Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Ehkäisee ainakin sitä ettei täytettä tipu pizzasta kun saa kulmaa sen verran alemmas. Mutta jos se ei lähde liukumaan niin taikina menee kyllä nopeasti myttyyn lapiota vatkatessa, eikä sekään ole hyvä...
Jep jep.. ja pienikin muru jotain täytettä tai juustoa lapiossa ja kaikki menee päin helvettiä.
 
Tuli hommattua ooniin tuollainen italian pajan ruostumattomasta tekemä ovi. Tämän kanssa uuni lämpenee kyllä huomattavasti nopeammin ja kuumaksi etureunaa myöten. 10-15min ja etureunassa jo 450 astetta.

ps. Yksi kpl näitä ovia myynnissä myyntipalstalla
 

Liitteet

  • IMG_4797.jpeg
    IMG_4797.jpeg
    346 KB · Luettu: 113
Tuli hommattua ooniin tuollainen italian pajan ruostumattomasta tekemä ovi. Tämän kanssa uuni lämpenee kyllä huomattavasti nopeammin ja kuumaksi etureunaa myöten. 10-15min ja etureunassa jo 450 astetta.

ps. Yksi kpl näitä ovia myynnissä myyntipalstalla
Sait sitten viimein omasi. Mä vedellyt reilun vuoden tuon kanssa ja hyvä on. Ehdoton suositus jos jollain pienikin ajatus asiasta. Väitän että puolittaa lämmitysajan. Esilämmitän ilman luukkua täydellä teholla noin 5min/200'c jonka jälkeen tehot puoleen väliin ja luukku paikoilleen. Siinä kun käy pyörittämässä känttyjä, niin uuni valmistuu.
 
1) on niin pieni, ohut ettei varaa juuri yhtään lämpöä
2) eli toimii lähinnä eristimenä
Kunnollinen paksu paistoteräs varaa ja luovuttaa tehokkasti lämpöään pohjaan, jolloin pohja paistuu.
Virjoselta Kaarinasta?
 
Ekat testit tehty Luciferilla eikä ihan hirveästi palanut mikään. Pohjasta tuntui tulevan hyvä kun käänsi tulet nollille ja käänteli ihan kuuden sekunnin välein. Enpä tarkkaan kokonaisaikaa katsonut, mutta tuntui tosi nopeasti tulevan valmista, alle minuutti? Ehkä vähän enemmän pitäisi päällysteiden paistua? Pitäisiköhän vaan yrittää pitää lättyjä pidempään uunissa kovaan tahtiin pyöritellen? Vähänkään minimiä isommalla liekillä tuli samantien mustaa reunaa. Kyl tuosta aika hyvää tulee, ainakin kun vielä vähän treenaa.
 

Liitteet

  • IMG_20230920_155227.jpg
    IMG_20230920_155227.jpg
    232,9 KB · Luettu: 86
  • IMG_20230920_155746.jpg
    IMG_20230920_155746.jpg
    266 KB · Luettu: 79
Ja mikäs muuten tämä on? Oli mukana Luciferin laatikossa. Ollaan tämän tarkoitusta aika väkevästi isukin kanssa pohdittu.
 

Liitteet

  • IMG_20230920_145515.jpg
    IMG_20230920_145515.jpg
    236,8 KB · Luettu: 92
Elämme jännitäviä aikoja, jääkaappijuureni vaikuttavat flegmaattisilta, mutta muistin vaimoni ostaneen minule lahjaksi kuivattua juurta Kanadasta! Pistin sen muhimaan jurui, joten saas näkee...
 
Ekat testit tehty Luciferilla eikä ihan hirveästi palanut mikään. Pohjasta tuntui tulevan hyvä kun käänsi tulet nollille ja käänteli ihan kuuden sekunnin välein. Enpä tarkkaan kokonaisaikaa katsonut, mutta tuntui tosi nopeasti tulevan valmista, alle minuutti? Ehkä vähän enemmän pitäisi päällysteiden paistua? Pitäisiköhän vaan yrittää pitää lättyjä pidempään uunissa kovaan tahtiin pyöritellen? Vähänkään minimiä isommalla liekillä tuli samantien mustaa reunaa. Kyl tuosta aika hyvää tulee, ainakin kun vielä vähän treenaa.
Nuo uunit on hiukan haastavia varmasti alkuun, kunnes oppii oman uunin temput. Cozzella ekan vuoden ja nyt 1,5v Surrientolla paistelleena sekä Koda16 satunnaisesti, huomaa ison eron uuneissa. Ja nyt hommasin tuon Ahjon liikuteltavaan käyttöön. Tuli kyllä ekalla testipaistolla tehtyä varmasti kaikki aloittelijoiden virheet uudelleen. Biscotto kivi hakusessa niin homma pohjan palamisen osalta helpottaa. Mietin jopa lisäsuojan rakentelua takaosan polttimon eteen, jotta reuna ei niin helposti palaisi ja lämpö olisi epäsuoraa.
 
Pizzanpaistajien juustomurut on tuttuja ja tosiaan haluaisin juuston, jossa on kunnolla makua kuten Valion Polarissa.
 
Täälläkin kun paljon tehdään väärin tomaattikastikkeesta uunittamiseen, niin uusi hyvä video jossa itse maailmanmestari mukana ohjeistamassa.

Katsokaa ja oppikaa

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
  • Tykkää
Reactions: KUK
Täälläkin kun paljon tehdään väärin tomaattikastikkeesta uunittamiseen, niin uusi hyvä video jossa itse maailmanmestari mukana ohjeistamassa.

Katsokaa ja oppikaa

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.

Aika hyödytön video katsoa, kaksi osaavaa arvostelee henkilöä joka tuntuu tahallaan tekevän melkein kaiken väärin. Hyödyllisempää ja tehokkaampaa olisi katsoa joku klippi youtubesta, missä tehdään oikeita asioita.
-kotiuunissa jos tekee niin kivi/paistoteräs ja kunnon lämmitys sille. Sen jälkeen pelkkä pohja tomaattikastikkeen kanssa ja lopuksi täytteiden kanssa takaisin. Hitaampaa kuin kaasu-uunissa, mutta onnistuu se tuollakin.
Muuten tuossa videossa tulikin tärkeimmät
-ei öljyä taikinaan
-ei liilaa hiivaa
-riittävän pitkä kohotus
 
Aika hyödytön video katsoa, kaksi osaavaa arvostelee henkilöä joka tuntuu tahallaan tekevän melkein kaiken väärin. Hyödyllisempää ja tehokkaampaa olisi katsoa joku klippi youtubesta, missä tehdään oikeita asioita.
Mun mielestä toi on tavallaan kiva lähestymistapa. Jos joku on tottunut tekemään noita "virheitä", niin ainakin saa pienen häpeän punan poskilleen tuota katsoessaan. Mähän en siis tiedä asiasta mitään, mutta ainakin video jäi mieleen.
 
Mun mielestä toi on tavallaan kiva lähestymistapa. Jos joku on tottunut tekemään noita "virheitä", niin ainakin saa pienen häpeän punan poskilleen tuota katsoessaan. Mähän en siis tiedä asiasta mitään, mutta ainakin video jäi mieleen.
Ihan viihdyttävää toki, mutta itse parhaiten oppinut katsomalla Viton ja Vincenzon videoita yms. jossa käydään läpi taikinan teon eri vaiheita tai erilaisia vaihtoehtoisia menetelmiä tai yleisimmät virheet mikä voi auttaa omiin ongelmiin taikinan teossa. Kuten esim tämä:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Olisko kellään reseptiä hyvään mexicana tyyppiseen (oma suosikki pizzalinen pizzoissa oleva) pizzakastikkeeseen?

Btw, nyt minäkin löysin prismasta huhtahyvän meetwurstin kantapalat paketin.
Jumalavite että siitä tuli hyvää pizzaa!
Ristiin vaan leikkasin ne veitsellä, tänään tuli just koko paketti leikattua ja pistettyä pakkaseen 115g pusseihin. Kyllä kelpaa.
 
Aika heikosti löytyy mistään lähikaupoista tätä Valio Karelia® fontal juustoa

Prismasta ei löydy palana, eikä juustomuruina, mutta K-Supermarketista löytyy sentään edes juustomuruna.

Onko tämä nyt sitä oikeaa jos käyn huomenna hakemassa kaupasta?

Onhan tuo ihan järkyttävän kallista, mutta jos nyt ainakin kerran laittaisi kokeiluun.

fontal.PNG
Ei ole tämä oikea tuote, kyseessä ei ole mozzarellaversio vaan tämä:

 
Muuten tuossa videossa tulikin tärkeimmät
-ei öljyä taikinaan
-ei liilaa hiivaa
-riittävän pitkä kohotus

Viime vkloppuna tein 6 kpl margherita-satsin pitkän kaavan kautta; To poolish ja La paisto:

- 24h poolish jääkaapissa
- 24h kylmäkohotus pullille
- <1g kuivahiivaa
- ei öljyä

Eilen tuli aamutuimaan eli n. klo 10-11 kieppeillä mieleen tekaista 4 kpl margherita-satsi ehtooksi. Pikataikina tulille siis:

- 4-5h poolish huonelämpötilassa
- 2-3h kohotus pullille huonelämpötilassa
- 6g kuivahiivaa
- loraus oliiviöljyä

Ihan hyviä kiekkoja kerettiläisellä oliiviöljyä ja runsaahkosti hiivaa sisältävällä pika-poolishillakin saa aikaiseksi, jos aika on kortilla IMO / IME:

Screenshot_20230924_113358_Gallery.jpg
Screenshot_20230924_113403_Gallery.jpg
Screenshot_20230924_113414_Gallery.jpg
Screenshot_20230924_113434_Gallery.jpg
 
Yön yli jääkaapissa levännyt Pirkka Parhaat Pizzataikina 00-jauhoista 250g pizzapallo.

Täytteet:
  • Mutti Pizza Sauce Aromaticaa tomaattikastikkeena
  • Valio Polar® Täyteläinen juustoa raastettuna
  • Mozzarellaa
  • Huhtahyvät Meetvurstin kantapaloista leikattuja suikaleita
  • Atrian palvirouhetta
  • Pirkka Parhaat pizzajuustomuruja
  • Oreganoa
Pizzakivi oli kotiuunissa 280°C asteinen ja valmista tuli 5 minuutissa.

DSC06588.JPG DSC06587.JPG
 
Paistuiko pohja?
Ihan meni rapeaksi tuolla uudella pizzakivellä.

Meetvursti tosin päästää melkoinen määrän nestettä ulos ja ensi kerralla voisin laittaa pariksi minuutiksi airfryeriin ja sitten kippaisi ylimääräiset nesteet pois.
 
Joskus olen testannut ja pohjasta tulee silloin melko paksu kun se alkaa nousemaan.
Ei pitäisi kohota jos päällä tomaattikastike, pelkkä oliiviöljykin estää tuon.
Ihan meni rapeaksi tuolla uudella pizzakivellä.

Meetvursti tosin päästää melkoinen määrän nestettä ulos ja ensi kerralla voisin laittaa pariksi minuutiksi airfryeriin ja sitten kippaisi ylimääräiset nesteet pois.
Valutitko mozzarellan? Itse huomannut myös, että osa salamilaaduista hikoilee pizzan märäksi ja muutenkin jää lötköksi pinnalle, kuten esim. Milanon salami. Itse suosin esim Kotivaran Pepperonisalamia. Noista tulee rapeita nappeja pizza päällä.
 
Ihan meni rapeaksi tuolla uudella pizzakivellä.

Meetvursti tosin päästää melkoinen määrän nestettä ulos ja ensi kerralla voisin laittaa pariksi minuutiksi airfryeriin ja sitten kippaisi ylimääräiset nesteet pois.
Itellä tuli kans aikamoinen lätäkkö rasvaa noista ulos.
Harmi, kun maistuvat kyl älyttömän hyvältä.
 
Ei pitäisi kohota jos päällä tomaattikastike, pelkkä oliiviöljykin estää tuon.

Valutitko mozzarellan? Itse huomannut myös, että osa salamilaaduista hikoilee pizzan märäksi ja muutenkin jää lötköksi pinnalle, kuten esim. Milanon salami. Itse suosin esim Kotivaran Pepperonisalamia. Noista tulee rapeita nappeja pizza päällä.
Valutan aina mozzarellasta ylimääräiset nesteet pois.

Luultavasti palvirouheestakin tuli nestettä ulos metukan lisäksi.
 
On se jännä kun pizzan paistoa jo pitemmän aikaa harrastellutkin niin lopulta tulee siihen pisteeseen, että kaikkein paras pizza on lopulta oikeastikkin se margherita.
Kuullut tästä paljon mutta ei ole tullut uskottua kun mieli himoinnut kaikkea lisäksi. Liekkö jokin etappi tässä hommassa sitten:D
 
Niin no, mitäpä sitä hyvää pizzaa täytteillä pilaamaan?

No joo, täytteillekin on totta kai aikansa ja paikkansa ja täytepizzoja tulee itelläkin tehtyä lähes yhtä usein kun marjoriittojakin. Mutta kyllä margherita henk.koht ykkössuosikki näinä päivinä on.

Ollakseen oikeasti hyvää, margherita vaatii toki sen, että pohja on maultaan, paistojäljeltään ja tekstuuriltaan kohdillaan. Täytepizzassa maukkailla täytteillä voi pelastaa / korjata lopputuotteen valuvikoja.

Rotaatiossa molempi parempi :thumbsup:

ETA:
Useassa pizzeriassa on margherita tullut tilattua ja petyttyä pahemman kerran.
 
Viimeksi muokattu:
Perjantaina tuli tosiaan pidettyä pizzabileet, ja parin päivän treenauksella 12 pizzaa tositilanteessa syntyi aloittelijalta melkoisen hyvin, vain kolme vähän liian tummaa kulmaa.

Luciferiin löytyi hyvä tuntuma. Lämpö lähes minimiin, pizzauuniin, laske kymmeneen, ota pizza ulos käännä käsin, laske viiteen, käännä kääntölapiolla, laske viiteen, käännä jne... kunnes kauniin ruskea ja kypsä joka puolelta. Isukki kävi vähän yllättäen ostamassa torstaina tuon kääntölapion, mutta sehän oli ihan ehdoton peli! Sekin tuli huomattua, että varmaan semmoinen reikälapio hommattava, paljon meni jauhoja uuniin ja ne loimusi siellä vähän väliä.

Pizzoiksi valikoitui jo aiemmin spekuloidun mukaan Diavola, kana-aurajuusto sekä valkoinen savumuikku.

Diavolaan Pirkan Ndujaa ja kotivaran pepperonia, sekä oma chiliöljy, joka jäi vähän liian miedoksi. Mutta hyvä kokonaisuus kuitenkin.

Kanaksi edellisenä päivänä grillattuja ohut-fileitä, mehukkaaksi grillattu ja sitten ohueksi siivutettuna. Sitten sitä aurajuustoa, oikein hyvää oli tämäkin. Tähän loruttelin päälle oma tekemää basilika-öljyä, mikä onnistui oikein hyvin. Vielä pari basilikan lehteä koristeeksi. Äitee vähän yritti tuputtaa ananasta kun joukkoon, mutta ajattelin että se ei varmaan tähän sovi, eikä kypsy tarpeeksi nopeassa paistossa, joten se jäi nyt testaamatta.

Savumuikkuja oli iso säilykepurkki pyörinyt nurkissa jo pari vuotta, nyt vihdoin se korjattiin ja hyviä muikkuja olikin. Pieniä ja pehmoisia, joten ne oli helppo heittää pizzan päälle. Öljyt kyllä kuivasin muikuista tarkkaan. Valkoisena kastikkeena Creme fraiche, johon paljon pippuria, sitruunamehua, oreganoa, suolaa ja kunnon loraus sitä basilika-öljyä. Valkoisen pohjan päälle ohut kerros Gruyere-raastetta ja muikut sitten siihen ylimmäksi. Paiston jälkeen viimeistely rucolalla.

Vieraita tuli vähän vähemmän kuin odotettiin, mutta ne söivät sitten isolla innolla. Odotetusti muikku pizza ihmetytti eniten, mutta kyllä kehuttiinkin sitten kovimpaan ääneen, vaikka Diavola ja kana taisi vähän nopeampaan hävitä tarjolta. Mutta onnistunut setti ja pizzan paistaminen oli hauskaa! Niin hauskaa että jäi kiireessä kuvatkin ottamatta. Laitetaan kuitenkin kuvaksi torstain Diavola, mikä vielä karkasi hieman liian tummaksi.
 

Liitteet

  • IMG_20230920_160634.jpg
    IMG_20230920_160634.jpg
    272,7 KB · Luettu: 172
  • IMG_20230920_161034.jpg
    IMG_20230920_161034.jpg
    365,2 KB · Luettu: 176
Perjantaina tuli tosiaan pidettyä pizzabileet, ja parin päivän treenauksella 12 pizzaa tositilanteessa syntyi aloittelijalta melkoisen hyvin, vain kolme vähän liian tummaa kulmaa.

Luciferiin löytyi hyvä tuntuma. Lämpö lähes minimiin, pizzauuniin, laske kymmeneen, ota pizza ulos käännä käsin, laske viiteen, käännä kääntölapiolla, laske viiteen, käännä jne... kunnes kauniin ruskea ja kypsä joka puolelta. Isukki kävi vähän yllättäen ostamassa torstaina tuon kääntölapion, mutta sehän oli ihan ehdoton peli! Sekin tuli huomattua, että varmaan semmoinen reikälapio hommattava, paljon meni jauhoja uuniin ja ne loimusi siellä vähän väliä.

Pizzoiksi valikoitui jo aiemmin spekuloidun mukaan Diavola, kana-aurajuusto sekä valkoinen savumuikku.

Diavolaan Pirkan Ndujaa ja kotivaran pepperonia, sekä oma chiliöljy, joka jäi vähän liian miedoksi. Mutta hyvä kokonaisuus kuitenkin.

Kanaksi edellisenä päivänä grillattuja ohut-fileitä, mehukkaaksi grillattu ja sitten ohueksi siivutettuna. Sitten sitä aurajuustoa, oikein hyvää oli tämäkin. Tähän loruttelin päälle oma tekemää basilika-öljyä, mikä onnistui oikein hyvin. Vielä pari basilikan lehteä koristeeksi. Äitee vähän yritti tuputtaa ananasta kun joukkoon, mutta ajattelin että se ei varmaan tähän sovi, eikä kypsy tarpeeksi nopeassa paistossa, joten se jäi nyt testaamatta.

Savumuikkuja oli iso säilykepurkki pyörinyt nurkissa jo pari vuotta, nyt vihdoin se korjattiin ja hyviä muikkuja olikin. Pieniä ja pehmoisia, joten ne oli helppo heittää pizzan päälle. Öljyt kyllä kuivasin muikuista tarkkaan. Valkoisena kastikkeena Creme fraiche, johon paljon pippuria, sitruunamehua, oreganoa, suolaa ja kunnon loraus sitä basilika-öljyä. Valkoisen pohjan päälle ohut kerros Gruyere-raastetta ja muikut sitten siihen ylimmäksi. Paiston jälkeen viimeistely rucolalla.

Vieraita tuli vähän vähemmän kuin odotettiin, mutta ne söivät sitten isolla innolla. Odotetusti muikku pizza ihmetytti eniten, mutta kyllä kehuttiinkin sitten kovimpaan ääneen, vaikka Diavola ja kana taisi vähän nopeampaan hävitä tarjolta. Mutta onnistunut setti ja pizzan paistaminen oli hauskaa! Niin hauskaa että jäi kiireessä kuvatkin ottamatta. Laitetaan kuitenkin kuvaksi torstain Diavola, mikä vielä karkasi hieman liian tummaksi.
Hyvä kuulla että lucifer ahjo on pelittänyt hyvin.
Siinä oikeasti saa kyllä nopeasti kääntää niitä pizzoja, olen vähän pohtinut josko tuohon tilaisi sellasen alustan minkä päälle tulisi pyöreä pizzakivi jota voisi sitten pyöritellä jatkuvasti…
 
Perjantaina tuli tosiaan pidettyä pizzabileet, ja parin päivän treenauksella 12 pizzaa tositilanteessa syntyi aloittelijalta melkoisen hyvin, vain kolme vähän liian tummaa kulmaa.

Luciferiin löytyi hyvä tuntuma. Lämpö lähes minimiin, pizzauuniin, laske kymmeneen, ota pizza ulos käännä käsin, laske viiteen, käännä kääntölapiolla, laske viiteen, käännä jne... kunnes kauniin ruskea ja kypsä joka puolelta. Isukki kävi vähän yllättäen ostamassa torstaina tuon kääntölapion, mutta sehän oli ihan ehdoton peli! Sekin tuli huomattua, että varmaan semmoinen reikälapio hommattava, paljon meni jauhoja uuniin ja ne loimusi siellä vähän väliä.

Pizzoiksi valikoitui jo aiemmin spekuloidun mukaan Diavola, kana-aurajuusto sekä valkoinen savumuikku.

Diavolaan Pirkan Ndujaa ja kotivaran pepperonia, sekä oma chiliöljy, joka jäi vähän liian miedoksi. Mutta hyvä kokonaisuus kuitenkin.

Kanaksi edellisenä päivänä grillattuja ohut-fileitä, mehukkaaksi grillattu ja sitten ohueksi siivutettuna. Sitten sitä aurajuustoa, oikein hyvää oli tämäkin. Tähän loruttelin päälle oma tekemää basilika-öljyä, mikä onnistui oikein hyvin. Vielä pari basilikan lehteä koristeeksi. Äitee vähän yritti tuputtaa ananasta kun joukkoon, mutta ajattelin että se ei varmaan tähän sovi, eikä kypsy tarpeeksi nopeassa paistossa, joten se jäi nyt testaamatta.

Savumuikkuja oli iso säilykepurkki pyörinyt nurkissa jo pari vuotta, nyt vihdoin se korjattiin ja hyviä muikkuja olikin. Pieniä ja pehmoisia, joten ne oli helppo heittää pizzan päälle. Öljyt kyllä kuivasin muikuista tarkkaan. Valkoisena kastikkeena Creme fraiche, johon paljon pippuria, sitruunamehua, oreganoa, suolaa ja kunnon loraus sitä basilika-öljyä. Valkoisen pohjan päälle ohut kerros Gruyere-raastetta ja muikut sitten siihen ylimmäksi. Paiston jälkeen viimeistely rucolalla.

Vieraita tuli vähän vähemmän kuin odotettiin, mutta ne söivät sitten isolla innolla. Odotetusti muikku pizza ihmetytti eniten, mutta kyllä kehuttiinkin sitten kovimpaan ääneen, vaikka Diavola ja kana taisi vähän nopeampaan hävitä tarjolta. Mutta onnistunut setti ja pizzan paistaminen oli hauskaa! Niin hauskaa että jäi kiireessä kuvatkin ottamatta. Laitetaan kuitenkin kuvaksi torstain Diavola, mikä vielä karkasi hieman liian tummaksi.
Onko tuollainen kääntölapio oikeasti hyvä ja toimiva? Ei ole mitään kokemusta. Saako sillä tommosessa luciferin kokoisessa uunissa käännettyä?
 
Onko tuollainen kääntölapio oikeasti hyvä ja toimiva? Ei ole mitään kokemusta. Saako sillä tommosessa luciferin kokoisessa uunissa käännettyä?
Saa, ja minusta oli aivan hemmetin näppärä verraten siihen että pizza pitäisi joka kerta vetää ulos isolla lapiolla ja kädellä pyöräyttää. Silti kyllä jouduin aina ekan pyöräytyksen tekemään käsin, kymmenessä sekunnissa pohja ei ollut tarpeeksi kypsä kääntölapiolle, mutta reuna alkoi jo olla vaarassa palaa. Seuraavan viiden sekunnin jälkeen pyörittely onnistui hyvin. Ja kyseessä oli Puuilon reilun kahdenkympin kääntölapio.
 
Onko tuollainen kääntölapio oikeasti hyvä ja toimiva? Ei ole mitään kokemusta. Saako sillä tommosessa luciferin kokoisessa uunissa käännettyä?
Lucifer Ahjo on 14” uuni, 35.5cm kivellä, kyllä siellä kääntölapiota mahtuu hyvin käyttämään.
 
Jeps, elikkä mulla on ollut tässä nyt hirvee määrä eri pizzauuneja kesän aikana, kun meni taas vaihteeksi överiksi ennen kuin löytyi se itselle sopiva, jaan tässä vähän käyttökokemuksia jos joku vaikka saa itselleen jotain vinkkejä poimittua...

Homma alkoi siitä kun bongasin e-villen sähköpostista tarjouksen Loimo Castino 13:sta, jonka sitten ostin kun olin pitkään pohtinut että koska grillihommat on kunnossa (2 kamadoa) niin pitää sitä taas jotain uutta hommata ja pizzauuni oli aika selkee valinta kun pizzoja tykkään usein väsäillä ja halusin nimenomaan sellasen missä voi käyttää hiiliä ja jotain muuta kuin kaasua.
Tosta tulikin aivan erinomaiset pizzat, ne 2 kappaletta mitä sillä tein, mutta sen käyttö oli aivan tuskaa.
Tuossa ei ollut mitään erillistä luukkua pellettien lisäämiseen vaan ne piti manuaalisesti lisätä sinne polttoainekoriin, ja sitä sai tehdä useammin kuin kerran 5 minuutissa kun sinne mahtui niin pirun vähän niitä ja ne paloi loppuun...

Sitten bongasin Bighornin preecolta, joka näytti kaikinpuolin paremmalta kuin tuo loimo, mitä se ei kyllä sitten ollut, sen käyttö oli kyllä helpompaa mutta koska tila oli aneeminen 30cm se oli älyttömän ahdas sekä ovi oli täysin kiinteä, ei pizzaa nähnyt lainkaan valmistuksen aikana, sen lisäksi savupiippu oli löysä ja aivan vino.
Tämä meni vaihtoon ja uusi samanlainen tilalle, jossa oli ihan samat ongelmat mutta lisäksi yksi jaloista oli täysin löysä ja pizzakivessä oli iso syvä naarmu.
Lähti tämäkin sitten palautukseen, 2 valmistetun pizzan jälkeen, ei ollut mitenkään älyttömän hyviä pizzoja maultaan, todella palaneita osittain koska tuo laite on niin ahdas...

Sitten hain verkkokaupasta Mustangin 12" ja Anton Oliver Focoson testiin.
Mustangi oli aivan hirvittävä pommi, liekit olivat löysät keltaiset ja tämän käytöstä tuli aivan kammottava löyhkä, sen lisäksi että ilman takuun purkavaa muutostyötä tuolla ei kivi lämmennyt kunnolla vaikka miten kauan sitä olisi pitänyt päällä, myös koko muotoilu ja suunnittelu on tossa tuotteessa niin vialla kun voi- paljon kertoo että tämän 16" versio on melkein identtinen kooltaan (jakaa muuten ihan saman liekki/lämmitys ongelman)...
Pizzaa en tossa edes viitsinyt lähteä yrittämään tehdä...

Anton Oliver Focoso oli ihan hyvä pieni pizzauuni, sen ongelmat olivat vain sellaiset että se liekki oli kyllä sininen mutta se alue mistä lämpöä tuli oli aika pieni ja noi liekit olivat todella pienet, toi yhdistettynä pieneen pizzakiveen niin sitä sai olla kyllä aivan jatkuvasti kääntämässä ettei palanut.
Pizzasta tuli ihan ok tuolla mutta keskusta jäi suhteessa aika raa-aksi kun ei sitä pizzaa vaan pystynyt niin kauaa siellä pitämään, vaikka liekki olikin säädetty pienelle.
Tämä oli ihan pätevä laite kyllä- mutta siis liian ahdas jopa pienelle pizzalle.

Ton jälkeen bongasin k-raudasta Ooni Karu 16 tarjouksesta ja pitkän pohdinnan jälkeen päätin pistää rahat siihen ja kaasupolttimeen kiinni, sen kuitenkin pitäisi olla paras.
No se olikin oikeen pätevä uuni, tuohon mahtui ihan älytön määrä hiiltä/polttopuuta/pellettejä kerralla ja sen kaasupoltin oli aivan mahtava torch tyylinen, löytyi myös digitaalinen lämpömittari ja lasiovi, kaikenkaikkiaan ihan älyttömän komea laite.
Se vaan että kun multa löytyy myös kamado niin kaikki pizzan lisäksi tapahtuvat extra missä toi karu 16 juuri nimenomaan loistaa oli mulle aivan toissijaista, ja sitten päästiin siihen isoimppaan ongelmaan- toi laite on iso. Siis ihan Vitun iso, ja se painaa 30kg.
Tuo olisi käytännössä vaatinut kiinteän paikan itselleen jossa sitä olisi voinut ympäri vuoden pitää, koska tuota oli todella hankala siirrellä ja kokonsa puolesta mulla ei olisi ollut sille mitään kunnon säilytyspaikkaa talveksi.
Kaikki muut kyllä rakastivat tuolla karulla tehtyjä pizzoja, sisko kuvaili parhaimmaksi pizzaksi mitä on koskaan syönyt ja vaimo oli myös todella tyytyväinen, mutta itseni oli pakko todeta että omaan makuun edelleen paras lopputulos oli tullut sillä ekalla eli Loimo Castinolla, vaikkakin sen käyttö oli aivan tuskaa.
En sitten raaskinut tuota pitää ja sainkin kaupattua sen pienellä voitolla pois, ennen kauppoja olin jo huolellisesti tutkinut mitä ostaisin tilalle, vaihtoehdot oli kyllä todella vähissä sillä yhteenkään pieneen 12" tuumaiseen en enää koskisi sekä 16" oli liian iso, vaihtoehtoja euroopan markkinoilla olisi siis tasan yksi: Lucifer Ahjo 13 .

Tuota Lucifer Ahjo 13 itseasiassa myydään jenkeissä toisella nimellä, mutta muissa maissa tuota markkinoidaan 14" tuumaisena, syykin on selvä, sen pizzakiven mitat ovat 35.5x35.5x1.5cm jolloin se on tuumissa 13.976".

Karun kauppaamisen jälkeen itseasiassa bongasin torista puoli-ilmaiseksi tuon Loimo Castinon jonka ostin itselleni vain todetakseni että muistot eivät olleet vääriä, sillä oikeasti tuli jälleen reilusti parempaa pizzaa kuin muissa uuneissa, ja sen käyttö tosiaan on aivan tuskaa, kutsunkin tuota itseasiassa nykyään kidutuslaatikoksi :D
Tuon jälkeen käväsin citymarketista ostamassa tuon Lucifer Ahjo 13, joka olikin nyt tuon 179e ilman plussakorttia eli siitä sai vielä keskon kortilla melkein 30 euroa alennusta.

Lucifer Ahjo 13 paljastuikin aivan uskomattomaksi löydöksi, tästähän ei tosiaan ollut netissä YHTÄKÄÄN käyttökokemusta ja citymarkettiin ei käytettyjä tuotteita palautella niin riskillä ostin, mutta onneksi tein niin.
Ensinnäkin, tuli hyvin säikähdettyä kun katsoin tuotteen pahvilaatikkoa, siihen kun olikin merkitty pizzakiven kooksi 33.5x33.5x1cm, onneksi nämä ei sitten pitäneet yhtään paikkaansa vaan koko oli oikeasti tuo 35.5cm ja paksuus 1.5cm.
Ensikäytöllä mittailin lämpötiloja ja oikein mukavasti nousi lämmöt, oli myös tosi tuulinen ilma niin tyynemmällä säällä varmasti lämpenisi vielä nopeammin:
Lämpötilat on ilmoitettu niin että ensin lukee kiven etuosan lämmöt, sitten keskeltä ja viimeisenä kiven takaosan lämmöt.
11min 200/260/340c
15min 225/330/420c
20min 250/335/422c
25min 288/375/490c
30min 308/415/505c
35min 320/430/520c
40min 370/448/540c
Pizzauuni oli 30min kohdalla päältä 118c, oikea sivu 90, vasen 73, pizzauunin alla olevan puun pinta oli lämmennyt 48 asteeseen.
Pienenä huomautuksena huomasin että en ollut aivan 100% avannut matalapainesäädintä ihan niin kokonaan kuin pystyy sillä kun käväsin tossa 35min kohdalla sitä kokeilemassa niin siinä kaasupulossa kun mulla on virtausmittari niin mittari liikahti ihan pikkuisen isommalle, eli tosiaan hitusen olisi saanut korkeammaksi noita lämpöjä, suosittelen muuten lämpimästi tuota Lucifer matalapainesäädintä mittarilla , sillä sai tehtyä esim testin että liitokset eivät vuoda mistään ja pitäisi pystyä tulkitsemaan myös jos pullossa on kaasu vähissä.

Sen lisäksi että tuo lämpeni varsin mukavan nopeasti (reilusti nopeammin kuin karu 16, vähän hitaammin kuin AO Focosa) niin se liekki on aivan uskomaton, siellä on pienessä U kaaressa liki koko takaosan kattavasti se kaasuputki mistä liekit tulee, ja vaikka väri on sininen niin ne liekit ovat silti yllättävän pitkät, ja ihan täysillä kun tuota piti niin puski jopa etuluukusta välillä liekit ulos uunista, niinkin kovaa että monesti illalla sai meidän liiketunnistinvalon kytkeytymään päälle :D
Säädin edessä on myös aivan uskomattoman kätevä (eikä kuumene), saa kerrankin säädettyä helposti niin että näkee tarkalleen liekin koon samalla.
Itse tykkään myös tuosta punaisesta ulkonäöstä ja muoviset jalat on ihan kiva ratkaisu, ei ruostu eikä homehdu.
Tuo on myös yllättävän kevyt siitä huolimatta että on hyvät eristeet sisällä, koko laite on vaan 13.2kg, muutenkin on kivan kompakti kooltaan, ei tule olemaan ongelmaa säilöä.
Ekalla käytöllä tein pitaleipiä jotka parin ekan jälkeen alkoi onnistumaan hyvin, tässä eniten auttoi toi säätönuppi edessä, sai nopeasti väriä pintaan vetäistyä ja paisumaan jonka jälkeen sai helposti laskettua lämmöt samalla kun käänteli leipää uunin etuosassa, uunistä löytyi myös korkeutta niin hyvin ettei ollut mitään ongelmia saada pitaleipää ulos uunista.

Tokalla käyttökerralla tein pizzaa ja suureksi ilokseni siitä tuli vihdoinkin vähintään yhtä hyvää kuin Loimossa, sain keskustan kunnolla kypsäksi ja reunojen koostumus oli varmaan paras mitä millään näillä uuneilla (vaikka vähän alkuun käräytinkin ne kun etsin oikeaa säätöä), päällinen ei ollut myöskään yhtään palanut mikä näillä liki kaikilla muilla tapahtui jos sitä yritti saada kypsymään pitempään, tästä kiitos sille että uunissa oli riittävästi korkeutta ja tilaa ettei joutunut pitämään pizzaa liian lähellä liekin lähtöpaikkaa, tossa saa varmasti todella monenlaista pizzaa väsättyä koska ton säätö on niin monipuolista tuon edessä olevan säädön takia (että näkee kokoajan sen liekin koon) ja voi yhden pizzan kypsennyksen aikanakin useasti vaihtaa sitä tehoa, itse esim pidin lopussa hetken niin että pidin pizzaa lapion päällä 45 asteen kulmassa ja pistin hetkeksi kunnolla liekit puhaltamaan pizzan keskustaa päin.

On aivan ylivertainen tuohon hintaan omasta mielestäni toi Ahjo kaikesta mahdollisesta suomen tarjonnasta, ei ole mitään muuta edes lähellä sitä.

Ahjon kaveriksi mulle jäi toi Loimo Castino aka "kidutuslaatikko" niitä hetkiä varten kun haluan kypsentää pizzani jollain muulla kuin kaasulla, vaimon valitukset kahdesta uunista tuli kaupanpäälliksi. :D

16922710233963.jpg
16922710234515.jpg


16922714738378.jpg
16922714737927.jpg
16922710233341.jpg
16922710232060.jpg
Käväsin tässä pari viikkoa takaperin hakemassa Mustang Vomero 16 testiin.

Nyt on ekaa kertaa päällä ja on kyllä aneeminen esitys:
13min kauimmainen eli vasen laita 130 astetta. Keskeltä kiveä 150 astetta. Liekkien lähimmäinen laita kivestä 280 astetta.
20min 180/200/280c
30min 220/240/330c
45min 245/260/345c
1 tunti 270/285/370c
Tuulen nopeus 4m/s etelästä, lämpötila ulkona 17-15 astetta.
Eli aivan käyttökelvotonta paskaa vakiona, väitän että vaikka olisin pitänyt 5 tuntia päällä ei olisi koskaan saavuttanut tarvittavaa 430 astetta keskelle.
Liekit olivat juurelta sentään siniset, ei lähelläkään pahinta mitä kuvista olen tätä mallia nähnyt, en tiedä sit miten alhaisiin lämpöihin ne menevät...

Tämän viestin lainauksesta pääsee lukemaan tuon Lucifer Ahjo 13 lämmitystuloksia.

Tuon hitauden lisäksi:
Savupuupun reunassa on 2 terävää railoa, ihan kuin olisi rälläkällä muutama milli napsastu pois, tuohon kun joskus vetäsee kätensä niin ollaan tikattavana.
Kuvassa näkyvää savupiipun hattua ei ole.
Alapellissä on joku 12 ruuvia kiinni, mutta ne ovat aivan löysästi paikallaan ja vaikka niitä vääntää eivät kiristy mihinkään.
Jalat kiinnitetään alapeltiin kiinni, mutta alapellissä ei itsessään ole mitään tukea sisällä, joten jalkojen toinen sivu vain painaa alapeltiä kokoon.
Runko on pahasti vääntynyt takaa, ei kiinni hitsauksissa kunnolla.
Savupiipun kun kiinnitin huomasin että siellä välitilassa on ihan vitusti jotain eristevillaa (mitä vittua!) ja nekin niin päin vittua tungettu että jouduin käsin repimään niitä sivuun jotta piipun sai tungettua paikalleen.

No etuna 12 tuumaiseen saman sarjan kammotukseen sentään on että se ihan järkyttävä paskanhaju mitä tuon ajamisesta tulee miedontui 30min kohdalla reilusti.

Jos build qualitya pitäisi tässä ja ahjossa verrata niin ahjolle annan sen 10 ja tämä saa siinä 4, ilman piippua tämä toimisi varmasti paremmin, kuka tietää kuka siellä on päätöksen sen tekemisestä vastannut- ei ainakaan kukaan ketä omistaa vähääkään maalaisjärkeä.

Tunnelmaltaan tämä on todella kaunis, liekit näkyy pitkälle ulos ja illanvietossa on komean näköinen, harmi vaan että toiminta on ihan kuraa.



Pitää nyt pohtia kiikutanko tämän vain takaisin citymarkettiin, otanko yhteyttä mustangiin vai rupeanko räpeltämään tuon kaasunsäädön kanssa vielä...
 
Viimeksi muokattu:
Käväsin tässä pari viikkoa takaperin hakemassa Mustang Vomero 16 testiin.

Nyt on ekaa kertaa päällä ja on kyllä aneeminen esitys:
13min kauimmainen eli vasen laita 130 astetta. Keskeltä kiveä 150 astetta. Liekkien lähimmäinen laita kivestä 280 astetta.
20min 180/200/280c
30min 220/240/330c
45min 245/260/345c
1 tunti 270/285/370c
Tuulen nopeus 4m/s etelästä, lämpötila ulkona 17-15 astetta.
Eli aivan käyttökelvotonta paskaa vakiona, väitän että vaikka olisin pitänyt 5 tunta päällä ei olisi koskaan saavuttanut tarvittavaa 430 astetta keskelle.
Olisin voinut kertoa tämän niin olisit säästynyt hakemisen (ja palauttamisen) vaivalta. Näille Kiinan-roskille pitäisi joku uhkasakko iskeä. Näkemättä kuraa. Olisit vain pitänyt sen Ahjon.
 
Tuskin niitä muitakaan missään Saksassa tehdään...
Ei varmasti, mutta puhuinkin toimimattomista roskista, mitkä on ongelmajätettä heti kaupasta kannettaessa. Sen tiedän, että oma uuni on tehty Italian Sisiliassa, saksalaisista uuneista en tiedä.
 
Lucifer Ahjo 13 löytyy muuten tästä videolta, on tuo keskimmäinen kaasu-uuni mitä just videolla käytetään. (Eri nimelle ja skinille brändättynä tietenkin).


Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.




Luciferin versiossa on vielä 3mm paksumpi kivi, eli 15mm (hups, ei siis 150mm :rofl: )

Jännä että teki videolla just ton että sammutti aluksi, olen just miettinyt että seuraavaksi kun teen pizzaa niin kokeilen tehdä niin. :D

Oli se vaan vähän perhanan kova ostos 85 euroon. :)
Nyt taitaa olla vähän hankalaa tuota enää löytää citymarketeista siihen sataseen, meinaan kun taitaa olla kaikissa grillit viety jo pois taas kevääksi asti...
Ja sit hinta onkin taas se 299e. :D
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
296 105
Viestejä
5 062 933
Jäsenet
81 029
Uusin jäsen
Tapzu1

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom