Oluen paneminen itse

Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 705
Tässäkin voi hiivalla "huijata", eli philly sourilla tekee oluen - niin ei tarvitse keittoastiassa hapattaa. Jos siis näillä keleillä kehtaa "normaalihiivoja" käyttää.
Joo, ite en vaan viitsi lactoja päästää tonne käymisastiaan ettei käy kontaminaatioita niin helpompi hapatella kattilassa
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 710
Olen muutaman kerran tehnyt mutu pohjalta olutta ja todennut, että tällä kokemuksella kannattaa googletella tai kysyä neuvoa.
Sanoin ehkä vähän kärkkäästi ja kiireessä, mutta aina kannattaa kokeilla omia juttuja. Lähinnä kuitenkin niin, että otetaan 1-2 juttua, jota muutetaan muuten hyväksikoetussa reseptissä. Ja reseptit on silleen hankalia, kun alpha% ei ole vakio, vaan muuttuu joka sadossa. Siksi ei niitä voida suoraan laskea. Humalatkin pitää vaan maistaa itse, ja siitä kertyy kokemusta, mikä on itselle hyvä.

Tämä alkaa kuulostamaan suunnitelmalta kun vielä suosittelette mitä mallasta voisi laittaa. Motueka ja hiiva ok ja tavoitellaan sitten Corona plussaa joskin ehkä sameaa. Lyhyt cold crash onnistuu.
Kegiin on tarkoitus laittaa tämä.
Mieluummin en toista itseäni, niin nyt viimeisen kerran samat asiat kuin ekassa vastauksessani.

Pilsner-mallasta, jos haluat, että mallas ei paljoa tuo sitä leipästä, maltaista makua. Esim. Weyermannilla on makupyörä tuossa kuvauksessa:

Pale Ale -mallasta, jos haluat, että maltaassa on enemmän makua. Esim.

Tuossakin ne makuaromit menevät max. 3/5, niin nuo ei ole niitä aromimaltaita, joilla haetaan makua. Kannattaa ottaa yksi perusmallas ja mennä sillä.

--

..ja lager-tyyppiset oluet on niitä vaikeimpia, niin mielellään vähän enemmän maistuvia maltaita (pale ale) ja enemmän humalointia, niin peittyy paremmin ne mahdolliset virhemaut sinne alle. Ja minun mielestäni ilman kuivahumalointia, kun silleenkin saa tarpeeksi makua humalista ja välttyy mahdolliselta oksidaatiolta ja kontaminaatiolta.

--

Jos haluaa vähän meksikolaisempaa maissin makua, niin sitä saa corn flakesillä, tai siis flaked maize taitaa olla se sama asia Mallaspuodista:
(kaupan muroissa on lisäaineita ja suolaa)
Helppo resepti on 10% tuota (=500g).


Myös dekstroosia (maissisokeri) saa kaupasta, mutta se hyvin vähän vaikuttaa makuun. Tuossa lukee rypäle, mutta kyllä ne yleensä maissista tehdään.. Sokeri on kuitenkin sokeria, riippumatta mistä tulee ja juuri siksi tämä ei ole se paras lisäys, kun se lähde ei ole niin tärkeä.. Ja makua tuskin tuo niin paljon, mutta ohentaa runkoa ja tekee vähän kuivempaa olutta.
Helppo resepti on 10% tuota (=500g).

Nämä kuitenkin vaan lisäyksiä, joita ehkä kannattaa käyttää reseptin tuunaamiseen, kun perusasiat on kunnossa.

--

Ja jos kegejä löytyy ja kotimäskäys onnistuu, olet pidemmällä kuin minä 4 vuotta sitten aloitellessani harrastusta..
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
12
Joo, ite en vaan viitsi lactoja päästää tonne käymisastiaan ettei käy kontaminaatioita niin helpompi hapatella kattilassa
Philly Souria käytettäessä ei ole kontaminaatioriskiä kun kyseessä on maitohappoa sekä etanolia tuottava hiiva, eikä se sisällä siis maitohappobakteereita.
Juuri käymässä hapanolut kyseisellä hiivalla.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 705
Philly Souria käytettäessä ei ole kontaminaatioriskiä kun kyseessä on maitohappoa sekä etanolia tuottava hiiva, eikä se sisällä siis maitohappobakteereita.
Juuri käymässä hapanolut kyseisellä hiivalla.
Ah ok, oon kuvitellut että se olis joku blendi. Kattilahapatuksen selkeenä etuna on toki se, että happamuuden määrään pystyy selkeästi vaikuttamaan katkaisemalla hapatus tietysdä pisteessä.
 
Liittynyt
16.11.2022
Viestejä
137
..ja lager-tyyppiset oluet on niitä vaikeimpia, niin mielellään vähän enemmän maistuvia maltaita (pale ale) ja enemmän humalointia, niin peittyy paremmin ne mahdolliset virhemaut sinne alle. Ja minun mielestäni ilman kuivahumalointia, kun silleenkin saa tarpeeksi makua humalista ja välttyy mahdolliselta oksidaatiolta ja kontaminaatiolta.
Maissilastut ovatkin tuttu juttu, mutta humalointi olisi aika lailla ilman katkeroita ja muutenkin aika maltillisesti, jos meksikolaista halutaan. Motueka käy hyvin siihen.
Onkin mielenkiintoista testata mitä tästä tulee, kun olen kerran tehnyt samantyyppistä pitkän kaavan mukaan. Kylmäsäilytystä oli noin 8vk ja maku kyllä parani sen aikana.
 
Liittynyt
14.02.2023
Viestejä
52
Huh. Taas yksi keitos valmis ja laitettu käymään. Kokeilin improvisoida jonkinlaisen ipa/neipa-tyylisen kesäjuoman. Säädin reseptin jotenkin kohdalleen Brewfatherin äpillä. Maltaiksi laitoin kaikki loput jämät mitä löysin, yhteensä 6,4 kg. Humaliksi vähän magnumia ja jäähdytettyyn vierteeseen amarilloa. Tarkoitus vielä kuivahumaloida mandarina bavarialla. Hiivana kveikki ja käytän tuon kegissä 0,5 barin paineessa. Brewfatherin mukaan abv jotain 7-9% riippuen kuinka hyvin mäskäys onnistui. Unohtui mitata ominaispaino niin tulee mitä tulee.
 
Liittynyt
14.02.2023
Viestejä
52
Siirsin perjantaisen öölin tänään käymiskegistä puhtaaseen säilytyskegiin ja tuli samalla maistettua pieni tilkka. Huikean hedelmäinen tuoksu, mutta maku jäi vähän vaisuksi. Katkerot loistivat poissaolollaan ja alkoholia ei huomaa lainkaan maussa vaikka selvästi lämmitti kyllä. Ehkä hieman tekeytymistä ja kylmäsäilytystä niin paranee. Ei todellakaan huono.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 710
Magnum on kyllä enemmänkin katkerohumala ja sillä olisi kannattanut ne katkerot hakea, sen sijaan että sillä haettiin olueen makua/aromia.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 705
Tollanen hedelmäinen tuoksu viittaa enemmänkin kyllä monesti käymisestereihin eikä maku yleensä ole yhtä hedelmäinen.

Siirsin perjantaisen öölin tänään käymiskegistä puhtaaseen säilytyskegiin ja tuli samalla maistettua pieni tilkka. Huikean hedelmäinen tuoksu, mutta maku jäi vähän vaisuksi. Katkerot loistivat poissaolollaan ja alkoholia ei huomaa lainkaan maussa vaikka selvästi lämmitti kyllä. Ehkä hieman tekeytymistä ja kylmäsäilytystä niin paranee. Ei todellakaan huono.
Huuhteletko loppusijoituskegin hiilarilla?
 
Liittynyt
14.02.2023
Viestejä
52
Magnum on kyllä enemmänkin katkerohumala ja sillä olisi kannattanut ne katkerot hakea, sen sijaan että sillä haettiin olueen makua/aromia.
Katkeroa sillä magnumilla oli tarkoitus hakea, mutta olisi ehkä pitänyt laittaa hiukan enemmän ja aiemmassa vaiheessa. Olin vähän varovainen sen kanssa, kun monesti se on antanut vähän turhankin tiukat katkerot.

Tollanen hedelmäinen tuoksu viittaa enemmänkin kyllä monesti käymisestereihin eikä maku yleensä ole yhtä hedelmäinen.

Huuhteletko loppusijoituskegin hiilarilla?
Joo, voi olla hiivan estereitä osittain siinä tuoksussa, mutta on siellä pöntössä humalaakin aika reippaasti.
Kegi on huuhdeltu hiilarilla ja siirretty hapettomasti.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 705
Katkeroa sillä magnumilla oli tarkoitus hakea, mutta olisi ehkä pitänyt laittaa hiukan enemmän ja aiemmassa vaiheessa. Olin vähän varovainen sen kanssa, kun monesti se on antanut vähän turhankin tiukat katkerot.



Joo, voi olla hiivan estereitä osittain siinä tuoksussa, mutta on siellä pöntössä humalaakin aika reippaasti.
Kegi on huuhdeltu hiilarilla ja siirretty hapettomasti.
Joo okei, hyvältä kuulostaa. Yks pro tip jos ei oo tiedossa on, että käymishiilarin voi antaa mennä tyhjän loppusijoituskegin läpi käymisen ajan, sitä tulee niin paljon, että hapen määrä dilutoituu olemattomiin. Ite vedän tolla strategialla niin säästää hiilariakin :D
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
201
Tekis mieli laitella omat oluset tulille, mutta onko peli käymislämpötilan suhteen menetetty, kun kerrostalossa en pahemmin tuota lämpötilaa voi kontrolloida ja se on kesällä siellä 24-26 asteen hujakoilla. Taitaa olla liian lämpimät olosuhteet, vai mitä mestarit on mieltä?
 
Liittynyt
12.06.2017
Viestejä
198
Ei mitään ongelmaa, etenkään jos olet aloittelemassa, eikä ole tähtäimessä tehdä muutenkaan teknisesti täydellistä olutta. :)

Lagerit jättäisin toki pois, mutta hyvää on tullut 25 C tienoilla tyylistä riippumatta. Jos haluat genren, joka hyötyy lämpimistä olosuhteista, tee jotain saksalais- tai belgityyppistä. Vehnää tai saisonia esimerkiksi. Kveikistä ei itsellä kokemusta, mutta olen kuullut hyvää ja toimii vaikka lämmöt olisi 35 C.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 710
Tekis mieli laitella omat oluset tulille, mutta onko peli käymislämpötilan suhteen menetetty, kun kerrostalossa en pahemmin tuota lämpötilaa voi kontrolloida ja se on kesällä siellä 24-26 asteen hujakoilla. Taitaa olla liian lämpimät olosuhteet, vai mitä mestarit on mieltä?
Tee Kveikillä, esim. Lutra Kveik. Tai tee kuivaa olutta tällaisella:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
201
Tee Kveikillä, esim. Lutra Kveik. Tai tee kuivaa olutta tällaisella:
Käsitinkö siis oikein, että noista olutuutepakkauksista voi niiden hiivan korvata tällä kveikillä, niin voi niin sen voi käyttää lämpimämmissä olosuhteissa? Eli jos hankin vaikka tätä COOPERS Real Ale 1,7 kg - Melkkobrew

Pitääkö pullotuksen jälkeen olut säilyttää huoneenlämmössä vai voinko viedä sen kylmiöön säilytykseen (7-8 astetta)?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 710
Käsitinkö siis oikein, että noista olutuutepakkauksista voi niiden hiivan korvata tällä kveikillä, niin voi niin sen voi käyttää lämpimämmissä olosuhteissa? Eli jos hankin vaikka tätä COOPERS Real Ale 1,7 kg - Melkkobrew

Pitääkö pullotuksen jälkeen olut säilyttää huoneenlämmössä vai voinko viedä sen kylmiöön säilytykseen (7-8 astetta)?
Kyllä, juuri näin. Ja tuolla ei ole kuin Vossia, mutta sekin toimii:

Käymisen jälkeen pitää pitää pari viikkoa lämpimässä, että pulloihin tulee hiilihapot, mutta sen jälkeen vaan kylmään. Ellet saa hiilihappoja muulla tavalla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 101
IMG_20240614_170054887~2.jpg

Tampereen seudulla jos jollain on kiinnostusta, niin 2,2kg pullo itselle tarpeeton. Löytyy myös Keglandin Mk4(ehkä, tai mk3) regu.
Yv:llä lisää tietoa ja lähtee asevelihintaan.
 

Superi

Genius Wizard
Yhteistyökumppani
Liittynyt
13.05.2017
Viestejä
380
Olen tässä ketjua kahlannut läpi hyvän tovin kun tuli aloiteltua panohommat pidemmän tauon jälkeen ja panosteltua vähän uudenlaisiin kamppeisiin.

Ekat panot panin 2019-2020 ehkä 5-6 satsia mäskäämällä. Edelleen sama OneConcept 30L "vedenkeitin" jolla pussimäskäyksen hoidan. Silloin viimeinen olut oli Sierra Nevada Pale Ale klooni joka onnistui kontaminoitumaan niin pahoin että vähän karsi motivaatiota jatkaa harrastusta. Keväällä saatiin sitten ajatus valmistaa yhden nettiporukan kesämiittin olutta kun minulta vermeet siihen löytyi.

Siitä tuli oikein maistuva Cascadella ja Amarillolla kuivahumaloitu American IPA. Keitossa käytin Magnumia, Amarilloa ja Perleä jotka oli usean vuoden vanhaa erää pakkasessa säilytettyä, tästä johtuen todennäköisesti IBU:t tuntui jäävän merkittävästi reseptiä alemmaksi. Tuo resepti oli muuten ChatGPT kanssa palloteltu vähän sen mukaan mitä humalia sattui olemaan pakkasessa valmiina. Muuten resepti meni oikein nappiin OG ja FG osalta.

Koska en halunnut tehdä virheitä tämän oluterän kanssa niin hommasin ylimääräisen jääkaapin jossa sain hoidettua fermentoinnin lämpötilakontrollissa ja kun pullotus alkoi lähestyä niin päätin investoida kegivehkeisiin ja siitä oli lyhyt matka keezerin rakentamiseen. Tässähän sitten tuli ongelma kun jostain syystä päätin lähteä EVABarrierin 9.5x6.35 letkulla ja picnic hanoilla liikenteeseen joka aiheutti vaahtoa, helvetisti vaahtoa, asian kanssa pystyi vielä IPAn kanssa diilaamaan mutta korkeasti hiilihapotettu vehnäolut ajoi sitten hommaamaan 8x4mm letkua joka helpotti tilannetta merkittävästi. Toinen picnic tap olis tarkoitus vielä keezeriin iskeä ja jossain kohtaa investoida sitten vähän kiinteämmin asennettaviin hanoihin ja isompaan hiilaripulloon..

Tuorein hankinta ihan viimeviikolta on Fermzilla All Rounderi jossa juuri tänään cold crashiin mennyt APA.

Tätä ketjua lukieassa (aloitin alusta ja olen päässyt tässä viikkojen aikana satunnaisesti lueskellen sivulle 71 asti) on tullut mieleen että olenkohan onnistunut tekemään jotain omassa prosessissani väärin kun olen mäskäyksen ja huutelun jälkeen kipannut vierteen keittoon ja keiton päätteeksi pönttöön ihan pohjaa myöten. Sieltähän tosiaan tulee aikas paljon sakkaa eli olisiko tuo syytä jättää sinne keittokattilan pohjaan mieluummin kuin kipata mukaan käymispönttöön? Mäskäyksen jälkeen olen yleensä laskenut kantavierteen perinteiseen 30L muovipönttöön ja nostanut mäskipussin siivilän päälle josta sitten huuhtelemaan ~74-75c vedellä. Huuhtelun lopuksi olen kipannut kaiken takaisin keittopönttöön keittoa varten.

Toinen asia ei ole ehkä niinkään prosessissa oleva ongelma vaan mietintä ja huolenaihe siitä että kun tuollasien perinteisen 30l pöntön lyö cold crashiin niin sehän imaisee alipainetta vesilukon kautta viiletessään ja tilavuuden kutistuessa, miten olette tämän ratkaisseet? Kävi jo mielessä että nyt kun on fermzilla niin sen kun saa tyhjäksi niin olut siihen, paineet sisään ja cold crashaa siinä tai vaihtoehtoisesti kegissä.

Loppuun vielä muutama kuva omista askarteluista:
1721759932777.png

Panokaappi
1721759986276.png

Keezeri
1721760317949.png

Keitto alkamassa

ps. Teimpä tuosta ekasta panosta tuon useamman vuoden tauon jälkeen videon YouTuben puolellekkin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.06.2017
Viestejä
198
Itsekin pussimäskäsin kolmisen vuotta. En oikein huomannut makueroa sakan kanssa (laatu vaihteli muutenkin, mutta aina oli hyvää), Keiton loppuun rupesin tekemään whirlpool ja lapposin vierteen käymisastiaan. Vähemmän hapettumisen riskiä myös. Vierteen laatu tuntui paranevan ja lopputuotos oli kirkkaampaa. Sittemmin hankittu automaattinen keitin kierrättää vierteen maltaiden läpi prosessin aikana ja vierre puhdistuu/suodattuu sitä kautta. Lisäksi pumppu ei ole aivan pohjassa, joten sakka jää keittimeen.

Cold crashausta en ole kokeillut, mutta netissä on aiheesta paljon keskustelua. Paine ja kegitys, sitten cold crashaus? Eka tuopillinen putsaa mujut: Cold crashing techniques to avoid suckback?
 
Liittynyt
02.04.2017
Viestejä
2 339
olenkohan onnistunut tekemään jotain omassa prosessissani väärin kun olen mäskäyksen ja huutelun jälkeen kipannut vierteen keittoon ja keiton päätteeksi pönttöön ihan pohjaa myöten. Sieltähän tosiaan tulee aikas paljon sakkaa eli olisiko tuo syytä jättää sinne keittokattilan pohjaan mieluummin kuin kipata mukaan käymispönttöön?
Itse olen käyttänyt kestomäsköyspussia, kun kaadan keittoastiasta käymisastiaan. Ei minusta ole syytä sitä 2-3 kourallista sakkaa päästää käymisastiaan. 30-40 litran brew bag on itsellä, niin se vain käymisastiaan (lukittuu mukavasti käymisastian kannen lukkoihin) ja siihen kaataa kattilasta.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
247 806
Viestejä
4 323 286
Jäsenet
72 104
Uusin jäsen
kehveli62

Hinta.fi

Ylös Bottom