- Liittynyt
- 03.12.2017
- Viestejä
- 386
Tuli tuplana
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Käymätön vierre on todella herkullinen kasvualusta kaikille pöpöille. Itse en kyllä moista riskiä uskaltaisi ottaa. Suoraan keitosta nopea jäähdytys, pönttöön ja hiiva perään.
Ei pidä paikkansa. Tästä on aussifoorumilla käyty debatti jo yli 10 vuotta sitten. Kun vierteen pistää kuumana (=lähes kiehuvana) kuuman kestävään kanisteriin, niin se pastoroituu kanistereineen ja tietysti kanisteri piri pintaan, ettei sinne jää ilmaa ollenkaan. Nää kaverit on tehnyt tuota vuosikausia ilman ongelmia, tässä esim. video aiheesta:
Kyllä tuo on ihan optimi alusta kaikelle kasvustolle ja tuossa videolla ne desinfioi tuon astian laittamalla sinne melkein kiehuvaa vettä. Desinfiointi ei ole pelkästään kiva, se on pakollinen.
Missä kohtaa videolla tapahtuu desinfiointi kiehuvalla vedellä, kun sellaista en siitä löydä. Jos tekniikka sen enempää kiinnostaa, niin tuo "hot cubing" googleen, eihän tuo sen kummempaa ole kuin vierteen keiton jälkeen desinfioituun kanisteriin vierre KUUMANA eli videolla puhutaan 90 asteesta. Aika fakiiri saa olla, jos saa vierteeseen mitään pöpöjä tällä tekniikalla, ei millään pahalla.
Tuossa nyt vaikka yksi blogipätkäkin tekniikasta
![]()
A Year of No Chill | Lessons From A Secret xBmt
Author: Aaron Collier I’ve been homebrewing for about 10 years now. Like many, my progression through equipment (both DIY and purchased) and process took an iterative path. After only a few e…brulosophy.com
Joo, joo, nyt tehdään kärpäsistä härkäsiä.. Korona kuolee 60C kun on siinä pari minuuttia ja muutkin pöpöt kyllä. Kuumalla vedellä desinfioivat jo kertaalleen desinfioidun astian. 90C on ihan riittävä. 80C olisi myös.
Tuommoista kevyesti humaloitua vierrettä voisi olla tallessa itse kullakin, mutta se ei nyt ollut se pääpointti.
--
Vierre on varmasti puhdasta, kun se on keitettykin ja tuossa lämpötilassa. Puhun nyt niistä pöpöistä, jotka voi tulla osana prosessia. Eli on jäänyt joku kolo puhdistamatta ja/tai kädet pesemättä - tai sitten tehdään jossain ulkona, jossa kaikkea leijuu ilmassa. Sitten siellä edelleen on optimaaliset olosuhteet pöpöjen/hiivan lisääntyä ja se astia räjähtää.
--
Näistä "mullistavista" no-chill metodeista ei kyllä kiinnosta lukea yhtään lisää, ja koko ajan viet keskustelua pois siitä, että sinulle huomautettiin siitä, että tuo astia on riskaabeli kasvualusta bakteereille ja hiivoille - ja sinä vaan linkität artikkeleita tästä metodista. Joo joo, toimii sinulle, mutta koeta nyt ymmärtää, että siinäkin on riskinsä ja emme tarvitse mitään prosessimanuaalia, vaan olisit voinut ihan omin sanoin selittää, miten vältyit näiden riskien realisoitumiselta. Se olisi onnistunut parilla lauseella.
Vastasin kysymykseen "Onko käymätön vierre kasvualusta pöpöille?" No ei ole ja siihen lyhyt video miksi näin ei ole. (Ja tämän näköjään myönnät itsekin viestissäsi.)
No on se. Joku ei nyt ymmärrä ihan käymisen perusteita.
Eli nyt ihan pokalla väität, että no chill / hot tubing on potaskaa? Okei....![]()
Nyt ihan pokalla väitän, että sinä puhut potaskaa, etkä ymmärrä asioita.
Käymätön vierre on kasvualusta mille vaan pienelle määrälle hiivaa/bakteereita. Ne lähtee keittämällä, mutta sinä et vaan tajua, että niitä on kaikkialla ja jos vähän tutustuisit lambic-oluisiin, niin ne tehdään juuri käymättömästä vierteestä, ja ennenkuin Louis Pasteur löysi hiivan, niin hiiva saatiin juuri ympäristöstä (tai vanhasta vierteestä). Myös souraaminen voisi tuoda lisätietoa tähän youtube-videoiden täyttämään mieleesi. Siinä käytännössä bakteerit lisääntyy juuri tuossa käymättömässä vierteessä.
Sinulla on jotain täysin turhia youtube-videoita, etkä edes ymmärrä, mitä kaikkea siellä tapahtuu. Siellä videolla tehdään desinfiointia ja kuuman veden siirtelyä hygieenisissä olosuhteissa, ja sinä tyhmänä oletat, että kaikki on katsoneet sen videon ja kaikki tapahtuu juuri noin, kun siinä yhdellä videolla ja siellä jossain blogissa näin tehtiin. Ja no chill / hot tubing on juuri niinkuin tässä, näissä linkeissä ja kaikki on ne katsoneet ja ei sitä tehdä millään muulla tavalla tai ainakaan väärin.
Jos sinulla olisi olutasiat hallussa, niin ymmärtäisit, mikä riski on käymätön vierre.. Mutta ei, ei auta.
Lisäksi eksponentiaalinen kasvu olisi hyvä ottaa haltuun, niin ymmärtäisit, että pienestäkin määrästä hiivaa/bakteereita voi tulla kunnon kasvusto, niin ei tarvitse olla kuin vähän huonommin puhdistettu astia. Tai biofilmi, joka suojasi sitä puhdistukselta.
Taas alat selittämään lambic oluista, mikä ei nyt liity mitenkään no chill / hot cubing juttuihin. Ei tässä vierrettä jätetä avonaiseen astiaan keräämään ilmasta hiivoja. (tai muitakaan bakteereja)
Kumma tarve sulla tulla kommentoimaan asiaa mistä et halua kuulla. Anna ihmisten kokeilla omat juttunsa (ja pysy sinä omissa tekniikoissasi) ja yksi juttu on tämä aussien kehittämä no chill tekniikka. Haluan nähdä sen hiivan mikä selviää +90 asteesta täydessä kuutiossa, josta vielä ilmat puristetaan pois täytön jälkeen. Onko sulla jotakin faktaa laittaa pöytään muutakin kuin suu vaahdossa selittää lambic oluista kokoajan? Linkkejä tai tietoa vaikka epäonnistuneisiin no chill virityksiin?
Onko tämä sinulta pois, jos jotkut kokeilevat no chill tekniikoita? Kun alkaa tuntua vähän siltä, ei millään pahalla.
Hiiva tykkää sokerista. Käymättömässä vierteessä on paljon sokeria.
Myös bakteeri tykkää sokerista. Käymättömässä vierteessä on paljon sokeria.
Molemmat tykkäävät puuhata rauhassa pitkään sokerin kanssa. Sokeri on niiden ruokaa.
Hiivoja ja bakteereja on kaikkialla, jopa kengänpohjassa.
Kun ne niin kovasti tykkäävät leikkiä sokerin kanssa, niin on riskinä, että astiaan sopivasti täynnä sokeria ja kosteutta pääsee bakteereita/hiivaa leikkimään, vaikka sieltä kengänpohjasta. Sitten ne lisääntyvät siellä ja kasvattavat kymmenen generaatiota jälkeläisiä, kun on niin hyvät oltavat. Sitten vierre on pilalla.
Ja tämä voi alkaa ihan siitä, että letku, jolla siirsit astioiden välillä ei ollut täysin puhdas. Tai teit ulkona ja sinne meni tuulen mukana jotain.
Hiivoista ja bakteereista voi lukea enemmän Wikipediasta ja olutaiheisista kirjoista. Erityisesti tämä kirja on suosittu:
![]()
Yeast - Chris White, Jamil Zainasheff - pokkari (9780937381960) | Adlibris kirjakauppa
Osta kirja Yeast Chris White, Jamil Zainasheff (ISBN 9780937381960) osoitteesta Adlibris.com/fi. Ilmainen toimitus yli 39,90 €. Adlibriksen valikoimissa on miljoonia kirjoja, löydä seuraava lukuelämyksesi jo tänään! Aina edulliset hinnat, ilmainen toimitus yli 39,90 € tilauksiin...www.adlibris.com
--
Puhun siis nyt käymättömän vierteen säilytyksen riskeistä, olen koko ajan puhunut - ja sinä haluat jauhaa tuosta no chill metodista yleisesti (ja niistä kohdista, jotka ehkä ymmärrät). Jos nyt vaan ottaisit palautteen vastaan, lukisit minun ja Markuksen viestit ihan ajatuksella ja ymmärtäisit sen verran, että ei me olla täällä taputtamassa selkään ja vastaamaan niillä sanoilla, joita haluat kuulla.
Toivottavasti myös vältät jauhamasta enää mun viesteihin, harmi kun täällä ei ole omat lokerot jutuille, saisi ne keskustella aiheesta, ketä kiinnostaa ilman turhaa länkytystä lambic oluista.
Kannattaa harkita brewmonkkia, pienellä rahallisella lisäsatsauksella saa kaiken paketissa.Jaha, alkaa tämän päivän panopuuhat olla kohta keittoa ja tölkitystä (no chill) vaille valmiit, hiukan oli haasteita päivässä, kun ensin ei pulttipatentti toiminut koronamyllyssä. Onneksi sitten sisuunnuin ja etsin siihen kuuluvan oikean pultin. Nyt saa poralla tuota pyöritettyä. No, sitten hyytyi ensin akkukoneesta akku, yli 10 vuotta vanha kone kun on. Kaapista kaivoin vanhan työjuhdan boschin, niin eiköhän sekin sanonut sopimuksen irti. No, parilla latauksella akkukoneella sai homman pakettiin. Ei nyt ollu kyse kun 3kg setistä, että oishan se käsinkin mennyt.
Heittelin ainekset tuonne kattilaan/mallaspiippuun, vettä noin 15 litraa, oletan, että tippunee tuonne 10 litran hujakoille taas ja sopiva setti kanisteriin. Keitto/mäskäyskattilana siis tuo motonetin/kärkkäisen aikanaan myymä perusjuttu ilman mitään moottoreita ym. Olen jälkikäteen lisännyt noita. En nyt laita kuvaa, että ei kaikkien tarvi mieltänsä pahoittaa. Moottorin ohjaus menee vielä manuaalilla, mutta olisi siihen tarkoitus kytkeä älyä jossakin vaiheessa, että ei tarvi sen takia juosta kylppärissä. Nyt lisäsin jo systeemiin lämpötila-anturin, jota voi kännykällä tai selailemalla seurata (kotiverkossa). Sai jo vähän tarkemmin pysymään mäskäyslämpötilan halutussa sektorissa, mutta vielä seilaa liikaa. On aika laajahko toleranssi ton motonetin mäskäimen lämpötilasäädössä jostakin syystä. Eli käytännössä saa tippua aika rajusti säädetyn alle ja sitten taas nostaa liikaa rajasta, vaikka kierrättää kokoajan on silti tuo ongelma. Nuo kun jaksaisi ohittaa ja tehdä paremmat. Lämpötila-anturikin näytti olevan vähän sinnepäin, toki se on pohjassa ja tuskin vastukset kaukana.
Keitto vielä tekemättä, mutta mietin, että bobek 20min? Tai jopa vain 15min. Tää kuitenkin muhii boxissa jonkun aikaa, että kerää kyllä makua.
Simpson's Vienna Malt 3kg
Hiukan ohkaista lähin hakemaan, 60-65C 1,5-2h mash out 75-80C 15min. Ajat suuntaa antavia, en näitä tarkkuuskellon kans tee. Kierrätys kokoajan.
vesi n. 15 litraa, en laita huuhteluvettä tällä kertaa.
Keitto päättämättä, mutta varmaan tuo bobek 15min ja kamat boksiin odottamaan. Äsken näytti refro 1.047 ja keitto vielä tekemättä
Kannattaa harkita brewmonkkia, pienellä rahallisella lisäsatsauksella saa kaiken paketissa.
Toka satsi ois nyt kuivahumaloitu(50g citraa,25g columbus ja 25g cluster),1.5vk käynyt ja Fg oli 1.010(lähtö oli 1.041). Uutekitiksi valikoitu mangrove jaskan gluteeniton APA,pikkusen epäilyttää kun piti laittaa sokeria että pysyy gluteenittomana. Aikamoinen pulputus alkoi käymään vesilukossa .käytin kantta auki vielä nopsaa niin jotenkin se humalapussukka laitto liemen vähän niinku kuplimaan.Liekkö desinfiointiaine tms aiheuttaa tuon.
Sensonilla on tuommoista, niin ei tartte laittaa sokeria, jos ei halua:
![]()
Gluteeniton Mallasuute Senson 1,5 Kg - Lappo.fi - For Premium Beverages
Sensonin Gluten Free on gluteeniton mallasuute, joissa on vähemmän kuin 20 ppm (parts per million) gluteenia. Gluteeniton ja perus mallasuute eivät eroa toisistaan millään tavalla värin, eivätkä maun puolesta. Mallasuute on oiva, nopea käymissokerien lähde ja sopii hyvin gluteenittomien oluiden...lappo.fi
Humalia ei tarvitse desinfioida, ne haisee pahalle ja pilaantuneelle, jos niihin on päässyt pöpöjä. Ei siitä haittaa ole, mutta itse vaan liuotan humalasukkaa kiehuvassa vedessä ja sitten heitän humalat sinne ja pönttöön.
Ei siitä pulputuksesta haittaa ole, en olisi huolissani.
Tuota katoin kans mut on sen verra iso pönttö ja miten säilyy avattuna. Joo humalia en desinfioinut vaan keitin sukan ja sit vielä desinfioin. Vähä samallalailla ku ois laittanu limppariin sokeria nii kuohuskaippa se oli hiukan happoja kehittäny mut työnsipähän sen ämpäriin päässeen ilman ulos
![]()
Ajattelin mäskätä 25 litraa perus IPAa ja jakaa sen sitten 5 litran pönttöihin, joihin jokaiseen sitten eri kuivahumala. Ajatuksena testata siis eri humalalajikkeita.
Nyt vain mietin, että käyttäisikö koko satsin ensin rosteripöntössä lähes valmiiksi ja sitten jakaisi muovi pönttöihin, vai jakaisiko heti mäskäyksen jälkeen pönttöihin ja lisäisi pönttöihin pienen määrään hiivaa ja tekisi pääkäymisen pöntöissä
Koko satsin käyttäminen samassa pöntössä tuntuisi varmemmalta keinolta ja sitten vain muutama päivä ennen käymisen loppumista jakaisi pönttöihin ja lisäisi humalat.
Siinähän se odottaa, että käymisastia vapautuu. Laitoin nyt kuitenkin 15g/15min saaz, 60min keitto ja lopussa humalat, kun kuulemma tulee tällä methodilla aika herkästi voimakkaan katkeroista olutta. Hetken päästähän tuon näkee mitä tosta bobek virityksestä tulee.
Vierre laitettu 95 asteisena tuohon tonkkaan odottamaan. Mutuilua en kaipaa tähän tästä tekniikasta, jos on omakohtaista kokemusta, että vierre on kärsinyt, niin ne on aivan tervetulleita kommentteja. Tekeehän jotkut jopa niin, että heittävät kuuman vierteen käymisastiaan ja hiivaavat, kun vierre jäähtynyt luonnollisella tavalla. (Ja oikeasti tuota vierrettä tuli n. 13 litraa, toinen pänikkä huomattavasti alivajaa, no heitän sekaan silti jonkun päivän sisään.)
Ja toisekseen, en tiedä ketään, joka tätä pidempään olis harrastanu, että etteikö joskus olis tullu sukkamehun makuista olutta, on käynyt itsellekin ja kaverille, joka pääosin tekee vain uutteista ja spraymaltaasta oluet. Virheistä oppii.![]()
Niin startterilla voisi tosiaan tehdä. En ole koskaan ennen tehnyt. Mitä pitäisi ottaa sen teossa huomioon? Kuivahiivalla olen aina ennen pelannut, paitsi witbierin olen tehnyt nestehiivalla (hiivapussissa oli kapseli joka piti rikkoa ja siitä tuli startteri).Jos mahdollista, tee startteri, pistä sitä sitten vaikka mukillinen jokaiseen pönttöön. Näin jakaminen on helpompaa..
Sitten vaikka 5x tämmöinen:
![]()
VESIASTIA 5L HD LV PAINOHANALLA
Laadukas, kotimainen ja turvallinen vesiastia painohanalla. Malli sopii kokonsa puolesta erinomaisesti jääkaappiin ja pienempiin tiloihin. Kannen ansiosta ampiaiset ja muut ötökät pysyvät poissa juomasta. Vesiastia soveltuu mökille, veneeseen, retkeilyyn, matkailuautoon, työmaalle ja...www.plastex.fi
5x 2€ vesilukko ja 5x alle euron tiiviste.. Reiän joudut tekemään itse.
Kyllä pitäisi alle viidelläkympillä päästä. Ja noita voi käyttää tuleviin split batcheihin...
--
Itsellä on vain ~10L pienempiä astioita ja kun teen split batchin, käytännössä jaan sen kahteen osaan.
Niin startterilla voisi tosiaan tehdä. En ole koskaan ennen tehnyt. Mitä pitäisi ottaa sen teossa huomioon? Kuivahiivalla olen aina ennen pelannut, paitsi witbierin olen tehnyt nestehiivalla (hiivapussissa oli kapseli joka piti rikkoa ja siitä tuli startteri).
Startterin koko | DME | Miljardia solua |
0.2L | 20g | 100B |
0.4L | 40g | 127B |
0.6L | 60g | 174B |
0.8L | 80g | 213B |
1.0L | 100g | 242B |
@hsalonen Kiitos vinkeistä.
Eihän tuo joku perus magneettisekoitin maksa Saksan Amazonissa kuin reilu 30e, niin voisihan sitä sellaisen vaikka tilata sekoittelemaan startteria. Vai tekeekö esim. tällä mitään?
HYCC Magnetic stirrer, 3000 rpm magnetic stirrer, mixing plate, max. mixing fluid 3 litres, laboratory stirrer with magnetic stirrer and stirring rod retriever : Amazon.de: Business, Industry & Science
HYCC Magnetic stirrer, 3000 rpm magnetic stirrer, mixing plate, max. mixing fluid 3 litres, laboratory stirrer with magnetic stirrer and stirring rod retriever : Amazon.de: Business, Industry & Sciencewww.amazon.de
Erlenmeyerpullo pitää tilata ja spraymallasta samalla. Eikä senkään säilöminen ole ongelma. Olutta kuitenkin valmistan säännöllisesti ympäri vuoden, niin tuleehan se käytettyä starttereihin sitten.
Nyt ajattelin että käytän tuossa IPA:ssa US-05 hiivaa, en tiedä kuinka paljon siinä on soluja paketissa (11,5g), kun ei tuotesivuilla kerrota.
Vieläkö tämä G30 on myynnissä? Missä päin sijaitsee. En pystynyt lähettämään yv:tä joten laittaisitko viestiä.Samalla voisin mainostaa kuvan keskimmäistä, eli vanhanmallista Grainfather 30L mallia joka lähtisi jollekkin 300€ hintaan.
Joo Rustalla aina tarjoukset vaihtuu keskiviikkoisin. Kyseinen hiilaritarjous on toistunut jo pitkään melkeinpä joka toinen viikko. Itellä 1 varapullo, joten tyhjentynyt voi odottaa jonkin aikaa tarjousta ennen kuin vaihtaa. Melkein poikkeuksetta on tullut Rustassa vaihdeltua tuon tarjouksen vuoksi. Pieniä säästöjä toki, mutta jostain se on säästettävä välillä. *hmm, näköjään hymiöitä en saa toimimaan*Rustassa ilmeisesti hiilihappopullon vaihto huomisesta alkaen 2,99/kpl (max 5 talous) Hiukan harmittaa, ehdin motonetissa käydä juuri eilen omat pullot vaihtamassa, no, eihän tuossa kuin 6 euroa hävinnyt 3 pullossa, mutta rahaahan se sekin olisi ollut.
Mainos pomppas kännykällä selatessa ja en tuota sivuilta vielä löytänyt, joten oletan, että huomisessa tarjouslehdessä?
Mistäs pääkaupunkiseudulla asuvat ostaa nykyään oluttarvikkeensa nyt kun Panimonurkka on rip? Itsellä siellä asionti väheni kyllä jo siinä vaiheessa kun muuttivat Espooseen.
Kotipanimokaupasta maltaat ja hiivat ostanu viime aikoina. Siellä ihan ok perusvalikoima ja kohtuulliset hinnat. Välillä ollut menoa sinne suunnille niin oon napannut olutkamat samaan kyytiin. Keglandin välineistöä pääsääntöisesti Mallaspuodista, mutta kyllä tuolla kotipanimokaupassakin jotain on. Ja Kiinasta jotain kevyttä Keglandia kannattaa vielä ostaa, jos ei kiire ole.Mistäs pääkaupunkiseudulla asuvat ostaa nykyään oluttarvikkeensa nyt kun Panimonurkka on rip? Itsellä siellä asionti väheni kyllä jo siinä vaiheessa kun muuttivat Espooseen.
Periaatteessa on ja harrastajat makseleekin pulloista jotain panimoliikkeistä, mutta on eriasia sattuuko sellaseen paikkaan, että joku esim pääsee hakemaan nuo. Korkit lähtee kyllä ihan käsipelillä, mutta en tiedä tartteeko noita lasinkeräykseen irrottaa, kyllähän erinäisiä metalleja folioiden muodossa jne on noissa viinipulloissakin mitkä sitten prosessissa erotellaan.Menee hiukan ohi aiheen, pahoittelut siitä.
Asiani on, että taloudessa on kohtapuoliin 16 kappaletta tyhjiä patenttikorkillisia 0,75l lasipulloja. Neljä taitaa olla vielä juomatta, Hailuodon Panimon Laakeria (4,3%), joten ei lopuissa kauaa mene
Ei noita hennois mihinkään lasinkeräyspönttöön laittaa, korkkien metallitkin tarttis vissiin väännellä irti jollain putkitongeilla.
Löytyykö moisille uusiokäyttöä (kuva napattu netistä)?
![]()
Menee hiukan ohi aiheen, pahoittelut siitä.
Asiani on, että taloudessa on kohtapuoliin 16 kappaletta tyhjiä patenttikorkillisia 0,75l lasipulloja. Neljä taitaa olla vielä juomatta, Hailuodon Panimon Laakeria (4,3%), joten ei lopuissa kauaa mene
Ei noita hennois mihinkään lasinkeräyspönttöön laittaa, korkkien metallitkin tarttis vissiin väännellä irti jollain putkitongeilla.
Löytyykö moisille uusiokäyttöä (kuva napattu netistä)?
![]()
Missä päin nämä on?
Ai niin, Vaasassa, mutta voin kuljetella pienellä viiveellä Ylivieskan suuntaan.
Tulihan tuossa pitkästä aikaa olut laitettua käymään. Kahtoo onnistuuko enään kun viime kerrastakin jo 10v aikaa. Eikös tuo patenttikorkki ihan järkevä ole vielä vai kannattaako erikseen ostaa noita korkkeja?
Kalevan Prismasta löytyy. Mutta se on ylihintaista siellä. Kannattaa mieluummin tilata Mallaspuodista, Laposta, Melkolta tai Kotipanimokaupasta.Joskus muinoin Prismasta (Nummelan ainakin) sai ostaa hyllystä 25kg:n säkissä sahtimallasta - nyt ei enää ollut. Onko tietoa, jos joku päivittäistavarakauppa pitää tuota vielä valikoimassaan?
Käytämme välttämättömiä evästeitä, jotta tämä sivusto toimisi, ja valinnaisia evästeitä käyttökokemuksesi parantamiseksi.