Ovatko kakkostyypin diabeteksen hoitosuositukset vuosisadan terveyskoijaus?

Tätä ketjua lukeneena tuli innostus kaverin kanssa keskustella Diabeteksestä sekä ruokavaliosta. Ammattiurheilijana kaveri oli perehtynyt enemmän asiaan ja kehotti kattomaan What the Healt dokumentin.
Hyvin meni omiin ajatuksiin tuo dokkari ja suosittelen tämän ketjun keskustelijoille tuota pätkää. Paljon mielenkiintoista asiaa, vaikka en allekirjoita esim sokeria ja sen "hyvyyttä" mitä tuossa hieman vihjaillaan.
 
Viikko takana (perjantaina Flow:ssa, ei lasketa) pelkällä eläinperäisellä ruokavaliolla. Voin suositella lämpimästi olotilojen perusteella ainoana nihkeytenä on, että vähän on tummaa suklaata ikävä. Jatketaan kokeiluja.
 
Tätä ketjua lukeneena tuli innostus kaverin kanssa keskustella Diabeteksestä sekä ruokavaliosta. Ammattiurheilijana kaveri oli perehtynyt enemmän asiaan ja kehotti kattomaan What the Healt dokumentin.
Hyvin meni omiin ajatuksiin tuo dokkari ja suosittelen tämän ketjun keskustelijoille tuota pätkää. Paljon mielenkiintoista asiaa, vaikka en allekirjoita esim sokeria ja sen "hyvyyttä" mitä tuossa hieman vihjaillaan.

Kaverisi tuntuu olevan huonosti perehtynyt asiaan. Tuo "dokumenttihän" vaikutti jo ulkoasunsa perusteella rahastukselta ja jos mennään katsomaan mihin se väitteensä nojaa, niin vegaanilobbari Neal Barnardhan se siellä taustalla kummittelee.

Neal D. Barnard - Wikipedia
 
Heh joo ei näemmä paranis puhelimen näytöltä yrittää pientä tekstiä lukee. Kaikki tumma suklaa ei käsittääkseni ole maidotonta, eli eiköös jokaiselle löydy omansa. :)
 
Häh? Oon eläinperäisellä ruokavaliolla. Syön pelkästään eläintuotteita. Puoliksi pannassa myös juustot. Siis lautasella on yleensä pelkkää lihaa ja välillä kananmunia voilla. Toistaiseksi olo on mitä mainioin ja reenikin kulkee ihan hyvin. :)

edit:
Siis toistaiseksi aattelin olla syömättä myös sitä Lindtin 99% versiota, aikaisemmin 90% maistui erittäin hyvin.

Kerroin myös ruokavaliomuutoksesta reumatologille, joka ei sanonut asiaan yhtään mitään. Toisaalta Kolmiosairaalassa ne taitaa käytännössä kaikki aina olla harjoittelijoita joten ei niillä varsinaisesti mitään asiaa olekaan paitsi varmistus etten syö liikaa/liian vähän lääkefirmojen tuotteita.
 
Viimeksi muokattu:
Miksi pitää olla niin ehdoton? Eikö pienen pieni kaakao ja kookosrasva nyt olisi ok silloin tällöin, kun muuten kaikki mitä syöt on niin terveellistä.

Plus ripaus glyfosaattia mausteeksi? Kyllä maittaa!
PS. Hienosti korreloi glyfosaatin käyttömäärät ja monien sairauksien lisääntynyt esiintyvyys, ml. diabetes. Kannattaa varata tunti elämästään ja katsoa tuo dokumentti läpi. Olitpa sitten kasvissyöjä tahi lihanmässääjä.

Onkos se muuten nyt varmaa, että jos ostaa kaupasta luomu-merkittyä, niin saa jotenkin glyfosaatti vapaata ruokaa? Kukaan ei tietenkään ole vaivautunut testaamaan/tutkimaan tuota? THL:n rahat menevät sikaflunssa ja rypsiporsas-tutkimuksiin kun kerrankin voisi tutkia jotakin millä on oikeasti merkitystä.

KkHelNM.png


...eikä Roland löytänyt niistä moitittavaa. Well done, Roland ;-)

Näin toimii Iso Raha, epädemokratia, lobbaus ja korruptio EUvostoliitossa.
 
Viimeksi muokattu:
Miksi pitää olla niin ehdoton? Eikö pienen pieni kaakao ja kookosrasva nyt olisi ok silloin tällöin, kun muuten kaikki mitä syöt on niin terveellistä.

Helpompaa ainakin itelle lähteä ehdottomuudesta, lisäillään sit erilaisia kasviskunnantuotteita jossain välissä jos siltä tuntuu. Ainakin itellä myös hyvin usein sellaset halut syödä jotain katoaa ainakin jossain määrin kunhan pääsee vähän pidempään vetään jollain linjalla. Tulen tietenkin välillä syömään sosiaalisissa tilanteissa jotain muutakin.
 
Jos ketoosin (=elimistön laitto rasvanpolttomoodiin) kokeileminen kiinnostaa, niin kannattaa lukea tämä:

The Ketogenic Diet for Health: Keto-adaptation: what it is and how to adjust

Jos kolestrolit huolettaa, niin ketogeeninen dieetti (=hiilarit alas, rasvansaanti ylös, protskut kohtuudella) on hyvä kolestrolien kannaltakin.

Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. - PubMed - NCBI

Tossa tutkimusyhteenvedossa on muuten sama kaava mitä olen täällä antanut kiteytettynä. Rasvoista tosin en ole sanonut mitään, mutta voi sitä tolla tyylillä vetää. Itte en kyllä juuri välitä paljonko on tyydyttyneitä jne.

Kookosöljy - vaikka onkin todella paljon tyydyttymätöntä rasvaa - ei vissiin ton LDL-kolen kanssa toimi kuten muut tyydyttymättömät rasvat.
 
En jaksanut lukea koko ketjua, mutta sen vähän perusteella mitä aloituspostauksesta luin, niin se vaikutti melko oudolta. Se ruokavalio, jota Suomessakin aikuistyppin diabeetikoille suositellaan on kaukana aloituspostauksessa mainitusta "virallislinjan" mukaisesta hiilihydraattien mässäilystä.

Silloin kun sulla todetaan 2-tyypin diabetes, sulle annetaan heti ensimmiäisenä käteen lappunen, jossa näkyy kaikkien yleisimpien ruoka-aineiden hiilihydraattimäärät.

