Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Ensimmäiset pizzanpaistot suoritettu gigantin 129€ pizzauunilla ja on todettava, että onhan tuolla ihan erilaista paistaa kuin uunilla, jossa on pizzateräs.

4kpl pitsoja tuli paisteltua ja kyllähän sitä huomasi, että neljännen pitsan kohdalla alkoi päästä jo sinuiksi uunin kanssa. Ensimmäisen kanssa kävi klassiset, että pitsaan tuli reikä ja täytteet tarrasivat pizzakiveen kiinni. Ärräpäitähän siinä lenteli, että näinköhän sitä tänään päivälliseksi ainekaan pizzaa syödään, mutta loput onneksi onnistuivat paremmin.

En tiedä miten muut noilla pizzojansa paistavat, mutta itse tuli tehtyä parin ensimmäisen pizzan kohdalla mitä ohjekirja sanoi, eli alkuun täysillä lämmitystä 15-20 min, jonka jälkeen pizza uuniin ja 10-20% lämpötilaa pienemmälle. Pizzat tuli laitettua suhkoht keskelle pizzakiveä ja reunathan siinä meinasi kärähtää, ensimmäisessä pizzassa kärähti. Kolmannen ja neljännen pizzan kohdalla käänsin lämmöt ihan minimiin sen jälkeen kun pizzan uuniin laitoin ja jätin pizzan mahdollisimman lähelle suuaukkoa, jolloin tuntui pizzat paistuvan tasaisemmin ilman sen suurempia kärähtämisiä.

Pizzoja tuli paistettua n. 2,5-3min ja taikinana Pirkan pakastetaikinat. Kuvia ei tälläkertaa tullut otettua kun tuntui olevan sen verta häsellystä paistamisessa.

Pitkäksi menee paistoaika, jos napolilaista on tavoitteena. Reunat kärtsää jos sitä pizzaa ei pyöritä suht tiuhaan tahtiin.
 
Huomautus - nollapostaus oneliner, jos ei ole rakentavampaa annettavaa keskusteluun niin jätä kirjoittamatta
Vihdoinkin löytyi näitä uusia pizzapalloja ja menee tänään testiin.

pppp.jpg
 
<snip> Se mikä tuossa ostohousuihin asti kiehtoi oli ajatus siitä, että tortillalätyn päälle tehtyjä ”pikapizzoja” sais kasaan nopeasti koko naapuruston lapsiköörille grillattujen makkaroiden tilalle? Kellään kokemusta miten toimii vai otanko vetovastuun ja testaan miten toimii?
Kannattaa ostaa pizzapohjiksi tarkoitettuja "Santa Maria Tex Mex Pizza Tortilla". Voittaa valmiit pakastepizzapohjat kevyesti ja ovat heti käyttövalmiita. Paistoin nuita paljon normaalissa uunissa uuninpellissä jokunen vuosi sitten, mutta kun hommasin pizzakiven niin jäivät, koska ei ne tietenkään oikeaa taikinaa ja kiveä voita kuin nopeudessa.

Jos haluaa nopeasti ja helposti syötävää heti kaupparessun jälkeen niin nuo taitaa olla paras vaihtoehto.


Facebookin pizzaryhmässä hehkutettiin jossain välissä päivittäin ndujaa, ja vihdoin kokeilin sitä (hyväksi tunnetussa) paikallisessa pizzeriassa. Nduja oli isoina möntteinä pizzan päällä ja se oli niin äkäistä että piti veitsellä heitellä 80% siitä sivuun ja siltikään ei maistunut mikään muu. Ei oikein vakuuttanut, mutta en muutenkaan tykkää tulisuudesta pizzassa. Srirachaa ripottelen tippoina sinne tänne ja se tuo juuri sopivasti potkua muttei maistu läpi.
 
Kannattaa ostaa pizzapohjiksi tarkoitettuja "Santa Maria Tex Mex Pizza Tortilla". Voittaa valmiit pakastepizzapohjat kevyesti ja ovat heti käyttövalmiita. Paistoin nuita paljon normaalissa uunissa uuninpellissä jokunen vuosi sitten, mutta kun hommasin pizzakiven niin jäivät, koska ei ne tietenkään oikeaa taikinaa ja kiveä voita kuin nopeudessa.

Jos haluaa nopeasti ja helposti syötävää heti kaupparessun jälkeen niin nuo taitaa olla paras vaihtoehto.


Facebookin pizzaryhmässä hehkutettiin jossain välissä päivittäin ndujaa, ja vihdoin kokeilin sitä (hyväksi tunnetussa) paikallisessa pizzeriassa. Nduja oli isoina möntteinä pizzan päällä ja se oli niin äkäistä että piti veitsellä heitellä 80% siitä sivuun ja siltikään ei maistunut mikään muu. Ei oikein vakuuttanut, mutta en muutenkaan tykkää tulisuudesta pizzassa. Srirachaa ripottelen tippoina sinne tänne ja se tuo juuri sopivasti potkua muttei maistu läpi.
Olen duunannut noita (tortillapizza) muutaman kerran airfryer-uunissa, kun lapset ovat halunneet nopeasti jotain herkkua, mutta ei noita voi oikein pizzoiksi kutsua vaikka vähän siltä näyttävät ja maistuvat.

Ndujaa on tosiaan vähän hankala käsitellä ja viimeksi laitoin sitä tomaattikastikkeen sekaan ja sekoitin kunnolla. Kyllä muuten maistui hyvältä pepperonipizzan ja mozzarellan kanssa :p

IMG_20220325_184832.jpg
 
Vihdoinkin löytyi näitä uusia pizzapalloja ja menee tänään testiin.

pppp.jpg
Täällä myös testattu noita uusia PPPP 250g pakastepizzapalloja. Oikein pätevä valmistaikina ja helppo käsitellä, vaikka aika "vähäsuolainen" onkin pizzataikinaksi. Tärkeintä että malttaa kohottaa riittävän pitkään, kuten pussin ohjeessakin on neuvottu.

Satasen Cello Piccololla paistettu. Kyllähän noi pizzat paistuu pizzauuninoviisiltakin, vaikka ulkonäkö vielä ei täydellinen olekkaan.

Btw, Donzaletta Fior di Latte Julienne mozzarella on ihan hyvä. Edullista etenkin. Löytyy ainakin Cittareista pakastealtaasta. Västerbottenia vähän kaveriksi makua antamaan.

IMG_20220806_153100~3.jpgIMG_20220806_153259~2.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Sain kaverilta lainaan Uuni 3 -pellettipizzauunin ja pääsin kokeilemaan pitsanpaistoa ensimmäistä kertaa sellaisen laitteen kanssa. Lisäksi tein pohjan ensimmäistä kertaa esitaikinamenetelmällä (poolish) tämän ohjeen mukaan:
Tämän sisällön näkemiseksi tarvitsemme suostumuksesi kolmannen osapuolen evästeiden hyväksymiseen.
Lisätietoja löydät evästesivultamme.


Taikina oli vaikea vaivata pöydällä, sillä se oli mielestäni todella löysää. Itselleni tuli epäusko, tuleeko tämä onnistumaan. Lisäksi uunin pellettitason ylläpitämisen muistamisessa oli omat haasteensa ja tuli melkein pääsi kerran sammumaan.

Onnistui lopulta oikein hyvin.
IMG_20220812_211833.jpg
IMG_20220812_215329.jpg
 
Mitä pellettejä suosittelette pizzauunikäyttöön? Voiko savustuspellettejä käyttää, ovatko ne soveltuvia uuniin? Kuinka suuria eroja eri puulajeista tehdyissä pelleteissä on esim. paloajan ja -lämpötilan suhteen?
 
Mitä pellettejä suosittelette pizzauunikäyttöön? Voiko savustuspellettejä käyttää, ovatko ne soveltuvia uuniin? Kuinka suuria eroja eri puulajeista tehdyissä pelleteissä on esim. paloajan ja -lämpötilan suhteen?
Mielellään lehtipuupellettiä. Itse ainakin huomasin että perus kuusi/mänty pelletti maistui pahalle ja savutti enemmän.
 
Nyt se on haettu.

Jos sitä sitten ottaisi viikonloppuna testiin, kun samalla ostin pizzatäytteet, juustoraasteen ja mozzarellan.

pizza-cartel.jpg
 
IMG20220817192211-02.jpeg

IMG20220810191904-01.jpeg

Tässä on tullut opeteltua kesän ajan Koda 16 kanssa pizzanpaistoa ja omaan makuuni pizzat alkavat onnistua varsin hyvin.

En tiedä onko täällä jo suositeltu, mutta Pirkka parhaiden buffalomozzarella on aivan 5/5 tuote.
 
Mitä pellettejä suosittelette pizzauunikäyttöön? Voiko savustuspellettejä käyttää, ovatko ne soveltuvia uuniin? Kuinka suuria eroja eri puulajeista tehdyissä pelleteissä on esim. paloajan ja -lämpötilan suhteen?
Tammipellettiä käytän itse. Tammihalkoja muistaakseni käyttää italialaiset pizzauuneissaan rafloissa.

Älä osta koivua. Nokeaa ja palaa liiankin kuumana.
 
Pizza perjantai ja tänään täytteinä ilmakuivattu kinkku, mozarella, aurajuusto ja päärynä.
 

Liitteet

  • D36D0B40-C089-44B2-A675-EE4D3829B52F.jpeg
    D36D0B40-C089-44B2-A675-EE4D3829B52F.jpeg
    3,9 MB · Luettu: 196
Tammipellettiä käytän itse. Tammihalkoja muistaakseni käyttää italialaiset pizzauuneissaan rafloissa.

Älä osta koivua. Nokeaa ja palaa liiankin kuumana.
Tammipelletit tuntuvat olevan kiven alla, joten päädyin Motonetistä omenapuupelletteihin. Täytyy kokeilla ja katsoa, kuinka toimivat.
 
Eilen tuli tehtyä pizzaa... Apetitin valmispohjia kokeilin (niitä jo muotoon laitettuja). Aika ohuita, ja palaa helposti. Niiden kanssa pystyy elämään ja pääsee nopeasti pizzan laittoon, mutta ei kyllä mikään elämys.

Lopullisesti tuli kyllä tämä pizzaerä pilattua juustolla. Siinä pienessä kiireessä kaupassa kun oli hyvin esillä Extra Pizzaraastetta, niin sen sijaan että olisi kasan ottanut niitä pikkupusseja, niin meinasin päästä helpolla...

1661084035398.png

Tarkemmin kun lukee tuotesepustusta, niin saa kyllä jo käsityksen, mitä tuleman pitää " Xtra pizzaraaste on gouda ja juuston kaltainen kasvirasvavalmiste". Ulkonäöllisesti ja silleen tuote on ihan ok, mutta sulana se meni sellaiseksi velliksi, joka maistuu lähinnä oksennukselta. Sitä ei tunnista enää juustoksi ulkonäön tai maun perusteella. Hyvää tässä on se, ettei sama virhe tule toistumaan ihan vähään aikaan.
 
Eilen tuli tehtyä pizzaa... Apetitin valmispohjia kokeilin (niitä jo muotoon laitettuja). Aika ohuita, ja palaa helposti. Niiden kanssa pystyy elämään ja pääsee nopeasti pizzan laittoon, mutta ei kyllä mikään elämys.

Lopullisesti tuli kyllä tämä pizzaerä pilattua juustolla. Siinä pienessä kiireessä kaupassa kun oli hyvin esillä Extra Pizzaraastetta, niin sen sijaan että olisi kasan ottanut niitä pikkupusseja, niin meinasin päästä helpolla...

1661084035398.png

Tarkemmin kun lukee tuotesepustusta, niin saa kyllä jo käsityksen, mitä tuleman pitää " Xtra pizzaraaste on gouda ja juuston kaltainen kasvirasvavalmiste". Ulkonäöllisesti ja silleen tuote on ihan ok, mutta sulana se meni sellaiseksi velliksi, joka maistuu lähinnä oksennukselta. Sitä ei tunnista enää juustoksi ulkonäön tai maun perusteella. Hyvää tässä on se, ettei sama virhe tule toistumaan ihan vähään aikaan.

Saman mokan olen itsekin tehnyt joskus juuston kanssa. Tuo raaste kyllä pilasi pizzan täysin. Raasteina olen nykyään käyttänyt mozzarellaraasteita, jotka on olleet yleensä ihan OK.

Jos valmispohjia käytät, niin tämä on ollut ihan hyvä tuote. On siis taikinaa, kuten pakastepallot, mutta valmiiksi pizzan muodossa. Nämä ei pala niin helposti kuin muut valmispohjat joista tulee helposti kuivia.

1661103973577.png
 
Alkuvuodesta tuli pellettikäyttöinen pizzauuni hankittua. Meni kyllä aikansa, että sai pizzan sillä onnistumaan. Ei oikein ole pöytää, josta pizzalapiolla pizza napata ja pizzalapio ei ehkä ihan optimaalinen myöskään. Yritin tehdä suoraan lapion päällä, mutta sehän jämähtää siihen. Riittävä määrä jauhoja, että jämähtäminen vältetään, niin tuloksena oli mustaksi palanut pohja. Kuivempaa taikinaa käyttämällä taas pizza irtosi lapiosta, mutta lopputulos oli muuten surkea. Lopulta sitten sain ratkaistua sen tekemällä pizzan ylimääräiseksi jääneen pizzakiven päällä ja liu'uttamalla sen siitä lapiolle.

Toinen ongelma oli pellettien sytyttämisessä. Perhananmoinen homma sytytyspalankin kanssa; ainakin kyseiset pelletit ovat todella nihkeitä syttymään. Jollain torchilla se varmaan onnistuisi näppärästi, mutta sellaista ei satu vielä olemaan. No, siihenkin keksin keinon: sattui olemaan ylimääräiseksi jäänyt rasvakeittimen kahvallinen kori. Pelletit koriin, kori piippusytyttimeen, jonne se juuri ja juuri mahtuu, ja tuli alle. Siitä sitten kippaa palavat pelletit pizzauuniin.
 
Viikonloppuna kokeilin miten onnistuu pizzan paisto Weber57:lla ja varsinkin miten toimii nuo Pirkan (Pitsanpaistajan) tuotteet ....

1661145266805.png
1661145327531.png


Pohja leipoutui ihan hyvin ja pizzan lapiointi/paisto onnistui ilman leivipaperin käyttöä. Grillin epätasainen lämpö toi omat haasteen kivellä paistettaessa, mutta pitää jatkaa harjoittelua.

Tuotteita voi toki käyttää uudelleen, ainoastaan tuo kaupan toimittama ilmakuivattu kinkku oli liian suolaista eli ei jatkoon.
 
@KUK
Tuossa on hyvä setti mitä voin suositella muitakin kokeilemaan, tosin tuota ilmakuivattua kinkkua ja pizzajuustoa en ole vielä testannut ja tomaattikastikkeet teen itse Mutin isommista peltipurkeista (paseerattuja tomaatteja) itse maustamalla ja surautan ne tehosekoittimella soosiksi :thumbsup:

Olen myös testannut tuota samaa tomaattikastiketta kuin kuvassa, mutta ei ollut sen parempaa kuin itse tehty.

Durum-jauhot toimivat hienosti taikinapalloa pizzalapiolla venyteltäessä ja taikinan siirtämisessä uuniin pizzakivelle.
 
  • Tykkää
Reactions: KUK
Tuotteita voi toki käyttää uudelleen, ainoastaan tuo kaupan toimittama ilmakuivattu kinkku oli liian suolaista eli ei jatkoon.
Et kai laittanut tuota kinkkua grilliin? Ilmakuivattu kinkku pitäisi aina lisätä vasta paiston jälkeen. Tulee muuten kuivaa ja ylisuolaista.
 
Et kai laittanut tuota kinkkua grilliin? Ilmakuivattu kinkku pitäisi aina lisätä vasta paiston jälkeen. Tulee muuten kuivaa ja ylisuolaista.
Kokeilin molemmin ja ylisuolaista oli makuuni tavasta riippumatta. Pitääpä muistaa ettei saa laittaa ilmakuivattua paistumaan :thumbsup:
 
Näinhän se menee että crudo (ilmakuivattu) laitetaan vasta kun pizza tulee uunista ja cotto (kypsä, keittokinkun tyylinen) taas uuniin pizzan kanssa. Molempien nimi on italiaksi Prosciutto (kinkku) ja tuolla adjektiivilla kerrotaan kumpaa kinkkua halutaan, ja pizzan päälle ajoitetaan sen mukaan kumpi valittiin.
 
Pizza Cartellin palloon pekonisuikaleita, valkosipulia, Indonesialaista chilitahnaa, mozzarellaa, sinihomejuustoa, neljän juuston raastetta ja oreganoa.

IMG_20220822_152712.jpg
 
Pitempään jo käytetty vuolukivilaatta (niin sähköuunissa, kaasugrillissä kuin hiiligrillissäkin) oli haljennut lauantain pizzanpaiston jälkeen jäähtyessään. Nyt pitäisi hommata uusi kivi, oisko suosituksia?

Mietin että voisko hyödyntää olemassa olevia Muurikan pannuja eli tuommoinen valurautainen parilapannu löytyy, jossa toinen puoli sileä :oops: Pitänee testata.

1661180842750.png
 
Tänään päivälliseksi tuulensuojaan;; Fazer pohja, vuolukanaa, ilmakuivattua kinkkua, vuohenjuustoa pari viipaletta ja pizzajuustoa& mozzarellaa. Vähän soosia päälle ja ääntä kohti. Nam!
Fazerin pohjat on vissiin siksees hyviä,että niitä saa ihan parista kaupasta hakea että löytyy. Vaivattomuus/maku 5/5, hyvä tämmöiseen spontaaniin tekemiseen.
 
Pitempään jo käytetty vuolukivilaatta (niin sähköuunissa, kaasugrillissä kuin hiiligrillissäkin) oli haljennut lauantain pizzanpaiston jälkeen jäähtyessään. Nyt pitäisi hommata uusi kivi, oisko suosituksia?


Ainoastaan uunista kokemusta tästä tuotteesta ja ihan tyytyväinen ollu. Noi kahvat voi joissain uuneissa/grilleissä käydä ahtaaksi?

Tuotekuvauksessa kehutaan maasta taivaaseen ja 10 vuoden takuu tietysti aika hyvä.

Ite tilasin aikoinaan tarjouksesta noin 22€ hintaan.
 

Ainoastaan uunista kokemusta tästä tuotteesta ja ihan tyytyväinen ollu. Noi kahvat voi joissain uuneissa/grilleissä käydä ahtaaksi?
Voitko mitata mitat kahvan reunasta toiseen, niin voit tutkia mahtuuko grilleihin. 36cm lienee tuon pyöreän osan halkaisija.
 
Tulipa taas harjoiteltua. Tällä kertaa hyvää ja huonoa. Täytteinä vuolukana ja salchicho makkara. Päälle öliiviliöljyä ja sourcream & onion kastiketta. Toinen pizza olikin pelkkä chorizo, päälle sourcream & onion kastike ja chiliöljyä.

IMG_20220823_194007~3.jpg IMG_20220823_194236.jpg

Huonoa tässä oli se, että Ooni Koda 16 lämpenee omaan makuun hitaasti ja sen seurauksena on huulille tuupattu luukku. Lämpeni sitten kivi hieman liikaa ja pohja alkoi savuamaan heti kun kiekko meni sisään. Annoin hetken aikaa ottaa lämpöä, että saan kiekon ulos ja mitattua kiven lämpötilan. Siellä olikin rapsakat yli 500'c kivellä, joten jauhot tuppasi palamaan. Siitä hieman kitkerä maku, mutta muuten onnistunut tuokin. Vuorokauden taikinaksi oikein hyvä koostumus!

IMG_20220823_200212~2.jpg
 
Tulipa taas harjoiteltua. Tällä kertaa hyvää ja huonoa. Täytteinä vuolukana ja salchicho makkara. Päälle öliiviliöljyä ja sourcream & onion kastiketta. Toinen pizza olikin pelkkä chorizo, päälle sourcream & onion kastike ja chiliöljyä.

IMG_20220823_194007~3.jpg IMG_20220823_194236.jpg

Huonoa tässä oli se, että Ooni Koda 16 lämpenee omaan makuun hitaasti ja sen seurauksena on huulille tuupattu luukku. Lämpeni sitten kivi hieman liikaa ja pohja alkoi savuamaan heti kun kiekko meni sisään. Annoin hetken aikaa ottaa lämpöä, että saan kiekon ulos ja mitattua kiven lämpötilan. Siellä olikin rapsakat yli 500'c kivellä, joten jauhot tuppasi palamaan. Siitä hieman kitkerä maku, mutta muuten onnistunut tuokin. Vuorokauden taikinaksi oikein hyvä koostumus!

IMG_20220823_200212~2.jpg
Mistä tuo luukku on tilailtu?
 
Motonetissa olisi tällä hetkellä houkutteleva tarjous pizzauunista.


Kellään kokemusta? Vai onko noissa lopulta mitään eroja, tuleeko kaikki samalta tuotantolinjastolta?

Tämä Motonetin tarjous kiinnostais myös.


Ooni 200€ vs Motonetin 100€

Uhka vai mahdollisuus?

Muista halpis malleista kokemusta?
 
Motonetin laite näyttäisi samalta kuin K-raudan myymä Cello pizzauuni mikä tuli kesällä hankittua 99€ tarjouksesta, näitä myös samaa ulkoasua olevia tullut vastaan verkkokaupassa, gigantissa ja jossain muuallakin. 5 kertaa tuolla paistanut ja mielestäni hintansa arvoinen. Lämpenemisnopeudessa, kiven paksuudessa, kaasunkulutuksessa varmaankin löytää käytössä eroja Ooniin.

20220701_210814.jpg
 
Tuli tänään haettua tuo Motonetin uuni ja ainakin näin ensimmäisen testikerran jälkeen ei mitään moitittavaa. Kokemusta Ooneista ei löydy että voisin verrata.
 
Tammipelletit tuntuvat olevan kiven alla, joten päädyin Motonetistä omenapuupelletteihin. Täytyy kokeilla ja katsoa, kuinka toimivat.

Tuolta tilasin viime vuonna itselle tammipellettejä, ja tuttukin on tilannut. Tuli ainakin sillon ongelmitta ja toimivat hyvin


Motonetin pelletitkin toimii hyvin, itsellä oli traegerin leppää muistaakseni ja varmasti omenapuuukin pelaa.
 
F6F35A37-0C91-4859-B9E9-A81A8CB9480F.jpeg


Kellään tämmösestö kokemusta. Kotoa löytyy neljän polttimon kaasugrilli ja weberin master class 5750 brikettigrilli. Molemmissa oon paistanu pizzakivellä ihan maukkaita pizzoja ja en haluaisi terassille yhtään lisää laitteita. Tuollainen sujahtaisi nätisti säilytykseen aina jommankumman kitaan.
 
Tuli kokeiltua toi motonetin kaasukäyttönen pizzauuni mutta ei taida olla mun juttu....sais olla kokoajan pyörittelemässä ja vahtaamassa sen paistumista. palaan takas tohon kaasugrilli ja pizzakivi komboon siinä ei tarvii kun heittää lätty kivelle ja odotella kypsymistä ja välillä kurkata pohjaa ettei ruskistu liikaa. grilliin mahtuu 2 normikokosta pizzakiveä vielä rinnakkain niin saa tarvittaessa 2 yhdellä kertaa.

No toi pizzauunikokeilu oli eka mulle ja eka pizza meni ihan vituiks kun toinen puoli meni mustaks...toinen meni vähän paremmin mutta pohjaan ei tullu väriä ja muutenkaan ei maistunu samoilla raaka-aineilla niin hyvältä kun aikasemmin tein normi grillillä. esilämmitin täydellä teholla noin 20min ja sitten pudotin minimille kun pizza oli uunissa....pimeässä parvekkeella tein joten näkyvyys ei ollu paras ton kypsymisen vahtaamiseen.
 
F6F35A37-0C91-4859-B9E9-A81A8CB9480F.jpeg


Kellään tämmösestö kokemusta. Kotoa löytyy neljän polttimon kaasugrilli ja weberin master class 5750 brikettigrilli. Molemmissa oon paistanu pizzakivellä ihan maukkaita pizzoja ja en haluaisi terassille yhtään lisää laitteita. Tuollainen sujahtaisi nätisti säilytykseen aina jommankumman kitaan.

itteeni kiinnostas kanssa kokemukset koska edellisessä postauksessa oleva uunikokeilu ei oikein ollu mieleinen....haluisin tasasen lämmön koko alalle
 

Statistiikka

Viestiketjuista
296 066
Viestejä
5 061 643
Jäsenet
81 020
Uusin jäsen
Nrvs

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom