Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

1677351873452.png


Vaikka tässä on uunipellillä, niin ei ollut uunissa sen kanssa.
Pizzakiven lämmitys tehty niin, että ensin 30min annettu koko uunin lämmetä 200C.
Sitten 20min 250C.
Sitten 15min 300C.
Sitten lämmöt takaisin 250C ja pizza sisään leivinpaperin kanssa ja vain näin säätämällä sain rapean pohjan kotiuunissa. En katso sähkölaskua nyt.

--

Täytteenä on juustoja ja basilikaa. Tässä lista aineksista:
  • Fazer pizzapallopakaste (2 palloa) oliiviöljyn kanssa pistetty sileäksi.. Mikrossa ensin lämpimäksi.
  • Mutti-pizzakastike - koska olen laiska..
  • Castelli Parmigiano Reggiano käsin raastaen - koska se on maailman paras juusto
  • Castelli Mozzarella di Bufala Campana - ei lehmää, puhvelia
  • Kotimaista tuorebasilika
--

Saa antaa kehittävää palautetta.. Nyt tuntuu, että pohja paistuu hitaammin ja tätä edellinen pizza meni vähän löllöksi, kun pizzakiveä lämmitettiin vain 30min total.
Lisäksi tämä voisi palaa vähän tuosta päältä, niinkuin ne instan pizzat. Ja se on vähän vääntynyt alareunasta, kun pizzakiven tila loppui kesken.
 
Saa antaa kehittävää palautetta.. Nyt tuntuu, että pohja paistuu hitaammin ja tätä edellinen pizza meni vähän löllöksi, kun pizzakiveä lämmitettiin vain 30min total.
Lisäksi tämä voisi palaa vähän tuosta päältä, niinkuin ne instan pizzat. Ja se on vähän vääntynyt alareunasta, kun pizzakiven tila loppui kesken.

Meillä kestää uuni lämmetä 275 asteeseen ~1h 15min pizzakiven kanssa. Mutta kun sen jaksaa odottaa niin tulee ~6 minuutissa todella hyviä pizzoja.
2min pohja + tomaattikastike, pizza ulos, täytteet päälle ja 3-4 min takaisin uuniin kunnes juusto on sulanut ja kuplii. Lämmitän aluksi tasalämmöllä ja kun uuni saavuttaa 275 lämpötilan niin vaihdan grilliin. Pizzakivi on keskellä (koska ylempänä pohjia on vaikea käsitellä).

Tuli muutama kerta treenattua ennen kuin se itselle toimiva setup löytyi :)
 
Meillä kestää uuni lämmetä 275 asteeseen ~1h 15min pizzakiven kanssa. Mutta kun sen jaksaa odottaa niin tulee ~6 minuutissa todella hyviä pizzoja.
2min pohja + tomaattikastike, pizza ulos, täytteet päälle ja 3-4 min takaisin uuniin kunnes juusto on sulanut ja kuplii. Lämmitän aluksi tasalämmöllä ja kun uuni saavuttaa 275 lämpötilan niin vaihdan grilliin. Pizzakivi on keskellä (koska ylempänä pohjia on vaikea käsitellä).

Tuli muutama kerta treenattua ennen kuin se itselle toimiva setup löytyi :)

Kiitos. Oikeasti.
 
Nno, minä nostaisin mahd ylös, täydet lämmöt ja grilivastus peliin, ensin paistetaan pohjaa pelkällä tomaatilla puolet kokonaisajasta, ja heti kun mahdollista, nypätään paperi pois välistä. Sitten pitsa ulos, päälikamat ja takaisin uuniin, varmistutaan pienellä ovenavasulla tai aiemalla hiukan matalammalla säädöllä, että vastus varmaan meni päälle. Näppärä irroittaa lämpöanturin ja antaa sen roikkua alempana, näin uunin lämpöä saadaan huijattua hieman paremmaksi. ;-)
 
Mikähän olisi paras valinta valmiiksi pizzapohjaksi jos tarkoitus olisi tehdä leivinuunissa pizzaa, mutta ei jaksaisi tällä kertaa vaivautua itse taikinan tekemiseen?

Varmaan pirkka parhaat pizzapallot, omasta mielestä fazerin palloja parempi maku ja helpompia työstää.....jonkun 3 tuntia kun antaa huoneenlämmössä sulaa ennen käyttöä esim pienellä lautasella ja elmukelmun alla

Tommosella vanhalla kerrostalon uunilla mitä oon jonkun paistanu niin ensin keskilämmöllä täydelle lämmölle uuni valmiiks ja sitten pelti uunin alempaan osaan ja samantien käännän pohjalämmölle vähäks aikaa, sitten kun pohja alkaa olla sopiva niin sitten käännän grillivastuksen päälle vähäks aikaa ja pizza ulos
 
Varmaan pirkka parhaat pizzapallot, omasta mielestä fazerin palloja parempi maku ja helpompia työstää.....jonkun 3 tuntia kun antaa huoneenlämmössä sulaa ennen käyttöä esim pienellä lautasella ja elmukelmun alla

Tommosella vanhalla kerrostalon uunilla mitä oon jonkun paistanu niin ensin keskilämmöllä täydelle lämmölle uuni valmiiks ja sitten pelti uunin alempaan osaan ja samantien käännän pohjalämmölle vähäks aikaa, sitten kun pohja alkaa olla sopiva niin sitten käännän grillivastuksen päälle vähäks aikaa ja pizza ulos
Pitääpä ottaa testiin jos tässä tulee vielä lämmitettyä leivinuunia tarpeeksi kuumaksi tälle talvea.
 
Itse lämmitän sähköuunin ja pitsakiven 275 asteeseen, mikä on meidän uunin maksimi.

Lämmitys ei ihan tuntia vie, menisikö joku 35-40 minuuttia, joka on yleensä sama aika, mitä taikinan muotoilu, pieni taikinan lepo ja pitsan täyttäminen vie. Lämmitys S-asennossa, jossa ylä- ja alalämpö sekä grillivastus ovat kaikki päällä.

Laitan pitsan pitsakivellä uunin ylimpään paikkaan, lasken lämpötilaa 250 asteeseen ja paistan noin 6 minuuttia, pitäen myös grillivastuksen päällä. Jos paistan 275 asteessa, alkaa leivinpaperi hiiltymään ja tuo savun hajua. Jos epäilen, että pohja meinaa jäädä pehmeäksi, annan pitsan olla kiven päällä vielä uunista oton jälkeen. Hyvä pohja on tarpeeksi kypsä, jotta sen saa leikattua ja pitsa-slaissin saa syötyä kädestä.

Loppuun muutama kuva
20230210_pitsa.jpg20230224_pitsa.jpg20230127_pitsa.jpg
 
Jos vaivautuu lämmittämään leivinuunin, muttei vaivaudu tekemään taikinaa? Se, mihin lämpöihin sen leivinuunin lämmittää, mikä on pohjan lämpötila, siitä se kaikki lähtee. Jos lämmittää johonkin 250 asteeseen, pätee perinteisen sähköuunin ohjeet, ja jos 400 asteeseen, pätee pitsauunin ohjeet.
 
Aika joka riittää uunin lämmittämiseen, ei toki riitä lämmittämään kiveä, varsinkaan kunnollista, ne surkeat ohuet kivet -jotka sopisivat jotenkin pitsauuniin tai grilliin, ovat joka tapauksesa huonoja sähköuunissa. Sähköuuniin on ilman muuta paras paksu paistoteräs.
 
Viton vinkkejä:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Roomalainen peltipizza - al taglio oli eilen työstössä ja hyvinhän tuo kelpasi itselle ja vieraille.

Pari peltiä tuli tehtyä ja molemmissa tomaattisoosi san marzanoista ja mozza pohjalle.
- feta, avokado, korianteri (srirachaa päälle jos haluaa)
- paistettu sipuli ja paprika

2023-02-25 18.19.04.jpg
 
Eikö jo näillä känkkyjen lämmitysajoilla halvemmaksi tule ostaa joku 99€ roastmaster pizzauunin ja näin ollen pääsee siirtymään napolilaisien pizzojen tekoon jotka ei perusuunilla onnistu.

Noi leivinpaperit kanssa ihmetyttää, kun ne tuppaa kestämään 200-250 riippuen hintaluokasta... No ehkä se silikonin maku on sitten hyvä pohjassa.

35min taikinan muotoiluun on jo jonkin sortin ennätys. Itse pääsen vain noin alle viiteen minuuttiin pyörittelystä ooniin

Suosittelen kaikille tota infrapunalämpömittaria niin ei tartte arpoa lämpötiloja. Noi ei tasan pidä paikkaansa ja heitot voi olla pahimmillaan 50 asetetta.
 
Jos vaivautuu lämmittämään leivinuunin, muttei vaivaudu tekemään taikinaa?
Niin...? Leivinuunia tulee lämmitettyä harva se päivä kun lämmittää kämppää. Pitäskö joka kerta olla taikinaa vaivaamassa samalla? Vapaa-aika melko kortilla kun pitää töissä käydä, harrastuksiin menee aikaa ja kotona odottaa viisi lemmikkiä ja parisuhde joita pitää kaikkia ehtiä huomioida. Ihan kiva olisi jos saisi joskus pizzataikinan valmiina. :)
 
Noi leivinpaperit kanssa ihmetyttää, kun ne tuppaa kestämään 200-250 riippuen hintaluokasta... No ehkä se silikonin maku on sitten hyvä pohjassa.

Minulla kesti ihan hyvin sen ~6-7min 250C+ tulikuuman pizzakiven päällä. Kuva yllä. Ei jätä makuja. Kiveni on pari senttiä paksu musta pizzakivi Amazonista. Ei halvin ja vastaavat oli Suomen gourmet-kaupoissa satasen.

Ideana on, että saan sen pizzan pizzakiven päälle ja pois helpommin.. Ainakin päälle laitto menee yleensä aina pieleen ilman leivinpaperia, kun se tarttuu sekä puiseen, että peltiseen lastaan. Pois sitten saa kyllä, jos ei muuten, niin ottaa koko pizzakiven pois uunista. Tämäkään ei ole hyvä, jos meinaa monta pizzaa tehdä.

--

Valitettavasti lähettämäni kuva edustaa omien taitojeni kulminaatiota - mutta koetan kehittyä ja luin saamani neuvot ja kokeilen niitä ensi kerralla.
 
Minulla kesti ihan hyvin sen ~6-7min 250C+ tulikuuman pizzakiven päällä. Kuva yllä. Ei jätä makuja. Kiveni on pari senttiä paksu musta pizzakivi Amazonista. Ei halvin ja vastaavat oli Suomen gourmet-kaupoissa satasen.

Ideana on, että saan sen pizzan pizzakiven päälle ja pois helpommin.. Ainakin päälle laitto menee yleensä aina pieleen ilman leivinpaperia, kun se tarttuu sekä puiseen, että peltiseen lastaan. Pois sitten saa kyllä, jos ei muuten, niin ottaa koko pizzakiven pois uunista. Tämäkään ei ole hyvä, jos meinaa monta pizzaa tehdä.

Tottakai se tarttuu jos sulla ei ole karkeita jauhoja alla ja pidät pohjaa liian kauan lapion päällä.

Fermentoitu alumiinilapio ja kun pizza on lapiolla niin heiluttelemalla näkee tarttuuko vaiko ei. Reikien ansiosta ylimääräinen jauho lähtee pois.
Eikä sitä pizzaa härvätä puoli tuntia pöydällä.

Karkeaa vehnäjauhoja pöydälle, pallon pyöritys ja ylimääräiset jauhot pois, tomaattilastikkeen levitys ja täytteet päälle ja sitten lapiolla. Tähän saa aikaa käyttää maksimissaan minuutin.
Liika tomaattikastike ja täytteet vesittää pohjan joka tekee sen ettei pizza liiku lapiolla

Pizzakivistä paras on biscotto.
 
Pizzakivistä paras on biscotto.

No varmasti on parempi, kun on 4cm paksu ja painaa 7,5kg - tai ainakin se googlen eka osuma.

--

Taidan koettaa niin, että kypsennän pohjaa tomaattikastikkeella pari minuuttia leivinpaperin kanssa ensi kerralla ja sitten otan pois, pistän loput täytteet ja takaisin uuniin ilman leivinpaperia. Siihen kyllä hetki, ettei nyt joka päivä tule pizzaa syötyä. Vähintään viikko.
 
Ite teen pizzapohjan leivinpaperin päälle jossa on jauhoja (se helpottaa taikinan muovaamista, muuten ei tarvitse). Pari minsaa leivinuunissa ja nykäsen paperin pois alta. Tätä kikkaa voisi käyttää myös normi uunissa ritilän päällä paistettuna.
 
Niin...? Leivinuunia tulee lämmitettyä harva se päivä kun lämmittää kämppää. Pitäskö joka kerta olla taikinaa vaivaamassa samalla? Vapaa-aika melko kortilla kun pitää töissä käydä, harrastuksiin menee aikaa ja kotona odottaa viisi lemmikkiä ja parisuhde joita pitää kaikkia ehtiä huomioida. Ihan kiva olisi jos saisi joskus pizzataikinan valmiina. :)

No, itse teen pitsataikinan kolme päivä etukäteen, ihan vaar parissa minuutissa aineet sotkemalla. Tuskin saat yhtä helpolla sitä pakastepalloasi valmiksi.

Mutta joo, tuskin lämmität sitä uuniasi 400 asteeseen, ainakaan joka päivä, josko pakastepitsojakaan ;-)
 
Jos ostaa valmistaikinan, valmiskastikkeen, juustonomaista raastetta jne, aika vähän tule eroa josko osataisi koko pitsan, koska helpous tässä olisi kai tärkeintä? Joko pakastealtaasta tai pitseriasta tilaamalla.
Aika turhaa käyttää aikaa ruuantekoon, kun elämässä on niin paljon muuta?
 
Noniin, ekaa kerta satasen Kobella lättyjä ja hyviä tuli! n.20min lämpeni mutta kivi sais olla ens kerralla kuumempi. Pitää kattoa jos sitä sais lämmitettyä jotenkin erikseen.Samoin alko jo sieltä täältä palamaan mutta pohja ei ollut ihan kypsä. Mutta harjotellaan..
Tänä kesänä tullaan kyllä tekemään pizzaa niin että herkimpiä hirvittää..

pizza3.jpg
 
Noniin, ekaa kerta satasen Kobella lättyjä ja hyviä tuli! n.20min lämpeni mutta kivi sais olla ens kerralla kuumempi. Pitää kattoa jos sitä sais lämmitettyä jotenkin erikseen.Samoin alko jo sieltä täältä palamaan mutta pohja ei ollut ihan kypsä. Mutta harjotellaan..
Tänä kesänä tullaan kyllä tekemään pizzaa niin että herkimpiä hirvittää..

pizza3.jpg

No 20min ei riitä mihinkään vaan kivi on noin +300c.
Kaasu täysillä vakioaika on 30min jonka jälkeen voi alkaa tekemään pohjaa ja täytteitä. Ennen uuniin laittoa lämpö minimiin.

Lämmitettyä erikseen? Wtf

Se infrapunamittari edelleen on kaiken a ja o jos ei tiedä oman uunin käyttäytymistä
 
No 20min ei riitä mihinkään vaan kivi on noin +300c.
Kaasu täysillä vakioaika on 30min jonka jälkeen voi alkaa tekemään pohjaa ja täytteitä. Ennen uuniin laittoa lämpö minimiin.

Lämmitettyä erikseen? Wtf

Se infrapunamittari edelleen on kaiken a ja o jos ei tiedä oman uunin käyttäytymistä
Mulla oli infrapunamittari ja näytti keskellä kiveä 430c..
Ohjeissa sanottiin että paistovalmis n.20min, ja ekaa kertaa tein tolla niin kaikkea ei voi kerralla osata.
 
Mulla oli infrapunamittari ja näytti keskellä kiveä 430c..
Ohjeissa sanottiin että paistovalmis n.20min, ja ekaa kertaa tein tolla niin kaikkea ei voi kerralla osata.

Jaksan epäillä että 430 tuossa ajassa. Eli joko huonosti ammuit mittarilla tai sitten heittää paljon

Koda 16:sta kun paistelen niin heitän kännykän ajastimeen 30min. Sen jälkeen lähden pyörittelee lättyä.
Tosiaan uuniin laitettaessa minimille lämpö ja paistoaika ehkä noin minuutti. Kääntö noin 20-30sec kohdalla kääntölapiolla.
Toki noissa pienemmissä toi kääntö ei onnistu uunissa
 
Kerrataan vielä tuo koti-normiuunin kiviasia. Kivet on normiuunissa surkeita, ja kivestä rippuen surkea tai erittäin surkea. Normiuuniin kunnon teräs on oikea valinta! Tuommoinen: Pizza / paistoteräs, Kaarina

Pitsauuniin joko nopea ohut, tai kunnollinen paksu biscotto. Ohut on nopea, mutta jäähtyy myös nopeasti -taitolaji, biscotto taas on velton valinta: helppo ja anteeksiantava, mutta syö hulluna uunista korkeutta.

Jos aikoo tehdä grillissä, niin biscotto helpottaa aika tavalla, kun ongelmatilkka onkin liika alalämpö.
 
Normiuuniin kunnon teräs on oikea valinta! Tuommoinen: Pizza / paistoteräs, Kaarina

Slicemonger-podcastin uusimmassa jaksossa oli muuten juttua pizzateräksistä.

On asiallinen pizza-podcast toi noin muutenkin :thumbsup:
 
Välillä on noita sähköllä lämpiäviä pizzauuneja halvennuksessa, mutta onko niissä mitään ideaa vs. tavallinen uuni. Tietysti vie vähemmän sähköä ja kait lämpenee nopeammin ja max. lämpö usein 350 astetta. Uuneissa kaksi vastusta ja paistotasona samottitiililevy. Ainoa todellinen etu nopeampi lämpiäminen ja vähän lyhempi paistoaika?
Vähän kuumottelis tilata tuollainen, mutta onko perusteita?
 
Välillä on noita sähköllä lämpiäviä pizzauuneja halvennuksessa, mutta onko niissä mitään ideaa vs. tavallinen uuni. Tietysti vie vähemmän sähköä ja kait lämpenee nopeammin ja max. lämpö usein 350 astetta. Uuneissa kaksi vastusta
Onhan nuo paljon pienempiä kuin perinteinen uuni, eli varmaan tosiaan sähkössä säästää. Onhan noitakin sitten hifimpiä vehkeitä, jotka kovasti väittävät imitoivansa oikean pizzauunin tuottamaa lämpöä. Esim. tämä:

Hintaakin on sitten melkoisesti. Ostaa jo useamman Oonin samalla rahalla. Vähän tuollainen Savolainen tuoteseloste. "Uuni voi lämmetä jopa 400 asteeseen asti." :rofl:
 
Tuossa linkkaamassani uunissa on myös se arvoitus, että kuinka paljon tuo ulkopinta kuumenee jos vähän enemmän paistelee.
Hitsailin yks viikonloppu putkenjämistä rakettikeittimen ja siihen on tarkoitus tehdä vielä pizzauuni päälle joten antaa vielä olla hankkimatta. Mutta se tietysti pihalle ja paremmin kesäkäyttöön.
 
Tekis mieli tehdä New York style pizzaa, mutta mikähän olis paras suomalaisittain saatava "american cheese" ja "dry mozzarella"? Kaikki kaupan mozzarellat tuntuu olevan sitä suolavesilillua ja "amercan cheeseä" ei ole koskaan missään nähnytkään..
 
Tekis mieli tehdä New York style pizzaa, mutta mikähän olis paras suomalaisittain saatava "american cheese" ja "dry mozzarella"? Kaikki kaupan mozzarellat tuntuu olevan sitä suolavesilillua ja "amercan cheeseä" ei ole koskaan missään nähnytkään..

Nämä toimii ainakin "kuivana" mozzarellana pizzassa.
Alimpana kuva ilmeisesti uudesta pirkan versiosta, tästä ei kokemusta.

Mozzarella.jpg

4011410667604.jpg

8145622c-e6c6-11ec-9c22-967de7d5a31c_6410405295460_w_1000_h_562.5_fit_fillmax_fill_color_white_fm_jpg
 
Tekis mieli tehdä New York style pizzaa, mutta mikähän olis paras suomalaisittain saatava "american cheese" ja "dry mozzarella"? Kaikki kaupan mozzarellat tuntuu olevan sitä suolavesilillua ja "amercan cheeseä" ei ole koskaan missään nähnytkään..

Ei kai american cheese pizzaan kuulu vaan hampurilaiseen jos jonnekin? Sen vastineeksi käynee yksittäispakatut sulatejuustoviipaleet.
 
Ei kai american cheese pizzaan kuulu vaan hampurilaiseen jos jonnekin? Sen vastineeksi käynee yksittäispakatut sulatejuustoviipaleet.
Emmä tiiä.. monessa reseptissä sitä laitetaan ja varmaan yhtä monessa ei. Mutta jos kokeilis mozzarellalla ensin jos löytyy joku kuiva mitä voi raastaa.
 

Siitäpä ooni hyvään hintaan.
 
Välillä on noita sähköllä lämpiäviä pizzauuneja halvennuksessa, mutta onko niissä mitään ideaa vs. tavallinen uuni. Tietysti vie vähemmän sähköä ja kait lämpenee nopeammin ja max. lämpö usein 350 astetta. Uuneissa kaksi vastusta ja paistotasona samottitiililevy. Ainoa todellinen etu nopeampi lämpiäminen ja vähän lyhempi paistoaika?
Vähän kuumottelis tilata tuollainen, mutta onko perusteita?

En ehkä tuota hankkisi kun lämpeää vain 350 asteeseen, mielummin semmonen sitten mikä pääsee sinne jonnekin 450'C.

Esim. tämmönen varmaan ihan pätevä. Pizza Oven – Macte Ovens Voyager – Macte Ovens | Forno per pizza verace professionale.

Tässä pari videota:

Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Poolish testattu toisen kerran ja kiitos hyvän vinkin, nyt homma toimi mallikkaasti. Perjantaina tein poolishin ja lauantaina taikinan. Kohottelun jälkeen palloiksi ja pallot jääkaappiin. Tänään otin pallot aamusta pöydälle ja siinä kohosivat vielä ehkä 6 tuntia. Tämä päivä oli helppo, kun pallot oli jo valmiina ja taikinakin onnistui erinomaisesti. Lopputulos oli pehmeä, mutta sopivasti sitkas ja maukas.
Jauhoina Manitoba Cream ja PP erittäin vahva pizzajauho.
 
Ekaa kertaa pakastepalloja testailin, pirkan pallot 4h huoneenlämmösä eikä ihan tarpeeks kerenny kohota mutta kaulimalla sai kuitenki tehtyä ja uunissa kohos pizzakivellä ihan mallikkaasti. Oikeastaan omaan makuun aika täydellisesti, tosi ohueks kaulittu mutta reunat kohos reilusti.

Muuta vikaa ei ollu, mutta tuntu älyttömän suolaselta, kun toista litraa sai vettä juoda syönnin jälkeen..
 
Yleensä tulee tehtyä New York Style kiekkoja.

Niistä saa kelvollisia sähköuunissakin pizzakiven päällä paistaen 270 asteessa.

Yleensä tulee paistettua ensin pelkkää pohjaa pari minuuttia ja sitten vasta tomaattisoosi ja mozzarella (ja ehkä joskus joku täytekin) kehiin ja kiekko takaisin uuniin.

Muutama kymmenen satsia on tullut tehtyä tällä ohjeistuksella:

Vaffa suositus. Ja Serious Eatsin resepteille ja meiningille ylipäätään.

ETA:
Tuli juuri tilattua Ooni Koda 16 K-Raudan kamppishintaan. Josko sillä onnistuisi vihdoin myös klassisten Napolilaisten piirakoiden paistelu. Ja ohrarieskan, sellaisen mitä mummovainaa teki leivinuunissa.
 
Viimeksi muokattu:
Yleensä tulee tehtyä New York Style kiekkoja.

Niistä saa kelvollisia sähköuunissakin pizzakiven päällä paistaen 270 asteessa.

Yleensä tulee paistettua ensin pelkkää pohjaa pari minuuttia ja sitten vasta tomaattisoosi ja mozzarella (ja ehkä joskus joku täytekin) kehiin ja kiekko takaisin uuniin.

Muutama kymmenen satsia on tullut tehtyä tällä ohjeistuksella:

Vaffa suositus. Ja Serious Eatsin resepteille ja meiningille ylipäätään.

ETA:
Tuli juuri tilattua Ooni Koda 16 K-Raudan kamppishintaan. Josko sillä onnistuisi vihdoin myös klassisten Napolilaisten piirakoiden paistelu. Ja ohrarieskan, sellaisen mitä mummovainaa teki leivinuunissa.
Mitä sä tuuppaat tohon NY styleen täytteeks? Niinkuin mitä tuotemerkkejä esim juustoissa?
 
Mitä sä tuuppaat tohon NY styleen täytteeks? Niinkuin mitä tuotemerkkejä esim juustoissa?

Suomesta ei jostain syystä oikein mistään saa ikääntynyttä mozzarellaa kimpalemuodossa. Cittarit, Prismat ja Lidlit on ainakin tullut syynättyä läpi ja vaihtoehtoina on vain valmiita raasteita, kimpaleita ei missään. Ehkä jossain erikoistuneessa juustopuodissa olisi, en tiedä.

Kun pohja ja tomaattisoosi ovat maun, paistojäljen ja tekstuurin osalta kunnossa, niin ei se hyvä kokonaisuus juustovalintaan kaadu.

Valmiista markettiraasteista olen digannut, ehkä yllättäenkin, eniten Rainbowsta, niistä 175g pusseissa myytävistä. Tärkkelyspitoisuudesta ei tietoa.

Tuoremozzarellassa taas markettien perusvalikoimista Pirkan perusmozza on IMO paras. Tämä siis:

Sitä tulee laitettua toisinaan 'täytteeksi' basilikanlehtien kanssa mozzarellaraasteen päälle. Mukavia sattumia, kun on pala siellä ja täällä.
Tai jotain mausteista makkaraa, oliiveja ja/tai herkkusieniä (tuoreita, paistinpannulla preppaus öljyssä).

Täytteissä vähemmän on pääsääntöisesti enemmän.
YMMV.

ETA:
Ooni olisi noudettavissa. Vielä, kun kelit hieman lämpenevät, niin ei kun harjoittelemaan Napolilaistyyppisten kiekkojen tekoa.
Täytyypä tutustua seuraavilla ruokakauppakeikoilla tarkemmin lähimarkettien jauhovalikoimiin ja Fior di latte mozza tarjontaan. Ja miksei parmigiano reggianot ja pecorinotkin samalla syynätä.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä sä tuuppaat tohon NY styleen täytteeks? Niinkuin mitä tuotemerkkejä esim juustoissa?
Eikös tuo jo aiemmin ehdotettu Riitan Herkun Mozzarella ole aika lähellä sitä, mitä noihin yleensä tulee? Eli tollainen "kuivamozzarella".
 
Eikös tuo jo aiemmin ehdotettu Riitan Herkun Mozzarella ole aika lähellä sitä, mitä noihin yleensä tulee? Eli tollainen "kuivamozzarella".
Juu se oli yks mutta kyselen vaan onko jotain muita mistä en ole tietoinen tai mitä muita käytetään.
 
Tuollainen olis kanssa myynnissä:

Ei oo omia kokemuksia kyllä tuosta.
 
Suomi on kehitysmaa, mitä markettien mozzarellavalikoimiin tulee.

Jenkkilässä valikoimaa riittää eri tavalla.

Alla linkki, jossa Serious Eatsin puolella haetaan parasta ei-tuoretta mozzarellaa NY Style etc. pizzoihin. Sisältää mielenkiintoista tietoa mozzarellasta ylipäätään

 
Tuli aikoinaan enemmänkin tehtyä kokeiluja ruisjauhojen kanssa niin palasin nyt niihin tunnelmiin. 20% ruisjauhoja ja 80% 00 jauhoja. Vähän jännitti taas, kun aikoinaan ei niin hyvin aina mennyt noi kokeilut kun tuli reikää sit tehdessä. Homma kuitenkin rokkasi ja tuli oikein mainiot lätyt.

Kolme lättyä tuli tehtyä Oonissa.
Kaikissa: Pirkka Parhaat x Pizzanpaistajat tomaattikastike ja PPPP pizzajuustomuru
- aurajuusto
- PPPP kinkku, aurajuusto
- härkis, aurajuusto

2023-03-19 18.03.32.jpg

Tälle päivää jäi onneksi vielä pari palloa niin pitää paistella tänään pois.

Ohje vielä joka on sama kuin PPPP keskivahvoissa jauhoissa pienillä muutoksilla. Itse teen siitä 5kpl pizzoja kun ohjeessa on 4kpl.

5 kpl pizzoja
- 500 g jauhoja (100g ruis ja 400g 00 jauhoja)
- 1 g kuivahiivaa
- 300 g kylmää vettä
- 12 g suolaa

1. Sekoita jauhot, hiiva ja kylmä vesi kulhossa (itse teen koko homman yleiskoneella). Peitä ja anna tekeytyä tunti. Tässä vaiheessa ei vielä isommin vaivata vaan sekoitetaan lähinnä kaikki. Itse saattanut lisätä hieman vettä tässä vaiheessa jos tuntuu jauhoiselle vielä.

2. Lisää suola ja vaivaa taikinaa 5-10 min. Kun sileää ja ei tartu oikeastaan kulhoon niin otan hieman käsiin ja teen pallon siitä. Sit 15 min peitettynä lepoa.

3. Sit tehdään taas pallo siitä ja annetaan 2 tuntia huoneenlämmössä kohota peitettynä.

4. Punnaa taikina ja jaa 5 osaan ja tee pallot.

5. Pallot ilmatiiviisiin rasioihin (ikealla hyviä rasioita esim.). Pistä jääkaappiin 12+ tunniksi.

6. Seuraavana päivänä kun pallot jääkaapissa ottaneet hieman lepiä niin ota 2-3h ennen paistoa huoneenlämpöön kohoamaan (riippuu oikeastaan miten kylmällä jääkaappi on)

7. Täytä ja paista

8. Syö

Säännöllisen epäsäännöllistä pizza instaa: instagram.com/slicesfromsavo
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 073
Viestejä
5 061 911
Jäsenet
81 024
Uusin jäsen
RoosaTheGangster

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom