Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

PicsArt_08-30-01.34.55.jpg


Viime aikoina tullut tehtyä ohutta nykkityylistä pizzaa. Vaivauksen, käsittelyn ja hifistelyn kannalta huomattavasti helpompaa kun napolilainen. Juustoina Rainbow quattroa (mozzarella, cheddar, edam ja masdam) ja pecorinoa, päälle pepperoni ja valkosipulia. Toimii.
 
PicsArt_08-30-01.34.55.jpg


Viime aikoina tullut tehtyä ohutta nykkityylistä pizzaa. Vaivauksen, käsittelyn ja hifistelyn kannalta huomattavasti helpompaa kun napolilainen. Juustoina Rainbow quattroa (mozzarella, cheddar, edam ja masdam) ja pecorinoa, päälle pepperoni ja valkosipulia. Toimii.
Minkälaisella reseptillä olet taikinan tehnyt?
 
Minkälaisella reseptillä olet taikinan tehnyt?
Desi vettä, Polselli Vivace jauhoja käsituntumalla sen verran, että koostumus tuntuu oikealta - karkeasti 65% hydraatio eli n. 150g. Suolaa ja hunajaa teelusikalliset ja oliiviöljyä loraus. Tunti huoneenlämmössä ja sen jälkeen 48h jääkaapissa. Ainekset tulee laitettua aika näppituntumalla eikä enää jaksa mittailla niin tarkkaan.
 
Desi vettä, Polselli Vivace jauhoja käsituntumalla sen verran, että koostumus tuntuu oikealta - karkeasti 65% hydraatio eli n. 150g. Suolaa ja hunajaa teelusikalliset ja oliiviöljyä loraus. Tunti huoneenlämmössä ja sen jälkeen 48h jääkaapissa. Ainekset tulee laitettua aika näppituntumalla eikä enää jaksa mittailla niin tarkkaan.
Kiitos vastauksesta! Kuinka kuumalla olet paistanut ja onko grillivastukset käytössä?
 
Kiitos vastauksesta! Kuinka kuumalla olet paistanut ja onko grillivastukset käytössä?
300C ja 8mm teräksellä. Teräs vähintään vielä 30min uunissa termarin napsahdettua. Teräs n. keskellä uunia ja grillivastukset hohkavina. Lämpöanturin olen vääntänyt ihan uunin pohjalle, jotta vastukset kestävät päällä. Luulen uunin ja teräksen lämpötilan pyörivän todellisuudessa jossain lähempänä 400C. Paistoaika on napolilaista pidempi, joten siksi en pidä ihan ylhäällä, sillä muuten vastukset polttais pizzan ihan karrelle.
 
Sitten kivi ei todennäköisesti ole vielä sisältä ehtinyt lämpenemään kunnolla. Huokoinen kivihän on lähinnä eriste.
Täytyy tehdä kunnon testit ja vertailut tuostakin jos vaan muistan.
Tein testit. Yhtenä päivänä lämmittelin kiveä uunissa yli puolitoista tuntia, lamppu syklasi tosi monta kertaa. Toisena päivänä heitin pizzan uuniin niin pian lampun sammumisen jälkeen kun kykenin, mutta myöhästyin 5 minuuttia ja lamppu kerkesi syklaamaan toisenkin kerran. Uuni oli päällä 40 minuuttia (35 min kesti lämmetä).

Aivan sama lopputulos. Kivi oli 325-330 asteinen kun pizzan heitti sisään, ja about 240 asteinen kun pizzan otti ulos, eli noin 90 astetta viileämpi.

Kyllä se vaan niin on, että mun klassisessa Rosenlew-uunissa Emile Henry kivi on paistovalmis heti kun lamppu sammuu, ei tarvi kuumennella pidempään. Tuli mieleen että tuossa kun on joku semmoinen musta pinnoite, niin ehkä se imee ja luovuttaa lämpöä tehokkaammin kuin jokin toinen vaalea keraaminen kivi. Pohjasta tulee nääs erinomainen.
 
Denniksen pizzapallerot ollut 4-5 tuntia huoneenlämmössä ja kulhoa käännellessä on ihan melkein löysää puuroa.
Jää Denniksen pizzapallerot ensi kerralla kauppaan ja teen taikinan itse. Maistuu ihan teolliselta hötöltä.

Joooop, tuli nyt itsekin testattua toiseen kertaan. Tein vielä tahalteni niin että ensimmäisen paistoin 24h jääkaapin jälkeen, ja myös kohottelin sitä varmaan 4 tuntia huoneenlämmössä. Toista pidin jääkaapissa jopa 4 vuorokautta jossa se kohosi sen verran, ettei tarttenut yhtään huoneenlämmössä enää kohotella. Joskaan ei niistä kohotteluista mitään hyötyä ollut. Eikö olekin jännä rakenne taikinassa? Löysää ja helposti muotoiltavaa kuin mikä, mutta ei yhtään vangitse ilmaa sisäänsä esim. kuohkeisiin reunoihin.

Näissä mun testeissä on vaan semmonen vika, että täytteeni ovat liian runsaat ja maistuvat joten ihan hymyssä suin vetelin pizzat napaan. Pitempään jääkaapissa ollut saattoi olla maistuvampi. En ihan tiedä mitä tarkoitit teollisella maulla. Sanoisin, että ajavat asiansa. Pakkaus väittää että ovat napolilaisia, mutta eivät muistuta sellaisia oikeastaan yhtään rakenteeltaan.

Ensi kerralla teen taas itse ettei totuus pääse unohtumaan.

20210830_180323_HDR~2.jpg
 
Joooop, tuli nyt itsekin testattua toiseen kertaan. Tein vielä tahalteni niin että ensimmäisen paistoin 24h jääkaapin jälkeen, ja myös kohottelin sitä varmaan 4 tuntia huoneenlämmössä. Toista pidin jääkaapissa jopa 4 vuorokautta jossa se kohosi sen verran, ettei tarttenut yhtään huoneenlämmössä enää kohotella. Joskaan ei niistä kohotteluista mitään hyötyä ollut. Eikö olekin jännä rakenne taikinassa? Löysää ja helposti muotoiltavaa kuin mikä, mutta ei yhtään vangitse ilmaa sisäänsä esim. kuohkeisiin reunoihin.

Näissä mun testeissä on vaan semmonen vika, että täytteeni ovat liian runsaat ja maistuvat joten ihan hymyssä suin vetelin pizzat napaan. Pitempään jääkaapissa ollut saattoi olla maistuvampi. En ihan tiedä mitä tarkoitit teollisella maulla. Sanoisin, että ajavat asiansa. Pakkaus väittää että ovat napolilaisia, mutta eivät muistuta sellaisia oikeastaan yhtään rakenteeltaan.

Ensi kerralla teen taas itse ettei totuus pääse unohtumaan.
Semmoinen pakastepizzan makuinen pohja oli.

Lurautin ruokaöljyä kippoihin ja sivelin öljyä myös niiden reunoihin ennen jäisten palleroiden laittamista ja se saattoi vaikuttaa taikinan rakenteeseen heikentävästi (oli aika rasvaisia kun otin pois).

Mutta joo. Ei jatkoon ja seuraavan kerran oma taikina.
 
Nuo valmispullat on kyllä hirveintä kuraa ikinä ja oikeastaan niistä tulee vaan paha mieli.
Tehkää itse valmiiksi pakkaseen pitsapullat. Aikaa toki menee, mutta tulevat oikeasti halvemmaksi ja niistä löytyy sitä makua :eat:
 
Fazerin ja Denniksen pallot kokeilin ekan ja vikan kerran. Mauttomia, sitkottomia ja ylipäätään paskoja koostumukseltaan. Perus pizzaan tekee 5min vaivauksella ja 2h pikakohotuksella parempaa itse, jos ei ole aikaa tai jaksa pidempiä valmisteluja.
 
Tein testit. Yhtenä päivänä lämmittelin kiveä uunissa yli puolitoista tuntia, lamppu syklasi tosi monta kertaa. Toisena päivänä heitin pizzan uuniin niin pian lampun sammumisen jälkeen kun kykenin, mutta myöhästyin 5 minuuttia ja lamppu kerkesi syklaamaan toisenkin kerran. Uuni oli päällä 40 minuuttia (35 min kesti lämmetä).

Aivan sama lopputulos. Kivi oli 325-330 asteinen kun pizzan heitti sisään, ja about 240 asteinen kun pizzan otti ulos, eli noin 90 astetta viileämpi.

Kyllä se vaan niin on, että mun klassisessa Rosenlew-uunissa Emile Henry kivi on paistovalmis heti kun lamppu sammuu, ei tarvi kuumennella pidempään. Tuli mieleen että tuossa kun on joku semmoinen musta pinnoite, niin ehkä se imee ja luovuttaa lämpöä tehokkaammin kuin jokin toinen vaalea keraaminen kivi. Pohjasta tulee nääs erinomainen.
Keramiikalla varmasti noin joo. Ajattelin että sulla on ihan kivi-kivi käytössä. Toi keraaminen plattahan on materiaaliltaan lähempänä pizzalautasta kuin liuskekiveä ja varmasti myös nopeammin valmis ja parempi luovuttamaan lämpönsä.
 
Keramiikalla varmasti noin joo. Ajattelin että sulla on ihan kivi-kivi käytössä. Toi keraaminen plattahan on materiaaliltaan lähempänä pizzalautasta kuin liuskekiveä ja varmasti myös nopeammin valmis ja parempi luovuttamaan lämpönsä.
Ahaa, luulin että kivi ja keraami ovat ominaisuuksiltaan niin samanlaisia että sen takia molemmista käytetään sanaa "pizzakivi" joka paikassa...
 
Kotioloissa Effeuno on niin helppo, taas oli perjantaina sekalainen seurakunta ja jokaisen omatekemät onnistuivat loistavasti.
En toki olisi hankkinut jos iso uuni pääsisi edes 350 asteeseen,
kun onhan tämä aika kökkö multitaskingiin. Nykyisin tarjolla oleva korkeampi malli olisi hiukan monikäyttöisempi, vaikei siinäkään mitään kinkkua paista...elama on valintoja sanoi helsinskiläinen...
 
Tuli testattua dennis ja paljon parempaa taikinaa kuin fazerin pullat. Helppoja käsitellä ja muotoilla, eikä ollut samanlaista purkkaa kuin fazerin. Menee ainakin itsellä jatkoon jos ei jaksa itse taikinaa tehdä.
 
Samoin tuli eilen kokeiltua tuo Denniksen Napolilainen pizzataikina, paljon kivempi käsitellä kuin Fazer ja makuakin ehkä hitusen enemmän. Pullien koko on itselle kyllä vähän turhan iso normaalille pizzakivelle ja lapiolle. Samasta taikinasta saisi hyvin kolme pizzaa kahden sijaan, pitänee kokeilla yhdistää pullat seuraavalla kerralla (Fazerin pullat 150g ja Dennis 260g/kpl, joten jokin 200g olisi ehkä itselle optimi ilmassa venyttelyyn).
 
Onko Ooni edelleen paras valinta jos haluaa sinne 400 asteen tietämille päästä vai onko tullu jotain kilpailijoita jotka on ihan yhtä hyviä mutta huokeampaan hintaan? Kaasuversio haussa.
 
(Kaasu)Oonilla pärjää, vaikka nälkä kasvaa pitsaa paistaessa... Kivi on ohut ja lämpökapasiteetti pieni sen kautta montaa peräkkäin paistaessa.
Ehkäpä siihen voisi harkita paksumpaa murikkaa ensikesälle....

Näin pikaisenakin iltapalana onnistuu 30min taikinan kohotuksella ihan hyvin.

1631463338110.png
 
Tein jääkaapin jämistä pari pannupizzaa Princess 182065 Airfryer-uunilla.

- Kinkkua, ananasta, kahta eri jalapenoa ja Milbonan juustoraastetta täytteiden alle
- Meetvurstia, ananasta, kahta eri jalapenoa ja Milbonan juustoraastetta täytteiden päälle päälle

Tomaattikastikkeen sijaan käytin Valion Koskenlaskija® Ruoka & Dippi cheddaria.

Annoin uunin lämmetä taustalla pizzoja rakennellessa ja kypsensin pizzoja 200°C asteessa noin 8-9 minuuttia.

2.jpg 4.jpg
 
300C ja 8mm teräksellä. Teräs vähintään vielä 30min uunissa termarin napsahdettua. Teräs n. keskellä uunia ja grillivastukset hohkavina. Lämpöanturin olen vääntänyt ihan uunin pohjalle, jotta vastukset kestävät päällä. Luulen uunin ja teräksen lämpötilan pyörivän todellisuudessa jossain lähempänä 400C.
Meidän vuokrakämpässä on niin paska uuni, että (muistaakseni 8 kg) terästä on lämmitettävä uuni täysillä n. 2h. Ei kylläkään olla grillivastuksia laitettu kun vasta vähän ennen paiston aloittamista.

Ei oikein jaksa paistaa märkiä napolilaisia vaikka edelliskämpän uuni paistoi hienosti samalla teräksellä.
 
Olisikohan kaupoissa jotain valmista bolognesekastiketta, mikä menisi sellaisenaan taikka tuunauksella pitsan päälle?

Tuli eilen koeajettua uusi pitsalapio ja kyllä elämä helpottu, tää kiekko tehty sähköuunissa paistoraudan päällä.
Max 5h taikina, Polselli classica pizzajauhoilla tehty. Pepperonia, ndujaa ja juustojen jämät. Nduja on kyllä liian yliarvostettua kamaa.
Kunnon rasvapommi ja kerkesin vetäsee jo halki ennen kuvaa :darra:
20210826_180820.jpg

20210825_162922.jpg
Itsellä hakusessa rei'itetty pitsalapio, mistä noita saa? Hinta?
 
Näyttää samalta, mutta on 37 € (15 % alennus käytettävissä) eikä tarvitse tullata yms.
Tuoko nuo reiät jotain etua? Onko tuo nyt paras hinta/laatusuhteen omaava lapio Ooni Koda 12:lle?

Toinen kysymys, mulla on nyt Ooni Koda 12. Eli tarvitsen sen lisäksi kaasupullon, pizzalapion ja onko jotain muuta? Esim. jokin harja puhdistukseen? Onko tuossa kaasupullon kanssa mitään ihmeellistä? Onko se kaasuletku ja venttiili tuolla Oonin paketissa? (en ole vielä pakettia avannut)
 
Oonin paketissa ei tule kaasuletkua. Tarvit sellasen siis myös. Oma kokemus koda12 kanssa on se, että oonin itsensä myymä 12" bambupuinen lapio on pizzojen sisään tunkemiseen hyvä kun taas kääntelyyn ja ulostamiseen metallinen, jossa ei ole reikiä on toiminut, mutta varmaan reijät eivät tuossa eroa tee. Kiveä olen putsannut ihan vaan vesipesulla ja tiskiharjalla kun on jäähtynyt.
 
Oonin paketissa ei tule kaasuletkua. Tarvit sellasen siis myös. Oma kokemus koda12 kanssa on se, että oonin itsensä myymä 12" bambupuinen lapio on pizzojen sisään tunkemiseen hyvä kun taas kääntelyyn ja ulostamiseen metallinen, jossa ei ole reikiä on toiminut, mutta varmaan reijät eivät tuossa eroa tee. Kiveä olen putsannut ihan vaan vesipesulla ja tiskiharjalla kun on jäähtynyt.
Eli tarvin letkun + matalapainesäädinsarjan? Mikähän ois hyvä malli? Mustangin mallista joku valittaa ettei toimi hyvin Kodan kanssa.
 
Eli tarvin letkun + matalapainesäädinsarjan? Mikähän ois hyvä malli? Mustangin mallista joku valittaa ettei toimi hyvin Kodan kanssa.
Mulla on Koda 16 tämä malli: Matalapainesäädinsetti, sis. mittarin ja letkun
Toiminut ja näkyy vielä tarjouksessakin olevan.

Isoin etu minkä huomannut tuon reiällisen lapion kanssa on se että kun siinä on pizza ja hieman "sheikkaa" sitä niin ylimääräiset jauhot tippuu aukoista.

Itsehän poltan tuota kiveä aina paiston jälkeen eli uuni täysille ja pyrolyysi hoitaa. Sitten aina ennen paistoa tai kun kivi paiston ja polton jälkeen jäähtynyt niin pois Kodasta ja pyyhin siitä tuhkat pois ihan talouspaperilla.
 
Kannattaa huomioida, että väjänkään löysempi taikina saattaa haluta sinne reikien väliin ja sit on pizza jumissa. Ehkä kannattaa olla pari erilaista.
 
Missä vika, kun pitsapohjat on sitkeitä? Caputon sinistä taikka punaista käytössä, kylmäkohoa 24-48h jauhosta riippuen ja 60-65% hydraatio etc.
Paistorauta käytössä ja 300 asteinen uuni.
 
Liian vähän vettä. Teen mielestäni hyvän taikinan caputosta neljään 600/420 eli 70%:lla.
 
Eli tarvin letkun + matalapainesäädinsarjan? Mikähän ois hyvä malli? Mustangin mallista joku valittaa ettei toimi hyvin Kodan kanssa.

Itsellä on tämä Weberin kaasuletku Kodassa. Silloin uunin mukana tullutta liitintä ei tarvinnut, vaan tuo kierretään suoraan uunin kaasuletkun liittimeen tongeilla.

 
Eli tarvin letkun + matalapainesäädinsarjan? Mikähän ois hyvä malli? Mustangin mallista joku valittaa ettei toimi hyvin Kodan kanssa.
Tämä toiminut hyvin Koda 16 kanssa. Jostain luin, että virtaus olisi hyvä olla tuo 2kg/h
 
Ollut jääkaapissa punaisesta Caputosta tehty taikina 8 päivää.

Tuoksu on voimakkaan hapan.

Meinasin tuosta kuitenkin tänään kiekon pyöräyttää.
 
Nyt natsas pohja ja täytteet yhteen
1f355.png


Omatekemä tomaattikastike ja taikina oli 8 päivää jääkaapissa (punainen Caputo).

Täytteinä palvirouhetta, pekonisiivuja, papperonisalamia, vihreää pepperonia (sitä mitä saa kaupasta isosta pöntöstä) ja mozzarellasiivuja.

En ole ikinä ennen saanut kiertoilmauunilla 4 minuutissa valmista pizzakivellä.

IMG_20211001_142241.jpg


IMG_20211001_141541.jpg
 
Nyt natsas pohja ja täytteet yhteen
1f355.png


Omatekemä tomaattikastike ja taikina oli 8 päivää jääkaapissa (punainen Caputo).

Täytteinä palvirouhetta, pekonisiivuja, papperonisalamia, vihreää pepperonia (sitä mitä saa kaupasta isosta pöntöstä) ja mozzarellasiivuja.

En ole ikinä ennen saanut kiertoilmauunilla 4 minuutissa valmista pizzakivellä.

IMG_20211001_142241.jpg


IMG_20211001_141541.jpg
Etkös sä tehny sillä housen pellillä ennen? Mikäs on yleinen fiilis siirryttyäsi kiveen et onko vielä sijaa niille mättöpizzoille? Ooniahan kannattaa harkita.
 
Kunhan ei yritä italialaisille edustaa tuolla ;-) Hyvin on paistunut, paljonko minuutteja?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 348
Viestejä
4 547 951
Jäsenet
74 976
Uusin jäsen
Pezgi

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom