Postaa kokkauskuvia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DonX
  • Aloitettu Aloitettu
Ostinpa itsenäisyyspäivän kunniaksi entrecote piffin Prisman palvelutiskitlä. Kuusi euroa maksoi. Olisiko ehdotuksia miten tämän kypsentämistä kannattaisi lähestyä? Viimeksi kun paistelin (muistaakseni kokonaan pannulla) mediumiksi, niin jotkin rasvat ei oikein sulanut. Oli sitten mukavampi kokemus kun seuraavana päivänä paistoin jämät läpikypsäksi. Sous vide vehjettä en omista tai muuta hienompaa.

1638725035569.png
 
Ostinpa itsenäisyyspäivän kunniaksi entrecote piffin Prisman palvelutiskitlä. Kuusi euroa maksoi. Olisiko ehdotuksia miten tämän kypsentämistä kannattaisi lähestyä? Viimeksi kun paistelin (muistaakseni kokonaan pannulla) mediumiksi, niin jotkin rasvat ei oikein sulanut. Oli sitten mukavampi kokemus kun seuraavana päivänä paistoin jämät läpikypsäksi. Sous vide vehjettä en omista tai muuta hienompaa.

1638725035569.png
Reverse sear.

Suolaa pihvi ja yön yli jääkaappiin. Uuniin 100-125 astetta kunnes sisälämpö n. 5 asteen päässä halutusta kypsyydestä. Pinnat nopeasti pannulla.
 
Tulipas se entrecote piffi tehtyä "reverse sear" tekniikalla (miten sen kääntäisi suomeksi?). Kaveriksi paahdettuja pottuja ja parsakaalia keittäytin.

Suolasin piffin edellisenä iltana. Piffi oli 125 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila oli 50-51 astetta. Otin poies ja pistin pinnat hiiliteräksellä noin minuutti per puoli (hiiliteräspannu ja kutosella levy). Taisi olla sisälämpötila noin 55 astetta kun otin poies.

Rasvaklöntit suli suussa sentään tällä kertaa. En jaksanu edes lautasella olevaa piffiä syödä... Enkä ole noin punaiseen oikein tottunut....

1638803292841.png
 
Rasvaklöntit suli suussa sentään tällä kertaa. En jaksanu edes lautasella olevaa piffiä syödä... Enkä ole noin punaiseen oikein tottunut....

1638803292841.png

En henkilökohtaisesti entrecôtesta juurikaan välitä nimenomaan sen rasvaisuuden takia.. Muutamaan otteeseen tehnyt "Philly cheese steakia" jäädyttämällä ja suikaloimalla mutta en tiedä, ei se hype vain itselle aukea.
Mitä piffeihin yleensä tulee niin RARE!!1 :tup:
 
Entrecoten pihvin jämät ja uunissa tehdyt ranskalaiset (puikulasta).

Kuorin ja tein tuollaisia suikaleita (aika pieniä oli potut). Keittelin viisi minuuttia suolassa ja etikka lorauksessa. Pellille, öljyä (rypsiä) ja 200 uuniin. Katselin ensin 40 minuuttia ja käänsin, oliko noin 10-15 vielä, ennenku otin poies. Suolaa ja valkosipulijauhetta laitoin. Kuivia ja rapsakoita, aika korppumaisia. Suosittelen enemmän tuota aiksempaa paahdettuja pottuja.

Pihvin jämät sitten pikasesti kuumalla pannulla käännöksen kera. Täytyy sanoa, seuraavalla kerralla kyllä kypsennän varmasti entrectoe pihvin muutaman asteen enemmän. Kyllähän 55 asteista söi, mutta jotenkin sen rasvaa pitää antaa enempi sulaa.

1638884386099.png
 
Entrecoten pihvin jämät ja uunissa tehdyt ranskalaiset (puikulasta).

Kuorin ja tein tuollaisia suikaleita (aika pieniä oli potut). Keittelin viisi minuuttia suolassa ja etikka lorauksessa. Pellille, öljyä (rypsiä) ja 200 uuniin. Katselin ensin 40 minuuttia ja käänsin, oliko noin 10-15 vielä, ennenku otin poies. Suolaa ja valkosipulijauhetta laitoin. Kuivia ja rapsakoita, aika korppumaisia. Suosittelen enemmän tuota aiksempaa paahdettuja pottuja.

Pihvin jämät sitten pikasesti kuumalla pannulla käännöksen kera. Täytyy sanoa, seuraavalla kerralla kyllä kypsennän varmasti entrectoe pihvin muutaman asteen enemmän. Kyllähän 55 asteista söi, mutta jotenkin sen rasvaa pitää antaa enempi sulaa.

1638884386099.png
Joo, entrecote kannattaa vetää vähän kypsemmäksi kuin fileet. Itse paistelen 57-58 asteeseen.
 
Wieninleikkeet onnistuu myös airfryerissä. Kuten myös karjalanpiirakat jos näin itsenäisyyspäivän menua jatketaan. :)
 
Wieninleikkeet onnistuu myös airfryerissä. Kuten myös karjalanpiirakat jos näin itsenäisyyspäivän menua jatketaan. :)
Piti vaan saada kaikki samaan aikaan kypsiksi ja leikkeet oli sen verran isoja (300g), ettei mahtunut muutenkaan pannulle kuin yksi kappale kerrallaan paistumaan.
 
Siinä itsenäisyyspäivän kokkailua. Vähän tuli tehtyä kaikenlaista eikä ehkä kaikista yhtenäisin setti, mutta kivasti komponentit onnistuivat.
- Poron sisäfilettä
- Kantarelli-karpalo kastike
- Puolukkasurvos
- Peruna-Manchego pave
- Punajuuri-vuohenjuusto
- palsternakka pyre
- karamellisoidut lantut
- päärynä-persimon salaatti
Poroa.jpeg
 
IMG_20211211_132557.jpg

IMG_20211211_133349.jpg

IMG_20211211_133440__01.jpg



IMG_20211211_133641.jpg

Karjalanpaistin laitoin uuniin muhimaan. Perunoita keittää vielä kaveriksi.
Näyttää hyvältä. Karjalanpaisti, vaikka on yksinkertainen ja helppo valmistaa, vaatii hyvän esityön ja kunnolliset raaka-aineet. Mielestäni lihojen ruskistaminen on tärkeää kuten olet tehnyt tässä, olisin ehkä itse ottanut vielä enemmän ruskeaa pintaa kuumemmalla pannulla. Omaan makuun juurekset ovat myös tärkeitä ja tässä niitä on mukavasti. :thumbsup:
 
Laitetaan nyt kuva ettei mene ihan pelkäksi keskusteluksi eli lasi sherryä ja mojamaa eli suolattua ja kuivattua tonnikalaa. Terävällä veitsellä ohueksi viipaloituna ja ripaus oliiviöljyä päälle.
1639224793669.png
 
Mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Teitkö itse, vai mistä tätä saa?

Tilasin nettikaupasta. Aikaisempina vuosina tilasin Espanjasta, mutta hintojen/saatavuuden/postikulujen vuoksi tilasin nyt Saksasta, ohessa linkki kauppaan. Toimitus oli nopea ja hinta ihan kilpailukykyinen, kilohinta noissa on noin 50-70€. Suolaa on 5% eli suolapitoisuuden ja kuivauksen vuoksi kestää hyvin useamman päivän kestävän lähetyksen. Itselle paketti tuli lokakuussa ja BBF päivä on vakuumipakatulla 200 g mojamalla 31.12.2021 saakka. Maku on saman tapainen kuin poron kuivalihalla ja kylmäsavustetulla lihalla, tekstuuri lähempänä kylmäsavulihaa eli ei ihan niin kuivaa kuin kuivaliha. Maku on lihainen, umaminen ja suolainen.

 
Viimeksi muokattu:
Aamiasta tehdessäni preppasin ja heitin uuniin (jo nyt puoliksi syödyn pää-ruoan) :
Eli ensi kertaa vuosiin jotain laatikko/kiusaus-tyylistä uuniruokaa niin :
alaatikko1.jpg

Yhteensä kolme raakaa keskikokoista perunaa (suola, mustapippu,paprikajauhe), n. puolikas pätkä hk:n sinistä, puolikas paprika ja n. 50g tonnikalapaloja.
vedessä, tosin vuokaan päätyi vain noin puolet, muuten olisi tullut jo yli.
Sekä jonkun verran peruna/sipuli/purjo/porkkana-sekoitusta pakkasesta.

Täytteet tomaattimurskalla vuokaan (kun päälle tuli vielä kerros perunaa niin painoa oli 320 grammaa.).
alaatikko2.jpg

Ja lopputulema ennen uunitusta oli 680 grammaa (Uunissa alatasolla 60 min 180C, ja lopuksi joku 15 min 150C).
Paprikaa, sekä juures-sekoitusta olisi saanut olla enemmän ja munaa munamaidossa vähemmän, kun niin harvoin tämmöistä teen niin mittasin vedellä että vuoka vetää n. 7 desiä nestettä ja tein 4dl munamaitoa jota lopulta mahtui noin 3dl. Maidossa oli kaksi munaa, yksi olisi riittänyt.

Yhtä kaikki, hyvää oli vaikka hiukan uunimunakasmainen lopputulos.
 
Tässä vielä makaronilaatikko, joka tuli äsken uunista.

Kerma-vesi-kananmunaseos, jauheliha paistettu sipulin, lihaliemen, sinihomejuustomurujen ja Mutin tomaattikastikkeen kanssa + mausteiksi pippuria, suolaa, oreganoa, umamia ja päälle kolmea eri juustoraastetta.

IMG_20211213_151741.jpg
 
Caesar salaatti epäonnistui aika pahoin, kun Dijonia tuli liikaa. Ja varmaan viimeinen kerta kun tulee ostettua 70€/kg Sardelleja, anjovikset kyllä ajaa varmasti saman asian.

1.jpg

"Länsimainen" Carbonara linguinilla, pekonilla ja valkosipulilla onnistui täydellisesti kuten aina.

2.jpg
 
Sous vide vehjettä en omista tai muuta hienompaa.
Sous videtä on markkinoitu vähän välineurheiluna, mutta tarvittavat vehkeet ovat:
- minigrip-pussi (tai hätätilassa mikä tahansa elintarvikekelpoinen lämpöä kestävä muovipussi)
- kattila, jossa pussi mahtuu lillumaan
- lämpömittari
- käsi, jolla laittaa liesi tarpeen tullen päälle

Ei se vedenkierrättämisen tuoma lämpötilan ehdoton tasaisuus ole mitenkään välttämätöntä. Pitää vaan vähän vahtia välillä eikä voi vaan jättää olemaan.
 
Ja varmaan viimeinen kerta kun tulee ostettua 70€/kg Sardelleja, anjovikset kyllä ajaa varmasti saman asian.

Jos siihen kastikkeeseen meinaat niin juu, muutamassa ammattikeittiössä vääntänyt kyseistä salaattia ja kastikkeeseen juntattiin nimenomaan anjoviksia.
 
Sous videtä on markkinoitu vähän välineurheiluna, mutta tarvittavat vehkeet ovat:
- minigrip-pussi (tai hätätilassa mikä tahansa elintarvikekelpoinen lämpöä kestävä muovipussi)
- kattila, jossa pussi mahtuu lillumaan
- lämpömittari
- käsi, jolla laittaa liesi tarpeen tullen päälle

Ei se vedenkierrättämisen tuoma lämpötilan ehdoton tasaisuus ole mitenkään välttämätöntä. Pitää vaan vähän vahtia välillä eikä voi vaan jättää olemaan.

Onnistuuhan se toki kattilassakin liedellä mutta vaatii tosiaan sen että välillä veivaa lämpöä ees taas jos meinaa kuumentua/jäähtyä liikaa sikäli ei juuri jokin asetus hellassa satu sopivaan lämpötilaan suoriltaan. Aika pieni sijoitus tuo sous vide keitin on lopulta kun halvimmat taitaa olla 50€ luokkaa. Toki nuo halvat keittimetkään ei niin tarkkoja ole mutta lämpötila sentään pysyy tasaisena koko ajan. Omakin halppis näyttää lämpötilan pari astetta todellista alhaisemmaksi mutta tämä on parin kokeilun jälkeen helppo ottaa huomioon lämpötilaa asetettaessa. Vakuumikone tosiaan ei ole tarpeellinen kun lähes saman efektin saa aikaan veteen upotetulla minigripillä mutta en itse kyllä jaksaisi hellan kanssa säätää parinkaan tunnin sous vide kypsennystä, pidemmistä puhumattakaan.
 
Sous vide aloittelijalle vaan tiedoksi: 30min sous videssä ja tulee hyvä peruspihvi. 6h sous videssä ja tulee nyhtöpihvi, kun se hajoaa käsiin. Kaikki ajat tuossa välissä ja saa sitkeästä lihasta (brisketti, sisäpaisti) mureampaa ja pehmeämpää - ilman, että ne on lehtipihviksi hakattu. En yhtään ihmettele, että on ravintoloilla käytössä - tulee tasalaatuinen ja samanlainen tulos joka kerta, eikä voi mokata.

Parasta tuossa sous videssä on kyllä se, että voi ottaa vaikka pallonmuotoisen lihapalan, ja kypsentää sen läpikotaisin haluamalleen lämpötilalle. Näin ei ole esim. luiden vieressä raaempaa tai ohuita alueita, jotka olisivat ylikypsiä. Tietenkin, sieltä tulee ruskeanharmaa klöntti ulos, niin vähän pitää väriä ottaa pannussa pintaan.

Jatkot tuolla:

--
edit: kokkauskuva pois..
 
Viimeksi muokattu:
Välillä tulee mieleen rapakontakaiset kokkeusvideot, joissa väitetään että tehdään itse, ja kaikki kuitenkin on jotain tehdaskamaa...

Otin kuvani pois. Kyllä se nyhtöpossu oli uunissa käynyt minun toimestani, mutta olet oikeassa - tässä oli vaan koostettu muiden valmistamista jutuista oma eilisen ruoka (jota oli aamupalaksi, lounaaksi ja illalliseksi). Itse tykkään puolijalosteista, kuten kyseleinen nyhtöpossu, niistä voi itse tehdä mitä vaan...

Tänään on tulossa uunilohta (vakuumista) ja perunamuussia (pakasteesta). Jätän kuvat sitten laittamatta :(
Arkiruoat on semmoisia, että saan ruokatauon puoleen tuntiin ja näin se on tulevaisuudessakin.
 
Kinkkua, kebabia ja mozzarellaa

Pohjassa on noin 1/3 osa ruisjauhoja vuorokauden jääkaappikohotuksella.
  1. Tasainen pohja ilman paksuja reunuksia
  2. Pohja esipaistettu aluksi ilman täytteitä
  3. Toinen esipaisto tomaattikastikkeella, raasteella ja mozzarellalla
  4. Sitten kinkkua, vähän raastetta + kebaria ja vielä kerran uuniin
  5. Valmis pizza
Tuosta slaissista näkee, että tuli oikein ohut ja rapea pohja :)

photo-collage.png


IMG_20211215_181004.jpg
 
35C31B23-FF2F-4302-947A-B88F19F91284.jpeg
820DE386-F92F-499D-8C8B-8693BCDD9D02.jpeg
0D5C6151-0424-4476-A759-66C8C376F56C.jpeg

En vaan osaa. Kuvat otettu selkeästi pystykuvina, mutta sampsan koodi kääntää ne aina joka kerta vaakaan…

mutta tarjotinkuva on itsenäisyyspäivältä. Lihat ovat Atrian takuumureaa raavaan marmoroitua ulkofilettä. Kastikkeena mustapippurituorejuustokerma.Pikaisesti paahdettuja juureksia ja kaurattoa.
 
Sashimilautanen alkupaloiksi ja 2,5 kg hirven ulkopaisti grillissä savustumassa 100 asteessa, tavoitelämpötila 58C ja syödään sienirisoton kanssa. Sashimissa vasen yläkulma Togarashi (graavattu) lohi, vasen alakulma pikaisesti graavattu lohi ja oikea yläkulma tonnikala. Daikon puuttuu koska sitä ei lähimarketista saanut, muuten otetaan vinkkejä/rankkaakin kritiikkiä vastaan asettelusta, leikkaamisesta sun muusta.

1639755861893.png

Alla hirvenlihaköntti, joka tuli hieman liian kypsäksi, mutta ei vielä maistunut täysin maksalle.
1639767332058.png
 
Viimeksi muokattu:
Eilisillan kokkailut. Dry age Black Angus ulkofilettä, punaviinikastike ja kaveriksi "15h tiktok perunat". Perunat siis vedetty mandoliinillä siivuiksi, sekoitettu ankanrasvaan ja ladottu leipävuokaan kerroksittain, uunissa 3h 150c ja yöksi jääkaappiin. Seuraavana päivänä pottuvuoka siivuiksi ja uppopaisto öljyssä.

IMG_20211217_185844.jpg
 
Tuli pitkästä aikaa tehtyä hamppareita.
Välissä pekonia, naudan jauhelihapihvi, kananmuna, cheddarjuustoa, salaattia ja tomaattia. Yksinkertaista, mutta toimii. Dippi on kaupan sweet chili kermaviili, johon lisätty vähän omaa potkua.

DSC_0181.JPG
 
Sous videtä on markkinoitu vähän välineurheiluna, mutta tarvittavat vehkeet ovat:
- minigrip-pussi (tai hätätilassa mikä tahansa elintarvikekelpoinen lämpöä kestävä muovipussi)
- kattila, jossa pussi mahtuu lillumaan
- lämpömittari
- käsi, jolla laittaa liesi tarpeen tullen päälle

Ei se vedenkierrättämisen tuoma lämpötilan ehdoton tasaisuus ole mitenkään välttämätöntä. Pitää vaan vähän vahtia välillä eikä voi vaan jättää olemaan.
Riippuen kypsennyslämpötilasta, myös uuni on hyvä apu tähän. Eli kattilaan vesi ja se uuniin. Ei tarvitse itse säädellä hellan lämpötilaa.
 
IMG_20211223_143423.jpgIMG_20211223_152255.jpgIMG_20211224_101420.jpg

Kamadossa savustettu kinkku. Oli loistava! Taas! Hyvää joulua kaikille!

Edit. Ei riittänyt mihinkään joten haettiin tänään 6kg lisää puoleen hintaan ja huomenna kamadoon...

IMG_20211228_195432.jpg

Tuossa n 12 h myöhemmin....
 
Viimeksi muokattu:
Joulu tuli ja meni. Tuli kokeiltua paria vanhaa herkkua, hieman uutena kokemuksena.

1640940769023.png

Crème brûlée. Tämä oli mahdollista, kun sain lahjaksi Bilteman minipolttimen. Olin tosi yllättynyt, vaikka olin puhunut sellaisen hankinnasta aika paljon XD

Kuitenkin, olin aivan tohkeissani. Olin aikaisemmin syönyt crème brûléeta aikoinaan ammattikoulussa lounaalla. Silloin ei poltettu sokeria pinnalle, käytännön syistä. Helppo tehdä, vaikka aikaa vievää itse vanukkaan teko. Sokerina päällä käytin ruokokidesokeria. Aloin miettimään miksen ollut aikaisemmin ruokokidesokeria maistanut, sehän oli tosi hyvää ja erilaista verrattuna normaaliin valkoiseen. Ja sitten kun sen oli poltellut, ai että....

Pitää kuitenkin jotakin muuta käyttöä keksiä polttimelle, ettei aina tätä tee :D

1640941334881.png

Tuorepastasta tehty lasagne. Sisarus toi mukanaan pastakoneen, niin pääsi itsetehtyä pastaa kokeilemaan. Ensimmäinen ruoka oli carbonara, Sitä en maistanut, kun meni syömiset niin myöhään, ettei minun mahalla olisi kannattanut.

Ehdittiin kuitenkin lasagnea kokeilla, ennen kuin lähdin takaisin. Taikinan teko oli ihan helppoa, sen veivaaminen oli varmasti vaivattomamapaa koneella kuin käsin.

Maultaan lasagne oli hyvää. Näin jälkiviisaana sitä pohti, olisiko levyt kannattanut veivata ohuemmaksi, esikeittää levyjä tai paistoaikaa pidentää, kun levyt jäi hitusen raa'aksi. Maku oli kuitenkin kohdillaan, todella tukevan tuntuista, vaikka oli täyttä durum vehnää.

Jos omistaisin pastakoneen, näkisin itseni veivalemassa viikonloppuisin astetta fiinimpiä pastaruokia. Ehkä arkena, jos keksisi hyvän varastointi tavan. Kuitenkin uskon että Myllyn Parhaan tummilla makarooneilla on paikka omassa keittiössä jatkossa :D
 
Näin uudenvuoden kunniaksi ostin 250g naudan sisäfilettä ja lisukkeiksi uunissa kypsennettyjä perunoita ja porkkanoita kermaisen pippurikastikkeen kera. Ruokajuomaksi itse tehtyä hunajasimaa viikinkimukista.

20220101_201957.jpg20220101_202427.jpg20220101_202807.jpg


Lihan pintoihin hieroin suolaa ja pippuria ja pinnat ruskistin nopeasti tinjamin, rosmariinin ja valkosipulin ja ison voinokareen kanssa ja heti uuniin foliokääreessä, kunnes lihan sisälämpötila näytti 53C. Lihan kanssa kuitenkin tein klassisen mokan että leikkasin sen liian aikaisin ja laudalle valui mukavasti nestettä, joka tapauksessa maistui kuitenkin oikein hyvältä ja oli silti vielä mehukasta. Kypsyys kuitenkin oikein hyvä, sen suhteen on hankala mokata jos omistaa lämpömittarin.

Perunat ja porkkanat paistoin uunissa oliiviöljyn, suolan ja mustapippurin kanssa ja porkkanoihin hieroin vielä hunajaa päälle.

Pippurikastike oli perus Knorrin valmiskastike joka tehdään ruokakerman sekaan. Mielestäni silti ihan hyvää, ei valittamista. Perunoihin tuo kuitenkin oli vain tarkoitettu.

Hunajasiman resepti:
4L vettä, 500g hunajaa, kanelitankoja 1 pussi, puolen sitruunan mehu, kourallinen rusinoita ja puolipussia kuivahiivaa. Viime lauantaina laitoin käymään, maanantaina pullotin ja laitoin jääkaappiin. Tuli oikein hyvää.

Hyvät ruuat oli vuoden alkuun. :eat:

@RaivokasMagma On muuten todella hyvän näkönen lasagne. Pitäisi itsekkin joskus kokeilla tehdä itse pastaa.
 
Joulu tuli ja meni. Tuli kokeiltua paria vanhaa herkkua, hieman uutena kokemuksena.

1640940769023.png

Crème brûlée. Tämä oli mahdollista, kun sain lahjaksi Bilteman minipolttimen. Olin tosi yllättynyt, vaikka olin puhunut sellaisen hankinnasta aika paljon XD

Kuitenkin, olin aivan tohkeissani. Olin aikaisemmin syönyt crème brûléeta aikoinaan ammattikoulussa lounaalla. Silloin ei poltettu sokeria pinnalle, käytännön syistä. Helppo tehdä, vaikka aikaa vievää itse vanukkaan teko. Sokerina päällä käytin ruokokidesokeria. Aloin miettimään miksen ollut aikaisemmin ruokokidesokeria maistanut, sehän oli tosi hyvää ja erilaista verrattuna normaaliin valkoiseen. Ja sitten kun sen oli poltellut, ai että....

Pitää kuitenkin jotakin muuta käyttöä keksiä polttimelle, ettei aina tätä tee :D
Toho on hyvä laite varsinkin jos ei kämpässä ole kaasuliesiä. Saa "burnattua" paprikat ja chilit (kuten joissain resepteissä mainitaan/vaaditaan) ja pikapaahdettua pähkinät ja siemenet :thumbsup:

Eniten tulee kuitenkin käytettyä ulkotulien sytyttämiseen ja rakettien lähettämiseen (seasonal) ;)

Mutta arkielämässä 90% tohon käytöstä on ollut lohen paahtamista, joko nigirin päällä, poltettuna sashimina tai ihan muuten vaan, koska etenkin rouva siitä tykkää. Joskus jopa, kun tuollainen kaasugrilli ei tee pintoja tarpeeksi nopeasti, niin auttelen tuolla toholla :lol:
 
Näin uudenvuoden kunniaksi ostin 250g naudan sisäfilettä ja lisukkeiksi uunissa kypsennettyjä perunoita ja porkkanoita kermaisen pippurikastikkeen kera. Ruokajuomaksi itse tehtyä hunajasimaa viikinkimukista.

20220101_201957.jpg20220101_202427.jpg20220101_202807.jpg


Lihan pintoihin hieroin suolaa ja pippuria ja pinnat ruskistin nopeasti tinjamin, rosmariinin ja valkosipulin ja ison voinokareen kanssa ja heti uuniin foliokääreessä, kunnes lihan sisälämpötila näytti 53C. Lihan kanssa kuitenkin tein klassisen mokan että leikkasin sen liian aikaisin ja laudalle valui mukavasti nestettä, joka tapauksessa maistui kuitenkin oikein hyvältä ja oli silti vielä mehukasta. Kypsyys kuitenkin oikein hyvä, sen suhteen on hankala mokata jos omistaa lämpömittarin.

Perunat ja porkkanat paistoin uunissa oliiviöljyn, suolan ja mustapippurin kanssa ja porkkanoihin hieroin vielä hunajaa päälle.

Pippurikastike oli perus Knorrin valmiskastike joka tehdään ruokakerman sekaan. Mielestäni silti ihan hyvää, ei valittamista. Perunoihin tuo kuitenkin oli vain tarkoitettu.

Hunajasiman resepti:
4L vettä, 500g hunajaa, kanelitankoja 1 pussi, puolen sitruunan mehu, kourallinen rusinoita ja puolipussia kuivahiivaa. Viime lauantaina laitoin käymään, maanantaina pullotin ja laitoin jääkaappiin. Tuli oikein hyvää.

Hyvät ruuat oli vuoden alkuun. :eat:

@RaivokasMagma On muuten todella hyvän näkönen lasagne. Pitäisi itsekkin joskus kokeilla tehdä itse pastaa.
Hyvältä näyttää imo :thumbsup: Kyllä se liha aina tiputtaa sitä nestettä vaikka kuinka malttaisi antaa vetäytyä. Mieluummin sitten syö lämpimänä, kun antaa liikaa jäähtyä. Mietolämpöisen uunin jälkeen ei pitäisi olla niin suurta eroa, kuin suoraan pannulta.

Mutta kun muuten oli niin hyvät DIY komponentit, niin turhaan "pilasit" pussikastikkeella. Ei siinä, ettei täälläkään koskaan noita pusseja käytettäisi, mutta kun kaikki muu oli "artesaania".

Kun selvästi jaksaa nähdä vaivaa, kuten simastakin huomaa, niin melkein yhtä helppoa kuin pussikastike, ellei helpompaa, olisi ollut suoraan lihan paiston jälkeen pannulle lisätä kerma ja/tai punaviini ja mausteita sekä mahdollisesti joku suuruste jos/kun ei aikaa redusoida. Toinen vaihtoehto, mitä itse enemmän käytän, on lyödä pannuun lisää voita ja valkosipulia ja käyttää kuumana maustevoina ;)
 
Leivitetyt kanan paistileikkeet

Ensin pyöräytys vehnäjauhoissa, sitten kananmunan keltuaisessa ja lopuksi vielä pankojauhoissa.

Lisukkeena joulusta ylijäänyttä perunalaatikkoa.

IMG_20220102_155148.jpg IMG_20220102_155527.jpg IMG_20220102_151944.jpg IMG_20220102_153144.jpg
 
Hyvältä näyttää imo :thumbsup: Kyllä se liha aina tiputtaa sitä nestettä vaikka kuinka malttaisi antaa vetäytyä. Mieluummin sitten syö lämpimänä, kun antaa liikaa jäähtyä. Mietolämpöisen uunin jälkeen ei pitäisi olla niin suurta eroa, kuin suoraan pannulta.

Kun selvästi jaksaa nähdä vaivaa, kuten simastakin huomaa, niin melkein yhtä helppoa kuin pussikastike, ellei helpompaa, olisi ollut suoraan lihan paiston jälkeen pannulle lisätä kerma ja/tai punaviini ja mausteita sekä mahdollisesti joku suuruste jos/kun ei aikaa redusoida. Toinen vaihtoehto, mitä itse enemmän käytän, on lyödä pannuun lisää voita ja valkosipulia ja käyttää kuumana maustevoina ;)

Uunin lämpötila mulla oli jossain 175C, en sitten tiedä olisiko pitänyt olla vähemmän vai enemmän. Tulipahan sopivan kypsää ettei kengänpohjaa tullut. :D

Joo kastikkeiden teossa olen aina ollut patalaiska. Lihapullia tehdessä yleensä teen ruskeakastikkeen, mutta ei ole koskaan tullut edes mieleen että pihvin paistamisen jälkeen tekisin soosia siitä rasvasta. Valmiit kastikepussit vaan on niin simppeleitä ja omasta mielestäni ihan hyviä.
 
Uusi vuokaruoka-yritys (edellinen : Makkara/tonnikala/paprika )
Tällä kertaa ei itse siivutettua keittämätöntä perunaa vaan pohjana valmis peruna/sipuli-suikalesekoitus ja samaa juures-sekoitusta kuin edellisessä.
Täytteenä purkki virutettua chilitonnikalaa, meetwurstia (yritin tehdä 0,5cm paksusta siivutavarasta 'halko'suikaleita) ja hiukan suippopaprikaa :
x01.jpg


Täytteistä meni n. puolet, loput menevät ehkä pizzan päälle tai majoneesiin sekoitettuna sämpylöiden väliin.
Kuvissa ei näy mutta täytteiden päälle laiton pari rkl:ää tomaattipohjaista kastiketta (tomaattihake/pippuri/suola/sokeri/oregano).
Edellisessä munamaito oli hiukan liian 'munakasta', tähän tein 1xkananmuna (vei 0,5dl) + 3dl täysmaitoa + puoli teelusikkaa suolaa.

Kokonaispaino uuniin mennessä oli n. 650 grammaa ja täysin ilman esivalmisteluja vuoan etsimisestä ja uunin kytkemisestä päälle -> Vuoka uuniin meni n. 19 minuuttia,
x02.jpg

Yllä valmis tuotos. 30 min jälkeen (180C, alataso, ilman kantta) oli vielä vetistä, 50 min jälkeen tiputin lämmöt 150C ja annoin olla vielä n. 20 minuuttia, eli hiukan päälle tunnin kokonaisuudessaan.

x03.jpg

Loppuhuomiot : muna/maitosuhde aika hyvä, munan määrä juuri ja juuri riittää, suolaa tuohon varmaan teelusikallinen olisi parempi (muussa suolaa ei ollut).
Tonnikala olisi pitänyt olla paloina, sekä se että meetwursti olisi pitänyt käyttää kuumalla pannulla. Varsinkin meetwursti olisi saanut lisää makua ja rakennetta tuolla tavoin.
Jatkossa kun käytän tuonmuotoista peruna-ainesta niin sekoitan kaikki yhteen, eli ei mitään kerrosajattelua tuollaisten kanssa.
Maku hyvä pienellä lisäsuolalla, ja ehdottomasti lisää täytteitä ja ei hiutaleita/siivuja vaan paloja/tankotavaraa. :)
 
Viimeksi muokattu:
Väsäsin kaurapuuron luuliemeen. Paistinpannulla savustettua possunniskaa, sieniä, mausteet ja 2 kananmunaa. Kaurat tietenkin "steel cut oats" ja paahdettu voin kera ennen puuronkeittoa. Lopuksi sotkin suurimman osan mauste+possunniskasetistä puuron sekaan ja kananmunat ja loput possut puuron päälle. Todella hyvää ja ravintoarvot kohdallaan. 0.5l luulienta ja 0.7l vettä puuron pohjalla. Luuliemestä tuli kiva 9g lisää protskua annokseen.

1641402053456.png


Tarvii enemmänkin perehtyä lihaisampiin puuroihin. Aasiasta päin voi hakea ideoita resepteihin.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
286 746
Viestejä
4 920 587
Jäsenet
79 245
Uusin jäsen
Robsukka

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom