Kiinnostais kyllä, että missä olosuhteissa tota panimoveden ph:ta pitäis päästä nostamaan, tai mikä käyttötarkotus muuten tollasella olisi panimovedessä. Yleiset ongelmat liittyvät joko liian korkeaan mäski ph arvoon tai sitten joissain kaivovesitapauksissa liian kovaan tms veteen.
@Rootriver voisi selventää asiaa niin voidaan sit porukalla miettiä, että miten sitä vettä säädetään.
Jos tekee tummempaa olutta, niin pH on yleensä liian alhainen, huolimatta usein hieman emäksisestä vesijohtovedestä. Pelkästään pH:n säätöön toki voisi käyttää ruokasoodaa, mutta tästä päästään toisen "ongelman" korjaukseen:
Tampereella (Suomessa usein?) on todella alhainen kalsiumpitoisuus, hiivan kannalta optimi olisi vähintään 50 ppm, kun sitä ainakin Treellä on vain noin 20-25 ppm. Moneen oluttyyppiin sopisi jopa 150 ppm.
Itse käytän Brewfatherin automaagista ionilaskuria, mutta nämä ovat ilmeisesti suosittuja :
EZ Water Calculator ja
Download Bru'n Water
Kalsiumkarbonaattia kai yleisemmin käytetään juomahommissa. Myydään viiniliidun nimellä. Ei kai sitä montaa kiloa tarvitse, vaan joitakin grammoja/10 l vettä. En olisi myöskään kovin varma rautakaupan tuotteiden elintarviketurvallisuudesta.
edit: Lappo näyttää myyvän kilon pönttöjä 8,9 e jos oikeasti tarvitsee paljon. 100 g 3,90 e.
Yleisin käytetty happamuudenalentaja. Sisältää extrapuhdasta kalsiumkarbonaattia. Sopii myös oksaalihapon neutralisointiin raparperista.
www.lappo.fi
Kemiallinen syy sille miksi sammutettu kalkki (Ca(OH)2) vs kalkki/liitu (CaCO3) on tavaran liukeneminen veteen. Kalkki pitäisi melkeinpä hiilihapon (hiilidioksidin) avulla liuottaa veteen (liukeneminen veteen on 0,013 g/l @ 25°C). Ison maailman foorumeilla sanoivat, että on hankala saada liuotettua edes happamaan olueen/vierteeseen. Sammutettua kalkkia taas liukenee noin 1,7 g/l. Ja tuon säkin tavara on valmistajan mukaan tarkoitettu myös puhtaan veden valmistukseen ja juomaveden säätöön, eli sikäli ok.
Vaihtoehtona olisi toki käyttää kalsiumkloridia ja kipsiä, mutta näiden kanssa pitää tasapainottaa sitten kloridi ja sulfaatti sekä huomioida, että molemmat alentavat pH:ta. Kun sopiva kalsiumtaso on saavutettu, voi ongelmana olla, että ruokasoodaa pitäisi käyttää niin paljon, että natriumin määrä kasvaa melko korkeaksi.
Kaikki lähti siitä, kun suunnittelin SMaSHia Vikingin Red activella, se alentaa pH:ta melkoisesti ja jos tähän päälle käyttää kalsiumin happamia suoloja, niin pH voi tippua alle viiden. Aiemmin olin jo harmitellut, kun Dublinin vesiprofiilia on niin vaikea saada imitoitua.
Koitin nyt tasapainottaa tuon ionit ja pH:n niin menisi 4 grammaa kipsiä, 17 grammaa 33% CaCl2-liuosta ja 6 grammaa ruokasoodaa. Kloridit ja sulfaatit 130 ppm pintaan, kalsium 108 ppm. pH 5,25
Sammutetun kalkin kanssa: 2,5 g kipsiä, 4 grammaa CaCl2, 1,5 g ruokasuolaa ja 3 g sammutettua kalkkia., Cl-SO4 70 pintaan, kalsium 100 ja pH 5,3. (25 litran erään)
--
Hiivan käyminen ei ole tarkka prosessi, niin pieniä variaatioita on aina ja ei mene tarkalle vakiotasolle. Mutta tässä on se artikkeli, jota katselin:
Note: This article was written in 2019, before the release of KRISPY. KRISPY and KRUSHER are now our recommended strains for clean kveik beers. Yes, another post about kveik. We promise the next few blog posts will cover other topics like new Brett strains, yeast nutrition, and food...
escarpmentlabs.com
Vielä mielessä tarkentuvat suunnitelmat kesäpanoja varten, mutta jos/kun tämäkään ei kelpaa, voit laittaa minut ignoreen ja voin miettiä näitä ilman sinua. Tämä onnistuu kyllä.
Kiitos tästä. Nyt ymmärrän, miksi ensimmäisellä kerralla S-04 meni stoutti hyvin ja kveikillä sama resepti meni vähän huonommin. Makeampi Imperial stout taas oli erittäin mieluisa samalla kveikillä. Pitää alkaa huomioimaan tuo reseptiikassa ja vedensäädössä (ionitasapaino)
Oluttahan sieltä varmasti tulee kyllä, mutta haluasin saada makuja hieman kohdilleen. Ja tietysti kun on vain kaupungin yleisten mittausten eikä eräkohtaisten mittausten varassa, niin onhan tämä hieman arpomista, mutta kyllä veden säätämisellä on itsellä ollut positiivinen vaikutus saantoon. A-B vertailuja en ole tehnyt, niin mausta on paha sanoa varmuudella.