Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Eilen tuli häsellettyä ja lapioon viime metreillä kiinni tarttunut kiekko leväytettyä täytteet edellä 450-asteiselle oonin kivelle. Onneksi oli margherita kyseessä.

Eipä siinä muu auttanut kuin vääntää nupit (takaisin) kaakkoon ja antaa moskan palaa kiveltä savuna taivaalle, lapiolla törkkiä enimmät tuhkat syrjään ja jatkaa paistohommia.
 
Viikonlopun satoa:

Screenshot_20230917_150118_Gallery.jpg
Screenshot_20230917_150134_Gallery.jpg
Screenshot_20230917_150145_Gallery.jpg
Screenshot_20230917_150203_Gallery.jpg
Screenshot_20230917_150211_Gallery.jpg
Screenshot_20230917_150216_Gallery.jpg
Screenshot_20230917_150223_Gallery.jpg
Screenshot_20230917_150229_Gallery.jpg
Screenshot_20230917_150239_Gallery.jpg
 
Saatana soikoon. On kyllä raastavin vaihe kun pitää laittaa kiekko tonne pizzauuniin. Vaikka kuinka katsoo että pizza liikkuu ja liukuu mutta uuniin kun laittaa niin ei irtoa lapiosta sitten millään. Sitten sitä vähän heiluttaa ja jotain täytettä tippuu kivelle ja sitten se tarraa kiinni ja sitten on helvetti irti. Ei saa käännettyä ja alkaa toinen puoli jo palaa kun toinen puoli on vielä ihan taikinaista ja yrittää laittaa lapiota alle ja tietenkin tökkää lapioon ja reuna menee kaksinkerroin ja tarraa entistä lujemmin ja sitten siihen tulee reikä ja kaikki menee päin persettä.
Sitten saa taas yrittää putsata ja polttaa paskaa pois ja nejä pitsaa vielä edessä ja yks takana.

Helvetti soikoon.
 
Saatana soikoon. On kyllä raastavin vaihe kun pitää laittaa kiekko tonne pizzauuniin. Vaikka kuinka katsoo että pizza liikkuu ja liukuu mutta uuniin kun laittaa niin ei irtoa lapiosta sitten millään. Sitten sitä vähän heiluttaa ja jotain täytettä tippuu kivelle ja sitten se tarraa kiinni ja sitten on helvetti irti. Ei saa käännettyä ja alkaa toinen puoli jo palaa kun toinen puoli on vielä ihan taikinaista ja yrittää laittaa lapiota alle ja tietenkin tökkää lapioon ja reuna menee kaksinkerroin ja tarraa entistä lujemmin ja sitten siihen tulee reikä ja kaikki menee päin persettä.
Sitten saa taas yrittää putsata ja polttaa paskaa pois ja nejä pitsaa vielä edessä ja yks takana.

Helvetti soikoon.
Käytä enemmän jauhoja pohjaa muotoillessa. Jos on reiällinen lapio niin sillä pääsee ennen paistoa hyvin eroon ylimääräisestä jauhosta kun vähän heiluttelee. Lisää treeniä vaan niin kyllä se siitä.
 
Käytä enemmän jauhoja pohjaa muotoillessa. Jos on reiällinen lapio niin sillä pääsee ennen paistoa hyvin eroon ylimääräisestä jauhosta kun vähän heiluttelee. Lisää treeniä vaan niin kyllä se siitä.
Oon käyttänyt. Ja on reiällinen lapio. Siinä on vaan se huono puoli että kiekko tarttuu herkästi niihin reikiin ja vielä vaikempi heittää uuniin. Olen havainnu reiättömän paremmaksi omaan käyttöön.
Jauhoja käytän runsaasti mutta siinäkin on se huono puoli että sitten sitä ylimääräiset uuniin palamaan..
 
Mitä jauhoja olette käyttäneet Napolilaisen pizzan valmistuksessa? Onko Pirkka Pizzanpaistajat jauhoista mihinkään?
Entä millä ohjeella olette tehneet?
 
Luulin että tää tarttuminen on jenkkiläisten Karenien hommia, mutta näköjään osataan sitä täälläkin.

En ymmärrä mikä siinä on niin vaikeaa, kun ei kertaakaan mitään tarttumisongelmia....

Niitä täytteitä ei tule laittaa yli pizzapallot oman painon.
Sitä pizzaa pidetään pöydällä Maks 2min ja uuniin...ei ole rakettitiedettä
 
Nonii, loppu hyvin kaikki hyvin.
Kehittelin tuota omaa paisto tekniikkaa ja näyttäis että paras on pohjan nopea esipaistaminen. Pohja hetkeki uuniin niin että se hiukan alkaa pysyä kasassa ja sitten uunista ulos ja siihen laittaa sitten täytteet ja takaisin uuniin. Huomattavasti helpompi käsitellä kun se on aavistuksen jo kypsynyt. Tolla tekniikalla meinaan kyllä tehdä jatkossakin.
 
Luulin että tää tarttuminen on jenkkiläisten Karenien hommia, mutta näköjään osataan sitä täälläkin.

En ymmärrä mikä siinä on niin vaikeaa, kun ei kertaakaan mitään tarttumisongelmia....
Nii. En minäkään ymmärrä miks ihmiset ajaa autolla kolareita kun mulla ei ole koskaan ollu lähelläkään..
 
Nonii, loppu hyvin kaikki hyvin.
Kehittelin tuota omaa paisto tekniikkaa ja näyttäis että paras on pohjan nopea esipaistaminen. Pohja hetkeki uuniin niin että se hiukan alkaa pysyä kasassa ja sitten uunista ulos ja siihen laittaa sitten täytteet ja takaisin uuniin. Huomattavasti helpompi käsitellä kun se on aavistuksen jo kypsynyt. Tolla tekniikalla meinaan kyllä tehdä jatkossakin.

Ei näin.
 
Oon käyttänyt. Ja on reiällinen lapio. Siinä on vaan se huono puoli että kiekko tarttuu herkästi niihin reikiin ja vielä vaikempi heittää uuniin. Olen havainnu reiättömän paremmaksi omaan käyttöön.
Jauhoja käytän runsaasti mutta siinäkin on se huono puoli että sitten sitä ylimääräiset uuniin palamaan..

Käytä taikinan muotoiluun ja uuniinheiton apuna semolina-jauhoja. Reijällinen lapio tiputtelee ylimääräiset jauhot matkasta.
 
Semolina varmasti hyvä tuote, itse pitkään käytin mannasuurimoita. Ei jää kyllä mitenkään kiinni, mihinkään. Huomasin myös, että Pirkalta on tullut ihan omia jauhoja pizzan pyörittelyyn: Pirkka Parhaat käsittelyjauho 1kg.
 
Saatana soikoon. On kyllä raastavin vaihe kun pitää laittaa kiekko tonne pizzauuniin. Vaikka kuinka katsoo että pizza liikkuu ja liukuu mutta uuniin kun laittaa niin ei irtoa lapiosta sitten millään. Sitten sitä vähän heiluttaa ja jotain täytettä tippuu kivelle ja sitten se tarraa kiinni ja sitten on helvetti irti. Ei saa käännettyä ja alkaa toinen puoli jo palaa kun toinen puoli on vielä ihan taikinaista ja yrittää laittaa lapiota alle ja tietenkin tökkää lapioon ja reuna menee kaksinkerroin ja tarraa entistä lujemmin ja sitten siihen tulee reikä ja kaikki menee päin persettä.
Sitten saa taas yrittää putsata ja polttaa paskaa pois ja nejä pitsaa vielä edessä ja yks takana.

Helvetti soikoon.
Mitä ihmettä.
Ei tähän vaadita mitään muuta kuin durum jauhoja TAI mannasuurimoita.
Pöydälle iso kasa edellämainittua.
Ennen kun alotat venyttämään taikinaa, käytä se ympäriinsä tuossa kasassa
Sen jälkeen tee pizza siihen paikalleen (meillä kiiltävää kivitasoa, se on kyllä hyvä pizzalle), kun pizza on valmis, työnnä aggressiivisellä liikkeellä lapio pizzan alle (älä epäröi, varmasti kusee). Nosta pizza ylös ja leiki elvistä kunnes koloista ei enää tipu jauhoa.
Enjoy!
 
Mitä ihmettä.
Ei tähän vaadita mitään muuta kuin durum jauhoja TAI mannasuurimoita.
Pöydälle iso kasa edellämainittua.
Ennen kun alotat venyttämään taikinaa, käytä se ympäriinsä tuossa kasassa
Sen jälkeen tee pizza siihen paikalleen (meillä kiiltävää kivitasoa, se on kyllä hyvä pizzalle), kun pizza on valmis, työnnä aggressiivisellä liikkeellä lapio pizzan alle (älä epäröi, varmasti kusee). Nosta pizza ylös ja leiki elvistä kunnes koloista ei enää tipu jauhoa.
Enjoy!
Durumia mä käytänkin. Mutta niinkuin sanottu niin se ei aina auta ja sitten jää jauhoa palamaan uuniin.
Ja noita reikälapioita oon yrittäny käyttää mutta niillä mun on vielä vaikeampi tehdä toi kun reiättömällä. Reikälapiossa usein pitsan etuosassa joku hirtti reikään kiinni ja sitten se taittu siitä kaksinkerroin ja täytteet koski kiveä ja sitten taas mentiin.
Toki mä myös tykkään runsaista täytteistä mikä aiheuttaa omat ongelmansa.

Harjoittelukysymyksiä.
 
Muutama kysymys. Mitä tomaattimurskaa tai kastiketta käytät taikinan päällä ja mikä on taikinan hydraatio? Teetkö pohjasta liian ohuen? 250-270g pallosta saat mukavasti 30cm napolilainen pohjan. Vahvoilla jauhoilla toki vielä isomman, mutta taikina saa olla aika mintissä ja sitkoa riittää.
 
Tuli harjoteltua taas ja tehtyä Luciferilla Pirkan pienistä valmispalloista pizzoja. Onnistui omaan makuun aika kivasti :) Vahingossa oli tullut ostettua isojen sijaan mutta hyvin pelitti.

En ole vielä keksinyt mitään huonoa tuosta uunista, muuta kun että vaimo ei tykkää ulkonäöstä (pizzat kyllä kelpaa... :psmoke:) On 5/5 vehje tuohon satasen hintaan, varsinkin kun ei ole muusta kokemusta.

Ekaa kertaa ei ollut haasteita pizzalapion kanssa. Käytin reippaasti puolikarkeita jauhoja pöydällä ja lapiolla. Kyllähän ne siellä uunissa välillä leimahteli mutta samapa tuo. Pizzalapio on ihan cittarin halppis ilman reikiä.

1695057961180.png


1695057979012.png
 
En taida jaksaa enää yrittää paistaa pizzakiveen imeytyneitä rasvoja pallogrillissä pois, kun huomasin että Puuilosta saa uuden 33cm levyisen kiven hintaan 8.99€.
 
Ei ole kokemusta ko. postilaatikoista, mutta kyllähän mestarit tekee kamadollakin sujuvasti, kunhan pizzakivi on vain nostettu ylös tiilien avulla, jotta yläpuolikin saa lämpöä. Luulisi toimivan myös kaasugrillissä, suurin ongelma varmaan liian kovat alalämmöt, jos ei ole tarkkana. En sinänsä ymmärrä tuollaista satasen läpyskää kaasugrilliin, kun samaan hintaan saa jo halvimpia kaasulla toimivia pizzauunejakin.

En minä sitä kaasugrillinkään kantta avaa kuin juuri sen verran, että saa sen pizzan sisään ja ulos kannen välistä eli pyritään kyllä pitämään kaikki mahdollinen lämpö sisällä. Tuota kiven nostamista voisi kyllä kokeilla ensi hätään, koska onhan tuo satanen aika kova hinta palasta rosteria ilman takuuta siitä, että sitä lämpöä nyt yläpuolelle selvästi tulisi enemmän. Tai sitten voisi vähän kartoittaa, saisiko moisen teetettyä vaikka töissä... pitäisi kyllä piirtää siitä silloin kuvat, mutta ei tuo kyllä monimutkainen ole.
 
En taida jaksaa enää yrittää paistaa pizzakiveen imeytyneitä rasvoja pallogrillissä pois, kun huomasin että Puuilosta saa uuden 33cm levyisen kiven hintaan 8.99€.

Miksi ihmeessä haluat niitä imeytyneitä rasvoja pizzakivestä pois? Vähän sama kuin vaihtaisi mopoon moottorin aina 1000km välein että voisi aloittaa sisäänajon uudelleen.
 
Miksi ihmeessä haluat niitä imeytyneitä rasvoja pizzakivestä pois? Vähän sama kuin vaihtaisi mopoon moottorin aina 1000km välein että voisi aloittaa sisäänajon uudelleen.
Ei huvita ottaa joka kerta kolmea palovaroitinta irti huoneiden katoista ennen pizzan paistamista ja se sininen savu minkä viimeksi päästi uunista ulos oli vähän liikaa ja pistavä haju tulvi kotoa rappukäytävään saakka :confused2:
 
Ei huvita ottaa joka kerta kolmea palovaroitinta irti huoneiden katoista ennen pizzan paistamista ja se sininen savu minkä viimeksi päästi uunista ulos oli vähän liikaa ja pistavä haju tulvi kotoa rappukäytävään saakka :confused2:

Joo sori oma virhe, en jotenkin yhtään ajatellut ketjun hifistelijöiden jälkeen että pizzaa tehdään edelleen sisätiloissakin :)
 
Aika harva ammattilainenkaan ulkona käy pitsoja vääntämässä, eiköhän niitä tehdä pääsääntöisesti sisällä ;-)
 
Ei huvita ottaa joka kerta kolmea palovaroitinta irti huoneiden katoista ennen pizzan paistamista ja se sininen savu minkä viimeksi päästi uunista ulos oli vähän liikaa ja pistavä haju tulvi kotoa rappukäytävään saakka :confused2:
Pizzateräs voisi olla ratkaisu, ei ime mitään sisäänsä.
 
Teräs on ratkaisu kotiuuniin, muttei pitsauuniin. Itse asiassa kotiuunissa kivistä on vain haittaa.
 
Saatana soikoon. On kyllä raastavin vaihe kun pitää laittaa kiekko tonne pizzauuniin. Vaikka kuinka katsoo että pizza liikkuu ja liukuu mutta uuniin kun laittaa niin ei irtoa lapiosta sitten millään. Sitten sitä vähän heiluttaa ja jotain täytettä tippuu kivelle ja sitten se tarraa kiinni ja sitten on helvetti irti. Ei saa käännettyä ja alkaa toinen puoli jo palaa kun toinen puoli on vielä ihan taikinaista ja yrittää laittaa lapiota alle ja tietenkin tökkää lapioon ja reuna menee kaksinkerroin ja tarraa entistä lujemmin ja sitten siihen tulee reikä ja kaikki menee päin persettä.
Sitten saa taas yrittää putsata ja polttaa paskaa pois ja nejä pitsaa vielä edessä ja yks takana.

Helvetti soikoon.

:rofl:

No olet jo vinkkejä saanutkin, mutta jos on metallinen lapio (myös se reiätön siis) niin olen itse huomannut että lapiota "painamalla" ja vetämällä pizza irtoaa siitä todella nätisti. Eli kun liu'utat lapiota pizzakivellä, niin

EI näin:
20230920_094700.jpg


Vaan näin:
20230920_094704.jpg
 
:rofl:

No olet jo vinkkejä saanutkin, mutta jos on metallinen lapio (myös se reiätön siis) niin olen itse huomannut että lapiota "painamalla" ja vetämällä pizza irtoaa siitä todella nätisti. Eli kun liu'utat lapiota pizzakivellä, niin

EI näin:
20230920_094700.jpg


Vaan näin:
20230920_094704.jpg
En oikein tiedä miten tuo ratkaisee mitään kun tungen lapion uuniin niin joko lapiota pitää nykäistä pitsan alta tai sitten lapiota pitää kallistaa että pitsa alkaa "liukua" lapiosta kivelle. Ongelma on se että se pitsa ei irtoa eikä lähde liukumaan siitä lapiosta. Siinä vaiheessa kun pitsa koskettaa kiveä niin ei ole enää mitään ongelmaa.
Käyttämällä runsaasti durumia se onnistuu kyllä jotenkuten, mutta sitten sitä jauhoa jää paljon uuniin ja pohjaan ja alkaa palamaan eikä se ole hyvä.
 
En oikein tiedä miten tuo ratkaisee mitään kun tungen lapion uuniin niin joko lapiota pitää nykäistä pitsan alta tai sitten lapiota pitää kallistaa että pitsa alkaa "liukua" lapiosta kivelle. Ongelma on se että se pitsa ei irtoa eikä lähde liukumaan siitä lapiosta. Siinä vaiheessa kun pitsa koskettaa kiveä niin ei ole enää mitään ongelmaa.
Käyttämällä runsaasti durumia se onnistuu kyllä jotenkuten, mutta sitten sitä jauhoa jää paljon uuniin ja pohjaan ja alkaa palamaan eikä se ole hyvä.

Ehkäisee ainakin sitä ettei täytettä tipu pizzasta kun saa kulmaa sen verran alemmas. Mutta jos se ei lähde liukumaan niin taikina menee kyllä nopeasti myttyyn lapiota vatkatessa, eikä sekään ole hyvä...
 
Ehkäisee ainakin sitä ettei täytettä tipu pizzasta kun saa kulmaa sen verran alemmas. Mutta jos se ei lähde liukumaan niin taikina menee kyllä nopeasti myttyyn lapiota vatkatessa, eikä sekään ole hyvä...
Jep jep.. ja pienikin muru jotain täytettä tai juustoa lapiossa ja kaikki menee päin helvettiä.
 
Tuli hommattua ooniin tuollainen italian pajan ruostumattomasta tekemä ovi. Tämän kanssa uuni lämpenee kyllä huomattavasti nopeammin ja kuumaksi etureunaa myöten. 10-15min ja etureunassa jo 450 astetta.

ps. Yksi kpl näitä ovia myynnissä myyntipalstalla
 

Liitteet

  • IMG_4797.jpeg
    IMG_4797.jpeg
    346 KB · Luettu: 106
Tuli hommattua ooniin tuollainen italian pajan ruostumattomasta tekemä ovi. Tämän kanssa uuni lämpenee kyllä huomattavasti nopeammin ja kuumaksi etureunaa myöten. 10-15min ja etureunassa jo 450 astetta.

ps. Yksi kpl näitä ovia myynnissä myyntipalstalla
Sait sitten viimein omasi. Mä vedellyt reilun vuoden tuon kanssa ja hyvä on. Ehdoton suositus jos jollain pienikin ajatus asiasta. Väitän että puolittaa lämmitysajan. Esilämmitän ilman luukkua täydellä teholla noin 5min/200'c jonka jälkeen tehot puoleen väliin ja luukku paikoilleen. Siinä kun käy pyörittämässä känttyjä, niin uuni valmistuu.
 
1) on niin pieni, ohut ettei varaa juuri yhtään lämpöä
2) eli toimii lähinnä eristimenä
Kunnollinen paksu paistoteräs varaa ja luovuttaa tehokkasti lämpöään pohjaan, jolloin pohja paistuu.
Virjoselta Kaarinasta?
 
Ekat testit tehty Luciferilla eikä ihan hirveästi palanut mikään. Pohjasta tuntui tulevan hyvä kun käänsi tulet nollille ja käänteli ihan kuuden sekunnin välein. Enpä tarkkaan kokonaisaikaa katsonut, mutta tuntui tosi nopeasti tulevan valmista, alle minuutti? Ehkä vähän enemmän pitäisi päällysteiden paistua? Pitäisiköhän vaan yrittää pitää lättyjä pidempään uunissa kovaan tahtiin pyöritellen? Vähänkään minimiä isommalla liekillä tuli samantien mustaa reunaa. Kyl tuosta aika hyvää tulee, ainakin kun vielä vähän treenaa.
 

Liitteet

  • IMG_20230920_155227.jpg
    IMG_20230920_155227.jpg
    232,9 KB · Luettu: 77
  • IMG_20230920_155746.jpg
    IMG_20230920_155746.jpg
    266 KB · Luettu: 71
Ja mikäs muuten tämä on? Oli mukana Luciferin laatikossa. Ollaan tämän tarkoitusta aika väkevästi isukin kanssa pohdittu.
 

Liitteet

  • IMG_20230920_145515.jpg
    IMG_20230920_145515.jpg
    236,8 KB · Luettu: 85
Elämme jännitäviä aikoja, jääkaappijuureni vaikuttavat flegmaattisilta, mutta muistin vaimoni ostaneen minule lahjaksi kuivattua juurta Kanadasta! Pistin sen muhimaan jurui, joten saas näkee...
 
Ekat testit tehty Luciferilla eikä ihan hirveästi palanut mikään. Pohjasta tuntui tulevan hyvä kun käänsi tulet nollille ja käänteli ihan kuuden sekunnin välein. Enpä tarkkaan kokonaisaikaa katsonut, mutta tuntui tosi nopeasti tulevan valmista, alle minuutti? Ehkä vähän enemmän pitäisi päällysteiden paistua? Pitäisiköhän vaan yrittää pitää lättyjä pidempään uunissa kovaan tahtiin pyöritellen? Vähänkään minimiä isommalla liekillä tuli samantien mustaa reunaa. Kyl tuosta aika hyvää tulee, ainakin kun vielä vähän treenaa.
Nuo uunit on hiukan haastavia varmasti alkuun, kunnes oppii oman uunin temput. Cozzella ekan vuoden ja nyt 1,5v Surrientolla paistelleena sekä Koda16 satunnaisesti, huomaa ison eron uuneissa. Ja nyt hommasin tuon Ahjon liikuteltavaan käyttöön. Tuli kyllä ekalla testipaistolla tehtyä varmasti kaikki aloittelijoiden virheet uudelleen. Biscotto kivi hakusessa niin homma pohjan palamisen osalta helpottaa. Mietin jopa lisäsuojan rakentelua takaosan polttimon eteen, jotta reuna ei niin helposti palaisi ja lämpö olisi epäsuoraa.
 
Pizzanpaistajien juustomurut on tuttuja ja tosiaan haluaisin juuston, jossa on kunnolla makua kuten Valion Polarissa.
 
Täälläkin kun paljon tehdään väärin tomaattikastikkeesta uunittamiseen, niin uusi hyvä video jossa itse maailmanmestari mukana ohjeistamassa.

Katsokaa ja oppikaa

 
  • Tykkää
Reactions: KUK
Täälläkin kun paljon tehdään väärin tomaattikastikkeesta uunittamiseen, niin uusi hyvä video jossa itse maailmanmestari mukana ohjeistamassa.

Katsokaa ja oppikaa


Aika hyödytön video katsoa, kaksi osaavaa arvostelee henkilöä joka tuntuu tahallaan tekevän melkein kaiken väärin. Hyödyllisempää ja tehokkaampaa olisi katsoa joku klippi youtubesta, missä tehdään oikeita asioita.
-kotiuunissa jos tekee niin kivi/paistoteräs ja kunnon lämmitys sille. Sen jälkeen pelkkä pohja tomaattikastikkeen kanssa ja lopuksi täytteiden kanssa takaisin. Hitaampaa kuin kaasu-uunissa, mutta onnistuu se tuollakin.
Muuten tuossa videossa tulikin tärkeimmät
-ei öljyä taikinaan
-ei liilaa hiivaa
-riittävän pitkä kohotus
 
Aika hyödytön video katsoa, kaksi osaavaa arvostelee henkilöä joka tuntuu tahallaan tekevän melkein kaiken väärin. Hyödyllisempää ja tehokkaampaa olisi katsoa joku klippi youtubesta, missä tehdään oikeita asioita.
Mun mielestä toi on tavallaan kiva lähestymistapa. Jos joku on tottunut tekemään noita "virheitä", niin ainakin saa pienen häpeän punan poskilleen tuota katsoessaan. Mähän en siis tiedä asiasta mitään, mutta ainakin video jäi mieleen.
 
Mun mielestä toi on tavallaan kiva lähestymistapa. Jos joku on tottunut tekemään noita "virheitä", niin ainakin saa pienen häpeän punan poskilleen tuota katsoessaan. Mähän en siis tiedä asiasta mitään, mutta ainakin video jäi mieleen.
Ihan viihdyttävää toki, mutta itse parhaiten oppinut katsomalla Viton ja Vincenzon videoita yms. jossa käydään läpi taikinan teon eri vaiheita tai erilaisia vaihtoehtoisia menetelmiä tai yleisimmät virheet mikä voi auttaa omiin ongelmiin taikinan teossa. Kuten esim tämä:
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 299
Viestejä
4 551 720
Jäsenet
74 954
Uusin jäsen
Sese

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom