellä helvetissä taitaakin vaan käristyä gandhit, lennonit, lähes koko aasian väestö venäläisiä lukuunottamatta, rikkaat hyväntekijät jne. Taivaassa hymyilee sitten... Trump?
Riippumatta siitä minkälaiset paikat taivas ja helvetti ovatkaan niin yksi asia on varmaa:
Helvetissä on paljon parempaa seuraa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
308
No haitallisuudesta voidaan vääntää enemmän mutta moraalittomuus on selkeä tapaus. Nämä kohdat on jo yllä kertaalleen mutta kertauksena:

- Se että viaton uhrataan (tai hänen pitää uhrauta) jotta muut saavat syntinsä anteeksi. Ilman tuota ihmiset ovat tuomittuja kadotukseen. Tuo on erittäin primitiivinen ja brutaali uhrikultti jolla anteeksiannetaan ihmisten perseilyt ilman että heidän oikeasti pitää tehdä mitään. Tai oikeastaan kyse ei edes ole välttämättä heidän perseilystä vaan siitä että joku heidän esi-isä teki jotain väärin ja siitä on sitten kaikki perineet tuon synnin joka pitää anteeksiantaa uhrilahjalla. Joka itsessään on täysin moraaliton ajatus, sä et peri sun vanhempien syntejä.

- Se että kristinuskon Jumala on se aivan käsittämättömän julma, välinpitämätön itserakas orjuuttaja (tästä ylläoleva on yksi esimerkki ja alla oleva toinen). Ja ok, jos tuo hyväksyttäisiin kristinuskossa ja Jumalaa palveltaisiin rehellisesti pelosta niin sitten se ei toisi moraalista ongelmaa. Mutta kristinuskossa tuota Jumalaa pidetään hyvänä ja laupiaana ja oletetaan että ihmiset rakastavat tuota Jumalaa. Tuo on kuin että Auschwitzin vangeilta olisi vaadittu että he rakastavat Hitleriä ja pitävät häntä laupiaana.

- Se että jos ei usko Jumalaan ja Jeesukseen ei pelastu. Eli sun omat teot eivät varsinaisesti merkkaa, voit olla maailman kiltein, ystävällisin ja avulian ihminen mitä ikinä on nähty maan päällä mutta joudut kadotukseen jos et usko tuohon taivaalliseen itserakkaaseen diktaattoriin.

Eli siis kristinusko on ihan perusoppejaan myöten moraaliton.
Mitenkäs tuo nyt vastasi kysymykseeni? Kuinka tuo sinun tulkintasi esiintyy Suomessa ja millaista vaikutusta sillä on meidän yhteiskunnassa?
Uskaltaisin väittää, että reippaasti suurin osa Suomen kristityistä ei noudata raamatun tekstejä sanasta sanaan ja muodostaa moraalikäsityksensä ja arvomaailmansa muutoin, kuin kristinuskon oppeja kirjaimellisesti noudattaen.

Tuohon viimeiseen kappaleeseen: Eikö toi nyt ole aika itsestään selvä asia uskonnossa kuin uskonnossa? Eikö se vähän kuulu asiaan, että jos haluat tulla pelastetuksi jonkun uskonnon mukaan, tulee sinun uskoa siihen? Ei Allahkaan sulle neitsyitä tarjoa, jos et Allahiin usko. Valhallaankaan ei taida olla asiaa jos et Odiniin usko.

Musta tuo lihavoitu menee jo metsään. Ei ole mitään yhteistä "kristittyjen arvomaailmaa". (Pelkästään) Suomessa on miljoonia kirkkoon kuuluvia, joilla on kaikilla oma arvomaailmansa. Jotain yhteistä ja jotain erilaista. Musta ihmisten niputtaminen arvomaailmaltaan yhteen tällaisten globaalien uskontojen yläkategorioiden perusteella on ihan helvetin idioottimaista. Se on typerää kristittyjen kohdalla ja se on typerää muslimien kohdalla -EDIT: vaikka poliittisista tarkoitusperistä johtuen monet täälläkin haluavat muuta uskotella. Yleistykset ja kategorisointi pitäisi kieltää lailla.
Vastaukseni oli JCSH:n viestiin. Hän teki tämän yleistyksen, joten siihen pyysin selvennystä. Itselläni ei ole tapana niputtaa ihmisiä tuohon tapaan. Alla lainaus viestistä, johon vastasin:

Pidän sen arvomaailmaa syvästi moraalittomana ja erittäin haitallisena.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
2 889
Pelkkä usko pelastaa. Teot ovat sen uskon ulkoinen tunnusmerkki. Paavali ja Jaakob puhuvat hieman eri asioista.Se että rikkaan on vaikea päästä taivaaseen liittyy siihen että rikas nostaa helposti sen rahan jumalakseen.
Ei tarvita tulkintoja. Jeesus sen sanoi jo, rikkaat eivät sinne pääse.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Mitenkäs tuo nyt vastasi kysymykseeni? Kuinka tuo sinun tulkintasi esiintyy Suomessa ja millaista vaikutusta sillä on meidän yhteiskunnassa?
Uskaltaisin väittää, että reippaasti suurin osa Suomen kristityistä ei noudata raamatun tekstejä sanasta sanaan ja muodostaa moraalikäsityksensä ja arvomaailmansa muutoin, kuin kristinuskon oppeja noudattaen.

Tuohon viimeiseen kappaleeseen: Eikö toi nyt ole aika itsestään selvä asia uskonnossa kuin uskonnossa? Eikö se vähän kuulu asiaan, että jos haluat tulla pelastetuksi jonkun uskonnon mukaan, tulee sinun uskoa siihen? Ei Allahkaan sulle neitsyitä tarjoa, jos et Allahiin usko. Valhallaankaan ei taida olla asiaa jos et Odiniin usko.
Juu niin varmasti muodostavatkin. Kuten muodostavat muslimitkin. Mutta kyse ei ollut kristittyjen moraalista vaan kristinuskon moraalista.

Ja joo, tuosta syystä valtaosa uskonnoista on moraalisesti korruptoituneita. Tosin oikeastaan en tiedä muiden uskontojen oppeja niin hyvin että osaisin kommentoida tarkemmin.

Vastaukseni oli JCSH:n viestiin. Hän teki tämän yleistyksen, joten siihen pyysin selvennystä. Itselläni ei ole tapana niputtaa ihmisiä tuohon tapaan. Alla lainaus viestistä, johon vastasin:
Oikeastaan puhuin kristinuskon, en kristittyjen, moraalista. Ja tarkoituksella listasin sellaisia asioita jotka ovat aikalailla kristinuskon ytimessä oppien osalta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 207
Tämän kun muistaa niin on jotenkin helpompi ymmärtää hörhelöiden harhoja:

Usko = luulo < fakta

Maailmassa ei varmasti ole ensimmäistäkään ihmistä joka toimisi täysin raamatun ohjeiden mukaan. Ihan jo siitä syystä että tuo kirjoitelma on itsessään täynnä ristiriitaisia ja täysin tulkinnanvaraisia kohtia.
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
188
- Se että viaton uhrataan (tai hänen pitää uhrauta) jotta muut saavat syntinsä anteeksi. Ilman tuota ihmiset ovat tuomittuja kadotukseen. Tuo on erittäin primitiivinen ja brutaali uhrikultti jolla anteeksiannetaan ihmisten perseilyt ilman että heidän oikeasti pitää tehdä mitään
Tähän liittyen minulla onkin kysymys. Jos kerran Jessen piti uhrautua tai hänet piti uhrata jotta maailman ihmiset pelastuivat, niin kuka tai mikä tuota ihmisuhria vaati? Kuka kertoi että nyt on Jesse vedettävä ristille tai kaikki on mennyttä?

Eikai Jumala nyt sentään? Kun silloinhan se olisi niin, että hän vaatii itse itseään ihmisuhria. Melko sairasta.

Toisaalta, jos se olisikin Saatana? Eli Jumala onkin Saatanan talutusnuorassa ja Jesse uhrattiin Saatanalle jotta maailma pelastuisi?
 
Liittynyt
18.11.2016
Viestejä
1 290
Joka itsessään on täysin moraaliton ajatus, sä et peri sun vanhempien syntejä.
Genetiikka on todistanut perisynnin tieteelliseksi faktaksi (toki sen tiedettiin olevan fakta jo ennen tiedettä). Koska me perimme suuren osan vanhempien DNA:sta, me perimme myös suuren osan "synneistä". Kuolema, joka on osa perisyntiä, periytyy myös DNA:n avulla.

Ja ok, jos tuo hyväksyttäisiin kristinuskossa ja Jumalaa palveltaisiin rehellisesti pelosta niin sitten se ei toisi moraalista ongelmaa. Mutta kristinuskossa tuota Jumalaa pidetään hyvänä ja laupiaana ja oletetaan että ihmiset rakastavat tuota Jumalaa.
Kyllä Raamatussa lukee että Jumalaa kannattaa pelätä: "Herran pelko on viisauden alku," (Sananlaskujen 9:10)

Olisi tarvetta puolueille poliittisella kartalla jotka vastustaisivat kaikkia uskontoja.
Suomen kummatkin kommaripuolueet on tosiaan lopetettuja nyt, joten nyt ei enää ole yhtä voimakkaasti uskontovastaisia puolueita, mutta luulisin että Vasemmistoliitto on paras vaihtoehto, koska se on lähimpänä kommunistipuoluetta.

Kuulin muuten, että rikkaan on vaikea päästä taivaaseen. Itse asiassa en usko yhdenkään kamelin kiemurrelleen neulansilmän läpi. Tarvitseeko rikkaan antaa aneita tai lahjoittaa omaisuutensa ennen kuolemaa vai riittääkö hänelläkin "yksin usko?". Kurjaa jos rikkaus asettaa lisäesteen.
Luultavasti Kristinusko on rikkaiden keksimä uskonto, ja ne tietenki halusi kaikki rikkaudet itselleen, joten ne keksi tämän uskonnon jossa köyhyys nähdään hyvänä asiana, ja sillä tavalla ne saa helpommin olla rikkaita rauhassa.

Entäs sitten kun rahassa ei ole keisarin kuvaa? Saako euroja hamstrata kun niissä on siltojen kuvia? Dollareidenkin henkilöt ovat jo kuolleet aikapäiviä sitten, voiko ne antaa perikunnille?
Ne pitää tietysti antaa sinne mistä ne on peräisinkin, keskuspankeista. Siksi Jeesusta usein sanotaan ensimmäiseksi kommunistiksi, koska jos kaikki tekisi kuten hän sanoisi, raha menettäisi arvonsa, joten kapitalismi häviäisi.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
308
Juu niin varmasti muodostavatkin. Kuten muodostavat muslimitkin. Mutta kyse ei ollut kristittyjen moraalista vaan kristinuskon moraalista.

Ja joo, tuosta syystä valtaosa uskonnoista on moraalisesti korruptoituneita. Tosin oikeastaan en tiedä muiden uskontojen oppeja niin hyvin että osaisin kommentoida tarkemmin.Oikeastaan puhuin kristinuskon, en kristittyjen, moraalista. Ja tarkoituksella listasin sellaisia asioita jotka ovat aikalailla kristinuskon ytimessä oppien osalta.
Ja minun kysymys oli: Mikä kristittyjen arvomaailmassa, sellainen jota vielä noudatetaan ja pidetään arvossa vaikkapa Suomessa, on mielestäsi syvästi moraalitonta ja erittäin haitallista?

Tähän ei näköjään ole vastausta tulossa.
 

ttm

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 006
Tiedon muuttuessa aivoissa muuttuu sähkökemiat niin, että voit uskoa toisin kuin ennen.
Tieto on perusteltu uskomus. Kognitiivinen dissonanssi osoittaa, että on mahdollista uskoa myös keskenään ristiriidassa oleviin asioihin.

Kun tutkiskelee tuoreeltaan Monty Hall-probleemaa, moni uskoo vilpittömästi, ettei oven vaihtamisella ole väliä. Sitten kun sen ajattelee jäsennellysti eri skenaariot erilleen kirjoittaen, on mahdoton uskoa enää sitä alkuperäistä vaikka miten haluaisi.
Jatkat tässä vain uusien esimerkkien keksimistä samasta virhepäätelmästä. Mutta olet selkeästi vahva uskossasi, joten annan olla.

(Tarkoitan: tuokin palautuu lopulta argumentiksi "joten on mahdoton uskoa vaikka miten haluaisi, koska ei halua")
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
Tieto on perusteltu uskomus. Kognitiivinen dissonanssi osoittaa, että on mahdollista uskoa myös keskenään ristiriidassa oleviin asioihin.Jatkat tässä vain uusien esimerkkien keksimistä samasta virhepäätelmästä. Mutta olet selkeästi vahva uskossasi, joten annan olla.

(Tarkoitan: tuokin palautuu lopulta argumentiksi "joten on mahdoton uskoa vaikka miten haluaisi, koska ei halua")
Sä haluat nyt vaan kinata terminologiasta ja sivuuttaa itse aiheen?

Jos sinä voit heittäytyä aidosti uskovaiseksi eli uskomaan jumalaan (mihin vaan niistä) ilman että tiedostat päättäneesi nyt vain näin, samoin kuin uskot seuraavaan hengenvetoosi niin täytyy todeta, että emme jaa tätä taitoa. Elämä olisi varmaan aika helppoa jos osaisi häivyttää epäilykset ja vain uskoa. Ehkä uskovaisella se meneekin juuri niin.
 

ttm

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 006
Riippumatta siitä minkälaiset paikat taivas ja helvetti ovatkaan niin yksi asia on varmaa:
Helvetissä on paljon parempaa seuraa.
Ehkä taivas ja helvetti eivät ole paikkoja, vaan "mielentila, jossa ihminen elää"?

A soldier named Nobushige came to Hakuin, and asked: "Is there really a paradise and a hell?"

"Who are you?" inquired Hakuin.

"I am a samurai," the warrior replied.

"You, a soldier!" exclaimed Hakuin. "What kind of ruler would have you as his guard? Your face looks like that of a beggar."

Nobushige became so angry that he began to draw his sword, but Hakuin continued: "So you have a sword! Your weapon is probably much too dull to cut off my head."

As Nobushige drew his sword Hakuin remarked: "Here open the gates of hell!"

At these words the samurai, perceiving the master's discipline, sheathed his sword and bowed.

"Here open the gates of paradise," said Hakuin.
 

ttm

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 006
Sä haluat nyt vaan kinata terminologiasta ja sivuuttaa itse aiheen?
En kai sentään?

Jos sinä voit heittäytyä aidosti uskovaiseksi eli uskomaan jumalaan (mihin vaan niistä) ilman että tiedostat päättäneesi nyt vain näin, samoin kuin uskot seuraavaan hengenvetoosi niin täytyy todeta, että emme jaa tätä taitoa.
Entä jos lakkaa uskomasta siihen, että uskominen vaatii tiedostamattomuutta siitä päätöksestä? En minä ole esittänyt, että leikisti uskominen olisi jotenkin aidosti uskomista, vaan että siitä voi tulla tietoiseksi, mitä aidosti uskominen aktiviteettina on. Sitä voi harjoitella. Kuinka paljon olet harjoitellut sitä taitoa? Jos mietit, kuinka hyvin osaat jotain muuta taitoa, jota olet harjoitellut yhtä paljon (vähän), pidätkö ihmeellisenä jos se tuntuu hankalalta, jopa mahdottomalta?

Elämä olisi varmaan aika helppoa jos osaisi häivyttää epäilykset ja vain uskoa. Ehkä uskovaisella se meneekin juuri niin.
Elämä lieneisi vielä helpompaa jos osaisi häivyttää kaikki uskomukset ja vain kokea todellisuuden niin kuin se on. Se ei tietenkään onnistu, ennen kuin on ymmärtänyt täysin, mitä uskominen on. Ja uskominen on niin automaattinen prosessi, että harvalla on siitä muuta ymmärrystä kuin kokemus lopputuloksesta. Se taas tuntuu, että asia vain on näin. Tähän ehkä liittyy vielä jokin perustelu. "Totta kai se on näin, sanoohan sen logiikka ja järki, olenhan käynyt kaikki vaihtoehdot läpi."
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Ja minun kysymys oli: Mikä kristittyjen arvomaailmassa, sellainen jota vielä noudatetaan ja pidetään arvossa vaikkapa Suomessa, on mielestäsi syvästi moraalitonta ja erittäin haitallista?

Tähän ei näköjään ole vastausta tulossa.
Mä listasin kolme asiaa kristinuskon opeista jotka ovat moraalittomia. Nuo kolme asiaa ovat vielä niin olennaisia kristinuskossa, tai ainakin luterilaisuudessa, että jos on uskossaan eri mieltä noista kolmesta asiasta niin sitten ei enää ole luterilainen kristitty vaan kuuluu johonkin muuhun uskontokuntaan.
Eli siis vastaus on vieläkin nuo kolme kohtaa. Ne ovat kristinuskon oppeja jotka ovat moraalittomia. Eli jos kristityt hyväksyvät nuo opit, minkä käytännössä kaikki kristityt tekevät koska muuten he eivät olisi kristittyjä, niin sitten heidän arvomaailmansa on syvästi moraaliton ainakin noiden kolmen asian kohdalla.
 
Liittynyt
13.01.2019
Viestejä
407
Kyllä, mutta, uskon seurauksena pitäisi olla ne teot, mutta ne teot ei pelasta, vaan se usko.
Koskaan vaan ei ole näkynyt tai edes kirjallisuudessa tullut vastaan kristittyä, jonka usko näkyisi teoissa. Kai he kaikki sitten helvettiin ovat menossa.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 715
Tarinan mukaan olio rankaisi satoja miljardeja ihmisiä ikuisella kidutuksella koska yksi maistoi omenaa.
Noh noh, eipäs vääristellä. Omena oli vain vertauskuva. Vertauskuva tiedon tavoittelemiselle sokean uskon sijaan. Raamatun kuvaama, koko ihmiskunnan päälle langennut perisynti on se, että ihminen halusi tietää, miten asiat oikeasti ovat. Olen havaitsevinani siinä pientä ironian siementä.
 
Liittynyt
13.01.2019
Viestejä
407
Noh noh, eipäs vääristellä. Omena oli vain vertauskuva. Vertauskuva tiedon tavoittelemiselle sokean uskon sijaan. Raamatun kuvaama, koko ihmiskunnan päälle langennut perisynti on se, että ihminen halusi tietää, miten asiat oikeasti ovat. Olen havaitsevinani siinä pientä ironian siementä.
No tilanne on tietysti tällöin vieläkin pahempi. Jos uskovaiset kokevat, että miljardien loputon kiduttaminen on oiva rangaistus yhden ihmisen tiedonhalusta, niin hyvin erikoista on heidän ajattelunsa.

Omenan varkaus on tietysti rikos, vaikkakin hyvin pieni, mutta tiedonhalua ja uteliaisuutta ei sellaiseksi saa tekemälläkään.
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
Noh noh, eipäs vääristellä. Omena oli vain vertauskuva. Vertauskuva tiedon tavoittelemiselle sokean uskon sijaan. Raamatun kuvaama, koko ihmiskunnan päälle langennut perisynti on se, että ihminen halusi tietää, miten asiat oikeasti ovat. Olen havaitsevinani siinä pientä ironian siementä.
Onhan tuossa pointtia kun se yksi jumala sanoo olevansa tie, totuus ja elämä ja että MINÄ olen sinun jumalasi, älä pidä muita jumalia. Tietoa muista ei saa siis tavoitella koska siinä on riski, että vaikkapa @Timo 2 olisi valinnut jonkun muun. Tämä itseäni nimenomaan ihmetyttää ja kiinnostaisi kuulla, että onko jumalilla ja jumalistoilla maapallon suhteen sovittu jonkinlainen etupiirijako että keskilännessä herättelee se kolmen hiekkauskonnon yhteinen jumala ja vaikkapa Intiassa herättelee Vishnu ja Shiva porukoineen. Sitten on näitä "neutraaleja" alueita, joissa jumalat ei herättele vaan ihmiset valitsevat jonkun panteismin tai uskovat sielunvaellukseen ja keskittyvät vaan elämään "oikein", jotta saavat seuraavassa sukituksessa itsensä kalliimpaan malliin.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 715
Onhan tuossa pointtia kun se yksi jumala sanoo olevansa tie, totuus ja elämä ja että MINÄ olen sinun jumalasi, älä pidä muita jumalia. Tietoa muista ei saa siis tavoitella koska siinä on riski, että vaikkapa @Timo 2 olisi valinnut jonkun muun. Tämä itseäni nimenomaan ihmetyttää ja kiinnostaisi kuulla, että onko jumalilla ja jumalistoilla maapallon suhteen sovittu jonkinlainen etupiirijako että keskilännessä herättelee se kolmen hiekkauskonnon yhteinen jumala ja vaikkapa Intiassa herättelee Vishnu ja Shiva porukoineen. Sitten on näitä "neutraaleja" alueita, joissa jumalat ei herättele vaan ihmiset valitsevat jonkun panteismin tai uskovat sielunvaellukseen ja keskittyvät vaan elämään "oikein", jotta saavat seuraavassa sukituksessa itsensä kalliimpaan malliin.
Itseriittoisen ja mustasukkaisen jumalan kannalta tuo on loogista. Mitä en ymmärrä on se, miksi kukaan haluaisi palvoa jumalaa, joka ensin luo maailman, joka on niin paska ettei viitsi laittaa ihmisiä sinne, vaan järjestää paratiisiksi kutsumansa valhemaailman. Sitten rangaistuksena totuuden tavoittelemisesta ihmiset heitetään todellisen maailman lokasankoon. Ei kuulosta olennolta, jota kannattaisi varsinaisesti ihailla.
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
Itseriittoisen ja mustasukkaisen jumalan kannalta tuo on loogista. Mitä en ymmärrä on se, miksi kukaan haluaisi palvoa jumalaa, joka ensin luo maailman, joka on niin paska ettei viitsi laittaa ihmisiä sinne, vaan järjestää paratiisiksi kutsumansa valhemaailman. Sitten rangaistuksena totuuden tavoittelemisesta ihmiset heitetään todellisen maailman lokasankoon. Ei kuulosta olennolta, jota kannattaisi varsinaisesti ihailla.
Tuskin edes loi mutta sitä tietoa ei saa tavoitella. Jos kerran loi niin miksi Atlas joutui kannatteluhommiin?
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
308
Mä listasin kolme asiaa kristinuskon opeista jotka ovat moraalittomia. Nuo kolme asiaa ovat vielä niin olennaisia kristinuskossa, tai ainakin luterilaisuudessa, että jos on uskossaan eri mieltä noista kolmesta asiasta niin sitten ei enää ole luterilainen kristitty vaan kuuluu johonkin muuhun uskontokuntaan.
Eli siis vastaus on vieläkin nuo kolme kohtaa. Ne ovat kristinuskon oppeja jotka ovat moraalittomia. Eli jos kristityt hyväksyvät nuo opit, minkä käytännössä kaikki kristityt tekevät koska muuten he eivät olisi kristittyjä, niin sitten heidän arvomaailmansa on syvästi moraaliton ainakin noiden kolmen asian kohdalla.
Eli asioita, joilla ei ole mitään näkyvyyttä tai vaikutusta meidän yhteiskunnassa.

Aika mutkat suoriksi -ajattelutapa jälleen sinulta tuo lihavoimani kohta. Ei taida uskonto(kaan) olla ihan noin mustavalkoinen asia.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Eli asioita, joilla ei ole mitään näkyvyyttä tai vaikutusta meidän yhteiskunnassa.

Aika mutkat suoriksi -ajattelutapa jälleen sinulta tuo lihavoimani kohta. Ei taida uskonto(kaan) olla ihan noin mustavalkoinen asia.
No sanoisin että jos kuuluu johonkin uskontokuntaan niin sitten se vaatii että tunnustaa ainakin kyseisen uskonnon keskeiset opit. Jossei tunnusta niitä niin sitten kuuluu johonkin toiseen uskontoon. Ja jos puhutaan Suomen luterilaisesta kirkosta niin ainakin niiden mun käymien uskonnontuntien ja rippikoulun perusteella mulle on jäänyt sellainen kuva että nuo kolme kohtaa ovat erittäin olennaisia oppeja.

Lisäksi, en tiedä miksi hitossa valitat tuosta näkyvyydestä tai vaikutuksesta (tosin sanoisin että voidaan argumentoida että nuo asiat kyllä näkyvät ja vaikuttavat meidän yhteiskuntaan) koska se ei missään vaiheessa ollut mun alkuperäinen pointti.
Alkuperäinen pointti oli se että pidän kristinuskoa (en krisitittyjä vaan heidän uskoaan) pohjimmiltaan moraalittomana ja sen takia en halua tehdä mitään mikä komppaa tai promoaa sitä (ja alkuperäisessä keskustelussa ATE väitti että hyvän ramadanin toivottaminen on islamin oppien komppausta ja promoamista johon sitten käytin vastaesimerkkinä sitä miten toivotan ihmisille hyvää joulua vaikka pidän kristinuskoa moraalittomana ja en missään nimessä halua kompata tai promota sitä).

Sä nyt jotenkin sait tällaisen pakkomielteen vääntää tuo siihen suuntaan että puhe olisi ollut kristityistä, ei kristinuskosta.
 

ATE

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 286
keskustelussa ATE väitti että hyvän ramadanin toivottaminen on islamin oppien komppausta ja promoamista johon sitten käytin vastaesimerkkinä sitä miten toivotan ihmisille hyvää joulua vaikka pidän kristinuskoa moraalittomana ja en missään nimessä halua kompata tai promota sitä).
Selitin tämä jo pari kertaa että ramadanin toivotus Suomessa suurelle yleisölle joista 68% on luterilaisia ja 28% uskonnottomia, on islamin promoamista. Joka nyt pitää sisällään oletuksen että et nyt ainakaan kovin äkäisenä ole tuomitsemassa islamin keskeisiä oppeja.

Joulun toivotus on melko eri asia kun Joulu on isolle osalle maallinen juhla ja kuuluu meidän yleiseen kulttuuriin sen lisäksi että se kristinusko pitkälti on valtionuskonto. Mutta kyllä minä sen voin allekirjoittaa että ehkä sinun ei pitäisi omasta puolestasi toivottaa edes sitä joulua jos näet sen kovin ei maallisena ja vihaat kristinuskoa koko sydämestäsi. Itse en näe kovin suuria moraalisia ristiriitoja kristinuskon ja omien moraalikäsitysteni kanssa ja näen joulun maallisena juhlana niin sitä iloisesti toivottelen.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Selitin tämä jo pari kertaa että ramadanin toivotus Suomessa suurelle yleisölle joista 68% on luterilaisia ja 28% uskonnottomia, on islamin promoamista. Joka nyt pitää sisällään oletuksen että et nyt ainakaan kovin äkäisenä ole tuomitsemassa islamin keskeisiä oppeja.
Joo tajuan että sä olet mielessäsi rakentanut sellaisen abstraktion itsellesi jossa kaksi käytännössä identtistä asiaa eivät olekaan identtiset koska toinen kohdistuu suuremmalle joukolle kuin toinen. Mutta kerta tuskin saan sua millään ymmärtämään sitä että kuinka tuo logiikka on täysin virheellinen niin en enää edes yritä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 207
Entä jos lakkaa uskomasta siihen, että uskominen vaatii tiedostamattomuutta siitä päätöksestä? En minä ole esittänyt, että leikisti uskominen olisi jotenkin aidosti uskomista, vaan että siitä voi tulla tietoiseksi, mitä aidosti uskominen aktiviteettina on. Sitä voi harjoitella. Kuinka paljon olet harjoitellut sitä taitoa? Jos mietit, kuinka hyvin osaat jotain muuta taitoa, jota olet harjoitellut yhtä paljon (vähän), pidätkö ihmeellisenä jos se tuntuu hankalalta, jopa mahdottomalta?
Tälle on olemassa ihan oikea termikin olemassa: itsesuggestio. Samaa tavaraa kaiken muun kristallihoito- ja mantranhokemispaskan kanssa. Ei poikkea noista niin millään muotoa.
 

ATE

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 286
Joo tajuan että sä olet mielessäsi rakentanut sellaisen abstraktion itsellesi jossa kaksi käytännössä identtistä asiaa eivät olekaan identtiset koska toinen kohdistuu suuremmalle joukolle kuin toinen. Mutta kerta tuskin saan sua millään ymmärtämään sitä että kuinka tuo logiikka on täysin virheellinen niin en enää edes yritä.
Pystytkö allekirjoittamaan edes sitä että teoriassa voi olla kyse samasta asiasta mutta käytännössä aivan eri asia?
 

ttm

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 006
Tälle on olemassa ihan oikea termikin olemassa: itsesuggestio. Samaa tavaraa kaiken muun kristallihoito- ja mantranhokemispaskan kanssa. Ei poikkea noista niin millään muotoa.
Ei, itsesuggestio on täysin eri asia kuin mistä puhun. Lienee kyllä mahdollista, että itsesuggestion avulla voi onnistua uskomuksen luomisessa. Onhan lukemattomia tarinoita erilaisista huijareista, jotka kertovat jossain vaiheessa alkaneensa itsekin uskoa tarinoihinsa. Tai lukemattomista näyttelijöistä, joilla on alkanut mennä roolihahmo todellisuuden kanssa sekaisin. Nämäkään eivät tietenkään liity kristallihoitopaskaan mitenkään, ja mantrat eivät itsessään ole "paskaa", mutta väitteet siitä, mitä niillä voi saada aikaan, voi hyvinkin olla. Jos luulee, että mantroilla ei voi vaikuttaa omaan kokemukseensa todellisuudesta, on vain pahasti väärässä. Mikä ei tietenkään väärin ole, kaikilla on uskomuksensa.
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
No mitä se on jos ei itsesuggestiota jos ihminen päättää alkaa "läpällä" uskomaan sapagetttihirviöön ja sitten jollain mentaaliakrobatialla saa itsensä unohtamaan sen "läpällä" osan? Tää oli mun viimeinen postaus tästä sivujuonteesta, jonka pointti jää täysin epäselväksi. Väitän että uskikset ei harrasta tällaista itsensä manipulointia koska mikään havaitsemani perinteisiin uskontoihin hurahtamisessa ei sisällä mitään tällaista oman mielen hallinnan harjoittelua. Kuulostaa lähinnä hajonneelta mieleltä sellainen, joka voi päivästä toiseen alkaa uskomaan oikeasti johonkin uuteen itsensä kehittelemään ajatukseen ilman epäilystä tai tiedostamista, että mielikuvitushan se tässä leikittelee.
 

ttm

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 006
No mitä se on jos ei itsesuggestiota jos ihminen päättää alkaa "läpällä" uskomaan sapagetttihirviöön ja sitten jollain mentaaliakrobatialla saa itsensä unohtamaan sen "läpällä" osan?
Tuollainen voi ollakin itsesuggestiota, mutta minä en ole tuollaisesta puhunut.

Tää oli mun viimeinen postaus tästä sivujuonteesta, jonka pointti jää täysin epäselväksi.
Pointti oli vain se, että uskomuksesi siitä, että ihminen ei voisi uskoa mihin haluaa, on harhauskomus. Vaikkakin yleinen.

Edit: lieneekö tämä sitten niin vaikea ymmärtää sen takia, että koska käytit tuota väitettä perustellaksesi, miksi et voi alkaa jumaluskovaiseksi, sinun on mahdoton ymmärtää, että väitettä itsessään voisi kommentoida ilman, että samalla tarkoittaisi, että therefore sinun pitäisi alkaa jumaluskovaiseksi. Sitä en ole missään vaiheessa sanonut.

Väitän että uskikset ei harrasta tällaista itsensä manipulointia
Juu, ei varmasti.

Kuulostaa lähinnä hajonneelta mieleltä sellainen, joka voi päivästä toiseen alkaa uskomaan oikeasti johonkin uuteen itsensä kehittelemään ajatukseen ilman epäilystä tai tiedostamista, että mielikuvitushan se tässä leikittelee.
Lähestulkoon jokainen ihminen uskoo päivästä toiseen lukemattomaan määrään asioita tiedostamatta, että kyseessä on uskomus, jota erehtyy luulemaan todellisuudeksi. Ei se, että oppii ymmärtämään, kuinka todellisuuskokemukseen vaikuttavia uskomuksia luodaan, tarkoita sitä, että unohtaisi luoneensa ne. Se tarkoittaa, että oppii myös, kuinka niihin uskominen lopetetaan. Se tarkoittaa, että oppii tunnistamaan yhä enemmän ja enemmän sellaisia uskomuksia, jotka tällä hetkellä tuntuvat todellisuudelta ja hyvin perustellulta faktalta. Se tarkoittaa sitä, että oppii tunnistamaan ja ohjailemaan mielen automaattiseksi luultuja prosesseja.
 
Viimeksi muokattu:

Limainen setämies

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
02.04.2019
Viestejä
110
Eipä siitä kauan ole kun tieteessä vallitsevana totuutena oletettiin Maapallon olevan litteä. Siitä sitten alettiin ymmärtämään että ehkäpä näin ei olekaan. Ehkä joskus tieteessä aletaan uskomaan Jumalan olemassaoloon.

Jos kuvitellaan että Universumi on äärettömän vanha. Niin päädytään äärettäömyyksiin.
Eli: N 'luonnollisista luvuista otetaan pois kaikki yli 3 suuremmat luvut. Mitä jää? 3? Ei vaan ääretön. Ääretön - ääretön = ääretön.
Tämän takia ateismi on paskaa.
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
Eipä siitä kauan ole kun tieteessä vallitsevana totuutena oletettiin Maapallon olevan litteä. Siitä sitten alettiin ymmärtämään että ehkäpä näin ei olekaan. Ehkä joskus tieteessä aletaan uskomaan Jumalan olemassaoloon.

Jos kuvitellaan että Universumi on äärettömän vanha. Niin päädytään äärettäömyyksiin.
Eli: N 'luonnollisista luvuista otetaan pois kaikki yli 3 suuremmat luvut. Mitä jää? 3? Ei vaan ääretön. Ääretön - ääretön = ääretön.
Tämän takia ateismi on paskaa.
Kuka kuvittelee universumin olevan äärettömän vanha?
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 872
Eipä siitä kauan ole kun tieteessä vallitsevana totuutena oletettiin Maapallon olevan litteä. S
Väärin, tuona aikan ei ollut tiedettä metodina, vasta kun tiede astui kuvioihin, tieteen metodeilla saatiin selville minkä muotoinen maapallo on.
Vanhat luulot asioiden tilasta alkovat muuttuvaan vasta kun tieteellinen metodi astui mukaan kuvioihin, ns. age of enlightenment.

Jos kuvitellaan että Universumi on äärettömän vanha. Niin päädytään äärettäömyyksiin.
Ei, sinä vain et ymmärrä äärettömyyden käsitettä.

Eli: N 'luonnollisista luvuista otetaan pois kaikki yli 3 suuremmat luvut. Mitä jää? 3? Ei vaan ääretön. Ääretön - ääretön = ääretön.
Ei, ääretön on konsepti joka kuvaa sitä käsitystä että ei ole olemassa isointa tai pienintä lukua, se ei ole itsessään mikään numero.
Se että lukuja on ääretön määrä ei poista sitä faktaa että lukujanan yksittäiset luvut ovat olemassa.
Sinä lähestyt tätä tutun paradoksin mukaan jossa et voi koskaan päästä paikasta a paikkaa b koska sinun on aina kuljettava ensin matkan puoleenväliin
ja sitten jäljellä olevan matkan puoleenväliin jne.jne. eli ääretön määrä puoleenväliin kulkemisia joka estää sinun perille pääsysi.
Tämä ei tietenkään ole totta, koska ääretön on juurikin vain konsepti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Väärin, tuona aikan ei ollut tiedettä metodina, vasta kun tiede astui kuvioihin, tieteen metodeilla saatiin selville minkä muotoinen maapallo on.
Vanhat luulot asioiden tilasta alkovat muuttuvaan vasta kun tieteellinen metodi astui mukaan kuvioihin, ns. age of enlightenment.
Lisäksi maapallon pyöreys on ollut tiedossa tyyliin Aristoteleestä lähtien. Mutta vielä villimpää on että Eratosthenes, joka eli about 250BCE, laski Maapallon ympärysmitan parin prosentin tarkkuudella.
Eli siis vaikka tuolloin tiede ei ollut vielä sitä tiedettä mitä se on nykyään (i.e. tieteellinen metodi), nuo tyypit silti pystyivät päättelemään että Maapallo on pyöreä.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 872
Juu, yksittäisiä henkilöitä jotka ovat tienneet erilaisia "totuuksia" ennen tiedettä on ollut useita, ajattelin lähinnä sitä mikä on ns. yleinen hyväksytty "totuus".
Ja tietenkin korjasin myös sen väitteen jossa kirjoittaja puhui tieteen väittävän jotain, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa koska koko tiedettä ei vielä tuolloin ollut.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Juu, yksittäisiä henkilöitä jotka ovat tienneet erilaisia "totuuksia" ennen tiedettä on ollut useita, ajattelin lähinnä sitä mikä on ns. yleinen hyväksytty "totuus".
Ja tietenkin korjasin myös sen väitteen jossa kirjoittaja puhui tieteen väittävän jotain, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa koska koko tiedettä ei vielä tuolloin ollut.
Kreikkalais-roomalaisessa perinteessä tieto siitä että Maapallo on pyöreä oli todella laajalle levinnyt. Ja vastaavasti ne kulttuurit jotka oppivat helleeneiltä pitivät Maata pyöreänä, niin muslimit kuin kristitytkin. Se on enemmänkin myytti että keskiajalla olisi luultu että Maapallo on litteä.
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
Maan pyöreyskin taisi olla sitä "kiellettyä tietoa", jota ei saanut löytää. Syytä voi vaan ihmetellä.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Maan pyöreyskin taisi olla sitä "kiellettyä tietoa", jota ei saanut löytää. Syytä voi vaan ihmetellä.
Ei oikeastaan vaan se oli tieto josta on kirjoitettu avoimesti sieltä ihan Aristoteleestä lähtien.
Jotenkin tuntuu että Maan pyöreys ja siihen suhtautuminen sekoitetaan heliosentriseen malliin ja siihen miten siihen suhtauduttiin.
 

Jurppii

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
11 575
Ei oikeastaan vaan se oli tieto josta on kirjoitettu avoimesti sieltä ihan Aristoteleestä lähtien.
Jotenkin tuntuu että Maan pyöreys ja siihen suhtautuminen sekoitetaan heliosentriseen malliin ja siihen miten siihen suhtauduttiin.
Toki tieto on vanhaa mutta jostain uskonnollisesta kieltämisestä siinä oli Galileon kohdallakin kyse. Ja uskonnostahan tämäkin ketju on.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
6 746
Toki tieto on vanhaa mutta jostain uskonnollisesta kieltämisestä siinä oli Galileon kohdallakin kyse. Ja uskonnostahan tämäkin ketju on.
Siis Galileon kohdalla kun kyse oli heliosentrisyydestä niin kyllä, siinä pakotettiin uskonnollista kantaa yli tieteellisen.
Mutta se että vastaava asenne olisi ollut myös Maan pyöreyttä kohtaan on myytti. Se että Maapallo on pyöreä oli yleisesti hyväksytty asia ihan kirkonkin piirissä keskiajalla. Joskus myöhäisen antiikin aikana oli jotain kristittyjen lahkoja jotka korosti litteää maata mutta nuo katosivat keskiajalle mennessä ja käytännössä kaikki kirjoitukset jotka käsittelee asiaa jotenkin pitää Maapalloa pyöreänä.
 
Liittynyt
13.01.2019
Viestejä
407
Eipä siitä kauan ole kun tieteessä vallitsevana totuutena oletettiin Maapallon olevan litteä. Siitä sitten alettiin ymmärtämään että ehkäpä näin ei olekaan. Ehkä joskus tieteessä aletaan uskomaan Jumalan olemassaoloon.

Jos kuvitellaan että Universumi on äärettömän vanha. Niin päädytään äärettäömyyksiin.
Eli: N 'luonnollisista luvuista otetaan pois kaikki yli 3 suuremmat luvut. Mitä jää? 3? Ei vaan ääretön. Ääretön - ääretön = ääretön.
Tämän takia ateismi on paskaa.
Tieteen piirissä ei koskaan uskota mihinkään. Juuri tämän vuoksi uskonto on perusteellista hevonpaskaa.
 

Perax

Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
22
Maan pyöreyskin taisi olla sitä "kiellettyä tietoa", jota ei saanut löytää. Syytä voi vaan ihmetellä.
Kyllä se oli yleistä tietoa

For the astronomer and the physicist both may prove the same conclusion: that the earth, for instance, is round: the astronomer by means of mathematics (i.e. abstracting from matter), but the physicist by means of matter itself.
Summa Theologiae

Heliosentrinen malli hyväksyttiin yleisesti vasta 1700-luvun alkupuoliskolla, tarvittiin vielä Newtonin juttuja ja parallaksi oli ongelma .
Stellar parallax is so small (as to be unobservable until the 19th century) that its apparent absence was used as a scientific argument against heliocentrism during the early modern age.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
90 194
Viestejä
1 846 586
Jäsenet
39 164
Uusin jäsen
salodanger

Hinta.fi

Ylös Bottom