Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Ei tarvita öljyä tai jauhoja rasiaan, ei nahoitu, varsinkin jos rasia on pieni. Pitkä jääkaappi on rento, eikä tarvita vaivaamista, mutta jauhovalinta on ajan ja lämmön kanssa olennaista, että osutaan siihen helpoon käsiteltävyyteen. Itselläni perjantaipallot on parhaiillaan, jos tekisin taikinan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ;-)
 
Pizzapallot
Näitä käytin, ekan ja vikan kerran.
Tarvii testata noi isommat pallot

Ostin Jauhot , teen keskiviikkona taikinan ja paistoon menee perjantaina ja lauantaina.

Hmmm.... hienoa jos öljyllä ei tarvii lotrata, testaan jauhottamalla ja ilman jauhoja/öljyä.
 
Pizzapallot
Näitä käytin, ekan ja vikan kerran.
Tarvii testata noi isommat pallot

Ostin Jauhot , teen keskiviikkona taikinan ja paistoon menee perjantaina ja lauantaina.

Hmmm.... hienoa jos öljyllä ei tarvii lotrata, testaan jauhottamalla ja ilman jauhoja/öljyä.
Älä osta noita missä on 4kpl palloja pussissa, vaan niitä joissa on 2kpl 250g palloja.

Noista pikkupalloista ei saa kunnollisen kokoista aikaiseksi ja maku jää yhtä vaisuksi kuin Fazerin vastaavissa.
 
Olisi tarkoitus kokeilla poolish pohjien tekoa, pizzanpaistajien poolish ohjeessa mainittiin, että valmiita pullia kohotetaan 1 tai jopa 2 päivää. Onko toi miten tarkkaa jos vaikka 4 päivää menee jääkaapissa?

Aikaisempi ohje (tuba) millä tein niin neuvottiin öljyämään astia ja pallot mut tuossa poolish ohjeessa tuosta ei ollut mitään mainintaa. Mun kipot(7dl)on ilmatiiviitä niin voiko pallot laittaa suoraan kippoihin ilman öljyä ja jauhoja, pinta ei nahkoitu?

Jussina tuli kokeiltua pakaste palloja, Pirkan parhaat ja Fazer, makua ei ollut nimeksikään verrattuna itse tehtyihin, sikäli harmi kun pääsisi paljon helpommalla.
Itselle poolish on ns. luottotaikina ja usein vielä niin, että poolish, sen jälkeen bulkkina taikina yö jääkaapissa ja sen jälkeen vielä pullina rasiassa/laatikossa huoneenlämmössä kohotus 4-6h lämpötilasta riippuen. Poolishissa riittäisi, että kohottaisi pari tuntia huoneenlämmössä kokonaisena taikinana ja sen jälkeen pullina 4-6h. Itselle tuo ensin mainittu jotenkin vain aikataulullisesti sopii paremmin, sekä muutoinkin vahvoille jauhoille paremmin.
Öljyä käytän kohotusastiassa jos laitan ne erillisiin rasioihin, ja karkeaa vehnäjauhoa jos kohotuslaatikossa 6 pullaa kerralla. Öljy helpottaa rasiasta irroitusta, sitä ei tarvitse kuin hiukka sormella sipaista tai pensselillä. Liika öljy jää vain pullan pintaan ja siihen tarttuu pyörittelyjauhoja. Öljyä ei tarvitse nahkoittumista estämään jos kohotusastia on ilmatiivis.

ps. Linkkaamasi Pizzanpaistaja Erittäin vahvat jauhot kestänee 4 vrk jääkaappi kohotuksen, mutta en tiedä mitä hyötyä siihen on esimerkiksi 2v vrk kohotukseen. Tai 10h huoneenlämmössä ja vuorokausi pullina jääkaapissa, kuten Pizza-Jari tekee. Olen paistanut pizzoja lähes viikon vanhasta taikinasta, mutta alkaa olla sitko vahvoillakin jauhoilla ollut vähissä, lisäksi jossain vaiheessa taikinaan alkaa varmasti muodostumaan ei-toivottuja mikrobeja.
 
Viimeksi muokattu:
Antakaas mulle joku hyvä ohje taikinaan, sellanen että tulis 3 taikinapalloa ja kokoa saisi olla silleen et just saa ooni 12" lapiolla mahtumaan per pallo.
Helppo käsiteltävyys plussaa, oon paska venyttämään sitä taikinaa.
Ja optimaalinen olis sellanen että se on jääkaapissa 12-18h kohoomassa ja saa sit olla 2 tuntia huoneenlämmössä ennen kun ruvetaan venyttelemään.

Tuntuu etten itse saa millään yhtä hyvää taikinaa tehtyä ku fazerin valmispallot...
Tuossa on aika hyvä resepti aloitella. Noilla määrillä tulee kaksi pizzaa, mutta artikkelissa on linkki laskuriin jolla voi laskea haluamansa määrän. Ohjeen alun taikinan lepuutus helpottaa vaivausta, ja sitko muodostuu lähes itsestään tuossa vaiheessa. Itse tehnyt niin, että lisään veden hiljalleen ja sekoittelen taikinalastalla veden jauhoihin. Vasta loppuvaiheessa painelen käsin lopun jauhon taikinaan. Tällä välttänyt käsien sotkeutumisen ranteita myöden, kuin jos kaataisi kaiken veden ja laittaisi käden perässä. Suolan lisäämisen jälkeen joutuu taikinaa hiukan vaivaamaan, mutta muutoin taittelu-lepuutus menetelmällä onnistuu, ilman raivokasta vaivausta. Jos haluat parin tunnin jälkeeen jääkaapista paistella, niin tällöin pulla olisi hyvä olla jääkaapissa levännyt seuraavaan päivään. Liian kylmä tai keskeneräinen pizzapulla vastustaa venytysta, joten maltettava vain odottaa ja seurattava pullan käyttäymistä.
 
Tästä vaan kokeilemaan eikä tarvitse arvailla.

E: Ja se vaivaaminen on tärkeää. Itse en onnistu siinä en sitten millään, mutta sain ikuisuuden vanhan leipäkoneen ja siinä on hyvä taikina pyöräyttää ja sen jälkeen sen venyttäminen onkin ollut hitosti helpompaa. Eli itsellä vaivaaminen vaatiin jonkinlaisen aparaatin niin alkaa homma sujumaan.
Tosin venyttely ei suju täälläkään täysin moitteetta kun tuntuu aina tulevan joko reikiä tai sitten reunat ei ohene millään ja taikina on keskeltä millin tuhannesosan paksuinen mutta reunat on sentin paksuisia. Harjoittelua vaan.. mutta niinkuin sanoin niin itsellä ei tuo taikinan teko käsin onnistu sitten millään.
Joo siis olis varmaa pitänyt tarkentaa että oon vähän rannevammainen ja taikinan pitäisi siis yleiskoneella onnistua.
 
Joo siis olis varmaa pitänyt tarkentaa että oon vähän rannevammainen ja taikinan pitäisi siis yleiskoneella onnistua.
Mikä vain taikina onnistuu yleiskoneella, tosin mallista riippuen monessakaan ei riitä vääntö ja/tai kapasiteetti isoon taikinaan. Ongelmia tulee viimeistään siinä vaiheessa, kun sitkoa alkaa olemaan, niin on kone kovilla. Itse teen välillä pienemmät (4-6 pullaa) taikinat koneella, varsinkin poolishin jälkeen veden ja jauhojen lisäyksen. Kun olen saanut kaikki sekaisin, teen loppuvaivauksen käsin. Pari kertaa on käynyt niin, että taikina mennyt "yli" koneessa ja muuttunut aivan liisteriksi, jolloin joutunut taittelu-lepuutus menetelmällä pöydällä hakemaan sitkoa uudelleen. Koneesta pizzaksi ei ole mahdollista, vaan joudut käyttämään joka tapauksessa käsiä pallotusvaiheessa. Jos ranteiden kanssa ongelmia, niin tuo taittelu-lepuutus(15min) menetelmä on hyvä. Itsellä oli tuossa kevättalvella toinen ranne kipsissä ja toisessa ongelmia hetken aikaa, niin onnistui se silloinkin, kun oli pakko saada pizzaa.
 
ps. Linkkaamasi Pizzanpaistaja Erittäin vahvat jauhot kestänee 4 vrk jääkaappi kohotuksen, mutta en tiedä mitä hyötyä siihen on esimerkiksi 2v vrk kohotukseen. Tai 10h huoneenlämmössä ja vuorokausi pullina jääkaapissa, kuten Pizza-Jari tekee. Olen paistanut pizzoja lähes viikon vanhasta taikinasta, mutta alkaa olla sitko vahvoillakin jauhoilla ollut vähissä, lisäksi jossain vaiheessa taikinaan alkaa varmasti muodostumaan ei-toivottuja mikrobeja.
Aikataulu on se syy miksi kyselen kestääkö monta päivää, kotona taikinan tekeminen on vain helpompaa, pallot voin mökilläkin pyöritellä.
 
Onko Luciferista vielä kokemuksia ? Hitusen isompi mitä Ooni 12 eikä maksa juuri mitään (alle 200e). Näytti ainakin livenä paremmalta mitä Oonit, saattaa olla hyväkin peli.

6416273059395
 
Aikataulu on se syy miksi kyselen kestääkö monta päivää, kotona taikinan tekeminen on vain helpompaa, pallot voin mökilläkin pyöritellä.
Kestää kyllä tuon. Olen tehnyr mökkireissuille tällä aikaraululla monta kertaa:
Ke iltana poolish
To iltana taikina ja jääkaappiin
Pe taikina mukana mökille
La päivällä (jos illalla paisto) taikina lämpiämään tunniksi ennen pullien tekoa, pullat 4-6h ennen H-hetkeä kohotuslaatikkoon.
Jos haluaa jo perjantai-iltana pizzaa niin pyörittelisin pullat valmiiksi kotona. Riippuen mökkimatkan pituudesta ja kuumuudesta. (PS. yhden yön kohotuksella tekisin taikinan heikommista jauhoista (keskivahva) ja poolishin erittäin vahvoista)
edit: PS.
 
Viimeksi muokattu:
Saako niillä 2x250g jo oikeasti hyvää vai pitääkö vain suosiolla itse alkaa vääntämään? Olen noilla Fazerin palloilla nyt tehnyt puolisolle lättyjä ja ongelmaksi muodostunut niiden mauttomuus, ulkonäkö 6/5 mutta kun maku jää 3/5 vaikka mitä tekisi niin ei paljoa lohduta.

Ps. Kitupiikeille vinkki, noissa Fazerin säkeissä välillä ylimääräisiä palloja, kannattaa kosketella läpi.
Me ollaan tykätty kovasti noista 250g palloista ja ei ole tullut tehtyä omaa taikinaa kuin harvakseltaan tämän vuoden puolella.
 
Perjantaina lauantaita varten tehtyjä palloja oli jäänyt jääkaappiin, niin tuli väännettyä tänään lounaspizzat. Ja yksi valmiiksi iltapalaksi myös jääkaappiin odottelemaan (pepperoni). Pohja toimi tänään jopa vielä selvästi paremmin. Muutama pallo meni nyt myös ensimmäistä kertaa kokeeksi pakkaseen, katsotaan saako noista tehtyä millaisia lättyjä joskus tulevaisuudessa.

Omiksi selviksi suosikkitäytteikseni kyllä muodostunut tuo nytkin itselle tehdyn toisen pizzan kombo: tomaattikastike kokonaisista san marzanon purkkitomaateista+basilikaa+valkosipulia+loraus oliiviöljyä, juustoina pohjalla mozzarellaraaste+parmesaani (tmv)+aura, nduja, herkkusieni, punasipuli ja päälle vielä mozzarellapallosta paloja sekä hunajaa. :drool:

Viime kesän juhannuksena ostettu Cellon uuni on kyllä osoittautunut viime aikojen selvästi parhaaksi hankinnaksi hintalaatu/käyttö-suhteeltaan. Tänään saatiin kulutettua ensimmäinen 5 kg kaasupullo tyhjäksi tuon kanssa, ei ole tullut laskettua montako pizzaa on tullut reilu vuodessa väännettyä, mutta melko monta.

2023-07-11 12.25.58.jpg

2023-07-11 12.27.12.jpg

2023-07-11 12.27.34.jpg
 
Onko Luciferista vielä kokemuksia ? Hitusen isompi mitä Ooni 12 eikä maksa juuri mitään (alle 200e). Näytti ainakin livenä paremmalta mitä Oonit, saattaa olla hyväkin peli.
Ei tuosta oikein tunnu olevan mistään kokemuksia vaikka Pizzanpaistaja ryhmässäkin tuosta postaus jo huhtikuulta. Ekaa kertaa itse näin koko mallin. Ei tuo hinta mikään ylivoimainen ole kun Koda12 on saanut 150e, Cello jne Roastmaster uuneja 99e pintaan, Cozzea myöskin 150e. Ei ole missään edes kunnon kuvia, mutta oletettavasti polttimon takana kuten muissa saman tyyppisissä uuneissa.

Piti tutkia lisää Googlen kuvahaulla, kun mistään ei tuntunut löytyvän tuosta tietoa. Kompaktin näköinen "leppäkerttu". Varmaan ihan toimiva. Luciferin kaasugrillit ainakin olleet toimivia vehkeitä, toki valmistaja tuskin on sama.
Jos jotain pitää kritisoida niin suuaukon alapuolella oleva säädinnupikka on täysin väärässä paikassa, tuossa palaa käsikarvat varmasti, kun tuota operoi.
 
Viimeksi muokattu:
Aikaisemmin täällä on ollut puhetta kääntölapioista, tai niiden tekemisestä itse. Silmiini sattui tokmannilla tälläinen Pizzalapio BBQ King, pyöreä hinta ei päätä huimaa ja on vajaa 7".
Kahva on tosin lyhyt mikäli joku kaipailee pitempää kahvaa, mutta hieman lisäpituutta saa mikäli suoristaa tuon taitoksen. Imo tuo käyttäytyy paremmin suorana kuin tuollaisella kantilla.
 
Aikaisemmin täällä on ollut puhetta kääntölapioista, tai niiden tekemisestä itse. Silmiini sattui tokmannilla tälläinen Pizzalapio BBQ King, pyöreä hinta ei päätä huimaa ja on vajaa 7".
Kahva on tosin lyhyt mikäli joku kaipailee pitempää kahvaa, mutta hieman lisäpituutta saa mikäli suoristaa tuon taitoksen. Imo tuo käyttäytyy paremmin suorana kuin tuollaisella kantilla.
Mulla on tommonen kääntölapio, mutta en ole kertaakaan käyttäny.. täyskokoisella lapiolla menee kääntäminen ihan yhtä helposti ellei helpommin.
 
Puuilossa käydessäni tuli heräteostoksena ostettua tämmöinen kääntölapio: Mefisto pizzalapio 7"

Omaan makuun hyvä käyttää, sopivan jämäkkä ja näppärä. Uunina ooni koda 16, aiemmin tuli vaan vedettyä pizzat isolla lapiolla ulos ja käännettyä käsin siinä päällä.
 
IMG_20230712_143410.jpg

Aikataulu vähän muuttui, eilen tein esitaikinan ja tänään ison pallon, noinkohan riittää tila taikinalle jos tuosta vielä tuplaantuu.
Vaivaaminen oli ehkä vähän helpompaa kuin tuolla tuban ohjeella. Ei tullut ihan silkkisen tasaista pintaa mut eiköhän se tuosta vielä tekeydy.
Mökille sopiva 2h matka niin boksi saa olla takakontissa
 
Aikataulu vähän muuttui, eilen tein esitaikinan ja tänään ison pallon, noinkohan riittää tila taikinalle jos tuosta vielä tuplaantuu.
Vaivaaminen oli ehkä vähän helpompaa kuin tuolla tuban ohjeella. Ei tullut ihan silkkisen tasaista pintaa mut eiköhän se tuosta vielä tekeydy.
Mökille sopiva 2h matka niin boksi saa olla takakontissa
Eiköhän tuo siihen mahdu, kun leviää, jos et kuumaan autoon/suoraan aurinkoon jätä. Olisit vain malttanut hetken taittelu-lepuutus(vartti) kertoja, niin pitna olisi tuosta kiristynyt. Ei tuossa vaiheessa vielä ole sinänsä merkitystä, mutta tietää ainakin, jos pinta repeilee niin sitko ei ole kunnossa vielä. Jos olet käyttänyt vahvoja jauhoja, niin saisi olla vielä ainakin vuorokauden tekeytymässä. Taitaa olla tarkoitettu nuo erittäin vahvat 2vrk ja pidempään kohotukseen ja ne keskivahvat 8-24h. Huomaat kyllä pizzaa tehdessä jos taikina ei ole valmis, ongelmia tulee levittäessä.
 
Ansiostasi tuli haettua testiin ja on kyllä iso ero, nyt voi hyvällä mielellä sanoa maun olevan 5/5. Jatkossa jää Fazerin pallot kauppaan.
Näissä on vielä ihan älyttömän hyvä sitko ja pystyy käytännössä rattiotteella venyttämään 30cm leveän kiekon, mikä mahtuu sopivasti omalle pizzakivelle.
 
Eiköhän tuo siihen mahdu, kun leviää, jos et kuumaan autoon/suoraan aurinkoon jätä. Olisit vain malttanut hetken taittelu-lepuutus(vartti) kertoja, niin pitna olisi tuosta kiristynyt. Ei tuossa vaiheessa vielä ole sinänsä merkitystä, mutta tietää ainakin, jos pinta repeilee niin sitko ei ole kunnossa vielä. Jos olet käyttänyt vahvoja jauhoja, niin saisi olla vielä ainakin vuorokauden tekeytymässä. Taitaa olla tarkoitettu nuo erittäin vahvat 2vrk ja pidempään kohotukseen ja ne keskivahvat 8-24h. Huomaat kyllä pizzaa tehdessä jos taikina ei ole valmis, ongelmia tulee levittäessä.
Hyvin mahtui astiaan taikina(jaa, sehän varmaan jääkaapissakin vielä turpoaa lisää), lepuutin vain kerran eikä tullut mieleenkään että sen voisi tehdä useammin, hyvä vinkki.Taikina muuttui jo tuosta kerrasta venyvämmäksi ja pehmeämmäksi.
Vuorokauden saa olla jääkaapissa tuollaisena ja huomenna pikkupalloiksi, puolet paistetaan perjantaina ja loput lauantaina. Mielenkiintoista nähdä onko jotain eroa kun puolet saa olla vuorokauden pitempään jääkaapissa.
 
Tästä vaan kokeilemaan eikä tarvitse arvailla.

E: Ja se vaivaaminen on tärkeää. Itse en onnistu siinä en sitten millään, mutta sain ikuisuuden vanhan leipäkoneen ja siinä on hyvä taikina pyöräyttää ja sen jälkeen sen venyttäminen onkin ollut hitosti helpompaa. Eli itsellä vaivaaminen vaatiin jonkinlaisen aparaatin niin alkaa homma sujumaan.
Tosin venyttely ei suju täälläkään täysin moitteetta kun tuntuu aina tulevan joko reikiä tai sitten reunat ei ohene millään ja taikina on keskeltä millin tuhannesosan paksuinen mutta reunat on sentin paksuisia. Harjoittelua vaan.. mutta niinkuin sanoin niin itsellä ei tuo taikinan teko käsin onnistu sitten millään.
Eihän noi määrät voi millään pitää paikkaansa mitä toi väittää kuivahiivalle.
Mukamas 4 pallon taikinaan 16 grammaa suolaa mutta vain 0.4 grammaa kuivahiivaa, sehän ei ole melkein lainkaan, hyppysellinen muka vain, kun normaalisti sitä pistetään vähintään se teelusikallinen.
Suolaa sitten taas tulee joku 5 teelusikallista, eihän toi nyt ihan oikein ole?
 
Eihän noi määrät voi millään pitää paikkaansa mitä toi väittää kuivahiivalle.
Mukamas 4 pallon taikinaan 16 grammaa suolaa mutta vain 0.4 grammaa kuivahiivaa, sehän ei ole melkein lainkaan, hyppysellinen muka vain, kun normaalisti sitä pistetään vähintään se teelusikallinen.
Suolaa sitten taas tulee joku 5 teelusikallista, eihän toi nyt ihan oikein ole?
Tästä voit tarkistaa.
 
Mun hienosti muotoiltu pallo on nyt läjä, wtf?
Siis sama pallo kuin edellisen postauksen kuvassa? Kun taikinassa ei ole vielä tarpeeksi sitkoa niin se leviää nopeasti, sen huomaa pöydällä kun lepuuttaa välillä niin se alkaa pitämään pallotuksen jälkeen paremmin ja paremmin muotonsa. Toki ajan kanssa leviää muutenkin, ei se pallona pysy pitkään noin laakeassa astiassa. Et laittanut mitään mittasuhteita, millä teit tuon taikinan, kostea taikina reagoi nopeammin.
 
Eihän noi määrät voi millään pitää paikkaansa mitä toi väittää kuivahiivalle.
Mukamas 4 pallon taikinaan 16 grammaa suolaa mutta vain 0.4 grammaa kuivahiivaa, sehän ei ole melkein lainkaan, hyppysellinen muka vain, kun normaalisti sitä pistetään vähintään se teelusikallinen.
Suolaa sitten taas tulee joku 5 teelusikallista, eihän toi nyt ihan oikein ole?
Ihan oikein, tein juuri 8x240g pizzan taikinaa varten poolishin, johon laitoin kuivahiivaa 0,7g. Mittasin tarkkuusvaa'alla, koska tuo on 1/4 teelusikallista. Määrät on todella pieniä, kun käytetään pitkiä kohotuksia. Voihan sitä tehdä pullaa tai pizzaa ja laittaa koko 11g kuivahiivapaketti siihen taikinaan, mutta se kyllä maistuu, sekä tuntuu, myös vatsassa. Suolaa tulee pizzataikinaan sekä leipätaikinaan, vahvistamaan sitkoa ja antamaan makua. Itse käytän 2,5% suolamäärää leipurin prosentteina (eli jauhomäärästä). Jos suolamäärä hirvittää, niin jätä pois se vaikka tomaattikastikkeesta tai käytä vähäsuolaisia päällisiä.
 
Siis sama pallo kuin edellisen postauksen kuvassa? Kun taikinassa ei ole vielä tarpeeksi sitkoa niin se leviää nopeasti, sen huomaa pöydällä kun lepuuttaa välillä niin se alkaa pitämään pallotuksen jälkeen paremmin ja paremmin muotonsa. Toki ajan kanssa leviää muutenkin, ei se pallona pysy pitkään noin laakeassa astiassa. Et laittanut mitään mittasuhteita, millä teit tuon taikinan, kostea taikina reagoi nopeammin.

Näillä tein, sama pallo

Screenshot_2023-07-12-23-47-43-824_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2023-07-12-23-47-51-213_com.android.chrome.jpg
 
Näillä tein, sama pallo
Iso taikina tulossa, ite about samoilla arvoilla suolan ja poolisihin osuus. Eiköhän tuosta ihan hyvä tule, kyllä sitä sitkoa muodostuu levossakin. Jos sitä ei ole yhtään, niin huomaat kyllä, kun taikinan pintaan tulee isoja kaasukuplia, sen sijaan että se jäisi taikinan sisään pieniksi ja kohottaisi taikinaa ja lopulta pizzan reunoja kuumuudessa.
 
Mutta sepä tossa sit kusee kun en halua mitään 4vrk pitää taikinaa kohoamassa vaan 1-2 päivää, niin mitä tolle hiivan määrälle sit pitäis tehdä?
 
Noni tä onkin paljon parempi laskuri, ja antaa muuten jokaisella asetuksilla pirusti isomman määrän kuivahiivaa kuin toi aiempi…
Tuolla sivustolla ainakin napolilaisen ohjeessa kohotus on tehty huoneenlämmössä ja itse ainakin saan samansuuntaisia hiivamääriä (Städler 0,6g vs PP 0,7/0,5g) molemmilla laskureilla jos valitsee 12h tai 24h huoneenlämmön. 6h taikinassa hiivamäärä onkin oltava reilumpi, jotta ehtii kohota tuossa ajassa.
Lämpötila vaikuttaa isosti tuohon hiivamäärään ja kohotusaikaihin. Jos Youtube videolla italialailnen pizzaiolo sanoo, että takina on valmiita paistettavaksi 2h kuluttua pallotuksesta, niin Suomen ilmastossa ja sisälämpötiloilla se onkin 4-5h. Sen perusteella varmaan tuo laskurikin tehty. Kokeilemalla se selviää, liika hiiva aiheuttaa vaan ongelmia.
 
Eilen oli pizzailta
IMG-20230714-WA0004.jpg
IMG_20230714_193914.jpg

Piti jo torstaina paistaa pari mutta taikina oli torstaina pöydällä paistoa varten niin laiskuus yllätti ja 2palloa meni takas kaappiin, nämä 2 mitkä oli torstaina pöydällä niin olivat maailman helpoimmat levittää pizzaksi, niin perkeleen pehmeetä ja venyvää taikinaa. Taikina noin muuten oli vielä vähän takaisin palaavaa kun venytti mut maku oli kohdillaan, kaveri sanoi et paras pizza minkä koskaan syönyt. On kyllä parhaat pohjat mitkä on tullut koskaan väännettyä.
 
Eilen oli pizzailta
IMG-20230714-WA0004.jpg
IMG_20230714_193914.jpg

Piti jo torstaina paistaa pari mutta taikina oli torstaina pöydällä paistoa varten niin laiskuus yllätti ja 2palloa meni takas kaappiin, nämä 2 mitkä oli torstaina pöydällä niin olivat maailman helpoimmat levittää pizzaksi, niin perkeleen pehmeetä ja venyvää taikinaa. Taikina noin muuten oli vielä vähän takaisin palaavaa kun venytti mut maku oli kohdillaan, kaveri sanoi et paras pizza minkä koskaan syönyt. On kyllä parhaat pohjat mitkä on tullut koskaan väännettyä.

Meillä sattui myös samoilla täytteillä ja kovasti mamma kehui. Sopii pepperoni & pepperoni kivasti yhteen.
 
On juu, olet oikeassa: näemmä pepperoni ei tarkoita mitään, peperoni on parika monikossa.
Pepperoni on vähän kuten ruuan napapirji ;-)
 
Usein tulee laitettua Snellmannin pepperoni salamia kiekkoon.

Tässä taisi myös olla tonnaria mozzarellan lisäksi.

DSC06006.JPG
 
Eilen oli pizzailta
IMG-20230714-WA0004.jpg
IMG_20230714_193914.jpg

Piti jo torstaina paistaa pari mutta taikina oli torstaina pöydällä paistoa varten niin laiskuus yllätti ja 2palloa meni takas kaappiin, nämä 2 mitkä oli torstaina pöydällä niin olivat maailman helpoimmat levittää pizzaksi, niin perkeleen pehmeetä ja venyvää taikinaa. Taikina noin muuten oli vielä vähän takaisin palaavaa kun venytti mut maku oli kohdillaan, kaveri sanoi et paras pizza minkä koskaan syönyt. On kyllä parhaat pohjat mitkä on tullut koskaan väännettyä.

Superior ! Näyttää jalapenon kanssa herkulliselta !
 
Protip: Kannattaa kokeilla niitä tuorejalapenoja kaupasta ja siivuttaa pizzan päälle ennen paistoa. Tulee mukavasti tulisuutta ja pizzan koostumus minusta raikkaampi. Ei niin karvakäsimainen fiilis kuin purkkijalapenoilla.
 
Raikkaus tulee siitä ettei joka suupala ole samaa pilttiä. Mutta jos tekee vaaksanpaksun kuorrutteen ja joka paikkaan kaikkea niin raikkaudesta ei voi edes haaveilla. Voi toki käydä niinkin että jos valkkaa tulisen chilin niin ensimmäisen semmoisen suuhunsa saatuaan mikään ei maistu enää miltään ;-)
 
Perjantaina oli pitkästä aikaa pizzapäivä. Tein taikinan tässäkin ketjussa monesti esitellyn "One guy changed my pizza game forever" -videon ohjeen mukaan. En tiedä, olinko tehnyt ajatuksissani mittavirheen vai johtuiko oikeasti 00-jauhojen vaihtamisesta, mutta siinä vaiheessa, kun lisäsin kaikki jauhot esitaikinan sekaan, niin taikinasta tuli todella kovaa ja tönkköä. Ei siis lainkaan paakkuista ja "liisterimäistä", kuten ohjevideolla vastaavassa vaiheessa taikinan koostumus on. Lisäsin sitten vettä näppituntuman mukaan ja taikinasta tuli lopulta erinomaisen hyvää, joustavaa ja kimmoisaa: aivan, kuten tämäntyyppisen taikinan kuuluukin olla.

Käytössä on Uuni-pellettipizzauuni, jonka käyttöä on tullut harjoiteltua useita kertoja. Olen aikaisemmin huomannut, että Uunin teho ja pellettien polttokyky hiipuu oleellisesti paistosession pidentyessä, sillä palanut pellettituhka tukkii arinan pienet aukot ja tuhka ja pienet kekäleet jäävät palopesään estämään kunnon ilmavirtauksen ja pellettien palamisen. Nyt perjantaina yritin estää arinan tukkeutumisen syöttämällä pellettejä Uuniin tasaisesti aina vanhojen pellettien palamisen tahtiin. Uunin pellettisäiliö oli siis kokoaikaisesti tyhjä, joten pellettejä sai lisätä huomattavan usein. Edes tämäkään ei estä arinan tukkeutumista, vaan ainoa keino näkyy olevan arinan välityhjennys tuhkaämpäriin kesken paistosession. Välityhjennyksen jälkeen uudet pelletit syttyivät helposti ja paloivat erinomaisen hyvin, sillä Uunin rakenteet olivat jo valmiiksi kuumat.

Lopputuloksena oli useita erinomaisesti onnistununeita pizzoja.
IMG_20230723_081212.jpg
 

Tilasin tämmösen kun halvalla sai. Onko kokemuksia?
Vitusti valmistusvirheitä plus tosi pieni kivi.
Mulla on ollut 2 noita.
Ekassa oli piippu aivan vinossa.
Tokassa oli piippu aivan vinossa ja niin löysä että tuuli heilutteli sitä, sen lisäksi yksi jaloista oli aivan löysä ja pizzakivessä oli syvä naarmu.
Kivi on niin pieni että pienikin pizza joutuu olemaan kiinni takaosassa, reunat palaa siis todella herkästi.
Ovi on myös umpinainen joka hankaloittaa todella paljon kypsennystä kun ei näe millon pitäis kääntää…
Plussaa siitä että vanhan mallinen ooni3/karu12 kaasupoltin sopii tuohon suoraan.

Tuohon hintaan silti hyvä ostos JOS onnistuit saamaan hyvän yksilön.

Mä pistän tässä parin päivän sisään vähän kattavamman otannan tänne muutamasta pizzauunista ja mitä imo nyt kannattais ostaa, on tullut tässä kesän aikana vedettyä vähän övereihin noiden kanssa…
 
Vitusti valmistusvirheitä plus tosi pieni kivi.
Mulla on ollut 2 noita.
Ekassa oli piippu aivan vinossa.
Tokassa oli piippu aivan vinossa ja niin löysä että tuuli heilutteli sitä, sen lisäksi yksi jaloista oli aivan löysä ja pizzakivessä oli syvä naarmu.
Kivi on niin pieni että pienikin pizza joutuu olemaan kiinni takaosassa, reunat palaa siis todella herkästi.
Ovi on myös umpinainen joka hankaloittaa todella paljon kypsennystä kun ei näe millon pitäis kääntää…
Plussaa siitä että vanhan mallinen ooni3/karu12 kaasupoltin sopii tuohon suoraan.

Tuohon hintaan silti hyvä ostos JOS onnistuit saamaan hyvän yksilön.

Mä pistän tässä parin päivän sisään vähän kattavamman otannan tänne muutamasta pizzauunista ja mitä imo nyt kannattais ostaa, on tullut tässä kesän aikana vedettyä vähän övereihin noiden kanssa…
Eikö ovellisen pizzauunin pointti ole, ettei pizzaa tarvitse kääntää? Uuni ja kivi lämpenee tasaisesti jne.
 
Tavoite ja se onko se saavutettu on eri asioita, ja tavoitteen saavuttamisen tarkkailumahdollisuus puuttuu ;-)

Olisi kyllä kiva nähdä livenä pitsauuni, jossa napolilaista pitsaa ei tarvitse kääntää...
 
Tavoite ja se onko se saavutettu on eri asioita, ja tavoitteen saavuttamisen tarkkailumahdollisuus puuttuu ;-)

Olisi kyllä kiva nähdä livenä pitsauuni, jossa napolilaista pitsaa ei tarvitse kääntää...
Näin ainakin Cozzesta väitetään, itse en kommentoi vielä koska luukku on vasta tulossa. :)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 105
Viestejä
5 062 933
Jäsenet
81 029
Uusin jäsen
Tapzu1

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom