Postaa kokkauskuvia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja DonX
  • Aloitettu Aloitettu
Itsellenikin uusi tuttavuus, mutta on tosi hyviä kun paistaa pannulla rapean pinnan ja sisusta on pehmeää.

Maistuu käytännössä ranuilta.


Itsehän olen Pommes Noisetteja syöny monta vuotta. Yli kymmenen vuotta sitten ekan kerran pakasteesta löytynyt XD Joskus oli valkosipulin makuisia.
 
Käivin tekasemassa isälle paikan päällä isänpäiväksi vaikkakin edeltävänä lauantaina (koska broidi oli jo varannut isänpäivälounaan) :confused2:

Parhaat molemmista maailmoista eli Iberico secreto ja Wagyu A5 uffe:

20211113_132534.jpg 20211113_134046.jpg 20211113_140032.jpg 20211113_140121.jpg

Leikkelin isoimmat ulkoiset ihrat paistorasvaksi, ja sitten midilämmöllä flesut sopivaksi mediumiks (toinen miinus ja toinen pääsi plussan puolelle).

Sitten lihat lepäämään ja samoissa pannuissa omissa rasvoissaan pikaiset paistetut riisit. Erinomaista vaikka itse sanonkin. Yllätti, että Ibericon rasvassa paistettu oli parempaa kuin Wagyun... :oops:
 
Turkkuses koulujen keittiöt lakossa maanantainakin ja omat eväät suotavia. Tytön kanssa suunniteltiin että jonkinlainen sushi-bowl tehdään ja Länsi-keskuksen uudistetun citttarin tiskiltä löytyi tuoreena vauva mustekaloja ja siitä se sitten lähti... ;)
Kippoon tuli sushiriisiä palleroiksi puristettuna, revittyä jääsalaattia, porkkana- ja kurkkutikkuja, avocadoa, kylmäsavulohta kuutioina, wakamesalaattia ja vauva mustekaloja.

Tiistaille riittää kaikkia muita aineksia paitsi mustekaloja. Kokeiluna vedin reseptillä ja oli kuulemma liikaa suolaa ja chiliä tuoreeltaan maisteltuna. Varmaan ihan ok kylmänä kipossa.kippo.jpgtuore.jpgpaistettu.jpg
 
Jahas, tänne ei olekaan tullut vielä postailtua. Yksi kotikokki ilmoittautuu, alla muutama räpsäisy tuotoksita. Vähän eri tyyppistä settiä.

Fenkolikeitto ravuilla ja yrttiöljyllä:
  • Fenkoli on yksi oma lemppareista. Raakana voimakas, mutta keittona äärimmäisen hyvä ja pehmeä. Sopii hyvin kalan ja äyriäisten kanssa.
fenkolikeitto_ravuilla.jpg

Alkupaloja/huikopalaa Italialaiseen teemaan:

italia_alkupalat_kesa.jpg

Häränhäntäragua grillissä:

häränhäntä_ragu_kesa.jpg

Kanakebabia/-gyrosta vartaassa - paistileikettä, jogurttimarinadi kreikkalaisesta jogurtista:

kana_kebab_weber.jpg

"Kenraali Tson kanaa/Panda Express Orange Chicken":

kenraali_tso_kanaa.jpg
 
Reilun 30 minuutin aamurypistys tuotti 390 gramman pekonimunakasleivän :

Suurin piirtein kaikki ainesosat ja puolikas ranskanleipä viipaloituna ja oivaroituna + sinappi/ketsuppisekoitus (nämä meni uuniin odottamaan lämmitystä) :
aamx1.jpg



Pekoni, pohjan lisukkeet valmiina ja pari munaakin on jo päättynyt mausteiden (pizzamauste, paprika) sekä täytteiden (sinileima emmental + murea kinkku) kanssa :
aamx2.jpg


Leivän osat pois uunista ja kasausta, pekoni ja osa pekonin joukkoon liruneista munista pohjalle, kanteen miniluumutomaattia ja kinkkumakkaraa :

aamx3.jpg


Lopullinen tuote, 390 grammaa
aamx4.jpg

Lisäsin vielä tuon jälkeen aikaisemmin käyttämättä jätetyn hamppari-majoneesin tuomaan hiukan lisää kosteutta.
 
Varmasti namia. Itse en makeasta ketsupista perusta, mutta se on minä. Varmaan jos itse olisin tehnyt, olisin laiskana kärventänyt leivät uunin asemesta paistinpannulla.
 
Porsaan lapaa uunissa ja airfryerissä tehdyt ranskanperunat

Ranskanperunat on maustettu hienolla merisuolalla, pippurisekoituksella, chilisekoituksella ja kuivatulla valkosipulirouheella.

Ranskanperunat on tehty itse leikkaamalla tuoreista perunoista sopivan kokoisia siivuja.

IMG_20211129_185140.jpg IMG_20211129_184645.jpg IMG_20211129_183747.jpg
 
Ostinpa eilen lohipyöryköitä paketin. Niitä lämmittelin pannulla, lisukkeeksi keitettyä puikulaa ja munakastiketta.

En ole oikein koskaan tykännyt valkokastikkeen mausta... Tilliä olis ehkä voinu laittaa enemmän ja joku puristeli vähän sitruunamehuakin siihen. Mutta kyllä tämän söi ennemmin kuin selkään ottaa.

1638206444769.png
 
Porsaan lapaa uunissa ja airfryerissä tehdyt ranskanperunat

Ranskanperunat on maustettu hienolla merisuolalla, pippurisekoituksella, chilisekoituksella ja kuivatulla valkosipulirouheella.

Ranskanperunat on tehty itse leikkaamalla tuoreista perunoista sopivan kokoisia siivuja.

IMG_20211129_184645.jpg
Mitä pottua käytit?
Menikö yhdellä kertakypsennyksellä?
Esikeittelyä?
 
Mitä pottua käytit?
Menikö yhdellä kertakypsennyksellä?
Esikeittelyä?
Oli jotain kaupan yleisperunoita ja leikkasin niistä vaan sopivia siivuja ja sitten sekoitin ne kulhossa ruokaöljyn sekä mausteiden kanssa.

Valmistin airfryer-uunissa 200 asteessa 20 minuuttia. 10 minuutin kohdalla käänsin potut toiselle kyljelle kypsymään.
 
1638451804719.png

Saiturin lehtipihvi, karamellisoidut uunijuurekset ja Poppamiehen Blue Cheese kermaviilidippi.

 
DVS909.jpg

Pari pellillistä tuollaista perus "leipäpizzaa".. Täytteenä kinkku, paprika (punainen ja vihreä), punasipuli ja mustaleima.
Ekan kohdalla uuni/pelti oli ilmeisesti vähän liian kylmä ja toisen kohdalla taas pohja oli lähellä palaa.
 
Vähän ehkä offtopic, kun mitään ei ole vielä tehty, mutta itsenäisyyspäiväksi pitää saada kinkkua:
IMG_20211205_153707.jpg


Koitetaan muistaa laittaa kuva huomenna valmiista, vaikka kaikki nyt kinkun onkin nähnyt :)
 
Ostinpa itsenäisyyspäivän kunniaksi entrecote piffin Prisman palvelutiskitlä. Kuusi euroa maksoi. Olisiko ehdotuksia miten tämän kypsentämistä kannattaisi lähestyä? Viimeksi kun paistelin (muistaakseni kokonaan pannulla) mediumiksi, niin jotkin rasvat ei oikein sulanut. Oli sitten mukavampi kokemus kun seuraavana päivänä paistoin jämät läpikypsäksi. Sous vide vehjettä en omista tai muuta hienompaa.

1638725035569.png
 
Ostinpa itsenäisyyspäivän kunniaksi entrecote piffin Prisman palvelutiskitlä. Kuusi euroa maksoi. Olisiko ehdotuksia miten tämän kypsentämistä kannattaisi lähestyä? Viimeksi kun paistelin (muistaakseni kokonaan pannulla) mediumiksi, niin jotkin rasvat ei oikein sulanut. Oli sitten mukavampi kokemus kun seuraavana päivänä paistoin jämät läpikypsäksi. Sous vide vehjettä en omista tai muuta hienompaa.

1638725035569.png
Reverse sear.

Suolaa pihvi ja yön yli jääkaappiin. Uuniin 100-125 astetta kunnes sisälämpö n. 5 asteen päässä halutusta kypsyydestä. Pinnat nopeasti pannulla.
 
Tulipas se entrecote piffi tehtyä "reverse sear" tekniikalla (miten sen kääntäisi suomeksi?). Kaveriksi paahdettuja pottuja ja parsakaalia keittäytin.

Suolasin piffin edellisenä iltana. Piffi oli 125 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila oli 50-51 astetta. Otin poies ja pistin pinnat hiiliteräksellä noin minuutti per puoli (hiiliteräspannu ja kutosella levy). Taisi olla sisälämpötila noin 55 astetta kun otin poies.

Rasvaklöntit suli suussa sentään tällä kertaa. En jaksanu edes lautasella olevaa piffiä syödä... Enkä ole noin punaiseen oikein tottunut....

1638803292841.png
 
Rasvaklöntit suli suussa sentään tällä kertaa. En jaksanu edes lautasella olevaa piffiä syödä... Enkä ole noin punaiseen oikein tottunut....

1638803292841.png

En henkilökohtaisesti entrecôtesta juurikaan välitä nimenomaan sen rasvaisuuden takia.. Muutamaan otteeseen tehnyt "Philly cheese steakia" jäädyttämällä ja suikaloimalla mutta en tiedä, ei se hype vain itselle aukea.
Mitä piffeihin yleensä tulee niin RARE!!1 :tup:
 
Entrecoten pihvin jämät ja uunissa tehdyt ranskalaiset (puikulasta).

Kuorin ja tein tuollaisia suikaleita (aika pieniä oli potut). Keittelin viisi minuuttia suolassa ja etikka lorauksessa. Pellille, öljyä (rypsiä) ja 200 uuniin. Katselin ensin 40 minuuttia ja käänsin, oliko noin 10-15 vielä, ennenku otin poies. Suolaa ja valkosipulijauhetta laitoin. Kuivia ja rapsakoita, aika korppumaisia. Suosittelen enemmän tuota aiksempaa paahdettuja pottuja.

Pihvin jämät sitten pikasesti kuumalla pannulla käännöksen kera. Täytyy sanoa, seuraavalla kerralla kyllä kypsennän varmasti entrectoe pihvin muutaman asteen enemmän. Kyllähän 55 asteista söi, mutta jotenkin sen rasvaa pitää antaa enempi sulaa.

1638884386099.png
 
Entrecoten pihvin jämät ja uunissa tehdyt ranskalaiset (puikulasta).

Kuorin ja tein tuollaisia suikaleita (aika pieniä oli potut). Keittelin viisi minuuttia suolassa ja etikka lorauksessa. Pellille, öljyä (rypsiä) ja 200 uuniin. Katselin ensin 40 minuuttia ja käänsin, oliko noin 10-15 vielä, ennenku otin poies. Suolaa ja valkosipulijauhetta laitoin. Kuivia ja rapsakoita, aika korppumaisia. Suosittelen enemmän tuota aiksempaa paahdettuja pottuja.

Pihvin jämät sitten pikasesti kuumalla pannulla käännöksen kera. Täytyy sanoa, seuraavalla kerralla kyllä kypsennän varmasti entrectoe pihvin muutaman asteen enemmän. Kyllähän 55 asteista söi, mutta jotenkin sen rasvaa pitää antaa enempi sulaa.

1638884386099.png
Joo, entrecote kannattaa vetää vähän kypsemmäksi kuin fileet. Itse paistelen 57-58 asteeseen.
 
Tämmösiä tuli viime kuussa tehtyä. Jlihakeitto, tillivoissa paistettuja jättikatkaravun pyrstöjä ranch dippiä ja jotain valmissalsaa. Sit peltilihis ja viimesenä valkosipulivoissa katkispyrstöjä, salsaa ja alla tonnikala-kapris smetana soosi. Täytyy sanoa että nuo on paljon mauttomampia kuin katkaravut, pysyn jatkossa niissä :D

BD010F94-FB1B-429C-8EE8-A1E3601B8576.jpeg
6C3548E0-9F8F-4B1A-BEBC-AB44C6B51B46.jpeg
0C136A38-2EF3-450E-96EE-4AD0892FEBF1.jpeg
065E170D-D3C1-4AF4-8858-42F999F7A145.jpeg
 
Wieninleikkeet onnistuu myös airfryerissä. Kuten myös karjalanpiirakat jos näin itsenäisyyspäivän menua jatketaan. :)
 
Wieninleikkeet onnistuu myös airfryerissä. Kuten myös karjalanpiirakat jos näin itsenäisyyspäivän menua jatketaan. :)
Piti vaan saada kaikki samaan aikaan kypsiksi ja leikkeet oli sen verran isoja (300g), ettei mahtunut muutenkaan pannulle kuin yksi kappale kerrallaan paistumaan.
 
Siinä itsenäisyyspäivän kokkailua. Vähän tuli tehtyä kaikenlaista eikä ehkä kaikista yhtenäisin setti, mutta kivasti komponentit onnistuivat.
- Poron sisäfilettä
- Kantarelli-karpalo kastike
- Puolukkasurvos
- Peruna-Manchego pave
- Punajuuri-vuohenjuusto
- palsternakka pyre
- karamellisoidut lantut
- päärynä-persimon salaatti
Poroa.jpeg
 
IMG_20211211_132557.jpg

IMG_20211211_133349.jpg

IMG_20211211_133440__01.jpg



IMG_20211211_133641.jpg

Karjalanpaistin laitoin uuniin muhimaan. Perunoita keittää vielä kaveriksi.
Näyttää hyvältä. Karjalanpaisti, vaikka on yksinkertainen ja helppo valmistaa, vaatii hyvän esityön ja kunnolliset raaka-aineet. Mielestäni lihojen ruskistaminen on tärkeää kuten olet tehnyt tässä, olisin ehkä itse ottanut vielä enemmän ruskeaa pintaa kuumemmalla pannulla. Omaan makuun juurekset ovat myös tärkeitä ja tässä niitä on mukavasti. :thumbsup:
 
Laitetaan nyt kuva ettei mene ihan pelkäksi keskusteluksi eli lasi sherryä ja mojamaa eli suolattua ja kuivattua tonnikalaa. Terävällä veitsellä ohueksi viipaloituna ja ripaus oliiviöljyä päälle.
1639224793669.png
 
Mielenkiintoinen uusi tuttavuus. Teitkö itse, vai mistä tätä saa?

Tilasin nettikaupasta. Aikaisempina vuosina tilasin Espanjasta, mutta hintojen/saatavuuden/postikulujen vuoksi tilasin nyt Saksasta, ohessa linkki kauppaan. Toimitus oli nopea ja hinta ihan kilpailukykyinen, kilohinta noissa on noin 50-70€. Suolaa on 5% eli suolapitoisuuden ja kuivauksen vuoksi kestää hyvin useamman päivän kestävän lähetyksen. Itselle paketti tuli lokakuussa ja BBF päivä on vakuumipakatulla 200 g mojamalla 31.12.2021 saakka. Maku on saman tapainen kuin poron kuivalihalla ja kylmäsavustetulla lihalla, tekstuuri lähempänä kylmäsavulihaa eli ei ihan niin kuivaa kuin kuivaliha. Maku on lihainen, umaminen ja suolainen.

 
Viimeksi muokattu:
Aamiasta tehdessäni preppasin ja heitin uuniin (jo nyt puoliksi syödyn pää-ruoan) :
Eli ensi kertaa vuosiin jotain laatikko/kiusaus-tyylistä uuniruokaa niin :
alaatikko1.jpg

Yhteensä kolme raakaa keskikokoista perunaa (suola, mustapippu,paprikajauhe), n. puolikas pätkä hk:n sinistä, puolikas paprika ja n. 50g tonnikalapaloja.
vedessä, tosin vuokaan päätyi vain noin puolet, muuten olisi tullut jo yli.
Sekä jonkun verran peruna/sipuli/purjo/porkkana-sekoitusta pakkasesta.

Täytteet tomaattimurskalla vuokaan (kun päälle tuli vielä kerros perunaa niin painoa oli 320 grammaa.).
alaatikko2.jpg

Ja lopputulema ennen uunitusta oli 680 grammaa (Uunissa alatasolla 60 min 180C, ja lopuksi joku 15 min 150C).
Paprikaa, sekä juures-sekoitusta olisi saanut olla enemmän ja munaa munamaidossa vähemmän, kun niin harvoin tämmöistä teen niin mittasin vedellä että vuoka vetää n. 7 desiä nestettä ja tein 4dl munamaitoa jota lopulta mahtui noin 3dl. Maidossa oli kaksi munaa, yksi olisi riittänyt.

Yhtä kaikki, hyvää oli vaikka hiukan uunimunakasmainen lopputulos.
 
Tässä vielä makaronilaatikko, joka tuli äsken uunista.

Kerma-vesi-kananmunaseos, jauheliha paistettu sipulin, lihaliemen, sinihomejuustomurujen ja Mutin tomaattikastikkeen kanssa + mausteiksi pippuria, suolaa, oreganoa, umamia ja päälle kolmea eri juustoraastetta.

IMG_20211213_151741.jpg
 
Caesar salaatti epäonnistui aika pahoin, kun Dijonia tuli liikaa. Ja varmaan viimeinen kerta kun tulee ostettua 70€/kg Sardelleja, anjovikset kyllä ajaa varmasti saman asian.

1.jpg

"Länsimainen" Carbonara linguinilla, pekonilla ja valkosipulilla onnistui täydellisesti kuten aina.

2.jpg
 
Sous vide vehjettä en omista tai muuta hienompaa.
Sous videtä on markkinoitu vähän välineurheiluna, mutta tarvittavat vehkeet ovat:
- minigrip-pussi (tai hätätilassa mikä tahansa elintarvikekelpoinen lämpöä kestävä muovipussi)
- kattila, jossa pussi mahtuu lillumaan
- lämpömittari
- käsi, jolla laittaa liesi tarpeen tullen päälle

Ei se vedenkierrättämisen tuoma lämpötilan ehdoton tasaisuus ole mitenkään välttämätöntä. Pitää vaan vähän vahtia välillä eikä voi vaan jättää olemaan.
 
Ja varmaan viimeinen kerta kun tulee ostettua 70€/kg Sardelleja, anjovikset kyllä ajaa varmasti saman asian.

Jos siihen kastikkeeseen meinaat niin juu, muutamassa ammattikeittiössä vääntänyt kyseistä salaattia ja kastikkeeseen juntattiin nimenomaan anjoviksia.
 
Sous videtä on markkinoitu vähän välineurheiluna, mutta tarvittavat vehkeet ovat:
- minigrip-pussi (tai hätätilassa mikä tahansa elintarvikekelpoinen lämpöä kestävä muovipussi)
- kattila, jossa pussi mahtuu lillumaan
- lämpömittari
- käsi, jolla laittaa liesi tarpeen tullen päälle

Ei se vedenkierrättämisen tuoma lämpötilan ehdoton tasaisuus ole mitenkään välttämätöntä. Pitää vaan vähän vahtia välillä eikä voi vaan jättää olemaan.

Onnistuuhan se toki kattilassakin liedellä mutta vaatii tosiaan sen että välillä veivaa lämpöä ees taas jos meinaa kuumentua/jäähtyä liikaa sikäli ei juuri jokin asetus hellassa satu sopivaan lämpötilaan suoriltaan. Aika pieni sijoitus tuo sous vide keitin on lopulta kun halvimmat taitaa olla 50€ luokkaa. Toki nuo halvat keittimetkään ei niin tarkkoja ole mutta lämpötila sentään pysyy tasaisena koko ajan. Omakin halppis näyttää lämpötilan pari astetta todellista alhaisemmaksi mutta tämä on parin kokeilun jälkeen helppo ottaa huomioon lämpötilaa asetettaessa. Vakuumikone tosiaan ei ole tarpeellinen kun lähes saman efektin saa aikaan veteen upotetulla minigripillä mutta en itse kyllä jaksaisi hellan kanssa säätää parinkaan tunnin sous vide kypsennystä, pidemmistä puhumattakaan.
 
Sous vide aloittelijalle vaan tiedoksi: 30min sous videssä ja tulee hyvä peruspihvi. 6h sous videssä ja tulee nyhtöpihvi, kun se hajoaa käsiin. Kaikki ajat tuossa välissä ja saa sitkeästä lihasta (brisketti, sisäpaisti) mureampaa ja pehmeämpää - ilman, että ne on lehtipihviksi hakattu. En yhtään ihmettele, että on ravintoloilla käytössä - tulee tasalaatuinen ja samanlainen tulos joka kerta, eikä voi mokata.

Parasta tuossa sous videssä on kyllä se, että voi ottaa vaikka pallonmuotoisen lihapalan, ja kypsentää sen läpikotaisin haluamalleen lämpötilalle. Näin ei ole esim. luiden vieressä raaempaa tai ohuita alueita, jotka olisivat ylikypsiä. Tietenkin, sieltä tulee ruskeanharmaa klöntti ulos, niin vähän pitää väriä ottaa pannussa pintaan.

Jatkot tuolla:

--
edit: kokkauskuva pois..
 
Viimeksi muokattu:
Välillä tulee mieleen rapakontakaiset kokkeusvideot, joissa väitetään että tehdään itse, ja kaikki kuitenkin on jotain tehdaskamaa...

Otin kuvani pois. Kyllä se nyhtöpossu oli uunissa käynyt minun toimestani, mutta olet oikeassa - tässä oli vaan koostettu muiden valmistamista jutuista oma eilisen ruoka (jota oli aamupalaksi, lounaaksi ja illalliseksi). Itse tykkään puolijalosteista, kuten kyseleinen nyhtöpossu, niistä voi itse tehdä mitä vaan...

Tänään on tulossa uunilohta (vakuumista) ja perunamuussia (pakasteesta). Jätän kuvat sitten laittamatta :(
Arkiruoat on semmoisia, että saan ruokatauon puoleen tuntiin ja näin se on tulevaisuudessakin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 245
Viestejä
4 490 770
Jäsenet
74 169
Uusin jäsen
tater

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom