Oluen paneminen itse

Tulipas ostettua 30% alesta Coopersin Draught tiivistesetti.
Mitäs suosittelette miten tota kannattais tuunata? Joku erikoishiiva paketissa tulleen tilalle? Spraymallasta? Jotain muuta?
 
Tulipas ostettua 30% alesta Coopersin Draught tiivistesetti.
Mitäs suosittelette miten tota kannattais tuunata? Joku erikoishiiva paketissa tulleen tilalle? Spraymallasta? Jotain muuta?

Itse kävin Pasilan Melkossa ja siellä oli -50% parasta ennen menneitä uutteita. Ostin toki yhden.

Itse laittaisin hiivan tilalle US-05. Mutta olen saanut sitä 3€ ja ei enää saa siihen hintaan. Nyt meni Nottingham, kun sitä oli 4 pakettia, vaikka se on maksanut minulle 4€/paketti (ja ei enää saa tuohon hintaan). Tai jos lämpötilan pystyy pitämään alle 20C ja haluat olutolutta, niin Saflager W-34/70. Tai sitten voi koettaa Novalageria, mutta lagerin teko on hankalampaa ja yleensä vaatii startteria ja kylmemmät käymislämpötilat.

Sitten minulla oli sama ongelma, mitä laitan siihen lisäksi? Tällä hetkellä laittaisin panimosokeria (dekstroosi), mutta se huonontaa vaahtoa, ohentaa runkoa ja joidenkin mielestä myös vie maltaista makua pois oluesta. Kuitenkin, löytyi varastojen perukoilta tod.näk. Lapon BF-tarjouksesta tullutta Beer Enhanceria, niin sitä sitten. Kaikki nää on menossa vanhaksi , niin nyt tuli käytettyä.

..mutta tosiaan, nuo spraymaltaat ja LME-siirapit on nousseet hinnassa niin paljon, että en tiedä, mitä tekisi. Itse jätin ostamatta, kun erään tarvittavat "lisäaineet" olisi olleet yli uutteen hinnan. Sitten löytyi kotoa onneksi. Myös 4x spraymallas-paketteja, mutta osa on niistäkin "mennyt vanhaksi" ja haluaisin käyttää niitä siihen, mihin olen aina käyttänyt: starttereihin. Siis oikeisiin starttereihin ihan viljasta pantuun olueen. Uutteita teen välillä, kun ovat helppoja (ja tässä tapauksessa halpoja), mutta paljon tarkemman kontrollin ja yleensä parempaa olutta saa tekemällä maltaista.
 
Kenelläkään kokemusta todella katkerasta oluesta? Piti tulla ihan normi ipa (60ibu, columbus, cascade) mutta nyt kegitysvaiheessa maistuu niin kitkerälle että pitää sylkeä suusta ulos? Ei ole koskaan tapahtunut vastaavaa, normi vaalea mallaspohja.
 
Kenelläkään kokemusta todella katkerasta oluesta? Piti tulla ihan normi ipa (60ibu, columbus, cascade) mutta nyt kegitysvaiheessa maistuu niin kitkerälle että pitää sylkeä suusta ulos? Ei ole koskaan tapahtunut vastaavaa, normi vaalea mallaspohja.

Kuulostaa aika suurella varmuudella pilaantuneelle oluelle. Hapettunut, maitohappo/tms oluenpilaajabakteerin pilaama.

Humalan överikin katkeruus on eri makuista kuin pilaantumisen aiheuttama maku. Itsellä on kokemusta lähinnä hapettuneista ja niihin tulee ainakin sellainen ikävä pahvin maku ja kitkeryyttä.

Onko väri millainen? Jos on tumman ruskea ja kuraveden näköinen niin lisää syitä epäillä pilaantumista.
 
Kuulostaa aika suurella varmuudella pilaantuneelle oluelle. Hapettunut, maitohappo/tms oluenpilaajabakteerin pilaama.

Humalan överikin katkeruus on eri makuista kuin pilaantumisen aiheuttama maku. Itsellä on kokemusta lähinnä hapettuneista ja niihin tulee ainakin sellainen ikävä pahvin maku ja kitkeryyttä.

Onko väri millainen? Jos on tumman ruskea ja kuraveden näköinen niin lisää syitä epäillä pilaantumista.

Ei ole värin perusteella hapettunut, bakteerista tulisi varmaan pinnalle jonkinlaista kasvustoa jota ei ole. Antaa nyt olla pöntöissä vielä ja katsotaan jos tuo pitemmän ajan kanssa vielä muuttuisi johonkin suuntaan.
 
Ei ole värin perusteella hapettunut, bakteerista tulisi varmaan pinnalle jonkinlaista kasvustoa jota ei ole. Antaa nyt olla pöntöissä vielä ja katsotaan jos tuo pitemmän ajan kanssa vielä muuttuisi johonkin suuntaan.

Mites käymisolosuhteet?

Mikä hiiva käytössä?
 
Kenelläkään kokemusta todella katkerasta oluesta? Piti tulla ihan normi ipa (60ibu, columbus, cascade) mutta nyt kegitysvaiheessa maistuu niin kitkerälle että pitää sylkeä suusta ulos? Ei ole koskaan tapahtunut vastaavaa, normi vaalea mallaspohja.
Voisko olla niin, että näytteeseen tullut mukaan humalamuhjua? Kannattaa maistaa myöhemmin uudestaan.
 
Mites käymisolosuhteet?

Mikä hiiva käytössä?

20-22c tienoilla ja kveikkiä hiivana. Tuo maku on tosiaan niin katkera edelleen että kävi jo mielessä olisiko muksut käyneet jotain fairia lorauttamassa joukkoon. Onhan tuo vielä sameaa eli ehkä cold crashaamalla ja sitten kegittämällä saisi tuota katkeruutta pois, mutta odotellaan nyt vielä.
 
20-22c tienoilla ja kveikkiä hiivana

Eikös useimmille kveikeille suositella reippaasti lämpimämpää?

Ymmärtääkseni nuo on parhaimmillaan lähempänä 30°C lämpötilaa tai jopa yli.

Kokeile ensin nostaa lämpöjä reilusti, josko hiiva aktivoituisi syömään epätoivottuja käymistuotteita, sitten sen jälkeen vasta cold crash?
 
Eikös useimmille kveikeille suositella reippaasti lämpimämpää?

Ymmärtääkseni nuo on parhaimmillaan lähempänä 30°C lämpötilaa tai jopa yli.

Kokeile ensin nostaa lämpöjä reilusti, josko hiiva aktivoituisi syömään epätoivottuja käymistuotteita, sitten sen jälkeen vasta cold crash?

Juu, suositus noille on siellä 30c tienoilla, 20c tienoilla toimivat myös mutta tällöin hedelmällisyyttä/estereitä on huomattavasti vähemmän, toimii vähän kuin lager hiivana noissa lämmöissä omien kokemuksien mukaan. Pitää koittaa nostaa tuota lämpöä jos on tuosta kiinni, aikaisemmin kyllä toiminut ok
 
@ossid Kiitos tuosta lämpötilan nosto vinkistä, näytti auttavan. Katkeruus tasoittunut oikeastaan täysin jo vajaan 4 päivän jälkeen lämpöisessä. Eipä kannata hötkyillä.
 
Säilöttekö avatut humalapussit miten? Ostin tos just mallaspuodista 250g mosaicia ja en usko että menee mihinkää yhteen bisseen kerralla kaikki :D Paras varmaa ois vakuumipakata uusiks ja heittää pakkaseen, mutta ei semmosta laitetta kyl täl hetkel löydy.
 
Säilöttekö avatut humalapussit miten? Ostin tos just mallaspuodista 250g mosaicia ja en usko että menee mihinkää yhteen bisseen kerralla kaikki :D Paras varmaa ois vakuumipakata uusiks ja heittää pakkaseen, mutta ei semmosta laitetta kyl täl hetkel löydy.
Minigrip pussiin olen laittanut ja painellut ilmat pois ja pakkaseen.
 
Mistä porukka tilaa nykyään maltaat? Lappo on lyönyt lapun luukulle, jäljellä taitaa olla enää melkko, kotipanimokauppa ja mallaspuoti?
 
Melkko lopettaa Triplan myymälänsä ja siirtää kaiken Lahteen. Etusivulla ei mainita, piilotettu uutisiin, mutta siellä on myymälässä kaikki -25%. Nestehiivat aika loppu mutta kaikkea muuta oli vielä.
 
Melkko lopettaa Triplan myymälänsä ja siirtää kaiken Lahteen. Etusivulla ei mainita, piilotettu uutisiin, mutta siellä on myymälässä kaikki -25%. Nestehiivat aika loppu mutta kaikkea muuta oli vielä.

Alet kasvaa syyskuuhun mennessä ja silloin vasta lopullisesti katoaa. Mutta sieltä ei sitten tule haettua enää maltaita ja taitaa jäädä vaan nuo kaksi muuta, kun postitse ei kannata välttämättä tilata - tai no, muualla on halvempaa..
 
Tässä kun eka oma olut on käymässä niin seuraava mietinnässä. Koffin porter kun on niin hyvää ja löytyi kopio: https://www.melkkobrew.fi/files/articles/Maskaysresepti-Sinebrychoff-Porter.pdf

Mutta jos halua vähän tiukemman 8-10% version niin mikä on järkevin viilaus reseptiin? Tuo kun on 6.1% ja alkuperäinen 7.2%.

Onkohan tuossa nyt oikein nuo ainekset? Vienna ja Munich näyttää olevan päinvastoin kuin yleensä.
Jos nostat alhokolipitoisuutta noin vain, niin BU/GU menee pieleen. Nosta vähän Saaz-määriä , en jaksa naputella Brewfatheriin, laita vaikka 1.5x Saazia.

Jos haluat lisää alkoholia, nosta vaan base maltin määrää. Itse nostaisin tässä Viennan määrää, kun se olisi luontevampaa, mutta jos tuo on tarkoitettu pohjamaltaaksi tuo Munich, niin sitä vaan. Laita 2kg. En jaksa naputella, mutta noin 750g mallasta on +1% alkoholia. Kaava on hyvin likimainen, mutta toimii jotenkuten. ÄLÄ KOSKE NIIHIN MAKUMALTAISIIN (Carafa , Cara Munich). Niiden määriä ei parane muutella.

Lisäksi, jos teet ilman startteria, suositelluissa lämmöissä ja tähtäät korkeaan alkoholipitoisuuteen, niin neljä pussia W34/70 ja hiivaravinnetta mukaan. Jos haluat halvat kännit, eikä suurta väliä, niin ostat halvinta kveikkiä pussin ja se tykkää siitä, kunhan saa paritella mukavassa 25C-30C lämpötilassa.

--

Jos haluat parempaa neuvoa, niin tervetuloa HOMBREn Discordiin:
 
Onkohan tuossa nyt oikein nuo ainekset? Vienna ja Munich näyttää olevan päinvastoin kuin yleensä.
Jos nostat alhokolipitoisuutta noin vain, niin BU/GU menee pieleen. Nosta vähän Saaz-määriä , en jaksa naputella Brewfatheriin, laita vaikka 1.5x Saazia.

Jos haluat lisää alkoholia, nosta vaan base maltin määrää. Itse nostaisin tässä Viennan määrää, kun se olisi luontevampaa, mutta jos tuo on tarkoitettu pohjamaltaaksi tuo Munich, niin sitä vaan. Laita 2kg. En jaksa naputella, mutta noin 750g mallasta on +1% alkoholia. Kaava on hyvin likimainen, mutta toimii jotenkuten. ÄLÄ KOSKE NIIHIN MAKUMALTAISIIN (Carafa , Cara Munich). Niiden määriä ei parane muutella.

Lisäksi, jos teet ilman startteria, suositelluissa lämmöissä ja tähtäät korkeaan alkoholipitoisuuteen, niin neljä pussia W34/70 ja hiivaravinnetta mukaan. Jos haluat halvat kännit, eikä suurta väliä, niin ostat halvinta kveikkiä pussin ja se tykkää siitä, kunhan saa paritella mukavassa 25C-30C lämpötilassa.

--

Jos haluat parempaa neuvoa, niin tervetuloa HOMBREn Discordiin:
Hinnalla ei ole väliä, uskon vaan vähän vahvemman olevan parempaa. Tuossa reseptissä käyminen on 12C:ssa.
 
Ajattelin tekaista olutta pitkästä aikaa ja suunnittelin, että pullotuksen sijaan laittaisin kegin. Oluen ja viinin teosta sinänsä on kokemusta jo opiskeluajoilta, mutta aina pullottaen. Nyt vain on vähän epäselvää mitä minimissään tarvitaan säiliön eli sen kegin lisäksi. Kannessahan on ilmeisesti aina kaksi pikaliitintä ja haussa olisi käytetty vaikkapa 19l säiliö.
Hiilidioksidia ja reguja löytyy itseltä ja vaikka migin pikku pullo joutaa tuohon hommaan.
Toisesta liittimestä säiliöön kaasua ja toisesta ulos kaljaa, mutta vähän epäselvää nuo liittimet ja niiden tyypit.
Jos joku kehtais vähän listata mitä tarvikkeita tarvitaan?
 
Ajattelin tekaista olutta pitkästä aikaa ja suunnittelin, että pullotuksen sijaan laittaisin kegin. Oluen ja viinin teosta sinänsä on kokemusta jo opiskeluajoilta, mutta aina pullottaen. Nyt vain on vähän epäselvää mitä minimissään tarvitaan säiliön eli sen kegin lisäksi. Kannessahan on ilmeisesti aina kaksi pikaliitintä ja haussa olisi käytetty vaikkapa 19l säiliö.
Hiilidioksidia ja reguja löytyy itseltä ja vaikka migin pikku pullo joutaa tuohon hommaan.
Toisesta liittimestä säiliöön kaasua ja toisesta ulos kaljaa, mutta vähän epäselvää nuo liittimet ja niiden tyypit.
Jos joku kehtais vähän listata mitä tarvikkeita tarvitaan?
Liittimet on ball lock liittimiä useimmissa kegeissä, kaasulle tyypillisesti harmaa ja nesteelle musta, tsekkaa vaikkapa mallaspuodin nettisivut. Jos laitat bissen kegiin saat sinne hapot hiilaria syöttämällä. Suht tyypillinen paine on 1 bar jääkaappikylmässä oluessa, n. 2,5bar huoneenlämpöisessä oluessa. Hiilarin liukenemisessa kestää n. 1 viikko jos kegiä ei ravistele, ravistelemalla tai isommalla paineella voi saada hapot puolessa tunnissakin, googlaile force carbonation niin saat suuntaa-antavia ohjeita.

Kegi kannattaa täyttää täyteen, jolloin happea kegiin jää vähän, tai vaihtoehtoisesti huuhdella sitä hiilarilla. Yksi hyvä tapa on täyttää kegi desinfiointiaineliuoksella piripintaan, jota ei tarvitse huuhtoa esim star san. Työnnät hiilarilla nesteen ulos kuten työntäisit oluenkin, tällöin hiilaria kuluu kegin täyttämiseen vain kegillinen ja lopputulos on hapeton. Voit lapota tai mitä menetelmää käytätkään oluen suoraan kegin nesteliittimestä kegiin, jolloin hiilidioksidi kegissä korvautuu oluella ilman ylimääräistä happea. Kegin kannessa on ylipaineventtiili, jonka voit avata täyttövaiheessa päästääksesi hiilidioksidia ulos, kun olutta menee sisään.

Oluen ja esim hiilarihuuhteluvaiheen desinfiointiaineen ulostamiseksi tarvitset nestelinjasta letkun ja hanan (letku riittää kun pusket desinfiointiainetta ulos). Hana voi olla esim picnic hana, tai se voi olla oikea oluthana.

Ball lock liittimiä on kierteellä ja karalla. Kierrelähdöllisiin saat esimerkisi john guest tai duotight liittimet. Nämä ovat toiminnaltaan identtisiä push fit liittimiä, joihin käy jäykkäseinämäinen letku. Kokoja on kahta: 3/8 ja 5/16, nämä kääntyvät milleiksi 9,5 ja 8. Duotighteja taidetaan myydä millisinä, mutta käyvät ristiin. Mikäli sulla on letkua oluthanan ja ball lock liittimen välissä, niin ns täydellä paineella (1bar kylmälle oluelle) oluen ulos ajaminen vaatii aika pitkän letkun, n. 5 millisellä sisähalkaisijalla n. 3 metriä, jotta virtausvastus hidastaa oluen virtausta ja vaahtoamiselta vältytään. Mikäli sulla on oikea oluthana kierreadapterilla suoraan kiinni ball lock liittimessä, tarvitset hanan missä on kompensaattori, jolla virtausta voidaan rajoittaa. Jos sulla on kompensaattorillinen hana pärjäät lyhyemmällä letkulla. Picnichana vaatii pitkän letkun. Voit vaihtoehtoisesti kikkailla niin, että tarjoillessa vapautat paineen kegistä ja ajat bisseä ulos aivan pikkupaineella, tällöin pärjätään ilman kompensaattoria lyhkäsemmällä letkulla yms.

Tuossa lyhykäisyydessään. Ball lock nesteelle ja kaasulle ja jonkinlainen hanaratkaisu. Sanomattakin selvää, että kegi tulisi saada kylmäksi tarjoilua varten, tai miksei toki lämmintäkin saisi juoda.
 
Keglandilta löytyy myös virtauksensäädöllä varustettu ball lock -liitin, jolloin ei tarvitse kikkailla letkun pituuden kanssa: Duotight ball lock liitin virtauksensäädöllä - 8mm letkulle | Mallaspuoti

Maaliskuussa tuli hommattua kegivehkeet ja päädyin ostamaan 8 mm duotight-liittimiä sekä 5 mm sisähalkaisijalla olevaa EVABarrier-letkua, joka käy sekä nesteelle, että kaasulle: EVABarrier 5 mm ID x 8 mm OD letku | Mallaspuoti
Hana: Picnic hana Duotight 6.35mm | Mallaspuoti ja adapteri 8 mm letkulle: Duotight 6.35mm (1/4") - 8mm (5/16") | Mallaspuoti
Ball lock -liitin kaasulle: Duotight 8mm (5/16") - Ball Lock liitin kaasulle | Mallaspuoti

Ball lock -liittimiä on hyvä olla muutama ylimääräinen niin voi tarvittaessa tehdä siirtoletkuja esim. oluen siirtämiseen isosta kegistä pienempään kegiin.
 
Kiitos kattavista vastauksista, näillä pääsee jo pitkälle.
Ball lockit ovat ilmeisesti vain tätä hommaa tai jotain elintarvikejuttuja varten.
Ajattelin soveltaa kotoa löytyviä paineilma ja muita putkiosia tähän, mutta ainakin nestepuolelle vois ostaa sopivat kamat jo puhdistettavuuden takia. Eihän nuo nyt niin paljoa maksa.
Kysymyksiä varmaan myöhemmin lisää.
 
Ei ilmaa oluelle, sen pitää olla hiilidioksidia ja helpoiten sen saa, kun ostaa regulaattorin ja sopivat liittimet. Liitin on vielä kympin, niin ei kannata askarella itse.
 
Kiitos kattavista vastauksista, näillä pääsee jo pitkälle.
Ball lockit ovat ilmeisesti vain tätä hommaa tai jotain elintarvikejuttuja varten.
Ajattelin soveltaa kotoa löytyviä paineilma ja muita putkiosia tähän, mutta ainakin nestepuolelle vois ostaa sopivat kamat jo puhdistettavuuden takia. Eihän nuo nyt niin paljoa maksa.
Kysymyksiä varmaan myöhemmin lisää.
Kannattaa varmaan hommata kaasupuolellekin ball lock ja vetää muuten hitsaushiilarikamoilla jos sellasia haluaa käyttää. Noihin liitin ja letkuhommiin menee muutama kybä jos ostaa jostain suomipuljusta, ebaysta noita saa ihan parilla eurolla jos venailu ei haittaa.
 
Ball lockit ovat ilmeisesti vain tätä hommaa tai jotain elintarvikejuttuja varten.

Siis nuo "kegit" mitä kotipanijat käyttää on alun perin kehitetty virvoitusjuomien jakeluun. Sitten (todennäköisesti jenkeissä) huomattiin, että nehän on kovin käteviä kotioluen säilömiseen. Ja sitten syntyikin kokonainen teollisuudenala noiden ympärille.
 
Melkko lopettaa Triplan myymälänsä ja siirtää kaiken Lahteen. Etusivulla ei mainita, piilotettu uutisiin, mutta siellä on myymälässä kaikki -25%. Nestehiivat aika loppu mutta kaikkea muuta oli vielä.
Lopettaako Myyrmannissakin?
 
Semi OT: Jos jollakulla on tarvetta olutpanovälineille, niin laittakaa yvtä. Tuossa on nyt tilan puutteen vuoksi harrastus menossa tauolle, kaksi corny kegiä löytyy ja liuta tiivisteitä ja ball lockeja.

Lisäksi Klarstein Beerfest, sekä siihen modifioitu mallaspiippu.


Missäpä näitä kannattaisi pyrkiä myymään ja osan antamaan, Hombressa?
 
Semi OT: Jos jollakulla on tarvetta olutpanovälineille, niin laittakaa yvtä. Tuossa on nyt tilan puutteen vuoksi harrastus menossa tauolle, kaksi corny kegiä löytyy ja liuta tiivisteitä ja ball lockeja.

Lisäksi Klarstein Beerfest, sekä siihen modifioitu mallaspiippu.


Missäpä näitä kannattaisi pyrkiä myymään ja osan antamaan, Hombressa?
Hombre FB tai sitten jos oot Discordin käyttäjä niin Hombren Discord. Kegit varmaan liikkuu semi helposti. Onko muuten kegit minkä minkä suuruisia, hintaisia ja missä päin Suomea?
 
Hombre FB tai sitten jos oot Discordin käyttäjä niin Hombren Discord. Kegit varmaan liikkuu semi helposti. Onko muuten kegit minkä minkä suuruisia, hintaisia ja missä päin Suomea?

Oliko noi nyt niitä 17 vai 19 litraisia, Pirkkalassa majailee. Ajattelin eroon päästä niin ehkä 45€.

Jatkot yvllä ettei mene myyntihommiksi ketju.
 
Innokas aloittelija kyselee täältä pano vinkkejä. Muutaman satsin tehneenä lageria ja ipaa uutteesta olut kärpänen purassut. Ehkä se puraisee vielä lisää kun pääsee maistamaan. Huomennut tässä että olutta pystyy tuunaamaan ihan rajattomasti. Haluaisin tehdä enemmän neipa tyylistä olutta ja koittaa pääsyä mahdollisimman helpolla kotioloissa eli ei jaksais mäskäämistä ainakaan vielä. Joten kysymys kuuluu onnistuuko tehdä neipa tyylistä pikkusatsi vaikka valmis humaloimattomasta mallasuutteesta? Joku n 10l satsi. Sitten esim sinne keittelee lisäksi vehnä ja kaura leseitä esim 400g yhteensä, sais sitä pehmeyttä ja sameutta sinne. Sitten ostaisi erikseen humalat? Kuulostaako joku citra , lemondrops ja mosaic neipa tyyliseltä? Kuinka paljon näitä ja missä vaiheessa? Entäpä ne kuivahumalat mikä niiden tarkoitus on ja missä vaiheessa ja mitä merkkiä?
 
Innokas aloittelija kyselee täältä pano vinkkejä. Muutaman satsin tehneenä lageria ja ipaa uutteesta olut kärpänen purassut. Ehkä se puraisee vielä lisää kun pääsee maistamaan. Huomennut tässä että olutta pystyy tuunaamaan ihan rajattomasti. Haluaisin tehdä enemmän neipa tyylistä olutta ja koittaa pääsyä mahdollisimman helpolla kotioloissa eli ei jaksais mäskäämistä ainakaan vielä. Joten kysymys kuuluu onnistuuko tehdä neipa tyylistä pikkusatsi vaikka valmis humaloimattomasta mallasuutteesta? Joku n 10l satsi. Sitten esim sinne keittelee lisäksi vehnä ja kaura leseitä esim 400g yhteensä, sais sitä pehmeyttä ja sameutta sinne. Sitten ostaisi erikseen humalat? Kuulostaako joku citra , lemondrops ja mosaic neipa tyyliseltä? Kuinka paljon näitä ja missä vaiheessa? Entäpä ne kuivahumalat mikä niiden tarkoitus on ja missä vaiheessa ja mitä merkkiä?
 
Innokas aloittelija kyselee täältä pano vinkkejä. Muutaman satsin tehneenä lageria ja ipaa uutteesta olut kärpänen purassut. Ehkä se puraisee vielä lisää kun pääsee maistamaan. Huomennut tässä että olutta pystyy tuunaamaan ihan rajattomasti. Haluaisin tehdä enemmän neipa tyylistä olutta ja koittaa pääsyä mahdollisimman helpolla kotioloissa eli ei jaksais mäskäämistä ainakaan vielä. Joten kysymys kuuluu onnistuuko tehdä neipa tyylistä pikkusatsi vaikka valmis humaloimattomasta mallasuutteesta? Joku n 10l satsi. Sitten esim sinne keittelee lisäksi vehnä ja kaura leseitä esim 400g yhteensä, sais sitä pehmeyttä ja sameutta sinne. Sitten ostaisi erikseen humalat? Kuulostaako joku citra , lemondrops ja mosaic neipa tyyliseltä? Kuinka paljon näitä ja missä vaiheessa? Entäpä ne kuivahumalat mikä niiden tarkoitus on ja missä vaiheessa ja mitä merkkiä?
Kuivahumaloilla se neipa tehdään, mutta tyylilajista ei kannata haaveilla jos ei omaa kegivehkeitä tai vähintään hiilarikamoja pullojen huuhteluun ja siinäkin pitäs saada hapetta käsiteltyä bisse prosessissa muuten eli melkein vois sanoa että ilman kegikamoja ei kannata tohon lähteä.

Humaloinnissa mennään yleensä loppuvaiheen flameout/steep/whirlpool humaloilla ja dryhopilöa abou 15g/litra niin että kuumalle puolelle 5 ja kuivahumalointiin 10 tai 5+5 jos haluaa aktiivikäymiseen humaloida. Jos kaipaat katkeroa niin paa alun katkerolisäys.
 
Kuivahumaloilla se neipa tehdään, mutta tyylilajista ei kannata haaveilla jos ei omaa kegivehkeitä tai vähintään hiilarikamoja pullojen huuhteluun ja siinäkin pitäs saada hapetta käsiteltyä bisse prosessissa muuten eli melkein vois sanoa että ilman kegikamoja ei kannata tohon lähteä.

Humaloinnissa mennään yleensä loppuvaiheen flameout/steep/whirlpool humaloilla ja dryhopilöa abou 15g/litra niin että kuumalle puolelle 5 ja kuivahumalointiin 10 tai 5+5 jos haluaa aktiivikäymiseen humaloida. Jos kaipaat katkeroa niin paa alun katkerolisäys.
Entä jos puhutaan pelkästä ipasta? Millaisilla seteillä kannattaa lähtee liikenteeseen jos pohjana olis se valmis mallasuute? Onko kokemusta nuista vehnä ja kaura hiutaleista? Eli niiden kehittämistä ja sitte sen liemen vierteen sekaan..
 
Entä jos puhutaan pelkästä ipasta? Millaisilla seteillä kannattaa lähtee liikenteeseen jos pohjana olis se valmis mallasuute? Onko kokemusta nuista vehnä ja kaura hiutaleista? Eli niiden kehittämistä ja sitte sen liemen vierteen sekaan..

Sen prosessin nimi on steeppaus (steeping) ja siitä on paljon juttua netissä. Keität vaan kympin mallaspussissa vaikka 30min 66C ja sitten heität pussin sisällön pois ja säästät nesteen. Neipa ei ole helppo ja halpa laji ja melkein suosittelen, että ostat tuollaisen kokeiluihin:

Ne Neipan humalamäärät tulee muutenkin kalliiksi, kun siihen laitetaan todella paljon humalia. Eikä ole tuosta uutteesta ole mitään kokemusta, mutta ihan hyvää se varmasti on.

--

Perusipaa nyt tekee niin, että otat haluamaasi humalaa ja lasket jollain laskurilla katkerot, sitten lisäilet sinne keittoon humalat sopivissa väleissä. Ja kuivahumaloit käymisen loppupuolella (4pv), jos haluat lisää makua.
Tai sitten ostat Cooper'sin IPA-paketin, siihen kunnon lisäyksen (eli mallasuutetta mieluiten), vaihdat hiivan US-05 ja teet vaan sen kuivahumaloinnin, jolla saat freesiä ja intensiivisempää humalan aromia ja makua.
Molemmissa voi myös säätää alkoholipitoisuutta, kunhan vaan laittaa laskuriin. Mutta noin 9-12L erät humalaimattomasta uutteesta antaa parhaat säätömahdollisuudet tähän, kun yksi pussi hiivaa ei välttämättä riitä isommille erille.

--

Jos on rahaa, niin tuota kannattaa kokeilla:

Siellä saa reseptit tehtyä myös extracteille. Siinä esimerkkinä viimevuoden Durra, jonka piti mennä Art-kategoriaan olutkisassa, mutta ei siitä niin hyvää tullut :)
 
Viimeksi muokattu:
Normi ipaan ei varmaan kannata vehnää ja kaura alkaa edes tunkemaan vaan luulis että sais ikalailla ipalle sopivia mallasuutteita. Sit hiivojen kanssa voi kikkailla esim verdant kuivahiivalla saa vähän makupuolta lisää.

Kuivahumalointien tai voimakkaamman aromihumaloinnin ongelmana on että pienikin happi pilaa ensimmäisenä humalan aromit ja on todella herkässä, joten kannattaa pullohommissa jättää melkein kuivahumalat veke ja tehdä perinteisempään ipa/apa lokeroon osuvaa kamaa.
 
Normi ipaan ei varmaan kannata vehnää ja kaura alkaa edes tunkemaan vaan luulis että sais ikalailla ipalle sopivia mallasuutteita. Sit hiivojen kanssa voi kikkailla esim verdant kuivahiivalla saa vähän makupuolta lisää.

Tämä on totta. Mutta niihinkin voi laittaa keiton lopussa omia lisäyksiä, eikä tarvitse huolehtia. Tai pistää 30min 80C ja liuottaa samalla sitä omaa humalalisäystä.

Tässä vielä vaihtoehto Verdantille, taitaa olla samaa tavaraa:


Kuivahumalointien tai voimakkaamman aromihumaloinnin ongelmana on että pienikin happi pilaa ensimmäisenä humalan aromit ja on todella herkässä, joten kannattaa pullohommissa jättää melkein kuivahumalat veke ja tehdä perinteisempään ipa/apa lokeroon osuvaa kamaa.

Tästä olen hieman eri mieltä, kun 2020 laitoin Panimonurkan 50g humalapaketin koko sisällön useampaankiin uutteeseen ja hyvää tuli. Jos laittaa suurempia määriä, voi olla ongelma - mutta pienillä määrillä tuli makua ja aromia. Sen jälkeen alkoi kunnon panohommat kiinnostamaan, niin siirryin valmisuutteista pois. Teen kuitenkin aina välillä, esim. jos Melkolla on poistomyynti ja saa uutteita puoleen hintaan.

Neipa ja kovemmin humaloidut toki asia erikseen ja minulla ei vieläkään ole kunnolla onnistunut. Kerran olen koettanut.

..mutta kevyesti kuivahumaloidusta on aina tullut hyviä ja 25g-50g kuivahumalasettejä on tullut jopa joidenkin premium-uutteiden mukana, niin kyllä se siitä.
 
Innokas aloittelija kyselee täältä pano vinkkejä. Muutaman satsin tehneenä lageria ja ipaa uutteesta olut kärpänen purassut. Ehkä se puraisee vielä lisää kun pääsee maistamaan. Huomennut tässä että olutta pystyy tuunaamaan ihan rajattomasti. Haluaisin tehdä enemmän neipa tyylistä olutta ja koittaa pääsyä mahdollisimman helpolla kotioloissa eli ei jaksais mäskäämistä ainakaan vielä. Joten kysymys kuuluu onnistuuko tehdä neipa tyylistä pikkusatsi vaikka valmis humaloimattomasta mallasuutteesta? Joku n 10l satsi. Sitten esim sinne keittelee lisäksi vehnä ja kaura leseitä esim 400g yhteensä, sais sitä pehmeyttä ja sameutta sinne. Sitten ostaisi erikseen humalat? Kuulostaako joku citra , lemondrops ja mosaic neipa tyyliseltä? Kuinka paljon näitä ja missä vaiheessa? Entäpä ne kuivahumalat mikä niiden tarkoitus on ja missä vaiheessa ja mitä merkkiä?

Reippaasti vaan kokeilemaan neipaa. Ite teen osittaismäskäyksellä ja pullokäymisellä "neipaa" ihan onnistuneita satseja. Kaikki ei ole samaa mieltä että riittääkö kuivahumalointi että voidaan neipasta puhua, mut sanotaan sitten vaikka hazy ipa. Kiinnittää huomiota vaan niihin kohtiin prosessissa jossa sitä happea ois tarjolla ja pitää kuivahumalat kohtuullisina. Hyvin uskaltaa laittaa 5-7g/l kuivahumalaa ainakin tällä mun prosessilla.

Ohjeita:
- Käytä olut loppuun primäärissä
- Kohtuullinen kuivahumalointi ja kaikki kerralla high krauseniin, eli käytännössä 2 vuorokauden sisään käymisen alkamisesta. Humalia voi lisäksi laittaa reilusti myös whirlpooliin / hopstandiin josta saa lisää aromia.
- Riittävä hiivaus ja pullotus ajoissa. Se 14 päivää on yleensä enemmän kun tarpeeksi.
- Pullotus suoraan primääristä. Lappo ois hyvä olla kunnossa jottei vuoda happea sekaan. Sokeri suoraan pulloihin joko mittaamalla tai käyttäen carbonation dropseja. Pullot täytetään ihan täyteen tai ns. cap on foam. Valutetaan vielä kaulakin täyteen ja jätetään mahdollisimman vähän tilaa hapelle.
- Maistetaan pullotettua olutta vaikka joka toinen päivä ja kun hiilihapot on sopivalla tasolla niin koko satsi kylmäsäilytykseen.

Tässä prosessissa voi olla aika tärkeä rooli tuolla kylmäsäilytyksellä kun pullottaa täyteen ja muutenkin kiirehtii prosessin kanssa. 1kk oli ihan priimaa ja näin 3kk jälkeenkin on ihan juomakelpoista joskaan ei ihan täydessä terässä enää.

Tuossa vielä esimerkkiresepti jossa tätä menetelmää käytin: Brewfather
 
Reippaasti vaan kokeilemaan neipaa. Ite teen osittaismäskäyksellä ja pullokäymisellä "neipaa" ihan onnistuneita satseja. Kaikki ei ole samaa mieltä että riittääkö kuivahumalointi että voidaan neipasta puhua, mut sanotaan sitten vaikka hazy ipa. Kiinnittää huomiota vaan niihin kohtiin prosessissa jossa sitä happea ois tarjolla ja pitää kuivahumalat kohtuullisina. Hyvin uskaltaa laittaa 5-7g/l kuivahumalaa ainakin tällä mun prosessilla.

Ohjeita:
- Käytä olut loppuun primäärissä
- Kohtuullinen kuivahumalointi ja kaikki kerralla high krauseniin, eli käytännössä 2 vuorokauden sisään käymisen alkamisesta. Humalia voi lisäksi laittaa reilusti myös whirlpooliin / hopstandiin josta saa lisää aromia.
- Riittävä hiivaus ja pullotus ajoissa. Se 14 päivää on yleensä enemmän kun tarpeeksi.
- Pullotus suoraan primääristä. Lappo ois hyvä olla kunnossa jottei vuoda happea sekaan. Sokeri suoraan pulloihin joko mittaamalla tai käyttäen carbonation dropseja. Pullot täytetään ihan täyteen tai ns. cap on foam. Valutetaan vielä kaulakin täyteen ja jätetään mahdollisimman vähän tilaa hapelle.
- Maistetaan pullotettua olutta vaikka joka toinen päivä ja kun hiilihapot on sopivalla tasolla niin koko satsi kylmäsäilytykseen.

Tässä prosessissa voi olla aika tärkeä rooli tuolla kylmäsäilytyksellä kun pullottaa täyteen ja muutenkin kiirehtii prosessin kanssa. 1kk oli ihan priimaa ja näin 3kk jälkeenkin on ihan juomakelpoista joskaan ei ihan täydessä terässä enää.

Tuossa vielä esimerkkiresepti jossa tätä menetelmää käytin: Brewfather

Kiitos neipa vai hazy ipan vinkistä! Toi oli just sitä mitä hain eli pikku mäskäys hommat onnistuu ehkä siellä kotona keittiössä, helpottamiseksi käytetty valmis uutetta myös. Toi netti sivu oli hyvä! Varmasti osais tota kokeilla mutta osaatko vähä selventää tota humala hommaa eli missä vaiheessa ja miten paljon? Ja kuinka paljon vettä keitetään tossa kun mallasta oli 3kg? Ite en tykkää hirveen katkerasta, toki sitä pitää hieman olla.
 
Kiitos neipa vai hazy ipan vinkistä! Toi oli just sitä mitä hain eli pikku mäskäys hommat onnistuu ehkä siellä kotona keittiössä, helpottamiseksi käytetty valmis uutetta myös. Toi netti sivu oli hyvä! Varmasti osais tota kokeilla mutta osaatko vähä selventää tota humala hommaa eli missä vaiheessa ja miten paljon? Ja kuinka paljon vettä keitetään tossa kun mallasta oli 3kg? Ite en tykkää hirveen katkerasta, toki sitä pitää hieman olla.

Ite oon yleensä tehny mäskäyksen ihan normaalisti. Kattonu että perusmallasta on vähintään puolet siitä mäskistä. 10L kattilaan joku 6-7 litraa vettä ja mäskipussiin mäskit sekaan ja mäskäys ihan normaalisti 68c 1 tunti tms. Uutteet voi lisätä vasta keiton lopussa ("flameout") tai vaikka suoraan käymisastiaan. Humalaliaäysten kannalta on siis hyvä ettei uutteet ole vielä keitossa mukana. Sillon ominaispaino pysyy tolkullisena ja humalat toimii paremmin. Suosittelen tekemään 60min keiton ja tekemään sen ekan bittering hop lisäyksen siihen alkuun josta saa jonkin verran puhtaasti ibuja/katkeruutta. Tämä siksi että nämä ei tule pysymään priimakuntoisina pitkään ja ovat huomattavasti juotavampia kun on katkeroa sitten kun tuoreet aromit alkavat kaikota. Tosiaan sitten kun tämä 9L keitto on valmis niin lisätään uutteet, jäähdytetään, kaadetaan se käymisastiaan ja lisätään päälle tarvittava määrä vettä että ollaan tavoitelukemissa.

Humalalisäykset jotenkin näin:
- 60 min keiton alkuun jotain korkea alphaista humalaa vaikka 12% alphaista 1g/litra (tai lasketaan ne sopivat ibut ja katsotaan määrä sen mukaan)
- keiton loppussa lasketaan lämpötila n. 80c ja heitetään ne ns. hopstand/whirlpool humalat sekaan esim. 15 minuutiksi. Määrä yhteensä noin 5g/litra
- kuivahumalointi ns. High krauseniin eli silloin kun vesilukko pörisee n. 24-48h hiivauksen jälkeen. Määrä vois olla myös noin 5g/l

Valitset esim. Kolme kivaa humalaa. Suosittuja neipa humalia on esim. Citra, Mosaic, Nelson Sauvin, Galaxy, Nectaron, Amarillo, Chinook, El Dorado. Voit käyttää sitten tuohon ekaan lisäykseen valitsemistasi humalista sitä missä on korkein alpha ja loput jaat sitten haluamallasi tavalla noihin hopstand ja kuivahumalalisäyksiin.

Sitten tosiaan sen hapen kanssa vaan tarkkana niin hyvä siitä tulee.

Tosiaan kaikki nämä ohjeet taitaa päteä tuohon ekassa viestissä laittamani linkin reseptiin. Siinä on se 3kg mäskättäviä maltaita ja humalalisäykset tehty myös noin. Kannattaa pitää maltillisina noi humalalisäykset, nimittäin mitä vähemmän niitä kuivahumalia on sitä anteeksiantavampi se olut on sitten jos happea lipsuu mukaan.
 
Ite oon yleensä tehny mäskäyksen ihan normaalisti. Kattonu että perusmallasta on vähintään puolet siitä mäskistä. 10L kattilaan joku 6-7 litraa vettä ja mäskipussiin mäskit sekaan ja mäskäys ihan normaalisti 68c 1 tunti tms. Uutteet voi lisätä vasta keiton lopussa ("flameout") tai vaikka suoraan käymisastiaan. Humalaliaäysten kannalta on siis hyvä ettei uutteet ole vielä keitossa mukana. Sillon ominaispaino pysyy tolkullisena ja humalat toimii paremmin. Suosittelen tekemään 60min keiton ja tekemään sen ekan bittering hop lisäyksen siihen alkuun josta saa jonkin verran puhtaasti ibuja/katkeruutta. Tämä siksi että nämä ei tule pysymään priimakuntoisina pitkään ja ovat huomattavasti juotavampia kun on katkeroa sitten kun tuoreet aromit alkavat kaikota. Tosiaan sitten kun tämä 9L keitto on valmis niin lisätään uutteet, jäähdytetään, kaadetaan se käymisastiaan ja lisätään päälle tarvittava määrä vettä että ollaan tavoitelukemissa.

Humalalisäykset jotenkin näin:
- 60 min keiton alkuun jotain korkea alphaista humalaa vaikka 12% alphaista 1g/litra (tai lasketaan ne sopivat ibut ja katsotaan määrä sen mukaan)
- keiton loppussa lasketaan lämpötila n. 80c ja heitetään ne ns. hopstand/whirlpool humalat sekaan esim. 15 minuutiksi. Määrä yhteensä noin 5g/litra
- kuivahumalointi ns. High krauseniin eli silloin kun vesilukko pörisee n. 24-48h hiivauksen jälkeen. Määrä vois olla myös noin 5g/l

Valitset esim. Kolme kivaa humalaa. Suosittuja neipa humalia on esim. Citra, Mosaic, Nelson Sauvin, Galaxy, Nectaron, Amarillo, Chinook, El Dorado. Voit käyttää sitten tuohon ekaan lisäykseen valitsemistasi humalista sitä missä on korkein alpha ja loput jaat sitten haluamallasi tavalla noihin hopstand ja kuivahumalalisäyksiin.

Sitten tosiaan sen hapen kanssa vaan tarkkana niin hyvä siitä tulee.

Tosiaan kaikki nämä ohjeet taitaa päteä tuohon ekassa viestissä laittamani linkin reseptiin. Siinä on se 3kg mäskättäviä maltaita ja humalalisäykset tehty myös noin. Kannattaa pitää maltillisina noi humalalisäykset, nimittäin mitä vähemmän niitä kuivahumalia on sitä anteeksiantavampi se olut on sitten jos happea lipsuu mukaan.

Jees eli kun mäskäys on tehty keiton alussa vaan esim korkea alpha citra. Jos kerran keitto aika on 60min niin antaako sen olla ihan koko 60min ja sitten keiton lopussa viimeiset 15min hopstandit vai mitenkä? tossa ohjeessa oli että eka humalan keitto 20min ja sit ne hopit 15min.hmm
Ja sitten onko niin että kaks pussii hiivaa eli jotai yli 20g? Vai riittääkö 1 pussi?
Kun hiivan lisäät pinnalle kannattaako ravistella käymisastia kunnolla? Kiitti jo vastauksista!
 
Jees eli kun mäskäys on tehty keiton alussa vaan esim korkea alpha citra. Jos kerran keitto aika on 60min niin antaako sen olla ihan koko 60min ja sitten keiton lopussa viimeiset 15min hopstandit vai mitenkä? tossa ohjeessa oli että eka humalan keitto 20min ja sit ne hopit 15min.hmm
Ja sitten onko niin että kaks pussii hiivaa eli jotai yli 20g? Vai riittääkö 1 pussi?
Kun hiivan lisäät pinnalle kannattaako ravistella käymisastia kunnolla? Kiitti jo vastauksista!
Jos teet hazya/neipaa niin voit hyvin iskeä humalat pääasiassa kun keitto loppuu ja makuja irtoaa siinä jäähdyttelyn alussa, koska sulla menee kuitenkin hetki ennen kuin se bisse on niin kylmää ettei makuja irtoa. Katkerolisäyksen voit tehdä samalla humalalla tai ostaa esim korkean alfan halvempaa magnumia, koska 60min keitto kyllä tuhoaa humalan aromit.

Hiivat vaan nesteen päälle, tärkeintä että bisse siirretään käymisastiaan esim kaatamalla korkeammalta jolloin se kuohuu ja saa vähän happea sekaan. Jotkut ravistelee hiivatun käymisastian hapetusmielessä, ite vaan päästän katttilan hanasta ja se hapettuu siinä samalla.
 
Jos teet hazya/neipaa niin voit hyvin iskeä humalat pääasiassa kun keitto loppuu ja makuja irtoaa siinä jäähdyttelyn alussa, koska sulla menee kuitenkin hetki ennen kuin se bisse on niin kylmää ettei makuja irtoa. Katkerolisäyksen voit tehdä samalla humalalla tai ostaa esim korkean alfan halvempaa magnumia, koska 60min keitto kyllä tuhoaa humalan aromit.

Hiivat vaan nesteen päälle, tärkeintä että bisse siirretään käymisastiaan esim kaatamalla korkeammalta jolloin se kuohuu ja saa vähän happea sekaan. Jotkut ravistelee hiivatun käymisastian hapetusmielessä, ite vaan päästän katttilan hanasta ja se hapettuu siinä samalla.
Nuo humalan määrät bissessä vaikuttaa aika suurilta? 60g muutamaa humalaa dry hoppiinki.
Kauanko pitäisit dryhoppia vierteessä? Hommaisin varmasti niitä humalan keitto pusseja.
 
Nuo humalan määrät bissessä vaikuttaa aika suurilta? 60g muutamaa humalaa dry hoppiinki.
Kauanko pitäisit dryhoppia vierteessä? Hommaisin varmasti niitä humalan keitto pusseja.
En lukenut reseptiä tosta yltä, mutta omiin neipoihin menee 5g/litra kuuman puolen loppuun ja sit 5g/litra käymisen aikana kuivahumalointiin ja 5g/litra käymisen loputtua. Ei niitä humalia oteta sieltä pois vaan käymisen loputtua cold crash niin tippuu humalamassa hiivan kanssa pohjalle.

Kannatta varmaan aloittaa puolella tästä määrästä testit jos pullotat, koska on niin pienestä kiinni hapettuminen että hyvä tarkastella vähän halvemmalla humaloinnilla ekat erät.

Edit: Oikeastaan suosittelisin alkuun ihan vaikka pari gramma/litra lämpimän puolen loppuun ja pari grammaa litra tonne kuivahumalointiin niin alat saada tosta aromipuolesta irti ja sitten samalla opettelee tota hapen välttävää käsittelyä. Kun homma alkaa sujumaan niin sit vaan pikkuhiljaa lisää humalaa.
 
Viimeksi muokattu:
Kannattaako humalat jotka lisätään keiton aikana siivilöidä pois kun kaataa käymisaatiaan?
 
Kannattaako humalat jotka lisätään keiton aikana siivilöidä pois kun kaataa käymisaatiaan?

Ei oo välttämätöntä. Itse en ihan siitä syystä tee enää nykyään ettei oo ketään apuria joka pitelis siivilää kun kaadan vierrettä käymisastiaan. En ole huomannut mitään eroa lopputuloksessa.

Noihin aiempiin kysymyksiin vielä palatakseni:

- Tosiaan 20 min keitto näkyis olevan tossa reseptissä. En itse hoksannut tätä. Mut ibut laskettu siis sen mukaan ja siitä 20 min lisäyksestä irtoaa vähän muutakin makua kun vaan ibuja. Ei kannata 60min keittää tuota määrää humalaa jos ei halua katkeraa kamaa.
- Ja joneskyä komppaan kyllä 100% ton humalien määrän kanssa. Eli noi mun reseptin lisäykset on vähän jo sellaista rajojen hakemista mun omalla prosessilla ja minimoidulla hapen määrällä. Humalat kun esim puolittaa tosta niin sallii huomattavasti enemmän virheitä hapen välttelyssä.
- kuivahiivan lisäyksen jälkeen ei ole tarvetta enää ravistella. Sekaan vaan ja kansi kiinni. Ennen hiivausta kannattaa varmistaa vierteen happipitoisuus korkeilla kaadoilla, käymisastiaa ravistamalla tai kapustalla rivakasti vispaamalla tms.
- Lisäksi cold crash ei ole pakollinen. Sitä ei kannata tehdä jos ei ole kunnon välineitä toteuttaa, eli siis käymiskaappia lämpökontrollilla. Jos esim. ulkona cold crashaa nyt niin lämpötilavaihtelut pitää huolen siitä että käymisastia pumppaa happea sisäänsä ja voi mahdollisesti pilata hommat. Todennäköisesti ne humalat tipahtaa kahden viikon aikana sinne pohjalle kun aikaisin kuivahumaloi ja jos ei tipu niin pullotus on vaan vähän haasteellisempaa, mut ei mahdotonta.
- En suosittele käyttämään humalapusseja tai muitakaan vastaavia missään vaiheessa. Kaikki vaan sekaan suoraan niin saa kaiken maun irti humalista.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
262 657
Viestejä
4 561 243
Jäsenet
75 005
Uusin jäsen
laaseri-erkki

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom