Jos sä haluat, että veronmaksajien rahoilla rakennetaan kannattamatonta ydinvoimaa, niin miksi sitten se kannattamattomuus olisi ongelma akkujen tai pumppuvoimaloiden kanssa? Yhtälailla se uusi ydinvoima on todettu kannattamattomaksi.
Olen satavarma, että veronmaksajien rahoilla tää joka tapauksessa hoidetaan suoraan tai epäsuorasti eurot ottaen. Enkä minä edes kannata ydinvoimaan kuin pakon edessä, vaan turvevoimaa (koska sitä on meillä valtavasti ja se toisi töitä Suomeen), mutta nyt politikot ovat liian "vihreitä" ja tekevät/ovat tehneet kansantaloutemme kannalta hölmöä soppareita.
Lisäksi tuo "tuulettomat pakkaspäivät" kuvastaa juurikin tuon sun puskeman ydinvoiman rakentamisen huonoutta. Noita tuulettomia pakkaspäiviä, jolloin sähkön tuotantopula alkaa lähestyyn, on tyyliin ehkä pari viikkoa vuodesta. Loput 95% ajasta tuo sun ydinvoima olisi joko poissa käytöstä tai sitten se sponssaisi lähes nolla hinnat koko Pohjois-Eurooppaan ja Baltiaan suomalaisten veronmaksajien piikkiin.
Meillä on toi Tehon puute ongelma Fingirdin mukaan kulutus maks.15000MW ja tuotanto maks 11800 ja tää edellyttää, että kaikki voimalamme toimivat.
Taisi äsken taas tulla että OL3 on poissa pelistä. OL2 käy vajaa teholla kun ei ole niitä turbiinin siipiä varalla. Ei tota pahdu nytkään eikä yksi ydinvoimala edes meidän Teho-ongelmaa rarkaise, mutta olisi hyvä lisä 10-vuoden päästä. Et luultavasti vieläkään OL3 ja OL2 ongelmista huolimatta halua nähkä niiden rikkoutumisia ongelmiksi.
Samalla tehden myös kaikista yksityisistä investoinneista sähköntuotantoon täysin kannattamattomia.
Noina tuulettomina pakkaspäivinä Suomen sähkönkulutus on about kaksinkertainen verrattuna siihen, että mitä se on kesän minimikulutuksen aikaan. Ja sellaiset about 50% enemmän kuin mitä se on tälläisten vähän yli nollakelien aikaan.
Se mitä me tarvitaan Suomen sähkömarkkinoille on lisää skaalautuvuutta. Eli juurikin noita tapoja säilöä sitä energiaa.
Ei mitään massiivista määrää lisää perusvoimaa, etenkin jos se perusvoima rakennetaan veronmaksajien rahoilla.
Ei tässä ole kyse yksityisen energian kannattavuudesta vaan siitä, että meillä käyttäjillä mm. teollisuus on sitä energia ENEMMÄN kuin mitä tarvitsemme, jotta hintataso pysyy jollain järkevillä tasoilla. Ellei nyky tapaa muuteta.
Fortumin edustaja maksoi mainoksen YouTupeen
Jossa tuodaan (laita asetuksita ääni 1.5nopeudelle niin ehkä jaksat kuunnella) aika hyvin esiin mikä meidän ongelma on ja se koskee myös Ruotsia.
Tossa ennustetaan sähkön tarpeeksi 2-kertainen määrä nykytasoon nähden 2040 mennessä.
Yllätys. yllätys tossakin ratkaisuksi esitetään
"
42:42 Ydinvoiman kakentaminen kestää n.10vuotta eli pelkästään nopeasti rakennettavan tuulivoiman rakentaminen ei riitä.
43:20 Kaikkea tarvitaan lisää. Maa/merituulivoimaa, aurinkovoimaa,vetykaasuvoimaloita, pumppuvoimaloita,katsoisi voiko vesivoimassa tehdä tehonkorotuksia, ydinvoimaa. Sähköistäisi kaukolämpöjärjestelmät. Sekä, että kulutus olisi joustavampaa jatkossa."
- voiko ton selvemmin sanoa
40:50 uuden sähköntuotannon rakentaminen kestää km. kauemmin kuin uuden kulutuksen rakentaminen. Uudet toimivat miettivät asiaa monelta kannalta ja kaikki eivät halua rasittaa järjestelmää. Monien uusien toimijoiden kulutus on massiivinen, esim Inkooseen suunnitteilla oleva" plasstar-hanke " CO2-vapaa terästehdas tarvitsee 8-10 terawattituntia vuodessa (suomi kuluttaa nyt n. 80TWh vuodessa) ja Loviisan ydinvoimalaitostuottaa 8 TWh vuodessa. Tällä hetkellä suurin on Outokummun Tornion terästehdas n. 4-5 TWh/vuosi."
- ei aivan sanatarkka mutta asiasisältö noin, en ole kokonaan edes katsonut. Fingid on ainoa hänen mukaan ketä ongelma kiinnostaa. Ruotsissa perustettu
komitea asiaa tutkimaan. Saa nähdä jääkö se sitten siihen mitenkin pitkäksi aikaa
Ja tietysi että ton että kapasiteettimarkkinat pitäisi luoda, ei sanonut? suoraan, mutta siinäkin siis valtio maksumieheksi.
Toistan veronmaksajat/ kuluttavat aina joutuvat homman maksamaan. Miksi meidän pitäisi valtiona antaa siinä sivussa isosiivu
ylimääräistä tuottoa ulkomaisille sijoittajille maksamamme koron lisäksi.
Edit: laitetaan nyt vielä tähän, että meillä ei ole kukaan esittänyt toimivaa ratkaisua, miten hoidetaan energiaa tuulettomille pakkaspäiväiville, jos meidän
ydinvoimalamme poistuu tuotannosta, edes tuonti ei silloin riitä ja muistaakseni tossa se videollakin todetaan. Ruotsikin luultavasti olisi samaan aikaan vaikeuksissa.
Se vasta maksaakin yhteiskunnalle, jos sähköjä katkotaan. Kuluttajien joustokyky on jo nyt aikalailla imetty ja sähkönkäytön tarve kasvaa koko ajan.
Lämmitystä halutaan koko ajan siirtää sähkölle mm. vesi-ilma, ILP sekä maalämpö. Kaikki toimivat sähköllä ja kun sitä suurinta tehoa tarvitaan ne siirtyvät suoransähkön käyttäjiksi (osin myös maalämpö). Ja kun noi kennot kunnolla jäätyvät (sähkökatkot) osa niistä rikkoutuu...