• Live: io-techin pikkujoulu- ja hyväntekeväisyysstriimi tänään alkaen klo 19. Pelataan io-techin toimituksen kesken PUBGia ja tavoitteena saada 10000 euroa täyteen Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräykseen! Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>

Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Hyvännäköinen kiekko ja hyvät täytteet :thumbsup:

Oliko millä jauhoilla tehty ja paistoitko pizzakivellä tai teräksellä?
 
Oliko millä jauhoilla tehty ja paistoitko pizzakivellä tai teräksellä?

Käytän Prismasta löytyvää punaista Caputo-pitsajauhoa. Ja uunissa on Lidlistä ostettu pitsakivi, joka saa lämmetä ensin niin kuumaksi, mitä uuni lämpeää (asteikko loppuu 275 asteeseen), kun leivon pitsapohjan ja laitan sille täytteet.

Kun sää vähän lämpiää, paistan pitsat kaasu-Oonissa terassilla. Muutaman ehdin viime syksynä jo siellä koeponnistaa.
 
Mulla lämpenee kanssa uuni 275 asteeseen ja tarkistan aina infrapunalämpömittarilla, että kivi on vähintään samanlämpöinen kuin uuni.

Omassa uunissa on vielä erikseen pizzaohjelma.
Pizzan tai ja sellaisten ruokien valmistaminen, joihin tarvitaan runsaasti lämpöä alapuolelta.

Alempi lämmityselementti ja takaseinällä oleva rengaslämmityselementti kuumenevat.
Ajattelin tänään tehdä ensimmäistä kertaa Fazerin tuplanollajauhoista taikinan valmiiksi perjantaita varten jääkaappiin.

IMG_20220503_164503.jpg
 
Onko kukaan kokeillut tuollaista kukkakaalipohjaista pohjaa:
Tein tätä ja @salojan mukaisesti korvasin punaleimaemmentaalilla reseptin juuston. Ei tämä minun mielestä maistu yhtään kukkakaalille. Kananmuna sen sijaan pohjassa maistuu. Mitään ongelmaa ei ollut taikinan koossapysymisessä, tosin tein aika ohutta ja uunitus meni pikkuisen pitkäksi. Toki uunissa kiertoilmauunitin tuon alun osuuden niin sai kosteutta pois mitä tuossa kaalissa oli vähän ylimääräistä. Seuraavalla kerralla pitää koettaa paahtaa tuota kukkakaalia öljyssä vähän pannulla. Ainoa miinus on oikeastaan tuo kananmunan maku, sitä saisi olla vähemmän.
 
Kokeilin kanssa ensimmäisen kerran valmistaa pizzaa grillissä.
Käytössä ei tosin ollut mitään hipo-jauhoja.

Gluteeniton itsetehty jauhoseos:
240g Tummariisijauho
100g Perunajauho/Maizena
30g Tapiokatärkkelys
1tl Xanthan

Pizzapohja: (Alla olevan pizzapohjaohjeen puolitin niin tuli hyvänkokoinen)
5dl vettä
50g tuorehiivaa
1tl suolaa
4tl sokeria
4rkl Öljyä
10dl tuota gluteenitonta jauhoseosta

30min kohotus

Pohjan päälle Tomaattipyrettä, juustoraastetta, parmankinkkua ja puolitettuja miniluumutomaatteja.

Pizzakiven päälle 3 poltinta täysillä 6min (unohdin keskipolttimen päälle :sad: hups )
7min keskipoltin sammutettuna
Yhteensä siis 13min
Epäsuoralla olisi varmaan ottanut sen 15-18min

Pizza pois grillistä ja sinappikaalia ja parmasaania pintaan

pizza.jpg
 
Tämän viikon "kerettiläispitsa", täytteinä kinkku, ananas ja paprika.

20220513_164300.jpg

20220513_164306.jpg
20220513_164411.jpg

Taikina tekeytynyt tiistaista perjantaihin jääkaapissa. Paisto sähköuunissa 275 asteessa noin 7 minuuttia.
 
Ananas kuuluu pizzaan sanoo muut mitä tahansa.
Tosin meitsi laittaa sitä aina pizzan päälle vasta uunista ottamisen jälkeen, koska lämmin ananas ei maistu hyvälle.
Myös hampparin väliin tulee laitettua jääkaappikylmä ananasrengas samasta syystä.
 
Pizza_uunissa.jpg1652459390073.jpg

Tuli kanssa väkästeltyä ensimmäiset pizzat grillissä. Hiukan hakemista, mutta kaikki neljä onnistui kuitenkin hyvin ja hävisivät niin nopeasti, etten kerennut kuvia ottamaan...
Ensimmäinen oli perinteinen Margarita, joka näkyy uunikuvassa.
Pikkuhijlaa pizzojen kokokin kasvoi, mutta alkuun oli jotenkin hankala saada taikina pysymään venytettynä.

Taikina oli seuraavanlainen:
n.500g Caputo Cuoco jauhoja
350g vettä
n.5g sormisuolaa
ripaus hiivaa

Otin jauhoista pienen määrän sivuun joihin sekoitin hiivan. Otin myös pienen määrän vettä sivuun ja sekoitin siihen suolan.
Sitten loput jauhot ja vesi sekaisin siten, että vesi oli kostuttanut jauhon. Puolisen tuntia lepoa.
Sitten vesisuola ja hiiva mukaan ja vaivasin taikinan tasaiseksi ja kimmoisaksi.
Laiton kelmun päälle ja annoin hetken tekeytyä. Sitten laitoin jääkaappiin pariksi päiväksi (olisi ollut vain päivän mutta startti venyi).
Paistopäivän aamulla otin kulhon jääkaapista. Illalla töiden jälkeen sitten jaoin taikinan neljään osaa pellille ja peitin vielä kelmulla.
Muutaman tunnin päästä painelin lätty kerrallaan litteiksi, täytteet päälle ja grilliin / uuniin.

Tomaattikastikkeen tein edellisenä iltana.
1 tölkki kuorittuja tomaatteja
n.5g sormisuolaa
oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä
tuoretta basilikaa

Tällä kertaa vedin tuon tasaiseksi sauvasekoittimella. Toimi se niinkin =) ja hyvin.
Kansi päälle ja jääkaappiin odottamaan käyttöä.

Tätä jäi yli ja koitan nyt ensi kertaa miten se käyttäytyy kun sen pakastaa...

Huomioita grillin pizzakuvun käytöstä.
Pelkät sivupolttimet ei aivan riitä pohjan täydelliseen paistumiseen. Jos laittaa keskipolttimenkin päälle, luonnollisesti myös uunin kokonaislämpö nousee ja pizzat paistuu nopeammin. Ainakin 350°C on helposti saavutettavissa. Myös 400°C onnistuu, sen kuumemmaksi en nyt laittanut. Jos paljon täytettä, voi keskipoltinta isontaa ja sivupolttilmia hiukan penentää, jotta pohja ja pinta paistuu yhtäaikaisesti.
 
Viikon pitsa: kolmea juustoa, jauhelihaa, njudaa, paprikaa ja oliivia.
Pitsa1.jpg

Pitsa2.jpg
Pitsa3.jpg

Oma pitsani on juuri niin iso, mitä Lidlin pitsakivelle mahtuu. Pituussunnassa on tilaa, mutta nytkin yksi reuna hieman "roikkui". Eli kun pitsakiven leveys on 30 cm, on pitsa 31-32 cm halkaisijaltaan. Havainto: kiven yli jäävä reuna ei nouse yhtä hyvin kuin kivellä oleva osa.
 
Viikon pitsa: kolmea juustoa, jauhelihaa, njudaa, paprikaa ja oliivia.
Pitsa1.jpg

Pitsa2.jpg
Pitsa3.jpg

Oma pitsani on juuri niin iso, mitä Lidlin pitsakivelle mahtuu. Pituussunnassa on tilaa, mutta nytkin yksi reuna hieman "roikkui". Eli kun pitsakiven leveys on 30 cm, on pitsa 31-32 cm halkaisijaltaan. Havainto: kiven yli jäävä reuna ei nouse yhtä hyvin kuin kivellä oleva osa.

Tätä söisin ihan vitusti :ssmile:
 
Onko kukaan hankkinut Oonin pitsauunille tarkoitettua metallipöytää? Tällaista

Haluaisin siirtää uunin puutarhapöydältä omalle pöydälle, mutta vähän epäilyttää, voiko tuota säilyttää ulkona talven, kun ei ole lämmintä varastoa minne siirtää pöytää talveksi.
 
Onko kukaan hankkinut Oonin pitsauunille tarkoitettua metallipöytää? Tällaista

Haluaisin siirtää uunin puutarhapöydältä omalle pöydälle, mutta vähän epäilyttää, voiko tuota säilyttää ulkona talven, kun ei ole lämmintä varastoa minne siirtää pöytää talveksi.

Onko toi rst-taso? Jos on, niin kyllä se ulkona pärjää.
Ajattelin itse hommata sellaisen normaalin pöydän mihin mahtuu ooni ja vieressä riittävästi lätyntekotilaa. Teetän/hankin RST-levyn siihen pöydän lätynteko-osan päälle jonka saa siirrettyä aina sisätiloihin kun ei käytössä.
 
Onko kukaan hankkinut Oonin pitsauunille tarkoitettua metallipöytää? Tällaista

Haluaisin siirtää uunin puutarhapöydältä omalle pöydälle, mutta vähän epäilyttää, voiko tuota säilyttää ulkona talven, kun ei ole lämmintä varastoa minne siirtää pöytää talveksi.

En ole hankkinut, mutta tässä olen noita pöytiä hiukan katsellut. Joku täällä vinkkasi tämän pöydän Stainless steel work table PREMIUM 1,4 m - with basic background , jota nyt olen himoinnut jo hetken. Juuri äsken laitoin sähköpostia ja kysyin paljon postit on Suomeen. ECO versio tuosta on halvempi, on vähän halvempaa terästä vissiin. AISI 201 vs tämän premium mallin AISI 304. Tuo Oonin pöytä on jotenkin todella ahdas ja rimpulan näköinen, niin siksi mietin että laittaa hiukan lisää euroja kiinni niin olisi monikäyttöisempi pöytä.
 
En ole hankkinut, mutta tässä olen noita pöytiä hiukan katsellut. Joku täällä vinkkasi tämän pöydän Stainless steel work table PREMIUM 1,4 m - with basic background , jota nyt olen himoinnut jo hetken. Juuri äsken laitoin sähköpostia ja kysyin paljon postit on Suomeen. ECO versio tuosta on halvempi, on vähän halvempaa terästä vissiin. AISI 201 vs tämän premium mallin AISI 304. Tuo Oonin pöytä on jotenkin todella ahdas ja rimpulan näköinen, niin siksi mietin että laittaa hiukan lisää euroja kiinni niin olisi monikäyttöisempi pöytä.

Mikä oli suunnitelma pitää tuo puhtaana ulkokäytössä? Itseä mietityttää jättää ruuanvalmistustaso ulos vaikka se säätä kestäisikin.
 
Mikä oli suunnitelma pitää tuo puhtaana ulkokäytössä? Itseä mietityttää jättää ruuanvalmistustaso ulos vaikka se säätä kestäisikin.

Katetulle terassille tulisi, joten ajattelin että kai siihen rätti ja kevyt saippualiuos riittäisi. Olisi kätevä aputaso grillauksessakin.

Mutta ihan hyvä pointti, vielä on hiukan suunnitelmat auki.
 
En ole hankkinut, mutta tässä olen noita pöytiä hiukan katsellut. Joku täällä vinkkasi tämän pöydän Stainless steel work table PREMIUM 1,4 m - with basic background , jota nyt olen himoinnut jo hetken. Juuri äsken laitoin sähköpostia ja kysyin paljon postit on Suomeen. ECO versio tuosta on halvempi, on vähän halvempaa terästä vissiin. AISI 201 vs tämän premium mallin AISI 304. Tuo Oonin pöytä on jotenkin todella ahdas ja rimpulan näköinen, niin siksi mietin että laittaa hiukan lisää euroja kiinni niin olisi monikäyttöisempi pöytä.
Meillä on Oonin isompi pöytä ja on todella tukeva. Pöytälevy tosiaan RST ja runko maalattua terästä. Yhden talven se on ulkona lasiterassilla ollut ja ei ollut moksiskaan. Pizzaa tuon päällä ei kyllä mahdu tekemään jos ei sitten varta vasten siihen dedikoi. Samalle pöydälle uunin kanssa mahdoton ajatus. Kaksi pöytää rinnakkain, niin onnistuu kyllä. Siistin näköinen viritys ja ostin siihen vielä kaveriksi tollasen tarvike boxin. Kyllä siinä pizzoja kärvistelee.

Jos tilaa on ja haluat kaksi kärpästä yhdellä iskulla niin tuosta: Jalotakka Kesäkeittiön työtaso 395,90

Graniitti taso kestää vähän kovempaakin käsittelyä ja se olisi oiva pinta pohjan ja taikinan käsittelyyn.

Fillareilla RST tasolla ja loppu muovia: K-Rauta
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos vastauksesta. Uunin alle pöytää mietin; meillä pääsee keittiöstä suoraan terassille, niin pitsan leipominen tehdään sisällä.
 
Oonin omassa verkkokaupassa on summer flash sale, eli jonkinlainen kesänaloitus alennusmyynti, jolloin tuotteiden listahinnoista saa -20%. Lisäksi yli 90euron ostoksille saa ilmaiset toimituskulut. Päädyin tilaamaan Large-pöydän hintaan 199e ja siihen tarvikelaatikon hintaan 39,90e ja bambuisen 12" pitsalapion hintaan 23,99e.

Itse uuneja saa esim. Gigantista Oonin verkkokauppaa halvemmalla, mutta pöydän halvin hinta suomessa on hinta.fi palvelun mukaan 239e.
 
Noi on noin 230g palloista, vähän alle 30cm kypsänä. Ekat paistot koda 16 kanssa ja vakuutti kyllä heti.
 
ajattelin kokeilla tossa loppuviikosta kaasugrillissä pizzanpaiston....kivi on jo valmiina. ..varmaan pikasesti testaan noilla fazerin palloilla.
Joskus kun ei jaksa uhrata paljon aikaa pohjaan niin lidlistä helppo napata toi pizzakit jotka on kohta taas tarjouksessa....yhdestä levystä saa 2 pellillistä kun halkasee keskeltä ja venyttää puoliskon sitten yhden pellin kokoseks, tulee tosi ohut pohja mutta toi taikina kestää venytystä eikä reikiä juuri ole tullu...varmaan sais 3 pellillistäkin jos vähän uhrais aikaa.
 
Omat kokemukset pizzan valmistuksesta kaasugrillistä viime kesältä, kivet halkeaa todella helposti, niitä meni parikin kappaletta. Eikä normi grilliä tahdo saada tarpeeksi kuumaksi, pohja palaa kun päälliset on vielä raakoja. Kokeilin kikkailla tekemällä korokkeen pizzakivelle lähemmäksi grillinkupua, mutta ei se oikein auttanut. Nyt harkinnassa tommonen halpa, 50€, kaasu grilliin laitettava uuni. Onkos ihmisillä noista kokemusta? Toimiiko, saako noiden avulla nostettua lämmöt tarpeeksi kuumaksi?
 
Olisitte ostaneet puuilosta vaan sen 50e sähköpizzauunin kun oli tarjouksessa, ei tarvii sätätä ulkona ja lämmöt menee 400c suht nopeesti, eikä halkeile kivet…

Itsellä ennestään pizza pronto uuni ja tilasin ton koska näyttäis olevan muuten sama laite mut lisäksi ikkuna ja ajastin niin vähän turvallisempi ku kännissä vääntää pizzoja.
 
Oonin omassa verkkokaupassa on summer flash sale, eli jonkinlainen kesänaloitus alennusmyynti, jolloin tuotteiden listahinnoista saa -20%. Lisäksi yli 90euron ostoksille saa ilmaiset toimituskulut. Päädyin tilaamaan Large-pöydän hintaan 199e ja siihen tarvikelaatikon hintaan 39,90e ja bambuisen 12" pitsalapion hintaan 23,99e.

Itse uuneja saa esim. Gigantista Oonin verkkokauppaa halvemmalla, mutta pöydän halvin hinta suomessa on hinta.fi palvelun mukaan 239e.
Hyvä hinta pöydälle! Itse aloin nuukailemaan, hain Ikeasta parit saarekkeen rungot ja Torista kympillä pöytätason. Kunnon öljyt pintaan niin hienosti kestää pihalla. Tämmönen siitä tuli.

Lätyn leipomiseen on suunnitelmissa hommata erikseen leivontalauta jota säilytän sateensuojassa, vaikka parin kokkauskaljan jälkeen menee varmasti tuo pelkkä tasokin...
 
Olisitte ostaneet puuilosta vaan sen 50e sähköpizzauunin kun oli tarjouksessa, ei tarvii sätätä ulkona ja lämmöt menee 400c suht nopeesti, eikä halkeile kivet…

Itsellä ennestään pizza pronto uuni ja tilasin ton koska näyttäis olevan muuten sama laite mut lisäksi ikkuna ja ajastin niin vähän turvallisempi ku kännissä vääntää pizzoja.
On mulla kotona vanha kunnon Pronto mikä pelittää hyvin, mutta mökillä kuuluu säätää ulkona kikkaillen ruokansa. Eihän se muuten mikään kesä olisi.
 
Tuli haettua lidlistä kympillä pizzakivi ja ensimmäinen harjoituspizza onnistui ihan hyvin.
Kyllähän tuolla ihan erilaista pizzaa tulee kuin pellillä paistamalla.
Täytteinä perus kinkku-ananas-aurajuusto.
IMG_20220602_184314.jpg
 
Ai saakeli kun maukkaan näköisiä kuvia täällä.
Oikein pahaa tekee... :D
-
Itsekin innostuin värkkäämään jotain. 2 + 2 Italian rieskaa.
-
Rintavia pullia köh....
IMG_20220602_172132[1].jpg

muoks

- 10 dl Caputo 00-jauhoja
- 2 tl kuivahiivaa
- 3 tl suolaa
- 3 tl sokeria
- 0,5L haaleaa vettä

Sekoitus aineksissa ja tunnin rauhoitus, taikinan vaivaaminen joku vajaa 10 minuuttia ja taas antaa asettua.
Vielä loppuvaivaus vajaa 10 min ja muotoilla pötkylä joka kahteen osaan.
Näistä jako vielä kummastakin kahteen osaan => 4 pohjaa.
Olen tuossa vaivaamisessa vääntänyt taikinaa solmulle ja sitten repinyt taas rakennetta rikki.
Tästä tulee se sitko mitä kaivataan lopullisessa hommassa kohoamisen jälkeen.
Helppo levittää leivinpaperille. Sormet vaan taikinan päälle niin leviää kuin itsestään.
Kaulin EI kuulu tähän juttuun.
Taikinapallerot ja nuo voipaperit pullien alle voitelin tonnikalapurkista valutetulla öljyllä.
Tulee makuja siitäkin.

Aura-kanaa pekonilla ja hmm ananastakin olisi... voisi hieman laittaa.
Toiset pizzat tonnikalaa, kinkkusuikaleita ja meetwurstia.

+ 300°C ja n. 9-10 minuuttia. Ei ole kuin uunipelti. :(

Kanalle tulisempi kastike. Lops Sriracha - soosia kastikkeeseen (Mutti on ok+ plus hieman oreganoa ja mustapippuria). Kuha ei laita liikaa.

Tällainen olis keittiössä erityis-operaatio sapuskan suhteen tänään. In progress...

Tekniikoita on monia mutta tuolla olen itse mennyt. Kaikki on tullut nokittua ja jopa jäänyt muillekkin. Jos ehtivät apajille...

muoks2

Ok ei ehkä niin ok tekniikka antaa kohota keittiön pöydällä yön ylitse.Vaikka kuinka öljyä niin kohotessaan toki kuivuu kun taikina paisuilee. Tokikin peittettyinä taikinat.
Jääkaappikohottelu seuraavaksi vuorossa ja niin olen joskus tehnytkin. Fermentoituu eri tavalla.
Käänsin nuo nyt ympäri ja saapa nähdä mitä tulee... napakka pohja kun hieman kuivahti.
Toki voisi olla niinkin että tomaattikastike ei painu niinkään pintaan... ollaan siis optimisteja ainakin tässä vaiheessa.

Elämä ja keittiö on yhtä opettelua...
- tuntematon
 
Viimeksi muokattu:
No niin. Nyt vihdoin pizzapiste valmiina ulkokäyttöön. Pöytä Ikeasta ja levy Italiasta. Levy siirtyy aina pesuun ja sisätiloihin kun pizzan tekeminen päättyy. Kaiken huipuksi vielä pizzastakin tuli hyvää kun tein. :) Tuo viimeinen on aina se jännittävin juttu.
1654512032294.png
 

Liitteet

  • 1654512032802.png
    1654512032802.png
    2,6 MB · Luettu: 1
Olisitte ostaneet puuilosta vaan sen 50e sähköpizzauunin kun oli tarjouksessa, ei tarvii sätätä ulkona ja lämmöt menee 400c suht nopeesti, eikä halkeile kivet…

Itsellä ennestään pizza pronto uuni ja tilasin ton koska näyttäis olevan muuten sama laite mut lisäksi ikkuna ja ajastin niin vähän turvallisempi ku kännissä vääntää pizzoja.
Onhan se Pronto ihan hyvä laite, jos haluaa pitsankaltaista tuotetta, jossa reunat ei saa väriä, mutta täytteet keskellä kiehuu tunnistamattomaksi mössöksi. Lautasantennin muotoinen kansi on typerin idea ikinä, koska lautasantennien tarkoitus on ainoastaan peilata kaikki säteily keskelle, tässä tapauksessa lämpösäteily. Ostin oman Prontoni 2006 ja onhan tuolla aika monet ajot tullut jo ajettua, mutta nykyään vaan kaipaa vähän parempaa. Ja se orgaanisen polttoaineen aromi tekee myös paljon, mikä näistä sähkövehkeistä jää puuttumaan.

Pakastelätyille ja muiden pakasteiden kypsentämiseen (kuten cheddartäytetyt jalapenopoppersit) Pronto toimii usein ihan hyvin, mutta sitä huolella hiottua ja jääkaapissa päiviä kohotettua taikinaa, jonka päälle on huolella valittu laadukkaat täytteet en siihen vehkeeseen mielelläni laita, kun ne menee lähinnä hukkaan. Paljon tasaisemmin paistuvaan lopputulokseen pääsee kiven kanssa lieden uunissa ilman, että juusto, tomaattipyre ja täytteet ovat kiehuneet keskeltä oranssiksi homogeeniseksi mössöksi jo viiden minuutin kohdalla, kun reunat ovat vielä kalpeaa kumia. Mutta joo, makuja on monia ja vetäähän jotkut niitä jalostajan roiskeläppiäkin mikron kautta kierrätettynä.
 
Onhan se Pronto ihan hyvä laite, jos haluaa pitsankaltaista tuotetta, jossa reunat ei saa väriä, mutta täytteet keskellä kiehuu tunnistamattomaksi mössöksi. Lautasantennin muotoinen kansi on typerin idea ikinä, koska lautasantennien tarkoitus on ainoastaan peilata kaikki säteily keskelle, tässä tapauksessa lämpösäteily. Ostin oman Prontoni 2006 ja onhan tuolla aika monet ajot tullut jo ajettua, mutta nykyään vaan kaipaa vähän parempaa. Ja se orgaanisen polttoaineen aromi tekee myös paljon, mikä näistä sähkövehkeistä jää puuttumaan.

Pakastelätyille ja muiden pakasteiden kypsentämiseen (kuten cheddartäytetyt jalapenopoppersit) Pronto toimii usein ihan hyvin, mutta sitä huolella hiottua ja jääkaapissa päiviä kohotettua taikinaa, jonka päälle on huolella valittu laadukkaat täytteet en siihen vehkeeseen mielelläni laita, kun ne menee lähinnä hukkaan. Paljon tasaisemmin paistuvaan lopputulokseen pääsee kiven kanssa lieden uunissa ilman, että juusto, tomaattipyre ja täytteet ovat kiehuneet keskeltä oranssiksi homogeeniseksi mössöksi jo viiden minuutin kohdalla, kun reunat ovat vielä kalpeaa kumia. Mutta joo, makuja on monia ja vetäähän jotkut niitä jalostajan roiskeläppiäkin mikron kautta kierrätettynä.
Mitä ihmettä sä selität.
Kyllä mulla reunat saa ihan kauniisti nätisti väriä ja täytteet ei todellakaan "kiehu" mössöksi.
 
Mitä ihmettä sä selität.
Kyllä mulla reunat saa ihan kauniisti nätisti väriä ja täytteet ei todellakaan "kiehu" mössöksi.
Joo saahan ne reunat vähän väriä, jos teet maksimissaan 20-senttisiä lättyjä. Mutta ei se kupolin lautasantennimainen muoto yläpuolella olevine vastuksineen tosiaan reunoille lämpöä paljoa levittele, enkä oikein usko, että sun Pronto on jotenkin poikkeuksellinen rakkine muihin Prontoihin verrattuna mitä tulee fysiikan lakeihin. Totuus on kuitenkin se, ettei tolla tehtyjä pizzoja voi edes verrata mihinkään Ooneilla ja vastaavilla tehtyihin, joissa lämpö tulee voimalla sivusta. Siksi ne pizzat tulee niillä minuutissa ja niitä joutuu aika vauhdilla kääntelemään. Pronto sen sijaan on vajaan 10 minuutin kiehutuspata ennemmin kuin kunnollinen pizzauuni, vaikka sitä miten huudattaisi täysillä.
 
Viimeksi muokattu:
Joo saahan ne reunat vähän väriä, jos teet maksimissaan 20-senttisiä lättyjä. Mutta ei se kupolin lautasantennimainen muoto tosiaan reunoille lämpöä paljoa levittele, enkä oikein usko, että sun Pronto on jotenkin poikkeuksellinen rakkine muihin Prontoihin verrattuna mitä tulee fysiikan lakeihin. Totuus on kuitenkin se, ettei tolla tehtyjä pizzoja voi edes verrata mihinkään Ooneilla ja vastaavilla tehtyihin, joissa lämpö tulee voimalla sivusta. Siksi ne pizzat tulee niillä minuutissa ja niitä joutuu aika vauhdilla kääntelemään. Pronto sen sijaan on vajaan 10 minuutin kiehutuspata ennemmin kuin kunnollinen pizzauuni, vaikka sitä miten huudattaisi täysillä.
Mulla menee tasan 3min20sec tolla että tulee nätisti reunoilta ja pohjasta ruskettunut ja rapsakka pizza.
Joo ei sillä mitään ihan 30cm pizzaa tehdä, mutta yli 20cm kyllä.
Ehkä et ole päässyt sinuiksi lämpöjen kanssa...

Jos tekee niinkuin ohjekirja neuvoo niin taatusti menee vituiksi, nyrkkisääntö on ettei lämmitä sitä täysille ennen kun sinne pizzan lämää...

Tässä on kaikkitietävälle herralle kuva 3min20sec prontossa olleesta "kiehutuspata" pizzasta, jossa ei sun sanojen mukaan ole myöskään reunoilla väriä.

Opettele käyttämään tosiaan ennen kun kritisoit :)

20220420_203957.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Mulla menee tasan 3min20sec tolla että tulee nätisti reunoilta ja pohjasta ruskettunut ja rapsakka pizza.
Joo ei sillä mitään ihan 30cm pizzaa tehdä, mutta yli 20cm kyllä.
Ehkä et ole päässyt sinuiksi lämpöjen kanssa...

Jos tekee niinkuin ohjekirja neuvoo niin taatusti menee vituiksi, nyrkkisääntö on ettei lämmitä sitä täysille ennen kun sinne pizzan lämää...
Joo en tee kuten kirja käskee vaan lämmitän sen aina 2,5/3:een, eli niin kuumaksi kun pystyy kuitenkin sillä varalla, että termari pitää vastuksen päällä koko pizzanpaiston ajan. Alle viidessä minuutissa ei saa kyllä just mitään väriä reunaan asti pienemmälläkään pizzalla. Jos jotain saa, niin ihan reunan yläosaan. Pohja ei tosiaan ole mikään ongelma. Ongelma on se, että lämpö tulee suoraan ylhäältä ja että se kupoli vielä keskittää sen. Jos jotain metukka-jauhelihalättyjä vaan tekee, niin eihän se niin paljoa häiritse, mutta jos jotain vähän arvokkaampia ja herkempiä täytteitä alkaa laittamaan, kuten vaikka rapuja tai lohta, niin alkaa jo pänniä.

Koita oikeasti joskus jotain kunnollista orgaanisella käyvää pizzauunia niin huomaat kyllä, että ei olla nyt ihan saman asian kanssa tekemisissä ja ettei sitä 50 euron grillivastusta voi ihan verrata lopputuloksen kannalta noihin vehkeisiin, joista lämpö tulee sivulta ja pizza on minuutissa valmis. Se aika ja lämmön suunta vaan vaikuttaa niin paljon siihen mihin kuntoon ne täytteet jää.
 
Joo en tee kuten kirja käskee vaan lämmitän sen aina 2,5/3:een, eli niin kuumaksi kun pystyy kuitenkin sillä varalla, että termari pitää vastuksen päällä koko pizzanpaiston ajan. Alle viidessä minuutissa ei saa kyllä just mitään väriä reunaan asti pienemmälläkään pizzalla. Jos jotain saa, niin ihan reunan yläosaan. Pohja ei tosiaan ole mikään ongelma. Ongelma on se, että lämpö tulee suoraan ylhäältä ja että se kupoli vielä keskittää sen. Jos jotain metukka-jauhelihalättyjä vaan tekee, niin eihän se niin paljoa häiritse, mutta jos jotain vähän arvokkaampia ja herkempiä täytteitä alkaa laittamaan, kuten vaikka rapuja tai lohta, niin alkaa jo pänniä.

Koita oikeasti joskus jotain kunnollista orgaanisella käyvää pizzauunia niin huomaat kyllä, että ei olla nyt ihan saman asian kanssa tekemisissä ja ettei sitä 50 euron grillivastusta voi ihan verrata lopputuloksen kannalta noihin vehkeisiin, joista lämpö tulee sivulta ja pizza on minuutissa valmis. Se aika ja lämmön suunta vaan vaikuttaa niin paljon siihen mihin kuntoon ne täytteet jää.
Ihan rehellisesti sulla on laite viallinen jos et alle 5min saa kypsää ja reunoihin väriä.
Mulla on lämmöt tasan kakkosella ja pizza on tasan 3min 20sec uunissa (niin että vastus käännetty kolmoselle), jos pitäisin 5min niin olisi sekä pohja että täytteet täysin palaneet.
Olen kyllä tehnyt useastikin esim lohipizzaa ja tulos on kyllä ollut aivan helvetin hyvä silläkin.
 
Ihan rehellisesti sulla on laite viallinen jos et alle 5min saa kypsää ja reunoihin väriä.
Mulla on lämmöt tasan kakkosella ja pizza on tasan 3min 20sec uunissa (niin että vastus käännetty kolmoselle), jos pitäisin 5min niin olisi sekä pohja että täytteet täysin palaneet.
Olen kyllä tehnyt useastikin esim lohipizzaa ja tulos on kyllä ollut aivan helvetin hyvä silläkin.
3 min 20s, 5 min...potatos poteitous. Ei se nyt vaan silti ole täytteiden osalta sama kuin minuutissa valmistunut pizza. Mitähän jauhoja/taikinaa mahdat käyttää? Mulla ei tuossa ajassa saa valmiiksi kuin joitain pakasteallas-tyyppisiä valmispohjia.
 
3 min 20s, 5 min...potatos poteitous. Ei se nyt vaan silti ole täytteiden osalta sama kuin minuutissa valmistunut pizza. Mitähän jauhoja/taikinaa mahdat käyttää? Mulla ei tuossa ajassa saa valmiiksi kuin joitain pakasteallas-tyyppisiä valmispohjia.
Käytän fazerin pakastettuja taikinapalloja.
 
Omat kokemukset pizzan valmistuksesta kaasugrillistä viime kesältä, kivet halkeaa todella helposti, niitä meni parikin kappaletta. Eikä normi grilliä tahdo saada tarpeeksi kuumaksi, pohja palaa kun päälliset on vielä raakoja. Kokeilin kikkailla tekemällä korokkeen pizzakivelle lähemmäksi grillinkupua, mutta ei se oikein auttanut. Nyt harkinnassa tommonen halpa, 50€, kaasu grilliin laitettava uuni. Onkos ihmisillä noista kokemusta? Toimiiko, saako noiden avulla nostettua lämmöt tarpeeksi kuumaksi?

Tuli sitten kokeiltua ja halvan clas ohlsonin pizzakiven laitoin suoraan grillin valurautaritilöiden päälle.....tyrkkäsin pizzan kivelle kun lämpömittari näytti noin 350c ja pirun hyvä tuli....eukkokin kehu että tuli semmonen pizzerian maku pizzaan tolla kun ennen vaan normi uunissa pellillä paistanu.
kivikään ei haljennu....kahdella polttimella täydellä teholla paistoin vaikka kolmen polttimon grilli on
 
Noi Pirkka parhaat pizzanpaistajat pizzapullat on kyllä ollut toimivia. Itsekin pari pussia paistellut niitä. Niiltä on tulossa ilmeisesti kesän aikana myös isompi napolilaiseen paremmin sopiva pallo.

Noi tule äsken ilmeisesti markkinoille ja tuli myös muuta Pirkka parhaat & Pizzanpaistajat tuotteita. Minusta ihan toimivia tuotteita kyllä.

Itse tykännyt tehdä napolilaistyylistä niin kivaa vaihtelua ja hieman opetuttaa paistaa Oonilla muutakin sitten.

Pari heittoa instasta: Yksi ja kaksi
 
Oonin Large-pöytä saapui viikolla ja kokosin sen eilen illalla. Mukana tulee tarvittavat ruuvit ja pellistä leikattu "jakoavain" ja kuusiokoloavain, joilla kasauksen saa tehtyä.

poyta3.jpg

Tässä pari kuvaa valmiista pöydästä. Runko on todella tukeva ja itse pöytälevy on ruostumatonta terästä. Renkaat helpottavat siivoamista, jos pöydän alle tai taakse pitää päästä. Kuvassa näkyy myös lisävarusteena saatava kaukalo, jossa voi pitää ruuanvamistuksessa tarvittavia romppeita tai vaikka maustepurkkeja.
poyta1.jpg
poyta2.jpg
 
Viikon pitsa: kahta juustoa, Chorizo-makkaraa suikaleina, jauhelihaa ja maissia. Taikina itsetehty, kylmäkohotettu 3 päivää jääkaapissa. Mutti-kastike tomaatilla ja Parmigiano Reggiano -juustolla. Pitsan paistoin sähköuunissa pitsakivellä.
20220610_pitsa1.jpg

20220610_pitsa2.jpg
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 469
Viestejä
4 557 852
Jäsenet
74 971
Uusin jäsen
Maikkol

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom