- Liittynyt
- 22.10.2016
- Viestejä
- 11 864
Ihan hatusta veikkaisin, että vaikka Starlink onkin kallis niin ei niin kallis, etteikö Nato maat voisi vastaavan tehdä yhteistuumin. Kun siihen yhdistäisi jotain turvallisuus palveluita kuten hätä sms niin rahoitus olisi helppo perustella.
Mikään "hätä sms" ei nyt oikein kelpaa perusteluksi koska kännykällä ei tuollaiseen saa yhteyttä. Vaatii ihan omat radiolaitteensa.
Ja NATO-mailla on runsaasti korkeammalla radalla lentäviä tietoliikennesateliitteja, joilla signaali mm. lentokoneisiin kyllä kulkee, mutta niihin lentokoneisiin tarvitaan paljon isommat ja kalliimmat radiolaitteet, ja nopeudet on hitaampia.
Mutta jos taas haluttaisiin tehdä starlinkin kaltainen matalalla kiertoradalla lentäviin sateliitteihin pohjaava kommunikaatioverkko, jossa nopeus riittää live-videokuvaan ja radiolaitteet on pieniä ja halpoja, sitä suurta määrää sateliitteja ei oikein saa kiertoradalle mukavaan hintaan ilman SpaceXää.
Yksi tuollainen 15-20 tonnin laukaisu jolla saadaan joitain kymmeniä starlink-sateliitteja yhdelle kiertoratatasolle maksaa Ariane V:lla, Atlas V:lla tai Delta IV:llä n. 100 miljoonaa, SpaceXn omakustannehinta sille Falcon 9llä on luokkaa 20 miljoonaa.
Starlinkissä noita ratatasoja on kymmeniä. Jos halutaan siihen live-videokuvaan melko pienillä päätelaitteilla, tarvitaan varmaan luokkaa parikymmentä ratatasoa.
Eli kun ostetaan laukaisut markkinoilta, päästään heti laukaisujen hinnassa pariin miljardiin. Tähän sitten sateliittien hinta päälle.
Eli ei mahdoton hinta, mutta pelkästään laukaisujen hinnalla saisi kuitenkin satoja panssarivaunuja.
ja jos olisi sotilaskäyttöön tehty sateliittiverkko, joka lentäisi matalalla ja siinä olisi vain "minimimäärä" sateliitteja, sitten osan niistä sateliiteista tuhoaminen ASAT-aseilla olisi toimivaa kommunikaatiokatkojen aikaansaamiseksi kriittisillä hetkillä kriittisiin paikkoihin. Käytännössä niitä satelliitteja tarvittaisiin ehkä luotettavuussyistä enemmän kuin minimimäärä, ja niiden olisi hyvä olla halvempia kuin ASAT-aseet. Starlinkissä sateliitteja taas on niin paljon, ja niiden laukaisu niin halpaa, että niiden tuhoaminen ei oikein käytännössä onnistu siten että se tuntuisi jossain.
Joten USAn ratkaisu oli että yksinkertaisesti leasataan SpaceX:ltä osa Starlinkin kapasiteetista käyttöön, nimellä "starshield", ja SpaceX sitten kehitti tätä varten Starlinkiin paremmat tietoturvaominaisuudet.