No sit Lager aiheeseen Mäskäystä ehkä jossain vaiheessa mutta vielä kiinnostaa uute hommat, oon niillä saanu hyviä oluita. Jos haluais tehdä parempaa lageria humaloimattomasta uutteesta onko mitään järkee laittaa heti hiivan jälkeen sinne 10-14 asteeseen? Tohon lämpötilaan pääsis varastossa. Eli humaloimaton uute, sit sopivat humalat keittää vedessä ja sellainen hiiva mikä käy tuolla alhaisemmassa lämpötilassa, miltä kuulostaa. Tekis sellaisen 10l satsin.
Lagerissa juuri se vaikea osuus on 10-14 astetta. Ja kunnon pohjahiiva (Novalager, W34/70) riittävissä määrin..
Humalointi on yleensä noissa uutepaketeissakin kunnossa, peruskevyt ja LME:stä tulee vaan vähän EBC:tä (er.. siirappi on tummempaa suomeksi), mutta se ei ole niiden ongelma. Ongelma on siinä, että on helpompi laittaa mukaan IPA-hiiva ja käyttää siellä 20C+, jolloin siitä tulee joku pseudolager, mutta ei aito ja hiivasta voi tulla estereitä ("hiivanmakua") olueen.
Kaikki pohjahiivat toimivat siellä keskimäärin 12C. Pohjahiivoilla se lager tehdään. Mutta tästä tulee toinen ongelma - tuo lämpötila vaatii 2x määrän hiivaa. Niin olutharrastajat joko ostaa pari pussia tai tekee starttereita. Lisäksi voi hiiva tykätä hiivaravinteista, että jaksaa loppuun asti. Niin lageriin menee sitten enemmän rahaa hiivana ja ravinteina, vaikka siinä ei ole juurikaan humalointia. Saksalaiset jalohumalat ovat vielä aika halpoja, verrattuna vaikka trooppisiin NEIPA-humaloihin. Saaz on mielestäni paras lager/pils-humala, mutta tästä voi väitellä. Kun tein HOMBRE:n mukana Olarin Panimon kanssa yhteistyössä olutta, me laitettiin katkerot magnumilla ja aromiin mittelfrühia ja saazia. Tyyli kyllä enemmän märzen, mutta se menestyi hyvin ja oli oikein hyvä olut
Kaupan oluista Pilsner Uruguell on saazilla tehty, siitä saa makumaailmaa, jos miettii humalia.
Käytännössä yksi pieni pussi saazia (50g) riittäisi 10L erään helposti, sitten tarvitset spraymallasta tai LME:tä ja siitä riittäisi semmoinen standardi 1.5L purkki.
Näistä osa loppu, mutta menen nukkumaan ja en etsi saatavuutta:
Uute:
Nestemäinen mallasuute Muntons Light 1,5kg | Mallaspuoti
Humala:
Saaz - 2022 | Mallaspuoti
Hiiva:
SafLager W-34/70 | Mallaspuoti
tai hiiva:
Lallemand NovaLager™ Kuivattu oluthiiva - 11 g | Mallaspuoti
Kyllä varmaan yksi hiivapussi riittää 10L erään. 20L erään kaksi.
Hiivoille voi ostaa ravinteita:
mallaspuoti.fi
Itsellä on vähän kaikenlaista, mutta DAP:ia (tuo 4.50€ pussi) voi laittaa teelusikallisen valmiiseen vierteeseen ja se riittää kaikkeen. Ei liikaa, vaan tuo määrä. Sinkkiä tarvitsisi pitkä käyminen myös. Ja tämä täysin vapaaehtoista, ei ole pakko. Mutta jos hiiva tekee töitä pitkään, niinkuin kylmässä tapahtuu, niin tämä voi olla tarpeen.
Sitten tämmöistä, jos ei ole vegaaneja suvussa:
mallaspuoti.fi
Tämäkin täysin optionaalista, mutta tällä tulee kirkasta, kaunista olutta. Annostus niin pieni, että kannattaa ehkä hankkia pipetti:
mallaspuoti.fi
..mutta siis myös uutteista voi tehdä ja niissä on välillä vaan vähän oiottu tuon hiivan ja valmistusprosessin kanssa.
--
Eikä tähänkään pitäisi happea päästää, menee pilalle. Siksi meillä pidemmän linjan panijoilla on kegejä ja paineistettuja käymisastioita. Ja tosiaan myös se lämpötilakontrolli, joka itsellä on pieni pakastin inkbirdin päässä.
--
Ja ihan suoraan, et sinäkään Cooper'sin kanssa ihan täysin hukassa ole, siinä vaan on mahdollisuus hukata oluen runkoa käyttämällä jotain muuta kuin mallasuutetta alkoholiprosentin nostamiseen, tehdä siitä huonompi lager käyttämällä huoneenlämmössä ja sitten se hiiva ei välttämättä riitä tai ole parasta. Itse ostin Melkon Triplan loppuunmyyneistä taas muutaman uutteen ja aikomus on käyttää ne paremmilla hiivoilla ja tappaa brutaalisti ne mukana tulleet hiivat kannibaalien ruoaksi..
--
Lisäksi lagereita pitäisi oikeaoppisesti lageroida jääkaapissa parista viikosta kuukauteen, ja sitten vasta kylmästä kurkkuun. Ja on semmoinen asia kuin diasetyylitauko, mutta sitten taas menee niin monimutkaiseksi, että pidetään nyt toistaiseksi asiat yksinkertaisina ja selkeinä.