Suorasähkölämmitteinen 1,5-kerroksinen vanha omakotitalo, poistoilmanvaihdolla, alakerrassa lattialämpökaapelit valun pinnassa, yläkerrassa patterit ja viikko sitten asennettu ilp, lvv tariffinohjauksen perässä ja varaava leivinuuni. Pelkkä uunin lämmitys ei riitä yläkerran lämpimänä pitämiseen pakkasilla. Keskimääräinen vuosikulutus 19000kwh. Pörssisähkö ensi kuusta alkaen.
- lattialämmitystermarit ajastettu yötunneille, plussakeleillä riittää hyvin lämpö päiväksi
- yläkerran sähköpatterit pois käytöstä, ilppi korvaa
- lämminvesivaraaja pudotettu 55 asteelle, yllättävän kalsaksi meni suihkuvesi
- uunia tullaan lämmittämään lokakuusta eteenpäin niin paljon kuin mahdollista, ajattelin hommata tornipuhaltimen lämpöä levittämään
- ruoka valmistetaan vain leivinuunissa tai kaasugrillissä, lounasravintolaa suositaan arkipäivisin
- ilmanvaihto pois päältä yöksi
Ei oikein millään saa pudotettua kulutusta alle 30kwh/vrk, ilppiä käyttäessä näillä keleillä kulutus vain lisääntyi. Alustavien testien mukaan rakenteet ei juuri varaa eli ilpin ajaminen täysillä yötunteina ei vaikuta kannattavalta varsinkin, kun siinä metelissä tuskin saa nukuttua.
Pakkaskelien ajaksi suunnitelmissa olisi uunin lämmityksen lisäksi ajastaa lattialämpö vain tunniksi aamuyöllä ja laitta ilpille jatkuva pyynti 16 asteeseen, nostella pyyntejä/aikoja, jos sisälämpötila jähtyy liikaa. Viime talvena tuli muutama aamu herättyä sisälämpötilaan 17 astetta, vaikka uunia oli lämmitetty, ihanat sähkönsäästötalkoot.
Ilmanvaihto tekisi mieli sammuttaa pysyvästi, mutta miten seurailla tuleeko vahinkoa talolle? Riittääkö sisäilman suhteellisen kosteuden seuranta? Toisaalta uunia polttaessa ilma vaihtuu väkisinkin.
Mitähän tässä olisi vielä tehtävissä?