Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Hah, facepöök muistutti minua 5 vuotta vanhoista asioista, kun ollaan tehty pitsaa. Nauratti miten joka kohta on muuttunut, mutta myönnän: hyvää oli sekin.
lidlin pitsakivet kokeilussa (kivi surkea tuote kotiuuniin)
1745726988752.jpeg

tavaraa kehiin. Huomaa jakamaton pikataikina, oregano, paperi ja kaulin..
1745727038991.jpeg

Tyytyväisiä oltu! ;-)
1745727134734.jpeg
 
Ainakin itsellä kirpaisee, kun antanut kaikkensa kavereille tarjottavalle pizzalle, kohottanut taikinaa 2-3 päivää, mielestään vimpan päälle tomaattikastike ja päälliset, pyöritellyt pohjan ja paistanut uunissa juuri sopivaksi. Tämän jälkeen joku jättää reunukset lautaselle.. *facepalm* Jokainen saa ravintolassa jättää reunat syömättä jos haluaa. Mutta jos lempparipizza on karvaranteen Kummisetä tai Empire niin napolilainen pizza menee ihan hukkaan tässä tapauksessa.
 
Leipä leipänä ja pizza pizzana, toisille kuten itselle se reuna on vain kahva mistä pidetään kiinni sotkematta käsiä. Ei tekisi mieleenkään tunkea suuhun.

Jokainen tavallaan.
 
Ja itse aiheeseen: Olen törmännyt jossain "artesaanipizzerioissa" todella karkeaan jauhoon, mitä käytetään taikinan muotoilussa. Mitähän tämä mahtaa olla? Tähän asti olen käyttänyt taikinan muotoilussa ja uuniinviemisessä apuna Citymarketista löytämääni semolina-jauhoa, mutta tuo tavara on kyllä reippaasti hienompaa jauhatukseltaan.
 
Ja itse aiheeseen: Olen törmännyt jossain "artesaanipizzerioissa" todella karkeaan jauhoon, mitä käytetään taikinan muotoilussa. Mitähän tämä mahtaa olla? Tähän asti olen käyttänyt taikinan muotoilussa ja uuniinviemisessä apuna Citymarketista löytämääni semolina-jauhoa, mutta tuo tavara on kyllä reippaasti hienompaa jauhatukseltaan.

Ihan vaan karkeaa vehnäjauhoa / käsittelyjauhoa tai jotkut käyttää riisijauhoa (esim kotipizza).
 
Ja itse aiheeseen: Olen törmännyt jossain "artesaanipizzerioissa" todella karkeaan jauhoon, mitä käytetään taikinan muotoilussa. Mitähän tämä mahtaa olla? Tähän asti olen käyttänyt taikinan muotoilussa ja uuniinviemisessä apuna Citymarketista löytämääni semolina-jauhoa, mutta tuo tavara on kyllä reippaasti hienompaa jauhatukseltaan.
Jauhosta tuli mieleen että täällä puhutaan paljon semolinasta mitä en ole normikaupasta löytänyt, mutta kävin jossain itämaamarketissa niin sieltä löytyi semolinaa.. kolmella karkeudella. Siinä sitten sormi suuhun että mitähän karkeutta pitäis olla.. otin sitten summassa muistaakseni sitä keskimmäistä. Mikä sitten lienee sitä "oikeaa" eli mitä toimii parhaiten siinä uunituksessa.
 
Ja itse aiheeseen: Olen törmännyt jossain "artesaanipizzerioissa" todella karkeaan jauhoon, mitä käytetään taikinan muotoilussa. Mitähän tämä mahtaa olla? Tähän asti olen käyttänyt taikinan muotoilussa ja uuniinviemisessä apuna Citymarketista löytämääni semolina-jauhoa, mutta tuo tavara on kyllä reippaasti hienompaa jauhatukseltaan.
Itse olen joskus törmännyt myös huomattavaan karkeaan pyörittelyjauhoon ravintolassa ja jouduin kysymään tarjoilijalta, että mitä heillä käytetään. Kuulemma oli mannaryynejä, olin kyllä itsekin kokeillut joskus, mutta sama fiilis tuli suutuntumasta, kun nuo rouskui hampaissa. Karkeaa vehnäjauhoa ei kyllä erota pizzasta lainkaan, tai oma suu.
 
Itse käyttänyt tätä, aiemmin Myllyn Paras karkea vehnäjauho, mutta kun lukee tuoteselosteesta niin pienen salapoliisityön tuloksena totesin, että tulee samalta tehtaalta, joten ostanut halvemman aina.
Omaan makuun semolinajauho liian hienoa, pölisee turhan paljon keittiössä ja palaa helpommin kuin em. jauho.
 
Keskittykääpäs sitten ketjun aiheesta asiallisesti ja rakentavasti keskustelemiseen. Jos ei onnistu, niin ei kannata kirjoittaa mitään.

Poistettu parisenkymmentä viestiä metakeskustelua ja offtopicia mm. pizzeriassa syömisestä ja juomavalinnoista.
 
Tuli tuo tarjouspuolellakin ollut Witt Etna Rotante kotiutettua ja eilen eka paisto. Pakkasesta onneksi löytyi yksi pizzapallo ja sai samalla kun "poltteli tehdasrasvoja" pois niin kopastua pizza sandwichin iltapalaksi.

Isohan tuo on jos vertaa Ooni Koda 16 mallinkin niin se näyttää jopa pieneltä. Suunnittelussa oisi voinut hieman säätää lisää niin olisi saanut kokoa pieneksi, mutta ei haittaa menoa.

Lämpeni vikkelään kiitos kiven alla olevan burnerin. Olisiko 20minsaa niin aloin lättyä pyörittelemään ja heittämään sisään. Verrokkina Ooni Koda 16 biscotto kivellä ottaa sen 45min+ että alan lättyä pyörittelee.

Helppo siis tosi helppo oli ekan lätyn kokemuksella paisto. Keskelle paistumaan ja sit odotellaan. Ei tarttenu pyöritellä itse niin helpottaa. Pyörittelylapiolla oli näppärä kuitenkin katsella miltä se pohja näyttää.

Dropbox linkin takaa löytyy vielä video "karusellista": Dropbox

Tuo pizza sandwichän on vähän calzone vibainen, mutta aika freesi ainakin jos tuoretta tomaattia, mozzaa ja fetaa heittää. Tuon teko on simppeli kun tekee pyöreän lätyn ja öljyä pintaan, taittaa ja siitä paistumaan. Täytteet sit paiston jälkeen oman mielen mukaan. Täytevinkkeinä myös pestoa paiston jälkeen tai rucola, punasipuli, salami tai mitä sattuu löytymään.

Tänään napolilaistyylistä sisään ja loppuun vielä jokunen kuva.

IMG_6640.jpegIMG_6642.jpegIMG_6645.jpegIMG_6646.jpeg
 
Tuli tuo tarjouspuolellakin ollut Witt Etna Rotante kotiutettua ja eilen eka paisto. Pakkasesta onneksi löytyi yksi pizzapallo ja sai samalla kun "poltteli tehdasrasvoja" pois niin kopastua pizza sandwichin iltapalaksi.

Isohan tuo on jos vertaa Ooni Koda 16 mallinkin niin se näyttää jopa pieneltä. Suunnittelussa oisi voinut hieman säätää lisää niin olisi saanut kokoa pieneksi, mutta ei haittaa menoa.

Lämpeni vikkelään kiitos kiven alla olevan burnerin. Olisiko 20minsaa niin aloin lättyä pyörittelemään ja heittämään sisään. Verrokkina Ooni Koda 16 biscotto kivellä ottaa sen 45min+ että alan lättyä pyörittelee.

Helppo siis tosi helppo oli ekan lätyn kokemuksella paisto. Keskelle paistumaan ja sit odotellaan. Ei tarttenu pyöritellä itse niin helpottaa. Pyörittelylapiolla oli näppärä kuitenkin katsella miltä se pohja näyttää.

Dropbox linkin takaa löytyy vielä video "karusellista": Dropbox

Tuo pizza sandwichän on vähän calzone vibainen, mutta aika freesi ainakin jos tuoretta tomaattia, mozzaa ja fetaa heittää. Tuon teko on simppeli kun tekee pyöreän lätyn ja öljyä pintaan, taittaa ja siitä paistumaan. Täytteet sit paiston jälkeen oman mielen mukaan. Täytevinkkeinä myös pestoa paiston jälkeen tai rucola, punasipuli, salami tai mitä sattuu löytymään.

Tänään napolilaistyylistä sisään ja loppuun vielä jokunen kuva.

IMG_6640.jpegIMG_6642.jpegIMG_6645.jpegIMG_6646.jpeg

Miksi ostit uuden uunin? Oliko Oonissa jotain mikä ei miellytä? Mulla Koda 16 ja on kyllä soiva peli Biscotton kanssa. Mulla lisättynä luukku ja lämpeneminen "noin" puolittunut tuosta kolmen vartin töhötyksestä.

Tämmöinen setti: KIT BASIC FOR OONI KODA 16 - MPRODUCTION
 
Miksi ostit uuden uunin? Oliko Oonissa jotain mikä ei miellytä? Mulla Koda 16 ja on kyllä soiva peli Biscotton kanssa. Mulla lisättynä luukku ja lämpeneminen "noin" puolittunut tuosta kolmen vartin töhötyksestä.

Tämmöinen setti: KIT BASIC FOR OONI KODA 16 - MPRODUCTION
Elisalla oli 499 hintaan tuo. Ei siinä oikeastaan mikään ole tuolla biscotolla. Halusin oikeastaan tuon pyörivän kiven takia lähteä vaihtamaan ja kiven alla olevan burnerin. Se näin ekan 4 lätyn paiston jälkeen vaikuttaa hyvältä ja olisi ollut kiva olla jo pari viikkoa aiemmin kun reilu 10 lättyä tuli tehtyä.

Isommissa seteissä biscotto melkein kaipaa sen väli levon ja kun rouvan kanssa tehdään niin toinen paistaa ja toinen tekee niin touhu on suht tehokasta.

Mielenkiinnolla odotan miten Witt pärjää seuraavan kerran kun on isompi määrä pizzaa työn alla.
 
Elisalla oli 499 hintaan tuo. Ei siinä oikeastaan mikään ole tuolla biscotolla. Halusin oikeastaan tuon pyörivän kiven takia lähteä vaihtamaan ja kiven alla olevan burnerin. Se näin ekan 4 lätyn paiston jälkeen vaikuttaa hyvältä ja olisi ollut kiva olla jo pari viikkoa aiemmin kun reilu 10 lättyä tuli tehtyä.

Isommissa seteissä biscotto melkein kaipaa sen väli levon ja kun rouvan kanssa tehdään niin toinen paistaa ja toinen tekee niin touhu on suht tehokasta.

Mielenkiinnolla odotan miten Witt pärjää seuraavan kerran kun on isompi määrä pizzaa työn alla.
Luukulla varustettuna tuppaa loppua kohden kuumenemaan jopa liikaa. Joudun pudottamaan lämpöjä noin puoleen tai alle. Teen yleensä 6 pizzan setin josta meillä riittää syötävää pariksi päiväksi. Pizzat teen yksin ja välissä on noin 5min, mitä nyt uutta keittiössä vääntää. Koen että luukusta ollut huomattava apu, ja siitä vinkkiä jos Oonia edelleen ajattelit käyttää. Myös kiven polttaminen puhtaaksi onnistuu paremmin kuin hyvin.
 
Tässä suht noviisina kotipizzan tekijänä yritti tulla tänne lukemaan ihmisten vinkkejä, kokemuksia, imemään oppia ja tietoa miten saisi omia tuotoksia mahdollisesti vietyä uudelle levelille. Sen sijaan että olisi rakentavaa keskustelua ja omien kokemuksien jakamista niin tuntu että piti sivukaupalla lukea vaan hirveetä elitisti ja pätemis keskustelua, ilman että oikesti annettiin mitään rakentavaa keskusteluun. Toki välissä oli aina välillä hyviä ja fiksujakin viestejä, mutta melko raskasta selata läpi tälläistä "teette väärin, olette huonompia ihmisiä. tämä on ainoa oikea tapa, hävetkää jos jotain muuta tapaa/tyyliä koitatte" viestejäa sivukaupalla.
Pizza käsitteenä melko laaja, kuten ihmisten makumieltymykset. Tälläiset elitistiset pätemis viestit vois jättää kokonaan poissa. Jos joku haluaa laittaa sokeria kastikkeeseen, paistaa leivinpaperin päällä, tai herra varjele ostaa vaikka valmis taikina niin antakaa ihmisten näin tehdä jos se on heille toimiva tapa ja saa tuotteen josta nauttii. Toki aina voi antaa parannus ehdotuksia ja jakaa omia kokemuksia miten onnistunut, mutta paljon mielyttävämpää tätäkin ketjua olisi lukea jos lähdettäisiin sen kuuluisan posin kautta. Mukavaa katsella miten herkullisen näkösiä pizzoja porukka tekee ja onkia vinkkejä omaankin tekemiseen.
Toki tämä ketju ei todellakaan ole ainoa missä tätä harrastetaan ja tuskin tällä viestillä asiaan mitään vaikutusta, mutta kunhan omaa ärsytystä nyt toin esiin asian tiimoilta ja jos nyt edes yksi turha muiden tekemisten arvostelu viesti tämän takia jää joltain postaamatta niin voittohan se on sekin.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
278 742
Viestejä
4 797 422
Jäsenet
77 800
Uusin jäsen
amppis

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom