- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 22 817
Tuossa näyttää olevan videoista ja kuvista poiketen suojattu tuo ulkopuolella oleva mittalasi. Mutta mikä on tuo silikoninen kulmaletku? Pumpun varaosa?
Pumpun varaosa.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tuossa näyttää olevan videoista ja kuvista poiketen suojattu tuo ulkopuolella oleva mittalasi. Mutta mikä on tuo silikoninen kulmaletku? Pumpun varaosa?
Nyt kun Lappo meni nurin ja Pirkkalan Citymarketista näytti hiiva- ja humalakaappi hävinneen, niin saakos näiltä seuduin mistään raaka-aineita tilaamatta?Facebookista "pirkanmaan alueen kotipanijat" ryhmästä apuja.
Tulipas ostettua 30% alesta Coopersin Draught tiivistesetti.
Mitäs suosittelette miten tota kannattais tuunata? Joku erikoishiiva paketissa tulleen tilalle? Spraymallasta? Jotain muuta?
Kenelläkään kokemusta todella katkerasta oluesta? Piti tulla ihan normi ipa (60ibu, columbus, cascade) mutta nyt kegitysvaiheessa maistuu niin kitkerälle että pitää sylkeä suusta ulos? Ei ole koskaan tapahtunut vastaavaa, normi vaalea mallaspohja.
Kuulostaa aika suurella varmuudella pilaantuneelle oluelle. Hapettunut, maitohappo/tms oluenpilaajabakteerin pilaama.
Humalan överikin katkeruus on eri makuista kuin pilaantumisen aiheuttama maku. Itsellä on kokemusta lähinnä hapettuneista ja niihin tulee ainakin sellainen ikävä pahvin maku ja kitkeryyttä.
Onko väri millainen? Jos on tumman ruskea ja kuraveden näköinen niin lisää syitä epäillä pilaantumista.
Ei ole värin perusteella hapettunut, bakteerista tulisi varmaan pinnalle jonkinlaista kasvustoa jota ei ole. Antaa nyt olla pöntöissä vielä ja katsotaan jos tuo pitemmän ajan kanssa vielä muuttuisi johonkin suuntaan.
Voisko olla niin, että näytteeseen tullut mukaan humalamuhjua? Kannattaa maistaa myöhemmin uudestaan.Kenelläkään kokemusta todella katkerasta oluesta? Piti tulla ihan normi ipa (60ibu, columbus, cascade) mutta nyt kegitysvaiheessa maistuu niin kitkerälle että pitää sylkeä suusta ulos? Ei ole koskaan tapahtunut vastaavaa, normi vaalea mallaspohja.
Mites käymisolosuhteet?
Mikä hiiva käytössä?
20-22c tienoilla ja kveikkiä hiivana
Eikös useimmille kveikeille suositella reippaasti lämpimämpää?
Ymmärtääkseni nuo on parhaimmillaan lähempänä 30°C lämpötilaa tai jopa yli.
Kokeile ensin nostaa lämpöjä reilusti, josko hiiva aktivoituisi syömään epätoivottuja käymistuotteita, sitten sen jälkeen vasta cold crash?
Minigrip pussiin olen laittanut ja painellut ilmat pois ja pakkaseen.Säilöttekö avatut humalapussit miten? Ostin tos just mallaspuodista 250g mosaicia ja en usko että menee mihinkää yhteen bisseen kerralla kaikki Paras varmaa ois vakuumipakata uusiks ja heittää pakkaseen, mutta ei semmosta laitetta kyl täl hetkel löydy.
Melkko lopettaa Triplan myymälänsä ja siirtää kaiken Lahteen. Etusivulla ei mainita, piilotettu uutisiin, mutta siellä on myymälässä kaikki -25%. Nestehiivat aika loppu mutta kaikkea muuta oli vielä.
Tässä kun eka oma olut on käymässä niin seuraava mietinnässä. Koffin porter kun on niin hyvää ja löytyi kopio: https://www.melkkobrew.fi/files/articles/Maskaysresepti-Sinebrychoff-Porter.pdf
Mutta jos halua vähän tiukemman 8-10% version niin mikä on järkevin viilaus reseptiin? Tuo kun on 6.1% ja alkuperäinen 7.2%.
Hinnalla ei ole väliä, uskon vaan vähän vahvemman olevan parempaa. Tuossa reseptissä käyminen on 12C:ssa.Onkohan tuossa nyt oikein nuo ainekset? Vienna ja Munich näyttää olevan päinvastoin kuin yleensä.
Jos nostat alhokolipitoisuutta noin vain, niin BU/GU menee pieleen. Nosta vähän Saaz-määriä , en jaksa naputella Brewfatheriin, laita vaikka 1.5x Saazia.
Jos haluat lisää alkoholia, nosta vaan base maltin määrää. Itse nostaisin tässä Viennan määrää, kun se olisi luontevampaa, mutta jos tuo on tarkoitettu pohjamaltaaksi tuo Munich, niin sitä vaan. Laita 2kg. En jaksa naputella, mutta noin 750g mallasta on +1% alkoholia. Kaava on hyvin likimainen, mutta toimii jotenkuten. ÄLÄ KOSKE NIIHIN MAKUMALTAISIIN (Carafa , Cara Munich). Niiden määriä ei parane muutella.
Lisäksi, jos teet ilman startteria, suositelluissa lämmöissä ja tähtäät korkeaan alkoholipitoisuuteen, niin neljä pussia W34/70 ja hiivaravinnetta mukaan. Jos haluat halvat kännit, eikä suurta väliä, niin ostat halvinta kveikkiä pussin ja se tykkää siitä, kunhan saa paritella mukavassa 25C-30C lämpötilassa.
--
Jos haluat parempaa neuvoa, niin tervetuloa HOMBREn Discordiin:
Discord - Group Chat That’s All Fun & Games
Discord is great for playing games and chilling with friends, or even building a worldwide community. Customize your own space to talk, play, and hang out.discord.gg
Liittimet on ball lock liittimiä useimmissa kegeissä, kaasulle tyypillisesti harmaa ja nesteelle musta, tsekkaa vaikkapa mallaspuodin nettisivut. Jos laitat bissen kegiin saat sinne hapot hiilaria syöttämällä. Suht tyypillinen paine on 1 bar jääkaappikylmässä oluessa, n. 2,5bar huoneenlämpöisessä oluessa. Hiilarin liukenemisessa kestää n. 1 viikko jos kegiä ei ravistele, ravistelemalla tai isommalla paineella voi saada hapot puolessa tunnissakin, googlaile force carbonation niin saat suuntaa-antavia ohjeita.Ajattelin tekaista olutta pitkästä aikaa ja suunnittelin, että pullotuksen sijaan laittaisin kegin. Oluen ja viinin teosta sinänsä on kokemusta jo opiskeluajoilta, mutta aina pullottaen. Nyt vain on vähän epäselvää mitä minimissään tarvitaan säiliön eli sen kegin lisäksi. Kannessahan on ilmeisesti aina kaksi pikaliitintä ja haussa olisi käytetty vaikkapa 19l säiliö.
Hiilidioksidia ja reguja löytyy itseltä ja vaikka migin pikku pullo joutaa tuohon hommaan.
Toisesta liittimestä säiliöön kaasua ja toisesta ulos kaljaa, mutta vähän epäselvää nuo liittimet ja niiden tyypit.
Jos joku kehtais vähän listata mitä tarvikkeita tarvitaan?
Kannattaa varmaan hommata kaasupuolellekin ball lock ja vetää muuten hitsaushiilarikamoilla jos sellasia haluaa käyttää. Noihin liitin ja letkuhommiin menee muutama kybä jos ostaa jostain suomipuljusta, ebaysta noita saa ihan parilla eurolla jos venailu ei haittaa.Kiitos kattavista vastauksista, näillä pääsee jo pitkälle.
Ball lockit ovat ilmeisesti vain tätä hommaa tai jotain elintarvikejuttuja varten.
Ajattelin soveltaa kotoa löytyviä paineilma ja muita putkiosia tähän, mutta ainakin nestepuolelle vois ostaa sopivat kamat jo puhdistettavuuden takia. Eihän nuo nyt niin paljoa maksa.
Kysymyksiä varmaan myöhemmin lisää.
Ball lockit ovat ilmeisesti vain tätä hommaa tai jotain elintarvikejuttuja varten.
Lopettaako Myyrmannissakin?Melkko lopettaa Triplan myymälänsä ja siirtää kaiken Lahteen. Etusivulla ei mainita, piilotettu uutisiin, mutta siellä on myymälässä kaikki -25%. Nestehiivat aika loppu mutta kaikkea muuta oli vielä.
Tais lopettaa jo vuonna 2019 ja muuttaa TriplaanLopettaako Myyrmannissakin?
Hombre FB tai sitten jos oot Discordin käyttäjä niin Hombren Discord. Kegit varmaan liikkuu semi helposti. Onko muuten kegit minkä minkä suuruisia, hintaisia ja missä päin Suomea?Semi OT: Jos jollakulla on tarvetta olutpanovälineille, niin laittakaa yvtä. Tuossa on nyt tilan puutteen vuoksi harrastus menossa tauolle, kaksi corny kegiä löytyy ja liuta tiivisteitä ja ball lockeja.
Lisäksi Klarstein Beerfest, sekä siihen modifioitu mallaspiippu.
Missäpä näitä kannattaisi pyrkiä myymään ja osan antamaan, Hombressa?
Hombre FB tai sitten jos oot Discordin käyttäjä niin Hombren Discord. Kegit varmaan liikkuu semi helposti. Onko muuten kegit minkä minkä suuruisia, hintaisia ja missä päin Suomea?
Kuivahumaloilla se neipa tehdään, mutta tyylilajista ei kannata haaveilla jos ei omaa kegivehkeitä tai vähintään hiilarikamoja pullojen huuhteluun ja siinäkin pitäs saada hapetta käsiteltyä bisse prosessissa muuten eli melkein vois sanoa että ilman kegikamoja ei kannata tohon lähteä.Innokas aloittelija kyselee täältä pano vinkkejä. Muutaman satsin tehneenä lageria ja ipaa uutteesta olut kärpänen purassut. Ehkä se puraisee vielä lisää kun pääsee maistamaan. Huomennut tässä että olutta pystyy tuunaamaan ihan rajattomasti. Haluaisin tehdä enemmän neipa tyylistä olutta ja koittaa pääsyä mahdollisimman helpolla kotioloissa eli ei jaksais mäskäämistä ainakaan vielä. Joten kysymys kuuluu onnistuuko tehdä neipa tyylistä pikkusatsi vaikka valmis humaloimattomasta mallasuutteesta? Joku n 10l satsi. Sitten esim sinne keittelee lisäksi vehnä ja kaura leseitä esim 400g yhteensä, sais sitä pehmeyttä ja sameutta sinne. Sitten ostaisi erikseen humalat? Kuulostaako joku citra , lemondrops ja mosaic neipa tyyliseltä? Kuinka paljon näitä ja missä vaiheessa? Entäpä ne kuivahumalat mikä niiden tarkoitus on ja missä vaiheessa ja mitä merkkiä?
Entä jos puhutaan pelkästä ipasta? Millaisilla seteillä kannattaa lähtee liikenteeseen jos pohjana olis se valmis mallasuute? Onko kokemusta nuista vehnä ja kaura hiutaleista? Eli niiden kehittämistä ja sitte sen liemen vierteen sekaan..Kuivahumaloilla se neipa tehdään, mutta tyylilajista ei kannata haaveilla jos ei omaa kegivehkeitä tai vähintään hiilarikamoja pullojen huuhteluun ja siinäkin pitäs saada hapetta käsiteltyä bisse prosessissa muuten eli melkein vois sanoa että ilman kegikamoja ei kannata tohon lähteä.
Humaloinnissa mennään yleensä loppuvaiheen flameout/steep/whirlpool humaloilla ja dryhopilöa abou 15g/litra niin että kuumalle puolelle 5 ja kuivahumalointiin 10 tai 5+5 jos haluaa aktiivikäymiseen humaloida. Jos kaipaat katkeroa niin paa alun katkerolisäys.
Entä jos puhutaan pelkästä ipasta? Millaisilla seteillä kannattaa lähtee liikenteeseen jos pohjana olis se valmis mallasuute? Onko kokemusta nuista vehnä ja kaura hiutaleista? Eli niiden kehittämistä ja sitte sen liemen vierteen sekaan..
Normi ipaan ei varmaan kannata vehnää ja kaura alkaa edes tunkemaan vaan luulis että sais ikalailla ipalle sopivia mallasuutteita. Sit hiivojen kanssa voi kikkailla esim verdant kuivahiivalla saa vähän makupuolta lisää.
Kuivahumalointien tai voimakkaamman aromihumaloinnin ongelmana on että pienikin happi pilaa ensimmäisenä humalan aromit ja on todella herkässä, joten kannattaa pullohommissa jättää melkein kuivahumalat veke ja tehdä perinteisempään ipa/apa lokeroon osuvaa kamaa.
Innokas aloittelija kyselee täältä pano vinkkejä. Muutaman satsin tehneenä lageria ja ipaa uutteesta olut kärpänen purassut. Ehkä se puraisee vielä lisää kun pääsee maistamaan. Huomennut tässä että olutta pystyy tuunaamaan ihan rajattomasti. Haluaisin tehdä enemmän neipa tyylistä olutta ja koittaa pääsyä mahdollisimman helpolla kotioloissa eli ei jaksais mäskäämistä ainakaan vielä. Joten kysymys kuuluu onnistuuko tehdä neipa tyylistä pikkusatsi vaikka valmis humaloimattomasta mallasuutteesta? Joku n 10l satsi. Sitten esim sinne keittelee lisäksi vehnä ja kaura leseitä esim 400g yhteensä, sais sitä pehmeyttä ja sameutta sinne. Sitten ostaisi erikseen humalat? Kuulostaako joku citra , lemondrops ja mosaic neipa tyyliseltä? Kuinka paljon näitä ja missä vaiheessa? Entäpä ne kuivahumalat mikä niiden tarkoitus on ja missä vaiheessa ja mitä merkkiä?
Reippaasti vaan kokeilemaan neipaa. Ite teen osittaismäskäyksellä ja pullokäymisellä "neipaa" ihan onnistuneita satseja. Kaikki ei ole samaa mieltä että riittääkö kuivahumalointi että voidaan neipasta puhua, mut sanotaan sitten vaikka hazy ipa. Kiinnittää huomiota vaan niihin kohtiin prosessissa jossa sitä happea ois tarjolla ja pitää kuivahumalat kohtuullisina. Hyvin uskaltaa laittaa 5-7g/l kuivahumalaa ainakin tällä mun prosessilla.
Ohjeita:
- Käytä olut loppuun primäärissä
- Kohtuullinen kuivahumalointi ja kaikki kerralla high krauseniin, eli käytännössä 2 vuorokauden sisään käymisen alkamisesta. Humalia voi lisäksi laittaa reilusti myös whirlpooliin / hopstandiin josta saa lisää aromia.
- Riittävä hiivaus ja pullotus ajoissa. Se 14 päivää on yleensä enemmän kun tarpeeksi.
- Pullotus suoraan primääristä. Lappo ois hyvä olla kunnossa jottei vuoda happea sekaan. Sokeri suoraan pulloihin joko mittaamalla tai käyttäen carbonation dropseja. Pullot täytetään ihan täyteen tai ns. cap on foam. Valutetaan vielä kaulakin täyteen ja jätetään mahdollisimman vähän tilaa hapelle.
- Maistetaan pullotettua olutta vaikka joka toinen päivä ja kun hiilihapot on sopivalla tasolla niin koko satsi kylmäsäilytykseen.
Tässä prosessissa voi olla aika tärkeä rooli tuolla kylmäsäilytyksellä kun pullottaa täyteen ja muutenkin kiirehtii prosessin kanssa. 1kk oli ihan priimaa ja näin 3kk jälkeenkin on ihan juomakelpoista joskaan ei ihan täydessä terässä enää.
Tuossa vielä esimerkkiresepti jossa tätä menetelmää käytin: Brewfather
Kiitos neipa vai hazy ipan vinkistä! Toi oli just sitä mitä hain eli pikku mäskäys hommat onnistuu ehkä siellä kotona keittiössä, helpottamiseksi käytetty valmis uutetta myös. Toi netti sivu oli hyvä! Varmasti osais tota kokeilla mutta osaatko vähä selventää tota humala hommaa eli missä vaiheessa ja miten paljon? Ja kuinka paljon vettä keitetään tossa kun mallasta oli 3kg? Ite en tykkää hirveen katkerasta, toki sitä pitää hieman olla.
Ite oon yleensä tehny mäskäyksen ihan normaalisti. Kattonu että perusmallasta on vähintään puolet siitä mäskistä. 10L kattilaan joku 6-7 litraa vettä ja mäskipussiin mäskit sekaan ja mäskäys ihan normaalisti 68c 1 tunti tms. Uutteet voi lisätä vasta keiton lopussa ("flameout") tai vaikka suoraan käymisastiaan. Humalaliaäysten kannalta on siis hyvä ettei uutteet ole vielä keitossa mukana. Sillon ominaispaino pysyy tolkullisena ja humalat toimii paremmin. Suosittelen tekemään 60min keiton ja tekemään sen ekan bittering hop lisäyksen siihen alkuun josta saa jonkin verran puhtaasti ibuja/katkeruutta. Tämä siksi että nämä ei tule pysymään priimakuntoisina pitkään ja ovat huomattavasti juotavampia kun on katkeroa sitten kun tuoreet aromit alkavat kaikota. Tosiaan sitten kun tämä 9L keitto on valmis niin lisätään uutteet, jäähdytetään, kaadetaan se käymisastiaan ja lisätään päälle tarvittava määrä vettä että ollaan tavoitelukemissa.
Humalalisäykset jotenkin näin:
- 60 min keiton alkuun jotain korkea alphaista humalaa vaikka 12% alphaista 1g/litra (tai lasketaan ne sopivat ibut ja katsotaan määrä sen mukaan)
- keiton loppussa lasketaan lämpötila n. 80c ja heitetään ne ns. hopstand/whirlpool humalat sekaan esim. 15 minuutiksi. Määrä yhteensä noin 5g/litra
- kuivahumalointi ns. High krauseniin eli silloin kun vesilukko pörisee n. 24-48h hiivauksen jälkeen. Määrä vois olla myös noin 5g/l
Valitset esim. Kolme kivaa humalaa. Suosittuja neipa humalia on esim. Citra, Mosaic, Nelson Sauvin, Galaxy, Nectaron, Amarillo, Chinook, El Dorado. Voit käyttää sitten tuohon ekaan lisäykseen valitsemistasi humalista sitä missä on korkein alpha ja loput jaat sitten haluamallasi tavalla noihin hopstand ja kuivahumalalisäyksiin.
Sitten tosiaan sen hapen kanssa vaan tarkkana niin hyvä siitä tulee.
Tosiaan kaikki nämä ohjeet taitaa päteä tuohon ekassa viestissä laittamani linkin reseptiin. Siinä on se 3kg mäskättäviä maltaita ja humalalisäykset tehty myös noin. Kannattaa pitää maltillisina noi humalalisäykset, nimittäin mitä vähemmän niitä kuivahumalia on sitä anteeksiantavampi se olut on sitten jos happea lipsuu mukaan.
Jos teet hazya/neipaa niin voit hyvin iskeä humalat pääasiassa kun keitto loppuu ja makuja irtoaa siinä jäähdyttelyn alussa, koska sulla menee kuitenkin hetki ennen kuin se bisse on niin kylmää ettei makuja irtoa. Katkerolisäyksen voit tehdä samalla humalalla tai ostaa esim korkean alfan halvempaa magnumia, koska 60min keitto kyllä tuhoaa humalan aromit.Jees eli kun mäskäys on tehty keiton alussa vaan esim korkea alpha citra. Jos kerran keitto aika on 60min niin antaako sen olla ihan koko 60min ja sitten keiton lopussa viimeiset 15min hopstandit vai mitenkä? tossa ohjeessa oli että eka humalan keitto 20min ja sit ne hopit 15min.hmm
Ja sitten onko niin että kaks pussii hiivaa eli jotai yli 20g? Vai riittääkö 1 pussi?
Kun hiivan lisäät pinnalle kannattaako ravistella käymisastia kunnolla? Kiitti jo vastauksista!
Nuo humalan määrät bissessä vaikuttaa aika suurilta? 60g muutamaa humalaa dry hoppiinki.Jos teet hazya/neipaa niin voit hyvin iskeä humalat pääasiassa kun keitto loppuu ja makuja irtoaa siinä jäähdyttelyn alussa, koska sulla menee kuitenkin hetki ennen kuin se bisse on niin kylmää ettei makuja irtoa. Katkerolisäyksen voit tehdä samalla humalalla tai ostaa esim korkean alfan halvempaa magnumia, koska 60min keitto kyllä tuhoaa humalan aromit.
Hiivat vaan nesteen päälle, tärkeintä että bisse siirretään käymisastiaan esim kaatamalla korkeammalta jolloin se kuohuu ja saa vähän happea sekaan. Jotkut ravistelee hiivatun käymisastian hapetusmielessä, ite vaan päästän katttilan hanasta ja se hapettuu siinä samalla.
En lukenut reseptiä tosta yltä, mutta omiin neipoihin menee 5g/litra kuuman puolen loppuun ja sit 5g/litra käymisen aikana kuivahumalointiin ja 5g/litra käymisen loputtua. Ei niitä humalia oteta sieltä pois vaan käymisen loputtua cold crash niin tippuu humalamassa hiivan kanssa pohjalle.Nuo humalan määrät bissessä vaikuttaa aika suurilta? 60g muutamaa humalaa dry hoppiinki.
Kauanko pitäisit dryhoppia vierteessä? Hommaisin varmasti niitä humalan keitto pusseja.
Kannattaako humalat jotka lisätään keiton aikana siivilöidä pois kun kaataa käymisaatiaan?