Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Roomalaista peltipizzaa olisi tarkoitus lähteä ensimmäistä kertaa koittamaan.
Kohotus tiedossa, että vaatii sen 48-72h ja W340-370, mutta onko muita vinkkejä antaa?
 
Roomalaista peltipizzaa olisi tarkoitus lähteä ensimmäistä kertaa koittamaan.
Kohotus tiedossa, että vaatii sen 48-72h ja W340-370, mutta onko muita vinkkejä antaa?
Joskus tämän ohjeen tänne linkitin, mutten ole saanut aikaiseksi kokeilla. Kokemuksista kuulen mielelläni, kun oot tehnyt.

 
Taas teki mieli pizzaa, niin tein kaksi tämmöistä.

FotoJet.jpg
 
Kumpi parempi, eli kumpaan tarttuu vähemmän taikina kiinni, itse tehtyyn päältä hiottuun koivuvanerista tehtyyn pizzalapioon, taikka sit metalliseen rei-itettyyn?
Tätä Mustang Premium -pizzalapio, 30 cm 34,93 pohdin, mut jos toi ei sen parempi ole ku puinen ni jätän väliin.
 
Rei'itetyn pizzalapion idea ei ole niinkään tarttumattomuus, vaan se, että ylimääräiset jauhot putoavat pois eivätkä pala pizzan pohjaan/kivelle. Kumpikin ajaa asiansa yhtä hyvin jos taikinan käsittely on hallussa.
 
Joskus tämän ohjeen tänne linkitin, mutten ole saanut aikaiseksi kokeilla. Kokemuksista kuulen mielelläni, kun oot tehnyt.



Tällä tein, mutta ei tullut kyllä tarpeeksi ilmava pohja. Olisi varmaan tarvinnut pidemmän kohotusajan sekä enemmän "vaivausta".
Pizze -kirjassa muistaakseni oli 48-72h ohje Roomalaiselle, eli testaan sillä seuraavaksi. Spadonissa kuitenkin W330-360 eli tehty tuolle kohotusajalle komeasti.

Jauhot oli maultaan ihan täysi kymppi.
Manitoba jauho 1kg, Molino Spadoni - Italian Herkut

Onneks ostin kaksi pakettia jauhoa, koska taiden sekoittaa näitä seuraavaksi Tipo00 kanssa ja Napoaliaista tulille.
 

Liitteet

  • IMG_20220617_180426.jpg
    IMG_20220617_180426.jpg
    1,6 MB · Luettu: 98
Weberin master premium pallogrilli + pizzakivi kombo koetuksessa. Käytin weberin brikettiä lämmitykseen, muuten asia meni mallikkaasti mutta olisi pitänyt levittää briketit paremmin grillin reunoille ja jättää keskelle tyhjää. Kivi lämpeni ehkä vähän liikaa että pizzaan ei ihan saanut niin tummaa ulkopintaa kuin ajattelin. Pohjat kuitenkin paistuivat oikein hyvin ja kyllä maku oli kohdallaan. Taikinana perus no knead joka asettui 12h, välileivonta ja uusi 2h nostatus. Pizzakiven tahrat on viime vuodelta kun yritin paistaa liika ohkaista lättyä ilman pizzalapiota - se päättyi katastrofiin.

WhatsApp Image 2022-06-19 at 14.36.43.jpegWhatsApp Image 2022-06-19 at 14.36.44.jpegWhatsApp Image 2022-06-19 at 14.36.44 (1).jpeg
 
Kumpi parempi, eli kumpaan tarttuu vähemmän taikina kiinni, itse tehtyyn päältä hiottuun koivuvanerista tehtyyn pizzalapioon, taikka sit metalliseen rei-itettyyn?
Tätä Mustang Premium -pizzalapio, 30 cm 34,93 pohdin, mut jos toi ei sen parempi ole ku puinen ni jätän väliin.

Se taikinan tarttuminen ratkaistaan sillä, että se taikina on kunnolla tehty hyvistä jauhoista. Pizzanpaistajien nettisivuilta löytyy esimerkiksi hyviä ohjeita.
Eli ei sillä lapiolla pelasta sitä taikinaa.
 
Päivittelin Ooni Koda 12 isoveljeen, eli Koda 16 malliin. Nyt hieman askarruttaa tuo uuden uunin kiven lämpötila. Pienempi lämpeni huomattavasti nopeammin ja saavutti halutun +420'c kivi lämpötilan noin 20 minuutissa. Eilenä polttelin uutukaista sisään ja otti varmaan 40 minuuttia että päästiin yli 400'c. Onko tuo normaalia ja voiko asiaan vaikuttaa muulla kuin tekemällä suuaukolle luukun? Lämpöä suuaukosta kyllä tuli niin maan perkekeesti, että ei se pelkästään lämmöntuotosta voi olla kiinni. Onko suuaukko vaan niin suuri, että lämpö karkaa? Voiko termoparin säädöllä saada mitään aikaan?
 
Matkalla juhannuksen viettoon piti napata K-Raudan tarjouksesta tuollainen Cellon Piccolo 12 ja huomenna tarkoitus vääntää lättyjä sillä. Eilen tehtiin taikinapallot valmiiksi odottelemaan. Tänään täytyy vielä hakea paikalliselta tokmannilta jonkinlainen lapio. Vinkkejä pizzauunin käytön kanssa ensikertalaisille otetaan vastaan.
 
Matkalla juhannuksen viettoon piti napata K-Raudan tarjouksesta tuollainen Cellon Piccolo 12 ja huomenna tarkoitus vääntää lättyjä sillä. Eilen tehtiin taikinapallot valmiiksi odottelemaan. Tänään täytyy vielä hakea paikalliselta tokmannilta jonkinlainen lapio. Vinkkejä pizzauunin käytön kanssa ensikertalaisille otetaan vastaan.

Jokainen uuni on erilainen ja kokemus opettaa. Lähtisin siitä, että töhötät täydellä teholla uunia sen 30min. ja oletuksena saavutat sillä +400'c kivelle. Jonkinlainen infra lämpömittari on tässä hommassa ehdoton. Lapiota ostaessa kannattaa panostaa sen verran, että löytyy reikiä jotta saat pienellä runkkaus liikkeellä ylimääräiset jauhot pois. Myös lapion taputtelu pöydän pintaan voi hoitaa tämän osan. Käytä valmiin taikinan käsittelyssä Semola tai Durum jauhoja. Nämä kestävät lämpöä, eivätkä pala sinne pitsan pohjaan. Palanut jauho on erittäin kitkerän makuista ja pilaa pitsan täysin. Kun laitat pitsan uuniin, pudota lämpötilaa. Kiven lämpötila paistaa kyllä pohjan, ja nyt huolehdit siitä ettei reunat pala. Paista pitsaa noin 20-30s. ja tee kääntö. Pitsaa käännät niin monta kertaa, että reuna kohonnut ja paistunut kauttaaltaan. Käännös tehdään pyöräyttämällä aina vastakkaiseen kulmaan jolloin paitotulos on tasaisempi lämmönjaon suhteen. Jos uunissa ei ole tarpeeksi tilaa sisällä kääntymään, vedät sen lapiolla ulos ja käännät sormineen. Muista myös hieman lämmittää lapiota ja heitä pieni jauhotus lapion kärkeen ja koko alalle ennen pohjaa. Ota valmiit pallot 2-3 tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön. Vaikutus taikinan käsittelyyn on valtava.
 
Jokainen uuni on erilainen ja kokemus opettaa. Lähtisin siitä, että töhötät täydellä teholla uunia sen 30min. ja oletuksena saavutat sillä +400'c kivelle. Jonkinlainen infra lämpömittari on tässä hommassa ehdoton. Lapiota ostaessa kannattaa panostaa sen verran, että löytyy reikiä jotta saat pienellä runkkaus liikkeellä ylimääräiset jauhot pois. Myös lapion taputtelu pöydän pintaan voi hoitaa tämän osan. Käytä valmiin taikinan käsittelyssä Semola tai Durum jauhoja. Nämä kestävät lämpöä, eivätkä pala sinne pitsan pohjaan. Palanut jauho on erittäin kitkerän makuista ja pilaa pitsan täysin. Kun laitat pitsan uuniin, pudota lämpötilaa. Kiven lämpötila paistaa kyllä pohjan, ja nyt huolehdit siitä ettei reunat pala. Paista pitsaa noin 20-30s. ja tee kääntö. Pitsaa käännät niin monta kertaa, että reuna kohonnut ja paistunut kauttaaltaan. Käännös tehdään pyöräyttämällä aina vastakkaiseen kulmaan jolloin paitotulos on tasaisempi lämmönjaon suhteen. Jos uunissa ei ole tarpeeksi tilaa sisällä kääntymään, vedät sen lapiolla ulos ja käännät sormineen. Muista myös hieman lämmittää lapiota ja heitä pieni jauhotus lapion kärkeen ja koko alalle ennen pohjaa. Ota valmiit pallot 2-3 tuntia ennen paistoa huoneenlämpöön. Vaikutus taikinan käsittelyyn on valtava.
Kattava vastaus, kiitos. Aika lailla tiedossa olleita asioita pääosin, niin eiköhän me huomenna maistuvaa pizzaa saada. Tänään haettiin päällistarpeita ndujasta alkaen. Lämpömittaria ei ole niin sen suhteen täytyy nyt mennä fiilispohjalta, mutta oletus oli että noin 30min lämmitys alkuun ja sitten pizzaa sisään. Tänään haettiin lapio paikallisesta tokmannista, hyvää reiällistä ei ollut niin porattiin itse reikiä tuohon hommattuun (Pizzalapio Mustang, pitkä varsi)
20220624_190059.jpg
 
Kattava vastaus, kiitos. Aika lailla tiedossa olleita asioita pääosin, niin eiköhän me huomenna maistuvaa pizzaa saada. Tänään haettiin päällistarpeita ndujasta alkaen. Lämpömittaria ei ole niin sen suhteen täytyy nyt mennä fiilispohjalta, mutta oletus oli että noin 30min lämmitys alkuun ja sitten pizzaa sisään. Tänään haettiin lapio paikallisesta tokmannista, hyvää reiällistä ei ollut niin porattiin itse reikiä tuohon hommattuun (Pizzalapio Mustang, pitkä varsi)
20220624_190059.jpg
Ndujan kanssa kannattaa laittaa juoksevaa hunajaa. Jos Nduja itsessään ei ole vahvaa, niin vaikka purkki pepperonia kaveriksi. Nduja ja hunaja sopii kyllä hienosti yhteen. Meillä tällä hetkellä ehdoton ykkönen! Ps. Lapio on komia!
 
Kuvat puhukoot puolestaan. Heti ensimmäisestä lähti sujumaan ja 18 pizzaa porukalle yhteensä pyöriteltiin, eri täytteillä kunkin halujen mukaan ja kaikki olivat erittäinkin tyytyväisiä.
20220625_170326.jpg
20220625_173920.jpg
20220625_174600.jpg
20220625_175402.jpg
 
Tuli tehtyä pitkästä aikaa roomalaistyylistä peltipizza. Hyvää oli, mutta miinuksena kämpässä aivan helvetin kuuma.

C4CB5E3B-1E56-49B0-90DB-D8BA5DA64180.jpeg

75C334CC-0B3E-4B25-9089-F74E16AE53CD.jpeg


E: Näköjään heittää kuvat 90 astetta kenoon, mutta tuleepahan niskoille venyttelyä.
 
Täällä kanssa hommattu K-Raudan Cello Piccolo 12 (99€). Ensipaistot tehty, ja tyytyväisiä ollaan. Vertailin livenä Ooni Koda 12, ja hyvin samanlaisia pelejä kaikin puolin. Hämmästyttävän laadukkaan oloinen tuote tuohon hintaan.

Pizzaa on toki väsäilty grillissä, pizza prontolla jne, mutta on se kaasu-uuni silti aivan eri peli. Ikinä en ole aiemmin kaasupizzauunia päässyt kokeilemaan.

Pizzanpaistajien 170g valmispullat, sulatus ja kohotus huoneenlämmmössä. On muuten paras valmispulla mitä on tullut kokeiltua. Helppo käsitellä. Muutenkin Pirkka Parhaiden pizzanpaistajien tuotteet ovat olleet ihan hyviä tuotteita kautta linjan.

Täällä mentiin samoilla ohjeilla kuin yllä. Esilämmitys täysillä 30min, liekki pienelle, pizza sisään ja pyöritystä. Nopeasti tulee kyllä, mutta onnistuu ensikertalaiseltakin kun on tarkkana. Kannattaa muuten hommata kunnon lapiot, niin sujuu paistaminen. Pyörityslapio ja reiällinen pizzalapio. Cello Rotate 80 ja Peel 12 hommattu samalla ja hyväksi todettu, halvemmat kuin Oonin tuotteet ja vaikutti paremmalta kuin Mustangin lapiot.

IMG_20220626_141413~3.jpg
IMG_20220626_141810.jpgIMG_20220626_141244~2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
kaasugrillillä tein pizzat noista pirkka parhaat pohjista....hyvä tuli vaikka vähän on hakemista kun toinen pizza palo vähäsen pohjasta.
mutta ei pääse normi sähköuunilla kyllä yhtä hyvään lopputulokseen
kuvan eka pizza meni grilliin kun mittari näytti reilu 300 astetta mutta tokan kohdalla mittari oli tapissa eil noin 400 astetta niin se paistuikin oletettua nopeemmin eikä nähny sitä kannen alta kurkistaessa että lopputulos oli musta pohja

kaasugrillinä toimii 3 polttimolla oleva noin 65x45cm kokoinen jossa perus pizzakivi toisessa reunassa ja kahdella polttimolla lämmitettynä

pizzaa.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Grillasin Weberin pallossa pizzoja. Pirkka Parhaat -valmistaikina oli käytössä ja V1llen kanssa samaa mieltä, että hyvää on tuo taikina.

Grillin toiseen laitaan laitoin ison kasan brikettejä ja kiven alle levitin n. 10 brikettiä. Pizzakiven esilämmitin uunissa 275 asteessa. Ennen paistoa vielä kivi hetken aikaa grillissä ja sitten pari palikkaa omenapuuta brikettien päälle ja pizza sisään. Kantta pidin muutaman millimetrin raollaan, jotta briketit saivat kunnolla happea.

Hyvin tuli 9 pizzaa valmiiksi ja maku oli kohdillaan. Paistoaika oli jotain 5-6 minuutin luokkaa.

IMG_20220622_193243.jpg
IMG_20220615_220900.jpg
 
Ostin tollasen Oonin kun täältä bongasin verkkokaupan alennuksen. Täältä hyvillä vinkeillä (kiitokse niistä) k-kauppaan pizzakaveri -tuotteita hakemaan ja eikun kädet saveen. Ostin jotain Duran Duran jauhoja, Pirkka pizzapohjapalloja ja muut niiden tuotteet. Tomaattisosetta en löytänyt niiltä niin ostin Muttia. Käytännössä epäonnistuminen oli lähes mahdotonta näillä varustuksilla. Koko perhe odotti gourme pizzoja erittäin nälkäisinä. Uuden oman Pizzerian nimeä jo mietiskelin.

Pirkan pallot annoin sulaa pari tuntia. You tubesta pikaiset vinkit miten se pohja levitetään. Sehän näyttää helpolta. Vähän jauhoja ja käsillä vähän pyöritetään. Itsevarmuutta hehkuen eikun Ooni tulille ja tuumasta toimeen pohjien kanssa.

Se taikina taisteli vastaan ja aina palautui takas möntiksi. Koitin tehdä liian ohutta liian vähällä jauhoilla. Se repeili huolella, laitoin tomaattisosetta vielä varmuuden vuoksi mut en saanut sitä irti. Se meni suoraan roskiin.

Toinen pizza vaikutti paremmalta (koitin kaulinta kun ei se oikein lähtenyt käsillä) ja siihen laitoin kaikki kamat päälle. Se oli kuitenkin vuorollaan pöydässä, lapiossa ja pizzakivessä kiinni. Sillä sainkin sotkettua kaikki paikat. Taistelin sen päällysaineineen sinne Ooniin, osa jäi kuitenkin terassille, pöydälle ja lapioon. Oonin jäi semmonen kasa pizzaa. Annoin vähän jäähtyä, siivosin oonin ja laitoin sen pizzakasan roskiin.

Abaut tässä vaiheessa muu perhe rupesi valmistamaan omaa ruokaa.

En lannistunut pienistä vastoinkäymisistä. Harjoittelin vielä kolmannella pohjalla. Lisäsin reilusti jauhoja ja sekin repesi, jolloin yritin aloittaa sillä samalla alusta, mutta pohja oli täynnä jauhoja joten se meni ihan koppuraiseksi ja laitoin sen roskiin.

Neljännellä pallukalla olikin sitten kovat odotukset. Sain apuja paremmalta puoliskolta ja siitä tuli ihan hyvä. Tosi pieni, mutta sain sen paistettua.

Annetaan kuvien puhua puolesta. En ihan jokaisesta käänteenkohdasta saanut kuvaa kun kädet oli erinäisissä pizza-aineissa.

Pizzerian perustaminen vielä vähän viivästyy.

PXL_20220629_110112482.jpg
PXL_20220629_111058659.jpg
PXL_20220629_111546646.jpg
PXL_20220629_114057745.jpg
 
Ostin tollasen Oonin kun täältä bongasin verkkokaupan alennuksen. Täältä hyvillä vinkeillä (kiitokse niistä) k-kauppaan pizzakaveri -tuotteita hakemaan ja eikun kädet saveen. Ostin jotain Duran Duran jauhoja, Pirkka pizzapohjapalloja ja muut niiden tuotteet. Tomaattisosetta en löytänyt niiltä niin ostin Muttia. Käytännössä epäonnistuminen oli lähes mahdotonta näillä varustuksilla. Koko perhe odotti gourme pizzoja erittäin nälkäisinä. Uuden oman Pizzerian nimeä jo mietiskelin.

Pirkan pallot annoin sulaa pari tuntia. You tubesta pikaiset vinkit miten se pohja levitetään. Sehän näyttää helpolta. Vähän jauhoja ja käsillä vähän pyöritetään. Itsevarmuutta hehkuen eikun Ooni tulille ja tuumasta toimeen pohjien kanssa.

Se taikina taisteli vastaan ja aina palautui takas möntiksi. Koitin tehdä liian ohutta liian vähällä jauhoilla. Se repeili huolella, laitoin tomaattisosetta vielä varmuuden vuoksi mut en saanut sitä irti. Se meni suoraan roskiin.

Toinen pizza vaikutti paremmalta (koitin kaulinta kun ei se oikein lähtenyt käsillä) ja siihen laitoin kaikki kamat päälle. Se oli kuitenkin vuorollaan pöydässä, lapiossa ja pizzakivessä kiinni. Sillä sainkin sotkettua kaikki paikat. Taistelin sen päällysaineineen sinne Ooniin, osa jäi kuitenkin terassille, pöydälle ja lapioon. Oonin jäi semmonen kasa pizzaa. Annoin vähän jäähtyä, siivosin oonin ja laitoin sen pizzakasan roskiin.

Abaut tässä vaiheessa muu perhe rupesi valmistamaan omaa ruokaa.

En lannistunut pienistä vastoinkäymisistä. Harjoittelin vielä kolmannella pohjalla. Lisäsin reilusti jauhoja ja sekin repesi, jolloin yritin aloittaa sillä samalla alusta, mutta pohja oli täynnä jauhoja joten se meni ihan koppuraiseksi ja laitoin sen roskiin.

Neljännellä pallukalla olikin sitten kovat odotukset. Sain apuja paremmalta puoliskolta ja siitä tuli ihan hyvä. Tosi pieni, mutta sain sen paistettua.

Annetaan kuvien puhua puolesta. En ihan jokaisesta käänteenkohdasta saanut kuvaa kun kädet oli erinäisissä pizza-aineissa.

Pizzerian perustaminen vielä vähän viivästyy.

PXL_20220629_110112482.jpg
PXL_20220629_111058659.jpg
PXL_20220629_111546646.jpg
PXL_20220629_114057745.jpg
AAAARGGHHH!!! Pizza ja kaulin samassa yhteydessä :D
 
Kiitos hienosta tarinasta! Olen itsekin saanut pari pitsaa pilattua, kun taikina on tarttunut lapioon ja uuniin työntäessä täytteet ovat lentäneet uuniin, mutta pitsapohja on osittain revenneenä edelleen lapiossa kiinni.

Nälkäisenä on vaikea edes kuvailla sitä harmituksen määrää, mikä pitsatäytteiden uunin pohjalla palaessa nousee mieleen ja kun perhe odottaa nälkäisenä, kun kannat pitsajätteitä bio-roskikseen.

Kuvista päätelleen, olet koittanut tehdä taikinasta aivan liian isoja pitsoja. Kauliminen poistaa tärkeät ilmakuplat, jotka kohottavat pohjan kauniiksi leiväksi kuumassa uunissa.

Pitsoja oppii tekemään paistamalla pitsoja. Itsekin opin edelleen uusia asioita, vaikka olen paistanut jo yli 100 itsetehtyä pitsaa (kolmen vuoden ajan joka perjantai on pidettyy pitsapäivä).
 
AAAARGGHHH!!! Pizza ja kaulin samassa yhteydessä :D
Kaulimisessa ei ole mitään väärää jos haluaa ohutta ny-style pizzaa. Omassa sähköuunissa paksuista ilmavista reunoista tulee kivikovia koska pizzaa täytyy pitää niin pitkään uunissa. Sen takia itse kaulitsen.
 
tommosta piirakkakaulinta joskus käytän kun haluan vähän pyöristellä muotoja mutta en kaulita reunaa ohueks

6410411826016_0.jpg


Oon nyt testannu pohjina sekä fazerin palloja että pirkka parhaat palloja....omasta mielestä ehkä noi fazerin pallot on parempia kuiteskin ja ovat melkein euron halvempiakin, tosin erittäin herkkiä reikiintymään venytettäessä mutta en tee kovin isoja pizzoja noista niin ei haittaa niin paljon....ehkä max 30cm kokoon teen.
Vähän on toi pizzalapion käyttö hakusessa vielä kun eka yritelmät ei oikein onnistunu niin oon nyt tehny suoraan pizzan ensin lapiolle ja jauhoja väliin että liukuu siinä tarpeeks että sen sitten painavampana täytteineen saa myös nopeasti kivelle heitettyä ilman että sen kanssa tarvii tapella...Kivelle vähän ripottelen durum jauhoja ennenkun pizzan heitän siihen päälle. Samoin täytteineen olevan pizzan taputtelen kevyesti hieman kämmenellä päältä ennen kivelle lykkäämistä että jos tarvii vähän ravistella lapion kanssa niin päällimmäiset irtotäytteet ei sitten sinkoile kivelle ennen aikojaan
 
Viimeksi muokattu:
PPPP on kyllä sitkoltaan parhaita.

Yksi vuorokausi jääkaapissa ja kaksi tuntia huoneenlämmössä.

Sitten vaan pizzalapparille durumia ja taikinapallo peukkujen ja etu- sekä keskisormien väliin ja alkaa venyttämään roukkumalla ja sitten kun taikina on lähellä "murtumispistettä", heittää fribeen kummankin kämmensyrjän päälle ja venyttää loput ennen täytteiden laittamista.

IMG_20220627_192640.jpg
IMG_20220627_192129.jpg
 
Ihan vain sivuhuomautuksena että Fazer tekee myös Pirkka Parhaat pizzapohjat, en tiedä onko resepti/valmistusmetodi sitten eri.
 
Ostin tollasen Oonin kun täältä bongasin verkkokaupan alennuksen. Täältä hyvillä vinkeillä (kiitokse niistä) k-kauppaan pizzakaveri -tuotteita hakemaan ja eikun kädet saveen. Ostin jotain Duran Duran jauhoja, Pirkka pizzapohjapalloja ja muut niiden tuotteet. Tomaattisosetta en löytänyt niiltä niin ostin Muttia. Käytännössä epäonnistuminen oli lähes mahdotonta näillä varustuksilla. Koko perhe odotti gourme pizzoja erittäin nälkäisinä. Uuden oman Pizzerian nimeä jo mietiskelin.

Pirkan pallot annoin sulaa pari tuntia. You tubesta pikaiset vinkit miten se pohja levitetään. Sehän näyttää helpolta. Vähän jauhoja ja käsillä vähän pyöritetään. Itsevarmuutta hehkuen eikun Ooni tulille ja tuumasta toimeen pohjien kanssa.

Se taikina taisteli vastaan ja aina palautui takas möntiksi. Koitin tehdä liian ohutta liian vähällä jauhoilla. Se repeili huolella, laitoin tomaattisosetta vielä varmuuden vuoksi mut en saanut sitä irti. Se meni suoraan roskiin.

Toinen pizza vaikutti paremmalta (koitin kaulinta kun ei se oikein lähtenyt käsillä) ja siihen laitoin kaikki kamat päälle. Se oli kuitenkin vuorollaan pöydässä, lapiossa ja pizzakivessä kiinni. Sillä sainkin sotkettua kaikki paikat. Taistelin sen päällysaineineen sinne Ooniin, osa jäi kuitenkin terassille, pöydälle ja lapioon. Oonin jäi semmonen kasa pizzaa. Annoin vähän jäähtyä, siivosin oonin ja laitoin sen pizzakasan roskiin.

Abaut tässä vaiheessa muu perhe rupesi valmistamaan omaa ruokaa.

En lannistunut pienistä vastoinkäymisistä. Harjoittelin vielä kolmannella pohjalla. Lisäsin reilusti jauhoja ja sekin repesi, jolloin yritin aloittaa sillä samalla alusta, mutta pohja oli täynnä jauhoja joten se meni ihan koppuraiseksi ja laitoin sen roskiin.

Neljännellä pallukalla olikin sitten kovat odotukset. Sain apuja paremmalta puoliskolta ja siitä tuli ihan hyvä. Tosi pieni, mutta sain sen paistettua.

Annetaan kuvien puhua puolesta. En ihan jokaisesta käänteenkohdasta saanut kuvaa kun kädet oli erinäisissä pizza-aineissa.

Pizzerian perustaminen vielä vähän viivästyy.

PXL_20220629_110112482.jpg
PXL_20220629_111058659.jpg
PXL_20220629_111546646.jpg
PXL_20220629_114057745.jpg
Hieno tarina. Kyllä se itsellänikin oli melkoista säheltämistä aluksi, mutta muutaman kerran jälkeen homma alkaa sujua paremmin. Ei muuta kuin lisää harjoitusta ja suunta kohti perheen pizzamestaria. Jos muutaman vinkin sopii antaa, niin seuraavalla kerralla:
  • Opettele muotoilemaan pallot pizzan muotoiseksi käsin. Katsele vaikka Youtubesta muutama video niin löytyy vinkkejä tekniikkaan. Muutaman kerran jälkeen alkaa onnistumaan luontevasti. Kaulin pilaa ilmakuplat ja saa pizzan tarttumaan pöytään.
  • Lisää jauhoa pyöritellessä. Ehkäisee jämähtämistä pöytään/lapioon/uuniin.
  • Jätä enemmän paksuutta keskelle ja reunoille. Läpinäkyvän ohut pizza repeää vamasti jossain vaiheessa.
  • Jätä hieman enemmän tilaa reunoille kuin kuvassa 2. Viimeisessäkin kuvassa ollaan paikoin riskirajoilla. Jos tomaattikastike/täytteet ovat liian reunalla, niin pienikin taikinan rullautuminen uuniin laitossa saa aikaan sen, että täytteet ottavat kiinni kiveen ja taikina ei enää liu'u.
  • Osta infrapunalämpömittari, jos ei ole jo. Helpottaa sopivan uunin lämpötilan löytämistä. Itse tähtään noin 400-450 asteeseen keskelle kiveä.
 
Jahas. Pitäis taas yrittää pizzaa grillissä. Aika järjestelmällisesti ne on menny vituiks pohjan teosta lähtien.
Mikä hitto siinä pohjan tekemisessä voi olla niin vaikeeta? Videoissa ne ottaa pallon ja painelee siitä levyn ja sillä hyvä. Minä kun yritän niin taikina ei leviä. Ei sitten millään. Vaikka kuinka painelee samalla lailla kun videoissa niin pohja pysyy aina semmosena tennispallon kokoisena lättynä. Vaikak kuinka painelee niin aina kuroutuu kasaan. Sitten alkaa jo palaa hermot ja vaikka kaulimella yrittää niin ei. Taikina on kuin kumia. Puuh.

Sitten kivi grilliin ja kuumaksi. Pizza kivelle ja avot, pohja palaa mustaksi ja täytteet eivät ole edes sulaneet. Miten tonkin voi ryssiä.

Pitää tilaa infrapuna lämpömittari josko sillä sais vähän tarkemmin mitattua lämpöä. Mutta kokeillaan taas kerran ilman ja katotaan kuinka komeasti tällä kertaa ryssii. Olispa jotain pizzantekokursseja missä näytetään miten toi homma hoituu.
 
Jahas. Pitäis taas yrittää pizzaa grillissä. Aika järjestelmällisesti ne on menny vituiks pohjan teosta lähtien.
Mikä hitto siinä pohjan tekemisessä voi olla niin vaikeeta? Videoissa ne ottaa pallon ja painelee siitä levyn ja sillä hyvä. Minä kun yritän niin taikina ei leviä. Ei sitten millään. Vaikka kuinka painelee samalla lailla kun videoissa niin pohja pysyy aina semmosena tennispallon kokoisena lättynä. Vaikak kuinka painelee niin aina kuroutuu kasaan. Sitten alkaa jo palaa hermot ja vaikka kaulimella yrittää niin ei. Taikina on kuin kumia. Puuh.

Sitten kivi grilliin ja kuumaksi. Pizza kivelle ja avot, pohja palaa mustaksi ja täytteet eivät ole edes sulaneet. Miten tonkin voi ryssiä.

Pitää tilaa infrapuna lämpömittari josko sillä sais vähän tarkemmin mitattua lämpöä. Mutta kokeillaan taas kerran ilman ja katotaan kuinka komeasti tällä kertaa ryssii. Olispa jotain pizzantekokursseja missä näytetään miten toi homma hoituu.
Musta kuulostaa siltä, että luet vaan netistä ohjeita ymmärtämättä mitkä jutut niissä on tärkeitä ja sitten luet uutta ohjetta ja ihmettelet kun ei toimi, kun ohje ei oikeasti sovellu sun käyttöön.

Jos se pohjan levitys ei meinaa onnistua, niin sulla on todennäköisesti liikaa vaivattu taikina tai jauho vs. vesi koostumussuhde ei ole sopiva tarpeisiisi.

Oleellista on systemaattisesti miettiä mikä on ongelma ja etsiä siihen systemaattisesti ratkaisua, eikä vaan sattumanvaraisesti muuteta asioita tuurilla netistä luettujen ohjeiden mukana - ohjeiden, jotka eivät nimenomaan ota sun tilannetta huomioon mitenkään.

Pohja ei levity - koita seuraavia:
1) varioi vaivauksen määrää (tee vaikka 2 identtistä taikinaa joista toista vaivaat "normaalisti" ja toista selvästi vähemmän) ja sitten testaat mikä toimii paremmin.
2) varioi pohjan reseptiä (enemmän tai vähemmän jauhoa / hiivaa / öljyä / vettä jne. säädä vain yhtä muuttujaa kerrallaan).

--
Minkälainen grilli on kyseessä? Riippuen grillistä ja kiveestä, niin helposti käy niin, että itse grilli on suht kylmä ja kivi on liian kuuma suhteessa sen muun uunin lämpötilaan -> käy just niinkuin sanot ja pohja paistuu palamisen rajalle, mutta täytteet ovat vielä puolivalmiita. Kun ei tunne sun grilliä, kiveä ja pizzan kokoa yms. niin on vaikea antaa yleispätevää ohjetta - kaikki riippuu niistä välineistä.

Jos nyt oletan että sulla on kaasugrilli, niin koittaisin ehkä saada grillin lämpöjä kovemmaksi suhteessa kiveen sillä, että esilämmittäisin kiveä matalammalla teholla ja sitten löisin kaasutöhön täysille just ennenkuin se pizza menee uuniin. Jos kivi ei ole ihan niin törkeän kuuma, niin paistoaika kasvaa vähän ennen kuin pohja palaa ja kaasun täysillä olo toivottavasti nostaa grillissä olevan uunin lämpötilaa korkeammalle, joka paistaa sitten täytteitä toivottavasti sopivammin. Mutta tässäkin taas ihan täytteiden laatu + niiden määrä jne. vaikuttavat

Mutta nämäkin ohjeet nyt on ihan puhtaasti hatusta revittyjä ja voin olla pahastikin väärässä. Ehkä sun grilli + kivi yhdistelmällä ei voi edes yrittämällä saada lämpöjä sopiviksi, vaikea sanoa näin etäältä.

Ei niistä kursseistakaan ole apua jos vaan toistat ohjeet jotka toimivat kurssilla käytetyillä välineillä. Oikeasti ne omat reseptit + toimintatavat pitää tuunata omien välineiden mukaan.

--
Aijoo: ongelmanratkaisua kannattaa etsiä
1) ilman liiallista kaljan kittaamista
2) paljon ennenkuin nälkä alkaa iskeä itselle / perheelle / kavereille

Koko homma on tuhoontuomittua jos on 12 kaljan kännissä ja nälkäkiukku on päällä.
 
Musta kuulostaa siltä, että luet vaan netistä ohjeita ymmärtämättä mitkä jutut niissä on tärkeitä ja sitten luet uutta ohjetta ja ihmettelet kun ei toimi, kun ohje ei oikeasti sovellu sun käyttöön.

Jos se pohjan levitys ei meinaa onnistua, niin sulla on todennäköisesti liikaa vaivattu taikina tai jauho vs. vesi koostumussuhde ei ole sopiva tarpeisiisi.

Oleellista on systemaattisesti miettiä mikä on ongelma ja etsiä siihen systemaattisesti ratkaisua, eikä vaan sattumanvaraisesti muuteta asioita tuurilla netistä luettujen ohjeiden mukana - ohjeiden, jotka eivät nimenomaan ota sun tilannetta huomioon mitenkään.

Pohja ei levity - koita seuraavia:
1) varioi vaivauksen määrää (tee vaikka 2 identtistä taikinaa joista toista vaivaat "normaalisti" ja toista selvästi vähemmän) ja sitten testaat mikä toimii paremmin.
2) varioi pohjan reseptiä (enemmän tai vähemmän jauhoa / hiivaa / öljyä / vettä jne. säädä vain yhtä muuttujaa kerrallaan).

--
Minkälainen grilli on kyseessä? Riippuen grillistä ja kiveestä, niin helposti käy niin, että itse grilli on suht kylmä ja kivi on liian kuuma suhteessa sen muun uunin lämpötilaan -> käy just niinkuin sanot ja pohja paistuu palamisen rajalle, mutta täytteet ovat vielä puolivalmiita. Kun ei tunne sun grilliä, kiveä ja pizzan kokoa yms. niin on vaikea antaa yleispätevää ohjetta - kaikki riippuu niistä välineistä.

Jos nyt oletan että sulla on kaasugrilli, niin koittaisin ehkä saada grillin lämpöjä kovemmaksi suhteessa kiveen sillä, että esilämmittäisin kiveä matalammalla teholla ja sitten löisin kaasutöhön täysille just ennenkuin se pizza menee uuniin. Jos kivi ei ole ihan niin törkeän kuuma, niin paistoaika kasvaa vähän ennen kuin pohja palaa ja kaasun täysillä olo toivottavasti nostaa grillissä olevan uunin lämpötilaa korkeammalle, joka paistaa sitten täytteitä toivottavasti sopivammin. Mutta tässäkin taas ihan täytteiden laatu + niiden määrä jne. vaikuttavat

Mutta nämäkin ohjeet nyt on ihan puhtaasti hatusta revittyjä ja voin olla pahastikin väärässä. Ehkä sun grilli + kivi yhdistelmällä ei voi edes yrittämällä saada lämpöjä sopiviksi, vaikea sanoa näin etäältä.

Ei niistä kursseistakaan ole apua jos vaan toistat ohjeet jotka toimivat kurssilla käytetyillä välineillä. Oikeasti ne omat reseptit + toimintatavat pitää tuunata omien välineiden mukaan.

--
Aijoo: ongelmanratkaisua kannattaa etsiä
1) ilman liiallista kaljan kittaamista
2) paljon ennenkuin nälkä alkaa iskeä itselle / perheelle / kavereille

Koko homma on tuhoontuomittua jos on 12 kaljan kännissä ja nälkäkiukku on päällä.
Pohjia oon kokeillu sekä tehdä ite ja ostaa valmiina palloina. Kaikissa mulla käy samoin. Ennen luulin että mun taikinassa vikaa mutta noi kaupan palloissa oli ihan samoja ongelmia. Eli mun taikina on aika lailla mitä pitää. Tänään ostin laiskuuttani taas palloja kahta eri valmistajaa niin pitää kattoo kuin käy.

Grillinä on Weber Master Touch että sen suhteen kaikki pitäis olla kunnossa.

Ja kokkaan selvinpäin. Tosin kokkauksen jälkeen tulee yleensä pari kaadettua vitutukseen.

Kurssilla meinaan sitä että siellä saisi palautteen siitä mitä tekee väärin. Vittumaista tehdä aina vaan samat virheet muttakun ei tiedä mitä tekee väärin ja missä. Se alkaa turhauttamaan. Kun olis joku siinä vieressä joka sanoo että ei, nyt teet sen ja sen väärin ja kokeileppa näin. Toi tässä on erityisen turhauttavaa.
 
Pohjia oon kokeillu sekä tehdä ite ja ostaa valmiina palloina. Kaikissa mulla käy samoin.
Kokeilehan laittaa jauhoja taikinan alle ja päälle, kun sitä levität. Ilman jauhoja käy helposti juuri noin, että taikina vetäytyy takaisin muotoonsa. Eli Jauhoja, venyttelyä ja kun taas alkaa palaamaan muotoonsa laitat lisää jauhoja jne.
 
Silläkin on merkitystä yrittääkö taikinaa muotoilla 1-2h huoneenlämmössä olleena tai jääkaappikylmänä. Voin sanoa kokemuksesta ettei jääkaappikylmää taikinaa saa muotoon mitenkään.
 
Silläkin on merkitystä yrittääkö taikinaa muotoilla 1-2h huoneenlämmössä olleena tai jääkaappikylmänä. Voin sanoa kokemuksesta ettei jääkaappikylmää taikinaa saa muotoon mitenkään.

Joo, tää on tärkeää. Itse nostan yleensä jo useamman tunnin ennen tekemistä taikinan pöydälle, pyöritän palloiksi ja annan lämmetä rauhassa. Kylmän taikinan kanssa ei tuu kuin vihaiseksi.
 
Tärkeä myös muistaa antaa taikinapallojen kohota ja levähtää pyörittelyn jälkeen eikä heti alkaa venyttämään pizzaksi, tai ei ole gluteeni saanut vielä yhtään "rentoutua".
 
Fazerin pulla kaulittuna, palvikinkkua, sipulia ja oliiveja, tää on uusi suosikkikombo. Soosi muttia ja mausteita, juustoa oli joku palajuusto kaapista. 250c uunissa.

Tuo oli joku 2mm paksu ja tuossa poistuu tuon matalan lämpötilan ongelmat. Noihin reunoille saa halutettaan kyllä ilmaa kaulimallakin, tulee ihan ohuet paksut reunat.
 

Liitteet

  • 5A10F1E3-9E68-4F41-8D2C-A1D6DF58A741.jpeg
    5A10F1E3-9E68-4F41-8D2C-A1D6DF58A741.jpeg
    5,4 MB · Luettu: 118
Mä olen huomannut, että paljon helpompaa on antaa maan vetovoiman levittää sitä taikinaa sen sijaan, että yrittää väkisin pöytää vasten sitä levitellä. Eli pallon keskellä painaa ensin sormella kuopan ja lähtee sitä kuoppaa vähän painelemaan leveämmäksi, sitten vaan pallo ilmaan sormien väliin ja hidasta pyörittelyä ja gravitaatio auttaa venymisessä ilman että taikina haluaa vetää itsensä takaisin kasaan. Ei tarvii montaa harjotuskertaa, että alkaa sujumaan.
 
Mä olen huomannut, että paljon helpompaa on antaa maan vetovoiman levittää sitä taikinaa sen sijaan, että yrittää väkisin pöytää vasten sitä levitellä. Eli pallon keskellä painaa ensin sormella kuopan ja lähtee sitä kuoppaa vähän painelemaan leveämmäksi, sitten vaan pallo ilmaan sormien väliin ja hidasta pyörittelyä ja gravitaatio auttaa venymisessä ilman että taikina haluaa vetää itsensä takaisin kasaan. Ei tarvii montaa harjotuskertaa, että alkaa sujumaan.
Minä kun yritän niin se venyy ja venyy keskeltä niin että on paperin ohut mutta reunoilta paksu kun perkele. Tossakaan en oikein tiiä mitä teen väärin. Samaan tapaan kuin videoissa ja vaikka kuinka yritän eri kohdista pitää kun heiluttelen ja kääntelen niin aina se vaan velyy siitä keskeltä.
 
Minä kun yritän niin se venyy ja venyy keskeltä niin että on paperin ohut mutta reunoilta paksu kun perkele. Tossakaan en oikein tiiä mitä teen väärin. Samaan tapaan kuin videoissa ja vaikka kuinka yritän eri kohdista pitää kun heiluttelen ja kääntelen niin aina se vaan velyy siitä keskeltä.
Itse teen toisin kuin Manala. Sormilla painellen ja sormia levitellen tehdään taikinasta ensin ehkä 15 cm halkaisijaltaan oleva kiekko, jossa on suunnilleen oikean paksuiset reunat ja paksumpi kohta keskellä. Tämän jälkeen pizzaa voi nostella ilmaan ja lopputuloksena on tasaisen paksu pohja. Riippuu myös paljon taikinasta miten hyvin tuo onnistuu. Aina sitä saa joka tapauksessa hieman hienosäätää pyörittelemällä jauhojen päällä pöydällä.
 
Perjantaipitsana yksinkertainen Salami-ananaspitsa. Pohja itsetehty, kylmäkohotettu taikina, kastikkeena Muttin pitsakastike, juustoraasteena Rainbow Quattro (cheddar, mozzarella, edam ja maasdam). Milano-salami ja ananaspalat päätäytteenä.


Yksinkertaisuudestaan huolimatta, todella hyvänmakuinen lopputulos.
20220701_160152.jpg

20220701_160534.jpg

Itse haluan paksun reunan, joten taikinapallo painellaan sormilla jauhojen päällä karkeasti muotoon ja sen jälkeen venyttelen sitä kämmenillä reunoja kohti, välttäen reunan litistämistä. Usein taikinan päälle pitää muotoillessa lisätä vähän jauhoja, jotta se ei tartu käsiin. Reunalle jätän noin 15 mm alueen, jonne ei tule kastiketta tai juustoa. Kuten kuvasta näkyy, se maustuu uunissa silti ja on oikeastaan pitsan herkullisin osa.
 
Mukava lueskella täältä tarinoita. Tuli hommattua verkkiksen alesta koda 16 ooni ja perjantaina tarkoitus kokeilla ekat ruokaympyrät sillä. Taikina täytyy tehdä huomenna tekeytymään. Onneksi täällä on hyviä tarinoita ettei lannistuta vaikka ensimmäiset ei onnistuisikaan.
 
Oonista poltettu varastorasvat yms pois ja taikina tehty jääkaappiin. Katsotaan mitä saadaan perjantaina aikaan.
 

Liitteet

  • C1F99814-0CF0-404E-AFF6-353BA631868D.jpeg
    C1F99814-0CF0-404E-AFF6-353BA631868D.jpeg
    5,1 MB · Luettu: 111
  • D403EB0F-3162-4CDC-953A-92B4DCBCBDBF.jpeg
    D403EB0F-3162-4CDC-953A-92B4DCBCBDBF.jpeg
    1,7 MB · Luettu: 107
En ole hankkinut, mutta tässä olen noita pöytiä hiukan katsellut. Joku täällä vinkkasi tämän pöydän Stainless steel work table PREMIUM 1,4 m - with basic background , jota nyt olen himoinnut jo hetken. Juuri äsken laitoin sähköpostia ja kysyin paljon postit on Suomeen. ECO versio tuosta on halvempi, on vähän halvempaa terästä vissiin. AISI 201 vs tämän premium mallin AISI 304. Tuo Oonin pöytä on jotenkin todella ahdas ja rimpulan näköinen, niin siksi mietin että laittaa hiukan lisää euroja kiinni niin olisi monikäyttöisempi pöytä.
Aika vanha viesti, mutta menkööt. Saitko koskaan vastausta kyselyyn? Tarve olisi kanssa vastaavalle pöydälle.
 
Aika vanha viesti, mutta menkööt. Saitko koskaan vastausta kyselyyn? Tarve olisi kanssa vastaavalle pöydälle.

Sain vastauksen, kuulemma eivät veloita postituksesta mitään. Pöytää en sitten lopulta edes tilannut, vaan aloin haaveilemaan Ikean GRILLSKÄR-sarjasta.
 
Sain vastauksen, kuulemma eivät veloita postituksesta mitään. Pöytää en sitten lopulta edes tilannut, vaan aloin haaveilemaan Ikean GRILLSKÄR-sarjasta.
Olipas nopea vastaus, thänks! Aika yllättävää tuo maksuton toimitus. Voisi olla kyllä ihan hyvä vaihtoehto.
 
Tällaiseksi muovautui ekat itse tekemät pizzat. Ensimmäinen hajosi keskeltä kääntelyissä, mutta maku oli kohdallaan. Ensimmäisiksi pizzoiksi oikein onnistuneita. Tuosta on hyvä lähteä hirman kasvattamaan kokoa ja kokeilemaan eri täytteitä.
 

Liitteet

  • F4825BF8-E95C-4F42-BC50-FB193261C4C9.jpeg
    F4825BF8-E95C-4F42-BC50-FB193261C4C9.jpeg
    1,4 MB · Luettu: 227
  • D124761E-5C6C-4FBB-B692-9D1C471DF414.jpeg
    D124761E-5C6C-4FBB-B692-9D1C471DF414.jpeg
    2,9 MB · Luettu: 239
  • A71DFEBD-3FAA-4B46-A438-ACFC0E7B249B.jpeg
    A71DFEBD-3FAA-4B46-A438-ACFC0E7B249B.jpeg
    2,2 MB · Luettu: 225
Hankala arvella mitä kaikkea olet kokeillut, mutta toki kerta vastaukset on tota luokkaa niin ei muutakuin lykkyä tykö.

Päivänselvää et lämpöä on liikaa/kivi liian lähellä hiillosta ja mitään tuskin on tulen ja kiven välissä kerta pohja palaa ja täytteet jää "kylmäksi", hyvin yksinkertaisen ehdotukseni myötä saisi peliaikaa muun pizzan kypsymiseen.

Taikinakaan ei mitään rakettitiedettä oo, mittasuhteet kuntoon ja sopiva sitko.
Tuossa muutama viesti aikaisemmin sanoin juuri että varmaan kaikki juutuupin pizzataiukina videot on katottu mutta en vaan saa tehtyä samanlailla mutta en ymmärrä miks. En tiiä mitä mä teen väärin..
 
Onko millaiset jauhot käytössä? Ootko miten tarkkaan mitannut ainesosat, jauho/vesi/suola/hiiva? Ootko lisännyt jauhoja tai vettä vielä jälkikäteen? Onko taikina tekeytynyt jääkaapissa, jos on niin kuinka kauan ol huoneenlämmössä ennenkuin ol paistamisen aika?

Oon ite ainekset yhdistäny ohjeiden mukaan ja antanut olla tovin ja sen jälkeen suunnilleen 15-20min taikinaa vaivannut ennenku oon jääkaappiin laittanut, sen tietää sitkosta että onpi passeli, oon ite rankannut sen mukaan miten ohueksi taikina kestää venytystä.


Kokeiltu lukuisia eri jauhoja sekä usean valmistajan taikinapalloja. Kaikissa samat ongelmat.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 720
Viestejä
4 494 031
Jäsenet
74 285
Uusin jäsen
ImPetriiZ

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom