Asiaa puitiin muutama sivu sitten, katso sieltä. Nerokkaan systeemin ovat noihin kulutusvaikutuksellisiin keksineet sinällään.
Se oman kulutuksen halpa hinta ei ole ratkaiseva, jos ei samalla pääse keskihinnan alle. Noissa sopimuksissa se tärkein asia on päästä keskihinnan alapuolelle mahdollisimman paljon, ja jos absoluttinen päivävaihtelu on pientä, kuten silloin kun hinnat ovat halpoja, se ei ole mahdolista. Nuo kulutusvaikutussopimukset kannattavat pörssisähköön verrattuna, jos pörssisähkön toteutunut keskihinta on yli sopimuksen hinnan. Jos se pörssin toteutuma on on alle sen sopimuksen hinnan, ne tulevat kovin kalliiksi (vaikka verrattuna pörssisähköön + Helenin 0,38 c/kWh marginaali tai EHKÄ kiinteeseen 7,99 c/kWh:kin).
Nyt olet kyllä ymmärtänyt jotain oleellisesti väärin näistä kulutusvaikutussopimuksista. Kulutusvaikutusta
ei lasketa suhteessa sen kiinteään osaan, vaan omaan spot-keskihintaasi (eli sähkönkäyttösi keskiarvohintan jonka maksaisit joka tapauksessa suoralla pörssisähköllä) verrataan pörssin aritmeettiseen spot - keskihinnan keskiarvoon, joka lasketaan olettamalla tasainen kulutus vuorokauden halki.
Jos pörssin keskihinta on kuukausitasolla vaikka 7 snt/kWh ja olet käyttänyt sähköä tismalleen samalla teholla läpi koko kuukauden, myös oma spot-keskihintasi on 7 snt ja kulutusvaikutus on nolla (näin pörssin aritmeettinen spot-keskihinta btw lasketaan). Tuo 7 snt/kwh on kuitenkin keskiarvo. Sanotaan yksinkertaistuksen vuoksi, että päivällä sähkö on siinä kuussa maksanut 10 snt/kWh ja yöllä 4 snt/kWh (oikeastihan tämä vaihtelee tunnista toiseen).
Tässä hypoteettisessa skenaariossa, jos olisit käyttänyt sähköä tasaisesti
ainoastaan öisin, spot-keskiarvosi sille kuukaudelle olisi 4 snt, eli kulutusvaikuksesi olisi 4 - 7 snt/kWh = -3 c/kWh. Eli jos kulutusvaikutussopparisi kiinteä osa on vaikka 7 snt, niin todellisuudessa sähkölaskusi sille kuukaudelle on 7 - 3 = 4 snt/kWh kertaa toteutunut kulutus. Vastaavasti sitten jos olet käyttänyt sähköä pelkästään päivisin, spot-keskiarvosi on 10 snt, eli kulutusvaikutus on +3, jolloin maksat koko kuukauden sähköstä 10 snt/kWh.
On tärkeämpi siirtää koko kuukauden kulutus pörssisähkön halvimmalle tunneille eikä kuvitella, että kun alittaa päivän keskiarvon niin voittaa.
Tottakai pitää yrittää siirtää koko kuukauden kulutus halvimmille tunneille, koska kulutusvaikutus lasketaan kuukausittain eikä päivätasolla.
Eli vaikka jos pörssisähkö olis koko ajan *itun halpaa, niin tällöin noissa kulutusvaikutuksellisissa tulee plusmerkkistä eli lisähintaa. Periaatteessa kulutuksen siirtäminen vaikka kuukauden kalleimmalta tunnilta kuukauden toiseksi kalleimmalle tunnille laskee hintaa.
Olet ihan oikeassa, että silloin kun sähkön hinta on tasainen, kulutusvaikutusta on vaikea hallita. Toisaalta kuten yllä käy ilmi, kulutusvaikutus lasketaan senteissä, eikä prosenteissa. Tämä tarkoittaa, että jos sähkö on koko ajan todella halpaa, niin se kulutusvaikutus on joka tapauksessa pieni, suuntaan tai toiseen. Jos kuukauden toteutunut spot-keskiarvo on vaikka 0.5 snt/kWh ja omasi 0.7 snt/kWh, niin kulutusvaikutuksesi sille kuukaudelle on 0.2 snt. Toki tällaisessa skenaariossa kulutusvaikutussoppari on hyvin kallis verrattuna suoraan pörssisähköön, koska lähes ilmaisesta sähköstä huolimatta maksat siinä kuussa silti vaikkapa sen 7 + 0.2 snt/kWh koko kuukauden sähkön käytöstä. Toisaalta vastaavasti jos sähkö on koko ajan tasaisesti kallista, sanotaan että pörssin spot on 30 snt ja omasi 32 snt, niin maksat sen kuukauden sähköistä yhteensä 7+2 snt/kWh, eli jäät todella reilusti voitolle suhteessa pörssisähköön.
Ja kulutuksen siirtäminen kuukauden halvimmalta tunnilta toiseksi halvimmalle nostaa, riippumatta kuinka hemmetin halpa se toiseksi halvin on. Äkkiä vois miettiä, että mitä halvemman pörssisähkön aikana käyttää sitä niin sitä enemmän saa hyvitystä mutta matemaattisesti sillä ei ole mitään tekemistä sen enämpää kuukausi- kuin vuorokausikeskiarvon kanssa itsessään.
Edelleen, ei toimi näin. Sähkön keskittäminen halvimmille mahdollisille tunnille laskee kulutusvaikutustasi eniten, mutta toiseksi halvin pudottaa sitä myös, mutta ei vaan ihan niin paljoa. Pointtina on se, että isot kuluttajat kannattaa siirtää halvoille tunneille, koska silloin ne vetävät keskiarvoa enemmän miinukselle, jolloin ei tarvitse murehtia niin paljoa kalliiden tuntien pienemmästä käytöstä.