Oluen paneminen itse

Onko panijoilla millaisia kokemuksia lagerin maun kehittymisestä säilytyksessä? Niinkin fiksusti lähdin harrastuksen kanssa liikkeelle, että elämäni ensimmäinen satsi oli lageria paineessa fermzillassa ja kegitin omasta mielestäni hapettomasti.

Aika perus saksalaisella setillä mennään, eli pääosin pilsner-tyylistä humalaa, W34/70 ja Saaz humalana. Nyt on ollut kolme viikkoa kegissä ja maku on mennyt parempaan suuntaan, mutta tuoksussa on edelleen jollain tavalla hiivamaisuutta ja maku ei ole lagermaisen raikas. Kovasti yritin lueskella eri makuvirheistä, mutta en tunnista.

Missä lämpötilassa?
 
@jonesky12345 @hsalonen 20-asteisena sain liemet pönttöön liruttelemalla levyjäähdyttimen läpi. Pudotin 10 asteeseen saman päivän aikana ja kuivahiivat sekaan. Lämpötilaa seurasin RAPT Pillillä.

Jokunen päivä 10 asteessa, sitten 12 asteeseen ja lopuksi nosto 19 asteeseen, mutta ymmärtääkseni hieman liian myöhään, eli käyminen oli jo käytännössä loppunut tässä vaiheessa. Ominaispaino taisi olla pienempi kuin arvelin. No joka tapauksessa vuorokauden verran 19 asteessa ja sitten pudottelin yhteen asteeseen ja unohdin siihen useammaksi päiväksi, kun elämän aikataulut kusivat. Noh, aika kirkasta se ainakin on...

En tunnista estereitä maussa, vaikka en estereitä ole tietääkseni ikinä maistellutkaan tarkoituksella. Jos siis esterit tuovat yleensä ns. hedelmäistä makua? En myöskään tunnista kuvausten perusteella hapen aiheuttamia makuja.

Tuoksu on hieman "hiivamainen" ja maku ei kovinkaan raikas.
 
Mikä oli mäskäyslämpötila?

Yritin mäskätä 65 astetta 60min ja sitten nostaa lämmön 75. Onnistumisesta ei oikein ole varmuutta, eli suht vanha käytettynä ostettu mäskäyskattila omalla vastuksella oli työvälineenä. Yritin myös mittailla lämpötilaa erillisellä mittarilla sillä havainnolla, että ilman sekoittamista pohja ja pinta eroavat aika paljon. Maltaana oli pääosin Ireksin Pilsner. Ominaispainon osalta näyttää siltä, että lopputulos lienee jotain 4% luokkaa alkoholipitoisuuden osalta. Tämä siis RAPT Pillin lukemien perusteella. Oletan, että näyttää muutoksen ihan ok, vaikka kalibrointi ei olisi viimeisen päälle.
 
ja lopuksi nosto 19 asteeseen, mutta ymmärtääkseni hieman liian myöhään, eli käyminen oli jo käytännössä loppunut tässä vaiheessa

Tämä voi pilata diasetyylitauon , mutta sitten on diasetyyliä. Se on voipopcornin makua siellä sitten. Ei kuitenkaan tuollaista, mitä kuvailet.

En tunnista estereitä maussa, vaikka en estereitä ole tietääkseni ikinä maistellutkaan tarkoituksella. Jos siis esterit tuovat yleensä ns. hedelmäistä makua? En myöskään tunnista kuvausten perusteella hapen aiheuttamia makuja.

Tuoksu on hieman "hiivamainen" ja maku ei kovinkaan raikas.

Esteri se hiivamaisuuskin on.

--

Vähän vielä pitää tietää prosessista, mutta ehkä se on hapettunut. Silloin se on koko ajan menossa kohti kartonkia ja väri tummuu ajan kanssa.

Miten teit spargen (huuhtelut) ja minkä lämpöisellä vedellä? Paljon laitoit hiivaa? Teitkö startterin? Laitoitko ravinteita? Hapetitko vierteen?
 
Vähän vielä pitää tietää prosessista, mutta ehkä se on hapettunut. Silloin se on koko ajan menossa kohti kartonkia ja väri tummuu ajan kanssa.

Miten teit spargen (huuhtelut) ja minkä lämpöisellä vedellä? Paljon laitoit hiivaa? Teitkö startterin? Laitoitko ravinteita? Hapetitko vierteen?

Mäskäysvettä oli reilu 24l, sparge-vettä vajaa 2,5l. Spargessa lämpötila 75 astetta. Tämä osa prosessista oli vähän arvailua, eli nostin pussin ritilälle kattilan päälle ja valuttelin huuhteluvedet pussin päälle eri kohtiin. Aika paljon jouduin puristelemaan ja kiristelemään pussia, että sain sen mahtumaan kattilan päälle. Taisin vielä lopuksikin pussia kiristellä, että enimmät vedet valuivat kattilaan. Lisäsin yhden tabletin ravinnetta 15min ennen keiton loppua.

Keiton jälkeen laskin mäskin levyjäähdyttimen läpi käymisastiaan. Aika pirun hitaasti sai valutella, että lämmöt putosivat sinne 20 asteen tienoille. Yritin lorottaa tavaraa käymisastiaan vähän korkeammalta, että happea tulisi sekaan. Tässä kuitenkin ennen hiivan laittoa sekaan pudottelin lämmöt 10 asteeseen, eli aika monta tuntia sai seistä jääkaapissa ennen hiivausta. Hiivaa (W-34/70) laitoin kaksi pussia ja ihan kuivana pinnalle.

Puhdistusaineena käytin PBW Five Star ja sanitointiin Star San.

edit: Loppuun vielä sellainen havainto, että vaahto on todella lyhytikäistä, kun lasiin laskee, mutta tämä lienee asia erikseen. Niin hyviä kommentteja kuitenkin tulee, ei malta olla mainitsematta.
 
Viimeksi muokattu:
Mäskäysvettä oli reilu 24l, sparge-vettä vajaa 2,5l. Spargessa lämpötila 75 astetta. Tämä osa prosessista oli vähän arvailua, eli nostin pussin ritilälle kattilan päälle ja valuttelin huuhteluvedet pussin päälle eri kohtiin. Aika paljon jouduin puristelemaan ja kiristelemään pussia, että sain sen mahtumaan kattilan päälle. Taisin vielä lopuksikin pussia kiristellä, että enimmät vedet valuivat kattilaan. Lisäsin yhden tabletin ravinnetta 15min ennen keiton loppua.

Keiton jälkeen laskin mäskin levyjäähdyttimen läpi käymisastiaan. Aika pirun hitaasti sai valutella, että lämmöt putosivat sinne 20 asteen tienoille. Yritin lorottaa tavaraa käymisastiaan vähän korkeammalta, että happea tulisi sekaan. Tässä kuitenkin ennen hiivan laittoa sekaan pudottelin lämmöt 10 asteeseen, eli aika monta tuntia sai seistä jääkaapissa ennen hiivausta. Hiivaa (W-34/70) laitoin kaksi pussia ja ihan kuivana.

Puhdistusaineena käytin PBW Five Star ja sanitointiin Star San.

Jos spargen tekee liian kuumalla vedellä, tulee kitkeriä makuja. Nyt on ihan kohtuullisen lämpöistä vettä, niin ei pitäisi siitä johtua. Tämä ehkä ok.

Nyt taitaa olla kuitenkin niin, että 2 pussia ei riittänyt. Tuolla olisi laskuri:

Käytännössä tuo 10 on hyvä lämpötila panna olutta. Se vaan vaatii kertoimen 1.75, koska on niin kylmä. Laskurin mukaan pitäisi laittaa 5 pussia 25L erään. Se on 1-2 pussia huoneenlämmössä, niin lämpötilan raju laskeminen antaa aihetta useammalle pussille.

Hiiva on todennäköisesti joutunut tekemään enemmän töitä, niin se on stressannut sitä ja sieltä on tullut noita estereitä, jotka aiheuttavat ongelmia. Ja Fermentiksen mukaan ideaalinen lämpötila on 12-18C, niin tuo on muutenkin suositusten ulkopuolella joutunut toimimaan.

--

Ehkä näillä tiedoilla suosittelen opettelemaan startterien teon ja vaihtamaan hiivaa. Novalager esim. on suositeltu 10-20C ja sillä on parempaa settiä tullut pienemmissäkin lämpötiloissa. Ja/tai sitten tilaat isommissa paketeissa hiivat.
 
Käytännössä tuo 10 on hyvä lämpötila panna olutta. Se vaan vaatii kertoimen 1.75, koska on niin kylmä. Laskurin mukaan pitäisi laittaa 5 pussia 25L erään. Se on 1-2 pussia huoneenlämmössä, niin lämpötilan raju laskeminen antaa aihetta useammalle pussille.

Hiiva on todennäköisesti joutunut tekemään enemmän töitä, niin se on stressannut sitä ja sieltä on tullut noita estereitä, jotka aiheuttavat ongelmia. Ja Fermentiksen mukaan ideaalinen lämpötila on 12-18C, niin tuo on muutenkin suositusten ulkopuolella joutunut toimimaan.

--

Ehkä näillä tiedoilla suosittelen opettelemaan startterien teon ja vaihtamaan hiivaa. Novalager esim. on suositeltu 10-20C ja sillä on parempaa settiä tullut pienemmissäkin lämpötiloissa. Ja/tai sitten tilaat isommissa paketeissa hiivat.

Kiitokset tästä, onkin mennyt aamupäivä lueskellessa. Alihiivausta on tosiaan merkittävästi, enkä nyt jää odottelemaan, että miten tuo tuosta kehittyy, eli kohti uusia seikkailuja.

Ehkä tässä pitää yksi onnistunut satsi saada aikaiseksi ennen kuin rohkenen starttereita miettiä. Magneettisekoitin kyllä houkuttaa, mutta ehkä tässä pitää perusteita ottaa vielä hetki haltuun...
 
Oisko kellään suositella edullista mäskäyskattilaa pussimäskäykseen? Samassa kattilla vierteen keittäminen mielellään. Levyjäähdytin voisi olla kanssa ihan hyvä hankkia. Brouwlandin jossain starter kitissä olisi 30l sähkökattila + levyjäähdytin + muuta rojua reiluun 300€, kannattaako tilata semmoinen, kun tulee varastoon saataville?
 
Oisko kellään suositella edullista mäskäyskattilaa pussimäskäykseen? Samassa kattilla vierteen keittäminen mielellään. Levyjäähdytin voisi olla kanssa ihan hyvä hankkia. Brouwlandin jossain starter kitissä olisi 30l sähkökattila + levyjäähdytin + muuta rojua reiluun 300€, kannattaako tilata semmoinen, kun tulee varastoon saataville?

Minulta löytyy semmoinen satasen setti, pistin YV.

Tosin immersiojäähdyttimellä, mutta ne on se halpa vaihtoehto.
 
Ehkä tässä pitää yksi onnistunut satsi saada aikaiseksi ennen kuin rohkenen starttereita miettiä. Magneettisekoitin kyllä houkuttaa, mutta ehkä tässä pitää perusteita ottaa vielä hetki haltuun...

Itse hylkäsin startterien kanssa touhuamisen jossain kohtaa ja aloin ostamaan kuivahiivaa pussin pari ekstraa. Sillä sekoittimen ja erlenmeyer-pullon hinnalla ostaa aika monta hiivapussia lisää. Lisäksi se hiivan starttailu on aina pieni kontaminaatioriski.

Ylihiivaus ei oikeastaan käytännössä koskaan haittaa, mutta alihiivauksesta on merkittäviä haittoja.

Kuivahiivat on myös nykyään melkoisen hyviä ja monipuolisia, vaikkakin nestehiivoissa edelleen on enemmän variaatiota.
 
Kiitokset tästä, onkin mennyt aamupäivä lueskellessa. Alihiivausta on tosiaan merkittävästi, enkä nyt jää odottelemaan, että miten tuo tuosta kehittyy, eli kohti uusia seikkailuja.
Jos vaan malttaa niin kannattaa unohtaa se kegi vaikka pariksi kuukaudeksi jonnekin viileään. Aika usein noi virhemaut sieltä korjaantuu ajan kanssa. Harvoin mikään lager on parhaimmillaan kolmen viikon ikäisenä, näille vaan kannattaa varata aikaa. Varsinkin jos prosessi on vielä hiomatta.
 
Tilasin silikoniletkua lappoletkuksi (5€/metri ja tilasin 4m, että saa pari kahden metrin pätkää). Näköjään aika iso virhe, kun kerää välittömästi koko talouden kaikki koirankarvat pintaansa staattisella sähköllä. Uskaltaisikohan laittaa Bilteman PVC letkua, vaikkei se elintarvikelaatua olekaan?
 
Tilasin silikoniletkua lappoletkuksi (5€/metri ja tilasin 4m, että saa pari kahden metrin pätkää). Näköjään aika iso virhe, kun kerää välittömästi koko talouden kaikki koirankarvat pintaansa staattisella sähköllä. Uskaltaisikohan laittaa Bilteman PVC letkua, vaikkei se elintarvikelaatua olekaan?
Jos voin olettaa ettet kuumia nesteitä lappoamalla siirtele, niin itse olen suosinut puuilon vahvistettuja paineilmaletkuja. Paineilmaletku 12mm 1m kirkas Näitä löytyy joka kokoon ja lähtöön. Saa muistaakseni myös ilman vahvistavaa ristipunontaa mutta oman kokemukseni mukaan nämä eivät väännä niin helposti ruttuun kuin pelkkä kirkas letku. " Soveltuu elintarvikkeiden siirtoon (direktiivi 2007/19/EC) "
 
Tilasin silikoniletkua lappoletkuksi (5€/metri ja tilasin 4m, että saa pari kahden metrin pätkää). Näköjään aika iso virhe, kun kerää välittömästi koko talouden kaikki koirankarvat pintaansa staattisella sähköllä. Uskaltaisikohan laittaa Bilteman PVC letkua, vaikkei se elintarvikelaatua olekaan?

Silikoniletku on sitä varten, että siirretään kuumia nesteitä, yli 60C. Ei siitä muuta etua ole.

Biltemassa olisi tämmöinen, ostaisin sen: Juomavesiletku, 13 mm x 5 m, sininen
Tämä sillä varauksella, että ei ole muovia muut osat, kun tuon joutuu kiristämään kiinni niihin ja muovi halkeaa helpommin.

On siellä tuommoistakin, mutta kuten @Lovejoy sanoo, se taipuu herkemmin. Itsellä on tätä huonompaa letkua käytössä, niin ehkä käyn ostamassa tuota vahvistettua joskus. Kuitenkin, lappoan kerran kahdessa vuodessa, niin aika sama..
 
Silikoniletku on sitä varten, että siirretään kuumia nesteitä, yli 60C. Ei siitä muuta etua ole.

Biltemassa olisi tämmöinen, ostaisin sen: Juomavesiletku, 13 mm x 5 m, sininen
Tämä sillä varauksella, että ei ole muovia muut osat, kun tuon joutuu kiristämään kiinni niihin ja muovi halkeaa helpommin.
Automaattilappoon olin uutta letkua ostamassa, vanha vaihtanut väriä kirkkaasta harmaaksi ja tuntuma muuttunut muutenkin. Mun muistaakseni oli 9mm sisähalkaisijan letku alunperin.
 
Automaattilappoon olin uutta letkua ostamassa, vanha vaihtanut väriä kirkkaasta harmaaksi ja tuntuma muuttunut muutenkin. Mun muistaakseni oli 9mm sisähalkaisijan letku alunperin.

No tuo toinen letku on halvempi ja soveltuu elintarvikäyttöön (tai ainakin soveltui), mutta siihen jos tulee tiukka kulma, se menee ruttuun ja estää virtauksen:
1706344192995.png

Kun on kategoriassa "juomavesiletkut" vieläkin, eiköhän tuo kelpaisi sen puolesta. Mutta edelleen, itse ostaisin nykyisillä tiedoilla vahvistettua letkua:
 
Vajaa vuosi sitten pullotettu "lager" on näköjään vieläkin juomakelpoista, vaikkei ole mitään hiilidioksidisysteemejä käytössä. Täytin pullot pullotustikulla ja lopuksi vielä käänsin pulloa hieman ja painoin tikun päätä pullon kaulaan niin, ettei pulloon jäänyt kuin n. 1cm ilmatila korkin alle.
IMG_20240127_164353218~2.jpg

En ole ikinä cold crashia tehnyt tai kirkasteita käyttänyt, niin ei ole kovinkaan kirkasta tuo olut. Voisi koittaa gelatiinia tai bentoniittia seuraavaan vaalean oluen satsiin.
 
Tuli tänään maistettua ensimmäistä tsekkipilssiä ennen laagerointia ja hyvin tyytyväinen olin siihen tässä vaiheessa jo. Humalointi olisi voinut olla vähän rapsakkaampaa ja aromikkaampaa, mutta pientä hiivaisuutta lukuunottamatta oli hyvinkin puhtaan makuinen. Levätköön vielä pari viikkoa kylmässä. Sitten voisi kegittää ja pullottaa.

Myös muutama viikko sitten tehty tuplamäskätty imppu meni pulloihin. Sekin makumaailmaltaan ja suutuntumaltaan hyvin onnistunut, vaikka hiiva väsähti hieman aikaisin ja jäätiin noin 8,3 %:iin. Perusversio mäskättiin kaakaonibsien kanssa ja siitä tehtiin vielä kaksi eri tavalla maustettua versiota. Yksi maustettiin tonka- ja vaniljapavulla, toisessa lähdettiin pastrymmalle kahvi-vanilja-vaahterasiirappi-maapähkinävoi -linjalle. Oikeastaan makumaailma jäi siinäkin lopulta aika hillityksi. Kolmas jätettiin ilman lisämaustamista. Mielenkiintoista nähdä, miten nämä kypsyvät muutaman kuukauden kuluessa.

IMG_20240127_112044.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Vajaa vuosi sitten pullotettu "lager" on näköjään vieläkin juomakelpoista, vaikkei ole mitään hiilidioksidisysteemejä käytössä. Täytin pullot pullotustikulla ja lopuksi vielä käänsin pulloa hieman ja painoin tikun päätä pullon kaulaan niin, ettei pulloon jäänyt kuin n. 1cm ilmatila korkin alle.
IMG_20240127_164353218~2.jpg

En ole ikinä cold crashia tehnyt tai kirkasteita käyttänyt, niin ei ole kovinkaan kirkasta tuo olut. Voisi koittaa gelatiinia tai bentoniittia seuraavaan vaalean oluen satsiin.

En tiedä , toimiiko bentoniitti niin hyvin oluen kanssa. Se on kitosaani se toinen kirkaste.
Mutta olut näyttää hyvältä ja jos väri ei ole tummentunut, se on varmaan vielä juomakelpoista. Itsellä ei säily noin kauaa..
 
Maistoin taas kegistä olutta . Huhtikuussa 23 tehtyä . On ollut jääkaapissa ja vähän unohtunut , varmaan joskus kesällä viimeksi juonut. Tummaa ja tuntuu olevan vielä juotavaa. Pitänee laittaa uutta tulemaan.
 
Viikonloppuna pullotettiin pari viikkoa sitten pantu SMaSH IPA (Idaho 7) ja uusi erä imppua. Harmillisesti tuo IPA kyllä epäonnistui: kun Fermzillaa ei ollut käytössä, niin kuivahumalointi hoidettiin virityksellä, jossa humalapussit olivat kannen sisäpuolella kiinni magneettien varassa (metallinen vastakappale pussissa humalien kanssa). Magneetit kun irrotettiin, niin pussit putosivat olueen ilman että happea tai epäpuhtauksia pääsee prosessiin siinä vaiheessa.

Kun innokkaina olutta maistettiin ennen pullotuksen aloittamista, niin maku ja tuoksu olivat isoja pettymyksiä, humalan loistaessa poissaolollaan. Päätettiin se silti pullottaa, kun oli käyminen ihan onnistunut. Kun tavara oli pulloissa, niin kalastettiin humalapussit käymisastiasta ja nehän olivat ihan kivikovia. Pelletit sisällä olivat käytännössä kuivia, ja kontaktipinta oli rajoittunut vain ulkopuoleen. Noh, ainakin syy selvisi ja taas tuli jotakin opittua.

Ensi kerralla, jos samaa menetelmää käyttää, täytyy pussit viritellä siten, että aukeavat ja humalat pääsevät vapaasti sekoittumaan olueen. Sitten vaan crashaa tavaran kunnolla ennen pullottamista.

Imperial stoutti sen sijaan oli erinomaisesti onnistunut. Lähdettiin kokeilemaan siitä paria eri versiota: toiseen tonkapapua ja toiseen kookosta. Kookoslastut vuoltiin tuoreista kookoksista ja paahdettiin uunissa sen jälkeen. Kaadettiin sellaisenaan jälkikäymisastiaan oluen sekaan. Tässä tuli jälkeenpäin mieleen, että toisin kuin IPAn humalien kanssa, ne nimenomaan olisi kannattanut laittaa pussiin jonkin painon kanssa, jotta olisivat vajonneet jälkikäymisastian pohjaan, eivätkä jääneet pinnalle lillumaan. Toivottavasti eivät homehtumaan pääse ennen pullottamista.

Mielenkiintoisena ongelmana on muutamassa viimepanossa ollut, että sen jälkeen kun ollaan nostettu mäskäysaika kahteen tuntiin, on mäskäystehokkuus ollut merkittävästi parempi, kuin Brewfather on laitteistolle (Grainfather S40) vakioasetuksilla antanut ja voltit olleet lopputuotteessa reilusti yläkanttiin. Täytyy seuraavassa reseptissä nostaa tehokkuusprosenttia jonnekin 85-90 % tasolle. Mäskäysajan muuttaminen Brewfatherissa ei näytä ominaispainoarvioon vaikuttavan, vaan oletus lienee, että tunnissa pitäisi saada sokerit irti.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitän vastauksesta. Harkitsen tuota systeemiä, vaikka regu sodastreamille ei vissiin kovin paljon heitä hinnassa suomessakaan?
Tänään lykkäsin rojut käymään ja hyvin tuntui lähtevän, oma neuroosi on tuo ylihygienisyys joka hidastaa hommia. Lähtöön ominaispainomittaus antoi tulokseksi jotain 1050 vissiin, lämpö oli n.21 astetta.

Ohje neuvoo 7. päivän jälkeen mittaamaan ominaispainon joka päivä. En kyllä taida availla ihan joka päivä, enkä vielä 7. päivän jälkeen, eiköhän tuo saa olla kunnes alkaa näyttää ettei kupli vesilukko, ja sittenkin hetken aikaa? Tuntuisi tyhmältä hämmennellä ja availla käyntiastiaa suotta monena päivänä.


Noh.

Valmistumisessa otti aikansa. Taisi olla 4vkoa pöntössä ennen pullotusta. Ja kun pullotusta varten siirsin fermzillaa, alkoi vesilukossa taas tapahtua joten annoin pari päivää rauhoittua vielä. Sokerit pulloihin ja automaattilapolla pullotus. Sekin meni jokseenkin vituiksi kun lappo imi jostain ilmaa, ja koko pullotuksen ajan olut tuli kuplien pulloihin.
Hiivaakin tajusin laittaneeni liian vähän, kun Coopersin hiivaa oli se joku 7g, sen mukaan laitoin. No, oma hölmöys, tajusin vasta nyt lukea hiivan omia ohjeistuksia, ja nyt lukenut muutenkin enemmän niin olen fiksumpi muissakin asioissa. Ehkä se tuota käymistä jarrutti, lämpö oli 19-21 koko ajan kuitenkin pöntössä.

Ekat maut n.3 viikkoa pullotuksen jälkeen. Maukas, omaan makuun hyvänoloinen olut, ei liikaa happoja. (~4g panimosokeri/plo)
Jälkimaku, sellainen hieman pistävän hedelmäinen..?
Tästä omia ajatuksia on että ehkä hiiva joutunut koville kun liian vähän hiivaa laitettu vierteeseen, enkä nesteyttänytkään sitä, kuten tähän uuteen satsiin tein, tai sitten hanaveden vaikutusta, tai hapettumista.

Ihan juotavaa olutta, voittaa bulkkilagerit kyllä, ainakin jo vaihtelun vuoksi ja kun on "itse tehty". Eikä turvottanutkaan niin pahasti. Enää 14 pulloa 35:sta jäljellä. Maku ei kauheasti ole muuttunut reilussa kuukaudessa. Ehkä tuo hedelmäisyys nostanut päätään hieman. Eihän tuo nyt silti ihan putkeen mennyt, muttei toki pieleenkään.


Nyt on paineistusvälineet Fermzillaan, ja jopa yksi 18l kegi. Pullotuksenkin voin nyt hoitaa hiilarilla.
Muntons old english bitter tulossa nyt, hiivan lisäsin nesteytettynä ja lähti paljon mukavammin käyntiin nostaen kunnon krausenin verraten edelliseen.(kuva)
Tuo Real Ale oli kyllä hyvä, kokeilen myöhemmin uudestaan, ja näkyy löytyvän lähikaupungin tokmannistakin jopa.
 

Liitteet

  • 20240216_230603.jpg
    20240216_230603.jpg
    226,8 KB · Luettu: 51
  • 20240216_115031.jpg
    20240216_115031.jpg
    228,9 KB · Luettu: 46
Viimeksi muokattu:
Nonniiin. Tilasin Belgiasta tuollaisen uuden wifi Brew Monkin, kun on tähän mennessä menty pussimäskäämisellä. Tänään illalla toi lähetti sen kotiin ja äsken käytin sen läpi pesuaineet ja huomenna ois tarkoitus mäskätä kokeeksi joku perus pilsner-tyyppinen ööli. Katsotaan kuin käy...
 
Ensimäskäys uudella Brew Monkilla meni mielestäni ihan ok, samoin kuin keittäminen. Ainoastaan vierteen jäähdytys meni vähän reisille, kun sain pumpun heti tukkoon humalamuhjuista, kun yritin vastavirtajäähdyttimen läpi kierrättämällä jäähdyttää sitä vierrettä kattilassa. Kello oli jo sen verran paljon, etten viitsinyt odotella enempää, joten laskin sitten hanasta painovoimaisesti sen kuuman vierteen jäähdyttimen läpi suoraan käymisastiaan. Hyvin kyllä jäähtyi, mutta siinä tuli sitten käymisastiaan proteiinisakkaa ihan julmetusti.

Laitoin sekaan paketin US-05 hiivaa. Eilisen se vielä odotteli, mutta tänään on jo iloinen pöhinä käynnissä.

En mittaillut ominaispainoa erikseen, mutta pöntössä on kellumassa Rapt Pill ja OG näytti olevan 1.030 kun tavoite oli 1.044. Olisi varmaankin kannattanut mitata se ennen keittoa ja laittaa vähemmän lisävettä kattilaan. Noh ensi kerralla sitten ja vähemmän väsyneenä.
 
ei mitään järkeä availla ja mittailla sitä kantavierrettä käymisen aikana ellei ole pakko esim. kuivahumaloinnin vuoksi tai jos pitää hiivata uudelleen. Amerikkalaiset tuntuvat tätä ahkerasti tekevän ja sitten ihmettelevät miksi kaikki kontaminoituu kun sitä vierrettä mennään kesken käymisen vatkaamaan, maistelemaan, mittaamaan ja sotkemaan. Jos epäilyttää ettei ole käynyt loppuun niin antaa vielä olla vaikka viikon ja mittaa sitten vasta pullotusvaiheessa. n. 3 viikkoa olen antanut käydä ale oluen ja 4 viikkoa lagerin tai erityisen vahvan alen, jos vahvan alen alkuvaiheessa kuplaa tulee runsaasti pitkällä ajanjaksolla vesilukosta eli käymiskelpoisia sokereita on runsaasti vierteessä. Nämä on vähän mututuntuma juttuja. Toisioastiaa en ole käyttänyt koska olen laiska ja hiilihapon teen lisäämällä pullotusvaiheessa vierteeseen jälkikäymissokerin ja annan pullojen olla käymislämpötilassa noin viikon ennen kylmään viemistä.

Kuplat vesilukossa kun menee käymisastiaa siirtelemään on ihan hiilihaposta tulleita, se ei kerro välttämättä käymisestä enää mitään. Sama tapahtuu jos käymisastian siirtää lämpymämpään tilaan ja vierteeseen sitoutunut hiilihappo alkaa vapautumaan.

itse mittaan OG:n keiton aikana n. 10 minuuttia ennen loppumista ja jäähdytän lavuaarissa kylmässä vedessä mittalasin missä vierrettä mittausta varten. Mittalasi jäähtyy noin 30-40 asteeseen aika nopeasti, joten muunnoskaavalla saa mitattua ominaispainon ja kipattua mittauksen jälkeen takaisin mitatun vierteen kiehumaan jollon kontaminoitumista ei tapahdu. Tässä kohtaa on vielä mahdollista lisätä vettä jos OG liian korkea.

US-05 on ollut itselläni aina hidas heräämään.
 
Ensimäskäys uudella Brew Monkilla meni mielestäni ihan ok, samoin kuin keittäminen. Ainoastaan vierteen jäähdytys meni vähän reisille, kun sain pumpun heti tukkoon humalamuhjuista, kun yritin vastavirtajäähdyttimen läpi kierrättämällä jäähdyttää sitä vierrettä kattilassa. Kello oli jo sen verran paljon, etten viitsinyt odotella enempää, joten laskin sitten hanasta painovoimaisesti sen kuuman vierteen jäähdyttimen läpi suoraan käymisastiaan. Hyvin kyllä jäähtyi, mutta siinä tuli sitten käymisastiaan proteiinisakkaa ihan julmetusti.

Laitoin sekaan paketin US-05 hiivaa. Eilisen se vielä odotteli, mutta tänään on jo iloinen pöhinä käynnissä.

En mittaillut ominaispainoa erikseen, mutta pöntössä on kellumassa Rapt Pill ja OG näytti olevan 1.030 kun tavoite oli 1.044. Olisi varmaankin kannattanut mitata se ennen keittoa ja laittaa vähemmän lisävettä kattilaan. Noh ensi kerralla sitten ja vähemmän väsyneenä.
Proteiinimuhjuhan ei haittaa käymisastiassa mitään, ite lasken ne aina sinne. Mulla on brewmonkista se 45 litranen versio, millä tulee yleensä vedeltyä sellasia n. 43 litraa ennen keittoa kokosia satseja mistä saa pari kegillistä täyteen. Oma perussetti tolla kattilakoolla sinne reilu 40 litran loppuvesimäärälle on 30 litraa strike mäskäykseen ja 30 litraa sparge.
 
Hölmöä amatöörikysymystä pukkaa tähän väliin kun olisi tarkoitus aloittaa "paneminen" ihan eka kertaa, sitten yläasteen kiljuaikojen. Tarkoituksena olisi siis tehdä ekana kaljamaltaasta vaan tommonen perus kiljukalja.

Isoin kysymys, että näissä "ohjeissa" mitkä löysin käytetään tuota tuorehiivaa ja minulta löytyy ainoastaan mestarin pikahiivaa, paljonko kyseistä hiivaa vastaa tuota 50g tuorehiivaa? Sokeriahan tässä tapauksessa käytetään 833g/10l
 
Hölmöä amatöörikysymystä pukkaa tähän väliin kun olisi tarkoitus aloittaa "paneminen" ihan eka kertaa, sitten yläasteen kiljuaikojen. Tarkoituksena olisi siis tehdä ekana kaljamaltaasta vaan tommonen perus kiljukalja.

Isoin kysymys, että näissä "ohjeissa" mitkä löysin käytetään tuota tuorehiivaa ja minulta löytyy ainoastaan mestarin pikahiivaa, paljonko kyseistä hiivaa vastaa tuota 50g tuorehiivaa? Sokeriahan tässä tapauksessa käytetään 833g/10l

Kannattaa mennä varmaan tonne ketjuun keskustelemaan, alkaa olla niin kaukana oluesta tollanen.
 
Heräsin aamulla ja totesin vihaavan ryssiä enemmän kuin eilen ja sitten teki mieli kepeää kesäjuomaa.

Mahtaisiko olutkönössööri-herrasmiehillä olla vinkkiviitosta Hoegarden-kloonin reseptiksi?
 
Heräsin aamulla ja totesin vihaavan ryssiä enemmän kuin eilen ja sitten teki mieli kepeää kesäjuomaa.

Mahtaisiko olutkönössööri-herrasmiehillä olla vinkkiviitosta Hoegarden-kloonin reseptiksi?

Itse olen joskus tehnyt mukaillen tätä reseptiä :

Hiivana taisin käyttää wb-06, aika lähelle pääsi, korianterin kanssa kannattaa sitten olla tarkkana. Omaan makuun mielummin vähemmän kuin liikaa.
 
Itse olen joskus tehnyt mukaillen tätä reseptiä :

Hiivana taisin käyttää wb-06, aika lähelle pääsi, korianterin kanssa kannattaa sitten olla tarkkana. Omaan makuun mielummin vähemmän kuin liikaa.

Nyt juuri olisi hienot mahdollisuudet koettaa noita Fermentiksen uusia hiivoja..

Varmaan W-68 lähempänä.
 
Hölmöä amatöörikysymystä pukkaa tähän väliin kun olisi tarkoitus aloittaa "paneminen" ihan eka kertaa, sitten yläasteen kiljuaikojen. Tarkoituksena olisi siis tehdä ekana kaljamaltaasta vaan tommonen perus kiljukalja.

Isoin kysymys, että näissä "ohjeissa" mitkä löysin käytetään tuota tuorehiivaa ja minulta löytyy ainoastaan mestarin pikahiivaa, paljonko kyseistä hiivaa vastaa tuota 50g tuorehiivaa? Sokeriahan tässä tapauksessa käytetään 833g/10l
leivonnassa joskus oli muistaakseni että jaa kahdella ja pyöristä alaspäin eli 2*11g voisi olla?
 
Nyt juuri olisi hienot mahdollisuudet koettaa noita Fermentiksen uusia hiivoja..

Varmaan W-68 lähempänä.

Tein tuon Witin Grainfatherin G40:llä ja laitoin tuon W-68:n testiin.
Mäskäys meni kuten reseptissä ja onnistui prikulleen.
Lämmöt hallinnassa GF:n glykolikiertoisella kartiopöntöllä.
Jaksoi käydä kahdella pussilla 1.020 asti ja siihen jäi.

Maku kiljumainen, vasemmistoon viittaava vappupöhinä.
1/5 ei koskaan enään.
 
Tein tuon Witin Grainfatherin G40:llä ja laitoin tuon W-68:n testiin.
Mäskäys meni kuten reseptissä ja onnistui prikulleen.
Lämmöt hallinnassa GF:n glykolikiertoisella kartiopöntöllä.
Jaksoi käydä kahdella pussilla 1.020 asti ja siihen jäi.

Maku kiljumainen, vasemmistoon viittaava vappupöhinä.
1/5 ei koskaan enään.

Ok. Itse taas ostelin DA-16:sta ja LD-20:sta ja ajattelin panna viikonloppuna jotain. Toivottavasti ei ole pettymyksiä. Näiden ainakin pitäisi tuotekuvauksen mukaan tuottaa kuivia oluita. Jos jää 1.020 pistän Fermentiksen boikottiin vuodeksi.
 
Ok. Itse taas ostelin DA-16:sta ja LD-20:sta ja ajattelin panna viikonloppuna jotain. Toivottavasti ei ole pettymyksiä. Näiden ainakin pitäisi tuotekuvauksen mukaan tuottaa kuivia oluita. Jos jää 1.020 pistän Fermentiksen boikottiin vuodeksi.

En tiedä mikä tuossa kusi. Prosessi meni juuri niinkuin pitikin.
Oli tarkoitus appiukon 70v juhliin tehdä satsi, mutta ei tuota juota kuin hakaneulanaamoille.
 
Laitoin Braumeisterin myyntiin, elämäntilanteesta johtuen oluthommat on jääneet niin vähiin, että parempi laittaa hyvät kamat kiertoon.

 
Voisi pitkästä aikaa tekaista satsin ja mikä olisi hyvä kesäolut? Jotain muuta kuin lageria, koska ei ihan suoraan kesällä löydy paikkaa jossa sopiva lämpötila. Olisiko ehdotuksia ja vaikka reseptiäkin heittää? Ehtisi valmistumaan ennen lomia. Makuaisia tietenkin, mutta joku mukavan kevyt ja mahdollisimman kylmänä tarjoiltava.
 
Voisi pitkästä aikaa tekaista satsin ja mikä olisi hyvä kesäolut? Jotain muuta kuin lageria, koska ei ihan suoraan kesällä löydy paikkaa jossa sopiva lämpötila. Olisiko ehdotuksia ja vaikka reseptiäkin heittää? Ehtisi valmistumaan ennen lomia. Makuaisia tietenkin, mutta joku mukavan kevyt ja mahdollisimman kylmänä tarjoiltava.
Mites joku esim vadelma sour?
 
Voisi pitkästä aikaa tekaista satsin ja mikä olisi hyvä kesäolut? Jotain muuta kuin lageria, koska ei ihan suoraan kesällä löydy paikkaa jossa sopiva lämpötila. Olisiko ehdotuksia ja vaikka reseptiäkin heittää? Ehtisi valmistumaan ennen lomia. Makuaisia tietenkin, mutta joku mukavan kevyt ja mahdollisimman kylmänä tarjoiltava.
Kokeile Kveik Lutralla pseudo-lager?
 
Näillä helteillä kannattaa vaan kveikillä tehdä, mitä tuntuu parhaalta - se on valmiina parissa päivässä, jos teidänkin kämpässä 28C :D

Itse tunkisin jotain Mosaiccia (tai Motuekaa) pussin ja perusmallasta maun mukaan (pale ale, maistuu enemmän; pilsner, vähemmän makua). Sitten kveikillä (lutrakin ok) käyminen.

--

Jos on kokeilunhalua, niin DA-16, mutta sitten pitää saada pitching rate kohdalleen ja tehdä sen kokoinen erä, kun siitä tulee.
 
Noi Kveikit on kunnon pikahiivaa. Varsinkin, jos kierrärrää hiivan edellisen satsin pohjasakasta. Tein tuossa 7,5% stoutin kierrätetyllä Kveik Vossilla ja hiivasin vierteen klo8 aamulla ja illalla oli käyminen jo loppu. :rofl2:
 
Aina oppii jotain uutta näköjään. Pseudo lager olen joskus kuullut, mutta tuosta hiivasta en ole tiennyt mitään.
Kiitos vinkeistä.
Mites joku esim vadelma sour?
En ole koskaan tehnyt soureja, mutta kerta se olisi ensimmäinenkin. Jotenkin jäänyt kuva näistä, että ei kaikkein helpoimpia onnistua. En tosiaan muutenkaan ole mikään pro-ukko tässä hommassa. Mielenkiintoista olisi koittaa.
Kokeile Kveik Lutralla pseudo-lager?
Pseudo lager haulla löytyy ekana Vienna-tyyppinen lager tuolla hiivalla, mutta siinä:
Soft crash to 16°C for 3 days, then drop to 0°C for 10 days before racking.
Lyhyt, vaikka vrk:n pituinen cold crash onnistuu kyllä jäävedellä kesälläkin, mutta tuolla lailla tehtynä tuottaa vaikeuksia.
Lisäksi 6 vk laakerointi suositeltavaa, mutta ei nyt ehkä pakollinen, vaikka parantaisi varmaan makua.
Jotain kylmyyttä vaatisi varmaan mikä tahansa lager tälläkin hiivalla?
Motueka kuulostaa meksikolaistyyppiseltä , mikä olisi kyllä napakymppi kesällä.
Huomaa kyllä, että teillä paremmat vehkeet ja reilusti enemmän kokemusta.
 
Aina oppii jotain uutta näköjään. Pseudo lager olen joskus kuullut, mutta tuosta hiivasta en ole tiennyt mitään.
Kiitos vinkeistä.

En ole koskaan tehnyt soureja, mutta kerta se olisi ensimmäinenkin. Jotenkin jäänyt kuva näistä, että ei kaikkein helpoimpia onnistua. En tosiaan muutenkaan ole mikään pro-ukko tässä hommassa. Mielenkiintoista olisi koittaa.

Pseudo lager haulla löytyy ekana Vienna-tyyppinen lager tuolla hiivalla, mutta siinä:
Soft crash to 16°C for 3 days, then drop to 0°C for 10 days before racking.
Lyhyt, vaikka vrk:n pituinen cold crash onnistuu kyllä jäävedellä kesälläkin, mutta tuolla lailla tehtynä tuottaa vaikeuksia.
Lisäksi 6 vk laakerointi suositeltavaa, mutta ei nyt ehkä pakollinen, vaikka parantaisi varmaan makua.
Jotain kylmyyttä vaatisi varmaan mikä tahansa lager tälläkin hiivalla?
Motueka kuulostaa meksikolaistyyppiseltä , mikä olisi kyllä napakymppi kesällä.
Huomaa kyllä, että teillä paremmat vehkeet ja reilusti enemmän kokemusta.

Vienna lager on aika eri asia kuin lager. Tai se on semmoinen keskitäyteläinen tummempi punertava luonteikas olut, jossa on vähän maltaista makeutta. Käytännössä kesäolut olisi ainakin minun mielestäni kuiva ja ohut.

Ei välttämättä kannata googlettaa random-reseptejä, vaan ottaa joku yksinkertainen (SMaSH) pohja, vaihtaa hiivaa ja vähän tuunata prosessia.

Tyyliin:
  • Laita yhtä mallasta noin 5kg (eräkoon mukaan ja halutun alkoholi%)
  • Laita humalaa alkuun (60min) a määrä (eräkoko + haluttu IBU)
  • Puolessavälissä (30min) laita b määrä (eräkoko + haluttu IBU)
  • 15min jäljelllä (15min) laita c määrä (eräkoko + haluttu IBU)
  • 0 min jäljellä (0min) laita d määrä (eräkoko + haluttu IBU)
Käyminen:
  • Heitä kveik sisään mielellään 29C helteellä ja pimeässä (suora auringonvalo on paha, normaali lamppu ei)
  • Mittaa ominaispainoa, koska tuo käy nopeasti.. joskus päivässä jopa (jos lämpötila on korkea)
  • Ei tarvitse diasetyylitaukoa, koska sitä ei hirveästi kveik tuota ja lämpötilan nostokaan ei ole mahdollista yleensä
  • Tässä voi tehdä sen stepin, että laittaa gelatiinia, kun käyminen on loppunut ja cold crashaa (ei 16C, vaan 0-6C), mutta jos ei ole välineitä, niin tulee vaan vähän sameampaa olutta, jos jättää tämän välistä
  • Pullota ja jos pullokäymistä, niin senkin voi olettaa olevan nopeasti valmiina..

Tuo pitää vaan jollain laskurilla laskea ja 26L erään 5% Mittelfrüh on a=20, b=30, c=20 ja d=30, mutta noita arvoja ei kannata käyttää, vaan laskea itse ja omalle alfapitoisuudelle, joka vaihtelee oluesta toiseen. Ja ne IBUtkin pitää päättää, mutta kesäoluessa varmaan 10-40, ainakin minun preferenssi.. Joidenkin mielestä vähempi on parempi ja jos näistä ei tiedä, niin osta Karhua. Sinerbrychoffilla on hyvät sivut. Sitten katsot, paljon niissä on IBU ja otat sellaisen itselle sopivan määrän.
Ja nuo humalatkin voi laittaa eri tavalla, kunhan laittaa alussa jotain vähän ja lopussa sen verran, että aromia irtoaa vierteeseen.
 
  • Tykkää
Reactions: aop
OK edellinen vastaus. Humalointi onnistuu mulla ehkä aina eniten nappiin eli siinä tuskin ongelmia ja mäskääminen yleensäkin. Käyminen lämpimässä - ei ongelmaa, mutta siitä eteenpäin kuinka ja missä lämpötiloissa?
 
OK edellinen vastaus. Humalointi onnistuu mulla ehkä aina eniten nappiin eli siinä tuskin ongelmia ja mäskääminen yleensäkin. Käyminen lämpimässä - ei ongelmaa, mutta siitä eteenpäin kuinka ja missä lämpötiloissa?

Kveik on siitä hauska hiiva, että kun heität sen sisään ja lämpötila on korkea - niinkuin nyt juuri on - niin se käy raivoisasti ja nopeasti ja yksi pussi riittää, vaikka alkoholi% olisi 7%. Siis se on se kesähiiva, joka on helppo ja vaivaton. Ja nimenomaa tykkää kovasti lämmöistä ja kun kylpyhuoneessani on nyt 28.2C , niin se rakastaisi sitä!

Sitten , kun se on käynyt (tämä voi olla 1-2 päivää, oikeasti!) , niin olisi kiva tehdä cold crash, kuten yritin sanoa. Tämä tarkoittaa jääkaappia tai hyvin kylmää säilytystilaa. Joku 16C varasto ei tee mitään ja ei vaikuta mihinkään. Mutta jos ei ole mahdollista, niin sitten vaan jätetään tämä vaihe välistä. Ei tehdä. Tulee sameampaa olutta, mutta ei tästä muuta haittaa ole.

Ja olet jo edellisiin eriin tuottanut hiilarit jollain keinolla, niin tee vaan samoin.

--

Eli yhteenvetona: kveik on se helppo ja nopea hiiva kesällä.. Muissa hiivoissa tulet epäonnistumaan helpommin, jos ei ole mitään lämpötilakontrollia. Tekisin pelkästään kveikillä, jos lämpötilat käy yli 25C käymispaikassa. Normaaleilla hiivoilla tulee sivumakuja.

--

Ja kveikkejä on monta, Voss Kveik on se perinteinen, Lutra Kveik se kallis, joka ei jätä hiivanmakuja ja luo neutraalin makumaailman (hiivan puolesta).
 
Aina oppii jotain uutta näköjään. Pseudo lager olen joskus kuullut, mutta tuosta hiivasta en ole tiennyt mitään.
Kiitos vinkeistä.

En ole koskaan tehnyt soureja, mutta kerta se olisi ensimmäinenkin. Jotenkin jäänyt kuva näistä, että ei kaikkein helpoimpia onnistua. En tosiaan muutenkaan ole mikään pro-ukko tässä hommassa. Mielenkiintoista olisi koittaa.

Pseudo lager haulla löytyy ekana Vienna-tyyppinen lager tuolla hiivalla, mutta siinä:
Soft crash to 16°C for 3 days, then drop to 0°C for 10 days before racking.
Lyhyt, vaikka vrk:n pituinen cold crash onnistuu kyllä jäävedellä kesälläkin, mutta tuolla lailla tehtynä tuottaa vaikeuksia.
Lisäksi 6 vk laakerointi suositeltavaa, mutta ei nyt ehkä pakollinen, vaikka parantaisi varmaan makua.
Jotain kylmyyttä vaatisi varmaan mikä tahansa lager tälläkin hiivalla?
Motueka kuulostaa meksikolaistyyppiseltä , mikä olisi kyllä napakymppi kesällä.
Huomaa kyllä, että teillä paremmat vehkeet ja reilusti enemmän kokemusta.
Sourit vaatii käytännössä sen, että mäskäyksestä jäähdytetään, sit laitetaan maitohappobakteeri ja annetaan pari päivää maitohappokäymistä ennen ku keitetään ja hiivataan. Marjoja vaan sekaan sit käymisastiaan. Noissa on niin vahva happamuus ja marjojen maku et ei paljoa muut mahdolliset virheet tunnu.

Ite käytän ihan perus alehiivoja kesälläkin, sisälämpötilassa, toki ilmastoitu kämppä ja paineistettu käymisastia siihen päälle. Monissa kveikeissä on vähän sellanen vehnäoluthiivamainen mausteisuus tms josta en oikein ite diggaa ja joku pseudolageri kveikilläkään ei kyllä oo laageria maullisesti nähnytkään jos ei paineessa käytä eikä siltikään. Jotkut palealet lienee kveikilläkin järkevämpiä.
 
Sourit vaatii käytännössä sen, että mäskäyksestä jäähdytetään, sit laitetaan maitohappobakteeri ja annetaan pari päivää maitohappokäymistä ennen ku keitetään ja hiivataan. Marjoja vaan sekaan sit käymisastiaan. Noissa on niin vahva happamuus ja marjojen maku et ei paljoa muut mahdolliset virheet tunnu.

Ite käytän ihan perus alehiivoja kesälläkin, sisälämpötilassa, toki ilmastoitu kämppä ja paineistettu käymisastia siihen päälle. Monissa kveikeissä on vähän sellanen vehnäoluthiivamainen mausteisuus tms josta en oikein ite diggaa ja joku pseudolageri kveikilläkään ei kyllä oo laageria maullisesti nähnytkään jos ei paineessa käytä eikä siltikään. Jotkut palealet lienee kveikilläkin järkevämpiä.

Tässäkin voi hiivalla "huijata", eli philly sourilla tekee oluen - niin ei tarvitse keittoastiassa hapattaa. Jos siis näillä keleillä kehtaa "normaalihiivoja" käyttää.
 
Aivan hepreaa nämä edelliset jutut.

Tyyliin:
  • Laita yhtä mallasta noin 5kg (eräkoon mukaan ja halutun alkoholi%)
  • Laita humalaa alkuun (60min) a määrä (eräkoko + haluttu IBU)
  • Puolessavälissä (30min) laita b määrä (eräkoko + haluttu IBU)
  • 15min jäljelllä (15min) laita c määrä (eräkoko + haluttu IBU)
  • 0 min jäljellä (0min) laita d määrä (eräkoko + haluttu IBU)
Käyminen:
  • Heitä kveik sisään mielellään 29C helteellä ja pimeässä (suora auringonvalo on paha, normaali lamppu ei)
  • Mittaa ominaispainoa, koska tuo käy nopeasti.. joskus päivässä jopa (jos lämpötila on korkea)
  • Ei tarvitse diasetyylitaukoa, koska sitä ei hirveästi kveik tuota ja lämpötilan nostokaan ei ole mahdollista yleensä
  • Tässä voi tehdä sen stepin, että laittaa gelatiinia, kun käyminen on loppunut ja cold crashaa (ei 16C, vaan 0-6C), mutta jos ei ole välineitä, niin tulee vaan vähän sameampaa olutta, jos jättää tämän välistä
  • Pullota ja jos pullokäymistä, niin senkin voi olettaa olevan nopeasti valmiina..
Tämä alkaa kuulostamaan suunnitelmalta kun vielä suosittelette mitä mallasta voisi laittaa. Motueka ja hiiva ok ja tavoitellaan sitten Corona plussaa joskin ehkä sameaa. Lyhyt cold crash onnistuu.
Kegiin on tarkoitus laittaa tämä.

Olen muutaman kerran tehnyt mutu pohjalta olutta ja todennut, että tällä kokemuksella kannattaa googletella tai kysyä neuvoa.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 582
Viestejä
4 558 751
Jäsenet
75 004
Uusin jäsen
otso.lan

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom