
Shawarmahtava kana
Jokunen vuosi sitten tuli Rovaniemellä torilla maistettua shawarma kanarullaa. Ja koin jonkinlaisen rakastumisen tunteen XD Siitä asti olen haaveillut tekeväni vastaavaa kotona.
Kuitenkin samanlainen ongelma tulee kuin kebabin kanssa. Kebabpaikoissa lihat vuolletaan pyörivästä vartaasta (toivottavasti). Sama shawarma kanan kanssa. Shawarmassa kanan palaset on laitettu tiiviiseen kasaan ja annetaan pyöriä. Kotiratkaisut samanlaisella tyylillä eivät ole häävejä kuulemma.
Sitten innostuin katsomaan
Middle Eats kanavaa, jossa näytetään, miten valmistetaan Lähi-Idän herkkuja. Shawarma löytyy myös listalta muutamaan otteeseen. Hänen kotiratkaisut ovat uunissa tai grillissä vartaassa tai paistinpannulla. Tokmannissa ei iskenyt silmään vartaat silmään, joten ei sitten. Varmaan harvoin käyttäisin. Sitten
tässä videossa näytettiin tapa, josta aika toope olo, kun en ollut tajunnut; ritilällä uunissa. Joten eikun tuumasta toimeen.
Paistileikkeitä (reisi) ostin. Ilman luuta ja nahkaa. Ei taideta nahallista paistileikettä myydä Suomessa, luulisia näkyy? Tein jogurttimarinadin. Käytin islantilaista jogurttia (3% rasvaa) pohjana. Sinne viskasin vaikka ja mitä mausteita mitä olin nähny resepteissä. Erikoisuutena pieni ripaus sitruunahappoa, josta on tullut uusi lisä minun repertuaariini. Sitrushedelmien maku on hyvä, mutta ne pistää närästämään. Joten sitruunahappo hoitaa sen osuuden. Eikä tarvi ostaa sitruunaa, josta tarvii mehustaa puolet.
Noh, viskasin paistileikkeet marinadiin ja jääkaappiin tekeytymään. Kun oli paiston aika, valmistelin uunin. Lämmitin uunin päälle 200 asteeseen. Meinasin aluksi laittaa ritilän uunipellin päälle, mutta sitten ei olisi mahtunut järkevästi sinne... Joten ritilä oli lähellä uunin ylävastuksia ja reilusti alempana. Laitoin paistileikkeet ritilän päälle ja sitten uuniin ylävastuksen alle.
Tässä Middle Eatsin tavassa ensiksi paistettiin kanoja kuusi minuuttia per puoli, jonka jälkeen paistettiin vielä viisi minuuttia kummaltakin puolelta. Eli kuusi, kääntö, kuusi, kääntö, viisi, kääntö, viisi. Kohtuu nopeasti valmista.
No miltäs maistui? En osaa sanoa, oliko niin shawarmahtavaa, mutta ainakin tämä valmistusprosessi todettiin toimivaksi. Hyväähän tämä oli! Kana sai käryä pintaan ja oli jopa rapsakkaa. Pikkusen kuivahti sisältä, mutta se ei niin paljoa haitannut paistileikkeen kanssa. Hiukka työläs oli sitten tiskata käsin, mutta sekin hoitui nopeasti. Tyhmän uunin takia kääntelyt oli vaivalloista, piti hellan päällä pitää leivinpaperia, johon laskin ritilän välillä. Pikkusen tuli sotkua.
Miten parantaisin? Mausteet pitäisi saada kuntoon, jotkin eivät tuntuneet aivan shawarmalta mitä tuli silloin Rovaniemellä syötyä. Jokin mieto chilijauhe pitäisi kai löytää, en ole tosin suurin poltteen fani, joten se jäi tästä pois. Olisiko jokin "jytympi" paprikajauhe hyvä lisä? Olisiko rasvaisemmassa jogurtissa ideaa? Myös ylävastuksen tunnustelua pitäisi harrastaa, taisi olla eka kerta kun käytin uunia näin. Myös muita tarjoilutapoja voisi kokeilla, wrapit on kyllä hyviä, mutta vaihtelua kaipaa XD