Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Sinä et näköjään osaa edes oikealta riviltä lukea.
Sillon kun takana oli 500, edessä oltiin yli 300c.
Ihan yhtä suuria lämpötilanvaihteluita on liki kaikissa ovettomissa uuneissa.
Et myöskään sen vertaa ole lukenut että tämä ”romu” ei ole mikään pieni, vaan kiven mitat ovat 35.5x35.5cm, tilaa on siis ihan hienosti pizzan pyörittämiseen.

Juu varmaan pyörittely jollain tapaa onnistuu, mutta onko sellainen uuni, jossa on pakko koko ajan pitsaa kääntää, kovin järkevä on eri asia.

Mutta toi että sullakin on pitsan reunat palaneet ja jouduit silti lapiolla nostaen kypsentämään pitsan keskeltä, kertoo vähän tuollaisen 1-sivuisen polttimon perusongelmista. Jos siis tuon vuodatuksen noista uuneista ymmärsin kaikin puolin oikein.
 
Juu varmaan pyörittely jollain tapaa onnistuu, mutta onko sellainen uuni, jossa on pakko koko ajan pitsaa kääntää, kovin järkevä on eri asia.
Nyt on aika paksua huttua jo. Jos olet yhtää seurannut huippu pizzaiolojen touhua, niin laita yksi esimerkki (kaasu, puu jne uuneista), jossa pizzaa ei käännellä. Nää hilavitkuttimet jne diy viritelmät voit jättää laittamatta.
Tuossa vaikka oma Surriento uuni, jossa poltin vain yhdellä puolella. Uuni kuitenki perinteinen sisilialainen käsityönä tehty ja periaate ei muutu miksikään vaikka uunin mittakaava kasvaisi.
IMG_0879.jpeg
 
Juu varmaan pyörittely jollain tapaa onnistuu, mutta onko sellainen uuni, jossa on pakko koko ajan pitsaa kääntää, kovin järkevä on eri asia.

Mutta toi että sullakin on pitsan reunat palaneet ja jouduit silti lapiolla nostaen kypsentämään pitsan keskeltä, kertoo vähän tuollaisen 1-sivuisen polttimon perusongelmista. Jos siis tuon vuodatuksen noista uuneista ymmärsin kaikin puolin oikein.

Sen pitsan kääntäminen näissä pitsauuneissa kuuluu asiaan. Sitä käännetään yleensä neljänneksen tai kolmanneksen erissä. Jos se paistoaika on napolilaisessa 1,5 minuuttia, niin siinä aikana käännetään muutaman hetken välein.
 
Sen pitsan kääntäminen näissä pitsauuneissa kuuluu asiaan. Sitä käännetään yleensä neljänneksen tai kolmanneksen erissä. Jos se paistoaika on napolilaisessa 1,5 minuuttia, niin siinä aikana käännetään muutaman hetken välein.

Joo on hyvinkin tuttua touhua. Paistoaika on toimivassa uunissa monesti vieläkin lyhyempi, 40 - 60 sekuntia uunissa kypsennettävien täytteiden osalta. Kinkkua ja basilikaa jotkut käyttää vielä muutaman sekuntin lapion päällä uunissa. Ja vaikka kotiuuneissa kääneelään, on isossa kivisessä napolilaisessa puu-uunissa kääntelyn tarve on minimaalinen.

Kommentoin tuota "täydellisen" uunin lopputulosta, että pitsa paloi reunoilta kääntelystä huolimatta ja jotain säätöä oli että sai keskeltä kypsäksi. Oikeasti parempiakin uuneja on.
 
Joo on hyvinkin tuttua touhua. Paistoaika on toimivassa uunissa monesti vieläkin lyhyempi, 40 - 60 sekuntia uunissa kypsennettävien täytteiden osalta. Kinkkua ja basilikaa jotkut käyttää vielä muutaman sekuntin lapion päällä uunissa. Ja vaikka kotiuuneissa kääneelään, on isossa kivisessä napolilaisessa puu-uunissa kääntelyn tarve on minimaalinen.

Kommentoin tuota "täydellisen" uunin lopputulosta, että pitsa paloi reunoilta kääntelystä huolimatta ja jotain säätöä oli että sai keskeltä kypsäksi. Oikeasti parempiakin uuneja on.
Pizza paloi reunoilta koska oli eka käyttökerta ja hain oikeita säätöjä. :rolleyes:
Ihme provoomista kyllä sulta kaikki nä viimeisimmät kirjoituksesi, mistään täydellisestä en ole puhunut…
 
Eilen vaimo laittoi asian hautumaan, eli suvun mökille pizzauuni ensi kesäksi. Aikaa on siis vielä reilusti ja tarjouksia ehtii kyttäilemään. Jotain satunnaisia artikkeleja lukenut ja tätä ketjua selannut kymmenisen viimeistä sivua. Landelta löytyy kaasugrilli valmiina, joten kaasukäyttöistä lähinnä kaavailin. Pellettijutut voi unohtaa samantien. Mikä olisi hyvä valinta, ja miksi juuri Ooni Koda 16? Mieluummin maksan reilut 400 (kimpassa kuitenkin ostetaan, mutta äitimuori tuppaa ostamaan mieluummin halpaa kuin hyvää) kuin tuskailen rimpulan kanssa. Mitä muuta hyvä tietää itse uunin fysiikasta? Tällä tarkoitan sitä, että kun uuni ja lapio on tanassa, onko jotain "olisit ottanut etukäteen selvää" -juttuja? Resepteihin ja työnkulkuun keskityn vasta sitten, kun vehjes on pystyssä.
 
Eilen vaimo laittoi asian hautumaan, eli suvun mökille pizzauuni ensi kesäksi. Aikaa on siis vielä reilusti ja tarjouksia ehtii kyttäilemään. Jotain satunnaisia artikkeleja lukenut ja tätä ketjua selannut kymmenisen viimeistä sivua. Landelta löytyy kaasugrilli valmiina, joten kaasukäyttöistä lähinnä kaavailin. Pellettijutut voi unohtaa samantien. Mikä olisi hyvä valinta, ja miksi juuri Ooni Koda 16? Mieluummin maksan reilut 400 (kimpassa kuitenkin ostetaan, mutta äitimuori tuppaa ostamaan mieluummin halpaa kuin hyvää) kuin tuskailen rimpulan kanssa. Mitä muuta hyvä tietää itse uunin fysiikasta? Tällä tarkoitan sitä, että kun uuni ja lapio on tanassa, onko jotain "olisit ottanut etukäteen selvää" -juttuja? Resepteihin ja työnkulkuun keskityn vasta sitten, kun vehjes on pystyssä.
Cello 16 on käytännössä kuin koda 16 mutta pienemmällä hinnalla.
Jos teiltä joltain löytyis vielä keskon kortti niin 270e tulisi hinnaksi…
 
Mikähän mahtaa olla vikana kun pizzapohjista tulee lähes mauttomia?
3kertaa olen tehnyt poolish pohjat,
1 onnistui helvetin hyvin, todella maukas
2 tein mielestäni samalla tavalla samoista jauhoista, pallojen koostumus ja kaikki olivat kuten Ekassa mutta makua ei ollut
3 tein taas samalla tavalla mutta nyt vähän heikommat jauhot, makua ei taaskaan ollut.

Kaikissa esitaikina on näyttänyt samalta kuplivalta ja tuoksuvalta litkulta, mut mikä mättää, miksi ei tule makua?

Tuon ensimmäisen kerran tein kun oli vähän lämpimämmät säät eli varmaan 3-5astetta lämpösempää oli kotona silloin kuin muilla kerroilla. Voiko lämpötila vaikuttaa makuun noin paljon?
 
Itse pari kesää tullut paisteltua (bighornin kanssa turaamisen jälkeen) napolilaisia Motonetin 99 euron Roastmasterilla, jonka 12" on kyllä riittänyt oikein hyvin, varsinkin kun taikina alkaa olla hallussa, pyörittelyineen. Lämpiää todella nopeasti ja olosuhteista riippuen lettu valmistuu 3 käännöllä 1 tai 2 minuutissa. Koska mikään ei koskaan riitä, tsekkasin tuon juuri mainitun 299 euron 16" Cellon, ja yllätys; sehän näyttäisi olevan ulkoisesti sama uuni kuin Roastmaster, isommassa koossa vain.
Koska Roastmaster on toiminut muuten täydellisesti, jään tällä erää odottelemaan josko ensi kesäksi tulisi mätänettiin halpiksesta isompi malli, jos ei niin sitten tuo Cello 16 harkintaan. Kun jotenkin se isompi kivi sitten kuitenkin toisi huolettomuutta siihen pizzan viskomiseen, varsinkin illan ehdittyä...


 
Mikähän mahtaa olla vikana kun pizzapohjista tulee lähes mauttomia?
3kertaa olen tehnyt poolish pohjat,
1 onnistui helvetin hyvin, todella maukas
2 tein mielestäni samalla tavalla samoista jauhoista, pallojen koostumus ja kaikki olivat kuten Ekassa mutta makua ei ollut
3 tein taas samalla tavalla mutta nyt vähän heikommat jauhot, makua ei taaskaan ollut.

Kaikissa esitaikina on näyttänyt samalta kuplivalta ja tuoksuvalta litkulta, mut mikä mättää, miksi ei tule makua?

Tuon ensimmäisen kerran tein kun oli vähän lämpimämmät säät eli varmaan 3-5astetta lämpösempää oli kotona silloin kuin muilla kerroilla. Voiko lämpötila vaikuttaa makuun noin paljon?

Kyllä siihen vaikuttaa lämpötila ja ilmankosteus. Myös mulla vastaavia kokemuksia ja ongelmia. Tosin viimeksi kuulemma tuli parasta tähän mennessä, mutta siinä olikin suolaa ja hiivaa aika reilulla kädellä. Ongelma vaan oli, että oli aivan saakelin löysää/märkää taikinaa ja tarttui joka paikkaan kuin tauti. Sellaista ideaalia toistoa ei ole poolishin osalta löytynyt.
 
Mikähän mahtaa olla vikana kun pizzapohjista tulee lähes mauttomia?
3kertaa olen tehnyt poolish pohjat,
1 onnistui helvetin hyvin, todella maukas
2 tein mielestäni samalla tavalla samoista jauhoista, pallojen koostumus ja kaikki olivat kuten Ekassa mutta makua ei ollut
3 tein taas samalla tavalla mutta nyt vähän heikommat jauhot, makua ei taaskaan ollut.

Kaikissa esitaikina on näyttänyt samalta kuplivalta ja tuoksuvalta litkulta, mut mikä mättää, miksi ei tule makua?

Tuon ensimmäisen kerran tein kun oli vähän lämpimämmät säät eli varmaan 3-5astetta lämpösempää oli kotona silloin kuin muilla kerroilla. Voiko lämpötila vaikuttaa makuun noin paljon?
Kyllä siihen vaikuttaa lämpötila ja ilmankosteus. Myös mulla vastaavia kokemuksia ja ongelmia. Tosin viimeksi kuulemma tuli parasta tähän mennessä, mutta siinä olikin suolaa ja hiivaa aika reilulla kädellä. Ongelma vaan oli, että oli aivan saakelin löysää/märkää taikinaa ja tarttui joka paikkaan kuin tauti. Sellaista ideaalia toistoa ei ole poolishin osalta löytynyt.
Teen yleensä Vito Iacopellin tyyliin "double fermentation", eli vahvoilla poolish sekä seuraavaana päivänä taikinaksi ja vielä taikina yön yli jääkaappiin. Sen jälkeen taikina lämpiämään tunniksi ja pulliksi. Kylmään aikaan pullat tekeytyy 4-6h ja on todella helposti käsiteltäviä. Nyt viikonloppuna, huomasi kun sisälämpötila (sekä jääkaappi) lämpöisempiä niin pullat oli paistokunnossa 2-3h päästä jo ja todella notkeita. Olen pari kertaa tuossa välissä tehnyt aikataulun ja olosuhteiden pakosta vain perinteisen poolish ja seuravaana päivänä taikina-pullat, niin ainakin mökkiolosuhteissa on ollut aika taiteilua tuon taikinan kanssa. Lisäksi luulen, että tuo korkea ilmankosteus mitä tässä ollut viime viikot vaikuttaa jauhoihin sekä taikinaan merkittävästi.
 
Itse pari kesää tullut paisteltua (bighornin kanssa turaamisen jälkeen) napolilaisia Motonetin 99 euron Roastmasterilla, jonka 12" on kyllä riittänyt oikein hyvin, varsinkin kun taikina alkaa olla hallussa, pyörittelyineen. Lämpiää todella nopeasti ja olosuhteista riippuen lettu valmistuu 3 käännöllä 1 tai 2 minuutissa. Koska mikään ei koskaan riitä, tsekkasin tuon juuri mainitun 299 euron 16" Cellon, ja yllätys; sehän näyttäisi olevan ulkoisesti sama uuni kuin Roastmaster, isommassa koossa vain.
Koska Roastmaster on toiminut muuten täydellisesti, jään tällä erää odottelemaan josko ensi kesäksi tulisi mätänettiin halpiksesta isompi malli, jos ei niin sitten tuo Cello 16 harkintaan. Kun jotenkin se isompi kivi sitten kuitenkin toisi huolettomuutta siihen pizzan viskomiseen, varsinkin illan ehdittyä...


Jos ei ole kiire hankinnalla, niin kannattaa odottaa ensi kesään ja kytätä talvi uusia tarjouksia (ja malleja). Koda16 oli tarjouksessa viime talvena 250€ ja vaikkei tulisi yhtä hyvää tarjousta, niin kannattaa harkita sitä mallia mieluummin kuin tuota Cello Largo 16:ta, kuvista ei saa kunnolla selvää miten nuo polttimot on vs. Koda16, mutta sivussa se näyttäisi olevan osittain kiven päällä, mikä pienentää pinta-alaa jonkin verran. Muutoin nuo Cello, Roastmaster jne pikku-uunit on kait olleet ihan laadukkaita pelejä.
 
Jos ei ole kiire hankinnalla, niin kannattaa odottaa ensi kesään ja kytätä talvi uusia tarjouksia (ja malleja). Koda16 oli tarjouksessa viime talvena 250€ ja vaikkei tulisi yhtä hyvää tarjousta, niin kannattaa harkita sitä mallia mieluummin kuin tuota Cello Largo 16:ta, kuvista ei saa kunnolla selvää miten nuo polttimot on vs. Koda16, mutta sivussa se näyttäisi olevan osittain kiven päällä, mikä pienentää pinta-alaa jonkin verran. Muutoin nuo Cello, Roastmaster jne pikku-uunit on kait olleet ihan laadukkaita pelejä.
Tämän vuoden ainoat kovat Ooni tarjoukset olivat k-raudassa.
Sain k-raudan myyjän puheista sellaisen kuvan että sinne ei enää oonia tule myyntiin, sen takia oli kaupattu alihintaan kaikki mallit pois, että en kyllä lähtis odottamaan enää samanlaisia tarjouksia, mikään muu kauppa ei tänä vuonna noihin hintoihin lähellekään tarjonnut…

Celloahan siellä voi käydä myymälässä katsomassa miltä näyttää, mielestäni tosi fiksun oloinen laitos, ja myyjä myös vannoi että siitä on turha odottaa alennuksia kun on niin alas hinnoiteltu (ja hän tiesi etten sitä ole ostamassa eli ei ollut mikään myyntipuhe) että se olisi silleen heti turvallista ostaa ettei vituta myöhemmin alennusmyynnissä- kun sellaista ei ole tulossa…
 
Tämän vuoden ainoat kovat Ooni tarjoukset olivat k-raudassa.
Sain k-raudan myyjän puheista sellaisen kuvan että sinne ei enää oonia tule myyntiin, sen takia oli kaupattu alihintaan kaikki mallit pois, että en kyllä lähtis odottamaan enää samanlaisia tarjouksia, mikään muu kauppa ei tänä vuonna noihin hintoihin lähellekään tarjonnut…

Celloahan siellä voi käydä myymälässä katsomassa miltä näyttää, mielestäni tosi fiksun oloinen laitos, ja myyjä myös vannoi että siitä on turha odottaa alennuksia kun on niin alas hinnoiteltu (ja hän tiesi etten sitä ole ostamassa eli ei ollut mikään myyntipuhe) että se olisi silleen heti turvallista ostaa ettei vituta myöhemmin alennusmyynnissä- kun sellaista ei ole tulossa…
Asiantuntevaa puhetta yksittäiseltä myyjältä, ottaen huomioon, että K-raudat on kauppiasvetoisia jne. Ooneja näyttää edelleen olevan myynnissä (Koda16 loppu monessa paikkaa). Ei sillä, ettei tuo pitäisi paikkansa kun K-raudalla/Keskolla on omat mallinsa noista. Sen verran kova tarjous noita Koda12/16 uuneista, ettei varmasti hetkeen ole tulossa vastaavaa, mutta varmasti 299€ hintaan on saanut Koda16 joskus myöskin. Itse odottelin talven Weberin kaasugrilliä tarjoukseen, ja lopulta hankin tuon Verkkokaupan tarjouksesta alkukesästä. Jos uunin tarvitsee, se kannattaa ostaa, jos ei kiire ole, niin miksi hankkia talveksi varastoon takuuaikaa kuluttamaan. Itse paistan pizzoja ympäri vuoden pihalla noin kerran viikkoon.
 
Asiantuntevaa puhetta yksittäiseltä myyjältä, ottaen huomioon, että K-raudat on kauppiasvetoisia jne. Ooneja näyttää edelleen olevan myynnissä (Koda16 loppu monessa paikkaa). Ei sillä, ettei tuo pitäisi paikkansa kun K-raudalla/Keskolla on omat mallinsa noista. Sen verran kova tarjous noita Koda12/16 uuneista, ettei varmasti hetkeen ole tulossa vastaavaa, mutta varmasti 299€ hintaan on saanut Koda16 joskus myöskin. Itse odottelin talven Weberin kaasugrilliä tarjoukseen, ja lopulta hankin tuon Verkkokaupan tarjouksesta alkukesästä. Jos uunin tarvitsee, se kannattaa ostaa, jos ei kiire ole, niin miksi hankkia talveksi varastoon takuuaikaa kuluttamaan. Itse paistan pizzoja ympäri vuoden pihalla noin kerran viikkoon.
Pizzauuni lienee sesonkituote siinä missä grillitkin, ja toki ylimääräiset varastot hukataan sesongin lopuksi siinä missä grilleissäkin.
 
Jeps, elikkä mulla on ollut tässä nyt hirvee määrä eri pizzauuneja kesän aikana, kun meni taas vaihteeksi överiksi ennen kuin löytyi se itselle sopiva, jaan tässä vähän käyttökokemuksia jos joku vaikka saa itselleen jotain vinkkejä poimittua...

Homma alkoi siitä kun bongasin e-villen sähköpostista tarjouksen Loimo Castino 13:sta, jonka sitten ostin kun olin pitkään pohtinut että koska grillihommat on kunnossa (2 kamadoa) niin pitää sitä taas jotain uutta hommata ja pizzauuni oli aika selkee valinta kun pizzoja tykkään usein väsäillä ja halusin nimenomaan sellasen missä voi käyttää hiiliä ja jotain muuta kuin kaasua.
Tosta tulikin aivan erinomaiset pizzat, ne 2 kappaletta mitä sillä tein, mutta sen käyttö oli aivan tuskaa.
Tuossa ei ollut mitään erillistä luukkua pellettien lisäämiseen vaan ne piti manuaalisesti lisätä sinne polttoainekoriin, ja sitä sai tehdä useammin kuin kerran 5 minuutissa kun sinne mahtui niin pirun vähän niitä ja ne paloi loppuun...

Sitten bongasin Bighornin preecolta, joka näytti kaikinpuolin paremmalta kuin tuo loimo, mitä se ei kyllä sitten ollut, sen käyttö oli kyllä helpompaa mutta koska tila oli aneeminen 30cm se oli älyttömän ahdas sekä ovi oli täysin kiinteä, ei pizzaa nähnyt lainkaan valmistuksen aikana, sen lisäksi savupiippu oli löysä ja aivan vino.
Tämä meni vaihtoon ja uusi samanlainen tilalle, jossa oli ihan samat ongelmat mutta lisäksi yksi jaloista oli täysin löysä ja pizzakivessä oli iso syvä naarmu.
Lähti tämäkin sitten palautukseen, 2 valmistetun pizzan jälkeen, ei ollut mitenkään älyttömän hyviä pizzoja maultaan, todella palaneita osittain koska tuo laite on niin ahdas...

Sitten hain verkkokaupasta Mustangin 12" ja Anton Oliver Focoson testiin.
Mustangi oli aivan hirvittävä pommi, liekit olivat löysät keltaiset ja tämän käytöstä tuli aivan kammottava löyhkä, sen lisäksi että ilman takuun purkavaa muutostyötä tuolla ei kivi lämmennyt kunnolla vaikka miten kauan sitä olisi pitänyt päällä, myös koko muotoilu ja suunnittelu on tossa tuotteessa niin vialla kun voi- paljon kertoo että tämän 16" versio on melkein identtinen kooltaan (jakaa muuten ihan saman liekki/lämmitys ongelman)...
Pizzaa en tossa edes viitsinyt lähteä yrittämään tehdä...

Anton Oliver Focoso oli ihan hyvä pieni pizzauuni, sen ongelmat olivat vain sellaiset että se liekki oli kyllä sininen mutta se alue mistä lämpöä tuli oli aika pieni ja noi liekit olivat todella pienet, toi yhdistettynä pieneen pizzakiveen niin sitä sai olla kyllä aivan jatkuvasti kääntämässä ettei palanut.
Pizzasta tuli ihan ok tuolla mutta keskusta jäi suhteessa aika raa-aksi kun ei sitä pizzaa vaan pystynyt niin kauaa siellä pitämään, vaikka liekki olikin säädetty pienelle.
Tämä oli ihan pätevä laite kyllä- mutta siis liian ahdas jopa pienelle pizzalle.

Ton jälkeen bongasin k-raudasta Ooni Karu 16 tarjouksesta ja pitkän pohdinnan jälkeen päätin pistää rahat siihen ja kaasupolttimeen kiinni, sen kuitenkin pitäisi olla paras.
No se olikin oikeen pätevä uuni, tuohon mahtui ihan älytön määrä hiiltä/polttopuuta/pellettejä kerralla ja sen kaasupoltin oli aivan mahtava torch tyylinen, löytyi myös digitaalinen lämpömittari ja lasiovi, kaikenkaikkiaan ihan älyttömän komea laite.
Se vaan että kun multa löytyy myös kamado niin kaikki pizzan lisäksi tapahtuvat extra missä toi karu 16 juuri nimenomaan loistaa oli mulle aivan toissijaista, ja sitten päästiin siihen isoimppaan ongelmaan- toi laite on iso. Siis ihan Vitun iso, ja se painaa 30kg.
Tuo olisi käytännössä vaatinut kiinteän paikan itselleen jossa sitä olisi voinut ympäri vuoden pitää, koska tuota oli todella hankala siirrellä ja kokonsa puolesta mulla ei olisi ollut sille mitään kunnon säilytyspaikkaa talveksi.
Kaikki muut kyllä rakastivat tuolla karulla tehtyjä pizzoja, sisko kuvaili parhaimmaksi pizzaksi mitä on koskaan syönyt ja vaimo oli myös todella tyytyväinen, mutta itseni oli pakko todeta että omaan makuun edelleen paras lopputulos oli tullut sillä ekalla eli Loimo Castinolla, vaikkakin sen käyttö oli aivan tuskaa.
En sitten raaskinut tuota pitää ja sainkin kaupattua sen pienellä voitolla pois, ennen kauppoja olin jo huolellisesti tutkinut mitä ostaisin tilalle, vaihtoehdot oli kyllä todella vähissä sillä yhteenkään pieneen 12" tuumaiseen en enää koskisi sekä 16" oli liian iso, vaihtoehtoja euroopan markkinoilla olisi siis tasan yksi: Lucifer Ahjo 13 .

Tuota Lucifer Ahjo 13 itseasiassa myydään jenkeissä toisella nimellä, mutta muissa maissa tuota markkinoidaan 14" tuumaisena, syykin on selvä, sen pizzakiven mitat ovat 35.5x35.5x1.5cm jolloin se on tuumissa 13.976".

Karun kauppaamisen jälkeen itseasiassa bongasin torista puoli-ilmaiseksi tuon Loimo Castinon jonka ostin itselleni vain todetakseni että muistot eivät olleet vääriä, sillä oikeasti tuli jälleen reilusti parempaa pizzaa kuin muissa uuneissa, ja sen käyttö tosiaan on aivan tuskaa, kutsunkin tuota itseasiassa nykyään kidutuslaatikoksi :D
Tuon jälkeen käväsin citymarketista ostamassa tuon Lucifer Ahjo 13, joka olikin nyt tuon 179e ilman plussakorttia eli siitä sai vielä keskon kortilla melkein 30 euroa alennusta.

Lucifer Ahjo 13 paljastuikin aivan uskomattomaksi löydöksi, tästähän ei tosiaan ollut netissä YHTÄKÄÄN käyttökokemusta ja citymarkettiin ei käytettyjä tuotteita palautella niin riskillä ostin, mutta onneksi tein niin.
Ensinnäkin, tuli hyvin säikähdettyä kun katsoin tuotteen pahvilaatikkoa, siihen kun olikin merkitty pizzakiven kooksi 33.5x33.5x1cm, onneksi nämä ei sitten pitäneet yhtään paikkaansa vaan koko oli oikeasti tuo 35.5cm ja paksuus 1.5cm.
Ensikäytöllä mittailin lämpötiloja ja oikein mukavasti nousi lämmöt, oli myös tosi tuulinen ilma niin tyynemmällä säällä varmasti lämpenisi vielä nopeammin:
Lämpötilat on ilmoitettu niin että ensin lukee kiven etuosan lämmöt, sitten keskeltä ja viimeisenä kiven takaosan lämmöt.
11min 200/260/340c
15min 225/330/420c
20min 250/335/422c
25min 288/375/490c
30min 308/415/505c
35min 320/430/520c
40min 370/448/540c
Pizzauuni oli 30min kohdalla päältä 118c, oikea sivu 90, vasen 73, pizzauunin alla olevan puun pinta oli lämmennyt 48 asteeseen.
Pienenä huomautuksena huomasin että en ollut aivan 100% avannut matalapainesäädintä ihan niin kokonaan kuin pystyy sillä kun käväsin tossa 35min kohdalla sitä kokeilemassa niin siinä kaasupulossa kun mulla on virtausmittari niin mittari liikahti ihan pikkuisen isommalle, eli tosiaan hitusen olisi saanut korkeammaksi noita lämpöjä, suosittelen muuten lämpimästi tuota Lucifer matalapainesäädintä mittarilla , sillä sai tehtyä esim testin että liitokset eivät vuoda mistään ja pitäisi pystyä tulkitsemaan myös jos pullossa on kaasu vähissä.

Sen lisäksi että tuo lämpeni varsin mukavan nopeasti (reilusti nopeammin kuin karu 16, vähän hitaammin kuin AO Focosa) niin se liekki on aivan uskomaton, siellä on pienessä U kaaressa liki koko takaosan kattavasti se kaasuputki mistä liekit tulee, ja vaikka väri on sininen niin ne liekit ovat silti yllättävän pitkät, ja ihan täysillä kun tuota piti niin puski jopa etuluukusta välillä liekit ulos uunista, niinkin kovaa että monesti illalla sai meidän liiketunnistinvalon kytkeytymään päälle :D
Säädin edessä on myös aivan uskomattoman kätevä (eikä kuumene), saa kerrankin säädettyä helposti niin että näkee tarkalleen liekin koon samalla.
Itse tykkään myös tuosta punaisesta ulkonäöstä ja muoviset jalat on ihan kiva ratkaisu, ei ruostu eikä homehdu.
Tuo on myös yllättävän kevyt siitä huolimatta että on hyvät eristeet sisällä, koko laite on vaan 13.2kg, muutenkin on kivan kompakti kooltaan, ei tule olemaan ongelmaa säilöä.
Ekalla käytöllä tein pitaleipiä jotka parin ekan jälkeen alkoi onnistumaan hyvin, tässä eniten auttoi toi säätönuppi edessä, sai nopeasti väriä pintaan vetäistyä ja paisumaan jonka jälkeen sai helposti laskettua lämmöt samalla kun käänteli leipää uunin etuosassa, uunistä löytyi myös korkeutta niin hyvin ettei ollut mitään ongelmia saada pitaleipää ulos uunista.

Tokalla käyttökerralla tein pizzaa ja suureksi ilokseni siitä tuli vihdoinkin vähintään yhtä hyvää kuin Loimossa, sain keskustan kunnolla kypsäksi ja reunojen koostumus oli varmaan paras mitä millään näillä uuneilla (vaikka vähän alkuun käräytinkin ne kun etsin oikeaa säätöä), päällinen ei ollut myöskään yhtään palanut mikä näillä liki kaikilla muilla tapahtui jos sitä yritti saada kypsymään pitempään, tästä kiitos sille että uunissa oli riittävästi korkeutta ja tilaa ettei joutunut pitämään pizzaa liian lähellä liekin lähtöpaikkaa, tossa saa varmasti todella monenlaista pizzaa väsättyä koska ton säätö on niin monipuolista tuon edessä olevan säädön takia (että näkee kokoajan sen liekin koon) ja voi yhden pizzan kypsennyksen aikanakin useasti vaihtaa sitä tehoa, itse esim pidin lopussa hetken niin että pidin pizzaa lapion päällä 45 asteen kulmassa ja pistin hetkeksi kunnolla liekit puhaltamaan pizzan keskustaa päin.

On aivan ylivertainen tuohon hintaan omasta mielestäni toi Ahjo kaikesta mahdollisesta suomen tarjonnasta, ei ole mitään muuta edes lähellä sitä.

Ahjon kaveriksi mulle jäi toi Loimo Castino aka "kidutuslaatikko" niitä hetkiä varten kun haluan kypsentää pizzani jollain muulla kuin kaasulla, vaimon valitukset kahdesta uunista tuli kaupanpäälliksi. :D

16922710233963.jpg
16922710234515.jpg


16922714738378.jpg
16922714737927.jpg
16922710233341.jpg
16922710232060.jpg

Lucifer Ahjo 13 hinta tippunut osassa citymarketeissa sataseen, k-ruoka sovelluksesta pystyy tarkastamaan eri cm hinnat.
 
Lucifer Ahjo 13 hinta tippunut osassa citymarketeissa sataseen, k-ruoka sovelluksesta pystyy tarkastamaan eri cm hinnat.

Löytyy vain 179e kun selailen :/

Motonetistäkin loppunut rangemasterit läheltä.

Joku väliaikainen halpis olisi kiva saada kun kuukauden päästä on vihdoin mahdollisuus uunia käyttää. Talvella voi sitten kytätä tarjouksia ja lasitetulla terassilla paistella halpiksella.
 
Viimeksi muokattu:
Löytyy vain 179e kun selailen :/

Motonetistäkin loppunut rangemasterit läheltä.

Joku väliaikainen halpis olisi kiva saada kun kuukauden päästä on vihdoin mahdollisuus uunia käyttää. Talvella voi sitten kytätä tarjouksia lasitetulla terassilla paistella halpiksella.
Esim. Tampere Lielahti 100e
 
Kävinpä myös poistamassa Tampereen Linnainmaalta tuon Ahjon satasella. Vielä jäi 2kpl + esittelykappale.
1692979267620.png


Lisäksi siellä oli 2kpl Mustangin pizzauuneja poistossa:
1692979256602.png
 
Hain Ahjon samaisesta paikasta, vielä jäi yksi + esittelykappale. Pikaisella testillä lämpeni ihan hyvin, eikä kärynnyt varastorasvat juuri ollenkaan.
 
Hain Ahjon samaisesta paikasta, vielä jäi yksi + esittelykappale. Pikaisella testillä lämpeni ihan hyvin, eikä kärynnyt varastorasvat juuri ollenkaan.
Ite huomasin saman tossa että ei mitään outoja tuoksuja tule.

Pohdin muuten sellasta että kun tossa kyljessä on toi tarra missä on se sarjanumero yms niin voikohan sen vaan poistaa siitä ja pistää pakettiin talteen?
Meinaan mä jo aluksi irroitin sen mutta sen jälkeen kun mittarilla testasin ettei ulkokuori kuumene liikaa niin pistin takaisin kiinni, mutta tuskin se kauheen hyvin siinä nyt tulee pysymään kun jo kerran irroitin…
 
IMG_20230826_144413.jpg

Ensimmäinen pizzauunilla tehty lätty. Ihan toimiva kampe tuo bighorn- pellettiuuni.
Youtubessa näytti monella olevan hankaluuksia, mut ite en kyl vaikeaksi kokenut kolmen pizzan paistoa.
Eniten vaan omat leivontatilat aiheutti vaivaa
 
IMG_20230826_144413.jpg

Ensimmäinen pizzauunilla tehty lätty. Ihan toimiva kampe tuo bighorn- pellettiuuni.
Youtubessa näytti monella olevan hankaluuksia, mut ite en kyl vaikeaksi kokenut kolmen pizzan paistoa.
Eniten vaan omat leivontatilat aiheutti vaivaa
Bighorn on kyllä aika helppo käyttää.
Mutta sulla näkyy sillä ihan samaa tulevan ku mullakin tuli, jos on liekit päällä niin se polttaa täytteet todella helposti, varsinkin pepperoneihin tuli tosi vahva palaneen maku.
 
Bighorn on kyllä aika helppo käyttää.
Mutta sulla näkyy sillä ihan samaa tulevan ku mullakin tuli, jos on liekit päällä niin se polttaa täytteet todella helposti, varsinkin pepperoneihin tuli tosi vahva palaneen maku.

Joo, ne kyl näytti palavan aika herkästi.
Mut oli kyllä silti hyvin makua ja en kyl ikinä enää uunissa tee
Sit jos kunnolla innostun, niin ostan jonku 16" kaasu-uunin.
 
Cozzen luukku saapui ja tuli testattua. 13” kaasumalli, lämpömittari uunin katossa näytti käytännössä täsmälleen samaa kuin kiven lämpö keskellä kiveä.

Täydellä teholla 15min ja kiven lämpö 5cm etureunasta 400 astetta, takaa 510 astetta. Nyt siis lämpö ei mene harakoille. Kaasu minimillä lämpö tasaantuu noin 370 asteeseen.
Kääntämättä lättyä ei paista vieläkään, mutta 1 kääntö riittää. Täyttä tehoa ei ohuen pizzan kanssa voi käyttää, ei lähimainkaan. Paksureunaisempaa kokeiluun huomenna, tänään oli pikalätty :).

Luukuttomuus on tuntunut koko lyhyen paistelu-uran ajan järjettömältä, nyt se on korjattu.
 
Tuli testattua Ahjoa ekaa kertaa ja ihan hyvältä vaikuttaa. Infrapunaämpömittari ei ollutkaan tässä kotona joten sinänsä sokkona joutui kokeilemaan, reilu 30 minuuttia lämmitystä ja sen uunin oma mittari näytti noin 350 astetta.

Paljon joutui kääntämään vaikka aika minimillä paistoin, lieneekö uunin ominaisuus, ihan normaalia vai harjoittelun puutetta. Veikkaan viimeistä. Lisäksi onnistui sähläämään täytteitä polttimen päälle joten putsausta edessä ja hyvin tuli liekitettyä...

Mutta tästä se lähtee, pizzat oli hyviä! :psmoke: Täytyy vielä etsiä kunnon matalapainesäädin kun löytötexin romu ei toiminut kunnolla... joutui sen ostamaan hätäisesti kun Puuilosta oli loppu. Palautukseen menee.
 
Cozzen luukku saapui ja tuli testattua. 13” kaasumalli, lämpömittari uunin katossa näytti käytännössä täsmälleen samaa kuin kiven lämpö keskellä kiveä.

Täydellä teholla 15min ja kiven lämpö 5cm etureunasta 400 astetta, takaa 510 astetta. Nyt siis lämpö ei mene harakoille. Kaasu minimillä lämpö tasaantuu noin 370 asteeseen.
Kääntämättä lättyä ei paista vieläkään, mutta 1 kääntö riittää. Täyttä tehoa ei ohuen pizzan kanssa voi käyttää, ei lähimainkaan. Paksureunaisempaa kokeiluun huomenna, tänään oli pikalätty :).

Luukuttomuus on tuntunut koko lyhyen paistelu-uran ajan järjettömältä, nyt se on korjattu.
Laita kuva millanen luukku tuo on? Käytätkö tuota paiston aikana siis? Järjetöntä tai ei, mutta ei äkkiseltään tule yhtään kaasu-uunia mieleen, jossa paisteltaisiin luukku kiinni. Joissakin uuneissa on luukku lämmityksen ajaksi, mutta sitä ei saa sulkea kokonaan ettei liekki tukahdu umpinaisen rakenteen takia.
 
Cozzen luukku saapui ja tuli testattua. 13” kaasumalli, lämpömittari uunin katossa näytti käytännössä täsmälleen samaa kuin kiven lämpö keskellä kiveä.

Täydellä teholla 15min ja kiven lämpö 5cm etureunasta 400 astetta, takaa 510 astetta. Nyt siis lämpö ei mene harakoille. Kaasu minimillä lämpö tasaantuu noin 370 asteeseen.
Kääntämättä lättyä ei paista vieläkään, mutta 1 kääntö riittää. Täyttä tehoa ei ohuen pizzan kanssa voi käyttää, ei lähimainkaan. Paksureunaisempaa kokeiluun huomenna, tänään oli pikalätty :).

Luukuttomuus on tuntunut koko lyhyen paistelu-uran ajan järjettömältä, nyt se on korjattu.

cozzen uuni oli keväällä Kärkköisellä 99 €, eli kuten sanoit sesonkiötuotteesta, kyllä noita edullisesti joskus myydään.

On kaikkiaan toimiva uuni. Pitsojen välissä luukku on varsin paikallaan jos vähänkään tuulee.
 
Tuli testattua Ahjoa ekaa kertaa ja ihan hyvältä vaikuttaa. Infrapunaämpömittari ei ollutkaan tässä kotona joten sinänsä sokkona joutui kokeilemaan, reilu 30 minuuttia lämmitystä ja sen uunin oma mittari näytti noin 350 astetta.

Paljon joutui kääntämään vaikka aika minimillä paistoin, lieneekö uunin ominaisuus, ihan normaalia vai harjoittelun puutetta. Veikkaan viimeistä. Lisäksi onnistui sähläämään täytteitä polttimen päälle joten putsausta edessä ja hyvin tuli liekitettyä...

Mutta tästä se lähtee, pizzat oli hyviä! :psmoke: Täytyy vielä etsiä kunnon matalapainesäädin kun löytötexin romu ei toiminut kunnolla... joutui sen ostamaan hätäisesti kun Puuilosta oli loppu. Palautukseen menee.
Se oma mittari näyttää vähemmän kuin mitä kivellä on lämpöä.
Sillon kun itellä näytti 400 niin oli jo 450-500e kivellä lämpöä.

Aika usein noissa kaasukäyttöisissä nimenomaan tehdään se kypsennys niin että kuumennetaan kivi maksimiliekillä ja sitten kun pizzaa paistetaan se tehdään liki minimiliekillä.

Suosittelen tota luciferin matalapainesäädintä, on pitkä letku ja hyvä se mittari, jos myös luin pakettia oikein niin tossa on se korkeampi 2kg kaasunsyöttö, en itse oikeen usko että se vaikuttaa mutta jotkut sanoo että tuo tehokkaampi nopeuttaisi myös pizzauunin lämpenemistä…
 
Laita kuva millanen luukku tuo on? Käytätkö tuota paiston aikana siis? Järjetöntä tai ei, mutta ei äkkiseltään tule yhtään kaasu-uunia mieleen, jossa paisteltaisiin luukku kiinni. Joissakin uuneissa on luukku lämmityksen ajaksi, mutta sitä ei saa sulkea kokonaan ettei liekki tukahdu umpinaisen rakenteen takia.
Tuossa on sähköversio missä tulee luukku mukana, lisävaruste kaasuun.


Ei tuota paiston aikana mikään pakko ole käyttää, eikä minuutin aikana ihmeitä teekään, mutta lämmityksessä tuon etu tulee.

Liekki ei tukahdu uuneissa kyllä, palamiseen tarvittava happi sekoitetaan kaasuvermeissä yleensä jo syötössä (Liekin säätö keltaisen ja sinisen välillä), mutta on luukussa myös reikiä ja uunin takaosassa myös. Ihan suunniteltu toimimaan luukun kanssa.
 

Onko tästä kenelläkään kokemuksia tai muista vastaavista sähköuuneista?
 

Onko tästä kenelläkään kokemuksia tai muista vastaavista sähköuuneista?
Pizzanpaistajien FB-ryhmässä on hehkutettu Cozzen sähköversiota. Ei kokemusta, mutta uskoakseni lämpenee hitaammin kuin tuo kaasuversio ollen muuten yhtä hyvä eli erittäin hyvä.
 
Ei pahan hintainen.
 
Mulla on pienempi sähköcozze. Paistaa tosi hyvin. Huomiona sanoisin, että laitetta suositellaan ohjeissa vain ulkokäyttöön ja laite kuumuu aikalailla ulkoapäin. Luukku on myös heiveröinen (jos vertaa muihin sähköuuneihin) joten lämmittänee melkoisesti sisätilaa mikäli sisällä sitä käyttää.

Olen itse käyttänyt toistaiseksi vain ulkona, mutta talven tultua, kun lämpö on vain plussaa, tulee varmasti testattua sisälläkin.
20230806_122525.jpg
450c 2min
 
Mulla on pienempi sähköcozze. Paistaa tosi hyvin. Huomiona sanoisin, että laitetta suositellaan ohjeissa vain ulkokäyttöön ja laite kuumuu aikalailla ulkoapäin. Luukku on myös heiveröinen (jos vertaa muihin sähköuuneihin) joten lämmittänee melkoisesti sisätilaa mikäli sisällä sitä käyttää.

Olen itse käyttänyt toistaiseksi vain ulkona, mutta talven tultua, kun lämpö on vain plussaa, tulee varmasti testattua sisälläkin.
20230806_122525.jpg
450c 2min
Kauanko menee aikaa että pääsee tuohon 450 asteeseen?
 
Kauanko menee aikaa että pääsee tuohon 450 asteeseen?
No uunin mittari lämpiää todella nopeasti, varmaan vartissa. Kivi sitten vähän hitaammin ja riippuu miten sen lämmön laskee. Takaosa kivestä lämpeää myös nopeasti ja edestä hitaammin. Itse olen pistänyt päälle ja alkanut täytteitä vähän misailee ja sitten ehkä puolen tunnin sisään käynnistyksestä paistellut.
 
Mikä on paras praktiikka valmistaa omat pakastepitsat?

Jos teen samalla vaivalla hieman isomman taikinan ja hieman isomman tomaattikastikkeen tarkoituksena syödä tuoreeltaan vai osa pitsoista, niin rupesin miettimään miten ”extrat” kannattaisi pakastaa.

Redditissä oli vinkkinä paistaa Oonissa pohja pelkällä tomaattikastikkeella, antaa sen jäähtyä ja heittää vasta siihen juustot pintaan ja pakkaseen. Perusteluna oli ettei juusto suotta tummu/pala liikaa, jos se on jo kertaalleen ruskistettu Oonissa ja sitten vielä sähköuunissa uudelleen.

Mutta - parhaat vinkit tähän? Täytteineen vai ilman ja normi paistoaika vai lyhyempi paistoaika jne.
 
Mikä on paras praktiikka valmistaa omat pakastepitsat?

Jos teen samalla vaivalla hieman isomman taikinan ja hieman isomman tomaattikastikkeen tarkoituksena syödä tuoreeltaan vai osa pitsoista, niin rupesin miettimään miten ”extrat” kannattaisi pakastaa.

Redditissä oli vinkkinä paistaa Oonissa pohja pelkällä tomaattikastikkeella, antaa sen jäähtyä ja heittää vasta siihen juustot pintaan ja pakkaseen. Perusteluna oli ettei juusto suotta tummu/pala liikaa, jos se on jo kertaalleen ruskistettu Oonissa ja sitten vielä sähköuunissa uudelleen.

Mutta - parhaat vinkit tähän? Täytteineen vai ilman ja normi paistoaika vai lyhyempi paistoaika jne.
Ainakin kaupan pakastepizzoissa pohjat on esipaistettuja, mutta täytteet eivät. En tiedä sitten että onko pohja tarkoitus paistaa vain lyhyemmän aikaa kun kyllähän se paistuu lisää sitten sillä toisellakin kerralla.
 
Millaista pohjaohjetta kannattaisi suosia jos pitäisi parin tunnin sisään saada pitsat uuniin?
 
Millaista pohjaohjetta kannattaisi suosia jos pitäisi parin tunnin sisään saada pitsat uuniin?
Et kertonut millaista pizzaa haluat tehdä, mummon peltipizza ei vaadi kuin aineet sekaisin, pellille ja paljon ananasta päälle. Jos haluat napolilais tyylistä niin sitten mentävä kaupan kautta pakastepullat ja joku pikasulatus niille.
 
Millaista pohjaohjetta kannattaisi suosia jos pitäisi parin tunnin sisään saada pitsat uuniin?
Itse pistäisin tossa kohtaa hiivan sijaan leivinjauhetta ja lisäks oliiviöljyä.
Ei toki toimi jos on kauhee fiksaatio et pitää tulla kuohkeaa, tolla tulee rapiaa.
 
1694403159197.png


Siinäpä tuo.
  • Pirkka Parhaat 00-pizzapallo
  • Snellman Chorizo-Salami
  • pieni sipuli
  • Mutti-tomaattimurskaa
  • mausteita (basilika, pippuri, suola, sokeri)
  • Pirkka Parhaat Parmigiano Reggiano (raastettuna juustopalasta)
  • Rainbow mozzarellapallo (puolikas)
  • Joku ODA:n Njuda (voi korvata Pirkka Parhaat Njudalla, ihan samalta maistuu)
  • (loraus oliiviöljyä)
Pizzakivi oli käytössä. Pohja ihan rapea.

--

Säästin nyt aineksissa. Minulla on itseasiassa Mutti pizzakastiketta ja saman merkin kuorittuja marzanontomaatteja kaapissa. Mutta nyt on arkipäivä. Myös ei ole puhvelimozzarella, vaan Rainbow. Sentään Rainbow tekee nuo Italiassa, Pirkka ei tee (ellei ole Paras).

Pirkka-tuotteet on olleet K-ruoka -tarjouksissa, enkä maksanut niistä täyttä hintaa.

--

Tämä oli jees, ja kun käyttää laadukkaita raaka-aineita, ei voi oikeastaan mennä pieleen. Nyt on kyllä downgradettu mozzarella ja tomaattikastike, mutta en huomannut eroa. Ja laitoin sokeria, koska Marzanon tomaatit ovat makeampia, niin tuo kompensoi sitä normitomaateille. Ja oli vain kaksi palloa, niin pienempi purkki Muttia.

Voipi olla, että vielä nähdään budjetinleikkausta ja ostan Grana Padanoa tai.. valmiiksi raastettua juustoa..

--

Tämän ohuempaa en saa, sitten alkaa taikina repeilemään.. Pohja uunissa ensin 7min ja sitten pizza 5min täytteineen.
 
Säästin nyt aineksissa. Minulla on itseasiassa Mutti pizzakastiketta ja saman merkin kuorittuja marzanontomaatteja kaapissa. Mutta nyt on arkipäivä. Myös ei ole puhvelimozzarella, vaan Rainbow. Sentään Rainbow tekee nuo Italiassa, Pirkka ei tee (ellei ole Paras).
Eikös Pirkka paras mozarella ollut Riitan herkun mozzarellaa? Vai onko se muuttunut?
 
Aivan, anteeksi tietämättömyyteni. Puhuit bufalasta.

Voin minä olla se tietämätön, mutta samassa paikassa nuo on siellä juustohyllyllä - ja mozzarella lukee kummassakin.

Lisäksi tietoni pizzapaistosta on tämä threadi + parikymmentä youtube-videota (Vicento's Plate on viimeaikainen suosikkini).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 786
Viestejä
4 499 028
Jäsenet
74 283
Uusin jäsen
Maunula

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom