Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Parit pizzat tälle illalle.


FotoJet.jpg
 
3 Fazerin palleroa sulamassa.

Tästä saa törkeän hyvää pizzakastiketta, kun maustaa itse oreganolla, pippurisekoituksella, suolalla, sokerilla ja ruokaöljyllä ja surauttaa tehosekoittimessa kaikki sekaisin.

IMG_20220414_143812.jpg

Tuli tota threadin innoittamana kokeiltua samalla kun otin pizzakitin lidlistä...yllättävän hyvän vivahteen antaa makuun kyllä toi, jo uunista pois ottaessa oli kiva tuoksu pizzassa.
 
Ooni Koda 16 ekassa testissä viikonloppuna ja kyllähän tuolla ihan erilaiset pizzat tulee. Yksi ongelma: käytän pizzan siirtämiseen jauhotettua pizzalapiota. Vehnäjauhot palavat kuitenkin uuniin eikä seuraavaa lättyä viitsisi heittää palaneiden jauhojen päälle. Miten olette tämän ratkaisseet? Mietin jotain pitkävartista, lämpöä kestävää harjaa tai jotain pitkävartista (alumiini tms.) tuhkaimuria. Pitkävartisella grilliharjalla (Biltemasta) homma ei oikein pelannut.
 
Mitäs mietoa bbq kastiketta suosittelette pitsan päälle? Täytteenä nykyään aika usein tuota vuolukanaa, peppronia ja vastaavia ja joku hyvä bbq soosi pitäsi löytää kokeiluun.
 
Onko kukaan kokeillut tuollaista kukkakaalipohjaista pohjaa:
 
Onko kukaan kokeillut tuollaista kukkakaalipohjaista pohjaa:
Hyvää. Mä oon tehnyt vaan niin että korvaa parmesaanin pussillisella emmental-raastetta, ja pakastekaalista tuntuu saavan jotenkin parempaa, kun sulattaa ne paistinpannulla oliiviöljyssä (saa vähän kärähtääkin). Kukkakaali kannattaa nimenomaan raastaa, koska jos sen vetää liian hienoksi niin pohja ei pysy kasassa.
 
Ihan ookoo pizzapohjan korvike, ja yllättävän vähän maistuu kukkakaalille. Itse ainakin tuoreen kukkiksen heittänyt vaan kutteriin ja siliäksi, hyvin pysynä kasassa. Myöskin käyttänyt jotain tavan juustoraastetta, edamia/kermajuustoa/emmentalia, ja koostumus on ollut oikein hyvä.
 

Vissiin toimiva sähköuunissa? Haluaisin parantaa pitsojani ja opetella enemmän. Kunnon uuniin ei ole mahdollisuutta ainakaan nyt.
 

Vissiin toimiva sähköuunissa? Haluaisin parantaa pitsojani ja opetella enemmän. Kunnon uuniin ei ole mahdollisuutta ainakaan nyt.
Toimiihan se, toki ei se puoli senttiä paksumpi Karu 12 ole kuin vitosen kalliimpi, niin varmaankin parempi hankinta. Se varaa kuitenkin lämpöä enemmän -> rapempi ja tasaisempi paistotulos.
 
Onko kukaan virittänyt reikälevyä ooni koda 16:ssa liekkien eteen ettei pizza pääse kärähtämään niin nopeasti? Jos on niin kokemukset kiinnostaa.
 

Vissiin toimiva sähköuunissa? Haluaisin parantaa pitsojani ja opetella enemmän. Kunnon uuniin ei ole mahdollisuutta ainakaan nyt.
Kiven lisäksi kannattaa kokeilla semmoistakin taktiikkaa että laittaa ensin pelkän pohjan paistumaan pariksi minuutiksi ennen kuin heittää täytteet. Ei maksa mitään ja rapeus lisääntyy.
 
Ylemmässä kinkkua, mozzarellaa ja raasteena neljän juuston quattroa.

Alemmassa neliöiksi pilkottua meetvurstia, pepperonia, mozzarellaa ja raasteena neljän juuston quattroa.

FotoJet.jpg


slaissit.jpg
 
Ooni Koda 16 ekassa testissä viikonloppuna ja kyllähän tuolla ihan erilaiset pizzat tulee. Yksi ongelma: käytän pizzan siirtämiseen jauhotettua pizzalapiota. Vehnäjauhot palavat kuitenkin uuniin eikä seuraavaa lättyä viitsisi heittää palaneiden jauhojen päälle. Miten olette tämän ratkaisseet? Mietin jotain pitkävartista, lämpöä kestävää harjaa tai jotain pitkävartista (alumiini tms.) tuhkaimuria. Pitkävartisella grilliharjalla (Biltemasta) homma ei oikein pelannut.

Mulla on Oonin sellainen puuvartinen pitkä harja millä voi ylimääräiset jauhot sutasta sivuun Oonin ollessa päällä. Mä siis sutasen ne vaan tyynesti sivuun sinne kiven alle. Tuon lisäksi olen muutaman kerran puhaltanut jauhoja kiveltä pois ja siinä menee muuten ripset. Parhain tuohon varmasti olisi paineilmapullo, millä yks suihkasu ja jauhot ulkona. Tosin pullo mossahtaa lämmöstä...ehkä Ryobin akkukompura pitää ottaa käyttöön. Johan siinä Oonin vieressä on jo laserlämpömittari niin miksei sitten lisää autotallin helmiä.

Onkos kellään heittää vinkkiä mistä saisi erillistä rosteritasoa reunuksella hyvään hintaan. Ajatus olis hankkia pöytä Oonia ja pizzan työstöä varten ulos, mutta ulko-oloissa rosterilevyn pitäisi olla irrotettava, jotta sitä vois säilyttää sisällä poissa linnunpaskalta. Yritin sopivan hintaisia levyjä löytää (haluaisin levyn jossa pieni kaulus reunassa ettei jauhot tipu joka puolelle) enkä löytänyt.
 
Mulla on Oonin sellainen puuvartinen pitkä harja millä voi ylimääräiset jauhot sutasta sivuun Oonin ollessa päällä. Mä siis sutasen ne vaan tyynesti sivuun sinne kiven alle. Tuon lisäksi olen muutaman kerran puhaltanut jauhoja kiveltä pois ja siinä menee muuten ripset. Parhain tuohon varmasti olisi paineilmapullo, millä yks suihkasu ja jauhot ulkona. Tosin pullo mossahtaa lämmöstä...ehkä Ryobin akkukompura pitää ottaa käyttöön. Johan siinä Oonin vieressä on jo laserlämpömittari niin miksei sitten lisää autotallin helmiä.

Onkos kellään heittää vinkkiä mistä saisi erillistä rosteritasoa reunuksella hyvään hintaan. Ajatus olis hankkia pöytä Oonia ja pizzan työstöä varten ulos, mutta ulko-oloissa rosterilevyn pitäisi olla irrotettava, jotta sitä vois säilyttää sisällä poissa linnunpaskalta. Yritin sopivan hintaisia levyjä löytää (haluaisin levyn jossa pieni kaulus reunassa ettei jauhot tipu joka puolelle) enkä löytänyt.
Äkkiseltään tuli mieleen tämä, mutta ei varmaan ole haetunlainen
 
Innostuinpa kokeilemaan Chicago-tyyliä oheisen videon mukaan, ja tulipa aika pirun hyvää melkoisen helposti. Paitsi 225 asteen uunissa ja peltisessä lasagnevuuassa pizza meinasi vähän tummua liikaa. Videossa mukana myös oma tekemän "chorizon" ohje, pelkästään jauhelihaa maustamalla tulee tosi hyvä. Tulee varmasti tehtyä toisenkin kerran.
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.
 
Onko kellään heittää vinkkiä;
Tehtiin viikonloppuna uudella Ooni Karu 12:lla pizzaa.

Varsinkin jos teki kotitekoista eli vähän reilummilla täytteillä (esim kinkku, kebab, ananas, juusto), tahtoi pizzan keskiosa jäädä pehmeäksi, kun reunat jo kerkesi palaa.
Kokeiltiin paistaa 280-330 asteessa ja yli 400 asteessa.

Artesaaniversiosta mozzarella/tomaattikastike/parmesaanipizzasta tuli kyllä hyvä.

Mietin, että olisiko ongelma voinut olla siinä kun tomaattikastikkeenä käytettiin kokonaisia kuorittuja tomaatteja, jotka murskattiin ja maustettiin.
Tomaattikastike on sillon hieman "vetistä", pitäisikö se siivilöidä kuivemmaksi esim kankaan läpi?

Taikina oli poolish-ohjeen mukaan tehty ja parhaimmillaan 48h jääkaapissa valmistuksen jälkeen kylmäkohoamassa. Oli hyvän makuinen taikina, eikä kovin kova homma tehdä.

Polttoaineena käytin Bilteman brikettejä; kun vaan tasaisesti syötti lisää niin sai lämmötkin yli 400 asteen.

Kokonaisuutena kuitenkin jäi positiiviset fibat oonista ja mukavaa puuhastelua pizzojen tekeminen näin!
Hyvän näköisiä pizzoja sillä kyllä tekee!

Muutama harjoituskappale:
20220422_170149.jpg
 
Oman kokemuksen perusteella useimmiten juuri tomaattikastikke ja kostea juusto vaikuttaa lätyn märkyyteen. Tämän lisäksi pidempi paistoaika hitusen pienemmällä lämmöllä saattaa auttaa.
 
Mulla on Oonin sellainen puuvartinen pitkä harja millä voi ylimääräiset jauhot sutasta sivuun Oonin ollessa päällä. Mä siis sutasen ne vaan tyynesti sivuun sinne kiven alle. Tuon lisäksi olen muutaman kerran puhaltanut jauhoja kiveltä pois ja siinä menee muuten ripset. Parhain tuohon varmasti olisi paineilmapullo, millä yks suihkasu ja jauhot ulkona. Tosin pullo mossahtaa lämmöstä...ehkä Ryobin akkukompura pitää ottaa käyttöön. Johan siinä Oonin vieressä on jo laserlämpömittari niin miksei sitten lisää autotallin helmiä.

Onkos kellään heittää vinkkiä mistä saisi erillistä rosteritasoa reunuksella hyvään hintaan. Ajatus olis hankkia pöytä Oonia ja pizzan työstöä varten ulos, mutta ulko-oloissa rosterilevyn pitäisi olla irrotettava, jotta sitä vois säilyttää sisällä poissa linnunpaskalta. Yritin sopivan hintaisia levyjä löytää (haluaisin levyn jossa pieni kaulus reunassa ettei jauhot tipu joka puolelle) enkä löytänyt.

Toinen testi tehty ja tuli tosiaan puhallettua itsekin uuniin muutaman kerran ja pikkuisen ovat ripset ja kulmakarvat ottaneet osumaan. :D

Mietin tällaista harjaa uunin kaveriksi: Mustang pizzauunin puhdistusharja, 57 cm 14,90

Nyt löytyy Bilteman teräsharja. Teräksellä saa vain hangata melko pitkään eikä jauhot kovin helposti liikahda, kun teräsharja ei jousta ollenkaan.
 
Hyvännäköinen kiekko ja hyvät täytteet :thumbsup:

Oliko millä jauhoilla tehty ja paistoitko pizzakivellä tai teräksellä?
 
Oliko millä jauhoilla tehty ja paistoitko pizzakivellä tai teräksellä?

Käytän Prismasta löytyvää punaista Caputo-pitsajauhoa. Ja uunissa on Lidlistä ostettu pitsakivi, joka saa lämmetä ensin niin kuumaksi, mitä uuni lämpeää (asteikko loppuu 275 asteeseen), kun leivon pitsapohjan ja laitan sille täytteet.

Kun sää vähän lämpiää, paistan pitsat kaasu-Oonissa terassilla. Muutaman ehdin viime syksynä jo siellä koeponnistaa.
 
Mulla lämpenee kanssa uuni 275 asteeseen ja tarkistan aina infrapunalämpömittarilla, että kivi on vähintään samanlämpöinen kuin uuni.

Omassa uunissa on vielä erikseen pizzaohjelma.
Pizzan tai ja sellaisten ruokien valmistaminen, joihin tarvitaan runsaasti lämpöä alapuolelta.

Alempi lämmityselementti ja takaseinällä oleva rengaslämmityselementti kuumenevat.
Ajattelin tänään tehdä ensimmäistä kertaa Fazerin tuplanollajauhoista taikinan valmiiksi perjantaita varten jääkaappiin.

IMG_20220503_164503.jpg
 
Onko kukaan kokeillut tuollaista kukkakaalipohjaista pohjaa:
Tein tätä ja @salojan mukaisesti korvasin punaleimaemmentaalilla reseptin juuston. Ei tämä minun mielestä maistu yhtään kukkakaalille. Kananmuna sen sijaan pohjassa maistuu. Mitään ongelmaa ei ollut taikinan koossapysymisessä, tosin tein aika ohutta ja uunitus meni pikkuisen pitkäksi. Toki uunissa kiertoilmauunitin tuon alun osuuden niin sai kosteutta pois mitä tuossa kaalissa oli vähän ylimääräistä. Seuraavalla kerralla pitää koettaa paahtaa tuota kukkakaalia öljyssä vähän pannulla. Ainoa miinus on oikeastaan tuo kananmunan maku, sitä saisi olla vähemmän.
 
Kokeilin kanssa ensimmäisen kerran valmistaa pizzaa grillissä.
Käytössä ei tosin ollut mitään hipo-jauhoja.

Gluteeniton itsetehty jauhoseos:
240g Tummariisijauho
100g Perunajauho/Maizena
30g Tapiokatärkkelys
1tl Xanthan

Pizzapohja: (Alla olevan pizzapohjaohjeen puolitin niin tuli hyvänkokoinen)
5dl vettä
50g tuorehiivaa
1tl suolaa
4tl sokeria
4rkl Öljyä
10dl tuota gluteenitonta jauhoseosta

30min kohotus

Pohjan päälle Tomaattipyrettä, juustoraastetta, parmankinkkua ja puolitettuja miniluumutomaatteja.

Pizzakiven päälle 3 poltinta täysillä 6min (unohdin keskipolttimen päälle :sad: hups )
7min keskipoltin sammutettuna
Yhteensä siis 13min
Epäsuoralla olisi varmaan ottanut sen 15-18min

Pizza pois grillistä ja sinappikaalia ja parmasaania pintaan

pizza.jpg
 
Tämän viikon "kerettiläispitsa", täytteinä kinkku, ananas ja paprika.

20220513_164300.jpg

20220513_164306.jpg
20220513_164411.jpg

Taikina tekeytynyt tiistaista perjantaihin jääkaapissa. Paisto sähköuunissa 275 asteessa noin 7 minuuttia.
 
Ananas kuuluu pizzaan sanoo muut mitä tahansa.
Tosin meitsi laittaa sitä aina pizzan päälle vasta uunista ottamisen jälkeen, koska lämmin ananas ei maistu hyvälle.
Myös hampparin väliin tulee laitettua jääkaappikylmä ananasrengas samasta syystä.
 
Pizza_uunissa.jpg1652459390073.jpg

Tuli kanssa väkästeltyä ensimmäiset pizzat grillissä. Hiukan hakemista, mutta kaikki neljä onnistui kuitenkin hyvin ja hävisivät niin nopeasti, etten kerennut kuvia ottamaan...
Ensimmäinen oli perinteinen Margarita, joka näkyy uunikuvassa.
Pikkuhijlaa pizzojen kokokin kasvoi, mutta alkuun oli jotenkin hankala saada taikina pysymään venytettynä.

Taikina oli seuraavanlainen:
n.500g Caputo Cuoco jauhoja
350g vettä
n.5g sormisuolaa
ripaus hiivaa

Otin jauhoista pienen määrän sivuun joihin sekoitin hiivan. Otin myös pienen määrän vettä sivuun ja sekoitin siihen suolan.
Sitten loput jauhot ja vesi sekaisin siten, että vesi oli kostuttanut jauhon. Puolisen tuntia lepoa.
Sitten vesisuola ja hiiva mukaan ja vaivasin taikinan tasaiseksi ja kimmoisaksi.
Laiton kelmun päälle ja annoin hetken tekeytyä. Sitten laitoin jääkaappiin pariksi päiväksi (olisi ollut vain päivän mutta startti venyi).
Paistopäivän aamulla otin kulhon jääkaapista. Illalla töiden jälkeen sitten jaoin taikinan neljään osaa pellille ja peitin vielä kelmulla.
Muutaman tunnin päästä painelin lätty kerrallaan litteiksi, täytteet päälle ja grilliin / uuniin.

Tomaattikastikkeen tein edellisenä iltana.
1 tölkki kuorittuja tomaatteja
n.5g sormisuolaa
oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä
tuoretta basilikaa

Tällä kertaa vedin tuon tasaiseksi sauvasekoittimella. Toimi se niinkin =) ja hyvin.
Kansi päälle ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Tätä jäi yli ja koitan nyt ensi kertaa miten se käyttäytyy kun sen pakastaa...

Huomioita grillin pizzakuvun käytöstä.
Pelkät sivupolttimet ei aivan riitä pohjan täydelliseen paistumiseen. Jos laittaa keskipolttimenkin päälle, luonnollisesti myös uunin kokonaislämpö nousee ja pizzat paistuu nopeammin. Ainakin 350°C on helposti saavutettavissa. Myös 400°C onnistuu, sen kuumemmaksi en nyt laittanut. Jos paljon täytettä, voi keskipoltinta isontaa ja sivupolttilmia hiukan penentää, jotta pohja ja pinta paistuu yhtäaikaisesti.
 
Viikon pitsa: kolmea juustoa, jauhelihaa, njudaa, paprikaa ja oliivia.
Pitsa1.jpg

Pitsa2.jpg
Pitsa3.jpg

Oma pitsani on juuri niin iso, mitä Lidlin pitsakivelle mahtuu. Pituussunnassa on tilaa, mutta nytkin yksi reuna hieman "roikkui". Eli kun pitsakiven leveys on 30 cm, on pitsa 31-32 cm halkaisijaltaan. Havainto: kiven yli jäävä reuna ei nouse yhtä hyvin kuin kivellä oleva osa.
 
Viikon pitsa: kolmea juustoa, jauhelihaa, njudaa, paprikaa ja oliivia.
Pitsa1.jpg

Pitsa2.jpg
Pitsa3.jpg

Oma pitsani on juuri niin iso, mitä Lidlin pitsakivelle mahtuu. Pituussunnassa on tilaa, mutta nytkin yksi reuna hieman "roikkui". Eli kun pitsakiven leveys on 30 cm, on pitsa 31-32 cm halkaisijaltaan. Havainto: kiven yli jäävä reuna ei nouse yhtä hyvin kuin kivellä oleva osa.

Tätä söisin ihan vitusti :ssmile:
 
Onko kukaan hankkinut Oonin pitsauunille tarkoitettua metallipöytää? Tällaista

Haluaisin siirtää uunin puutarhapöydältä omalle pöydälle, mutta vähän epäilyttää, voiko tuota säilyttää ulkona talven, kun ei ole lämmintä varastoa minne siirtää pöytää talveksi.
 
Onko kukaan hankkinut Oonin pitsauunille tarkoitettua metallipöytää? Tällaista

Haluaisin siirtää uunin puutarhapöydältä omalle pöydälle, mutta vähän epäilyttää, voiko tuota säilyttää ulkona talven, kun ei ole lämmintä varastoa minne siirtää pöytää talveksi.

Onko toi rst-taso? Jos on, niin kyllä se ulkona pärjää.
Ajattelin itse hommata sellaisen normaalin pöydän mihin mahtuu ooni ja vieressä riittävästi lätyntekotilaa. Teetän/hankin RST-levyn siihen pöydän lätynteko-osan päälle jonka saa siirrettyä aina sisätiloihin kun ei käytössä.
 
Onko kukaan hankkinut Oonin pitsauunille tarkoitettua metallipöytää? Tällaista

Haluaisin siirtää uunin puutarhapöydältä omalle pöydälle, mutta vähän epäilyttää, voiko tuota säilyttää ulkona talven, kun ei ole lämmintä varastoa minne siirtää pöytää talveksi.

En ole hankkinut, mutta tässä olen noita pöytiä hiukan katsellut. Joku täällä vinkkasi tämän pöydän Stainless steel work table PREMIUM 1,4 m - with basic background , jota nyt olen himoinnut jo hetken. Juuri äsken laitoin sähköpostia ja kysyin paljon postit on Suomeen. ECO versio tuosta on halvempi, on vähän halvempaa terästä vissiin. AISI 201 vs tämän premium mallin AISI 304. Tuo Oonin pöytä on jotenkin todella ahdas ja rimpulan näköinen, niin siksi mietin että laittaa hiukan lisää euroja kiinni niin olisi monikäyttöisempi pöytä.
 
En ole hankkinut, mutta tässä olen noita pöytiä hiukan katsellut. Joku täällä vinkkasi tämän pöydän Stainless steel work table PREMIUM 1,4 m - with basic background , jota nyt olen himoinnut jo hetken. Juuri äsken laitoin sähköpostia ja kysyin paljon postit on Suomeen. ECO versio tuosta on halvempi, on vähän halvempaa terästä vissiin. AISI 201 vs tämän premium mallin AISI 304. Tuo Oonin pöytä on jotenkin todella ahdas ja rimpulan näköinen, niin siksi mietin että laittaa hiukan lisää euroja kiinni niin olisi monikäyttöisempi pöytä.

Mikä oli suunnitelma pitää tuo puhtaana ulkokäytössä? Itseä mietityttää jättää ruuanvalmistustaso ulos vaikka se säätä kestäisikin.
 
Mikä oli suunnitelma pitää tuo puhtaana ulkokäytössä? Itseä mietityttää jättää ruuanvalmistustaso ulos vaikka se säätä kestäisikin.

Katetulle terassille tulisi, joten ajattelin että kai siihen rätti ja kevyt saippualiuos riittäisi. Olisi kätevä aputaso grillauksessakin.

Mutta ihan hyvä pointti, vielä on hiukan suunnitelmat auki.
 
En ole hankkinut, mutta tässä olen noita pöytiä hiukan katsellut. Joku täällä vinkkasi tämän pöydän Stainless steel work table PREMIUM 1,4 m - with basic background , jota nyt olen himoinnut jo hetken. Juuri äsken laitoin sähköpostia ja kysyin paljon postit on Suomeen. ECO versio tuosta on halvempi, on vähän halvempaa terästä vissiin. AISI 201 vs tämän premium mallin AISI 304. Tuo Oonin pöytä on jotenkin todella ahdas ja rimpulan näköinen, niin siksi mietin että laittaa hiukan lisää euroja kiinni niin olisi monikäyttöisempi pöytä.
Meillä on Oonin isompi pöytä ja on todella tukeva. Pöytälevy tosiaan RST ja runko maalattua terästä. Yhden talven se on ulkona lasiterassilla ollut ja ei ollut moksiskaan. Pizzaa tuon päällä ei kyllä mahdu tekemään jos ei sitten varta vasten siihen dedikoi. Samalle pöydälle uunin kanssa mahdoton ajatus. Kaksi pöytää rinnakkain, niin onnistuu kyllä. Siistin näköinen viritys ja ostin siihen vielä kaveriksi tollasen tarvike boxin. Kyllä siinä pizzoja kärvistelee.

Jos tilaa on ja haluat kaksi kärpästä yhdellä iskulla niin tuosta: Jalotakka Kesäkeittiön työtaso 395,90

Graniitti taso kestää vähän kovempaakin käsittelyä ja se olisi oiva pinta pohjan ja taikinan käsittelyyn.

Fillareilla RST tasolla ja loppu muovia: K-Rauta
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos vastauksesta. Uunin alle pöytää mietin; meillä pääsee keittiöstä suoraan terassille, niin pitsan leipominen tehdään sisällä.
 
Oonin omassa verkkokaupassa on summer flash sale, eli jonkinlainen kesänaloitus alennusmyynti, jolloin tuotteiden listahinnoista saa -20%. Lisäksi yli 90euron ostoksille saa ilmaiset toimituskulut. Päädyin tilaamaan Large-pöydän hintaan 199e ja siihen tarvikelaatikon hintaan 39,90e ja bambuisen 12" pitsalapion hintaan 23,99e.

Itse uuneja saa esim. Gigantista Oonin verkkokauppaa halvemmalla, mutta pöydän halvin hinta suomessa on hinta.fi palvelun mukaan 239e.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 032
Viestejä
5 060 078
Jäsenet
81 019
Uusin jäsen
apustaja

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom