Tässäpä omat toimenpiteet tälle talvelle - kohteena -72 rakennettu suorasähköllä lämpiävä täystiiliomakotitalo, omalla rengaskaivolla (varsin sähköriippuvainen siis). Lämmityksessä öljytäytteiset sähköpatterit, ilmalämpöpumppu ja takkaleivinuuni. Nämä ei ole missään järjestykssä, joten sekavaa voi olla - tajunnanvirtaa.
-Huonelämpötila pidetään matalalla ja vedetään villasukkaa jalkaan ja villapeittoa päälle - meillä on usein talvisin esim. keittiössä aamuisin ~14-15 astetta.
-Kaikki vedensäästö on suoraan sähkölaskusta pois, sillä myös kylmän veden nosto kaivosta tapahtuu sähköpumpulla --> Pienikulutuksiset WC-pöntöt, eko-ohjelmat pyykkikoneessa ja astianpesukoneessa, lyhyet suihkut pienimmällä mahdollisella vedenpaineella.
-Takka/leivinuunicombo keskellä olohuonetta lämpiää päivittäin, kovilla pakkasilla kahdesti. Leivinuunia hyödynnetään ruoanlaitossa mahdollisimman paljon. Siellä myös lämpenee mikron sijaan valmiit ruoka-annokset.
-Painovoimainen ilmanvaihto --> Tuuletusräppänöiden availun sijaan tuuletusikkunoihin asennettu lämpötilan mukaan säätyvät tuloilmaventtiilit (
Velco VTR-100).
-Talo on yhdessä kerroksessa, joten lämmön leviäminen takasta makuuhuoneisiin on haasteellista. Jos ilmalämpöpumppua ei tarvita lämmittämään, sitä pidetään pelkällä puhallustoiminnolla kierrättämään takan lämpöä. Tähän hankintalistalla takan lämmöllä toimiva takka/kamiinapuhallin. Välioviin on asennettu kapeat ilmanvaihtoritilät parantamaan ilmankiertoa huoneiden välillä, koska teinit haluaa pitää huoneidensa ovia kiinni.
-Ovet ja ikkunat tiivistetty (huom. oikeaoppinen tiivistys, ulospäin harveneva). Kolmikerrosikkunat alkuperäiset, mutta vielä ihan asialliset.
-Ikkunoiden edessä paksut verhot, erityisesti makuuhuoneissa.
-Varastossa on odottamassa puukiuas, Kota-pata 80l ja Schiedelin harkkohormi kylppäriremontin nytkähtämistä eteenpäin. Näillä sitten pesuvesien lämmitystä.
-Tuulikaapin ovi kiinni! Oikeasti. Tämä on lapsille varsinkin vaikeaa - ainakin meillä. Meillä on ulko-ovet vanhoja alumiiniprofiiliovia, jotka ovat melkoisia kylmäsiltoja. Vaihdetaan kun rahatilanne sallii.
-Sähkölaitteita ei turhaan päällä, joitakin toimintoja ajastettu älypistorasioiden kanssa (kuuluu Verisuren pakettiin). Chilien vesiviljelmät sammuu toistaiseksi, kunhan viimeisin sato vaan kypsyy.
-Sähkökaapissa on ns. "lämpökytkin", eli erillinen kytkin jolla kytketään sähköpattereiden käyttämät pistorasiat käyttöön. Tuohon on myös ajastin, joka on rikki ja koko ajan päällä jos kytkin on päällä. Ajastin korjataan, ja jos sähkölämmitystä on käytettävä, se ajastetaan yleisesti halvimpiin kellonaikoihin ja käytetään yösähköä.
-Lämminvesivaraaja lämpenee ainoastaan öisin yösähköllä.
-Lisäeristys välikattoon syksyn aikana. Tällä hetkellä eristeenä n. 30cm kivivillaa. Siihen 20cm lisää päälle joko puhallettuna tai levynä.
Näillä mennään meillä ja säästellään tämän talven, katsotaan mihin kulutus menee. Aiemmin vuositasolla kulutus on vaihdellut 18 000 - 21 000 kWh:n välillä.