Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

En päässyt koskaan sinuiksi House ja vastaavien pizzapeltien kanssa, mutta tällainen keraaminen pizzapannu vaikuttaa ekojen testien perusteella toimivalta

Suhteellisen kevyt, kestää kuumuutta ja on konepesun kestävä. Pystyy esikuumentamaan ja varaa lämpöä kohtalaisen hyvin. Eilen paistelin pizzaa valmiista Fazerin taikinasta ja lopputuloksena oli kotiuunissa paistetuksi kelvollinen pohja, reunoilta tuli rapsakkaa mutta pohja ei paistunut kuivaksi korpuksi vaan sopiva notkeus säilyi olematta kuitenkaan pullamaisen pehmeäkään.

Edit. ja keraamisessa pannussa ei ole niitä v*tun reikiä pohjassa toisin kuin Housen ym. pizzapelleissä. Mikäs niissä muuten mutta Nduja-pizzasta rasva valuu reikien kautta uunin pohjalle palamaan ja savuamaan.
 
Tuli kokeiltua tuota 0 (melkein) carb pizzaa: Zero Carb Crust Pizza — Low Carb Love™

Pohjaan pistin 300g kypsää broilerin filesuikaletta, yhden munan ja vajaa dl parmesania, juustona sinileima emmental. Ihan hyvää oli. Pohja jäi hiukan lötköksi, mutta ei maistunut lainkaan kanalle tai kananmunalle ja yllättävän vähän erosi normi pizzasta, maultaan. Täytyy koittaa paistaa sitä ensi kerralla rapeammaksi, jotta koostumuksessakin olisi vähemmän eroa. Hinta 6€.

1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
 
Tein jääkaapin jämistä pari pannupizzaa Princess 182065 Airfryer-uunilla.

- Kinkkua, ananasta, kahta eri jalapenoa ja Milbonan juustoraastetta täytteiden alle
- Meetvurstia, ananasta, kahta eri jalapenoa ja Milbonan juustoraastetta täytteiden päälle päälle

Tomaattikastikkeen sijaan käytin Valion Koskenlaskija® Ruoka & Dippi cheddaria.

Annoin uunin lämmetä taustalla pizzoja rakennellessa ja kypsensin pizzoja 200°C asteessa noin 8-9 minuuttia.

2.jpg 4.jpg
Kokeilin tätä
"Tomaattikastikkeen sijaan käytin Valion Koskenlaskija® Ruoka & Dippi cheddaria."
Tuli erittäin hyvää. Kiitos vinkistä.
Täytteenä oli laadukasta kinkkusiivua leikeltynä pienempiin paloihin ja tupla pekoni (pekoni pala + pekoni siivu)
 
Aika spesifi kysymys, mutta kokeilen onneani: minkäslaisia pöytiä teillä on Oonille? Lätkäisin Oonin jonkun arkun päälle kun ei terassilla mitään muutakaan tasoa ollut, ja siihen se jäi. Korpossa pitsan paistamisesta tulee kyllä hiukan isänmaallinen olo, mutta kyllä se seisaaltaan voisi olla mukavampaa. Ooni myy omaakin tasoa, mutta onko se kuinka hutera tai turha kapistus. Joku mihin noita työkaluja saisi ripustettua olisi pop.
 
Aika spesifi kysymys, mutta kokeilen onneani: minkäslaisia pöytiä teillä on Oonille? Lätkäisin Oonin jonkun arkun päälle kun ei terassilla mitään muutakaan tasoa ollut, ja siihen se jäi. Korpossa pitsan paistamisesta tulee kyllä hiukan isänmaallinen olo, mutta kyllä se seisaaltaan voisi olla mukavampaa. Ooni myy omaakin tasoa, mutta onko se kuinka hutera tai turha kapistus. Joku mihin noita työkaluja saisi ripustettua olisi pop.
Kun ei ole lunta ja tarkenee tehdä ulkona niin vedetään tämmösellä setillä: Instagram
Sit talvella tullu paisteltua pienen katoksen alla ja pienen pöydän jossa koroke; Instagram (tosta hieman osviittaa)

Haaveissa olisi ihan oma pöytä tuolle joka olisi tosiaan korkeampi kuin kumpikaan noista. Pitää kesällä hieman tutkia saisiko kaljapalkalla kaverin rakentamaan.
 
Kun ei ole lunta ja tarkenee tehdä ulkona niin vedetään tämmösellä setillä: Instagram
Sit talvella tullu paisteltua pienen katoksen alla ja pienen pöydän jossa koroke; Instagram (tosta hieman osviittaa)

Haaveissa olisi ihan oma pöytä tuolle joka olisi tosiaan korkeampi kuin kumpikaan noista. Pitää kesällä hieman tutkia saisiko kaljapalkalla kaverin rakentamaan.

Tuo eka pöytähän näyttää näppärältä, helppo tehdä liukuhihnalta pitsoja kun voi tuossa vieressä niitä pyöritellä. Nyt kun sanoit niin voisihan sitä tosiaan miettiä oman rakentamistakin.
 
Tuo eka pöytähän näyttää näppärältä, helppo tehdä liukuhihnalta pitsoja kun voi tuossa vieressä niitä pyöritellä. Nyt kun sanoit niin voisihan sitä tosiaan miettiä oman rakentamistakin.
Joo toi eka pöytä oli kaverin tekemä viime kesänä tänne.

Löysin paremmankin kuvan loppukesästä ton Ikean lisäpöydän kanssa. Tohon on nyt laitettu lisäkorkeutta tuolla pikkupuulavalla.

2021-07-15-17.34.52.jpg

Sit löysin vielä jemmasta ton idean minkä löysin jostain netistä syksyllä. Jotain ton tyylistä varmaan jos tänä kesänä saisi tehtyä.

611668f5-18a7-47aa-9a25-4a194c62b29b.jpeg
 
Oliko täällä jollain kokemuksia pizzaleikkureista? Onko näissä edes merkittäviä eroja?
 
Sakset taitavat olla parhaat. Niitä pyöriviä kiekkoja joutuu ainaa hankaamaan edes-takaisin.

Saksilla juuri menty tähän asti, mutta Hulluilta Päiviltä tuli tilattua Fiskarsin pizzaleikkuri. Omaan silmään vaikuttaa vaan hyvin heppoiselta, joten palautukseen menee.
 
Alkoi onnistumaan vähän paremmin kivellä paistaminen kun on uusi uuni ja siinä saa lämmön 275 asteeseen saakka.

Pidin uunissa 4½ minuuttia ja vielä on vähän harjoittelemista sen kanssa.

fghfgh.jpg
 
Oliko täällä jollain kokemuksia pizzaleikkureista? Onko näissä edes merkittäviä eroja?
Sellainen puinen uritettu alusta + leikkuri on hyvä setti. Terä pääsee kunnolla läpi asti pohjasta. En tiedä mistä omani on, kun on varmaan 20 vuotta sitten saatu lahjaksi, mutta idea tämä:
pizza-alusta-ja-leikkuri-248542-1347861.jpg

Kuvan tuotteesta ei siis mitään kokemusta, mutta vastaava toiminut hyvin 20 vuotta.
 
3 Fazerin palleroa sulamassa.

Tästä saa törkeän hyvää pizzakastiketta, kun maustaa itse oreganolla, pippurisekoituksella, suolalla, sokerilla ja ruokaöljyllä ja surauttaa tehosekoittimessa kaikki sekaisin.

IMG_20220414_143812.jpg
 
Onko kellään koda 12 ja ei harmita ettei ole isompaa 16 versiota?
Katselin yhtä käytettyä koda 12, joka on 200€ halvempi kuin tuo koda 16.

Jäänkö muusta paitsi kuin pizzojen koosta?
 
Pienemmällä pizzan reunat palaa helpommin, koska ovat lähes kiinni liekeissä. Itsellä tuo isompi ja on ollut useamman pitsan pelastus kun saanut kauemmas liekeistä.
 
Onko kellään koda 12 ja ei harmita ettei ole isompaa 16 versiota?
Katselin yhtä käytettyä koda 12, joka on 200€ halvempi kuin tuo koda 16.

Jäänkö muusta paitsi kuin pizzojen koosta?

Pienemmällä pärjää oikein hyvin, mutta lätyn kääntäminen sisällä hankalaa jos kokoa maksimi 30cm. Se onkin sitten ainut syy miksi haikailen 16" perään, mutta onko se tuon rahan arvoista? Pienempi lämpenee nopeammin ja kuluttaa vähemmän kaasua jos taloudellisesti ajattelee. 12" menee myös huomattavasti pienempään tilaan, eli varastointi ei ole mikään ongelma.

Viikon takaa kiekot ja ei ne reunat pala jos jaksaa vahtia.

IMG_20220404_175911.jpg

IMG_20220404_175917.jpg
 
Taisi some pizzamies PizzaJari jyväskylästä aloitella kanssa tuolla 12". Itse kuitenkin päädyin tohon 16" Ooniin just sen takia et on enemmän tilaa puuhastella. En ole itse katunut kyllä. Oisi varmaan kyllä tuolla 12" pärjännyt.

Eronahan niissä on myös koon lisäksi se, että 16" on takana ja sivulla liekki kun taas 12" on vaan toisella sivulla.

Paistoon saa myös hieman rauhallisuutta kun pistää liekin pienemmälle kun heittää pizzan sisään.
 
Taisi some pizzamies PizzaJari jyväskylästä aloitella kanssa tuolla 12". Itse kuitenkin päädyin tohon 16" Ooniin just sen takia et on enemmän tilaa puuhastella. En ole itse katunut kyllä. Oisi varmaan kyllä tuolla 12" pärjännyt.

Eronahan niissä on myös koon lisäksi se, että 16" on takana ja sivulla liekki kun taas 12" on vaan toisella sivulla.

Paistoon saa myös hieman rauhallisuutta kun pistää liekin pienemmälle kun heittää pizzan sisään.

Laitan myös nykyisin liekin ihan minimiin kun pitsu lentää sisuksiin. Lämpöä kyllä riittää ja pohja rapsakkaa pantteria.
 
3 Fazerin palleroa sulamassa.

Tästä saa törkeän hyvää pizzakastiketta, kun maustaa itse oreganolla, pippurisekoituksella, suolalla, sokerilla ja ruokaöljyllä ja surauttaa tehosekoittimessa kaikki sekaisin.

IMG_20220414_143812.jpg

Tuli tota threadin innoittamana kokeiltua samalla kun otin pizzakitin lidlistä...yllättävän hyvän vivahteen antaa makuun kyllä toi, jo uunista pois ottaessa oli kiva tuoksu pizzassa.
 
Ooni Koda 16 ekassa testissä viikonloppuna ja kyllähän tuolla ihan erilaiset pizzat tulee. Yksi ongelma: käytän pizzan siirtämiseen jauhotettua pizzalapiota. Vehnäjauhot palavat kuitenkin uuniin eikä seuraavaa lättyä viitsisi heittää palaneiden jauhojen päälle. Miten olette tämän ratkaisseet? Mietin jotain pitkävartista, lämpöä kestävää harjaa tai jotain pitkävartista (alumiini tms.) tuhkaimuria. Pitkävartisella grilliharjalla (Biltemasta) homma ei oikein pelannut.
 
Mitäs mietoa bbq kastiketta suosittelette pitsan päälle? Täytteenä nykyään aika usein tuota vuolukanaa, peppronia ja vastaavia ja joku hyvä bbq soosi pitäsi löytää kokeiluun.
 
Onko kukaan kokeillut tuollaista kukkakaalipohjaista pohjaa:
 
Onko kukaan kokeillut tuollaista kukkakaalipohjaista pohjaa:
Hyvää. Mä oon tehnyt vaan niin että korvaa parmesaanin pussillisella emmental-raastetta, ja pakastekaalista tuntuu saavan jotenkin parempaa, kun sulattaa ne paistinpannulla oliiviöljyssä (saa vähän kärähtääkin). Kukkakaali kannattaa nimenomaan raastaa, koska jos sen vetää liian hienoksi niin pohja ei pysy kasassa.
 
Ihan ookoo pizzapohjan korvike, ja yllättävän vähän maistuu kukkakaalille. Itse ainakin tuoreen kukkiksen heittänyt vaan kutteriin ja siliäksi, hyvin pysynä kasassa. Myöskin käyttänyt jotain tavan juustoraastetta, edamia/kermajuustoa/emmentalia, ja koostumus on ollut oikein hyvä.
 

Vissiin toimiva sähköuunissa? Haluaisin parantaa pitsojani ja opetella enemmän. Kunnon uuniin ei ole mahdollisuutta ainakaan nyt.
 

Vissiin toimiva sähköuunissa? Haluaisin parantaa pitsojani ja opetella enemmän. Kunnon uuniin ei ole mahdollisuutta ainakaan nyt.
Toimiihan se, toki ei se puoli senttiä paksumpi Karu 12 ole kuin vitosen kalliimpi, niin varmaankin parempi hankinta. Se varaa kuitenkin lämpöä enemmän -> rapempi ja tasaisempi paistotulos.
 
Onko kukaan virittänyt reikälevyä ooni koda 16:ssa liekkien eteen ettei pizza pääse kärähtämään niin nopeasti? Jos on niin kokemukset kiinnostaa.
 

Vissiin toimiva sähköuunissa? Haluaisin parantaa pitsojani ja opetella enemmän. Kunnon uuniin ei ole mahdollisuutta ainakaan nyt.
Kiven lisäksi kannattaa kokeilla semmoistakin taktiikkaa että laittaa ensin pelkän pohjan paistumaan pariksi minuutiksi ennen kuin heittää täytteet. Ei maksa mitään ja rapeus lisääntyy.
 
Ylemmässä kinkkua, mozzarellaa ja raasteena neljän juuston quattroa.

Alemmassa neliöiksi pilkottua meetvurstia, pepperonia, mozzarellaa ja raasteena neljän juuston quattroa.

FotoJet.jpg


slaissit.jpg
 
Ooni Koda 16 ekassa testissä viikonloppuna ja kyllähän tuolla ihan erilaiset pizzat tulee. Yksi ongelma: käytän pizzan siirtämiseen jauhotettua pizzalapiota. Vehnäjauhot palavat kuitenkin uuniin eikä seuraavaa lättyä viitsisi heittää palaneiden jauhojen päälle. Miten olette tämän ratkaisseet? Mietin jotain pitkävartista, lämpöä kestävää harjaa tai jotain pitkävartista (alumiini tms.) tuhkaimuria. Pitkävartisella grilliharjalla (Biltemasta) homma ei oikein pelannut.

Mulla on Oonin sellainen puuvartinen pitkä harja millä voi ylimääräiset jauhot sutasta sivuun Oonin ollessa päällä. Mä siis sutasen ne vaan tyynesti sivuun sinne kiven alle. Tuon lisäksi olen muutaman kerran puhaltanut jauhoja kiveltä pois ja siinä menee muuten ripset. Parhain tuohon varmasti olisi paineilmapullo, millä yks suihkasu ja jauhot ulkona. Tosin pullo mossahtaa lämmöstä...ehkä Ryobin akkukompura pitää ottaa käyttöön. Johan siinä Oonin vieressä on jo laserlämpömittari niin miksei sitten lisää autotallin helmiä.

Onkos kellään heittää vinkkiä mistä saisi erillistä rosteritasoa reunuksella hyvään hintaan. Ajatus olis hankkia pöytä Oonia ja pizzan työstöä varten ulos, mutta ulko-oloissa rosterilevyn pitäisi olla irrotettava, jotta sitä vois säilyttää sisällä poissa linnunpaskalta. Yritin sopivan hintaisia levyjä löytää (haluaisin levyn jossa pieni kaulus reunassa ettei jauhot tipu joka puolelle) enkä löytänyt.
 
Mulla on Oonin sellainen puuvartinen pitkä harja millä voi ylimääräiset jauhot sutasta sivuun Oonin ollessa päällä. Mä siis sutasen ne vaan tyynesti sivuun sinne kiven alle. Tuon lisäksi olen muutaman kerran puhaltanut jauhoja kiveltä pois ja siinä menee muuten ripset. Parhain tuohon varmasti olisi paineilmapullo, millä yks suihkasu ja jauhot ulkona. Tosin pullo mossahtaa lämmöstä...ehkä Ryobin akkukompura pitää ottaa käyttöön. Johan siinä Oonin vieressä on jo laserlämpömittari niin miksei sitten lisää autotallin helmiä.

Onkos kellään heittää vinkkiä mistä saisi erillistä rosteritasoa reunuksella hyvään hintaan. Ajatus olis hankkia pöytä Oonia ja pizzan työstöä varten ulos, mutta ulko-oloissa rosterilevyn pitäisi olla irrotettava, jotta sitä vois säilyttää sisällä poissa linnunpaskalta. Yritin sopivan hintaisia levyjä löytää (haluaisin levyn jossa pieni kaulus reunassa ettei jauhot tipu joka puolelle) enkä löytänyt.
Äkkiseltään tuli mieleen tämä, mutta ei varmaan ole haetunlainen
 
Innostuinpa kokeilemaan Chicago-tyyliä oheisen videon mukaan, ja tulipa aika pirun hyvää melkoisen helposti. Paitsi 225 asteen uunissa ja peltisessä lasagnevuuassa pizza meinasi vähän tummua liikaa. Videossa mukana myös oma tekemän "chorizon" ohje, pelkästään jauhelihaa maustamalla tulee tosi hyvä. Tulee varmasti tehtyä toisenkin kerran.
 
Onko kellään heittää vinkkiä;
Tehtiin viikonloppuna uudella Ooni Karu 12:lla pizzaa.

Varsinkin jos teki kotitekoista eli vähän reilummilla täytteillä (esim kinkku, kebab, ananas, juusto), tahtoi pizzan keskiosa jäädä pehmeäksi, kun reunat jo kerkesi palaa.
Kokeiltiin paistaa 280-330 asteessa ja yli 400 asteessa.

Artesaaniversiosta mozzarella/tomaattikastike/parmesaanipizzasta tuli kyllä hyvä.

Mietin, että olisiko ongelma voinut olla siinä kun tomaattikastikkeenä käytettiin kokonaisia kuorittuja tomaatteja, jotka murskattiin ja maustettiin.
Tomaattikastike on sillon hieman "vetistä", pitäisikö se siivilöidä kuivemmaksi esim kankaan läpi?

Taikina oli poolish-ohjeen mukaan tehty ja parhaimmillaan 48h jääkaapissa valmistuksen jälkeen kylmäkohoamassa. Oli hyvän makuinen taikina, eikä kovin kova homma tehdä.

Polttoaineena käytin Bilteman brikettejä; kun vaan tasaisesti syötti lisää niin sai lämmötkin yli 400 asteen.

Kokonaisuutena kuitenkin jäi positiiviset fibat oonista ja mukavaa puuhastelua pizzojen tekeminen näin!
Hyvän näköisiä pizzoja sillä kyllä tekee!

Muutama harjoituskappale:
20220422_170149.jpg
 
Oman kokemuksen perusteella useimmiten juuri tomaattikastikke ja kostea juusto vaikuttaa lätyn märkyyteen. Tämän lisäksi pidempi paistoaika hitusen pienemmällä lämmöllä saattaa auttaa.
 
Mulla on Oonin sellainen puuvartinen pitkä harja millä voi ylimääräiset jauhot sutasta sivuun Oonin ollessa päällä. Mä siis sutasen ne vaan tyynesti sivuun sinne kiven alle. Tuon lisäksi olen muutaman kerran puhaltanut jauhoja kiveltä pois ja siinä menee muuten ripset. Parhain tuohon varmasti olisi paineilmapullo, millä yks suihkasu ja jauhot ulkona. Tosin pullo mossahtaa lämmöstä...ehkä Ryobin akkukompura pitää ottaa käyttöön. Johan siinä Oonin vieressä on jo laserlämpömittari niin miksei sitten lisää autotallin helmiä.

Onkos kellään heittää vinkkiä mistä saisi erillistä rosteritasoa reunuksella hyvään hintaan. Ajatus olis hankkia pöytä Oonia ja pizzan työstöä varten ulos, mutta ulko-oloissa rosterilevyn pitäisi olla irrotettava, jotta sitä vois säilyttää sisällä poissa linnunpaskalta. Yritin sopivan hintaisia levyjä löytää (haluaisin levyn jossa pieni kaulus reunassa ettei jauhot tipu joka puolelle) enkä löytänyt.

Toinen testi tehty ja tuli tosiaan puhallettua itsekin uuniin muutaman kerran ja pikkuisen ovat ripset ja kulmakarvat ottaneet osumaan. :D

Mietin tällaista harjaa uunin kaveriksi: Mustang pizzauunin puhdistusharja, 57 cm 14,90

Nyt löytyy Bilteman teräsharja. Teräksellä saa vain hangata melko pitkään eikä jauhot kovin helposti liikahda, kun teräsharja ei jousta ollenkaan.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 479
Viestejä
4 558 174
Jäsenet
74 972
Uusin jäsen
Nagi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom