Aattelin itse kokeilla ensi viikolla kasviksetonta nollan hiilarinruokavaliota. Viimeiset 7-8 vuotta menty ketogeenisellä aina välillä lipsuen suunnitellusti. Saa nähdä mitä tulee. Luulisin ainakin autoimmuunitautieni tykkäävän hyvin vähäisestä tulehduksesta kehossa.
Kokeileppa kuule sellaista kikkaa, että samalla kun vähennät kasviksia niin otat 3x päivässä, aina ennen aterioita perunatärkkelystä 10 grammaa (=kukkurallinen teelusikallinen). (Vuorokaudessa siis 3x10 eli 30 grammaa perunatärkkelystä - yli 50 gramman menevistä määristä ei hyötyä)
Aamupalalla voit ottaa sen aamupalan yhteydessä, muilla aterioilla olisi hyvä jos pystyit ottamaan puolituntia ennen ateriaa, mutta jos se ei ole mahdollista niin käy se ateriallakin.
Jos perunatärkkelys ei ole tuttua, niin se on perunajauhoa toiselta nimeltään. Suomessa myytävistä tuotteista "3 konstin perunajauho" on paras tähän suosittelemaani tarkoitukseen. Nosta sitä teelusikallinen vesilasiin tai mitä nyt ikinä juotkaan ja sekoita. Se ei liukene veteen, joten siitä tulee lähinnä sellaista sedimenttiä. Perunatärkkelystä ei saa missään tapauksessa kuumentaa eli nautitaan kylmänä. Eli älä sotke teehen, kahviin tms. kuumaan juomaan.
Jos nautit smoothieta, niin jauhot menee hyvin sotkea sinne sekaan.
Kokeileppa tätä kikkaa ja
raportoi kettinkiin muutaman viikon päästä. Muutama viikko siinä kuitenkin menee vaikka suoliston solukko onkin elimistön nopeimmin uusiutuvaa. Saatat pikkasen yllättyä.
PS. Jos ilmavaivat lisääntyvät, se kuuluu hommaan. Ajattele, että paksusuolesi se siinä vaan voi hyvin!
Pöperöproffa Patrik Borg esim kirjoittaa näin.. (joka tekee siis ihan oikeaa ravitsemusohjaustakin):
Yksi keskeisiä väärinymmärryksiä onkin, että suositukset ohjaisivat jokaista yksilöä syömään hiilihydraatteja 50-60 E%, rasvaa 25-35 E% ja proteiinia 10-20 E%. Ja että, "virallisen" syömisohjauksen pitäisi jotenkin pysyä näissä raameissa. Ei se niin ole tarkoitus ja sekin on luettavissa suosituksissa.
50% hiilareita on aivan tajuton määrä. Siinä se menee metsään.
20% olisi järkevämpi.
Ei taida moni diabetes-sisar tai se 5-vuotta-koulutettu-yliopisto-ravitsemusterapeutti tuolla kentällä jakaa Borgin näkemystä eli noita prosenttirajoja seurataan pedanttisesti? Niitä suorastaan tuputetaan diabeetikoille?
Jos kerran Borgin mukaan muunkinlainen syöminen on ookoo, niin miksei tehdä ihan ehdotus:
"Max 60g hiilareita, proteiinia painosi mukaan ja loput rasvaa luonnollisista lähteistä, syöppä näin kokeeksi muutama viikko"
Jos kerran viralliset suositukset tuon sallivat, miksi sitä ei toteuteta konkreettisin ehdotuksin? Ihmiset tarvitsevat konkreettisia ehdotuksia. Jostain syystä virallinen hoitolinja antaa mallilautasia vain ruoka-aineympyrän mukaisesta safkasta ja sehän on maatalouspoliitikan ja lääkemyynnin johdolla laadittu, ei perustu lääketieteeseen niinkään.