Jeps, elikkä mulla on ollut tässä nyt hirvee määrä eri pizzauuneja kesän aikana, kun meni taas vaihteeksi överiksi ennen kuin löytyi se itselle sopiva, jaan tässä vähän käyttökokemuksia jos joku vaikka saa itselleen jotain vinkkejä poimittua...
Homma alkoi siitä kun bongasin e-villen sähköpostista tarjouksen Loimo Castino 13:sta, jonka sitten ostin kun olin pitkään pohtinut että koska grillihommat on kunnossa (2 kamadoa) niin pitää sitä taas jotain uutta hommata ja pizzauuni oli aika selkee valinta kun pizzoja tykkään usein väsäillä ja halusin nimenomaan sellasen missä voi käyttää hiiliä ja jotain muuta kuin kaasua.
Tosta tulikin aivan erinomaiset pizzat, ne 2 kappaletta mitä sillä tein, mutta sen käyttö oli aivan tuskaa.
Tuossa ei ollut mitään erillistä luukkua pellettien lisäämiseen vaan ne piti manuaalisesti lisätä sinne polttoainekoriin, ja sitä sai tehdä useammin kuin kerran 5 minuutissa kun sinne mahtui niin pirun vähän niitä ja ne paloi loppuun...
Sitten bongasin Bighornin preecolta, joka näytti kaikinpuolin paremmalta kuin tuo loimo, mitä se ei kyllä sitten ollut, sen käyttö oli kyllä helpompaa mutta koska tila oli aneeminen 30cm se oli älyttömän ahdas sekä ovi oli täysin kiinteä, ei pizzaa nähnyt lainkaan valmistuksen aikana, sen lisäksi savupiippu oli löysä ja aivan vino.
Tämä meni vaihtoon ja uusi samanlainen tilalle, jossa oli ihan samat ongelmat mutta lisäksi yksi jaloista oli täysin löysä ja pizzakivessä oli iso syvä naarmu.
Lähti tämäkin sitten palautukseen, 2 valmistetun pizzan jälkeen, ei ollut mitenkään älyttömän hyviä pizzoja maultaan, todella palaneita osittain koska tuo laite on niin ahdas...
Sitten hain verkkokaupasta Mustangin 12" ja Anton Oliver Focoson testiin.
Mustangi oli aivan hirvittävä pommi, liekit olivat löysät keltaiset ja tämän käytöstä tuli aivan kammottava löyhkä, sen lisäksi että ilman takuun purkavaa muutostyötä tuolla ei kivi lämmennyt kunnolla vaikka miten kauan sitä olisi pitänyt päällä, myös koko muotoilu ja suunnittelu on tossa tuotteessa niin vialla kun voi- paljon kertoo että tämän 16" versio on melkein identtinen kooltaan (jakaa muuten ihan saman liekki/lämmitys ongelman)...
Pizzaa en tossa edes viitsinyt lähteä yrittämään tehdä...
Anton Oliver Focoso oli ihan hyvä pieni pizzauuni, sen ongelmat olivat vain sellaiset että se liekki oli kyllä sininen mutta se alue mistä lämpöä tuli oli aika pieni ja noi liekit olivat todella pienet, toi yhdistettynä pieneen pizzakiveen niin sitä sai olla kyllä aivan jatkuvasti kääntämässä ettei palanut.
Pizzasta tuli ihan ok tuolla mutta keskusta jäi suhteessa aika raa-aksi kun ei sitä pizzaa vaan pystynyt niin kauaa siellä pitämään, vaikka liekki olikin säädetty pienelle.
Tämä oli ihan pätevä laite kyllä- mutta siis liian ahdas jopa pienelle pizzalle.
Ton jälkeen bongasin k-raudasta Ooni Karu 16 tarjouksesta ja pitkän pohdinnan jälkeen päätin pistää rahat siihen ja kaasupolttimeen kiinni, sen kuitenkin pitäisi olla paras.
No se olikin oikeen pätevä uuni, tuohon mahtui ihan älytön määrä hiiltä/polttopuuta/pellettejä kerralla ja sen kaasupoltin oli aivan mahtava torch tyylinen, löytyi myös digitaalinen lämpömittari ja lasiovi, kaikenkaikkiaan ihan älyttömän komea laite.
Se vaan että kun multa löytyy myös kamado niin kaikki pizzan lisäksi tapahtuvat extra missä toi karu 16 juuri nimenomaan loistaa oli mulle aivan toissijaista, ja sitten päästiin siihen isoimppaan ongelmaan- toi laite on iso. Siis ihan Vitun iso, ja se painaa 30kg.
Tuo olisi käytännössä vaatinut kiinteän paikan itselleen jossa sitä olisi voinut ympäri vuoden pitää, koska tuota oli todella hankala siirrellä ja kokonsa puolesta mulla ei olisi ollut sille mitään kunnon säilytyspaikkaa talveksi.
Kaikki muut kyllä rakastivat tuolla karulla tehtyjä pizzoja, sisko kuvaili parhaimmaksi pizzaksi mitä on koskaan syönyt ja vaimo oli myös todella tyytyväinen, mutta itseni oli pakko todeta että omaan makuun edelleen paras lopputulos oli tullut sillä ekalla eli Loimo Castinolla, vaikkakin sen käyttö oli aivan tuskaa.
En sitten raaskinut tuota pitää ja sainkin kaupattua sen pienellä voitolla pois, ennen kauppoja olin jo huolellisesti tutkinut mitä ostaisin tilalle, vaihtoehdot oli kyllä todella vähissä sillä yhteenkään pieneen 12" tuumaiseen en enää koskisi sekä 16" oli liian iso, vaihtoehtoja euroopan markkinoilla olisi siis tasan yksi:
Lucifer Ahjo 13 .
Tuota Lucifer Ahjo 13 itseasiassa myydään jenkeissä toisella nimellä, mutta muissa maissa tuota markkinoidaan 14" tuumaisena, syykin on selvä, sen pizzakiven mitat ovat 35.5x35.5x1.5cm jolloin se on tuumissa 13.976".
Karun kauppaamisen jälkeen itseasiassa bongasin torista puoli-ilmaiseksi tuon Loimo Castinon jonka ostin itselleni vain todetakseni että muistot eivät olleet vääriä, sillä oikeasti tuli jälleen reilusti parempaa pizzaa kuin muissa uuneissa, ja sen käyttö tosiaan on aivan tuskaa, kutsunkin tuota itseasiassa nykyään kidutuslaatikoksi
Tuon jälkeen käväsin citymarketista ostamassa tuon Lucifer Ahjo 13, joka olikin nyt tuon 179e ilman plussakorttia eli siitä sai vielä keskon kortilla melkein 30 euroa alennusta.
Lucifer Ahjo 13 paljastuikin aivan uskomattomaksi löydöksi, tästähän ei tosiaan ollut netissä YHTÄKÄÄN käyttökokemusta ja citymarkettiin ei käytettyjä tuotteita palautella niin riskillä ostin, mutta onneksi tein niin.
Ensinnäkin, tuli hyvin säikähdettyä kun katsoin tuotteen pahvilaatikkoa, siihen kun olikin merkitty pizzakiven kooksi 33.5x33.5x1cm, onneksi nämä ei sitten pitäneet yhtään paikkaansa vaan koko oli oikeasti tuo 35.5cm ja paksuus 1.5cm.
Ensikäytöllä mittailin lämpötiloja ja oikein mukavasti nousi lämmöt, oli myös tosi tuulinen ilma niin tyynemmällä säällä varmasti lämpenisi vielä nopeammin:
Lämpötilat on ilmoitettu niin että ensin lukee kiven etuosan lämmöt, sitten keskeltä ja viimeisenä kiven takaosan lämmöt.
11min 200/260/340c
15min 225/330/420c
20min 250/335/422c
25min 288/375/490c
30min 308/415/505c
35min 320/430/520c
40min 370/448/540c
Pizzauuni oli 30min kohdalla päältä 118c, oikea sivu 90, vasen 73, pizzauunin alla olevan puun pinta oli lämmennyt 48 asteeseen.
Pienenä huomautuksena huomasin että en ollut aivan 100% avannut matalapainesäädintä ihan niin kokonaan kuin pystyy sillä kun käväsin tossa 35min kohdalla sitä kokeilemassa niin siinä kaasupulossa kun mulla on virtausmittari niin mittari liikahti ihan pikkuisen isommalle, eli tosiaan hitusen olisi saanut korkeammaksi noita lämpöjä, suosittelen muuten lämpimästi tuota
Lucifer matalapainesäädintä mittarilla , sillä sai tehtyä esim testin että liitokset eivät vuoda mistään ja pitäisi pystyä tulkitsemaan myös jos pullossa on kaasu vähissä.
Sen lisäksi että tuo lämpeni varsin mukavan nopeasti (reilusti nopeammin kuin karu 16, vähän hitaammin kuin AO Focosa) niin se liekki on aivan uskomaton, siellä on pienessä U kaaressa liki koko takaosan kattavasti se kaasuputki mistä liekit tulee, ja vaikka väri on sininen niin ne liekit ovat silti yllättävän pitkät, ja ihan täysillä kun tuota piti niin puski jopa etuluukusta välillä liekit ulos uunista, niinkin kovaa että monesti illalla sai meidän liiketunnistinvalon kytkeytymään päälle
Säädin edessä on myös aivan uskomattoman kätevä (eikä kuumene), saa kerrankin säädettyä helposti niin että näkee tarkalleen liekin koon samalla.
Itse tykkään myös tuosta punaisesta ulkonäöstä ja muoviset jalat on ihan kiva ratkaisu, ei ruostu eikä homehdu.
Tuo on myös yllättävän kevyt siitä huolimatta että on hyvät eristeet sisällä, koko laite on vaan 13.2kg, muutenkin on kivan kompakti kooltaan, ei tule olemaan ongelmaa säilöä.
Ekalla käytöllä tein pitaleipiä jotka parin ekan jälkeen alkoi onnistumaan hyvin, tässä eniten auttoi toi säätönuppi edessä, sai nopeasti väriä pintaan vetäistyä ja paisumaan jonka jälkeen sai helposti laskettua lämmöt samalla kun käänteli leipää uunin etuosassa, uunistä löytyi myös korkeutta niin hyvin ettei ollut mitään ongelmia saada pitaleipää ulos uunista.
Tokalla käyttökerralla tein pizzaa ja suureksi ilokseni siitä tuli vihdoinkin vähintään yhtä hyvää kuin Loimossa, sain keskustan kunnolla kypsäksi ja reunojen koostumus oli varmaan paras mitä millään näillä uuneilla (vaikka vähän alkuun käräytinkin ne kun etsin oikeaa säätöä), päällinen ei ollut myöskään yhtään palanut mikä näillä liki kaikilla muilla tapahtui jos sitä yritti saada kypsymään pitempään, tästä kiitos sille että uunissa oli riittävästi korkeutta ja tilaa ettei joutunut pitämään pizzaa liian lähellä liekin lähtöpaikkaa, tossa saa varmasti todella monenlaista pizzaa väsättyä koska ton säätö on niin monipuolista tuon edessä olevan säädön takia (että näkee kokoajan sen liekin koon) ja voi yhden pizzan kypsennyksen aikanakin useasti vaihtaa sitä tehoa, itse esim pidin lopussa hetken niin että pidin pizzaa lapion päällä 45 asteen kulmassa ja pistin hetkeksi kunnolla liekit puhaltamaan pizzan keskustaa päin.
On aivan ylivertainen tuohon hintaan omasta mielestäni toi Ahjo kaikesta mahdollisesta suomen tarjonnasta, ei ole mitään muuta edes lähellä sitä.
Ahjon kaveriksi mulle jäi toi Loimo Castino aka "kidutuslaatikko" niitä hetkiä varten kun haluan kypsentää pizzani jollain muulla kuin kaasulla, vaimon valitukset kahdesta uunista tuli kaupanpäälliksi.