Joo ilmeisesti tää hazy/neipa on tarkka ton hapettumisen kanssa. Mitä virhettä nyt käytännössä ei saa tehdä hapen kans kun hiivat on lyöty sekaan? Kuivahumalat jos lisää niin siinähän heti pääsee happea astiaan?Ei oo välttämätöntä. Itse en ihan siitä syystä tee enää nykyään ettei oo ketään apuria joka pitelis siivilää kun kaadan vierrettä käymisastiaan. En ole huomannut mitään eroa lopputuloksessa.
Noihin aiempiin kysymyksiin vielä palatakseni:
- Tosiaan 20 min keitto näkyis olevan tossa reseptissä. En itse hoksannut tätä. Mut ibut laskettu siis sen mukaan ja siitä 20 min lisäyksestä irtoaa vähän muutakin makua kun vaan ibuja. Ei kannata 60min keittää tuota määrää humalaa jos ei halua katkeraa kamaa.
- Ja joneskyä komppaan kyllä 100% ton humalien määrän kanssa. Eli noi mun reseptin lisäykset on vähän jo sellaista rajojen hakemista mun omalla prosessilla ja minimoidulla hapen määrällä. Humalat kun esim puolittaa tosta niin sallii huomattavasti enemmän virheitä hapen välttelyssä.
- kuivahiivan lisäyksen jälkeen ei ole tarvetta enää ravistella. Sekaan vaan ja kansi kiinni. Ennen hiivausta kannattaa varmistaa vierteen happipitoisuus korkeilla kaadoilla, käymisastiaa ravistamalla tai kapustalla rivakasti vispaamalla tms.
- Lisäksi cold crash ei ole pakollinen. Sitä ei kannata tehdä jos ei ole kunnon välineitä toteuttaa, eli siis käymiskaappia lämpökontrollilla. Jos esim. ulkona cold crashaa nyt niin lämpötilavaihtelut pitää huolen siitä että käymisastia pumppaa happea sisäänsä ja voi mahdollisesti pilata hommat. Todennäköisesti ne humalat tipahtaa kahden viikon aikana sinne pohjalle kun aikaisin kuivahumaloi ja jos ei tipu niin pullotus on vaan vähän haasteellisempaa, mut ei mahdotonta.
- En suosittele käyttämään humalapusseja tai muitakaan vastaavia missään vaiheessa. Kaikki vaan sekaan suoraan niin saa kaiken maun irti humalista.
Onko neipa teko muka niin tarkkaa hommaa että voi koko satsi mennä pilalle?