Itselläni ei (ainakaan vielä) ole diabetestä, mutta läheltä kuitenkin nähnyt muutamia tapauksia ja olen myös ollut mukana projektissa, jossa suunniteltiin implantoitavaa keinohaimaa, joten jonkinlainen yleiskäsitys kuitenkin aiheesta, aina mitokondrioista arpikudoksiin.
 
Asiaton käytös
PS. Hienosti korreloi glyfosaatin käyttömäärät ja monien sairauksien lisääntynyt esiintyvyys, ml. diabetes. Kannattaa varata tunti elämästään ja katsoa tuo dokumentti läpi. Olitpa sitten kasvissyöjä tahi lihanmässääjä.
Joo ei varmaan mitään tekemistä sen kanssa, että kasvimyrkkyjä käyttämällä saadaan isommat sadot ja halvempaa ruokaa kauppaan ja siten läskimpiä ihmisiä, koska isolta osalta porukasta puuttuu täysin kyky katsoa mitä naamaansa ahtavat.

On aivan turhaa viritellä mitään salaliittoteorioita diabeteksestä, kun kyseessä on kuitenkin erittäin paljon tutkittu aihe ja tieteellisiä julkaisuja aiheesta löytyy kymmeniä tuhansia. Tuollaiset roskadokumentit uppoavat hyvin porukkaan, jolle kaikki pitää spoon-feedata helposti nautittavassa muodossa, kuten tuollaisena TV-ohjelmana. Oikeastaan tekisit @blurris meille kaikille palveluksen, jos eläisit omien oppiesi mukaan ja kuolisit sydän- ja verisuonisairauksiin mielellään mahdollisimman pian, niin tuo roskan suoltaminen internetin eetteriin loppuisi.
 
Mikähän tuon blurriksen tausta on näistä asioista meuhkaamiseen, lueskellut nettiblogeja ja siten kaikkitietävä? Aina tulee ihmeteltyä, että melkoisen maanista vouhotusta asiasta jos toisesta, mutta sitten tulee vilkaistua profiilikuvaa ja ymmärtää.
 
Jos herroilla @aop ja @taffeli ja @kukatahanasa ei ole keskusteluun mitään annettavaa - tai se ärsyttää - niin viestiketju kannattaa skipata ja jättää huomiotta. Ketjuun ei tarvitse tulla suoltamaan off-topik paskaa henkilökohtaisuuksiin menemisestä puhumattakaan. Luulisi ihan järjellä käsittävän, että tuo mitä juuri äsken harrastitte, oli täysin tahallista ja tietoista keskustelusääntöjen rikkomista.

Jos taas meikäläinen ärsyttää noin ylipääsemättömästi kuten herrojen äyskeistä viesteistä voisi päätellä, niin kannattaa ihan reilusti laittaa minut sitten ignoreen niin ei näy edes minun avaamat ketjut. Ylläpidon toivoisin kovalla kädellä karsivan moiset aiheettomat perseilyt.

Diabeteksen virallisen hoitolinjan ihmettelyyn on kyllä asialliset perusteet olemassa, katsokaapa vaikkapa lääkäri Timo Kuuselan blogia. Hän on sairastanut yli kaksi vuosikymmentä Db2:sta. Luulisi hänen ainakin tietävän mikä on virallinen hoitolinja? Jos hän siitä löytää kritisoitavaa, niin miksei sitä keskustelua sitten eräiden mielestä saisi olla täällä?
 
Viimeksi muokattu:
Jos herroilla @aop ja @taffeli ja @kukatahanasa ei ole keskusteluun mitään annettavaa - tai se ärsyttää - niin viestiketju kannattaa skipata ja jättää huomiotta. Ketjuun ei tarvitse tulla suoltamaan off-topik paskaa henkilökohtaisuuksiin menemisestä puhumattakaan. Luulisi ihan järjellä käsittävän, että tuo mitä juuri äsken harrastitte, oli täysin tahallista ja tietoista keskustelusääntöjen rikkomista.

Oli sinänsä ihan vilpitön kysymys, että miltä pohjalta sä näitä asioita sepustat. Olisi toki paljonkin annettavaa keskusteluun, mutta ei mulla riitä aika eikä mielenkiinto tästä vääntämiseen. :)
 
Lääkäri Timo Kuuselan kirjoitus maaliskuulta 2016.

Aika rientää, täyttyi 77. ikävuosi, enkä sitä edes huomannut hyvässä seurassa.

Aikaisemmista jutusteluista on luettavissa, millaisissa merkeissä viimeksi kulunut neljännes vuosisata on vietetty "pirun nokkimista" vältellen. Lähtökohdat ainakin olivat huonot. Melko varhaisessa iässä (51v.) esiin putkahtaneet metabolisen oireyhtymän (MetS) päätetapahtumat: kolmen suonen diffuusi sepelvaltimotauti lukuisine paikallisine ahtautumineen (ml "leskentekijöineen"), vähän myöhempi T2D (syntyyn myötävaikuttavina ajankohdan beta-salpaajat, verihiutaleiden kokkaroitumisen estäjä ja nyt jo myönnetty statiini). Vaikuttavin hoito oli sepelvaltimon pallolaajennus silloin vielä ilman laajennuskohdan stenttiä. Näin selvittiin yli 23 vuotta. Sitten tarvittiin yli vuosi sitten uusinta entiseen paikkaan lääkestentteineen. Jonkun verran on ihmetyttänyt, kun sepelvaltimotauti on edennyt "väärään suuntaan"; väljemmät suonet ja parempi virtaus kuin ensi kerralla.
Noin kahdeksan vuotta hoidon ensimmäisen hoidon jälkeistä aikaa arvioin psyko-fyysisellä tasolla menetetyiksi vuosiksi.

Muutos tapahtui siinä kuudennen vuosikymmenen täyttyessä ja niihin aikoihin vuosituhannenkin vaihtuessa. Silloin jo näkyi, että lääketiede ei hallinnut suureksi paisunutta metaboliasairauksien taakkaa monine siihen liittyvine ja vielä erillisiksi luokiteltuine tautimuotoineen (esim. rasvamaksa). Oli siinä ohessa työpaikkojaan varmistamassa myös uudehko ravitsemustutkimus, -tiede ja -neuvonta. Toisaalta riippumaton kansainvälinen tutkimus tiesi kertoa jo aivan muuta, mitä "tutkimukseen perustuva valistus" meille opetti oikeiksi elämäntavoiksi. En siis katsonut ottavani "askelta tuntemattomaan" muuttaessani elämäntapojani ja kaikkein voimakkaimmin henkilökohtaista ravitsemusta.

Mitä se (ravitsemus)muutos sitten oli?
Nyt näen sen hyvin yksinkertaisena muutoksena. Sokerin (missä muodossa se elimistöön tuleekaan, sokerit, tärkkelys jne) käsittely ei enää toiminut kehossani. Säätely ei enää onnistunut. Oli ylitetty sairastumiskynnys.
Nyt tietenkin tiedetään, että tilaan liittyy sokerin ohella myös rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä, dyslipidemiaksi kutsuttuja ja propagandassa "korkeaksi kolesteroliksi". Mikä käsiteväärennys onkaan saatu aikaiseksi.
Alkumatkasta tietenkin arvelutti sokeria korvaavan energian, rasvan käyttö. Se taipui sittemmin kliseeksi: "hyvälaatuiset eläinrasvat ml maitorasvat ja pääpaino oliiviöljyssä". Tietenkin ihmetyttää, kun edelleen saa lukea asiantuntijalausuntoja (etuliite dos. tms), että rasva aiheuttaa tyypin 2 diabeteksen. Sekin kummastuttaa aivan professoritasolta kirjoitettuna, että hiilihydraattia (suomeksi sokeria) kuuluisi nauttia runsaat sata grammaa vuorokaudessa, ettei tule aivovaurioita. Tämä on sitten omaksuttu "kuraportaassa" ehdottomaksi elämänviisaudeksi ja vaaditaan sokeritautisilta noudatettavaksi.
Muistan hyvin, kun v. 2005 ensi kerran Alzheimerin aivorappeutumaa kutsuttiin nimellä tyypin 3 diabetes. Sen luin asiallisesta tiedejulkaisusta, ja nyt on jo testejä aivokudoksen insuliiniresistenssin havaitsemiseen.
"Kolesteroleja" hoidettaessa näyttää juuri nyt vallitsevan kaksi ajatussuuntaa:
1. Viime vuosikymmenellä korostettiin LDL-hiukkasten laatukysymystä. Pienet, tiiviit, helposti hapettuvat/sokeristuvat LDL-hiukkaset tuomittiin sepelvaltimovaaraksi. Tiede osaa kertoa, että sellaisia muodostuu maksassa sokerista. Niitäkin osataan mitata - vaan ei mitata.
2. LDL-kolesteroli pitää saada villikansojen tasolle (reilusti alle 2 mmol/l). Tässä tarkoituksessa ajetaan sisään modernia lääkitystä ns biologisilla lääkkeillä.
Nähtäväksi jää vaikutukset (vaikuttavuus) ja haitat, joita tunnetusti nihkeästi myönnetään.

Mitä tästä eteenpäin?

Kunhan katselen. Neuvoskelen diabeetikkoja, jos joku neuvoja kaipaa, joskus muissakin.
Oma T2D on täydessä remissiossa. Paastosokeri on tasaisesti tasolla 5.0 - 5.5 mmol/l. Tässä ehkä vähän auttaa pieni metformiini-annos (aamulla 425mg ja yöksi 850mg). Lääkkein tauti ei hoidu. Taannoisen kudossokerin mittailun jälkeen vähän säädin ruokailuaikoja.
Liikkuminen pyrkii olemaan koulupoikana opittua kävelyä mahdollisimman pitkinä matkoina.
Syömisissä painottuvat voimakkaat ja runsaat mutta harvat ateriat. Mitään kammoja ei ole. Maittavuus ratkaisee. Silmiinpistävää on leivän, pastan tai muun suositetun hiilihydraatin puuttuminen pöydästä. Vihanneksia kuluu paljon. Hedelmiä kuluu vähän "omena päivässä pitää lääkärin loitolla".

En olisi neljännes vuosisata sitten uskonut, että "etsivä löytää" harhautuksista huolimatta ja terveys voi myös palautua kohtuullisesti. Puuhaa on riittänyt.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Aika rientää, täyttyi 77. ikävuosi, - VHH-terveysravinto
 
Oli sinänsä ihan vilpitön kysymys, että miltä pohjalta sä näitä asioita sepustat. Olisi toki paljonkin annettavaa keskusteluun, mutta ei mulla riitä aika eikä mielenkiinto tästä vääntämiseen. :)

Ihan kuule olen Db2-potilas ja omasta terveydestään huolestunut. Johan se on tuolla alussa kerrottu, eikö sen vertaa kiinnostunut perehtyä?

Jos ei mielenkiinto riitä osallistua keskusteluun asiallisesti, niin skippaa. Sanoin jo kerran aikaisemmin tämän. Täällähän on aivan vitusti keskusteluketjuja, joista voi itsekukin vetää herneet nekkuun. Ei kuule kannata. Skippaat vaan, jos sinua vituttaa.
 
Oikeastaan tekisit @blurris meille kaikille palveluksen, jos eläisit omien oppiesi mukaan ja kuolisit sydän- ja verisuonisairauksiin mielellään mahdollisimman pian, niin tuo roskan suoltaminen internetin eetteriin loppuisi.

Tämän kaltaisia toiveita ei tarvitse julkituoda foorumilla ja niistä seuraa varoitus. Asioista voi kiistellä, mutta jos keskustelukumppani menee noin pahasti ihon alle on sitä varten se "Jätä käyttäjä huomioimatta (ignore)" toiminto.

Mikähän tuon blurriksen tausta on näistä asioista meuhkaamiseen, lueskellut nettiblogeja ja siten kaikkitietävä? Aina tulee ihmeteltyä, että melkoisen maanista vouhotusta asiasta jos toisesta, mutta sitten tulee vilkaistua profiilikuvaa ja ymmärtää.

Tällaiset pohdinnat eivät myöskään kuulu ketjun aiheeseen. Jos näitä on pakottavaa tarvetta julkisesti pohtia, niin sen voi tehdä vaikka täällä: Keskustelua TechBBS-foorumin säännöistä ja moderoinnista
 
Ihan kuule olen Db2-potilas ja omasta terveydestään huolestunut. Johan se on tuolla alussa kerrottu, eikö sen vertaa kiinnostunut perehtyä?

Jos ei mielenkiinto riitä osallistua keskusteluun asiallisesti, niin skippaa. Sanoin jo kerran aikaisemmin tämän. Täällähän on aivan vitusti keskusteluketjuja, joista voi itsekukin vetää herneet nekkuun. Ei kuule kannata. Skippaat vaan, jos sinua vituttaa.

Oon kyllä lukenut koko keskustelun, eikä missään sen kummemmin hypännyt silmiin, jotta olisit diabeetikko, saatika sitten asiain tuntia.

Tällaiset pohdinnat eivät myöskään kuulu ketjun aiheeseen. Jos näitä on pakottavaa tarvetta julkisesti pohtia, niin sen voi tehdä vaikka täällä: Keskustelua TechBBS-foorumin säännöistä ja moderoinnista

Ensimmäinen virke on varsin oleellinen, toinen sitten onkin jo vähän vittuilua. :)
 
"Nutritionfacts.org" on tunnetun vegaanipromootorin, Dr. Michael Gregerin saitti.

The Case Against "Dr" Michael Greger/NutritionFacts - That Nerdy Science Girl

Tutkimuksiahan maailimasta löytyy varsinkin kun ei välitä niin tieteellisestä tasosta ja ainahan voi omalle agendalleen ikävät tutkimukset ignoreerata. Minkä Nutritionfacts.org/Greger kylmästi tekee.

Jotenkin niin väsynyt toho yksisilmäiseen vegaanipropagandaan, jota suollat näemmä tolla samalla reseptillä haamutykki kuin Dr Gregerkin.

Every video either spoke about the benefits of some plant component in the diet or the harm caused by some chemical in animal products. It turns out that Dr. Greger has swallowed the vegan philosophy hook, line and sinker; not that there’s anything wrong with that. He promotes veganism with religious fervour and has forged a career speaking on health issues, including guesting on the Dr. Oz Show. Surely that is the ultimate recognition of scientific expertise! He also was an expert witness in on Oprah’s behalf when she was sued by meat ranchers for defaming hamburger. Dr. Greger claims to donate all profits from books and speaking engagements to charity, certainly a noble commitment.
 
Ei hän silti väärässä ole tuossa. Tuo on ihan tunnettu ilmiö.

Kakkostyypin diabetes on salakavala sairaus
Kakkostyypin diabeetikoiden pahin vihollinen ei ole sokeri, vaan kova rasva. Martti Alander tarkistaa aina rasvapitoisuudet kaupassa ennen tuotteen ostamista. Jos kuitenkin jotain rasvaista on syönyt, nousevat hänen verensokerinsa korkealle. Hän ei ykköstyypin diabeetikoiden tapaan pistä insuliinia, vaan korjaa arvonsa palalla ruisleipää.

- Verensokerit mittaan muutamana päivänä viikossa, aamulla ja ruokailun jälkeen. Se antaa heti palautetta elämäntavoista ja mahdollisista lipsumisista.

Duodecim-lehti
Insuliiniresistenssiä hoidettaessa on siis edullista rajoittaa rasvan määrää tai ohjata sitä pois haitallisten aineenvaihduntatuotteiden synteesistä.
 
En jaksanut lukea koko ketjua, mutta sen vähän perusteella mitä aloituspostauksesta luin, niin se vaikutti melko oudolta. Se ruokavalio, jota Suomessakin aikuistyppin diabeetikoille suositellaan on kaukana aloituspostauksessa mainitusta "virallislinjan" mukaisesta hiilihydraattien mässäilystä.

Silloin kun sulla todetaan 2-tyypin diabetes, sulle annetaan heti ensimmiäisenä käteen lappunen, jossa näkyy kaikkien yleisimpien ruoka-aineiden hiilihydraattimäärät.

Kyllä, kaikille jotka sairastuvat diabetekseen annetaan kyseinen lehtiö, jossa selostetaan hiilihydraattien määrä. Tätä lehtiötä ei kuitenkaan anneta sen vuoksi, että niitä pitäisi välttää vaan sen vuoksi, että tietäisit kuinka paljon se ruoka vaikuttaa sinun verenesokeriisi eli tietoa ruokien hiilihydraattien pitoisuuksista. Diabeteksen ruokavaliosuositukset ovat taas täysin eri asia ja ne ovat vuodelta 2008 eivätkä käytännössä eroa muiden ruokavaliosuosituksista oikeastaan yhtään. Sokeria saa mättää se max 10 energiaprosenttia ja hiilihydraatirajat ovat käytännössä samat kuin muulla väestöllä.

Tämä ketju todellakin on tarpeen ja monelle diabeetikolle erilainen ruokavalio voi olla paljon parempi kuin perinteinen hiilihydraattipitoinen. Tunnen tapauksia joilla on hyvin paljon hankaluuksia pitää verensokerit tasaisena perinteisellä ruokavaliolla, mutta vhh:lla hbA1c eli pitkä aikainen verensokeri on ihanteellinen. Tässä tilanteessa vaikka vhh voisi nostaa enemmän riskiä sairastua sydän ja verisuonitauteihin, niin alentunut hbA1c laskee hänen riskiään sairastua noihin sairauksiin.

Muutamassa ketjussa täällä ollaan nopeasti tultu siihen lopputulokseen, että tästä aiheesta ei saa keskustella, koska totuus on tämä. No aina totuus ei ole se ja keskustelu voi avata uusia näkökulmia asiaan. Kaikki ei ole aina niin mustavalkoista.
 
Tässä tilanteessa vaikka vhh voisi nostaa enemmän riskiä sairastua sydän ja verisuonitauteihin, niin alentunut hbA1c laskee hänen riskiään sairastua noihin sairauksiin..

Riippuu, mitä käy kolesterolitasolle. LDL-kolesteroli pureutuu diabeetikon valtimoihin vielä tervettä ihmistäkin tehokkaammin. Myös diabeetikoilla, ja etenkin heillä, LDL:n pitäminen alhaalla on erittäin tärkeää.
 
Riippuu, mitä käy kolesterolitasolle. LDL-kolesteroli pureutuu diabeetikon valtimoihin vielä tervettä ihmistäkin tehokkaammin. Myös diabeetikoilla, ja etenkin heillä, LDL:n pitäminen alhaalla on erittäin tärkeää.

HbA1c:n vaikutus sv-tauteihin sanotaan olevan jopa 20% per jokainen 1% noussutta verensokeria ja tutullani tippui hbA1c 10-11% lukemista 7-8% lukemiin vhh:n aloittamisen jälkeen. Vhh:n käsittääkseni ei pitäisi hirveästi vaikuttaa suuntaan eikä toiseen Ldl-arvoon tai näin ainakin muistelen tutkimuksia lukeneeni. Tämä vuoksi ainakin kyseisessä tilanteessa riskin pitäisi pienentyä selvästi.
 
Ei hän silti väärässä ole tuossa. Tuo on ihan tunnettu ilmiö.

Esimerkkisi on yksittäistapaus.

Jos otetaan laajempi perspektiivi, niin pointtisi koskee sitä 15-20% väestöstä, sama ilmiö kyseessä mistä keskusteltiin tuossa sun luomassa ketjussa.

Mutta koska otit yksittäistapauksen esimerkiksi niin minullakin on sitten lupa ottaa:

Lääkäri Timo Kuuselalla on jatkuvasti verensokeria mittaava laite kiinni kropassaan eikä hän puhu rasvasta muuta kuin "Olen syönyt laadusta välittämättä".

Kuusela on alkuvaiheen vakavan sydänkohtauksen ja virallisen hoitosekoilun jälkeen mennyt täysin omia latujaan ja syönyt sekä virallisten suositusten että sinun suositusten vastaisesti. Käytännössä päinvastoin mitä sinä sanot.

Kuuselalla ovat verisuonten tukokset ovat poistuneet (hän pystyy sen toteamaan itse, kiitos ammattinsa) ja hän on kaikkien todennäköisyyksien ja uhkakuvien vastaisesti vahvasi hengissä 25+ vuotta diabetestä sairastettuaan. Kasikymppiset lähestyy.
 
Riippuu, mitä käy kolesterolitasolle. LDL-kolesteroli pureutuu diabeetikon valtimoihin vielä tervettä ihmistäkin tehokkaammin. Myös diabeetikoilla, ja etenkin heillä, LDL:n pitäminen alhaalla on erittäin tärkeää.

Miten selität Timo Kuuselan tapaiset "lääketieteelliset ihmeet"? He eivät sovi sinun LDL-teoriaasi lainkaan.
 
HbA1c:n vaikutus sv-tauteihin sanotaan olevan jopa 20% per jokainen 1% noussutta verensokeria ja tutullani tippui hbA1c 10-11% lukemista 7-8% lukemiin vhh:n aloittamisen jälkeen. Vhh:n käsittääkseni ei pitäisi hirveästi vaikuttaa suuntaan eikä toiseen Ldl-arvoon tai näin ainakin muistelen tutkimuksia lukeneeni. Tämä vuoksi ainakin kyseisessä tilanteessa riskin pitäisi pienentyä selvästi.
No siis terveelliseen kasvispohjaiseen ruokavalioon verrattuna joku kovarasvainen VHH voi täysin tuhota hyvän LDL-arvon. Diabeetikoidenkin ateroskleroosi saadaan pysähtymään tarpeeksi alhaisella LDL:llä. Tuo verensokerin kontrolloimisen vaikutus verisuonitauteihin taas onkin vähän epäselvempi juttu. Diabeetikoilla lisäksi on ongelmana mikroverisuoniston vaurioituminen.

Is Glucose Control Important for Prevention of Cardiovascular Disease in Diabetes?
The role of nonglycemic factors that accompany the vast majority of patients with type 2 diabetes is much better understood and seems to be independent of glycemia. In addition, there have been studies demonstrating that interventions addressed to control these other factors in patients with diabetes effectively reduce cardiovascular risk (28,29). In contrast, to date, the positive effect of intensive glucose management in comparison with nonintensive glucose control on CVD outcomes is still far from proven.
 
Kuuselalla ovat verisuonten tukokset ovat poistuneet (hän pystyy sen toteamaan itse, kiitos ammattinsa)

Kuka tahansa tuon pystyy tarkastamaan ammatista riippumatta. Millähän tekniikalla Kuusela on sepelvaltimonsa tarkastanut? Vai mistä verisuonista on kyse, koska sepelvaltimossa oleva tukos olisi kyllä vakava akuutti tilanne.
 
Lääkäri Timo Kuuselan kirjoitus maaliskuulta 2016.

Aika rientää, täyttyi 77. ikävuosi, enkä sitä edes huomannut hyvässä seurassa.

Aikaisemmista jutusteluista on luettavissa, millaisissa merkeissä viimeksi kulunut neljännes vuosisata on vietetty "pirun nokkimista" vältellen. Lähtökohdat ainakin olivat huonot. Melko varhaisessa iässä (51v.) esiin putkahtaneet metabolisen oireyhtymän (MetS) päätetapahtumat: kolmen suonen diffuusi sepelvaltimotauti lukuisine paikallisine ahtautumineen (ml "leskentekijöineen"), vähän myöhempi T2D (syntyyn myötävaikuttavina ajankohdan beta-salpaajat, verihiutaleiden kokkaroitumisen estäjä ja nyt jo myönnetty statiini). Vaikuttavin hoito oli sepelvaltimon pallolaajennus silloin vielä ilman laajennuskohdan stenttiä. Näin selvittiin yli 23 vuotta. Sitten tarvittiin yli vuosi sitten uusinta entiseen paikkaan lääkestentteineen. Jonkun verran on ihmetyttänyt, kun sepelvaltimotauti on edennyt "väärään suuntaan"; väljemmät suonet ja parempi virtaus kuin ensi kerralla.
Noin kahdeksan vuotta hoidon ensimmäisen hoidon jälkeistä aikaa arvioin psyko-fyysisellä tasolla menetetyiksi vuosiksi.

Muutos tapahtui siinä kuudennen vuosikymmenen täyttyessä ja niihin aikoihin vuosituhannenkin vaihtuessa. Silloin jo näkyi, että lääketiede ei hallinnut suureksi paisunutta metaboliasairauksien taakkaa monine siihen liittyvine ja vielä erillisiksi luokiteltuine tautimuotoineen (esim. rasvamaksa). Oli siinä ohessa työpaikkojaan varmistamassa myös uudehko ravitsemustutkimus, -tiede ja -neuvonta. Toisaalta riippumaton kansainvälinen tutkimus tiesi kertoa jo aivan muuta, mitä "tutkimukseen perustuva valistus" meille opetti oikeiksi elämäntavoiksi. En siis katsonut ottavani "askelta tuntemattomaan" muuttaessani elämäntapojani ja kaikkein voimakkaimmin henkilökohtaista ravitsemusta.

Mitä se (ravitsemus)muutos sitten oli?
Nyt näen sen hyvin yksinkertaisena muutoksena. Sokerin (missä muodossa se elimistöön tuleekaan, sokerit, tärkkelys jne) käsittely ei enää toiminut kehossani. Säätely ei enää onnistunut. Oli ylitetty sairastumiskynnys.
Nyt tietenkin tiedetään, että tilaan liittyy sokerin ohella myös rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä, dyslipidemiaksi kutsuttuja ja propagandassa "korkeaksi kolesteroliksi". Mikä käsiteväärennys onkaan saatu aikaiseksi.
Alkumatkasta tietenkin arvelutti sokeria korvaavan energian, rasvan käyttö. Se taipui sittemmin kliseeksi: "hyvälaatuiset eläinrasvat ml maitorasvat ja pääpaino oliiviöljyssä". Tietenkin ihmetyttää, kun edelleen saa lukea asiantuntijalausuntoja (etuliite dos. tms), että rasva aiheuttaa tyypin 2 diabeteksen. Sekin kummastuttaa aivan professoritasolta kirjoitettuna, että hiilihydraattia (suomeksi sokeria) kuuluisi nauttia runsaat sata grammaa vuorokaudessa, ettei tule aivovaurioita. Tämä on sitten omaksuttu "kuraportaassa" ehdottomaksi elämänviisaudeksi ja vaaditaan sokeritautisilta noudatettavaksi.
Muistan hyvin, kun v. 2005 ensi kerran Alzheimerin aivorappeutumaa kutsuttiin nimellä tyypin 3 diabetes. Sen luin asiallisesta tiedejulkaisusta, ja nyt on jo testejä aivokudoksen insuliiniresistenssin havaitsemiseen.
"Kolesteroleja" hoidettaessa näyttää juuri nyt vallitsevan kaksi ajatussuuntaa:
1. Viime vuosikymmenellä korostettiin LDL-hiukkasten laatukysymystä. Pienet, tiiviit, helposti hapettuvat/sokeristuvat LDL-hiukkaset tuomittiin sepelvaltimovaaraksi. Tiede osaa kertoa, että sellaisia muodostuu maksassa sokerista. Niitäkin osataan mitata - vaan ei mitata.
2. LDL-kolesteroli pitää saada villikansojen tasolle (reilusti alle 2 mmol/l). Tässä tarkoituksessa ajetaan sisään modernia lääkitystä ns biologisilla lääkkeillä.
Nähtäväksi jää vaikutukset (vaikuttavuus) ja haitat, joita tunnetusti nihkeästi myönnetään.

Mitä tästä eteenpäin?

Kunhan katselen. Neuvoskelen diabeetikkoja, jos joku neuvoja kaipaa, joskus muissakin.
Oma T2D on täydessä remissiossa. Paastosokeri on tasaisesti tasolla 5.0 - 5.5 mmol/l. Tässä ehkä vähän auttaa pieni metformiini-annos (aamulla 425mg ja yöksi 850mg). Lääkkein tauti ei hoidu. Taannoisen kudossokerin mittailun jälkeen vähän säädin ruokailuaikoja.
Liikkuminen pyrkii olemaan koulupoikana opittua kävelyä mahdollisimman pitkinä matkoina.
Syömisissä painottuvat voimakkaat ja runsaat mutta harvat ateriat. Mitään kammoja ei ole. Maittavuus ratkaisee. Silmiinpistävää on leivän, pastan tai muun suositetun hiilihydraatin puuttuminen pöydästä. Vihanneksia kuluu paljon. Hedelmiä kuluu vähän "omena päivässä pitää lääkärin loitolla".

En olisi neljännes vuosisata sitten uskonut, että "etsivä löytää" harhautuksista huolimatta ja terveys voi myös palautua kohtuullisesti. Puuhaa on riittänyt.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Aika rientää, täyttyi 77. ikävuosi, - VHH-terveysravinto
Tämä henkilöhän on liikkuva terveyskatastrofi ja valitettavan hukassa asioista. :) Olisi siis vainaa ilman noita pallolaajennusta ja stenttiä. Pitkäaikainen statiinin käyttökin on suojellut hänen sepelvaltimoitaan hänen katastrofisilta elintavoiltaan. Veren hyytymisen estäjät ja betasalpaajat myös ehkäisseet tukoksia. Diabeteskaan ei muka hoidu lääkkeillä, mutta käytetään metformiinia, joka on diabeteslääke?

"Kolesteroleja" hoidettaessa näyttää juuri nyt vallitsevan kaksi ajatussuuntaa:
1. Viime vuosikymmenellä korostettiin LDL-hiukkasten laatukysymystä. Pienet, tiiviit, helposti hapettuvat/sokeristuvat LDL-hiukkaset tuomittiin sepelvaltimovaaraksi. Tiede osaa kertoa, että sellaisia muodostuu maksassa sokerista. Niitäkin osataan mitata - vaan ei mitata.
2. LDL-kolesteroli pitää saada villikansojen tasolle (reilusti alle 2 mmol/l). Tässä tarkoituksessa ajetaan sisään modernia lääkitystä ns biologisilla lääkkeillä.
Nähtäväksi jää vaikutukset (vaikuttavuus) ja haitat, joita tunnetusti nihkeästi myönnetään.

Hänelle ei tule edes mieleen paljon fiksumpi tapa:

3. Laitetaan LDL-kolesteroli ravinnon avulla kuntoon jo nuorella iällä: ideaalisesti korkeintaan 2,1 ja ainakin alle 2,6.
 
Viimeksi muokattu:
Kuka tahansa tuon pystyy tarkastamaan ammatista riippumatta. Millähän tekniikalla Kuusela on sepelvaltimonsa tarkastanut? Vai mistä verisuonista on kyse, koska sepelvaltimossa oleva tukos olisi kyllä vakava akuutti tilanne.

Jospa kysyt asiaa röntgenlääkäriltä itseltään? Eiköhän hän kuvantamisen asiantuntijalääkärinä hallitse lääketieteellisen kuvantamisen ml. varjoainekuvaukset ym. Kuvantamiset ovatkin ainoa tapa tutkia noita suonia tappamatta tutkittavaa. :rofl: Hän tiettävästi vastaa asiallisiin kysymyksiin. Tosin seuraava viestisi heti tuon ylläolevan perään oli sen tyylinen, että veikkaan sinun kysymysten menevän suorilta roskiin...Asennevammaisille inttäjille hän ei tiettävästi vastaa, koska on sitä mieltä, ettei hänen tarvitse enää eläkkeellä todistaa kenellekkään yhtään mitään. Hän vain tekee niinkuin tietää itselleen parhaaksi olevan.


3. Laitetaan LDL-kolesteroli ravinnon avulla kuntoon jo nuorella iällä: ideaalisesti korkeintaan 2,1 ja ainakin alle 2,6.

Eiköhän hänelle ole tullut mieleen kuule vaikka mitä. Se on tietysti sinun kaltaisesi nuoren juipin helppo viisastella kaikenlaista. Odotetaan kun sinä noine oppeneisi olet päässyt kypsään ikään, jos edes elät niin pitkän.

Jos meinaa ketjun konteksti unohtumaan, niin suosittelen vilkaisemaan otsikkoa ja AP:ta. Emme ole nyt sinun avaamassa nuoruusketjussa terveinä ja reippaina.
 
Tuo tyyppi oli jo 51v ihan romuna.

Niin oli - ja elpyi siitä virkeään kuntoon tekemällä kaiken päinvastoin mitä sinä suosittelet.

Ei ole muuten ainoa tuollainen tapaus. Ruotsalainen Lars Litsfeldt teki samanlaisen ihmeparantumisen. Tosin aluksi hänkin yritti statiineja, kasvisruuan syömistä ym. mutta kun tuli sydäri 3 vuoden jälkeen, hän totesi, että homma ei vittu toimi, kokeilaanpas jotain muuta, nakkas statiinit ja jänönruuat nurkkaan ja loppu on historiaa.

Mitäs sanot? Ruotsissa on myös useampikin lääkäri, joka on pääpiirteissään samaa mieltä kuin esim. Antti Heikkilä. Että diabeteksen virallinen hoitolinja on pielessä. Sitähän se tämäkin kettinki käsittelee.

:kahvi:
 
Ööö, diabeteksen hoitosuosituksiin liittyy.

Ei kyllä liity mitenkään otsikon aiheisiin ruveta täällä jotain luentoa kuvantamismenetelmistä pitämään. Perusta oma ketju sitä varten, jos sellainen luento on mielestäsi tarpeen.
 
Menetelmistä, joilla tuon miehen henki pelastettiin.


Jos tarkoitat Timo Kuuselaa , niin kyllä, hänen suonilleen tehtiin pallolaajennus aikoinaan, koska hänen "starttinsa" Db2-sairastajana alkoi verisuonitaudeilla yms.

Sittemmin hän on todennut, että hänen noudattamansa ruokavalio, joka on siis LCHF - low carb high fat tyylistä, putsaa hänen suoniaan. Siihen ei ole tarvittu "tuhansien eurojen menetelmiä". Lääketieteellistä kuvantamistekniikkaa siihen varmaankin on tarvittu, milläpä hän muuten olisi voinut sellaisen asian todeta.


Ei ole kyse ihmeestä vaan ihan kehittyneestä lääketieteestä.

Nyt spedeilet tahallasi ja leikit tyhmää. Pallolaajennus ei putsaa suonia.

Suonien puhdistuminen on saavutettu elämällä just päinvastoin kuin mitä sinä suosittelet.
 
Jos tarkoitat Timo Kuuselaa , niin kyllä, hänen suonilleen tehtiin pallolaajennus aikoinaan, koska hänen "starttinsa" Db2-sairastajana alkoi verisuonitaudeilla yms.

Sittemmin hän on todennut, että hänen noudattamansa ruokavalio, joka on siis LCHF - low carb high fat tyylistä, putsaa hänen suoniaan. Siihen ei ole tarvittu "tuhansien eurojen menetelmiä". Lääketieteellistä kuvantamistekniikkaa siihen varmaankin on tarvittu, milläpä hän muuten olisi voinut sellaisen asian todeta.




Nyt spedeilet tahallasi ja leikit tyhmää. Pallolaajennus ei putsaa suonia.

Suonien puhdistuminen on saavutettu elämällä just päinvastoin kuin mitä sinä suosittelet.

Pallolaajennus avaa niitä pahimpia kohtia, minne vuosikymmien ajan on kertynyt pahimmat tukokset.

Onhan tuo melkoista spedeilyä pallolaajennettuna ja stentattuna 77-vuotiaana mainostaa nuoremmille ihmisille aterogeenistä ruokavaliota. Hänelle itselleen ei enää niin paljon ehdi kertymään plakkia lisää tuossa iässä, ja ne pahimmat kertymiskohdatkin on jo stentattu.
 
Viimeksi muokattu:
Plakkeja ei saa millään keinolla kuin hieman pois, kun ne on kerran kertyneet. Niiden koostumukseen voi vaikuttaa paljonkin.
 
Onhan tuo melkoista spedeilyä pallolaajennettuna ja stentattuna 77-vuotiaana mainostaa nuoremmille ihmisille aterogeenistä ruokavaliota. Hänelle itselleen ei enää niin paljon ehdi kertymään plakkia lisää tuossa iässä, ja ne pahimmat kertymiskohdatkin on jo stentattu.

Ei näytä menevän viesti perille keskusyksikköön, otetaan uudestaan:

Hänelle ei kerry plakkia lisää vaan sitä poistuu hänen suonistaan. Verisuonet puhdistuvat. Kuten hän itse kirjoitti, kehitys hänen suonissaan menee "väärään suuntaan".

Lääkärinä hän on tottakait hyvin selvillä virallisopista eli siitä mitä täälläkin jatkuvasti tykität. Koska hän syö sinun oppiesi mukaan "täysin väärin", niin kehitys hänen suonissaankin menee "väärään suuntaan". Ne eivät tukkeudukkaan vaan puhdistuvat.

Ei hänelle ole pallolaajennusta kaulavaltimoon sentään tehty. Eikös ne sieltä kätevästi rtg-lääkärit pysty katsomaan simppelillä UÄ-laitteellakin mihin suuntaan ollaan menossa?

(Jännää että tämmöinen maallikko joutuu vääntään rautalangasta....)


Plakkeja ei saa millään keinolla kuin hieman pois, kun ne on kerran kertyneet. Niiden koostumukseen voi vaikuttaa paljonkin.

Ei niitä sinun ruokavaliolla ja menetelmillä saakkaan.


Timo Kuuselan vakavasta sydänkohtauksesta ja pallolaajennuksesta on nyt jo 27 vuotta aikaa. Samalla hän sai diabetes 2 diagnoosin. Ei mahda olla montaa Timo Kuuselan tilanteessa olevaa enää hengissä? Eikä varmaankaan,jos ovat virallisterveellisiä hoitosuosituksia statiineineen popsineet?

Kuten Lars Litsfeldt karusti on asiaa kirjassaan kuvannut, "normalförloppet" tuolle taudille on sen asteittainen pahentuminen, verensokereita ei saada hallintaan, verisuonet kovettuvat lisää, alkaa pistosinsuliini, lihominen, verisuoniongelmat pahenevat....ja lopuksi tulee sitten se fatal master health incident, joka armahtaa tästä maallisesta kahlaamisesta lumihangessa.

Timo -ja ruotsalainen Lars Litsfeldt, joka sai sydärin muistaakseni 48 vuotiaana - ovat kumonneet tuon "normaalitaudinkulun" esimerkeillään. Lars Litsfeldt tosin rupesi kirjoittamaan kirjoja saatuaan diabeteksensä remissioon - joten häntä voisi syyttää rahanteosta. Tosin hänkin keksi ensin konstin, kirjoitti kirjan vasta sitten. Mikä on toisaalta aika ymmärrettävää, kyllähän se on herkästikin kirjan aihe kun tekee vastoin lääkäreiden neuvoja ja saa elämänsä takaisin. (Kannattaa vilkaista tämän viestiketjun otsikko - olemme juurikin sen ytimessä)

Timo Kuusela ei tee rahaa eikä myy pillereitä. Hän vain on. Eläkkeellä.

Joten Timo Kuuselalla ei ainakaan ole mitään ihmeellisiä motiiveja juksata meitä.

Edelleenkin muistutan siitä, että jos ei tykkää tästä ketjusta, niin kannattaa ihan rauhassa ignoroida se. Jos sairastaa diabetes kakkosta, eikä tykkää tässä ketjussa esitetyistä ideoista, niin ei tarvitse provosoitua ärisemään ketjuun vaan ihan vaan ignoroi tämän ja elelee lääkäreiden neuvojen mukaan. Mitä siitä sen suurempaa numeroa tekemään?

Jokaisella pitää kuitenkin olla oma vapaus valita hoitonsa, eikö vain? Tässä maassa pitää myös olla keskusteluvapaus. Eikä tässäkään ketjussa tarvitse varmasti aikuisille ihmisille erikseen muistuttaa siitä, ettei näille neuvoille ja ideoille ole Valviran hyväksyntää. Eikä tarvitse ollakkaan.

Jokainen voi näitä neuvoja kokeilla tai olla kokeilematta. Minä olen sen verta joviaali, että minä en riehu päin pläsiäsi sen vuoksi että haluat uskoa lääkäreitä tässä asiassa. Tee kaikin mokomin niin.

Sekin sopii minulle, että kokeilet näitä ideoita. Et sinä puolessa vuodessa läskin syöntiin kuole. Kokeile, muuttuuko vointi, pystytkö vähentään lääkitystä? Tasaantuuko verensokeri näillä opeilla vai onko lääkärin opit paremmat? Nuohan ovat kaikki mitattavia asioita. Kokeile vaikka 8 viikkoa LCHF ruokavaliota ja mittaa. Pane asioita ylös. Ota kolestrolit 8 viikon lopuksi. Kokeile sen jälkeen lääkärisi neuvoja. Tai vaikka ghost gunnerin neuvoja. Mittaa verensokerit aamulla ja aterioiden jälkeen. Pistä ylös. Kirjaa vihkoon myös päivittäinen vointi. Verenpaineet, painot sun muut. Kaikki ylös vihkoon. 8 viikkoa lääkärin hoitoja tai ghost gunnerin reseptillä. Sen jälkeen siitäkin verikokeet ylös.

Tuon 8+8 viikon jälkeen sinulla on huomattavasti parempi päätöksenteon pohja kun teet noin.
 
Viimeksi muokattu:
Lienee muuten syytä mainita tässä ketjussa, että LowCarbHighFat-dieetillä on Ruotsissa sikälälisen Valviran (Socialstyrelsen) hyväksyntä yhtenä lääketieteellisesti validina ("överensstämmer med vetenskap och beprövad medicinsk erfarenhet") ylipainon tai diabetes 2:n hoitomuotona. Joten Ruotsissa tämän ketjun otsikko ei olisi mahdollinen koska siellä yksi hyväksytty hoitomuoto on tämän ketjun ideat.

Eikös ole jännää. Noinkin lähellä ja noin samanlainen maa kuin omamme, Pohjoismaa vieläpä ja siellä tämän ketjun ideoissa ei ole mitään "puoskarimaista" tai tuomittavaa, siellä tämä on hyväksyttyä. Suomessa sen sijaan tuntuu että roviolle ollaan viemässä kun haluaa omasta elämästään päättää ja tässäkin ketjussa on jo toivoteltu pikaista kuolemaa meikäläiselle.

Ohessa Ruotsin Valviran päätös LCHF-dieetin, johdosta. Siinä jostakin lääkäristä oli kanneltu kun hän oli neuvonut potilaitaan syömään LCHF-dieetin mukaisesti, että tämä antaa potilaille "lääketieteellisesti huonoa hoitoa". Socialstyrelsen selvitti asian tieteellisen perustan ja totesi, että LCHF-dieetti on solidilla pohjalla tieteellisesti.
 

Liitteet

Debunking News of Sweden’s “Low-Carb, High-Fat” Guidelines
Although the Swedish Council on Health Technology Assessment found benefits of eating healthy fats, they won’t be changing their guidelines.

When experts say it’s OK to eat fat — lots of fat — people listen. So when news sources began reporting that Sweden had changed its national dietary guidelines to recommend a high-fat, low-carb diet last fall, the news spread quickly.

The Internet was soon full of headlines like: “Sweden Becomes First Western Nation to Reject Low-fat Diet Dogma in Favor of Low-Carb High-Fat Nutrition” and “Sweden Rejects Low-Fat Diet Myth, Encourages Citizens to Cut Carbs and Eat More Fat.”

At Experience Life, we’ve touted the benefits of healthy fats for years and were intrigued by Sweden’s bold move. The problem? The stories weren’t true.

When we contacted Anna Karin Lindroos, PhD, a nutritionist at Sweden’s National Food Agency, to ask about the new guidelines, she set the record straight: “Sweden does not have any guidelines on low-carb-high-fat diets. The information that Sweden has guidelines on low-carb-high-fat diets is based on incorrect information circulating on the Internet.”

As it turns out, reporters had mistaken a review published by the Swedish Council on Health Technology Assessment (SBU) in September for new national guidelines. Måns Rosén, PhD, executive director at SBU, was anxious to squelch the rumors. “First, I would like to stress that we do not do guidelines, only systematic reviews and health technology assessment reports,” he says. “Second, we have earlier focused on patients with diabetes and now obese persons, not the general population.”
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 700
Viestejä
4 544 593
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom