Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mietitään matkapuhelinmarkkinaa. Sellaista ei ollut 30v sitten. Elintaso nousi, matkapuhelimet tapahtuivat, kasvua kun "kaikki" haluavat matkapuhelimen ja myöhemmin älypuhelimen. Nyt ollaan tilanteessa missä kaikilla on älypuhelin. Ainoa tapa(?) "kasvattaa" markkinaa on saada ihmiset ostamaan kalliimpi puhelin. Kalliimpi puhelin vaatii varakkaampia ostajia tai ostajia jotka priorisoivat puhelimen yli jonkin toisen hyödykkeen(nollasummapeli kuluttajien rahoista?). Vaarana myös inflaatio jos palkat vain nousevat ja nousevat.Kasvua ajaa voittoa tekevät yritykset. Huonot putoaa pois, mutta uusia nousee tilalle. Eikö todellisuus ole juuri se, että nousukausi on jatkunut loputtomasti (sisältäen varianssia)?
Ymmärrät varmaan sen, että palkat eivät voi nousta loputtomasti eivätkä todellakaan niin paljon, että esim. kompensoisivat väestön ikääntymisen ja maapallon väestömäärän laskuunkääntymisen? 1.4miljardia kiinalaista vs. 800 miljoonaa.Yksittäisen tuotteen markkina saturoituu ja sitten tulee uusia tuotteita ja uusia innovaatioita ja uutta tekniikkaa jne. Inflaatio kuuluu kiinteänä yhtälöön. Väestön ikääntymisestä hyötyy sitten taas joku uusi firma jne. Pörssi on plussummapeliä.
Ei tarvitsekaan kompensoida väestön ikääntymistä tai vähentymistä. Kyllä pörssissä silti on ne voittoa tahkovat yritykset, vaikka asiakaskunta olisikin vanhempaa ja niitä olisi puolet vähemmän globaalisti. On ollut ennenkin ja en näe miksei olisi tulevaisuudessa.Ymmärrät varmaan sen, että palkat eivät voi nousta loputtomasti eivätkä todellakaan niin paljon, että esim. kompensoisivat väestön ikääntymisen ja maapallon väestömäärän laskuunkääntymisen? 1.4miljardia kiinalaista vs. 800 miljoonaa.
Yksi strategia mikä imho. voittaa tässä tilanteessa on löytää globaalit jätit jotka vievät muiden lounaat. sp500:ssa moni jäteistä ja suomessa ei enää nokiaa. Nollasumma tai negatiivisessakin tilanteessa joku voi kasvaa toisten kustannuksella. SP500 voi kasvaa samalla kun omxhpi inflaation huomioiden on pakkasella. Vaikeampi strategia löytää pieniä yrityksiä jotka päätyvät isojen huomaan yrityskauppojen kautta tai uusia markkinoita jotka kasvavat vanhojen kustannuksella(robotiikka, ai). Tai sitten indeksiä edelleen kasvavilta markkinoilta kuten intia. Tosin apple, google ja samsung myy mobiilit intiaankin eli globaalit jätit jyrää.
Nollasumma ja negatiivisessakin kasvutilanteessa osa yrityksistä voi kasvaa. Kasvu tulee siitä, että viedään toisten yritysten markkinat. Apple tappoi nokian matkapuhelimet, apple kasvoi, nokia meni "nollaan". Toinen tapa, että kun kuluttaja miettii mihin laitteeseen 500e laittaa tai minkä videostriimauspalvelun ottaa 15e/kk hinnalla niin kuluttaja valitsee firman X eikä firmaa Y. Globaalit jätit vie muiden lounaat ja kilpailevat kuluttajien rahoista maailmanlaajuisesti. SP500 voi kasvaa samalla kun omxhpi näivettyy.Ei tarvitsekaan kompensoida väestön ikääntymistä tai vähentymistä. Kyllä pörssissä silti on ne voittoa tahkovat yritykset, vaikka asiakaskunta olisikin vanhempaa ja niitä olisi puolet vähemmän globaalisti. On ollut ennenkin ja en näe miksei olisi tulevaisuudessa.
Ei kai amerikan kotimarkkina kasvakkaan merkittävästi enempää kuin muu maailma? Apple/google/amazon/microsoft/tesla/meta/... keräävät maailmanlaajuisesti rahaa sisään. Eurooppalainen kilpailija kuten nokia ajettiin samalla lähes nollaan. Kasvu tulee siitä, että viedään globaalisti muiden lounaat ei niinkään siitä, että amerikan kotimarkkina itsessään kasvaisi nopeammin kuin muu maailma. Jätit hyötyvät myös intian väestökasvusta.Jenkeissä on moni globaali jätti ja kasvua on piisannut. Mutta minua mietityttää se, että kuinka kauan jenkkimarkkina voi kasvaa enemmän kuin muu maailma? Nyt lähes 65 % ACWI-indeksistä on jenkkiä, mutta maailman bkt:stä jenkkien osuus on alle 30 %.
Lisäksi jenkkiosakkeet eivät kollektiivisesti voi tuottaa enempää kuin muu maailma ilman, että jenkkien osuus maailmaindeksissä kasvaa. Voiko jenkkien osuus siis kasvaa vaikka 80 tai peräti 90 prosenttiin ACWI-indeksissä? Millainen maailma se olisi?
Noinhan se menee. Lähinnä mietin, kuinka absurdiksi moinen keskittyminen voi äityä ja millaiseen maailmaan se johtaisi. Eräänlainen Rooman valtakunta?Ei kai amerikan kotimarkkina kasvakkaan merkittävästi enempää kuin muu maailma? Apple/google/amazon/microsoft/tesla/meta/... keräävät maailmanlaajuisesti rahaa sisään.Eurooppalainen kilpailija kuten nokia ajettiin samalla lähes nollaan. Kasvu tulee siitä, että viedään globaalisti muiden lounaat ei niinkään siitä, että amerikan kotimarkkina itsessään kasvaisi nopeammin kuin muu maailma.
Toinen puoli amerikkaa se, että siellä on paljon hyvää työperäistä maahanmuuttoa mikä ruokkii esimerkiksi piilaakson high tech:ia. Missä tapahtuu AI ja robotiikkainnovaatio, kuka vie rahat? Kuka tekee konesalit ja vie rahat(amazon, microsoft, google) jne. Suomalaisetkin yritykset kaataa jenkeille rahat, kun käytetään globaalien jättien rautoja ja palveluita.
Mä en osaa ajatella sp500:sta amerikka indeksinä muuten kuin poliittisten riskien kohdalta. SP500 jätit on globaali sijoitus+hajautus kun katsoo mistä raha tulee.
Nykynuoriso tuntuu uutisten perusteella olevan paljon fiksumpaa kuin oma sukupolveni tai vanhempieni sukupolvi. Sijoittamisaste on erittäin positiivinen nuoremmissa
Ei se loputtomiin kasva isoinkaan yritys. Google saatetaan pilkkoa. Mitä pilkkomisesta seuraa, en osaa sanoa. Pilkkomisjuttuja on väläytelty myös muiden tekkijättien kuten meta:n suuntaan(facebook, oculus, instagram, whatsapp jne). Nvidia yritti ostaa ARM:ia ja kaupat estettiin kilpailuviranomaisten toimesta. Vaikempi jättien enää ostaa pieniä pois kun viranomaiset on enemmän nyt hereillä kuin 5v sitten.Noinhan se menee. Lähinnä mietin, kuinka absurdiksi moinen keskittyminen voi äityä ja millaiseen maailmaan se johtaisi. Eräänlainen Rooman valtakunta?
DOJ Targets Google for Antitrust Violations, Proposes Breakup of Search Giant
SPY maksaa osingot ulos. Osinkoprosentti toki on pienehkö ~1,3%, mutta siitä tuo tuottoero täytyy muodostua vs SXR8.Entäpä todellinen osingot sijoittava SP500-ETF nimeltään SXR8 (sininen) vs. SPY (vaihteeksi punainen)? Historiaa siitä ei ole niin paljon, joten valitsin aikaväliksi 14.10.2011 - 15.10.2024. SPY jäi koko ajan jälkeen. Lopussa SXR8 on +623 % vs. SPY +366 %. Onko kellään tietoa mikä tuon SPY:n pointti on, kun yksikköhintakin on vastaava kuin SXR8:ssa? Viimeisen 13 vuoden keskimääräiset vuosituotot ovat 16,44 % (SXR8) ja 12,56 % (SPY). Mihin tuo SPY onnistuu hukkaamaan nelisen prosenttiyksikköä SP500:n tuottoa vuosittain, ennätysmäisiin kuluihin vai?
Tuo trusti ei näytä muotonsa perusteella kuvaavan osingot uudelleen sijoittavaa SP500 ETF:ää, kuten esimerkiksi SXR8:a. Lähempänä SXR8:a olisi SP500TR (total return).
Tarkastellaan kuvaajista silmämääräisesti SPY ja SP500TR:n eroja, kun vertailutasoksi valitaan vuoden 2000 korkein arvo.
Vuoden huiput SPY/SP500TR:
2007: +1,3 %/+14,3 %
2016: +46,1 %/+104,8 %
2024: +279,4 %/+510,8 %
Kuten kasvulukujen eroista näkee, SPY ei lähellekään vastaa SP500:n kokonaistuottoa.
Edit. Tässä on kuvaaja, jossa SPY-trusti on sinisellä ja punainen on SP500TR, 1.1.2000 - 31.12.2016, kuten sinullakin oli. SP500TR kävi finanssikriisissä korkeammalla ja ylitti sen jälkeen IT-kuplan tason v. 2011 vs. SPY vasta 2013. Vuoden 2016 lopussa SP500TR:n tuotto oli +116 % vs. SPY:llä +52 %.
Entäpä todellinen osingot sijoittava SP500-ETF nimeltään SXR8 (sininen) vs. SPY (vaihteeksi punainen)? Historiaa siitä ei ole niin paljon, joten valitsin aikaväliksi 14.10.2011 - 15.10.2024. SPY jäi koko ajan jälkeen. Lopussa SXR8 on +623 % vs. SPY +366 %. Onko kellään tietoa mikä tuon SPY:n pointti on, kun yksikköhintakin on vastaava kuin SXR8:ssa? Viimeisen 13 vuoden keskimääräiset vuosituotot ovat 16,44 % (SXR8) ja 12,56 % (SPY). Mihin tuo SPY onnistuu hukkaamaan nelisen prosenttiyksikköä SP500:n tuottoa vuosittain, ennätysmäisiin kuluihin vai?
No sehän selitti eron.Oho, en huomannutkaan että SPY onkin osingot ulos maksava rahasto, hyvä korjaus. Mutta tuo ei kuitenkaan vaikuta kovin paljoa mun pointtiin, SP500TR:llä meni silti 2012 asti ennen kuin se oli palautunut finanssikriisiä edeltävälle tasolle. IT-kuplan tasolle taas palauduttiin loppuvuodesta 2010.
Tämä on hyvä havainnollistus.No sehän selitti eron.
Yksittäinen ostos IT-kuplan huipulta palautui samalle tasolle ensimmäisen kerran 2007. Vastaavasti finanssikriisin yksittäinen kuplaostos palautui ostohetken tasolle 2012. Aikaa kului ensimmäisen osalta seitsemän vuotta ja jälkimmäisessä meni viisi vuotta.
Nuo ovat SP500-indeksisijoittajan pahimpia esimerkkejä, ja silti tappioton irtautuminen olisi ollut mahdollista lyhyemmässä ajassa kuin suositeltu 10 vuoden minimisijoitusaika kyseisiin instrumentteihin.
Munsen kaltainen indeksisijoittaja ei tee tuon pahimman esimerkin mukaisia kertaostoja kuplan huipulta ja jää sen jälkeen katselemaan sivusta kuplan jälkeisiä parhaita ostohetkiä. Hän ostaa tasasummalla joka kuukausi, jolloin kuopista tarttuu enemmän osuuksia salkkuun. Sellaiselle edes 00-luku ei ollut huonoa aikaa.
@munse aloitti 10 vuotta sitten. Kuvasta näkyy, miltä SP500TR:n historia näytti 15 edeltävän vuoden ajalta 15.10.1999 - 15.10.2014. On siinä saattanut käydä nuoren munsen mielessä, että onpas jo kallista, ja oispa aloittanut viisi vuotta aikaisemmin.
Jos jaksat, niin kannattaisi joskus kokeilla syöttää Exceliin Yahoosta löytyviä SP500TR:n kuukauden ensimmäisen päivän avaushintoja 1.9.2000 - 1.9.2010. Noilla hintoilla ostetaan kuluitta 500 €/kk. Siinä on aloitettu IT-kuplan korkeimmasta kuukaudesta ja jatkettu tasan 10 vuotta. Ja vieläpä pahamaineisen kurjalla 00-luvulla. Vierekkäisiin sarakkeisiin sijoitettu summa ja potin arvo kunakin kuukautena. Kolmanteen vielä se, paljonko ollaan miinuksella tai plussalla. Lopuksi voisi värittää solut punaisiksi (jos miinuksella) ja vihreiksi (jos plussalla). Voi olla silmiä avaavaa huomata, kuinka paljon enemmän vihreitä soluja tulee, kun on säännöllinen indeksisijoittaja. IT- tai finanssikuplan huipulla aloittanut sellainen sijoittaja hymyili jo paljon aiemmin kuin vasta 2010/2012, kuten annat ymmärtää.
No sehän selitti eron.
Yksittäinen ostos IT-kuplan huipulta palautui samalle tasolle ensimmäisen kerran 2007. Vastaavasti finanssikriisin yksittäinen kuplaostos palautui ostohetken tasolle 2012. Aikaa kului ensimmäisen osalta seitsemän vuotta ja jälkimmäisessä meni viisi vuotta.
Nuo ovat SP500-indeksisijoittajan pahimpia esimerkkejä, ja silti tappioton irtautuminen olisi ollut mahdollista lyhyemmässä ajassa kuin suositeltu 10 vuoden minimisijoitusaika kyseisiin instrumentteihin.
Munsen kaltainen indeksisijoittaja ei tee tuon pahimman esimerkin mukaisia kertaostoja kuplan huipulta ja jää sen jälkeen katselemaan sivusta kuplan jälkeisiä parhaita ostohetkiä. Hän ostaa tasasummalla joka kuukausi, jolloin kuopista tarttuu enemmän osuuksia salkkuun. Sellaiselle edes 00-luku ei ollut huonoa aikaa.
@munse aloitti 10 vuotta sitten. Kuvasta näkyy, miltä SP500TR:n historia näytti 15 edeltävän vuoden ajalta 15.10.1999 - 15.10.2014. On siinä saattanut käydä nuoren munsen mielessä, että onpas jo kallista, ja oispa aloittanut viisi vuotta aikaisemmin.
Jos jaksat, niin kannattaisi joskus kokeilla syöttää Exceliin Yahoosta löytyviä SP500TR:n kuukauden ensimmäisen päivän avaushintoja 1.9.2000 - 1.9.2010. Noilla hintoilla ostetaan kuluitta 500 €/kk. Siinä on aloitettu IT-kuplan korkeimmasta kuukaudesta ja jatkettu tasan 10 vuotta. Ja vieläpä pahamaineisen kurjalla 00-luvulla. Vierekkäisiin sarakkeisiin sijoitettu summa ja potin arvo kunakin kuukautena. Kolmanteen vielä se, paljonko ollaan miinuksella tai plussalla. Lopuksi voisi värittää solut punaisiksi (jos miinuksella) ja vihreiksi (jos plussalla). Voi olla silmiä avaavaa huomata, kuinka paljon enemmän vihreitä soluja tulee, kun on säännöllinen indeksisijoittaja. IT- tai finanssikuplan huipulla aloittanut sellainen sijoittaja hymyili jo paljon aiemmin kuin vasta 2010/2012, kuten annat ymmärtää.
(Bloomberg) — Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSM) raised its target for 2024 revenue growth after quarterly results beat estimates, allaying concerns about global chip demand and the sustainability of an AI hardware boom.
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja hyvän pohjatyön olet ainakin tehnyt, kun et mihinkään pankin ”huijaus”rahastoihin laittanut rahoja.Vasta hiljattain huomasin, että tekistä löytyy tällainen sijoitusketjukin. Itsekin olen näitä "liian myöhään" sijoittamisen aloittaneita, vasta -23 toukokuussa aloin kuukausisäästämään pankin indeksirahastoon. Nyt sitten tässä koittanut tutustua ja oppia tästä hommasta jotain. Mulla on arvo-osuustili OP:ssa ja nyt olen miettinyt jos avaisi myös osakesäästötilin. Mitä mieltä kokeneemmat ovat, että onko OP hyvä paikka salkulle vai olisiko esim. Nordnet parempi? Itekin olen tutkinut hinnastoja paljon ja OP on sinänsä kätevä, kun sitä käytän muutenkin. Toki tuo ETF kk-säästäminen olisi huippu ominaisuus. Kuukausisäästöllä olen laittanut kahteen nuista indekseistä yhteensä 200e/kk, välillä vaihdellen. ETF ja NVDA olen ostanut kertaostoina. Säästösummaa voisin ehkä hieman nostaakin, mutta toisaalta kiinnostaisi ostaa myös suoria osakkeita silloin tällöin, vaikka sitten OST:lle.
Oman salkun painot nyt nämä:
- SXR8 ETF 50% kulut 0,07%
- 3 eri OP Indeksiä yhteensä 40% (Eurooppa A, Amerikka A ja Pohjoismaat A) kulut 0,39%
- NVDA 10%
Positiivista on ollut nähdä, että tässäkin ajassa on ihan tuntuvaa arvon nousua tullut. Toki se isompi romahdus on varmaan jo melko lähellä...
En tiedä mitä tuollaiseen säästävakuutukseen voi poimia, olettavasti ei ainakaan OP:n indeksirahastoja …Mitä tuollaisilla voi odottaa tuotoksi ? Ja pitääkö noissa olla aktiivinen sijoittaja ?
Juuri hommasin pankin (OP ) huijaus säästövakuutuksen ja hajautin sijoituksen 50/50 maltiliseen ja suht korkean tuotto-odotuksen rahastoihin. (kertasijoitus ). Pääpointti tässä on se, että tuohon saa määriteltyä edunsaajan ja edunsaaja saa rahat ulos nopeasti jos itselleni tulee noutaja.
Huijausrahasto mulla on ollu tuolla jo vuosikausia ja ihan hyvn se on tuottanut.
Pitäisi vielä keksiä muutakin ja hoitaisin kaikki miellellään OP:n kautta, ihan vaan helppouden vuoksi. Lisää huijausrahastoja vai jotain muuta ? Mitä tuolta OP:n tarjonnasta kannattaisi poimia ? Yksi sijoitus voisi olla noin 5 vuoden pitoajalla ja toinen 10+ vuotta.
Pakko puuttua tähän. Itse vasta kovin alussa sijoittamisen polulla ja kesällä avasin tilin Nordnetiin enkä sitä pidä mitenkään vaikeana. Enkä siis ymmärrä miten se omaa pankkia käyttämällä sen helpompaa olisi. Kuukausi-ETF NN:ssä ja kuukausittain automaattinen siirto sinne haluttu summa tilipankista..
Pitäisi vielä keksiä muutakin ja hoitaisin kaikki miellellään OP:n kautta, ihan vaan helppouden vuoksi.
On siellä indeksirahastojakin saatavilla. Ja säästövakuutuksessa saa muuttaa sijoituskohteita kuluttomasti koska vaan haluaa.En tiedä mitä tuollaiseen säästävakuutukseen voi poimia, olettavasti ei ainakaan OP:n indeksirahastoja …
Omalla kohdalla nuo OP:n rahastot noussut tässä 1,5 vuoden aikana reilut 10%. OP Eurooppa indeksi A n.+14% ja Pohjoismaat indeksi A n.13% tämä oli vielä kesällä +21%. Aloitin siis laittamalla molempiin kertasumman ja sen jälkeen 100€ kuussa. Tuo Amerikka indeksi A noussut n. +4% mut sitä omistanut vasta n. 3kk.Mitä tuollaisilla voi odottaa tuotoksi ? Ja pitääkö noissa olla aktiivinen sijoittaja ?
Juuri hommasin pankin (OP ) huijaus säästövakuutuksen ja hajautin sijoituksen 50/50 maltiliseen ja suht korkean tuotto-odotuksen rahastoihin. (kertasijoitus ). Pääpointti tässä on se, että tuohon saa määriteltyä edunsaajan ja edunsaaja saa rahat ulos nopeasti jos itselleni tulee noutaja.
Huijausrahasto mulla on ollu tuolla jo vuosikausia ja ihan hyvn se on tuottanut.
Pitäisi vielä keksiä muutakin ja hoitaisin kaikki miellellään OP:n kautta, ihan vaan helppouden vuoksi. Lisää huijausrahastoja vai jotain muuta ? Mitä tuolta OP:n tarjonnasta kannattaisi poimia ? Yksi sijoitus voisi olla noin 5 vuoden pitoajalla ja toinen 10+ vuotta.
Amerikka indeksin tilalle sp500?Omalla kohdalla nuo OP:n rahastot noussut tässä 1,5 vuoden aikana reilut 10%. OP Eurooppa indeksi A n.+14% ja Pohjoismaat indeksi A n.13% tämä oli vielä kesällä +21%. Aloitin siis laittamalla molempiin kertasumman ja sen jälkeen 100€ kuussa. Tuo Amerikka indeksi A noussut n. +4% mut sitä omistanut vasta n. 3kk.
Sitten tuo legendaarinen ETF (SXR8) on plussalla noin 4,5%, mutta sitäkin olen omistanut vasta kuukauden.
Ei näissä tarvitse olla kovinkaan aktiivinen, varsinkin jos teet sen kk-säästämissopimuksen niin rahat siirtyy sinne sen mukaan.
Näkee helposti vuosiraporteista tai määritetylle ajanjaksolle.Näkeekö Nordnetistä vuoden luovutusvoittoja ja -tappioita?
OPllä näkee myöskin napinpainalluksella. Sekä euroina että prosentteina.Näkee helposti vuosiraporteista tai määritetylle ajanjaksolle.
Sarja Ylellä aiheesta. Menee ehkä enemmän firettämisen puolelle, mutta kuitenkin:
Sijoittajat
"Maailmassa on yksi uskonto, jota kaikki muut uskonnot kumartaa. Se uskonto on raha." Dokkarisarjassa neljä nuorta aikuista jahtaa kaikkien aikojen nousua. Perheenisä Jusa on laittanut kymppitonnin kulutusluoton kryptoihin. Startup-yrittäjä Ronny haluaa olla rahakas brändi, jonka nimi on...areena.yle.fi
Breaking news: Suomen kansa on persaukinen ja kuoliaaksi verotettu.Aika kaukana mun mielestä sijoittamisesta noin yleisesti. Neljä tyyppiä tässä tais olla.
Yks uhkapeliluonteinen "kaikki yhteen kryptoon ja pikavipit kylkeen".
Toinen "oli muutaman kuukauden varatoimitusjohtaja, tienasi 10k€/kk asuessaan vanhemmilla ilman kuluja, tunki kaiken ilmeisesti kryptoihin ja munkitti kryptoista. Ei puhunut mitään sijoittamisesta muuten. Myönsi kyllä, että oli ihan vaan tuuria.
Kolmas oli asuntoflippaaja, jonka touhu ei kovin ammattimaiselta vaikuttanut, kun yhtiökumppanin kanssa meni sukset ristiin ja samalla suri sitä, että välitti tästä tosi paljon (eli oisko niin ettei vastarakkautta herunut naiselta ja lähti pois). Haali vaan velkaa ilmeisesti maksimit. Voihan tuo toimiakin jos korot laskee reippaasti ja markkinat vilkastuu.
Neljäs sitten joku Hankenin suomenruotsalainen myyntimies, jonka bisnesidea jäi täysin hämäräksi. Ilmeisesti töissä jossain, joka rahoittaa startup-firmoja? Joo työnantaja varmaan sitten sijoitti niitä rahoja ehkä, mutta sijoittajaksi en tätä tyyppiä kyllä sanoisi tuon ohjelman perusteella. Henkistä pääomaa itseensä sijoittajaksi kenties.
Ehkä tää sarja kuvastaa tätä tilastokeskuksen 19.9.2024 julkasemaa tiedotetta: Pörssiosakkeita tai sijoitusrahastoja omisti 1,94 miljoonaa henkilöä vuonna 2023 | Tilastokeskus
, jonka mukaan vain 35,4 % suomalaisista (="asuntoväestön henkilöistä", mitä tuo nyt sitten tarkoittaakaan) omisti vuoden 2023 lopussa sijoitusrahastoja, pörssiosakkeita tai molempia.
Mediaanisalkku oli 2023 lopussa 5770 euroa.
Kymmenellä prosentilla näistä omistajista omistusten arvo oli yli 70 700 euroa.
Ehkä mä en vaan ymmärrä tätä "asuntoväestön henkilö" -termiä, kun kuulostaa kyllä erikoiselta, että jos Suomen väkiluku on n. 5,6miljoonaa ja näistä siis 35,4% omistaa osakkeita ja/tai rahastoja eli 1,98 miljoonaa ja näistä sitten 10%:lla (198 000) salkku on yli 70 700 euroa niin todella vaikea uskoa, että mun 7x xxx€ salkku olisi siis koko väestön top 3,5% (198 000 /5 600 000) joukossa. Siis muotoillen niin, että vain 3,5%:lla koko populasta on tuota luokkaa tai isompi salkku.
Toki tästä puuttuu kaikki muu omaisuus eikä kerro nettovarallisuudesta mitään ja suomalaisilla varmaan kaikki rahat seinissä (ja autossa), metsässä ja tileillä perinteisesti, mutta kuvittelin jotain muuta kun sijoittamista on nyt hehkutettu ja hypetetty aika monta vuotta jo.
Tai sitten ymmärsin termit ja numerot väärin.
Sepä tässä just ihmetyttääkin, kun aika paskasta palkasta oon itse tän raapinu kasaan ja alottanutkin aivan liian myöhään joku 10v sitten ilman perintöjä. Plus vikat vuodet tässä eronneena ja 3 lapsen vuoroviikkoiskänä omakotiasujana siittä paskasta palkasta ei ihan hirveesti oo jääny ylimääräistä, niin todella vaikea ymmärtää, miten nää parempituloiset ei oo miljonäärejä suurin osa. Joo verotus varmaan sen hoitaa, mutta jos mulla olis ollu tonni/kk extraa tän kymmenen vuotta niin...ei viitti ees miettiä (pari-kolmesataatuhatta lisää, mutta osinkoja olis ...enemmän.)Breaking news: Suomen kansa on persaukinen ja kuoliaaksi verotettu.
Etenkin (ylempi) keskiluokka on täällä ostovoimaltaan ihan maailman surkeimpien joukossa, joten harvalla on massia ison salkun perustaksi. Toisaalta osittain kyse myös kulttuurisista tekijöistä ja täällä ei vaan ole ollut tapana sijoittaa ja ainoa hyväksytty tapa vaurastua on lottovoitto.
Mutta joo, samoja asioita itsekin ihmetellyt, kun oma salkku on tilastojen valossa ihan parhaan muutaman prossan joukossa, mutta ei tässä olo mitenkään erityisen varakkaalta tunnu.
Osa porukasta ei osaa tai halua säästää. Voi olla isotkin tulot mutta käytännössä kädestä suuhun kun autolaina, asuntolaina, lomareissut, michelin ravintolat jne. imee ihan kaiken mitä tulee. Jossain kohtaa veroprogressio myös iskeen niin ettei nettotulo ole edes puolta brutosta.Sepä tässä just ihmetyttääkin, kun aika paskasta palkasta oon itse tän raapinu kasaan ja alottanutkin aivan liian myöhään joku 10v sitten ilman perintöjä. Plus vikat vuodet tässä eronneena ja 3 lapsen vuoroviikkoiskänä omakotiasujana siittä paskasta palkasta ei ihan hirveesti oo jääny ylimääräistä, niin todella vaikea ymmärtää, miten nää parempituloiset ei oo miljonäärejä suurin osa. Joo verotus varmaan sen hoitaa, mutta jos mulla olis ollu tonni/kk extraa tän kymmenen vuotta niin...ei viitti ees miettiä (pari-kolmesataatuhatta lisää, mutta osinkoja olis ...enemmän.)
Joo kai se on paljon asennekysymys. Ja se varmaan korostuu nykyään somen myötä, kun pitää sitä omaa elämää muille näyttää niin pitäähän sen olla sitä viittä tähteä ja luksusta. Verotuksesta sen verran, että joo verot nousee palkan noustessa, mutta kai se nettokin aina nousee vai onko vieläkin niitä ansoja, jossa bruttopalkan noustessa tietyn rajan yli saatkin vähemmän käteen? Ei oo tarvinnu näitä miettiä näillä tuloilla.Osa porukasta ei osaa tai halua säästää. Voi olla isotkin tulot mutta käytännössä kädestä suuhun kun autolaina, asuntolaina, lomareissut, michelin ravintolat jne. imee ihan kaiken mitä tulee. Jossain kohtaa veroprogressio myös iskeen niin ettei nettotulo ole edes puolta brutosta.
Ei kai noita tuloansoja isotuloisilla ole, mutta tyyliin tonni lisää bruttoa niin saakin vain 400e lisää käteen. Brutto näyttää valtavalta, mutta netto ei niinkään.Joo kai se on paljon asennekysymys. Ja se varmaan korostuu nykyään somen myötä, kun pitää sitä omaa elämää muille näyttää niin pitäähän sen olla sitä viittä tähteä ja luksusta. Verotuksesta sen verran, että joo verot nousee palkan noustessa, mutta kai se nettokin aina nousee vai onko vieläkin niitä ansoja, jossa bruttopalkan noustessa tietyn rajan yli saatkin vähemmän käteen? Ei oo tarvinnu näitä miettiä näillä tuloilla.
joo mut pointti se, että enemmän bruttoa, niin aina saa kyllä enemmän rahaakin että ei se iso palkka ole selitys sille, että veroihin menee kaikki ja mitään ei jää ja onhan ne korotuksetkin aina sit isompia isompitulosilla , ihan jo prosentuaaliset plus sitten muut korotukset tuon verotuksenkin vuoksi toki. Eli käytännössä varmaan menot vaan kasvaa niiden tulojen myötä ja todellisuudessa ei jää mitään käteen (sijoitettavaksi).Ei kai noita tuloansoja isotuloisilla ole, mutta tyyliin tonni lisää bruttoa niin saakin vain 400e lisää käteen. Brutto näyttää valtavalta, mutta netto ei niinkään.
Ei se tietenkään selitys ole, mutta ei voi ajatella niinkään että joku saa 50ke vuosi enemmän liksaa niin pitäisi pystyä säästämään 50ke enemmän kun realistisesti netto voikin olla vain 25ke enemmän. Tähän päälle ne vähän kalliimmat autot, asunnot, lomareissut niin ollaankin kädestä suuhun vaikka on se "iso palkka".joo mut pointti se, että enemmän bruttoa, niin aina saa kyllä enemmän rahaakin että ei se iso palkka ole selitys sille, että veroihin menee kaikki ja mitään ei jää ja onhan ne korotuksetkin aina sit isompia isompitulosilla , ihan jo prosentuaaliset plus sitten muut korotukset tuon verotuksenkin vuoksi toki. Eli käytännössä varmaan menot vaan kasvaa niiden tulojen myötä ja todellisuudessa ei jää mitään käteen (sijoitettavaksi).
En ajattelenaan, mutta jos joku saa 50ke enemmän liksaa niin ajattelen sen saavan 25k enemmän käteen. Kyllä tuosta pitäisi jo muutamassa vuodessa saada salkku jo yli ton mainitun rajan. Ja tuo ilman tuottoja. Pakko sen palkankorotuksen on ihmisillä mennä suoraan kulutukseen sitten. Eli palataan asenteeseen. Eli toisinsanoen ihmiset elävät yli varojensa noin yleisesti. Luulis, että Suomessa olis peritty tuota hamstraamisen ja piheyden kulttuuria menneisyydestä, mutta taitaa olla just toisin eli heti kun jotain on niin laitetaan haisemaan.Ei se tietenkään selitys ole, mutta ei voi ajatella niinkään että joku saa 50ke vuosi enemmän liksaa niin pitäisi pystyä säästämään 50ke enemmän kun realistisesti netto voikin olla vain 25ke enemmän. Tähän päälle ne vähän kalliimmat autot, asunnot, lomareissut niin ollaankin kädestä suuhun vaikka on se "iso palkka".
imho. hyvä tapa on se, että alkaa laittaan vaikkapa puolet palkankorotuksesta käteen jäävästä rahasta aina säästöön. Nostaa hieman elintasoa ja nostaa hieman säästömäärää. Puolet vaan heitto eikä mikään täytyy tehdä näin summa.
FIRE ja Downshift ketjuja kun lukee niin aika säännöllisesti sinne ilmottautuu porukkaa paheksumaan sijoittamista ja säästämistä. Yleisin argumentti, "mä haluan nauttia elämästä nyt, voin kuolla huomenna ja jää rahat käyttämättä". Meitä on varmaan sellaisia jotka elää hetkessä ja niitä jotka elää tulevaisuudessa ja sitten porukkaa jotka ei elä kummassakaan ääripäässä.En ajattelenaan, mutta jos joku saa 50ke enemmän liksaa niin ajattelen sen saavan 25k enemmän käteen. Kyllä tuosta pitäisi jo muutamassa vuodessa saada salkku jo yli ton mainitun rajan. Ja tuo ilman tuottoja. Pakko sen palkankorotuksen on ihmisillä mennä suoraan kulutukseen sitten. Eli palataan asenteeseen. Eli toisinsanoen ihmiset elävät yli varojensa noin yleisesti. Luulis, että Suomessa olis peritty tuota hamstraamisen ja piheyden kulttuuria menneisyydestä, mutta taitaa olla just toisin eli heti kun jotain on niin laitetaan haisemaan.
Suurin on näistä ”parempituloisista” lienee asuvat pääkaupunkiseudulla. Siellä jos haluaa asua omistusasunnossa ns. hyvällä alueella, niin kyllä siihen saa uppoamaan helposti kovapalkkaisenkin tulot. Varsinkin jos on lapsia, halutaan uudehko omakotitalo ja siihen vielä autot ym. päälle.Sepä tässä just ihmetyttääkin, kun aika paskasta palkasta oon itse tän raapinu kasaan ja alottanutkin aivan liian myöhään joku 10v sitten ilman perintöjä. Plus vikat vuodet tässä eronneena ja 3 lapsen vuoroviikkoiskänä omakotiasujana siittä paskasta palkasta ei ihan hirveesti oo jääny ylimääräistä, niin todella vaikea ymmärtää, miten nää parempituloiset ei oo miljonäärejä suurin osa. Joo verotus varmaan sen hoitaa, mutta jos mulla olis ollu tonni/kk extraa tän kymmenen vuotta niin...ei viitti ees miettiä (pari-kolmesataatuhatta lisää, mutta osinkoja olis ...enemmän.)
Kaikkia ei kiinnosta sijoittaminen eikä tarvitsekkaan kiinnostaa. Suomessa on eläkejärjestelmä, minkä tulisi taata jokaiselle takuueläke+työeläke vai mikä lieneekään...joten paheksunta sinällään on siihenkin suuntaan turhaa. Se ettei sijoita ei ole yli varojensa elämistä, se taas on jos tulot ja menot ei ole missään balanssissa.En ajattelenaan, mutta jos joku saa 50ke enemmän liksaa niin ajattelen sen saavan 25k enemmän käteen. Kyllä tuosta pitäisi jo muutamassa vuodessa saada salkku jo yli ton mainitun rajan. Ja tuo ilman tuottoja. Pakko sen palkankorotuksen on ihmisillä mennä suoraan kulutukseen sitten. Eli palataan asenteeseen. Eli toisinsanoen ihmiset elävät yli varojensa noin yleisesti. Luulis, että Suomessa olis peritty tuota hamstraamisen ja piheyden kulttuuria menneisyydestä, mutta taitaa olla just toisin eli heti kun jotain on niin laitetaan haisemaan.
Paheksun vain sitä tilannetta, kun yli varojensa eläneet alkavat vaatimaan uusia ja korotettuja veroja jotka koskevat lähinnä niitä jotka ovat säästäneet. Tyyliin vasemmistoliiton hinkuma varallisuusvero, maastamuuttovero ja vielä jyrkemmät progressiot tulo ja pääomaveroon.Tässä sijoittaminen hommassa menee aika hyvin se paheksunta molempiin suuntiin, niitä paheksutaan jotka eivät sijoita ja niitä paheksutaan jotka sijoittavat. Itse olen sijoittanut ja olen ollut sijoittamatta, tällä hetkellä en omista mitään sijoitusinstrumentteja ja laitan mieluumin ns. haisemaan eli toisin sanoen käytän rahaa elämiseen.
En näe yhteyttä yli varojen elämisen ja poliittisen ideologian kanssa. Failanneet yrittäjät suurimpana ryhmänä on mielestäni olleet valittamassa kun ovat ulosotossa vuoskymmeniä ja pitäs saada anteeksi, eli firmassa eletty yli varojen ja muitten pitäs maksaa. Toinen yhtä äänekäs ryhmä on opiskelijat, jotka bilettäneet velaksi.Paheksun vain sitä tilannetta, kun yli varojensa eläneet alkavat vaatimaan uusia ja korotettuja veroja jotka koskevat lähinnä niitä jotka ovat säästäneet. Tyyliin vasemmistoliiton hinkuma varallisuusvero, maastamuuttovero ja vielä jyrkemmät progressiot tulo ja pääomaveroon.
Vuosikymmeniä ---> 90-luvun lama ---> Yrittäjän vikaEn näe yhteyttä yli varojen elämisen ja poliittisen ideologian kanssa. Failanneet yrittäjät suurimpana ryhmänä on mielestäni olleet valittamassa kun ovat ulosotossa vuoskymmeniä ja pitäs saada anteeksi, eli firmassa eletty yli varojen ja muitten pitäs maksaa. Toinen yhtä äänekäs ryhmä on opiskelijat, jotka bilettäneet velaksi.
Sitä ei tartte paheksua jos joku ei sijoita, kun tässä maassa valtio ainakin sanoo tekevänsä sitä jokaisen puolesta.
Varmaan tuosta saakka tuota valitusta on ollut ja mennyt syklittäin, missä aina kerätään ne vanhatkin yli varojensa eläneet valittajat takasin otsikoihin vaatimaan että muiden pitäs maksaa heidän maksut ja heidän ei kannata tehdä mitään töitä koska ulosottomies vie kaiken.. Aika hajanaista on se valittajaporukka on yrittäjistä opiskelijoihin ja pikavippaajiin eikä mun mielestäni mitenkään yksilöitävissä jonkun puolueen tai ideologian taakse.Vuosikymmeniä ---> 90-luvun lama ---> Yrittäjän vika
Ihmisestä voi tuntua oikeutetulta elää kuin viimeistä päivää, kun yli varojensa eläminen on trendinä valtiotasolla useammassakin maassa. Onnekkaimmat putoavat aina jaloilleen kuin kissat.Varmaan tuosta saakka tuota valitusta on ollut ja mennyt syklittäin, missä aina kerätään ne vanhatkin yli varojensa eläneet valittajat takasin otsikoihin vaatimaan että muiden pitäs maksaa heidän maksut ja heidän ei kannata tehdä mitään töitä koska ulosottomies vie kaiken.. Aika hajanaista on se valittajaporukka on yrittäjistä opiskelijoihin ja pikavippaajiin eikä mun mielestäni mitenkään yksilöitävissä jonkun puolueen tai ideologian taakse.
50k brutosta menee 9 747,83e veroja ja 3970e sossuja = 27,4% (13,7k)En ajattelenaan, mutta jos joku saa 50ke enemmän liksaa niin ajattelen sen saavan 25k enemmän käteen. Kyllä tuosta pitäisi jo muutamassa vuodessa saada salkku jo yli ton mainitun rajan. Ja tuo ilman tuottoja. Pakko sen palkankorotuksen on ihmisillä mennä suoraan kulutukseen sitten. Eli palataan asenteeseen. Eli toisinsanoen ihmiset elävät yli varojensa noin yleisesti. Luulis, että Suomessa olis peritty tuota hamstraamisen ja piheyden kulttuuria menneisyydestä, mutta taitaa olla just toisin eli heti kun jotain on niin laitetaan haisemaan.