Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Mun hienosti muotoiltu pallo on nyt läjä, wtf?
Siis sama pallo kuin edellisen postauksen kuvassa? Kun taikinassa ei ole vielä tarpeeksi sitkoa niin se leviää nopeasti, sen huomaa pöydällä kun lepuuttaa välillä niin se alkaa pitämään pallotuksen jälkeen paremmin ja paremmin muotonsa. Toki ajan kanssa leviää muutenkin, ei se pallona pysy pitkään noin laakeassa astiassa. Et laittanut mitään mittasuhteita, millä teit tuon taikinan, kostea taikina reagoi nopeammin.
 
Eihän noi määrät voi millään pitää paikkaansa mitä toi väittää kuivahiivalle.
Mukamas 4 pallon taikinaan 16 grammaa suolaa mutta vain 0.4 grammaa kuivahiivaa, sehän ei ole melkein lainkaan, hyppysellinen muka vain, kun normaalisti sitä pistetään vähintään se teelusikallinen.
Suolaa sitten taas tulee joku 5 teelusikallista, eihän toi nyt ihan oikein ole?
Ihan oikein, tein juuri 8x240g pizzan taikinaa varten poolishin, johon laitoin kuivahiivaa 0,7g. Mittasin tarkkuusvaa'alla, koska tuo on 1/4 teelusikallista. Määrät on todella pieniä, kun käytetään pitkiä kohotuksia. Voihan sitä tehdä pullaa tai pizzaa ja laittaa koko 11g kuivahiivapaketti siihen taikinaan, mutta se kyllä maistuu, sekä tuntuu, myös vatsassa. Suolaa tulee pizzataikinaan sekä leipätaikinaan, vahvistamaan sitkoa ja antamaan makua. Itse käytän 2,5% suolamäärää leipurin prosentteina (eli jauhomäärästä). Jos suolamäärä hirvittää, niin jätä pois se vaikka tomaattikastikkeesta tai käytä vähäsuolaisia päällisiä.
 
Siis sama pallo kuin edellisen postauksen kuvassa? Kun taikinassa ei ole vielä tarpeeksi sitkoa niin se leviää nopeasti, sen huomaa pöydällä kun lepuuttaa välillä niin se alkaa pitämään pallotuksen jälkeen paremmin ja paremmin muotonsa. Toki ajan kanssa leviää muutenkin, ei se pallona pysy pitkään noin laakeassa astiassa. Et laittanut mitään mittasuhteita, millä teit tuon taikinan, kostea taikina reagoi nopeammin.

Näillä tein, sama pallo

Screenshot_2023-07-12-23-47-43-824_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2023-07-12-23-47-51-213_com.android.chrome.jpg
 
Näillä tein, sama pallo
Iso taikina tulossa, ite about samoilla arvoilla suolan ja poolisihin osuus. Eiköhän tuosta ihan hyvä tule, kyllä sitä sitkoa muodostuu levossakin. Jos sitä ei ole yhtään, niin huomaat kyllä, kun taikinan pintaan tulee isoja kaasukuplia, sen sijaan että se jäisi taikinan sisään pieniksi ja kohottaisi taikinaa ja lopulta pizzan reunoja kuumuudessa.
 
Mutta sepä tossa sit kusee kun en halua mitään 4vrk pitää taikinaa kohoamassa vaan 1-2 päivää, niin mitä tolle hiivan määrälle sit pitäis tehdä?
 
Noni tä onkin paljon parempi laskuri, ja antaa muuten jokaisella asetuksilla pirusti isomman määrän kuivahiivaa kuin toi aiempi…
Tuolla sivustolla ainakin napolilaisen ohjeessa kohotus on tehty huoneenlämmössä ja itse ainakin saan samansuuntaisia hiivamääriä (Städler 0,6g vs PP 0,7/0,5g) molemmilla laskureilla jos valitsee 12h tai 24h huoneenlämmön. 6h taikinassa hiivamäärä onkin oltava reilumpi, jotta ehtii kohota tuossa ajassa.
Lämpötila vaikuttaa isosti tuohon hiivamäärään ja kohotusaikaihin. Jos Youtube videolla italialailnen pizzaiolo sanoo, että takina on valmiita paistettavaksi 2h kuluttua pallotuksesta, niin Suomen ilmastossa ja sisälämpötiloilla se onkin 4-5h. Sen perusteella varmaan tuo laskurikin tehty. Kokeilemalla se selviää, liika hiiva aiheuttaa vaan ongelmia.
 
Eilen oli pizzailta
IMG-20230714-WA0004.jpg
IMG_20230714_193914.jpg

Piti jo torstaina paistaa pari mutta taikina oli torstaina pöydällä paistoa varten niin laiskuus yllätti ja 2palloa meni takas kaappiin, nämä 2 mitkä oli torstaina pöydällä niin olivat maailman helpoimmat levittää pizzaksi, niin perkeleen pehmeetä ja venyvää taikinaa. Taikina noin muuten oli vielä vähän takaisin palaavaa kun venytti mut maku oli kohdillaan, kaveri sanoi et paras pizza minkä koskaan syönyt. On kyllä parhaat pohjat mitkä on tullut koskaan väännettyä.
 
Eilen oli pizzailta
IMG-20230714-WA0004.jpg
IMG_20230714_193914.jpg

Piti jo torstaina paistaa pari mutta taikina oli torstaina pöydällä paistoa varten niin laiskuus yllätti ja 2palloa meni takas kaappiin, nämä 2 mitkä oli torstaina pöydällä niin olivat maailman helpoimmat levittää pizzaksi, niin perkeleen pehmeetä ja venyvää taikinaa. Taikina noin muuten oli vielä vähän takaisin palaavaa kun venytti mut maku oli kohdillaan, kaveri sanoi et paras pizza minkä koskaan syönyt. On kyllä parhaat pohjat mitkä on tullut koskaan väännettyä.

Meillä sattui myös samoilla täytteillä ja kovasti mamma kehui. Sopii pepperoni & pepperoni kivasti yhteen.
 
On juu, olet oikeassa: näemmä pepperoni ei tarkoita mitään, peperoni on parika monikossa.
Pepperoni on vähän kuten ruuan napapirji ;-)
 
Usein tulee laitettua Snellmannin pepperoni salamia kiekkoon.

Tässä taisi myös olla tonnaria mozzarellan lisäksi.

DSC06006.JPG
 
Eilen oli pizzailta
IMG-20230714-WA0004.jpg
IMG_20230714_193914.jpg

Piti jo torstaina paistaa pari mutta taikina oli torstaina pöydällä paistoa varten niin laiskuus yllätti ja 2palloa meni takas kaappiin, nämä 2 mitkä oli torstaina pöydällä niin olivat maailman helpoimmat levittää pizzaksi, niin perkeleen pehmeetä ja venyvää taikinaa. Taikina noin muuten oli vielä vähän takaisin palaavaa kun venytti mut maku oli kohdillaan, kaveri sanoi et paras pizza minkä koskaan syönyt. On kyllä parhaat pohjat mitkä on tullut koskaan väännettyä.

Superior ! Näyttää jalapenon kanssa herkulliselta !
 
Protip: Kannattaa kokeilla niitä tuorejalapenoja kaupasta ja siivuttaa pizzan päälle ennen paistoa. Tulee mukavasti tulisuutta ja pizzan koostumus minusta raikkaampi. Ei niin karvakäsimainen fiilis kuin purkkijalapenoilla.
 
Raikkaus tulee siitä ettei joka suupala ole samaa pilttiä. Mutta jos tekee vaaksanpaksun kuorrutteen ja joka paikkaan kaikkea niin raikkaudesta ei voi edes haaveilla. Voi toki käydä niinkin että jos valkkaa tulisen chilin niin ensimmäisen semmoisen suuhunsa saatuaan mikään ei maistu enää miltään ;-)
 
Perjantaina oli pitkästä aikaa pizzapäivä. Tein taikinan tässäkin ketjussa monesti esitellyn "One guy changed my pizza game forever" -videon ohjeen mukaan. En tiedä, olinko tehnyt ajatuksissani mittavirheen vai johtuiko oikeasti 00-jauhojen vaihtamisesta, mutta siinä vaiheessa, kun lisäsin kaikki jauhot esitaikinan sekaan, niin taikinasta tuli todella kovaa ja tönkköä. Ei siis lainkaan paakkuista ja "liisterimäistä", kuten ohjevideolla vastaavassa vaiheessa taikinan koostumus on. Lisäsin sitten vettä näppituntuman mukaan ja taikinasta tuli lopulta erinomaisen hyvää, joustavaa ja kimmoisaa: aivan, kuten tämäntyyppisen taikinan kuuluukin olla.

Käytössä on Uuni-pellettipizzauuni, jonka käyttöä on tullut harjoiteltua useita kertoja. Olen aikaisemmin huomannut, että Uunin teho ja pellettien polttokyky hiipuu oleellisesti paistosession pidentyessä, sillä palanut pellettituhka tukkii arinan pienet aukot ja tuhka ja pienet kekäleet jäävät palopesään estämään kunnon ilmavirtauksen ja pellettien palamisen. Nyt perjantaina yritin estää arinan tukkeutumisen syöttämällä pellettejä Uuniin tasaisesti aina vanhojen pellettien palamisen tahtiin. Uunin pellettisäiliö oli siis kokoaikaisesti tyhjä, joten pellettejä sai lisätä huomattavan usein. Edes tämäkään ei estä arinan tukkeutumista, vaan ainoa keino näkyy olevan arinan välityhjennys tuhkaämpäriin kesken paistosession. Välityhjennyksen jälkeen uudet pelletit syttyivät helposti ja paloivat erinomaisen hyvin, sillä Uunin rakenteet olivat jo valmiiksi kuumat.

Lopputuloksena oli useita erinomaisesti onnistununeita pizzoja.
IMG_20230723_081212.jpg
 

Tilasin tämmösen kun halvalla sai. Onko kokemuksia?
Vitusti valmistusvirheitä plus tosi pieni kivi.
Mulla on ollut 2 noita.
Ekassa oli piippu aivan vinossa.
Tokassa oli piippu aivan vinossa ja niin löysä että tuuli heilutteli sitä, sen lisäksi yksi jaloista oli aivan löysä ja pizzakivessä oli syvä naarmu.
Kivi on niin pieni että pienikin pizza joutuu olemaan kiinni takaosassa, reunat palaa siis todella herkästi.
Ovi on myös umpinainen joka hankaloittaa todella paljon kypsennystä kun ei näe millon pitäis kääntää…
Plussaa siitä että vanhan mallinen ooni3/karu12 kaasupoltin sopii tuohon suoraan.

Tuohon hintaan silti hyvä ostos JOS onnistuit saamaan hyvän yksilön.

Mä pistän tässä parin päivän sisään vähän kattavamman otannan tänne muutamasta pizzauunista ja mitä imo nyt kannattais ostaa, on tullut tässä kesän aikana vedettyä vähän övereihin noiden kanssa…
 
Vitusti valmistusvirheitä plus tosi pieni kivi.
Mulla on ollut 2 noita.
Ekassa oli piippu aivan vinossa.
Tokassa oli piippu aivan vinossa ja niin löysä että tuuli heilutteli sitä, sen lisäksi yksi jaloista oli aivan löysä ja pizzakivessä oli syvä naarmu.
Kivi on niin pieni että pienikin pizza joutuu olemaan kiinni takaosassa, reunat palaa siis todella herkästi.
Ovi on myös umpinainen joka hankaloittaa todella paljon kypsennystä kun ei näe millon pitäis kääntää…
Plussaa siitä että vanhan mallinen ooni3/karu12 kaasupoltin sopii tuohon suoraan.

Tuohon hintaan silti hyvä ostos JOS onnistuit saamaan hyvän yksilön.

Mä pistän tässä parin päivän sisään vähän kattavamman otannan tänne muutamasta pizzauunista ja mitä imo nyt kannattais ostaa, on tullut tässä kesän aikana vedettyä vähän övereihin noiden kanssa…
Eikö ovellisen pizzauunin pointti ole, ettei pizzaa tarvitse kääntää? Uuni ja kivi lämpenee tasaisesti jne.
 
Tavoite ja se onko se saavutettu on eri asioita, ja tavoitteen saavuttamisen tarkkailumahdollisuus puuttuu ;-)

Olisi kyllä kiva nähdä livenä pitsauuni, jossa napolilaista pitsaa ei tarvitse kääntää...
 
Tavoite ja se onko se saavutettu on eri asioita, ja tavoitteen saavuttamisen tarkkailumahdollisuus puuttuu ;-)

Olisi kyllä kiva nähdä livenä pitsauuni, jossa napolilaista pitsaa ei tarvitse kääntää...
Näin ainakin Cozzesta väitetään, itse en kommentoi vielä koska luukku on vasta tulossa. :)
 
Eikö ovellisen pizzauunin pointti ole, ettei pizzaa tarvitse kääntää? Uuni ja kivi lämpenee tasaisesti jne.
Mistä tällaisen olet saanut päähäsi?
Kyllä se pizza silti on takaosasta lähellä liekkiä ja kypsyy aivan eri tavallla, voin jo sen verran paljastaa kolmen ovellisen pizzauunin käyttäjänä että homma ei todellakaan toimi noin.

Koitan huomenna noista tarkemmin kirjoitella…
 
Ja kääntää ne sen pizzan pizzeriassakin vaikka uunit on oikeasti hiton isoja suhteessa pizzan kokoon. Pyörivä kivi on ainoa tapa jolla sitä ei tarttisi kääntää.
 
Mistä tällaisen olet saanut päähäsi?
Kyllä se pizza silti on takaosasta lähellä liekkiä ja kypsyy aivan eri tavallla, voin jo sen verran paljastaa kolmen ovellisen pizzauunin käyttäjänä että homma ei todellakaan toimi noin.

Koitan huomenna noista tarkemmin kirjoitella…
Jossain Cozzen revikassa tuo vastaan tuli. Itse olen ilman ovea käännellen pizzaa laittanut tulet minimiin tai sammuttanut kokonaan. Mielestäni isompi osa käännön tarpeesta tulee kiven epätasaisesta lämpenemisestä, kuin itse liekillä polttamisesta mutta hauska nähdä miten luukku omiin tapoihin vaikuttaa :).
 
Katsoin eilen Oonin sähköpitsauunin arvosteluvideon, jossa sanottiin, että pitsa paistuu siinä periaatteessa kääntämättä. Tosin kaveri suositteli pitsan kääntämistä, jotta se varmasti paistuu tasaisesti. Takaosassa pitsa paistuu vähän enemmän kuin etuosassa.

 
Jossain Cozzen revikassa tuo vastaan tuli. Itse olen ilman ovea käännellen pizzaa laittanut tulet minimiin tai sammuttanut kokonaan. Mielestäni isompi osa käännön tarpeesta tulee kiven epätasaisesta lämpenemisestä, kuin itse liekillä polttamisesta mutta hauska nähdä miten luukku omiin tapoihin vaikuttaa :).
Ettei ollut joku uusi sähkö-Cozze. Saat ainakin olla koko ajan luukkua availemassa jos meinaat kaasulla paistaa pizzaa. Ja ainakin napolilaisen idea katoaa kokonaan, jos pelkällä kiven lämmöllä ilman liekkiä pizzan paistaa. Sama sitten tehdä kotiuunissa pizzat Pizzan kääntely ja taikinan tekeminen on itselle tärkeä osa koko touhua, muutenhan tuon voisi hakea lähimmältä karvakädeltä.
 
Ettei ollut joku uusi sähkö-Cozze. Saat ainakin olla koko ajan luukkua availemassa jos meinaat kaasulla paistaa pizzaa. Ja ainakin napolilaisen idea katoaa kokonaan, jos pelkällä kiven lämmöllä ilman liekkiä pizzan paistaa. Sama sitten tehdä kotiuunissa pizzat Pizzan kääntely ja taikinan tekeminen on itselle tärkeä osa koko touhua, muutenhan tuon voisi hakea lähimmältä karvakädeltä.
Tasainen ja energiaa tuhlaamaton esilämmitys nyt on ainakin se olennaisin tavoite. Jos pizza paistuu näin toimien hyvin kääntämättä, niin kiva juttu. Jos ei, niin käännetään.
 
Jeps, elikkä mulla on ollut tässä nyt hirvee määrä eri pizzauuneja kesän aikana, kun meni taas vaihteeksi överiksi ennen kuin löytyi se itselle sopiva, jaan tässä vähän käyttökokemuksia jos joku vaikka saa itselleen jotain vinkkejä poimittua...

Homma alkoi siitä kun bongasin e-villen sähköpostista tarjouksen Loimo Castino 13:sta, jonka sitten ostin kun olin pitkään pohtinut että koska grillihommat on kunnossa (2 kamadoa) niin pitää sitä taas jotain uutta hommata ja pizzauuni oli aika selkee valinta kun pizzoja tykkään usein väsäillä ja halusin nimenomaan sellasen missä voi käyttää hiiliä ja jotain muuta kuin kaasua.
Tosta tulikin aivan erinomaiset pizzat, ne 2 kappaletta mitä sillä tein, mutta sen käyttö oli aivan tuskaa.
Tuossa ei ollut mitään erillistä luukkua pellettien lisäämiseen vaan ne piti manuaalisesti lisätä sinne polttoainekoriin, ja sitä sai tehdä useammin kuin kerran 5 minuutissa kun sinne mahtui niin pirun vähän niitä ja ne paloi loppuun...

Sitten bongasin Bighornin preecolta, joka näytti kaikinpuolin paremmalta kuin tuo loimo, mitä se ei kyllä sitten ollut, sen käyttö oli kyllä helpompaa mutta koska tila oli aneeminen 30cm se oli älyttömän ahdas sekä ovi oli täysin kiinteä, ei pizzaa nähnyt lainkaan valmistuksen aikana, sen lisäksi savupiippu oli löysä ja aivan vino.
Tämä meni vaihtoon ja uusi samanlainen tilalle, jossa oli ihan samat ongelmat mutta lisäksi yksi jaloista oli täysin löysä ja pizzakivessä oli iso syvä naarmu.
Lähti tämäkin sitten palautukseen, 2 valmistetun pizzan jälkeen, ei ollut mitenkään älyttömän hyviä pizzoja maultaan, todella palaneita osittain koska tuo laite on niin ahdas...

Sitten hain verkkokaupasta Mustangin 12" ja Anton Oliver Focoson testiin.
Mustangi oli aivan hirvittävä pommi, liekit olivat löysät keltaiset ja tämän käytöstä tuli aivan kammottava löyhkä, sen lisäksi että ilman takuun purkavaa muutostyötä tuolla ei kivi lämmennyt kunnolla vaikka miten kauan sitä olisi pitänyt päällä, myös koko muotoilu ja suunnittelu on tossa tuotteessa niin vialla kun voi- paljon kertoo että tämän 16" versio on melkein identtinen kooltaan (jakaa muuten ihan saman liekki/lämmitys ongelman)...
Pizzaa en tossa edes viitsinyt lähteä yrittämään tehdä...

Anton Oliver Focoso oli ihan hyvä pieni pizzauuni, sen ongelmat olivat vain sellaiset että se liekki oli kyllä sininen mutta se alue mistä lämpöä tuli oli aika pieni ja noi liekit olivat todella pienet, toi yhdistettynä pieneen pizzakiveen niin sitä sai olla kyllä aivan jatkuvasti kääntämässä ettei palanut.
Pizzasta tuli ihan ok tuolla mutta keskusta jäi suhteessa aika raa-aksi kun ei sitä pizzaa vaan pystynyt niin kauaa siellä pitämään, vaikka liekki olikin säädetty pienelle.
Tämä oli ihan pätevä laite kyllä- mutta siis liian ahdas jopa pienelle pizzalle.

Ton jälkeen bongasin k-raudasta Ooni Karu 16 tarjouksesta ja pitkän pohdinnan jälkeen päätin pistää rahat siihen ja kaasupolttimeen kiinni, sen kuitenkin pitäisi olla paras.
No se olikin oikeen pätevä uuni, tuohon mahtui ihan älytön määrä hiiltä/polttopuuta/pellettejä kerralla ja sen kaasupoltin oli aivan mahtava torch tyylinen, löytyi myös digitaalinen lämpömittari ja lasiovi, kaikenkaikkiaan ihan älyttömän komea laite.
Se vaan että kun multa löytyy myös kamado niin kaikki pizzan lisäksi tapahtuvat extra missä toi karu 16 juuri nimenomaan loistaa oli mulle aivan toissijaista, ja sitten päästiin siihen isoimppaan ongelmaan- toi laite on iso. Siis ihan Vitun iso, ja se painaa 30kg.
Tuo olisi käytännössä vaatinut kiinteän paikan itselleen jossa sitä olisi voinut ympäri vuoden pitää, koska tuota oli todella hankala siirrellä ja kokonsa puolesta mulla ei olisi ollut sille mitään kunnon säilytyspaikkaa talveksi.
Kaikki muut kyllä rakastivat tuolla karulla tehtyjä pizzoja, sisko kuvaili parhaimmaksi pizzaksi mitä on koskaan syönyt ja vaimo oli myös todella tyytyväinen, mutta itseni oli pakko todeta että omaan makuun edelleen paras lopputulos oli tullut sillä ekalla eli Loimo Castinolla, vaikkakin sen käyttö oli aivan tuskaa.
En sitten raaskinut tuota pitää ja sainkin kaupattua sen pienellä voitolla pois, ennen kauppoja olin jo huolellisesti tutkinut mitä ostaisin tilalle, vaihtoehdot oli kyllä todella vähissä sillä yhteenkään pieneen 12" tuumaiseen en enää koskisi sekä 16" oli liian iso, vaihtoehtoja euroopan markkinoilla olisi siis tasan yksi: Lucifer Ahjo 13 .

Tuota Lucifer Ahjo 13 itseasiassa myydään jenkeissä toisella nimellä, mutta muissa maissa tuota markkinoidaan 14" tuumaisena, syykin on selvä, sen pizzakiven mitat ovat 35.5x35.5x1.5cm jolloin se on tuumissa 13.976".

Karun kauppaamisen jälkeen itseasiassa bongasin torista puoli-ilmaiseksi tuon Loimo Castinon jonka ostin itselleni vain todetakseni että muistot eivät olleet vääriä, sillä oikeasti tuli jälleen reilusti parempaa pizzaa kuin muissa uuneissa, ja sen käyttö tosiaan on aivan tuskaa, kutsunkin tuota itseasiassa nykyään kidutuslaatikoksi :D
Tuon jälkeen käväsin citymarketista ostamassa tuon Lucifer Ahjo 13, joka olikin nyt tuon 179e ilman plussakorttia eli siitä sai vielä keskon kortilla melkein 30 euroa alennusta.

Lucifer Ahjo 13 paljastuikin aivan uskomattomaksi löydöksi, tästähän ei tosiaan ollut netissä YHTÄKÄÄN käyttökokemusta ja citymarkettiin ei käytettyjä tuotteita palautella niin riskillä ostin, mutta onneksi tein niin.
Ensinnäkin, tuli hyvin säikähdettyä kun katsoin tuotteen pahvilaatikkoa, siihen kun olikin merkitty pizzakiven kooksi 33.5x33.5x1cm, onneksi nämä ei sitten pitäneet yhtään paikkaansa vaan koko oli oikeasti tuo 35.5cm ja paksuus 1.5cm.
Ensikäytöllä mittailin lämpötiloja ja oikein mukavasti nousi lämmöt, oli myös tosi tuulinen ilma niin tyynemmällä säällä varmasti lämpenisi vielä nopeammin:
Lämpötilat on ilmoitettu niin että ensin lukee kiven etuosan lämmöt, sitten keskeltä ja viimeisenä kiven takaosan lämmöt.
11min 200/260/340c
15min 225/330/420c
20min 250/335/422c
25min 288/375/490c
30min 308/415/505c
35min 320/430/520c
40min 370/448/540c
Pizzauuni oli 30min kohdalla päältä 118c, oikea sivu 90, vasen 73, pizzauunin alla olevan puun pinta oli lämmennyt 48 asteeseen.
Pienenä huomautuksena huomasin että en ollut aivan 100% avannut matalapainesäädintä ihan niin kokonaan kuin pystyy sillä kun käväsin tossa 35min kohdalla sitä kokeilemassa niin siinä kaasupulossa kun mulla on virtausmittari niin mittari liikahti ihan pikkuisen isommalle, eli tosiaan hitusen olisi saanut korkeammaksi noita lämpöjä, suosittelen muuten lämpimästi tuota Lucifer matalapainesäädintä mittarilla , sillä sai tehtyä esim testin että liitokset eivät vuoda mistään ja pitäisi pystyä tulkitsemaan myös jos pullossa on kaasu vähissä.

Sen lisäksi että tuo lämpeni varsin mukavan nopeasti (reilusti nopeammin kuin karu 16, vähän hitaammin kuin AO Focosa) niin se liekki on aivan uskomaton, siellä on pienessä U kaaressa liki koko takaosan kattavasti se kaasuputki mistä liekit tulee, ja vaikka väri on sininen niin ne liekit ovat silti yllättävän pitkät, ja ihan täysillä kun tuota piti niin puski jopa etuluukusta välillä liekit ulos uunista, niinkin kovaa että monesti illalla sai meidän liiketunnistinvalon kytkeytymään päälle :D
Säädin edessä on myös aivan uskomattoman kätevä (eikä kuumene), saa kerrankin säädettyä helposti niin että näkee tarkalleen liekin koon samalla.
Itse tykkään myös tuosta punaisesta ulkonäöstä ja muoviset jalat on ihan kiva ratkaisu, ei ruostu eikä homehdu.
Tuo on myös yllättävän kevyt siitä huolimatta että on hyvät eristeet sisällä, koko laite on vaan 13.2kg, muutenkin on kivan kompakti kooltaan, ei tule olemaan ongelmaa säilöä.
Ekalla käytöllä tein pitaleipiä jotka parin ekan jälkeen alkoi onnistumaan hyvin, tässä eniten auttoi toi säätönuppi edessä, sai nopeasti väriä pintaan vetäistyä ja paisumaan jonka jälkeen sai helposti laskettua lämmöt samalla kun käänteli leipää uunin etuosassa, uunistä löytyi myös korkeutta niin hyvin ettei ollut mitään ongelmia saada pitaleipää ulos uunista.

Tokalla käyttökerralla tein pizzaa ja suureksi ilokseni siitä tuli vihdoinkin vähintään yhtä hyvää kuin Loimossa, sain keskustan kunnolla kypsäksi ja reunojen koostumus oli varmaan paras mitä millään näillä uuneilla (vaikka vähän alkuun käräytinkin ne kun etsin oikeaa säätöä), päällinen ei ollut myöskään yhtään palanut mikä näillä liki kaikilla muilla tapahtui jos sitä yritti saada kypsymään pitempään, tästä kiitos sille että uunissa oli riittävästi korkeutta ja tilaa ettei joutunut pitämään pizzaa liian lähellä liekin lähtöpaikkaa, tossa saa varmasti todella monenlaista pizzaa väsättyä koska ton säätö on niin monipuolista tuon edessä olevan säädön takia (että näkee kokoajan sen liekin koon) ja voi yhden pizzan kypsennyksen aikanakin useasti vaihtaa sitä tehoa, itse esim pidin lopussa hetken niin että pidin pizzaa lapion päällä 45 asteen kulmassa ja pistin hetkeksi kunnolla liekit puhaltamaan pizzan keskustaa päin.

On aivan ylivertainen tuohon hintaan omasta mielestäni toi Ahjo kaikesta mahdollisesta suomen tarjonnasta, ei ole mitään muuta edes lähellä sitä.

Ahjon kaveriksi mulle jäi toi Loimo Castino aka "kidutuslaatikko" niitä hetkiä varten kun haluan kypsentää pizzani jollain muulla kuin kaasulla, vaimon valitukset kahdesta uunista tuli kaupanpäälliksi. :D

16922710233963.jpg
16922710234515.jpg


16922714738378.jpg
16922714737927.jpg
16922710233341.jpg
16922710232060.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Miten noissa hiilillä/puilla/pelleteillä käytettävissä pizzauuneissa tulee savu piipuista kipinöitä tai lämpöä? Lähinnä kun on katettu terassi talon yhteydessä niin uskaltaako käyttää katon alla vai tuleeko kipinöitä niin että kohta on talokin liekeissä? Kamado on käytössä ja siitä ei ainakaan kipinöitä tule, muuta kun korkeintaan sytysvaiheessa.
 
Miten noissa hiilillä/puilla/pelleteillä käytettävissä pizzauuneissa tulee savu piipuista kipinöitä tai lämpöä? Lähinnä kun on katettu terassi talon yhteydessä niin uskaltaako käyttää katon alla vai tuleeko kipinöitä niin että kohta on talokin liekeissä? Kamado on käytössä ja siitä ei ainakaan kipinöitä tule, muuta kun korkeintaan sytysvaiheessa.
En ole koskaan nähnyt että kipinöitä tulee mutta liekkejä sieltä piipusta puskee kyllä sillon kun kunnolla palaa, mallista sit riippuu että miten korkealle, en itse pistäisi kyllä katoksen alle ellei ole korkea katos.
 
Tässä viimeisin tuotos ja tosiaankin Poolish taikinalla. Ongelmia oli, koska taikina pääsi liian kosteaksi. Vaikka kuinka veivaa ja vaivaa niin tahmeaksi tuppasi jäämään. Onneksi tästä taistelusta selvittiin ja pizza oli mitä maukkainta. Ehdottomasti kannattaa kokeilla Poolish taikinan tekoa jos kaipaa taikinaan syvempää makua. Uunina toimii Koda 16 ja kyllä muuten toimii. Kuvan pizzassa täytteenä tämän hetken suosikki. Pepperoni, nduja, hunaja, jalopeno.

1000027891.jpg

1000027979.jpg
 
Jeps, elikkä mulla on ollut tässä nyt hirvee määrä eri pizzauuneja kesän aikana, kun meni taas vaihteeksi överiksi ennen kuin löytyi se itselle sopiva, jaan tässä vähän käyttökokemuksia jos joku vaikka saa itselleen jotain vinkkejä poimittua...

Homma alkoi siitä kun bongasin e-villen sähköpostista tarjouksen Loimo Castino 13:sta, jonka sitten ostin kun olin pitkään pohtinut että koska grillihommat on kunnossa (2 kamadoa) niin pitää sitä taas jotain uutta hommata ja pizzauuni oli aika selkee valinta kun pizzoja tykkään usein väsäillä ja halusin nimenomaan sellasen missä voi käyttää hiiliä ja jotain muuta kuin kaasua.
Tosta tulikin aivan erinomaiset pizzat, ne 2 kappaletta mitä sillä tein, mutta sen käyttö oli aivan tuskaa.
Tuossa ei ollut mitään erillistä luukkua pellettien lisäämiseen vaan ne piti manuaalisesti lisätä sinne polttoainekoriin, ja sitä sai tehdä useammin kuin kerran 5 minuutissa kun sinne mahtui niin pirun vähän niitä ja ne paloi loppuun...

Sitten bongasin Bighornin preecolta, joka näytti kaikinpuolin paremmalta kuin tuo loimo, mitä se ei kyllä sitten ollut, sen käyttö oli kyllä helpompaa mutta koska tila oli aneeminen 30cm se oli älyttömän ahdas sekä ovi oli täysin kiinteä, ei pizzaa nähnyt lainkaan valmistuksen aikana, sen lisäksi savupiippu oli löysä ja aivan vino.
Tämä meni vaihtoon ja uusi samanlainen tilalle, jossa oli ihan samat ongelmat mutta lisäksi yksi jaloista oli täysin löysä ja pizzakivessä oli iso syvä naarmu.
Lähti tämäkin sitten palautukseen, 2 valmistetun pizzan jälkeen, ei ollut mitenkään älyttömän hyviä pizzoja maultaan, todella palaneita osittain koska tuo laite on niin ahdas...

Sitten hain verkkokaupasta Mustangin 12" ja Anton Oliver Focoson testiin.
Mustangi oli aivan hirvittävä pommi, liekit olivat löysät keltaiset ja tämän käytöstä tuli aivan kammottava löyhkä, sen lisäksi että ilman takuun purkavaa muutostyötä tuolla ei kivi lämmennyt kunnolla vaikka miten kauan sitä olisi pitänyt päällä, myös koko muotoilu ja suunnittelu on tossa tuotteessa niin vialla kun voi- paljon kertoo että tämän 16" versio on melkein identtinen kooltaan (jakaa muuten ihan saman liekki/lämmitys ongelman)...
Pizzaa en tossa edes viitsinyt lähteä yrittämään tehdä...

Anton Oliver Focoso oli ihan hyvä pieni pizzauuni, sen ongelmat olivat vain sellaiset että se liekki oli kyllä sininen mutta se alue mistä lämpöä tuli oli aika pieni ja noi liekit olivat todella pienet, toi yhdistettynä pieneen pizzakiveen niin sitä sai olla kyllä aivan jatkuvasti kääntämässä ettei palanut.
Pizzasta tuli ihan ok tuolla mutta keskusta jäi suhteessa aika raa-aksi kun ei sitä pizzaa vaan pystynyt niin kauaa siellä pitämään, vaikka liekki olikin säädetty pienelle.
Tämä oli ihan pätevä laite kyllä- mutta siis liian ahdas jopa pienelle pizzalle.

Ton jälkeen bongasin k-raudasta Ooni Karu 16 tarjouksesta ja pitkän pohdinnan jälkeen päätin pistää rahat siihen ja kaasupolttimeen kiinni, sen kuitenkin pitäisi olla paras.
No se olikin oikeen pätevä uuni, tuohon mahtui ihan älytön määrä hiiltä/polttopuuta/pellettejä kerralla ja sen kaasupoltin oli aivan mahtava torch tyylinen, löytyi myös digitaalinen lämpömittari ja lasiovi, kaikenkaikkiaan ihan älyttömän komea laite.
Se vaan että kun multa löytyy myös kamado niin kaikki pizzan lisäksi tapahtuvat extra missä toi karu 16 juuri nimenomaan loistaa oli mulle aivan toissijaista, ja sitten päästiin siihen isoimppaan ongelmaan- toi laite on iso. Siis ihan Vitun iso, ja se painaa 30kg.
Tuo olisi käytännössä vaatinut kiinteän paikan itselleen jossa sitä olisi voinut ympäri vuoden pitää, koska tuota oli todella hankala siirrellä ja kokonsa puolesta mulla ei olisi ollut sille mitään kunnon säilytyspaikkaa talveksi.
Kaikki muut kyllä rakastivat tuolla karulla tehtyjä pizzoja, sisko kuvaili parhaimmaksi pizzaksi mitä on koskaan syönyt ja vaimo oli myös todella tyytyväinen, mutta itseni oli pakko todeta että omaan makuun edelleen paras lopputulos oli tullut sillä ekalla eli Loimo Castinolla, vaikkakin sen käyttö oli aivan tuskaa.
En sitten raaskinut tuota pitää ja sainkin kaupattua sen pienellä voitolla pois, ennen kauppoja olin jo huolellisesti tutkinut mitä ostaisin tilalle, vaihtoehdot oli kyllä todella vähissä sillä yhteenkään pieneen 12" tuumaiseen en enää koskisi sekä 16" oli liian iso, vaihtoehtoja euroopan markkinoilla olisi siis tasan yksi: Lucifer Ahjo 13 .

Tuota Lucifer Ahjo 13 itseasiassa myydään jenkeissä toisella nimellä, mutta muissa maissa tuota markkinoidaan 14" tuumaisena, syykin on selvä, sen pizzakiven mitat ovat 35.5x35.5x1.5cm jolloin se on tuumissa 13.976".

Karun kauppaamisen jälkeen itseasiassa bongasin torista puoli-ilmaiseksi tuon Loimo Castinon jonka ostin itselleni vain todetakseni että muistot eivät olleet vääriä, sillä oikeasti tuli jälleen reilusti parempaa pizzaa kuin muissa uuneissa, ja sen käyttö tosiaan on aivan tuskaa, kutsunkin tuota itseasiassa nykyään kidutuslaatikoksi :D
Tuon jälkeen käväsin citymarketista ostamassa tuon Lucifer Ahjo 13, joka olikin nyt tuon 179e ilman plussakorttia eli siitä sai vielä keskon kortilla melkein 30 euroa alennusta.

Lucifer Ahjo 13 paljastuikin aivan uskomattomaksi löydöksi, tästähän ei tosiaan ollut netissä YHTÄKÄÄN käyttökokemusta ja citymarkettiin ei käytettyjä tuotteita palautella niin riskillä ostin, mutta onneksi tein niin.
Ensinnäkin, tuli hyvin säikähdettyä kun katsoin tuotteen pahvilaatikkoa, siihen kun olikin merkitty pizzakiven kooksi 33.5x33.5x1cm, onneksi nämä ei sitten pitäneet yhtään paikkaansa vaan koko oli oikeasti tuo 35.5cm ja paksuus 1.5cm.
Ensikäytöllä mittailin lämpötiloja ja oikein mukavasti nousi lämmöt, oli myös tosi tuulinen ilma niin tyynemmällä säällä varmasti lämpenisi vielä nopeammin:
Lämpötilat on ilmoitettu niin että ensin lukee kiven etuosan lämmöt, sitten keskeltä ja viimeisenä kiven takaosan lämmöt.
11min 200/260/340c
15min 225/330/420c
20min 250/335/422c
25min 288/375/490c
30min 308/415/505c
35min 320/430/520c
40min 370/448/540c
Pizzauuni oli 30min kohdalla päältä 118c, oikea sivu 90, vasen 73, pizzauunin alla olevan puun pinta oli lämmennyt 48 asteeseen.
Pienenä huomautuksena huomasin että en ollut aivan 100% avannut matalapainesäädintä ihan niin kokonaan kuin pystyy sillä kun käväsin tossa 35min kohdalla sitä kokeilemassa niin siinä kaasupulossa kun mulla on virtausmittari niin mittari liikahti ihan pikkuisen isommalle, eli tosiaan hitusen olisi saanut korkeammaksi noita lämpöjä, suosittelen muuten lämpimästi tuota Lucifer matalapainesäädintä mittarilla , sillä sai tehtyä esim testin että liitokset eivät vuoda mistään ja pitäisi pystyä tulkitsemaan myös jos pullossa on kaasu vähissä.

Sen lisäksi että tuo lämpeni varsin mukavan nopeasti (reilusti nopeammin kuin karu 16, vähän hitaammin kuin AO Focosa) niin se liekki on aivan uskomaton, siellä on pienessä U kaaressa liki koko takaosan kattavasti se kaasuputki mistä liekit tulee, ja vaikka väri on sininen niin ne liekit ovat silti yllättävän pitkät, ja ihan täysillä kun tuota piti niin puski jopa etuluukusta välillä liekit ulos uunista, niinkin kovaa että monesti illalla sai meidän liiketunnistinvalon kytkeytymään päälle :D
Säädin edessä on myös aivan uskomattoman kätevä (eikä kuumene), saa kerrankin säädettyä helposti niin että näkee tarkalleen liekin koon samalla.
Itse tykkään myös tuosta punaisesta ulkonäöstä ja muoviset jalat on ihan kiva ratkaisu, ei ruostu eikä homehdu.
Tuo on myös yllättävän kevyt siitä huolimatta että on hyvät eristeet sisällä, koko laite on vaan 13.2kg, muutenkin on kivan kompakti kooltaan, ei tule olemaan ongelmaa säilöä.
Ekalla käytöllä tein pitaleipiä jotka parin ekan jälkeen alkoi onnistumaan hyvin, tässä eniten auttoi toi säätönuppi edessä, sai nopeasti väriä pintaan vetäistyä ja paisumaan jonka jälkeen sai helposti laskettua lämmöt samalla kun käänteli leipää uunin etuosassa, uunistä löytyi myös korkeutta niin hyvin ettei ollut mitään ongelmia saada pitaleipää ulos uunista.

Tokalla käyttökerralla tein pizzaa ja suureksi ilokseni siitä tuli vihdoinkin vähintään yhtä hyvää kuin Loimossa, sain keskustan kunnolla kypsäksi ja reunojen koostumus oli varmaan paras mitä millään näillä uuneilla (vaikka vähän alkuun käräytinkin ne kun etsin oikeaa säätöä), päällinen ei ollut myöskään yhtään palanut mikä näillä liki kaikilla muilla tapahtui jos sitä yritti saada kypsymään pitempään, tästä kiitos sille että uunissa oli riittävästi korkeutta ja tilaa ettei joutunut pitämään pizzaa liian lähellä liekin lähtöpaikkaa, tossa saa varmasti todella monenlaista pizzaa väsättyä koska ton säätö on niin monipuolista tuon edessä olevan säädön takia (että näkee kokoajan sen liekin koon) ja voi yhden pizzan kypsennyksen aikanakin useasti vaihtaa sitä tehoa, itse esim pidin lopussa hetken niin että pidin pizzaa lapion päällä 45 asteen kulmassa ja pistin hetkeksi kunnolla liekit puhaltamaan pizzan keskustaa päin.

On aivan ylivertainen tuohon hintaan omasta mielestäni toi Ahjo kaikesta mahdollisesta suomen tarjonnasta, ei ole mitään muuta edes lähellä sitä.

Ahjon kaveriksi mulle jäi toi Loimo Castino aka "kidutuslaatikko" niitä hetkiä varten kun haluan kypsentää pizzani jollain muulla kuin kaasulla, vaimon valitukset kahdesta uunista tuli kaupanpäälliksi. :D

16922710233963.jpg
16922710234515.jpg


16922714738378.jpg
16922714737927.jpg
16922710233341.jpg
16922710232060.jpg

Kiitos hyvästä kirjoitelmasta.
Jopas kehut Luciferin uunia, täytyy varmaan sellainen käydä hakemassa ensimmäiseksi uuniksi. Kumma tosiaan kun ei minkäänlaista käyttökokemusta löydy. Ilmeisesti on siis täysin verrattavissa esim. Oonin uuneihin vaikka ovatkin eri hintatasoa?
 
Jeps, elikkä mulla on ollut tässä nyt hirvee määrä eri pizzauuneja kesän aikana, kun meni taas vaihteeksi överiksi ennen kuin löytyi se itselle sopiva, jaan tässä vähän käyttökokemuksia jos joku vaikka saa itselleen jotain vinkkejä poimittua...

Homma alkoi siitä kun bongasin e-villen sähköpostista tarjouksen Loimo Castino 13:sta, jonka sitten ostin kun olin pitkään pohtinut että koska grillihommat on kunnossa (2 kamadoa) niin pitää sitä taas jotain uutta hommata ja pizzauuni oli aika selkee valinta kun pizzoja tykkään usein väsäillä ja halusin nimenomaan sellasen missä voi käyttää hiiliä ja jotain muuta kuin kaasua.
Tosta tulikin aivan erinomaiset pizzat, ne 2 kappaletta mitä sillä tein, mutta sen käyttö oli aivan tuskaa.
Tuossa ei ollut mitään erillistä luukkua pellettien lisäämiseen vaan ne piti manuaalisesti lisätä sinne polttoainekoriin, ja sitä sai tehdä useammin kuin kerran 5 minuutissa kun sinne mahtui niin pirun vähän niitä ja ne paloi loppuun...

Sitten bongasin Bighornin preecolta, joka näytti kaikinpuolin paremmalta kuin tuo loimo, mitä se ei kyllä sitten ollut, sen käyttö oli kyllä helpompaa mutta koska tila oli aneeminen 30cm se oli älyttömän ahdas sekä ovi oli täysin kiinteä, ei pizzaa nähnyt lainkaan valmistuksen aikana, sen lisäksi savupiippu oli löysä ja aivan vino.
Tämä meni vaihtoon ja uusi samanlainen tilalle, jossa oli ihan samat ongelmat mutta lisäksi yksi jaloista oli täysin löysä ja pizzakivessä oli iso syvä naarmu.
Lähti tämäkin sitten palautukseen, 2 valmistetun pizzan jälkeen, ei ollut mitenkään älyttömän hyviä pizzoja maultaan, todella palaneita osittain koska tuo laite on niin ahdas...

Sitten hain verkkokaupasta Mustangin 12" ja Anton Oliver Focoson testiin.
Mustangi oli aivan hirvittävä pommi, liekit olivat löysät keltaiset ja tämän käytöstä tuli aivan kammottava löyhkä, sen lisäksi että ilman takuun purkavaa muutostyötä tuolla ei kivi lämmennyt kunnolla vaikka miten kauan sitä olisi pitänyt päällä, myös koko muotoilu ja suunnittelu on tossa tuotteessa niin vialla kun voi- paljon kertoo että tämän 16" versio on melkein identtinen kooltaan (jakaa muuten ihan saman liekki/lämmitys ongelman)...
Pizzaa en tossa edes viitsinyt lähteä yrittämään tehdä...

Anton Oliver Focoso oli ihan hyvä pieni pizzauuni, sen ongelmat olivat vain sellaiset että se liekki oli kyllä sininen mutta se alue mistä lämpöä tuli oli aika pieni ja noi liekit olivat todella pienet, toi yhdistettynä pieneen pizzakiveen niin sitä sai olla kyllä aivan jatkuvasti kääntämässä ettei palanut.
Pizzasta tuli ihan ok tuolla mutta keskusta jäi suhteessa aika raa-aksi kun ei sitä pizzaa vaan pystynyt niin kauaa siellä pitämään, vaikka liekki olikin säädetty pienelle.
Tämä oli ihan pätevä laite kyllä- mutta siis liian ahdas jopa pienelle pizzalle.

Ton jälkeen bongasin k-raudasta Ooni Karu 16 tarjouksesta ja pitkän pohdinnan jälkeen päätin pistää rahat siihen ja kaasupolttimeen kiinni, sen kuitenkin pitäisi olla paras.
No se olikin oikeen pätevä uuni, tuohon mahtui ihan älytön määrä hiiltä/polttopuuta/pellettejä kerralla ja sen kaasupoltin oli aivan mahtava torch tyylinen, löytyi myös digitaalinen lämpömittari ja lasiovi, kaikenkaikkiaan ihan älyttömän komea laite.
Se vaan että kun multa löytyy myös kamado niin kaikki pizzan lisäksi tapahtuvat extra missä toi karu 16 juuri nimenomaan loistaa oli mulle aivan toissijaista, ja sitten päästiin siihen isoimppaan ongelmaan- toi laite on iso. Siis ihan Vitun iso, ja se painaa 30kg.
Tuo olisi käytännössä vaatinut kiinteän paikan itselleen jossa sitä olisi voinut ympäri vuoden pitää, koska tuota oli todella hankala siirrellä ja kokonsa puolesta mulla ei olisi ollut sille mitään kunnon säilytyspaikkaa talveksi.
Kaikki muut kyllä rakastivat tuolla karulla tehtyjä pizzoja, sisko kuvaili parhaimmaksi pizzaksi mitä on koskaan syönyt ja vaimo oli myös todella tyytyväinen, mutta itseni oli pakko todeta että omaan makuun edelleen paras lopputulos oli tullut sillä ekalla eli Loimo Castinolla, vaikkakin sen käyttö oli aivan tuskaa.
En sitten raaskinut tuota pitää ja sainkin kaupattua sen pienellä voitolla pois, ennen kauppoja olin jo huolellisesti tutkinut mitä ostaisin tilalle, vaihtoehdot oli kyllä todella vähissä sillä yhteenkään pieneen 12" tuumaiseen en enää koskisi sekä 16" oli liian iso, vaihtoehtoja euroopan markkinoilla olisi siis tasan yksi: Lucifer Ahjo 13 .

Tuota Lucifer Ahjo 13 itseasiassa myydään jenkeissä toisella nimellä, mutta muissa maissa tuota markkinoidaan 14" tuumaisena, syykin on selvä, sen pizzakiven mitat ovat 35.5x35.5x1.5cm jolloin se on tuumissa 13.976".

Karun kauppaamisen jälkeen itseasiassa bongasin torista puoli-ilmaiseksi tuon Loimo Castinon jonka ostin itselleni vain todetakseni että muistot eivät olleet vääriä, sillä oikeasti tuli jälleen reilusti parempaa pizzaa kuin muissa uuneissa, ja sen käyttö tosiaan on aivan tuskaa, kutsunkin tuota itseasiassa nykyään kidutuslaatikoksi :D
Tuon jälkeen käväsin citymarketista ostamassa tuon Lucifer Ahjo 13, joka olikin nyt tuon 179e ilman plussakorttia eli siitä sai vielä keskon kortilla melkein 30 euroa alennusta.

Lucifer Ahjo 13 paljastuikin aivan uskomattomaksi löydöksi, tästähän ei tosiaan ollut netissä YHTÄKÄÄN käyttökokemusta ja citymarkettiin ei käytettyjä tuotteita palautella niin riskillä ostin, mutta onneksi tein niin.
Ensinnäkin, tuli hyvin säikähdettyä kun katsoin tuotteen pahvilaatikkoa, siihen kun olikin merkitty pizzakiven kooksi 33.5x33.5x1cm, onneksi nämä ei sitten pitäneet yhtään paikkaansa vaan koko oli oikeasti tuo 35.5cm ja paksuus 1.5cm.
Ensikäytöllä mittailin lämpötiloja ja oikein mukavasti nousi lämmöt, oli myös tosi tuulinen ilma niin tyynemmällä säällä varmasti lämpenisi vielä nopeammin:
Lämpötilat on ilmoitettu niin että ensin lukee kiven etuosan lämmöt, sitten keskeltä ja viimeisenä kiven takaosan lämmöt.
11min 200/260/340c
15min 225/330/420c
20min 250/335/422c
25min 288/375/490c
30min 308/415/505c
35min 320/430/520c
40min 370/448/540c
Pizzauuni oli 30min kohdalla päältä 118c, oikea sivu 90, vasen 73, pizzauunin alla olevan puun pinta oli lämmennyt 48 asteeseen.
Pienenä huomautuksena huomasin että en ollut aivan 100% avannut matalapainesäädintä ihan niin kokonaan kuin pystyy sillä kun käväsin tossa 35min kohdalla sitä kokeilemassa niin siinä kaasupulossa kun mulla on virtausmittari niin mittari liikahti ihan pikkuisen isommalle, eli tosiaan hitusen olisi saanut korkeammaksi noita lämpöjä, suosittelen muuten lämpimästi tuota Lucifer matalapainesäädintä mittarilla , sillä sai tehtyä esim testin että liitokset eivät vuoda mistään ja pitäisi pystyä tulkitsemaan myös jos pullossa on kaasu vähissä.

Sen lisäksi että tuo lämpeni varsin mukavan nopeasti (reilusti nopeammin kuin karu 16, vähän hitaammin kuin AO Focosa) niin se liekki on aivan uskomaton, siellä on pienessä U kaaressa liki koko takaosan kattavasti se kaasuputki mistä liekit tulee, ja vaikka väri on sininen niin ne liekit ovat silti yllättävän pitkät, ja ihan täysillä kun tuota piti niin puski jopa etuluukusta välillä liekit ulos uunista, niinkin kovaa että monesti illalla sai meidän liiketunnistinvalon kytkeytymään päälle :D
Säädin edessä on myös aivan uskomattoman kätevä (eikä kuumene), saa kerrankin säädettyä helposti niin että näkee tarkalleen liekin koon samalla.
Itse tykkään myös tuosta punaisesta ulkonäöstä ja muoviset jalat on ihan kiva ratkaisu, ei ruostu eikä homehdu.
Tuo on myös yllättävän kevyt siitä huolimatta että on hyvät eristeet sisällä, koko laite on vaan 13.2kg, muutenkin on kivan kompakti kooltaan, ei tule olemaan ongelmaa säilöä.
Ekalla käytöllä tein pitaleipiä jotka parin ekan jälkeen alkoi onnistumaan hyvin, tässä eniten auttoi toi säätönuppi edessä, sai nopeasti väriä pintaan vetäistyä ja paisumaan jonka jälkeen sai helposti laskettua lämmöt samalla kun käänteli leipää uunin etuosassa, uunistä löytyi myös korkeutta niin hyvin ettei ollut mitään ongelmia saada pitaleipää ulos uunista.

Tokalla käyttökerralla tein pizzaa ja suureksi ilokseni siitä tuli vihdoinkin vähintään yhtä hyvää kuin Loimossa, sain keskustan kunnolla kypsäksi ja reunojen koostumus oli varmaan paras mitä millään näillä uuneilla (vaikka vähän alkuun käräytinkin ne kun etsin oikeaa säätöä), päällinen ei ollut myöskään yhtään palanut mikä näillä liki kaikilla muilla tapahtui jos sitä yritti saada kypsymään pitempään, tästä kiitos sille että uunissa oli riittävästi korkeutta ja tilaa ettei joutunut pitämään pizzaa liian lähellä liekin lähtöpaikkaa, tossa saa varmasti todella monenlaista pizzaa väsättyä koska ton säätö on niin monipuolista tuon edessä olevan säädön takia (että näkee kokoajan sen liekin koon) ja voi yhden pizzan kypsennyksen aikanakin useasti vaihtaa sitä tehoa, itse esim pidin lopussa hetken niin että pidin pizzaa lapion päällä 45 asteen kulmassa ja pistin hetkeksi kunnolla liekit puhaltamaan pizzan keskustaa päin.

On aivan ylivertainen tuohon hintaan omasta mielestäni toi Ahjo kaikesta mahdollisesta suomen tarjonnasta, ei ole mitään muuta edes lähellä sitä.

Ahjon kaveriksi mulle jäi toi Loimo Castino aka "kidutuslaatikko" niitä hetkiä varten kun haluan kypsentää pizzani jollain muulla kuin kaasulla, vaimon valitukset kahdesta uunista tuli kaupanpäälliksi. :D

16922710233963.jpg
16922710234515.jpg


16922714738378.jpg
16922714737927.jpg
16922710233341.jpg
16922710232060.jpg
Kiitos hyvästä arvostelusta!

Takaraivossa on ollut jonkun pizzauunin hankinta ja täytyy ehdottomasti laittaa ainakin seurantaan tuo Ahjo. Sen verran kehuit sitä ja hintakin olisi kohtalainen.
 
Kiitos hyvästä arvostelusta!

Takaraivossa on ollut jonkun pizzauunin hankinta ja täytyy ehdottomasti laittaa ainakin seurantaan tuo Ahjo. Sen verran kehuit sitä ja hintakin olisi kohtalainen.
Kauhean kauaa ei kannata seurailla, tämä on mitä ilmeisemmin ulkoinen tilaustuote minkä joku muu luciferille tekee ja ainakin turun seudulla runsas viikko sitten niitä oli enää 2kpl per citymarket hyllyissä, väitän että ensi vuonna tätä mallia ei enää ole myynnissä suomessa.
 
Kiitos hyvästä kirjoitelmasta.
Jopas kehut Luciferin uunia, täytyy varmaan sellainen käydä hakemassa ensimmäiseksi uuniksi. Kumma tosiaan kun ei minkäänlaista käyttökokemusta löydy. Ilmeisesti on siis täysin verrattavissa esim. Oonin uuneihin vaikka ovatkin eri hintatasoa?
Ei tuo niin täysin eri hintaluokassa edes ole, normihinta on kuitenkin se 299e.
Mahdotonta sanoa miten tuo materiaaliltaan lopulta tulee vertautumaan ooniin vuosien päästä mutta omaan silmään ja käteen tuo tuntuu olevan tosi hyvää laatua, ja on myös todella fiksusti tehty, on samantien käyttövalmis, ei muuta kuin jalat taittaa alle ja tökkää kaasuletkun kiinni.
Toiminnaltaan sanon että on varmasti yhtä hyvä kuin ooni, helppokäyttöisyydeltään vielä parempi.

Itse testasin eilen pakastepizzan kypsentää pizzauunissa ja sekin onnistui ihan hienosti, piti vaan pitää uuni tosi hiljaisella ja käännellä pizzaa monta kertaa.
Toki piti se 20min ensin sulattaa tuota.


Tuli tossa väsättyä 2kg mättömestarin kebablihaa ja meinasin tässä joku päivä sitä kokeilla pizzan päälle laittaa, seuraksi voisi pilkkoa tuoretta jalapenoa ja punasipulia.
 
Tulipa tilattua preecolta tuo bighorn pizzauuni. Oli niin halpa, että jos on huono, voi viedä vaikka metalliromunkeräykseen 40e tuo maksoi.
 
Ei tuo niin täysin eri hintaluokassa edes ole, normihinta on kuitenkin se 299e.
Mahdotonta sanoa miten tuo materiaaliltaan lopulta tulee vertautumaan ooniin vuosien päästä mutta omaan silmään ja käteen tuo tuntuu olevan tosi hyvää laatua, ja on myös todella fiksusti tehty, on samantien käyttövalmis, ei muuta kuin jalat taittaa alle ja tökkää kaasuletkun kiinni.
Toiminnaltaan sanon että on varmasti yhtä hyvä kuin ooni, helppokäyttöisyydeltään vielä parempi.

Itse testasin eilen pakastepizzan kypsentää pizzauunissa ja sekin onnistui ihan hienosti, piti vaan pitää uuni tosi hiljaisella ja käännellä pizzaa monta kertaa.
Toki piti se 20min ensin sulattaa tuota.


Tuli tossa väsättyä 2kg mättömestarin kebablihaa ja meinasin tässä joku päivä sitä kokeilla pizzan päälle laittaa, seuraksi voisi pilkkoa tuoretta jalapenoa ja punasipulia.
Jäi itsellä kauppaan jo pelkästään 1-sivuisen polttimen ja muovisten jalkojen takia.
 
GoDi, mitä pellettiä sä oot noissa pellettikäyttöisissä pizzauuneissa käyttänyt?
Tätä muistaakseni.
 
Liki kaikissa on 1 sivuinen poltin sekä muoviset jalat ovat vain hyvä asia, vai onko mätä puu tai ruoste jotenkin hyvä asia? :D
U-muotoista poltinta löytyy kyllä aika monestakin uunista, ja hyvä niin. Saahan uunin toki toimimaan erilaisilla polttimilla, tästähän on hyviä ja huonoja esimerkkejä.

500 asteinen uuni, ja muovinen jalka ei vaan ole mielestäni hyvä yhdistelmä.

Aika huonosti on asiat, jos uunin runko tai jalat kovasti ruostuisivat. Mätää puuta en tähän nyt osannutkaan yhdistää.
 
U-muotoista poltinta löytyy kyllä aika monestakin uunista, ja hyvä niin. Saahan uunin toki toimimaan erilaisilla polttimilla, tästähän on hyviä ja huonoja esimerkkejä.

500 asteinen uuni, ja muovinen jalka ei vaan ole mielestäni hyvä yhdistelmä.

Aika huonosti on asiat, jos uunin runko tai jalat kovasti ruostuisivat. Mätää puuta en tähän nyt osannutkaan yhdistää.
U polttimia löytyy esim romu mustangista.
Se uuni ei lämpeä ulkoota sellaseen lämpöön että olisi mitään haittaa noista muovijaloista…
 
U polttimia löytyy esim romu mustangista.
Se uuni ei lämpeä ulkoota sellaseen lämpöön että olisi mitään haittaa noista muovijaloista…

Jos nuo mittaamasi lämmöt tuosta romustasi pitää paikkaansa, ~250 astetta uunin etuosassa, ja 500 astetta takaosassa, aika hankalaksi menee pitsan paisto. Pikku-uunissa ei ehdi pitsaa riittävän nopeasti pyörittämään jotta jotain ei pitsasta pääse palamaan.
 
Jos nuo mittaamasi lämmöt tuosta romustasi pitää paikkaansa, ~250 astetta uunin etuosassa, ja 500 astetta takaosassa, aika hankalaksi menee pitsan paisto. Pikku-uunissa ei ehdi pitsaa riittävän nopeasti pyörittämään jotta jotain ei pitsasta pääse palamaan.
Sinä et näköjään osaa edes oikealta riviltä lukea.
Sillon kun takana oli 500, edessä oltiin yli 300c.
Ihan yhtä suuria lämpötilanvaihteluita on liki kaikissa ovettomissa uuneissa.
Et myöskään sen vertaa ole lukenut että tämä ”romu” ei ole mikään pieni, vaan kiven mitat ovat 35.5x35.5cm, tilaa on siis ihan hienosti pizzan pyörittämiseen.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
255 121
Viestejä
4 435 894
Jäsenet
73 485
Uusin jäsen
ramboaslak

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom