Oluen paneminen itse

Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 692
Tässäkin voi hiivalla "huijata", eli philly sourilla tekee oluen - niin ei tarvitse keittoastiassa hapattaa. Jos siis näillä keleillä kehtaa "normaalihiivoja" käyttää.
Joo, ite en vaan viitsi lactoja päästää tonne käymisastiaan ettei käy kontaminaatioita niin helpompi hapatella kattilassa
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 456
Olen muutaman kerran tehnyt mutu pohjalta olutta ja todennut, että tällä kokemuksella kannattaa googletella tai kysyä neuvoa.
Sanoin ehkä vähän kärkkäästi ja kiireessä, mutta aina kannattaa kokeilla omia juttuja. Lähinnä kuitenkin niin, että otetaan 1-2 juttua, jota muutetaan muuten hyväksikoetussa reseptissä. Ja reseptit on silleen hankalia, kun alpha% ei ole vakio, vaan muuttuu joka sadossa. Siksi ei niitä voida suoraan laskea. Humalatkin pitää vaan maistaa itse, ja siitä kertyy kokemusta, mikä on itselle hyvä.

Tämä alkaa kuulostamaan suunnitelmalta kun vielä suosittelette mitä mallasta voisi laittaa. Motueka ja hiiva ok ja tavoitellaan sitten Corona plussaa joskin ehkä sameaa. Lyhyt cold crash onnistuu.
Kegiin on tarkoitus laittaa tämä.
Mieluummin en toista itseäni, niin nyt viimeisen kerran samat asiat kuin ekassa vastauksessani.

Pilsner-mallasta, jos haluat, että mallas ei paljoa tuo sitä leipästä, maltaista makua. Esim. Weyermannilla on makupyörä tuossa kuvauksessa:

Pale Ale -mallasta, jos haluat, että maltaassa on enemmän makua. Esim.

Tuossakin ne makuaromit menevät max. 3/5, niin nuo ei ole niitä aromimaltaita, joilla haetaan makua. Kannattaa ottaa yksi perusmallas ja mennä sillä.

--

..ja lager-tyyppiset oluet on niitä vaikeimpia, niin mielellään vähän enemmän maistuvia maltaita (pale ale) ja enemmän humalointia, niin peittyy paremmin ne mahdolliset virhemaut sinne alle. Ja minun mielestäni ilman kuivahumalointia, kun silleenkin saa tarpeeksi makua humalista ja välttyy mahdolliselta oksidaatiolta ja kontaminaatiolta.

--

Jos haluaa vähän meksikolaisempaa maissin makua, niin sitä saa corn flakesillä, tai siis flaked maize taitaa olla se sama asia Mallaspuodista:
(kaupan muroissa on lisäaineita ja suolaa)
Helppo resepti on 10% tuota (=500g).


Myös dekstroosia (maissisokeri) saa kaupasta, mutta se hyvin vähän vaikuttaa makuun. Tuossa lukee rypäle, mutta kyllä ne yleensä maissista tehdään.. Sokeri on kuitenkin sokeria, riippumatta mistä tulee ja juuri siksi tämä ei ole se paras lisäys, kun se lähde ei ole niin tärkeä.. Ja makua tuskin tuo niin paljon, mutta ohentaa runkoa ja tekee vähän kuivempaa olutta.
Helppo resepti on 10% tuota (=500g).

Nämä kuitenkin vaan lisäyksiä, joita ehkä kannattaa käyttää reseptin tuunaamiseen, kun perusasiat on kunnossa.

--

Ja jos kegejä löytyy ja kotimäskäys onnistuu, olet pidemmällä kuin minä 4 vuotta sitten aloitellessani harrastusta..
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11
Joo, ite en vaan viitsi lactoja päästää tonne käymisastiaan ettei käy kontaminaatioita niin helpompi hapatella kattilassa
Philly Souria käytettäessä ei ole kontaminaatioriskiä kun kyseessä on maitohappoa sekä etanolia tuottava hiiva, eikä se sisällä siis maitohappobakteereita.
Juuri käymässä hapanolut kyseisellä hiivalla.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 692
Philly Souria käytettäessä ei ole kontaminaatioriskiä kun kyseessä on maitohappoa sekä etanolia tuottava hiiva, eikä se sisällä siis maitohappobakteereita.
Juuri käymässä hapanolut kyseisellä hiivalla.
Ah ok, oon kuvitellut että se olis joku blendi. Kattilahapatuksen selkeenä etuna on toki se, että happamuuden määrään pystyy selkeästi vaikuttamaan katkaisemalla hapatus tietysdä pisteessä.
 
Liittynyt
16.11.2022
Viestejä
133
..ja lager-tyyppiset oluet on niitä vaikeimpia, niin mielellään vähän enemmän maistuvia maltaita (pale ale) ja enemmän humalointia, niin peittyy paremmin ne mahdolliset virhemaut sinne alle. Ja minun mielestäni ilman kuivahumalointia, kun silleenkin saa tarpeeksi makua humalista ja välttyy mahdolliselta oksidaatiolta ja kontaminaatiolta.
Maissilastut ovatkin tuttu juttu, mutta humalointi olisi aika lailla ilman katkeroita ja muutenkin aika maltillisesti, jos meksikolaista halutaan. Motueka käy hyvin siihen.
Onkin mielenkiintoista testata mitä tästä tulee, kun olen kerran tehnyt samantyyppistä pitkän kaavan mukaan. Kylmäsäilytystä oli noin 8vk ja maku kyllä parani sen aikana.
 
Liittynyt
14.02.2023
Viestejä
52
Huh. Taas yksi keitos valmis ja laitettu käymään. Kokeilin improvisoida jonkinlaisen ipa/neipa-tyylisen kesäjuoman. Säädin reseptin jotenkin kohdalleen Brewfatherin äpillä. Maltaiksi laitoin kaikki loput jämät mitä löysin, yhteensä 6,4 kg. Humaliksi vähän magnumia ja jäähdytettyyn vierteeseen amarilloa. Tarkoitus vielä kuivahumaloida mandarina bavarialla. Hiivana kveikki ja käytän tuon kegissä 0,5 barin paineessa. Brewfatherin mukaan abv jotain 7-9% riippuen kuinka hyvin mäskäys onnistui. Unohtui mitata ominaispaino niin tulee mitä tulee.
 
Liittynyt
14.02.2023
Viestejä
52
Siirsin perjantaisen öölin tänään käymiskegistä puhtaaseen säilytyskegiin ja tuli samalla maistettua pieni tilkka. Huikean hedelmäinen tuoksu, mutta maku jäi vähän vaisuksi. Katkerot loistivat poissaolollaan ja alkoholia ei huomaa lainkaan maussa vaikka selvästi lämmitti kyllä. Ehkä hieman tekeytymistä ja kylmäsäilytystä niin paranee. Ei todellakaan huono.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 456
Magnum on kyllä enemmänkin katkerohumala ja sillä olisi kannattanut ne katkerot hakea, sen sijaan että sillä haettiin olueen makua/aromia.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 692
Tollanen hedelmäinen tuoksu viittaa enemmänkin kyllä monesti käymisestereihin eikä maku yleensä ole yhtä hedelmäinen.

Siirsin perjantaisen öölin tänään käymiskegistä puhtaaseen säilytyskegiin ja tuli samalla maistettua pieni tilkka. Huikean hedelmäinen tuoksu, mutta maku jäi vähän vaisuksi. Katkerot loistivat poissaolollaan ja alkoholia ei huomaa lainkaan maussa vaikka selvästi lämmitti kyllä. Ehkä hieman tekeytymistä ja kylmäsäilytystä niin paranee. Ei todellakaan huono.
Huuhteletko loppusijoituskegin hiilarilla?
 
Liittynyt
14.02.2023
Viestejä
52
Magnum on kyllä enemmänkin katkerohumala ja sillä olisi kannattanut ne katkerot hakea, sen sijaan että sillä haettiin olueen makua/aromia.
Katkeroa sillä magnumilla oli tarkoitus hakea, mutta olisi ehkä pitänyt laittaa hiukan enemmän ja aiemmassa vaiheessa. Olin vähän varovainen sen kanssa, kun monesti se on antanut vähän turhankin tiukat katkerot.

Tollanen hedelmäinen tuoksu viittaa enemmänkin kyllä monesti käymisestereihin eikä maku yleensä ole yhtä hedelmäinen.

Huuhteletko loppusijoituskegin hiilarilla?
Joo, voi olla hiivan estereitä osittain siinä tuoksussa, mutta on siellä pöntössä humalaakin aika reippaasti.
Kegi on huuhdeltu hiilarilla ja siirretty hapettomasti.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 692
Katkeroa sillä magnumilla oli tarkoitus hakea, mutta olisi ehkä pitänyt laittaa hiukan enemmän ja aiemmassa vaiheessa. Olin vähän varovainen sen kanssa, kun monesti se on antanut vähän turhankin tiukat katkerot.



Joo, voi olla hiivan estereitä osittain siinä tuoksussa, mutta on siellä pöntössä humalaakin aika reippaasti.
Kegi on huuhdeltu hiilarilla ja siirretty hapettomasti.
Joo okei, hyvältä kuulostaa. Yks pro tip jos ei oo tiedossa on, että käymishiilarin voi antaa mennä tyhjän loppusijoituskegin läpi käymisen ajan, sitä tulee niin paljon, että hapen määrä dilutoituu olemattomiin. Ite vedän tolla strategialla niin säästää hiilariakin :D
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
200
Tekis mieli laitella omat oluset tulille, mutta onko peli käymislämpötilan suhteen menetetty, kun kerrostalossa en pahemmin tuota lämpötilaa voi kontrolloida ja se on kesällä siellä 24-26 asteen hujakoilla. Taitaa olla liian lämpimät olosuhteet, vai mitä mestarit on mieltä?
 
Liittynyt
12.06.2017
Viestejä
197
Ei mitään ongelmaa, etenkään jos olet aloittelemassa, eikä ole tähtäimessä tehdä muutenkaan teknisesti täydellistä olutta. :)

Lagerit jättäisin toki pois, mutta hyvää on tullut 25 C tienoilla tyylistä riippumatta. Jos haluat genren, joka hyötyy lämpimistä olosuhteista, tee jotain saksalais- tai belgityyppistä. Vehnää tai saisonia esimerkiksi. Kveikistä ei itsellä kokemusta, mutta olen kuullut hyvää ja toimii vaikka lämmöt olisi 35 C.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 456
Tekis mieli laitella omat oluset tulille, mutta onko peli käymislämpötilan suhteen menetetty, kun kerrostalossa en pahemmin tuota lämpötilaa voi kontrolloida ja se on kesällä siellä 24-26 asteen hujakoilla. Taitaa olla liian lämpimät olosuhteet, vai mitä mestarit on mieltä?
Tee Kveikillä, esim. Lutra Kveik. Tai tee kuivaa olutta tällaisella:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
200
Tee Kveikillä, esim. Lutra Kveik. Tai tee kuivaa olutta tällaisella:
Käsitinkö siis oikein, että noista olutuutepakkauksista voi niiden hiivan korvata tällä kveikillä, niin voi niin sen voi käyttää lämpimämmissä olosuhteissa? Eli jos hankin vaikka tätä COOPERS Real Ale 1,7 kg - Melkkobrew

Pitääkö pullotuksen jälkeen olut säilyttää huoneenlämmössä vai voinko viedä sen kylmiöön säilytykseen (7-8 astetta)?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
22 456
Käsitinkö siis oikein, että noista olutuutepakkauksista voi niiden hiivan korvata tällä kveikillä, niin voi niin sen voi käyttää lämpimämmissä olosuhteissa? Eli jos hankin vaikka tätä COOPERS Real Ale 1,7 kg - Melkkobrew

Pitääkö pullotuksen jälkeen olut säilyttää huoneenlämmössä vai voinko viedä sen kylmiöön säilytykseen (7-8 astetta)?
Kyllä, juuri näin. Ja tuolla ei ole kuin Vossia, mutta sekin toimii:

Käymisen jälkeen pitää pitää pari viikkoa lämpimässä, että pulloihin tulee hiilihapot, mutta sen jälkeen vaan kylmään. Ellet saa hiilihappoja muulla tavalla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 037
IMG_20240614_170054887~2.jpg

Tampereen seudulla jos jollain on kiinnostusta, niin 2,2kg pullo itselle tarpeeton. Löytyy myös Keglandin Mk4(ehkä, tai mk3) regu.
Yv:llä lisää tietoa ja lähtee asevelihintaan.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
244 807
Viestejä
4 271 845
Jäsenet
71 561
Uusin jäsen
lissaw96

Hinta.fi

Ylös Bottom