Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Parit pizzat Oonilla, nduja chorizo, basilikalla ja iliman :smoke:
D0E3C7BA-E5A7-4A6E-AEA8-7BB8989813A4.jpeg
914F2654-0C89-48A4-90BB-BB6E386E97B0.jpeg
 
Noi on noin 230g palloista, vähän alle 30cm kypsänä. Ekat paistot koda 16 kanssa ja vakuutti kyllä heti.
 
ajattelin kokeilla tossa loppuviikosta kaasugrillissä pizzanpaiston....kivi on jo valmiina. ..varmaan pikasesti testaan noilla fazerin palloilla.
Joskus kun ei jaksa uhrata paljon aikaa pohjaan niin lidlistä helppo napata toi pizzakit jotka on kohta taas tarjouksessa....yhdestä levystä saa 2 pellillistä kun halkasee keskeltä ja venyttää puoliskon sitten yhden pellin kokoseks, tulee tosi ohut pohja mutta toi taikina kestää venytystä eikä reikiä juuri ole tullu...varmaan sais 3 pellillistäkin jos vähän uhrais aikaa.
 
Omat kokemukset pizzan valmistuksesta kaasugrillistä viime kesältä, kivet halkeaa todella helposti, niitä meni parikin kappaletta. Eikä normi grilliä tahdo saada tarpeeksi kuumaksi, pohja palaa kun päälliset on vielä raakoja. Kokeilin kikkailla tekemällä korokkeen pizzakivelle lähemmäksi grillinkupua, mutta ei se oikein auttanut. Nyt harkinnassa tommonen halpa, 50€, kaasu grilliin laitettava uuni. Onkos ihmisillä noista kokemusta? Toimiiko, saako noiden avulla nostettua lämmöt tarpeeksi kuumaksi?
 
Olisitte ostaneet puuilosta vaan sen 50e sähköpizzauunin kun oli tarjouksessa, ei tarvii sätätä ulkona ja lämmöt menee 400c suht nopeesti, eikä halkeile kivet…

Itsellä ennestään pizza pronto uuni ja tilasin ton koska näyttäis olevan muuten sama laite mut lisäksi ikkuna ja ajastin niin vähän turvallisempi ku kännissä vääntää pizzoja.
 
Oonin omassa verkkokaupassa on summer flash sale, eli jonkinlainen kesänaloitus alennusmyynti, jolloin tuotteiden listahinnoista saa -20%. Lisäksi yli 90euron ostoksille saa ilmaiset toimituskulut. Päädyin tilaamaan Large-pöydän hintaan 199e ja siihen tarvikelaatikon hintaan 39,90e ja bambuisen 12" pitsalapion hintaan 23,99e.

Itse uuneja saa esim. Gigantista Oonin verkkokauppaa halvemmalla, mutta pöydän halvin hinta suomessa on hinta.fi palvelun mukaan 239e.
Hyvä hinta pöydälle! Itse aloin nuukailemaan, hain Ikeasta parit saarekkeen rungot ja Torista kympillä pöytätason. Kunnon öljyt pintaan niin hienosti kestää pihalla. Tämmönen siitä tuli.

Lätyn leipomiseen on suunnitelmissa hommata erikseen leivontalauta jota säilytän sateensuojassa, vaikka parin kokkauskaljan jälkeen menee varmasti tuo pelkkä tasokin...
 
Olisitte ostaneet puuilosta vaan sen 50e sähköpizzauunin kun oli tarjouksessa, ei tarvii sätätä ulkona ja lämmöt menee 400c suht nopeesti, eikä halkeile kivet…

Itsellä ennestään pizza pronto uuni ja tilasin ton koska näyttäis olevan muuten sama laite mut lisäksi ikkuna ja ajastin niin vähän turvallisempi ku kännissä vääntää pizzoja.
On mulla kotona vanha kunnon Pronto mikä pelittää hyvin, mutta mökillä kuuluu säätää ulkona kikkaillen ruokansa. Eihän se muuten mikään kesä olisi.
 
Tuli haettua lidlistä kympillä pizzakivi ja ensimmäinen harjoituspizza onnistui ihan hyvin.
Kyllähän tuolla ihan erilaista pizzaa tulee kuin pellillä paistamalla.
Täytteinä perus kinkku-ananas-aurajuusto.
IMG_20220602_184314.jpg
 
Ai saakeli kun maukkaan näköisiä kuvia täällä.
Oikein pahaa tekee... :D
-
Itsekin innostuin värkkäämään jotain. 2 + 2 Italian rieskaa.
-
Rintavia pullia köh....
IMG_20220602_172132[1].jpg

muoks

- 10 dl Caputo 00-jauhoja
- 2 tl kuivahiivaa
- 3 tl suolaa
- 3 tl sokeria
- 0,5L haaleaa vettä

Sekoitus aineksissa ja tunnin rauhoitus, taikinan vaivaaminen joku vajaa 10 minuuttia ja taas antaa asettua.
Vielä loppuvaivaus vajaa 10 min ja muotoilla pötkylä joka kahteen osaan.
Näistä jako vielä kummastakin kahteen osaan => 4 pohjaa.
Olen tuossa vaivaamisessa vääntänyt taikinaa solmulle ja sitten repinyt taas rakennetta rikki.
Tästä tulee se sitko mitä kaivataan lopullisessa hommassa kohoamisen jälkeen.
Helppo levittää leivinpaperille. Sormet vaan taikinan päälle niin leviää kuin itsestään.
Kaulin EI kuulu tähän juttuun.
Taikinapallerot ja nuo voipaperit pullien alle voitelin tonnikalapurkista valutetulla öljyllä.
Tulee makuja siitäkin.

Aura-kanaa pekonilla ja hmm ananastakin olisi... voisi hieman laittaa.
Toiset pizzat tonnikalaa, kinkkusuikaleita ja meetwurstia.

+ 300°C ja n. 9-10 minuuttia. Ei ole kuin uunipelti. :(

Kanalle tulisempi kastike. Lops Sriracha - soosia kastikkeeseen (Mutti on ok+ plus hieman oreganoa ja mustapippuria). Kuha ei laita liikaa.

Tällainen olis keittiössä erityis-operaatio sapuskan suhteen tänään. In progress...

Tekniikoita on monia mutta tuolla olen itse mennyt. Kaikki on tullut nokittua ja jopa jäänyt muillekkin. Jos ehtivät apajille...

muoks2

Ok ei ehkä niin ok tekniikka antaa kohota keittiön pöydällä yön ylitse.Vaikka kuinka öljyä niin kohotessaan toki kuivuu kun taikina paisuilee. Tokikin peittettyinä taikinat.
Jääkaappikohottelu seuraavaksi vuorossa ja niin olen joskus tehnytkin. Fermentoituu eri tavalla.
Käänsin nuo nyt ympäri ja saapa nähdä mitä tulee... napakka pohja kun hieman kuivahti.
Toki voisi olla niinkin että tomaattikastike ei painu niinkään pintaan... ollaan siis optimisteja ainakin tässä vaiheessa.

Elämä ja keittiö on yhtä opettelua...
- tuntematon
 
Viimeksi muokattu:
No niin. Nyt vihdoin pizzapiste valmiina ulkokäyttöön. Pöytä Ikeasta ja levy Italiasta. Levy siirtyy aina pesuun ja sisätiloihin kun pizzan tekeminen päättyy. Kaiken huipuksi vielä pizzastakin tuli hyvää kun tein. :) Tuo viimeinen on aina se jännittävin juttu.
1654512032294.png
 

Liitteet

  • 1654512032802.png
    1654512032802.png
    2,6 MB · Luettu: 8
Olisitte ostaneet puuilosta vaan sen 50e sähköpizzauunin kun oli tarjouksessa, ei tarvii sätätä ulkona ja lämmöt menee 400c suht nopeesti, eikä halkeile kivet…

Itsellä ennestään pizza pronto uuni ja tilasin ton koska näyttäis olevan muuten sama laite mut lisäksi ikkuna ja ajastin niin vähän turvallisempi ku kännissä vääntää pizzoja.
Onhan se Pronto ihan hyvä laite, jos haluaa pitsankaltaista tuotetta, jossa reunat ei saa väriä, mutta täytteet keskellä kiehuu tunnistamattomaksi mössöksi. Lautasantennin muotoinen kansi on typerin idea ikinä, koska lautasantennien tarkoitus on ainoastaan peilata kaikki säteily keskelle, tässä tapauksessa lämpösäteily. Ostin oman Prontoni 2006 ja onhan tuolla aika monet ajot tullut jo ajettua, mutta nykyään vaan kaipaa vähän parempaa. Ja se orgaanisen polttoaineen aromi tekee myös paljon, mikä näistä sähkövehkeistä jää puuttumaan.

Pakastelätyille ja muiden pakasteiden kypsentämiseen (kuten cheddartäytetyt jalapenopoppersit) Pronto toimii usein ihan hyvin, mutta sitä huolella hiottua ja jääkaapissa päiviä kohotettua taikinaa, jonka päälle on huolella valittu laadukkaat täytteet en siihen vehkeeseen mielelläni laita, kun ne menee lähinnä hukkaan. Paljon tasaisemmin paistuvaan lopputulokseen pääsee kiven kanssa lieden uunissa ilman, että juusto, tomaattipyre ja täytteet ovat kiehuneet keskeltä oranssiksi homogeeniseksi mössöksi jo viiden minuutin kohdalla, kun reunat ovat vielä kalpeaa kumia. Mutta joo, makuja on monia ja vetäähän jotkut niitä jalostajan roiskeläppiäkin mikron kautta kierrätettynä.
 
Onhan se Pronto ihan hyvä laite, jos haluaa pitsankaltaista tuotetta, jossa reunat ei saa väriä, mutta täytteet keskellä kiehuu tunnistamattomaksi mössöksi. Lautasantennin muotoinen kansi on typerin idea ikinä, koska lautasantennien tarkoitus on ainoastaan peilata kaikki säteily keskelle, tässä tapauksessa lämpösäteily. Ostin oman Prontoni 2006 ja onhan tuolla aika monet ajot tullut jo ajettua, mutta nykyään vaan kaipaa vähän parempaa. Ja se orgaanisen polttoaineen aromi tekee myös paljon, mikä näistä sähkövehkeistä jää puuttumaan.

Pakastelätyille ja muiden pakasteiden kypsentämiseen (kuten cheddartäytetyt jalapenopoppersit) Pronto toimii usein ihan hyvin, mutta sitä huolella hiottua ja jääkaapissa päiviä kohotettua taikinaa, jonka päälle on huolella valittu laadukkaat täytteet en siihen vehkeeseen mielelläni laita, kun ne menee lähinnä hukkaan. Paljon tasaisemmin paistuvaan lopputulokseen pääsee kiven kanssa lieden uunissa ilman, että juusto, tomaattipyre ja täytteet ovat kiehuneet keskeltä oranssiksi homogeeniseksi mössöksi jo viiden minuutin kohdalla, kun reunat ovat vielä kalpeaa kumia. Mutta joo, makuja on monia ja vetäähän jotkut niitä jalostajan roiskeläppiäkin mikron kautta kierrätettynä.
Mitä ihmettä sä selität.
Kyllä mulla reunat saa ihan kauniisti nätisti väriä ja täytteet ei todellakaan "kiehu" mössöksi.
 
Mitä ihmettä sä selität.
Kyllä mulla reunat saa ihan kauniisti nätisti väriä ja täytteet ei todellakaan "kiehu" mössöksi.
Joo saahan ne reunat vähän väriä, jos teet maksimissaan 20-senttisiä lättyjä. Mutta ei se kupolin lautasantennimainen muoto yläpuolella olevine vastuksineen tosiaan reunoille lämpöä paljoa levittele, enkä oikein usko, että sun Pronto on jotenkin poikkeuksellinen rakkine muihin Prontoihin verrattuna mitä tulee fysiikan lakeihin. Totuus on kuitenkin se, ettei tolla tehtyjä pizzoja voi edes verrata mihinkään Ooneilla ja vastaavilla tehtyihin, joissa lämpö tulee voimalla sivusta. Siksi ne pizzat tulee niillä minuutissa ja niitä joutuu aika vauhdilla kääntelemään. Pronto sen sijaan on vajaan 10 minuutin kiehutuspata ennemmin kuin kunnollinen pizzauuni, vaikka sitä miten huudattaisi täysillä.
 
Viimeksi muokattu:
Joo saahan ne reunat vähän väriä, jos teet maksimissaan 20-senttisiä lättyjä. Mutta ei se kupolin lautasantennimainen muoto tosiaan reunoille lämpöä paljoa levittele, enkä oikein usko, että sun Pronto on jotenkin poikkeuksellinen rakkine muihin Prontoihin verrattuna mitä tulee fysiikan lakeihin. Totuus on kuitenkin se, ettei tolla tehtyjä pizzoja voi edes verrata mihinkään Ooneilla ja vastaavilla tehtyihin, joissa lämpö tulee voimalla sivusta. Siksi ne pizzat tulee niillä minuutissa ja niitä joutuu aika vauhdilla kääntelemään. Pronto sen sijaan on vajaan 10 minuutin kiehutuspata ennemmin kuin kunnollinen pizzauuni, vaikka sitä miten huudattaisi täysillä.
Mulla menee tasan 3min20sec tolla että tulee nätisti reunoilta ja pohjasta ruskettunut ja rapsakka pizza.
Joo ei sillä mitään ihan 30cm pizzaa tehdä, mutta yli 20cm kyllä.
Ehkä et ole päässyt sinuiksi lämpöjen kanssa...

Jos tekee niinkuin ohjekirja neuvoo niin taatusti menee vituiksi, nyrkkisääntö on ettei lämmitä sitä täysille ennen kun sinne pizzan lämää...

Tässä on kaikkitietävälle herralle kuva 3min20sec prontossa olleesta "kiehutuspata" pizzasta, jossa ei sun sanojen mukaan ole myöskään reunoilla väriä.

Opettele käyttämään tosiaan ennen kun kritisoit :)

20220420_203957.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Mulla menee tasan 3min20sec tolla että tulee nätisti reunoilta ja pohjasta ruskettunut ja rapsakka pizza.
Joo ei sillä mitään ihan 30cm pizzaa tehdä, mutta yli 20cm kyllä.
Ehkä et ole päässyt sinuiksi lämpöjen kanssa...

Jos tekee niinkuin ohjekirja neuvoo niin taatusti menee vituiksi, nyrkkisääntö on ettei lämmitä sitä täysille ennen kun sinne pizzan lämää...
Joo en tee kuten kirja käskee vaan lämmitän sen aina 2,5/3:een, eli niin kuumaksi kun pystyy kuitenkin sillä varalla, että termari pitää vastuksen päällä koko pizzanpaiston ajan. Alle viidessä minuutissa ei saa kyllä just mitään väriä reunaan asti pienemmälläkään pizzalla. Jos jotain saa, niin ihan reunan yläosaan. Pohja ei tosiaan ole mikään ongelma. Ongelma on se, että lämpö tulee suoraan ylhäältä ja että se kupoli vielä keskittää sen. Jos jotain metukka-jauhelihalättyjä vaan tekee, niin eihän se niin paljoa häiritse, mutta jos jotain vähän arvokkaampia ja herkempiä täytteitä alkaa laittamaan, kuten vaikka rapuja tai lohta, niin alkaa jo pänniä.

Koita oikeasti joskus jotain kunnollista orgaanisella käyvää pizzauunia niin huomaat kyllä, että ei olla nyt ihan saman asian kanssa tekemisissä ja ettei sitä 50 euron grillivastusta voi ihan verrata lopputuloksen kannalta noihin vehkeisiin, joista lämpö tulee sivulta ja pizza on minuutissa valmis. Se aika ja lämmön suunta vaan vaikuttaa niin paljon siihen mihin kuntoon ne täytteet jää.
 
Joo en tee kuten kirja käskee vaan lämmitän sen aina 2,5/3:een, eli niin kuumaksi kun pystyy kuitenkin sillä varalla, että termari pitää vastuksen päällä koko pizzanpaiston ajan. Alle viidessä minuutissa ei saa kyllä just mitään väriä reunaan asti pienemmälläkään pizzalla. Jos jotain saa, niin ihan reunan yläosaan. Pohja ei tosiaan ole mikään ongelma. Ongelma on se, että lämpö tulee suoraan ylhäältä ja että se kupoli vielä keskittää sen. Jos jotain metukka-jauhelihalättyjä vaan tekee, niin eihän se niin paljoa häiritse, mutta jos jotain vähän arvokkaampia ja herkempiä täytteitä alkaa laittamaan, kuten vaikka rapuja tai lohta, niin alkaa jo pänniä.

Koita oikeasti joskus jotain kunnollista orgaanisella käyvää pizzauunia niin huomaat kyllä, että ei olla nyt ihan saman asian kanssa tekemisissä ja ettei sitä 50 euron grillivastusta voi ihan verrata lopputuloksen kannalta noihin vehkeisiin, joista lämpö tulee sivulta ja pizza on minuutissa valmis. Se aika ja lämmön suunta vaan vaikuttaa niin paljon siihen mihin kuntoon ne täytteet jää.
Ihan rehellisesti sulla on laite viallinen jos et alle 5min saa kypsää ja reunoihin väriä.
Mulla on lämmöt tasan kakkosella ja pizza on tasan 3min 20sec uunissa (niin että vastus käännetty kolmoselle), jos pitäisin 5min niin olisi sekä pohja että täytteet täysin palaneet.
Olen kyllä tehnyt useastikin esim lohipizzaa ja tulos on kyllä ollut aivan helvetin hyvä silläkin.
 
Ihan rehellisesti sulla on laite viallinen jos et alle 5min saa kypsää ja reunoihin väriä.
Mulla on lämmöt tasan kakkosella ja pizza on tasan 3min 20sec uunissa (niin että vastus käännetty kolmoselle), jos pitäisin 5min niin olisi sekä pohja että täytteet täysin palaneet.
Olen kyllä tehnyt useastikin esim lohipizzaa ja tulos on kyllä ollut aivan helvetin hyvä silläkin.
3 min 20s, 5 min...potatos poteitous. Ei se nyt vaan silti ole täytteiden osalta sama kuin minuutissa valmistunut pizza. Mitähän jauhoja/taikinaa mahdat käyttää? Mulla ei tuossa ajassa saa valmiiksi kuin joitain pakasteallas-tyyppisiä valmispohjia.
 
3 min 20s, 5 min...potatos poteitous. Ei se nyt vaan silti ole täytteiden osalta sama kuin minuutissa valmistunut pizza. Mitähän jauhoja/taikinaa mahdat käyttää? Mulla ei tuossa ajassa saa valmiiksi kuin joitain pakasteallas-tyyppisiä valmispohjia.
Käytän fazerin pakastettuja taikinapalloja.
 
Omat kokemukset pizzan valmistuksesta kaasugrillistä viime kesältä, kivet halkeaa todella helposti, niitä meni parikin kappaletta. Eikä normi grilliä tahdo saada tarpeeksi kuumaksi, pohja palaa kun päälliset on vielä raakoja. Kokeilin kikkailla tekemällä korokkeen pizzakivelle lähemmäksi grillinkupua, mutta ei se oikein auttanut. Nyt harkinnassa tommonen halpa, 50€, kaasu grilliin laitettava uuni. Onkos ihmisillä noista kokemusta? Toimiiko, saako noiden avulla nostettua lämmöt tarpeeksi kuumaksi?

Tuli sitten kokeiltua ja halvan clas ohlsonin pizzakiven laitoin suoraan grillin valurautaritilöiden päälle.....tyrkkäsin pizzan kivelle kun lämpömittari näytti noin 350c ja pirun hyvä tuli....eukkokin kehu että tuli semmonen pizzerian maku pizzaan tolla kun ennen vaan normi uunissa pellillä paistanu.
kivikään ei haljennu....kahdella polttimella täydellä teholla paistoin vaikka kolmen polttimon grilli on
 
Noi Pirkka parhaat pizzanpaistajat pizzapullat on kyllä ollut toimivia. Itsekin pari pussia paistellut niitä. Niiltä on tulossa ilmeisesti kesän aikana myös isompi napolilaiseen paremmin sopiva pallo.

Noi tule äsken ilmeisesti markkinoille ja tuli myös muuta Pirkka parhaat & Pizzanpaistajat tuotteita. Minusta ihan toimivia tuotteita kyllä.

Itse tykännyt tehdä napolilaistyylistä niin kivaa vaihtelua ja hieman opetuttaa paistaa Oonilla muutakin sitten.

Pari heittoa instasta: Yksi ja kaksi
 
Oonin Large-pöytä saapui viikolla ja kokosin sen eilen illalla. Mukana tulee tarvittavat ruuvit ja pellistä leikattu "jakoavain" ja kuusiokoloavain, joilla kasauksen saa tehtyä.

poyta3.jpg

Tässä pari kuvaa valmiista pöydästä. Runko on todella tukeva ja itse pöytälevy on ruostumatonta terästä. Renkaat helpottavat siivoamista, jos pöydän alle tai taakse pitää päästä. Kuvassa näkyy myös lisävarusteena saatava kaukalo, jossa voi pitää ruuanvamistuksessa tarvittavia romppeita tai vaikka maustepurkkeja.
poyta1.jpg
poyta2.jpg
 
Viikon pitsa: kahta juustoa, Chorizo-makkaraa suikaleina, jauhelihaa ja maissia. Taikina itsetehty, kylmäkohotettu 3 päivää jääkaapissa. Mutti-kastike tomaatilla ja Parmigiano Reggiano -juustolla. Pitsan paistoin sähköuunissa pitsakivellä.
20220610_pitsa1.jpg

20220610_pitsa2.jpg
 
Roomalaista peltipizzaa olisi tarkoitus lähteä ensimmäistä kertaa koittamaan.
Kohotus tiedossa, että vaatii sen 48-72h ja W340-370, mutta onko muita vinkkejä antaa?
 
Roomalaista peltipizzaa olisi tarkoitus lähteä ensimmäistä kertaa koittamaan.
Kohotus tiedossa, että vaatii sen 48-72h ja W340-370, mutta onko muita vinkkejä antaa?
Joskus tämän ohjeen tänne linkitin, mutten ole saanut aikaiseksi kokeilla. Kokemuksista kuulen mielelläni, kun oot tehnyt.

 
Kumpi parempi, eli kumpaan tarttuu vähemmän taikina kiinni, itse tehtyyn päältä hiottuun koivuvanerista tehtyyn pizzalapioon, taikka sit metalliseen rei-itettyyn?
Tätä Mustang Premium -pizzalapio, 30 cm 34,93 pohdin, mut jos toi ei sen parempi ole ku puinen ni jätän väliin.
 
Joskus tämän ohjeen tänne linkitin, mutten ole saanut aikaiseksi kokeilla. Kokemuksista kuulen mielelläni, kun oot tehnyt.



Tällä tein, mutta ei tullut kyllä tarpeeksi ilmava pohja. Olisi varmaan tarvinnut pidemmän kohotusajan sekä enemmän "vaivausta".
Pizze -kirjassa muistaakseni oli 48-72h ohje Roomalaiselle, eli testaan sillä seuraavaksi. Spadonissa kuitenkin W330-360 eli tehty tuolle kohotusajalle komeasti.

Jauhot oli maultaan ihan täysi kymppi.
Manitoba jauho 1kg, Molino Spadoni - Italian Herkut

Onneks ostin kaksi pakettia jauhoa, koska taiden sekoittaa näitä seuraavaksi Tipo00 kanssa ja Napoaliaista tulille.
 

Liitteet

  • IMG_20220617_180426.jpg
    IMG_20220617_180426.jpg
    1,6 MB · Luettu: 104
Weberin master premium pallogrilli + pizzakivi kombo koetuksessa. Käytin weberin brikettiä lämmitykseen, muuten asia meni mallikkaasti mutta olisi pitänyt levittää briketit paremmin grillin reunoille ja jättää keskelle tyhjää. Kivi lämpeni ehkä vähän liikaa että pizzaan ei ihan saanut niin tummaa ulkopintaa kuin ajattelin. Pohjat kuitenkin paistuivat oikein hyvin ja kyllä maku oli kohdallaan. Taikinana perus no knead joka asettui 12h, välileivonta ja uusi 2h nostatus. Pizzakiven tahrat on viime vuodelta kun yritin paistaa liika ohkaista lättyä ilman pizzalapiota - se päättyi katastrofiin.

WhatsApp Image 2022-06-19 at 14.36.43.jpegWhatsApp Image 2022-06-19 at 14.36.44.jpegWhatsApp Image 2022-06-19 at 14.36.44 (1).jpeg
 
Kumpi parempi, eli kumpaan tarttuu vähemmän taikina kiinni, itse tehtyyn päältä hiottuun koivuvanerista tehtyyn pizzalapioon, taikka sit metalliseen rei-itettyyn?
Tätä Mustang Premium -pizzalapio, 30 cm 34,93 pohdin, mut jos toi ei sen parempi ole ku puinen ni jätän väliin.

Se taikinan tarttuminen ratkaistaan sillä, että se taikina on kunnolla tehty hyvistä jauhoista. Pizzanpaistajien nettisivuilta löytyy esimerkiksi hyviä ohjeita.
Eli ei sillä lapiolla pelasta sitä taikinaa.
 
Päivittelin Ooni Koda 12 isoveljeen, eli Koda 16 malliin. Nyt hieman askarruttaa tuo uuden uunin kiven lämpötila. Pienempi lämpeni huomattavasti nopeammin ja saavutti halutun +420'c kivi lämpötilan noin 20 minuutissa. Eilenä polttelin uutukaista sisään ja otti varmaan 40 minuuttia että päästiin yli 400'c. Onko tuo normaalia ja voiko asiaan vaikuttaa muulla kuin tekemällä suuaukolle luukun? Lämpöä suuaukosta kyllä tuli niin maan perkekeesti, että ei se pelkästään lämmöntuotosta voi olla kiinni. Onko suuaukko vaan niin suuri, että lämpö karkaa? Voiko termoparin säädöllä saada mitään aikaan?
 
Matkalla juhannuksen viettoon piti napata K-Raudan tarjouksesta tuollainen Cellon Piccolo 12 ja huomenna tarkoitus vääntää lättyjä sillä. Eilen tehtiin taikinapallot valmiiksi odottelemaan. Tänään täytyy vielä hakea paikalliselta tokmannilta jonkinlainen lapio. Vinkkejä pizzauunin käytön kanssa ensikertalaisille otetaan vastaan.
 
Matkalla juhannuksen viettoon piti napata K-Raudan tarjouksesta tuollainen Cellon Piccolo 12 ja huomenna tarkoitus vääntää lättyjä sillä. Eilen tehtiin taikinapallot valmiiksi odottelemaan. Tänään täytyy vielä hakea paikalliselta tokmannilta jonkinlainen lapio. Vinkkejä pizzauunin käytön kanssa ensikertalaisille otetaan vastaan.

Jokainen uuni on erilainen ja kokemus opettaa. Lähtisin siitä, että töhötät täydellä teholla uunia sen 30min. ja oletuksena saavutat sillä +400'c kivelle. Jonkinlainen infra lämpömittari on tässä hommassa ehdoton. Lapiota ostaessa kannattaa panostaa sen verran, että löytyy reikiä jotta saat pienellä runkkaus liikkeellä ylimääräiset jauhot pois. Myös lapion taputtelu pöydän pintaan voi hoitaa tämän osan. Käytä valmiin taikinan käsittelyssä Semola tai Durum jauhoja. Nämä kestävät lämpöä, eivätkä pala sinne pitsan pohjaan. Palanut jauho on erittäin kitkerän makuista ja pilaa pitsan täysin. Kun laitat pitsan uuniin, pudota lämpötilaa. Kiven lämpötila paistaa kyllä pohjan, ja nyt huolehdit siitä ettei reunat pala. Paista pitsaa noin 20-30s. ja tee kääntö. Pitsaa käännät niin monta kertaa, että reuna kohonnut ja paistunut kauttaaltaan. Käännös tehdään pyöräyttämällä aina vastakkaiseen kulmaan jolloin paitotulos on tasaisempi lämmönjaon suhteen. Jos uunissa ei ole tarpeeksi tilaa sisällä kääntymään, vedät sen lapiolla ulos ja käännät sormineen. Muista myös hieman lämmittää lapiota ja heitä pieni jauhotus lapion kärkeen ja koko alalle ennen pohjaa. Ota valmiit pallot 2-3 tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön. Vaikutus taikinan käsittelyyn on valtava.
 
Jokainen uuni on erilainen ja kokemus opettaa. Lähtisin siitä, että töhötät täydellä teholla uunia sen 30min. ja oletuksena saavutat sillä +400'c kivelle. Jonkinlainen infra lämpömittari on tässä hommassa ehdoton. Lapiota ostaessa kannattaa panostaa sen verran, että löytyy reikiä jotta saat pienellä runkkaus liikkeellä ylimääräiset jauhot pois. Myös lapion taputtelu pöydän pintaan voi hoitaa tämän osan. Käytä valmiin taikinan käsittelyssä Semola tai Durum jauhoja. Nämä kestävät lämpöä, eivätkä pala sinne pitsan pohjaan. Palanut jauho on erittäin kitkerän makuista ja pilaa pitsan täysin. Kun laitat pitsan uuniin, pudota lämpötilaa. Kiven lämpötila paistaa kyllä pohjan, ja nyt huolehdit siitä ettei reunat pala. Paista pitsaa noin 20-30s. ja tee kääntö. Pitsaa käännät niin monta kertaa, että reuna kohonnut ja paistunut kauttaaltaan. Käännös tehdään pyöräyttämällä aina vastakkaiseen kulmaan jolloin paitotulos on tasaisempi lämmönjaon suhteen. Jos uunissa ei ole tarpeeksi tilaa sisällä kääntymään, vedät sen lapiolla ulos ja käännät sormineen. Muista myös hieman lämmittää lapiota ja heitä pieni jauhotus lapion kärkeen ja koko alalle ennen pohjaa. Ota valmiit pallot 2-3 tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön. Vaikutus taikinan käsittelyyn on valtava.
Kattava vastaus, kiitos. Aika lailla tiedossa olleita asioita pääosin, niin eiköhän me huomenna maistuvaa pizzaa saada. Tänään haettiin päällistarpeita ndujasta alkaen. Lämpömittaria ei ole niin sen suhteen täytyy nyt mennä fiilispohjalta, mutta oletus oli että noin 30min lämmitys alkuun ja sitten pizzaa sisään. Tänään haettiin lapio paikallisesta tokmannista, hyvää reiällistä ei ollut niin porattiin itse reikiä tuohon hommattuun (Pizzalapio Mustang, pitkä varsi)
20220624_190059.jpg
 
Kattava vastaus, kiitos. Aika lailla tiedossa olleita asioita pääosin, niin eiköhän me huomenna maistuvaa pizzaa saada. Tänään haettiin päällistarpeita ndujasta alkaen. Lämpömittaria ei ole niin sen suhteen täytyy nyt mennä fiilispohjalta, mutta oletus oli että noin 30min lämmitys alkuun ja sitten pizzaa sisään. Tänään haettiin lapio paikallisesta tokmannista, hyvää reiällistä ei ollut niin porattiin itse reikiä tuohon hommattuun (Pizzalapio Mustang, pitkä varsi)
20220624_190059.jpg
Ndujan kanssa kannattaa laittaa juoksevaa hunajaa. Jos Nduja itsessään ei ole vahvaa, niin vaikka purkki pepperonia kaveriksi. Nduja ja hunaja sopii kyllä hienosti yhteen. Meillä tällä hetkellä ehdoton ykkönen! Ps. Lapio on komia!
 
Kuvat puhukoot puolestaan. Heti ensimmäisestä lähti sujumaan ja 18 pizzaa porukalle yhteensä pyöriteltiin, eri täytteillä kunkin halujen mukaan ja kaikki olivat erittäinkin tyytyväisiä.
20220625_170326.jpg
20220625_173920.jpg
20220625_174600.jpg
20220625_175402.jpg
 
Tuli tehtyä pitkästä aikaa roomalaistyylistä peltipizza. Hyvää oli, mutta miinuksena kämpässä aivan helvetin kuuma.

C4CB5E3B-1E56-49B0-90DB-D8BA5DA64180.jpeg

75C334CC-0B3E-4B25-9089-F74E16AE53CD.jpeg


E: Näköjään heittää kuvat 90 astetta kenoon, mutta tuleepahan niskoille venyttelyä.
 
Täällä kanssa hommattu K-Raudan Cello Piccolo 12 (99€). Ensipaistot tehty, ja tyytyväisiä ollaan. Vertailin livenä Ooni Koda 12, ja hyvin samanlaisia pelejä kaikin puolin. Hämmästyttävän laadukkaan oloinen tuote tuohon hintaan.

Pizzaa on toki väsäilty grillissä, pizza prontolla jne, mutta on se kaasu-uuni silti aivan eri peli. Ikinä en ole aiemmin kaasupizzauunia päässyt kokeilemaan.

Pizzanpaistajien 170g valmispullat, sulatus ja kohotus huoneenlämmmössä. On muuten paras valmispulla mitä on tullut kokeiltua. Helppo käsitellä. Muutenkin Pirkka Parhaiden pizzanpaistajien tuotteet ovat olleet ihan hyviä tuotteita kautta linjan.

Täällä mentiin samoilla ohjeilla kuin yllä. Esilämmitys täysillä 30min, liekki pienelle, pizza sisään ja pyöritystä. Nopeasti tulee kyllä, mutta onnistuu ensikertalaiseltakin kun on tarkkana. Kannattaa muuten hommata kunnon lapiot, niin sujuu paistaminen. Pyörityslapio ja reiällinen pizzalapio. Cello Rotate 80 ja Peel 12 hommattu samalla ja hyväksi todettu, halvemmat kuin Oonin tuotteet ja vaikutti paremmalta kuin Mustangin lapiot.

IMG_20220626_141413~3.jpg
IMG_20220626_141810.jpgIMG_20220626_141244~2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
kaasugrillillä tein pizzat noista pirkka parhaat pohjista....hyvä tuli vaikka vähän on hakemista kun toinen pizza palo vähäsen pohjasta.
mutta ei pääse normi sähköuunilla kyllä yhtä hyvään lopputulokseen
kuvan eka pizza meni grilliin kun mittari näytti reilu 300 astetta mutta tokan kohdalla mittari oli tapissa eil noin 400 astetta niin se paistuikin oletettua nopeemmin eikä nähny sitä kannen alta kurkistaessa että lopputulos oli musta pohja

kaasugrillinä toimii 3 polttimolla oleva noin 65x45cm kokoinen jossa perus pizzakivi toisessa reunassa ja kahdella polttimolla lämmitettynä

pizzaa.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Grillasin Weberin pallossa pizzoja. Pirkka Parhaat -valmistaikina oli käytössä ja V1llen kanssa samaa mieltä, että hyvää on tuo taikina.

Grillin toiseen laitaan laitoin ison kasan brikettejä ja kiven alle levitin n. 10 brikettiä. Pizzakiven esilämmitin uunissa 275 asteessa. Ennen paistoa vielä kivi hetken aikaa grillissä ja sitten pari palikkaa omenapuuta brikettien päälle ja pizza sisään. Kantta pidin muutaman millimetrin raollaan, jotta briketit saivat kunnolla happea.

Hyvin tuli 9 pizzaa valmiiksi ja maku oli kohdillaan. Paistoaika oli jotain 5-6 minuutin luokkaa.

IMG_20220622_193243.jpg
IMG_20220615_220900.jpg
 
Ostin tollasen Oonin kun täältä bongasin verkkokaupan alennuksen. Täältä hyvillä vinkeillä (kiitokse niistä) k-kauppaan pizzakaveri -tuotteita hakemaan ja eikun kädet saveen. Ostin jotain Duran Duran jauhoja, Pirkka pizzapohjapalloja ja muut niiden tuotteet. Tomaattisosetta en löytänyt niiltä niin ostin Muttia. Käytännössä epäonnistuminen oli lähes mahdotonta näillä varustuksilla. Koko perhe odotti gourme pizzoja erittäin nälkäisinä. Uuden oman Pizzerian nimeä jo mietiskelin.

Pirkan pallot annoin sulaa pari tuntia. You tubesta pikaiset vinkit miten se pohja levitetään. Sehän näyttää helpolta. Vähän jauhoja ja käsillä vähän pyöritetään. Itsevarmuutta hehkuen eikun Ooni tulille ja tuumasta toimeen pohjien kanssa.

Se taikina taisteli vastaan ja aina palautui takas möntiksi. Koitin tehdä liian ohutta liian vähällä jauhoilla. Se repeili huolella, laitoin tomaattisosetta vielä varmuuden vuoksi mut en saanut sitä irti. Se meni suoraan roskiin.

Toinen pizza vaikutti paremmalta (koitin kaulinta kun ei se oikein lähtenyt käsillä) ja siihen laitoin kaikki kamat päälle. Se oli kuitenkin vuorollaan pöydässä, lapiossa ja pizzakivessä kiinni. Sillä sainkin sotkettua kaikki paikat. Taistelin sen päällysaineineen sinne Ooniin, osa jäi kuitenkin terassille, pöydälle ja lapioon. Oonin jäi semmonen kasa pizzaa. Annoin vähän jäähtyä, siivosin oonin ja laitoin sen pizzakasan roskiin.

Abaut tässä vaiheessa muu perhe rupesi valmistamaan omaa ruokaa.

En lannistunut pienistä vastoinkäymisistä. Harjoittelin vielä kolmannella pohjalla. Lisäsin reilusti jauhoja ja sekin repesi, jolloin yritin aloittaa sillä samalla alusta, mutta pohja oli täynnä jauhoja joten se meni ihan koppuraiseksi ja laitoin sen roskiin.

Neljännellä pallukalla olikin sitten kovat odotukset. Sain apuja paremmalta puoliskolta ja siitä tuli ihan hyvä. Tosi pieni, mutta sain sen paistettua.

Annetaan kuvien puhua puolesta. En ihan jokaisesta käänteenkohdasta saanut kuvaa kun kädet oli erinäisissä pizza-aineissa.

Pizzerian perustaminen vielä vähän viivästyy.

PXL_20220629_110112482.jpg
PXL_20220629_111058659.jpg
PXL_20220629_111546646.jpg
PXL_20220629_114057745.jpg
 
Ostin tollasen Oonin kun täältä bongasin verkkokaupan alennuksen. Täältä hyvillä vinkeillä (kiitokse niistä) k-kauppaan pizzakaveri -tuotteita hakemaan ja eikun kädet saveen. Ostin jotain Duran Duran jauhoja, Pirkka pizzapohjapalloja ja muut niiden tuotteet. Tomaattisosetta en löytänyt niiltä niin ostin Muttia. Käytännössä epäonnistuminen oli lähes mahdotonta näillä varustuksilla. Koko perhe odotti gourme pizzoja erittäin nälkäisinä. Uuden oman Pizzerian nimeä jo mietiskelin.

Pirkan pallot annoin sulaa pari tuntia. You tubesta pikaiset vinkit miten se pohja levitetään. Sehän näyttää helpolta. Vähän jauhoja ja käsillä vähän pyöritetään. Itsevarmuutta hehkuen eikun Ooni tulille ja tuumasta toimeen pohjien kanssa.

Se taikina taisteli vastaan ja aina palautui takas möntiksi. Koitin tehdä liian ohutta liian vähällä jauhoilla. Se repeili huolella, laitoin tomaattisosetta vielä varmuuden vuoksi mut en saanut sitä irti. Se meni suoraan roskiin.

Toinen pizza vaikutti paremmalta (koitin kaulinta kun ei se oikein lähtenyt käsillä) ja siihen laitoin kaikki kamat päälle. Se oli kuitenkin vuorollaan pöydässä, lapiossa ja pizzakivessä kiinni. Sillä sainkin sotkettua kaikki paikat. Taistelin sen päällysaineineen sinne Ooniin, osa jäi kuitenkin terassille, pöydälle ja lapioon. Oonin jäi semmonen kasa pizzaa. Annoin vähän jäähtyä, siivosin oonin ja laitoin sen pizzakasan roskiin.

Abaut tässä vaiheessa muu perhe rupesi valmistamaan omaa ruokaa.

En lannistunut pienistä vastoinkäymisistä. Harjoittelin vielä kolmannella pohjalla. Lisäsin reilusti jauhoja ja sekin repesi, jolloin yritin aloittaa sillä samalla alusta, mutta pohja oli täynnä jauhoja joten se meni ihan koppuraiseksi ja laitoin sen roskiin.

Neljännellä pallukalla olikin sitten kovat odotukset. Sain apuja paremmalta puoliskolta ja siitä tuli ihan hyvä. Tosi pieni, mutta sain sen paistettua.

Annetaan kuvien puhua puolesta. En ihan jokaisesta käänteenkohdasta saanut kuvaa kun kädet oli erinäisissä pizza-aineissa.

Pizzerian perustaminen vielä vähän viivästyy.

PXL_20220629_110112482.jpg
PXL_20220629_111058659.jpg
PXL_20220629_111546646.jpg
PXL_20220629_114057745.jpg
AAAARGGHHH!!! Pizza ja kaulin samassa yhteydessä :D
 
Kiitos hienosta tarinasta! Olen itsekin saanut pari pitsaa pilattua, kun taikina on tarttunut lapioon ja uuniin työntäessä täytteet ovat lentäneet uuniin, mutta pitsapohja on osittain revenneenä edelleen lapiossa kiinni.

Nälkäisenä on vaikea edes kuvailla sitä harmituksen määrää, mikä pitsatäytteiden uunin pohjalla palaessa nousee mieleen ja kun perhe odottaa nälkäisenä, kun kannat pitsajätteitä bio-roskikseen.

Kuvista päätelleen, olet koittanut tehdä taikinasta aivan liian isoja pitsoja. Kauliminen poistaa tärkeät ilmakuplat, jotka kohottavat pohjan kauniiksi leiväksi kuumassa uunissa.

Pitsoja oppii tekemään paistamalla pitsoja. Itsekin opin edelleen uusia asioita, vaikka olen paistanut jo yli 100 itsetehtyä pitsaa (kolmen vuoden ajan joka perjantai on pidettyy pitsapäivä).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 012
Viestejä
5 059 440
Jäsenet
81 016
Uusin jäsen
jmap

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom