Pizzan valmistus kotona, reseptit, tekniikat ja välineet

Hei! Tarvitsisin apua Ooni Koda (16) omistajilta! Ostin kyseisen uunin, mutta minulla ei vielä ole lämpömittaria kiven lämmön tarkistamiseen, joten osaisiko joku omistaja kertoa kuinka pitkään menee, että kivi lämpenee siihen ~400 asteeseen?
 
Itse pidän uunia päällä noin 20-30 minuuttia ennen paiston aloittamista. Silloin kiven kuumin kohta on noin 550 astetta.
 
Hei! Tarvitsisin apua Ooni Koda (16) omistajilta! Ostin kyseisen uunin, mutta minulla ei vielä ole lämpömittaria kiven lämmön tarkistamiseen, joten osaisiko joku omistaja kertoa kuinka pitkään menee, että kivi lämpenee siihen ~400 asteeseen?
Niin pirun vaikea sanoa jos on tuulista tms. mutta sanoisin itse että n. 12min. Näin ainakin itse päässä "kellottanut"
E: annat olla sen 20min, niin pitäisi olla kyllä 400 paremmalla puolella.
 
Joo kyllä itsekin minimissään sen 20min pidän, että alkaa lämmöt olemaan yli 400 kiven keskellä. Nurkassa sitten enemmän.
 
Ooni mukana mökillä ja olipas hyvää. Ainut pieni ongelma kova tuuli ja siksi tulien kanssa pientä tekemistä. Täytteenä mozzarella, nduja ja kebsua. Aika tulista kamaa tuo nduja. Ensi kokeilussa oli myös Fazerin valmiit pallot ja ihan hyvää oli. Todella helppoa taikinaa käsitellä. Ainut että yhdistin kaksi palloa yhdeksi kun 150g turhan pieni.

fotor_1625742353465.jpg

fotor_1625740602660.jpg
 
Korv Göranin soossit on ihan hyviä perus karvakäsikebabbilan imitoimiseen.
Meistä on moneen lähtöön. Itse olen kokeillut kerran, eikä toista kertaa tule. Yhden parhaista karvakäsikebabbilan imitoimiseen soveltuvista kebab-kastikkeista olen tehnyt tällä ohjeella:


Jos tulee ihan lapsille, niin tuon vähänkin Srirachan voisi melkein jättää pois ja toisaalta tulisuutta hakevalle joko tuota tai muuta chiliä lisää.

Olen tuonne sivustolle eksynyt ensimmäisen kerran silloin, kun siellä oli vain se kebab-ohje sekä tämä kastikeohje. Hieman "kaupallistunut" sen jälkeen. Resepti on sama, joten uskallan suositella. Osan laitoin itse pakastimeen ja oli hyvää myöhemminkin nautittuna eli isommankaan erän tekeminen ei sinänsä ole ongelma.
 
Itsekin tuli päivitettyä tuo alkuperäinen uuni3 tähän ooni koda 16 ja onhan tuo mukava käyttää kun ei tarvitse huolehtia pelleteistä.
 

Liitteet

  • IMG_20210710_152607~2.jpg
    IMG_20210710_152607~2.jpg
    1 MB · Luettu: 60
90F39A15-4B4D-4902-95FA-F306F699F62C.jpeg
Eilen väänsin pitsaa takapihalla, tuossa yksi tuotoksista. Pohja tehty ramlösan hienoista jauhoista aamulla (jääkaapin täyttöaste ei tälläkertaa mahdollistanut kylmäkohotusta) ja kohonnut n. 7h. Kastike mutti murskaa seassa valkosipulia, persiljaa ja rakuunaa. Kastike kattilassa kuumaksi keittämättä sitä. Tuossa kuvassa olevassa on päällä kotivaran pepperoonisalamia, korv jööranin kepaasilastua, suippopaprikaa, jalapenoviipaleita ja fetakuutioita. Juustona valion arkiraastetta. Grillausväline joku randomkivi, kolmas kesä puuilosta ostetun halpakappaleen kans, oon salaa odotellut millon toi halkeis että pääsis hommaa terästä tilalle… ja grilli weber 57” gbs. Tulee kiva maku pitsaan mukaan ku hiilillä paistelee.
 
Oottekos tehnyt rullakebabeja itse? Lähes pitsaahan tuo on, niin ehkä se käy tänne threadiin. Meinasin tossa joku päivä kokeilla, mietin mistä saisi hyvän kastikkeen tuonne väliin, muut aineet löytyy aika helposti.
Hyvää tulee ku ite tekee, monesti on tullu tehtyä... Laiskana en oo jaksanut tehdä ite lihaa (se tässä odottaa itseään että saa aikaseksi, kummiski pitää uunia yön yli pitää päällä). Kastikkeena oon käyttänyt felixin mietoa chilikastiketta joka siis on "chilikastike", ei oo tulista mutta ihan maukasta kyllä.


Salaatin päälle sitten valkosipuliaiolimajoa purkista.
 
Onko kellään kokemusta tästä laitteesta? Aitoa pitsaa takapihalla
Ei ole kokemusta, mutta hieman ihmetyttää väite, että optimi lämpötila pizzan paistoon olisi vain 330 astetta. Napolilaiset pizzat kuitenkin tehdään lähemmäs 500 asteessa, joten melkoinen ero noissa lämmöissä. Sanotaanhan tuossa toki, että uunilla pääsee noin 400 asteeseenkin, joten kuitenkin lienee kyseessä upgrade verrattuna sähköuuniin.
 
Ei ole kokemusta, mutta hieman ihmetyttää väite, että optimi lämpötila pizzan paistoon olisi vain 330 astetta. Napolilaiset pizzat kuitenkin tehdään lähemmäs 500 asteessa, joten melkoinen ero noissa lämmöissä. Sanotaanhan tuossa toki, että uunilla pääsee noin 400 asteeseenkin, joten kuitenkin lienee kyseessä upgrade verrattuna sähköuuniin.

Niinno siis jospa tuossa tehdään sitten New York tyylin pitsaa.. Myös 2-4 minuutin paistoaika viittaisi siihen. Eihän se väärin tuokaan ole.
 
Ei ole kokemusta, mutta hieman ihmetyttää väite, että optimi lämpötila pizzan paistoon olisi vain 330 astetta. Napolilaiset pizzat kuitenkin tehdään lähemmäs 500 asteessa, joten melkoinen ero noissa lämmöissä. Sanotaanhan tuossa toki, että uunilla pääsee noin 400 asteeseenkin, joten kuitenkin lienee kyseessä upgrade verrattuna sähköuuniin.
Mä veikkaan että
1) suomalaisissa pitseriossa ON sähköuunit, ainakin 98,76% varmuudella, ja että jotakuinkin tuossa lämmössä paistavat ja että 2)napolilaistakin paistetaan enemmän 400, kuin 500 asteessa. Omakin uuni yltää 500 asteeseen, mutta sen idea ei ole paistaa 500 asteessa, vaan saada vastuksiin hönkää päälle haluttaessa. Eli jos uuni on saavuttanut, sanotaan nyt sen 400 astetta, ja haluaa alkaa paistamaan, tällöin avataan luukkua ja laitetaan pitsaa sisään, mikä laskee heti lämpöjä ja jotta saisi aktiivista vastuskuumotusta, on säätimissä varaa. Jos uuni yltäisi vain haluttuun, siis nyt oletuksena 400, niin vastuksiin ei saisi eloa, kun ei ole polkimessa varaa...
ja
2) se mitä jossain lukee kaasu-uunin saavutuslämmöstä, siitä ei paljoa voi päätellä uunin todellisista kyvyistä. Onhan nähty mainoksia joissa sanotaan kolme eri saavutuslämpöä... ;-D

-ottamatta mitään kantaa tuohon vehkeeseeen sinänsä. Emme edes tiedä millä kaasusäätimellä lausunnot on annettu.
 
Päätin kokeilla poolish taikinaa. Se olisi valmis 4 tunnin päästä. Puuttuu vain pizzakivi jota voisi myös kokeilla.

Lidlissä ei ollut. Prismassa olisi kultakeramiikan. Onko näissä aidosti eroja vai kelpaako kultakeramiikka siinä missä joku hifimpi? Vähän epäilyttää kun tuo ei ole tasainen.
 
Päätin kokeilla poolish taikinaa. Se olisi valmis 4 tunnin päästä. Puuttuu vain pizzakivi jota voisi myös kokeilla.

Lidlissä ei ollut. Prismassa olisi kultakeramiikan. Onko näissä aidosti eroja vai kelpaako kultakeramiikka siinä missä joku hifimpi? Vähän epäilyttää kun tuo ei ole tasainen.
Mulla on toi prisman ja jotenkin tuntuu ettei varaa lämpöä kyllä hyvin vaikka kuinka paahtas uunissa ennen pizzan laittoa.
 
Tuli ostettua purkki ndujaa Citymarketista tämän ketjun innoittamana. Mites hyvin tuo säilyy? Eihän tuo iso purkki ole, mutta tuskin kerralla menee. Purkissa lukee, että lisäämällä öljyä purkkiin säilyvyys paranee. Sama juttu on Lidlin chilitahnassa, mutta vaikka sinne öljyä laittaa, niin reilun viikon päästä purkissa on homepilkkuja, vaikka on säilytetty jääkaapissa.

Pakastanko suosiolla ylijäävän osan? Sen verran tyyristä tuo on, ettei viitti testata homehtuuko vaiko ei...
 
Matkalla Motonetin pizzakivelle bongaain Lidlin ja sieltä löytyä pizzakiviä. Nappasin neliön niin saa se johonkin näppärästi säilöönkin. Tekee sitten vähän pienempiä pitsoja kerrallaan.
 
Meneekö muilla tuo housen pitsa-alusta vähän kuperaksi paistaessa?

Enpä ole huomannut mutta eikös sen pitäisi lämpöä kestää kun siihen on tehty?:) Taitaa se pelti lämpöön noin reagoida ihan luonnostaankin tosin..
 
Eikös tuossa housen pizzapellissä ollut joku suositus paistolämpötila ja ainakin oman muistikuvan mukaan sen yli mentäessä vääntyilee tuo pelti uunissa.
 
Eikös tuossa housen pizzapellissä ollut joku suositus paistolämpötila ja ainakin oman muistikuvan mukaan sen yli mentäessä vääntyilee tuo pelti uunissa.
Joo, tais olla max 230c. Itsellä menee myös kuperaksi paistaessa ja palautuu normaaliksi viilentyessä.
 
Tuli ostettua purkki ndujaa Citymarketista tämän ketjun innoittamana. Mites hyvin tuo säilyy? Eihän tuo iso purkki ole, mutta tuskin kerralla menee. Purkissa lukee, että lisäämällä öljyä purkkiin säilyvyys paranee. Sama juttu on Lidlin chilitahnassa, mutta vaikka sinne öljyä laittaa, niin reilun viikon päästä purkissa on homepilkkuja, vaikka on säilytetty jääkaapissa.

Pakastanko suosiolla ylijäävän osan? Sen verran tyyristä tuo on, ettei viitti testata homehtuuko vaiko ei...
On ehkä monille itsestäänselvyys ja joillekin ei, mutta näissä säilyvyysasioissa kaikkein suurin merkitys on sillä, että purkista otetaan tavaraa ulos vain mihinkään muualle koskemattomalla ottimella. Ei siis millään millä on otettu toisesta purkista jotain saati sitten käytetty suussa välillä. Eikä jätetä purkkia pöydälle kansi auki lojumaan yhtään pidemmäksi aikaa kuin on tarvis.

Noiden kanssa kun on tarkkana niin säilyy kuukausia ilman ylimääräisiä kasvustoja, ainakin tuo lidlin chilitahna omassa jääkaapissa.
 
On ehkä monille itsestäänselvyys ja joillekin ei, mutta näissä säilyvyysasioissa kaikkein suurin merkitys on sillä, että purkista otetaan tavaraa ulos vain mihinkään muualle koskemattomalla ottimella. Ei siis millään millä on otettu toisesta purkista jotain saati sitten käytetty suussa välillä. Eikä jätetä purkkia pöydälle kansi auki lojumaan yhtään pidemmäksi aikaa kuin on tarvis.

Noiden kanssa kun on tarkkana niin säilyy kuukausia ilman ylimääräisiä kasvustoja, ainakin tuo lidlin chilitahna omassa jääkaapissa.

Just näin. Aina puhtaalla haarukalla/lusikalla kaikkea.

Sellanen vinkki vielä, että tuo purkkinjuda muuten ei ole mitään kauhean hyvää. Se on vähän kuin "kasvisnjudaa" ja tarkoitettu lähinnä levitteeksi leivän päälle.

Kannattaa tsekata löytyykö omasta CM:stä leikkeleosastolta sellaista makkaramuodossa olevaan njudaa (kylmähyllyssä). Tuo on lähempänä "aitoa"
 
Kiitokset vinkeistä @Manala ja @Hamsteri :) Kokeillaan miten hyvin tuo purkkinjuda säilyy ihan jääkaapissa näillä opeilla.

Paikallisessa lihakaupassa kävin ja sattumalta huomasin, että heillä oli tiskissä irtonjudaa, mistä sai ottaa haluamansa määrän. Ja pikaiseen laskettuna kilohintakin oli edullisempi kuin purkkinjudassa. Täytyy kyllä kokeilla ehdottomasti myös tuota lihakaupan versiota miten se vertautuu purkkiversioon.
 
Aika erikoista, että uunin vaihtaminen vaikutti pizzan pyöreyteen. :geek: (kun noita sinun aiempia pizzakuvia vertaa...)
Mutta tosiaan, ehkä hieman liian kuuma uuni, muuten näyttää jo aika buenolta! :tup:
Fazerin pohja ja laitoin täytteet kotona ja sitten siirto pizzalapiolle.

Muoto kärsi :D
 
Tohonhan saisi hyvin oonilla tehdyt pitsat paistamisen jälkeen säilöön, pitääpä miettiä jos hakisi itekkin tommosen :tup:
Mä meinasin käyyttää myös siihen, että tekee kotona noihin alustoihin pizzat ja siirtää paistettavaksi pizzauuniin ulkona.
 
Hmm, jos täytteineen, niin irtoaako enää noista? Vaiko ajattelit lykätä uuniin vuokineen? Ja jos ajattelee paiston jälkeen noihin, niin umpipohjaisina vettävät pohjan, ritiläpohjainen pitäisi pohjan parempana.
 
Jos lätyn meinaa uuniin lykätä tuon pellin kanssa, niin kannattaa huomoida tuo maksimikäyttölämpötila. Max. 230 C... Eli taitaa olla tarkoittu ihan normi sähköuunikäyttöön.
Tosin valmiiden pitsojen säilömiseen varmaan tosi hyvä.
 
En ole tosiaan laittamassa noita peltejä yli 230 asteeseen.

Eilen tuli testattua kahden pizzan verran, mutta harmittaa kun otin uunista liian aikaisin ja pohjat jäivät pehmeiksi.

1.jpg 2.jpg
 
Tuo lidlin setti on kyllä oikeasti aika huono tuote, itse vuosia sitten haksahdin samaan. Pinnoite menee todella nopeasti huonoksi, koska rimpulapellit lerputtaa ja lämpölaajenee miten sattuu (mekaaninen rasitus pinnoitteelle) eivätkä tunnu kestävän oikein muutenkaan edes sitä 230 asteen lämpöä. Lisäksi pizzojen kerrostaminen on paistotuloksen kannalta ihan kuollut ajatus eikä voi toimia edes teoriassa muuten kuin pyörivässä kiertoilmauunissa.

Oon käyttänyt noita peltejä lähinnä kiertoilmagrillimikrossa lämmittääkseni jotain siipiä tai nugetteja, mutta siinäkään käytössä niiden pinnotteiden elinikä ei ole kovin kaksinen ollut, vaikka vehkeen maksimit on vain 200 astetta.
 
Me tehtiin kanssa tänään Longhorn pellettiuunilla pizzoja, mutta oli sen verran kova tahti saada lettu lapiolle, ettei ennättänyt ottamaan kuvia.
 
tavallisella jokakodista löytyvällä sähköuunilla ei taida saada tommosia hyvän näkösiä rapeita pizzoja....paistoin pellillä ja alalämmöllä ettei jää pohja liian pehmeeks...pohjana fazerin pakastepallot joita käytin 2kpl yhteen pizzaan että sai tarpeeks ison.
eka kuva ennen uuniinlaittoa ja ilma päällysjuustoa

20210801_225345.jpg

20210801_235514.jpg
 
tavallisella jokakodista löytyvällä sähköuunilla ei taida saada tommosia hyvän näkösiä rapeita pizzoja....paistoin pellillä ja alalämmöllä ettei jää pohja liian pehmeeks...pohjana fazerin pakastepallot joita käytin 2kpl yhteen pizzaan että sai tarpeeks ison.
eka kuva ennen uuniinlaittoa ja ilma päällysjuustoa
Pizzakivi auttaa hieman. Eikä maksa paljoa.
Mitä on kepsu?
Kuvista päätteleen olettaisin sen olevan kebabliha.
 
Ostin tollasen koda12 oonin yhdeltä frendiltä, kun oli työnantajaltaan saanut joksikin palkkioksi, mutta oli jäänyt vaille käyttöä eli uusi paketissaan. En oo vielä ehtinyt testaamaan, kun muutto kerrostalosta omakotitaloon on käsillä aivan just niin katotaan siellä sitten terassilla ettei tartte enää tossa parvekkeella alkaa käryttämään.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
259 873
Viestejä
4 514 397
Jäsenet
74 505
Uusin jäsen
Weiho

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom