Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Hyvää joulua!
Osallistu io-techin piparikakkutalokilpailuun 2025 Linkki osallistumisketjuun >>>
SER-huutokaupat hyväntekeväisyyteen käynnissä! Linkki huutokauppaan >>>

No pizzakiven lämmitys uunissa ei ole ihan nopee juttu eikä näillä sähkönhinnoilla halpakaan. Kaasu maksaa "vaan" 17snt/kwh..
Mitenhän tää liittyy pizzan valmistukseen?Ah, Lidlissä tuli käytyä...oiskohan syytä pistää taikina muhaamaan?
Oli tuossa toki muutakin:
Biolan pienoiskasvihuone
chileille.
Italiamo jäätelö
kahvi-
-sitruuna
Italiamo salame Napoli
Italiamo Pecorino Romano
Salami Ventriciana
Scamorza juusto
Mascarpone gorgonzola juusto
Ostettu Italialaisia juttuja ja OskuK pohti pitäisiköhön laittaa pizzataikinaa tulemaan.Mitenhän tää liittyy pizzan valmistukseen?
Ah, Lidlissä tuli käytyä...oiskohan syytä pistää taikina muhaamaan?
Italiamo salame Napoli
Italiamo Pecorino Romano
Salami Ventriciana
Scamorza juusto
Mascarpone gorgonzola juusto


No kyllä mä nyt sen verran osaan lukea, mutta kelasin vähän herätellä että tuossa mennään kyllä jo täysin turhan ei lisäarvoa tuovan ja topikin nimenkin rajaaman aiheen ulkopuolella. Ymmärrät varmaankin itsekin, että "pitäsköhän laittaa pizzataikina muhaamaan" ei nyt vaan oikein ole sisällöltään minkäänlainen järkevä panostus asiapitoiseen topikkiin.Ostettu Italialaisia juttuja ja OskuK pohti pitäisiköhön laittaa pizzataikinaa tulemaan.
Enkö vaan osaa vai onko nuo pakastetaikinat tosi vaikeita venytellä käsin ilman kaulinta?
Ajattelin, että se anti oli nuo tällä hetkellä Lidlistä löytyvät Italia-tuotteet. Kyllähän täällä keskustellaan ja kertoillaan muistakin täytteistä, niin en tuota nyt häiritsevänä tai silmään pistävänä kokenut.Ymmärrät varmaankin itsekin, että "pitäsköhän laittaa pizzataikina muhaamaan" ei nyt vaan oikein ole sisällöltään minkäänlainen järkevä panostus asiapitoiseen topikkiin.
Taikinan tekoa ei kantsi tosiaan pelätä. Itsekin lähes peukalo keskellä kämmentä aloittelin nämä pizzataikina hommat.@Azathoth Tee taikina itse. On parempaa, helpompi käsitellä ja reunat kohoaa aivan eritavalla. Itse aloitin perus taikinoista, ja nyt toinen kierros Poolish esitaikinalla. Poolish on sen verran helppo, että suosittelen kaikille. Pieni purkki jääkaappiin 16-24h ja seuraavana päivänä leipasee taikinan kasaan. Toisena päivänä taikina, kohotus, pallotus ja teko ottaa kaikkineen 2-3h. Varsinaista työaikaa ei kulu juuri laisinkaan. Kannattaa katsoa vaikka Viton Poolish videoita YouTubesta. Viton sanoin: Vola!
Missäs olis hyvä kirjallinen ohje asiasta?@Azathoth Tee taikina itse. On parempaa, helpompi käsitellä ja reunat kohoaa aivan eritavalla. Itse aloitin perus taikinoista, ja nyt toinen kierros Poolish esitaikinalla. Poolish on sen verran helppo, että suosittelen kaikille. Pieni purkki jääkaappiin 16-24h ja seuraavana päivänä leipasee taikinan kasaan. Toisena päivänä taikina, kohotus, pallotus ja teko ottaa kaikkineen 2-3h. Varsinaista työaikaa ei kulu juuri laisinkaan. Kannattaa katsoa vaikka Viton Poolish videoita YouTubesta. Viton sanoin: Vola!
Missäs olis hyvä kirjallinen ohje asiasta?
Tällainen löytyy pitsanpaistajilta:
![]()
Poolish – Oikotie aromeihin - Pizzanpaistajat
Moni Pizzanpaistajien -Facebook ryhmässä on huomannut, että suosittelen usein kokeilemaan taikinan tekemisessä ns. poolish-menetelmää. Mutta mikä on poolish ja mitä iloa siitä on? Ja miten ihmeessä tehdään poolish-taikina? Näitä kysytään niin usein, että päätin ns. tarttua kynään ja avartaa...pizzanpaistajat.fi
Onko hyvä vai löytyykö jostain parempaa? Sen verran vanha kääpä, että tykkään huomattavasti enemmän kirjoitetuista ohjeista kuin videoista.
ps. en ole mitenkään muuten pizzanpaistajiin liittyvä henkilö, kuin että olen fb ryhmän jäsen. En saa provikkaa tai mitään. Noi on musta hyviä tuotteita.
Olen pakastanut itsekin. Olisinko edellisenä päivänä ottanut sulamaan jääkaappiin pakkasesta ja sit 2-3h ennen paistoa huoneenlämpöön. Pakkaseen pistänyt yksittäin pakatuissa minigripeissä ja sitten siirtänyt ilmatiiviiseen pakasterasiaan.Joo nuo pirkka x pizzanpaistaja -tuotteet on kyl tosi jees. Varsinkin valmis tomaattisoossi, pizzakala ja kinkkulastu.
@J-R5 Kiitos rohkaisusta. Seuraavalla kerralla teen itse ja raportoin tulokset tänne. Oletko (tai onko kukaan muu) pakastanut noita itse tehtyjä palloja? Ja jos on niin miten ovat sulatuksen jälkeen toimineet. Meinaan vaan kun usein tuo lättyjen tekeminen tulee aikalyhyellä varoitusajalla, tyyliin vaimo torstaina ilmoittaa että huomenna haluaa töiden jälkeen pizzaa tai vanhemmat soittaa perjantaina iltapäivällä että ovat viikonloppuna tulossa kylään. Siksi olen tähän mennessä suosinut noita pakastepullia kun ovat toimineet hyvin lyhyellä varoitusajalla.
No vaikka tässä yksinkertainen ohje.
Poolish esitaikina:
200g vettä
200g 00-jauhoja
5g hunajaa
5g kuivahiivaa
1. Sekoitus
2. 15min. lepoa
3. Sekoitus, jonka jälkeen 60min. RT kohotus ilmatiiviissä rasiassa
4. CT jääkaapissa 16-24h
Seuraavana päivänä taikina:
300g jauhoja (hienoja, vaikka Manitoba)
300g vettä
15-20g suolaa
200g jauhoja (00-jauhoja, vaikka Caputo Cuoco)
1. Sekoita esitaikina ja jauhot
2. Lisää sekoitettu vesi ja suola liuos
3. Taikinan teko, 10min. vaivaus/yleiskone
4. 60min. lepoa liinan/kelmun alla RT
5. Pallotus, 4x noin 260g palloja
6. Nosta pallot öljyttyinä vaikka uunipellille ja kelmuta ne tiiviisti (muuten pallon pinta kuivuu) Pallotettuina 1-2h kohotus RT
7. Pohjien pyörittely
Käytä pohjien pyörittelyssä/käsittelyssä Semolina, Durum tai maissijauhoja.








Hyvä vinkki, että voisi tehdä pallot etukäteen valmiiksi ja jääkaappiin. Tällöin tekopäivä on jokseenkin samanlainen kuin tuolla kylmäkohotuksella.Viikonloppuna paistelin pizzaa ja tuli tehtyä poolish taikina myöskin. Itse jos lähden napolilaistyylisen perään niin tulee tuon poolishin kautta mentyä. Nyt tein torstaina poolishin jääkaappiin yöksi, perjantaina sitten palloiksi asti ja pallot jääkaappiin ja lauantaina paisto. Tuolla tavalla itse tekopäivä on suht rauhallinen, kun tarttee vaan valmistella täytteet.

Näyttää kyllä erittäin hyviltä nuo pizzat!Viikonloppuna paistelin pizzaa ja tuli tehtyä poolish taikina myöskin. Itse jos lähden napolilaistyylisen perään niin tulee tuon poolishin kautta mentyä. Nyt tein torstaina poolishin jääkaappiin yöksi, perjantaina sitten palloiksi asti ja pallot jääkaappiin ja lauantaina paisto. Tuolla tavalla itse tekopäivä on suht rauhallinen, kun tarttee vaan valmistella täytteet.
Tuli tehtyä lauantaina 4 pizzaa ja sunnuntaina 2. Yhteensä 6 palloa. Kuviin päätyi lauantailta perus margherita ja itselle tehty nduja/feta pizza. On siinä kuvassa vaimon herkkusieni/homejuusto pizza ja kaverille tehty nduja/feta myös. Noiden lisäksi on tietty tomaattikastike, mozzarella ja parmesaani.
Sit kun tuli tommoinen airfryer hankittua ja fb pizzaryhmistä lukenut että pizzan lämmitys seuraavana päivänä toimii sillä niin pitihän se kokeilla. Ja kyllähän se toimi 180/3min toimi aika kivasti. Video: 2023-02-12 10.23.36.mov
Sunnuntailta vielä oma nduja/feta pizza
Pelivälineenä on ollut tässä nyt kohta parisen vuotta Ooni 16.
Sit loppuun omia suosikkeja.
Ndujan hain Kuopion kauppahallin Espanjan herkuista. Siellä taisi hinta olla 22e/kg ja otin reilu 100g kun loput menee pastaan. Tuo on käsittääkseni Keskon tukusta saatavaa Madeo Nduja Calabrese Picantea: https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/marr-nduja-picant-levitett-salami-n-2kg-2370255800006
Mozzana käytän sitten La Donzelletta Fior di latte mozzaa joka on pakaste ja tätäkin saa ainakin kuopiosta K-citymarketista: https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/fior-di-latte-mozzarella-julien-15kg-pa-8052080431092 - edellisenä päivänä ottaa tuota sopivan köntän sulamaan jääkaappiin ja hyvä on. Ainut tuossa on että pitää saada paloiksi.
Tomaattikastikkeen teen aika usein itse sillä mun resepti on aika simppeli ja helppo - näkyi riittävän 6 pizzalle just:
- Mutti tomaattimurskaa 1prk ( jos haluaa niin san marzanoa purkki tän sijaan)
- Basilikaa (yleensä noin puoli puskaa, riippuen puskan koosta)
- Valkosipulia (2-3 kynttä riippuen kynsien koosta ja miten haluaa valkosipulia)
- 7g suolaa
- 10g oliiviöljyä
En usko että ylimääräisestä kohotuksesta aluksi on haittaa, toki riippuu vähän kuinka pitkiä kohotuksia tuolla leipäkoneella tehdään. Itselläni ei ole sellaisesta kokemusta, mutta esimerkiksi Poolish-taikinaa tehdessä usein kohottelen ensiksi pari tuntia pöydällä, jonka jälkeen siirrän jääkaappiin kohoamaan lisää.Kertokaas gurut onnistuisko tämmönen:
Tekisin pizzataikinan leipäkoneella ja siihen sisältyy muutama kohotuskin. Voiko tästä kohotuksesta huolimatta tehdä myös kymäkohotuksen? Eli antaisin koneen myllätä ja kohottaa, sitten muotoilisin palloiksi ja sitten kympkohotusta se vuorokausi tai jotain ja sitten taas kohotus normaalisti ennen paistoa? Onko tässä jotain fataalia että tekee kohotusta ennen kylmäkohotusta?
Toi takina ohjelma kokonaisuudessaan on 2h pitkä jossa varmaan joku 40min kohotus yhteensä.En usko että ylimääräisestä kohotuksesta aluksi on haittaa, toki riippuu vähän kuinka pitkiä kohotuksia tuolla leipäkoneella tehdään. Itselläni ei ole sellaisesta kokemusta, mutta esimerkiksi Poolish-taikinaa tehdessä usein kohottelen ensiksi pari tuntia pöydällä, jonka jälkeen siirrän jääkaappiin kohoamaan lisää.
Kokeilemallahan tuo selviää, miten se onnistuu. Pahimmassa tapauksessa taikina lässähtää tms, mutta pizza on aina pizzaa![]()

Mä käytin Polsellin semolaa joka oli mun mielestä tosi hyvä just tohon. Mut sitä ei enää saa sittarista https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/polselli-semola-rimacinata-durumjauh-1kg-8009685000468Oliko muuten joku spessujauho mitä kannattaa käyttää kun lättyä tekee, siis muotoilee? Jotenkin muistelisin että joku tietty jauho olis parempaa ei pala niin herkästi kiven kanssa kuin vehnäjauho..? En vaan kuollakseni muista oliko se durumia vai maisijauhoa..
Olis tarkotus koeajaa uusi Kobe sunnuntaina![]()
Eli vissiin durum saattais olla parempi kuin normi? Jotenkin muistelisin näin..Mä käytin Polsellin semolaa joka oli mun mielestä tosi hyvä just tohon. Mut sitä ei enää saa sittarista https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/polselli-semola-rimacinata-durumjauh-1kg-8009685000468
Nyt ollu karkea vehnäjauho käytössä, mutta ei oo niin hyvä kuin tuo oli
Pitäisi itsekin koittaa durumilla.Eli vissiin durum saattais olla parempi kuin normi? Jotenkin muistelisin näin..

Oliko muuten joku spessujauho mitä kannattaa käyttää kun lättyä tekee, siis muotoilee? Jotenkin muistelisin että joku tietty jauho olis parempaa ei pala niin herkästi kiven kanssa kuin vehnäjauho..? En vaan kuollakseni muista oliko se durumia vai maisijauhoa..
No tuossahan on syy ja seuraus kerrottu. Liikaa vettä, niin tulee liian tarttuvainen taikina.Tuo vesimäärä ei mitenkään riittänyt vaan piti käyttää lähemmäs 800g vettä jotta kaikki jauhot sai sekoitettua poolishiin. Noh sitten vaivailtiin, kaikki jäi käsiin kiinni jatkuvasti ei auttanut vaikka kuinka vaivasi, antoi
Käytämme välttämättömiä evästeitä, jotta tämä sivusto toimisi, ja valinnaisia evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi.